23-04-18

Natuurlijke gezondheidszorg nu in ieders bereik

Skynet heeft ons laten weten dat zij stoppen met het plaatsen van blogs. Dit betekent zeer tot onze spijt dat na zoveel jaren aan het periodiek plaatsen van een gezondheidsartikel via deze website een einde komt. Naast onze periodieke Nieuwsbrieven werden de blogs bijna 500.000 keren geraadpleegd.

Om het plaatsen van nieuwe gezondheidsartikels te continueren hebben we voor een constructie gekozen door aan te sluiten op de website van de Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg. Zoals in het verleden het geval was zullen wij iedere 2 weken via die website een nieuw gezondheidsartikel plaatsen. U kunt alle gezondheidsartikels vanuit het verleden daar ook terugvinden.

Dit is het laatste blog via de website natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be. U gelieve voortaan in te loggen via: www.europeseacademie.be en vervolgens op het menu blogs te klikken.

Een woord van dank aan alle trouwe lezers van onze artikelen de afgelopen jaren en wij hopen dat u ook in de toekomst kennis blijft nemen van onze gezondheidsartikels via de website van de Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg.

Jan Dries

 

Natuurlijke gezondheidszorg nu in ieders bereik

De Overheid klaagt dat de gezondheidszorg onbetaalbaar is en spoort de bevolking aan gezonder te leven, minder medicijnen te slikken, gezonde voeding te gebruiken, meer te bewegen enz. Dat is niet zo eenvoudig omdat de commerciële wereld met geraffineerde reclames er alles aan doet om juist ongezond te leven, want aan gezonde mensen krijgt men niet zoveel verkocht. Iedereen probeert lekker in zijn vel te zitten en vrolijk door het leven te gaan. De media confronteren ons voortdurend met documentaires over ziekten. Op tv kan men operaties volgen en worden er opvallend veel programma’s over zieke mensen getoond en daar wordt men niet vrolijk van.

De Europese Academie bestaat dit jaar 30 jaar en dat is een goede gelegenheid om onze opdracht van de natuurlijke gezondheidzorg iets concreet te tonen zodat ze in het bereik van iedereen komt. Wij vieren dit 30-jarig bestaan met een mooi en leerrijk symposium op zondag 10 juni ‘18 in het Cultureel Centrum in Genk (B), de bakermat van de Europese Academie. We maken er een Belevingsdag, een soort ‘loslaat dag’ van.

Genk is een moderne en aantrekkelijke stad, gemakkelijk bereikbaar, ook met het openbaar vervoer. Op zondag is gemeentelijk parkeren gratis. Het Cultureel Centrum bevindt zich in het Stadhuis. In de directe omgeving zijn talrijke eethuisjes en restaurants. In de voormiddag is er een Academische zitting met als hoofdthema Aromatherapie. Jan Margodt is Herborist en Gezondheidstherapeut en is gespecialiseerd in Aromatherapie. Hij heeft heel wat vernieuwingen doorgevoerd, heeft de link gelegd tussen de aromatherapie en de vier elementen en past deze geconcentreerde therapie toe bij fysieke klachten en psychische stoornissen. Dit is een lezing op uitzonderlijk niveau.

Anja Van Twembeke schetst een overzicht van 30 jaar Europese Academie met als thema: Ervaring leidt tot vernieuwing. Ikzelf sluit deze Academische zitting af met een lezing over de toekomst van de Parallel Geneeskunde en haar kernwaarden en ga in op erkenning en waardering door de Overheid en de zorgverzekeringen.

 

10 workshops en demonstraties

Om alle deelnemers direct te betrekken bij het thema Natuurlijke Gezondheidszorg kiezen we tijdens het namiddagprogramma voor workshops en demonstraties. Bij iedere workshop worden specifieke onderwerpen uitgediept, ze zijn verrassend nieuw en leerrijk.

 

De fascinerende wereld van de kruiden

Martine Ongena heeft een rijke ervaring over de toepassingsmogelijkheden van kruiden. Over kruiden geraakt men niet uitgepraat. Zij zal aandacht besteden aan de specifieke aspecten van kruiden en de toedieningsvormen.

 

Demonstratie kruidenbereidingen

Het is leerrijk om een ervaren herborist aan het werk te zien. Jan Margodt heeft een eigen kruidenatelier, plukt en droogt zelf zijn kruiden in het zuiden van Frankrijk en maakt daarvan de meest uiteenlopende bereidingen. Het is fascinerend om een man met zoveel kennis en ervaring aan het werk te zien bij het roeren en mengen.

 

Voedingsmiddelen en voedingsproducten

Ingrid De Coninck heeft jarenlange ervaring met voeding. Zij gaat in op de nadelen van de moderne voedingsindustrie en wijst op de grote gevaren van E-nummers, mechanische en thermische bereidingstechnieken en de verslavende combinaties zoals vet en suiker. Zij leert ons het onderscheid te maken tussen een voedingsmiddel en een voedingsproduct. Aandacht gaat naar compleet nieuwe inzichten en aspecten in de voeding.

 

Fytonutriënten en genezend voedsel

Vele jaren was ik werkzaam als voedingstherapeut en geniet internationale bekendheid. Daarom leid ik deze heel bijzondere workshop. Fytonutriënten zijn stoffen met een genezende werking, niet alleen bij kanker, maar bij vele andere ziekten. Je maakt kennis met compleet nieuwe inzichten over de genezende kracht van talrijke voedingsmiddelen en hun directe toepassingen.

 

Darmproblemen genezen door voedselcombinaties

Ontzettend veel mensen hebben last van een slechte vertering wat zich uit in darmproblemen. Darmkanker neemt sterk toe. Christina Bringmans toont aan hoe door het toepassen van goede voedselcombinaties het verteringsstelsel zichzelf geneest en weer optimaal functioneert. Een workshop met praktische tips.

 

Burn-out, depressie en lusteloosheid

Ontzettend veel mensen kunnen het jachtige leven niet meer aan en lijden aan burn-out, depressie en lusteloosheid. Karine Coomans toont aan hoe we langs natuurlijke weg deze problemen kunnen overwinnen en onze fysieke en psychische weerstand kunnen versterken. Een eigentijds onderwerp met bruikbare tips.      

 

Alzheimer en andere vormen van dementie

Onderzoekers gaan er vanuit dat Alzheimer en andere vormen van dementie in de nabije toekomst doodsoorzaak n° 1 gaan worden. Dat is angstaanjagend. Mirjam Hofman gaat samen met je op zoek naar het antwoord waarom zoveel mensen aan dementie lijden. Sommige onderzoekers leggen een verband met het massaal gebruik van toegevoegde suikers, maar er zijn ook andere oorzaken. Kruiden en natuurlijke middelen werken effectief.

 

Haal meer uit jezelf en ontdek je persoonlijkheid

Persoonlijkheidsanalyse is de grote specialiteit van de Europese Academie. Anja Van Twembeke gaat in op de geboorte van onze persoonlijkheid. Het temperament is genetisch bepaald, maar er zijn nog ontzettend veel invloeden die aan de basis liggen van positieve of negatieve kwaliteiten en dat begint al tijdens de zwangerschap. Opvoeding, maar ook een goede aanpak kan de stressbestendigheid en de emotieregulatie versterken.

 

Natuurgeneeskundige adviezen

Als natuurgeneeskundige heeft Marilène Dols een rijke ervaring met eenvoudige en doeltreffende remedies die in ieder gezin succesvol kunnen worden toegepast. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid grijpen de mensen te snel naar medicijnen terwijl er zoveel eenvoudige en risicovrije middelen, remedies en behandelingen zijn.

 

Apitherapie of de genezende kracht van bijenproducten

Mirjam Hofman is niet alleen Gezondheidstherapeut, maar ook imker. Over bijen weet ze veel, maar over de genezende kracht van bijenproducten weet ze alles. Apitherapie is haar specialiteit. Zij heeft een rijke ervaring met het inhaleren van de lucht uit de bijenkorf bij het behandelen van astma en andere ademhalingsproblemen. Een zeer leerrijke workshop.

 

Inschrijving

Slechts 15 euro voor een mooie belevingsdag . Voor meer informatie, surf even naar www.europesecademie.be. E-mail: europeseacademie@skynet.be

10:33 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Natuurgeneeskunde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-04-18

Veganistisch voedsel, gezond en zonder risico’s

De belangstelling voor het vegetarisme is sinds het millennium opvallend toege-nomen. In Duitsland zijn 8 miljoen vegetariërs waaronder ongeveer 22% veganisten. Vooral vrouwen kiezen voor de strenge variant van het vegetarisme. Dierenrechten en milieu zijn de belangrijkste motieven. Veganisme is een voedingswijze waarbij uitsluitend plantaardig voedsel wordt gebruikt, dus geen eieren, melk, melkproducten, boter of honing. Veganisten zijn consequent en gebruiken geen leer, zijden, bont of van dieren afgeleide producten. Er wordt vaak kritiek uitgeoefend op de eenzijdigheid van dit voedingssysteem. De grote fout is dat voedingsdeskundigen nog steeds de vergelijking maken met de klassieke vleesvoeding. De vleesvoeding wordt nog te veel als referentie gebruikt en dat is een achterhaald uitgangspunt. Ons verteringsstelsel is afgestemd op plantaardig voedsel, waardoor de vertering optimaal verloopt en de nutriënten maximaal worden opgenomen. Bij ieder voedingssysteem maakt men fouten, meestal door gebrek aan inzicht in de voedingsleer en voedingsfysiologie. Er zijn veganisten die geen voedingsregels accepteren en de neiging hebben om de dierenrechten en het milieu voorop te stellen terwijl de voordelen voor het dier en het milieu moeten gezien worden als een gevolg van een ethisch verantwoorde en gezonde voedingswijze.

 

Veganistisch denken

Veel vegetariërs en veganisten hebben nog steeds de neiging om de vleesvoeding te imiteren. Vandaar het gebruik van vlees- en melkvervangers zoals plantaardige hamburgers en diverse sojadrankjes en imitatievoedsel. Vaak gaat het om een verdrongen angst om niets te kort te komen. Nochtans heeft een doorgewinterde veganist geen behoefte aan voedsel dat aan vlees doet denken. We moeten streven naar een eigenheid binnen het voedingssysteem. Gelukkig mag men de benamingen sojamelk, sojayoghurt of sojakaas niet meer gebruiken omdat het geen melk of melkproducten zijn en men deze ook niet kan vervangen zoals men te lang heeft gedacht. Men spreekt daarom tegenwoordig over sojadrank, amandeldrank, haverdrank enz. Kokosmelk mag wel omdat plantensap in de plantkunde ‘melk’ wordt genoemd zoals de melk uit de stengel van de paardenbloem. Sojaproducten zijn erg omstreden omdat de meeste soja genetisch gemanipuleerd is en omdat de industriële verwerking sterk is doorgevoerd en zorgt voor imitatievoedsel.

 

Kaitlyn Misheff

Kaitlyn Misheff uit de VS is een bekende kokkin die een gezond veganisme propageert en onlangs in België workshops heeft geleid. Zij is duidelijk: ‘Ik wil aantonen dat louter plantaardig voedsel net zo lekker kan zijn, dat je geen honger moet lijden en dat vleesvervangers niet nodig zijn.’ Zij geeft verder nog een aantal aanbevelingen. In plaats van melk gebruikt ze amandeldrank of rijstdrank. In principe kan men van ieder zaad of noot een drankje maken. Het basisingrediënt wordt fijn gemalen en in water opgelost. Eiwit, vet en de micronutriënten worden vrijgegeven en zo ontstaat er een eiwitrijk drankje. Dergelijke drankjes zijn niet met melk vergelijkbaar. Melk is eiwit- en vetarm, bevat lactose en heeft andere eigenschappen. Men heeft de neiging dergelijke drankjes met suiker te zoeten, maar dat is niet gezond en bemoeilijkt de vertering. Industriesuiker en zoetstoffen zijn ongezond. Eiwit en vet in combinatie met suiker is bovendien een slechte voedselcombinatie en verstoort de vertering.

 

Kaitlyn Misheff beveelt verder notenpasta aan. Bij groentesalade kan dat, maar niet op brood omdat notenpasta (E en V) niet combineerbaar is met brood (zetmeel). Verder beveelt zij veganaise aan in plaats van mayonaise, dit is een vinaigrette (olie met azijn en eventueel keukenkruiden). Boter wordt door olie vervangen. In cake en taarten vervangt zij eieren door chiazaad of lijnzaad en edelgist moet de kaassmaak evenaren. Dat roept wel wat vragen op. Het is beter dat veganisten naar een eigenheid in hun voedingspatroon streven en niet de vlees- of melkvoeding wensen te evenaren.

 

Voedingsregels

Veganistisch voedsel is gezond op voorwaarde dat voedingsregels worden gerespecteerd. Een goed zuur-base evenwicht is belangrijk voor de vertering en de stofwisseling en om verzuring tegen te gaan. Goede voedselcombinaties voorkomen verteringsproblemen en zorgen ervoor dat de vertering efficiënt verloopt. Een deel van het voedsel zal men rauw gebruiken zoals rijp fruit, groenten, noten, zaden en pitten. Aan groentesalade kan men noten, zaden en pitten toevoegen om voldoende eiwit binnen te krijgen. Als men zich strikt aan de voedingsregels houdt, is veganistisch voedsel bijzonder gezond. In de voedingstherapie wordt een dergelijk voedingspatroon omwille van haar hoge kwaliteit vaak ingeschakeld bij moeilijk te behandelen ziekten.

 

Vitamine B12

Een probleem dat vaak voorkomt is de angst voor een te kort aan vitamine B12. Deze komt alleen voor in dierlijk voedsel zoals vlees, vis, eieren, melk en melkproducten. B12 is een belangrijke en onmisbare vitamine. Er is geen plantaardige variant zoals men ooit heeft gedacht. Een tekort leidt tot bloedarmoede, neurologische problemen zoals tintelingen in de vingers, geheugenverlies en spierzwakte. Toch is er weinig reden voor bezorgdheid. B12 wordt in een gezonde darm aangemaakt, we leggen een voorraad aan en een tekort komt zelden voor. Een tekort aan B12, zelfs bij vleeseters, is meestal een gevolg van een tekort of gebrek aan het eiwit intrinsic factor (maag) waardoor de B12 niet wordt opgenomen. Wie als veganist zich zorgen maakt, doet er goed aan om eerst een bloedanalyse te laten uitvoeren en mocht daarbij een tekort worden vastgesteld is een grondige darmsanering een efficiënte methode.

 

Dierenrechten en het milieu

Veganistisch voedsel sluit ieder dierenleed consequent uit en heeft een gunstige invloed op het milieu, vooral als men de voorkeur geeft aan voedingsmiddelen en het gebruik van voedingsproducten beperkt.

 

De bekende kunstenaar Koen Van Mechelen schreef onlangs nog:

‘De fossiele brandstofindustrie en voedingsindustrie vernietigen onze biodiversiteit, vertrappen de natuur en vergiftigen de planeet.’ Veganisten tonen aan dat een andere voeding en levenswijze haalbaar is.

16:30 Gepost door Jan Dries in Vegetarisme | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-03-18

Symposium te Genk op zondag, 10 juni 2018

Symposium

Lezingen-Workshops-Infostanden

Van 9.00 tot 16.30 uur.

 

Zondag 10 juni 2018

Cultureel Centrum Genk

Stadsplein 1

 

Natuurlijke gezondheidszorg

om vitaal door het leven te gaan!

 

 

Schone lucht, helder water, gifvrij voedsel,

voldoende beweging en een positieve instelling zijn

de ingrediënten voor een goede gezondheid!

 

Programma

 

 

Academische zitting (schouwburg)

9.30 tot 12.30 uur.

Voorzitter, Ivo Vandeninden, Gezondheidstherapeut

 

30 jaar Europese Academie

Ervaring leidt tot vernieuwing

Anja Van Twembeke,

Gezondheidstherapeute

De vzw Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg heeft haar bakermat in Genk, vandaar dat dit symposium hier doorgaat. Met zijn vier scholen is de Europese Academie al dertig jaar een vooruitstrevend en toonaangevend opleidingscentrum. Deze rijke ervaring leidt zowel op didactisch als inhoudelijk vlak tot vernieuwing. Bij de praktijkgerichte opleidingen en cursussen ligt het accent op ‘beleving’ en ‘zelfgestuurd leren’. De leerprogramma’s beantwoorden aan de inzichten en de behoeften van het digitale tijdperk. Enthousiasme is het wonderwoord dat tot dit succes heeft geleid.

 

 

Aromatherapie

De genezende kracht van geuren

Jan Margodt

Gezondheidstherapeut, Herborist, Aromatherapeut

Voorzitter Directieraad

 

De Europese Academie heeft in haar lange geschiedenis talrijke onderzoeken uitgevoerd, nieuwe therapieën ontwikkeld, oudere remedies geactualiseerd en een rijkdom aan ervaring verzameld. Jan Margodt en Ir. Jacques Berghmans hebben de aromatherapie vernieuwd en vooral toegankelijk gemaakt voor zowel therapeutisch gebruik als voor gebruik binnen het gezin of andere toepassingsgebieden. De grote verdienste ligt in de ontwikkeling van de aromagrammen. Dit zijn visuele voorstellingen waarop men de inhoudsstoffen met hun eigenschappen en toepassingen van iedere etherische olie direct in de juiste verhouding afleest.

 

Alleen de natuur geneest!

Over de toekomst van de parallelgeneeskunde

Jan Dries

Stichter van de vzw Europese Academie

Auteur van gezondheidsboeken

 

‘Alleen de natuur geneest’ is een beroemde uitspraak van Hippocrates die in deze snel veranderende wereld meer dan ooit van betekenis is. Genezen betekent dat het organisme zichzelf reinigt, herstelt en heelt door het gebruik van natuurlijke middelen en/of behandelingen. Natuurgeneeskunde behoort tot de parallelgeneeskunde en vertrekt vanuit het principe dat iedereen respect moet tonen voor zijn gezondheid door zich gezond te voeden, voldoende te bewegen en een positieve instelling aan te nemen. Terug naar de natuur betekent rekening houden met ons DNA en de ecologische wetten.

 

Namiddagprogramma

Van 14.00 tot 16.30 uur.

Twee parallelprogramma’s met 10 workshops en demonstraties

 

Thema: kruiden

14.00 uur. Workshop 1.1

De fascinerende wereld van de kruiden

Martine Ongena,

Gezondheidstherapeut, Herborist en Meester Herborist

 

Onderwerp: Kruiden bewijzen al duizenden jaren dat zij ziekten en ongemakken genezen. De laatste vijftien jaar zijn er wereldwijd meer dan 38.000 studies rond kruiden verschenen, wat wijst op een enorme belangstelling. Tijdens deze workshop maak je kennis met de wereld van de kruiden, hun toedieningsvormen en toepassing-en. Een boeiende workshop waarin je kennis maakt met de vele toedieningsvormen zoals een kruidenthee, een tinctuur, kruiden-zalven en crèmes en nog veel meer.

Doelgroep: Iedereen die een groot hart heeft voor de natuur, kruiden en de zelfzorg, maar ook voor gevestigde herboristen, kruidentherapeuten, natuurvoedingswinkeliers en zorgver-leners.

 

15.30 uur. Workshop 1.2

Demonstratie kruidenbereidingen

Jan Margodt

Gezondheidstherapeut en praktiserend Herborist

 

Onderwerp: Het is boeiend om te zien hoe kruidenmiddelen samengesteld en bereid worden. De geneeskrachtige inhoudsstoffen worden overgedragen op een mengsel zodat de opname beter verloopt.   Roeren, mengen en pletten zijn nodig om de geneeskrachtige eigenschappen in één middel synergetisch te laten samengaan. Boeiend en leerrijk.

Doelgroep: Voor iedereen die creatief wil omgaan met kruiden of ervan droomt om herborist te worden. Kruiden plukken, drogen en verwerken tot allerlei kruidenmiddelen behoren tot het domein van de herborist.

 

Thema Voeding

 

14.00 uur. Workshop 2.1

Het verschil tussen voedingsmiddelen en voedingsproducten

Ingrid De Coninck

V.G.L.-Gezondheidsconsulente

 

Onderwerp: De consument vraagt zich af wat we nog mogen of kunnen eten. De stap naar gezonde voeding is vrij eenvoudig: eet meer voedingsmiddelen en beperk het gebruik van voedingsproducten. Kies voedsel dat afgestemd is op het verteringsstelsel en ecologisch is verantwoord. E-nummers, gemodificeerd zetmeel en andere vulstoffen houden gezond-heidsrisico’s in. Er is een groeiende belangstelling voor gezonde voeding omdat ons voedsel bedreigd is door de chemische landbouw en industriële bereidingen.

Doelgroep: Voor iedereen die op zoek is naar inzicht in gezonde voeding, maar ook voor mensen uit de gezondheidszorg, verpleegkundigen of leerkrachten. Voeding is op dit ogenblik een van de grootste maatschappelijke problemen. Deze interactieve workshop geeft antwoorden op heel wat vragen.

 

15.30 uur. Workshop 2.2

Genezend voedsel

Jan Dries

Voedingstherapeut met jarenlange ervaring

Onderwerp: Evenwichtige voeding ondersteunt de gezondheid, maar heeft daarnaast een genezende werking. Wetenschappelijk onderzoek heeft bijzondere genezende stoffen ontdekt die ‘Fytonutriënten’ worden genoemd. Vanuit de gastro-fysica weet men dat voedingsmiddelen en kruiden sterk verwant zijn. Deze nieuwe inzichten gaan verder dan omega-3-vetzuren, glutenvrije voeding, super food en allergenen, maar bevestigen de uitspraak van Hippocrates: ‘maak van uw voedsel uw medicijn’.

Doelgroep: Voor iedereen die belangstelling toont voor de genezende eigenschappen van voedsel, maar zeker voor mensen uit de gezondheidszorg, het onderwijs of sociale organisaties. Deze workshop verheldert je inzichten en geeft antwoord op al je gezondheidsvragen.

 

Thema Persoonlijkheid en emoties

 

14.00 uur. Workshop 3.1

Haal meer uit jezelf en ontdek je persoonlijkheid

Anja Van Twembeke,

Gezondheidstherapeute, Persoonlijkheidsanaliste

 

Onderwerp: Er gaat tegenwoordig veel aandacht naar de psychische en emotionele gezondheid. Veel mensen, ook jongeren, zijn op zoek naar hun identiteit en vinden hun weg niet meer in deze snel veranderende wereld. Persoonlijkheidsanalyse is een doeltreffende methode om je persoonlijkheid te achterhalen aan de hand van uiterlijke kenmerken en gedragingen. De oorzaak van veel problemen ligt in de persoonlijkheid. Door deze te versterken lost men problemen duurzaam op. Met persoonlijkheidsanalyse haal je meer uit jezelf en ontwikkel je je eigen talenten.

Doelgroep: Voor iedereen die zichzelf wil leren kennen, maar ook voor therapeuten, psychologen, hulpverleners, leerkrachten en allen die met mensen werken of ermee in contact komen. Alle deelnemers analyseren hun persoonlijkheid. Een leerrijke workshop!

 

15.30 uur. Workshop 3.2

Burn-out, depressie en lusteloosheid

Karine Coomans

Persoonlijkheidscoach

 

Onderwerp: Burn-out is een stoornis die gerelateerd is aan het beroepsleven en steeds vaker voorkomt. Depressie is een stemmingsstoornis die invloed heeft op de gemoedstoestand en optreedt bij gevoelige mensen. Dit in tegenstelling tot melancholie, een stoornis die gemakkelijker voorkomt bij rationeel ingestelde mensen. Lusteloosheid is een toestand waarbij het ontbreekt aan energie. Veel mensen komen niet op voor zichzelf, laten zich in een hoek drukken, worden gepest of vernederd. Ze zijn niet assertief, lijden aan faalangst, uitstelgedrag, kunnen niet relativeren of vermijden conflictsituaties. Motivatie, durf en vertrouwen opbouwen is gemakkelijker dan je denkt.

Doelgroep: Voor hen die burn-out, depressie of lusteloosheid willen voorkomen of ervan genezen is dit een ideale workshop. Deze workshop is eveneens bedoeld voor zorgverleners, coaches, verpleegkundigen en leerkrachten. Tijdens deze workshop worden praktische tips aangereikt om de positieve kant van het leven te ontdekken.

 

 

 

Thema natuurgeneeskunde

 

14.00 uur. Workshop 4.1

Alzheimer en andere vormen van dementie

Mirjam Hofman

Gezondheidstherapeute

 

Onderwerp: Het is verontrustend dat Alzheimer en andere vormen van dementie steeds vaker voorkomen en op steeds jongere leeftijd. Volgens recent onderzoek lijdt 1 op de 7 personen eraan. De oorzaak is onbekend. Maar omgevingsfactoren spelen zeker een rol zoals het vervuild milieu, maatschappelijke stress, voeding, het massaal gebruik van toegevoegde suikers, zoetstoffen, chemische medicijnen, enz. De natuurgeneeskunde heeft heel wat te bieden om dementie te voorkomen, af te remmen of te verzachten zoals kruiden, voeding, natuurgeneeskundige therapieën, mentale oefeningen, beweging of een positieve levenshouding.

Doelgroep: Voor iedereen die direct of indirect met dit probleem kan geconfronteerd worden. Gezondheidswerkers, therapeuten en verpleegkundigen zijn eveneens welkom. In deze workshop gaat voldoende aandacht naar preventie en begeleiding.

 

15.30 uur. Workshop 4.2

Natuurgeneeskundige adviezen

Marilène Dols

Natuurgeneeskundige, docente natuurgeneeskundige adviezen

 

Onderwerp: Natuurgeneeskunde is de basis van de natuurlijke gezondheidszorg. In deze workshop gaat alle aandacht naar eenvoudige, natuurlijke remedies die iedereen bij zichzelf of binnen zijn gezin kan toepassen zonder veel risico’s te nemen. Dit is de meest ideale vorm van zelfzorg. Veel voorkomende klachten kan men zelf behandelen met de meest eenvoudige natuurlijke middelen. Zelfzorg sluit noodzakelijke medische hulp niet uit. Dit is een boeiende workshop, leerrijk en direct toepasbaar.

Doelgroep: Voor iedereen die binnen het gezin gezondheidsklachten op natuurlijke wijze wil behandelen of voorkomen en ook voor mensen uit de gezondheidszorg, therapeuten, verpleegkundigen en leerkrachten.

 

Thema Gerichte zorgverlening

 

14.00 uur. Workshop 5.1

Darmproblemen genezen door voedselcombinaties

Christina Bringmans

V.G.L.-Gezondheidsconsulente

 

Onderwerp: In de natuurlijke gezondheidszorg zegt men: ‘de dood schuilt in de darm’ of een andere uitdrukking luidt: ‘darm gezond is kerngezond’. De darm speelt in de gezondheid een uiterst belangrijke rol terwijl er zoveel mensen rondlopen met darmproblemen, opgezette buik, darmkrampen, winderigheid, darmverstopping of chronische diarree. De belangrijkste oorzaak is dat men alles door elkaar eet, m.a.w. men houdt geen rekening met de goede voedselcombinaties.

Doelgroep: Voor iedereen met verteringsproblemen, darmklachten, opgezette buik of overgewicht. In deze workshop leer je hoe eenvoudig het is om te eten volgens de goede voedselcombinaties.

 

15.30 uur. Workshop 5.2

Apitherapie of de genezende kracht van bijenproducten

Mirjam Hofman

Gezondheidstherapeute, Imker

 

Onderwerp: De werkbij levert een aantal producten zoals honing, stuifmeel, propolis, koninginnegelei en was met bijzondere genezende eigenschappen en talrijke toepassingen. Honing is het beste middel bij wondbehandeling. Door de aanwezigheid van natuurlijke suikers, vitaminen en mineralen is honing het beste middel voor de hersenen en het zenuwstelsel. Honing is samen met propolis een natuurlijk antibioticum en kan bij iedere vorm van ontsteking worden gebruikt. Stuifmeel bevat ongeveer honderd verschillende genezende stoffen, heeft een bloeddruk normaliserende werking, versterkt het zenuwstelsel en de immuniteit en wordt succesvol toegepast bij bestraling (radiotherapie bij kanker). Niemand blijft erbij stilstaan dat deze eenvoudige middelen zo geneeskrachtig zijn. Dit komt omdat bijen nectar uit de bloemen halen die rijk is aan zonne-energie.

Doelgroep: Een bijzondere workshop over een bijzondere zorgverlening. Voor mensen die hun mogelijkheden wensen uit te breiden.

 

Praktische Gegevens

Plaats : Cultureel Centrum, Stadsplein 1, Genk.

Inschrijving : via inschrijvingsformulier.

Inkom : 15 euro en 12 euro voor studenten en afgestudeerden EANG.

Infostanden : doorlopend.

Middagpauze : Genk centrum telt talrijke eethuisjes en restaurants.

Parkeermogelijkheden : ondergrondse parking aan het Cultureel Centrum of gratis parkeren in de directe omgeving (zondag).

Bereikbaarheid : Genk is gemakkelijk bereikbaar zowel vanuit Antwerpen (E313-314) als vanuit Brussel (E314), ook vanuit Nederland.

Openbaar vervoer : Het station ligt tegenover het Cultureel Centrum.

 

 

Inschrijvingsformulier mailen naar europeseacademie@skynet.be

Symposium-Genk, zondag 10 juni ‘18

 

Inschrijvingsformulier

 

Naam, Voornaam :…………………………………………………………………………..…………….

Straat, nr : ……………………………………………………………………………………………..……..

Postcode : ……………….. Plaats : ………………………….………………………………………….

Tel./GSM : …………………………………………………………………………………………………….

E-mailadres :………………………………………………………………………………………………....

 

…….. personen x 15 euro : …… euro

…….. personen x 12 euro : …… euro (cursisten, studenten en afgestudeerden)

Totaal : ……………euro

 

Neemt deel aan het Symposium en stort het bedrag op rekeningnummer

BE36 0682 0853 6081 t.n.v Europese Academie, Reinpadstraat 9, 3600 Genk.

Voor meer informatie over de lezingen en workshops: www.europeseacademie.be

De genen bepalen ons voedingspatroon, maar de consument trekt zich daar niets van aan.

Het DNA of het erfelijk materiaal bepaalt onze fysieke en psychische eigenschappen. Onze persoonlijkheid, temperament en gedrag zijn er afhankelijk van, maar ook onze immuniteit en de vatbaarheid voor ziekten. Dat betekent niet dat wij voorgepro-grammeerde robotten zijn of slaafs handelen, maar wij houden er wel steeds meer rekening mee. Het is belangrijk dat wij vanuit ons aangeboren temperament onze persoonlijkheid accepteren, bijsturen en verder ontwikkelen. In het verleden is men ervan uit gegaan dat de mens zichzelf kan bepalen door opvoeding, persoonlijk-heidsvorming en trainingen. Zo heeft men met de beste bedoelingen kinderen en jongeren in een bepaalde richting gedreven, ten koste van hun eigenheid. Veel mensen klagen nu nog steeds over hun mislukte opvoeding, zowel thuis als op school. Persoonlijkheidsanalyse is een methode waarbij men het aangeboren temperament bepaalt aan de hand van uiterlijke kenmerken, eigenschappen en structuren. Zo is het mogelijk om cliënten individueel te begeleiden of patiënten te behandelen. De epigenetica toont aan dat we bepaalde genen kunnen bijsturen. (zie: www.europeseacademie.be).

Nutrigenetica
Nutrigenetica is gericht op het leggen van verbanden tussen voeding en genetische aanleg. Voedingsdeskundigen weten wat algemeen als gezondheid mag beschouwd worden. Toch merken we dat mensen vaak gezonde voedingsmiddelen niet graag eten of niet kunnen verdragen. Het wordt steeds duidelijker dat er een invloed is vanuit onze genen. Er komt een tijd dat men aan de hand van een gentest een individueel dieet kan bepalen. Wij merken dat sommige mensen weinig of geen last hebben bij het eten van ongezond voedsel zoals fastfood en ook hun lichaamsgewicht op pijl houden. Voor de rest van hun leven voelen zij zich fit en gezond terwijl anderen bij de minste fout of zelfs bij gezonde voeding aankomen.

Men stelt vast dat mensen die zich gezond voeden met veel fruit en groenten toch een tekort kunnen hebben aan vitaminen, mineralen of andere belangrijke nutriënten of aan een te hoog cholesterol lijden. Bij het drinken van koffie gaat bij de ene de bloeddruk meteen omhoog, men voelt het hart bonzen en men kan de slaap niet vatten terwijl anderen daar geen last van hebben. Deze mensen beschikken over een gen dat er voor zorgt dat een enzym geactiveerd wordt zodat de cafeïne snel het lichaam verlaat. Hetzelfde kennen wij bij het drinken van alcohol of een betere verdraagzaamheid van grote hoeveelheden zout zonder dat dit invloed heeft op de bloeddruk. Wij hebben de neiging deze mensen te benijden, maar dat hoeft niet. Zij beschikken over genen die onvoldoende zijn gericht op het controlesysteem en dat is niet zonder gevaar. Vroeg of laat zal de grote koffiedrinker last krijgen van hart- en vaatziekten, slapeloosheid en andere aandoeningen. Er zijn slechts 0,3% van de genen die voor deze individuele uitzonderingen zorgen. Voor 99,7% wordt een gezond voedingspatroon nog steeds door onze genen bepaald.

 

DNA is onze natuur
De anatomie en de fysiologie van ons verteringsstelsel zijn genetisch bepaald. Tijdens onze lange evolutie van primaat naar homo sapiens is ons lichaam voortdurend veranderd, terwijl het verteringsstelsel nog alle kenmerken bezit van fructivoren of vruchteneters. Tienduizend jaar geleden werd de landbouw ontwikkeld, dat betekent dat we ons al zolang met granen voeden en toch hebben we nog steeds geen enkel kenmerk van een granivoor zoals een snavel, een krop, een dubbele maag enz. Nog altijd zijn er mensen die gevoelig zijn voor gluten uit de granen. Op een kleitafeltje uit de Babylonische tijd staat een ziekte beschreven die alle kenmerken heeft van suikerziekte. Onderzoekers leggen de oorzaak van deze ziekte op de overschakeling op graanvoeding.

 

Spontane mutaties
Toch zijn er spontane mutaties opgetreden. De Westerse mens is in staat om als volwassene melk en melkproducten te consumeren. In Zuid-Oost-Azië verdraagt 98% van de bevolking geen melk omdat zij lijden aan lactose-intolerantie. 7.500 jaar geleden is de Europeaan erin geslaagd om spontaan een genmutatie tot stand te brengen. Ook in Europa komt lactose-intolerantie voor, opvallend meer in de zuiderse landen en minder in de noordelijke streken. In het noorden was men eeuwenlang meer aangewezen op het gebruik van melkproducten terwijl in het zuiden een rijkere gevarieerde voeding voorhanden was. Onderzoekers stellen vast dat 3 op de 10 mensen niet in staat zijn om de fructose uit fruit en bessen voldoende snel uit de darm te absorberen waardoor deze overgaan in gisting en voor een opgezette buik en darmkrampen zorgen. Genetici zijn ervan overtuigd dat overgewicht wel degelijk een genetisch probleem is. Men heeft honderd mutaties gevonden die betrokken zijn bij overgewicht.

 

Geen excuus

Het is al te gemakkelijk om alle schuld bij de genen te leggen. Indien men genetisch aanleg heeft tot overgewicht, heeft men er alle belang bij om extra goed op zijn voedingspatroon te letten en voldoende te bewegen. Dat geldt trouwens voor alle erfelijke ziekten of gevoeligheden. Ons huidig voedingspatroon stemt helemaal niet overeen met ons DNA. Ons verteringsstelsel is niet gemaakt om gekookt of verwerkt voedsel te eten, nog om meerdere voedingsmiddelen samen te voegen. Veel mensen hebben verleerd om rauw voedsel te gebruiken zoals vers fruit, bessen, water-vruchten, zachte zaden, pitten en noten. Onze voedingscultuur is zo diep ingeworteld dat gekookt en verwerkt voedsel haast onmisbaar is geworden. Wij zijn zo vertrouwd geraakt aan deze smaken en aroma’s dat we het als vanzelfsprekend vinden. Het verteringsstelsel is bij veel mensen zodanig verzwakt dat zij niet meer in staat zijn om rauw voedsel te verwerken. Na een grondige darmsanering is men meestal in staat om weer rauwkost te verteren. Wie uitsluitend rauw eet, heeft 50 à 60% minder voedsel nodig en belast daardoor zijn verteringsstelsel opvallend minder. Wij doen er goed aan om iedere dag een zekere hoeveelheid rauw voedsel te gebruiken.

 

Genetisch manipulatie
De genetica heeft de mogelijkheid geschapen om dier en plant genetisch te manipuleren en dat is niet zonder gevaar. De voedingsgewassen hebben een trage evolutie ondergaan die door teelttechnieken andere eigenschappen hebben aangeno-men terwijl genetische manipulatie voor indringende veranderingen zorgt waarvan de gezondheidseffecten op langere termijn niet bekend zijn.

Er worden gentesten aangeboden, maar die zijn nog te vaag, te algemeen en onbetrouwbaar. ‘Terug naar de natuur’ betekent terug naar ons DNA. Op weg naar een gezonde voedings- en levenswijze laten we ons het best leiden door ons DNA met zijn drie miljard elementen, een berg van informatie waar we best rekening mee mogen houden.

09:41 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Voeding | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

13-03-18

Melkeiwit en zijn bijzondere eigenschappen

Als volwassenen hebben wij geen melk en melkproducten nodig en kunnen wij gezond leven zonder er gebruik van te maken. Melk is ook voor de zoogdieren ‘moedermelk’ en heeft bijzondere eigenschappen om voor de baby of het jonge dier via vloeibaar voedsel alle nodige macro- en micronutriënten aan te voeren. Het verteringsstelsel is in dat stadium nog onvolgroeid en zeer kwetsbaar. Melk bevat alle eigenschappen om het jonge leven op een bijzondere wijze aan te zetten tot groei, ontwikkeling en bescherming tegen ziekten. Volwassenen kunnen daar dankbaar gebruik van maken. Het is niet correct om ziekten en ongemakken toe te schrijven aan het gebruik van melk en melkproducten. Het is zeker niet verstandig om melk en melkproducten te vervangen door imitatie op basis van soja. De benamingen sojamelk of sojayoghurt of kaas mag juridisch niet meer gebruikt worden omdat deze producten niet de eigenschappen van melk bezitten. Het woord kokosmelk mag wel gebruikt worden omdat dit een botanisch begrip is. Imitaties op basis van soja behoren tot de meest geïndustrialiseerde voedingsproducten, vaak op basis van gemanipuleerde soja. Zij die lijden aan lactose intolerantie of koemelkallergie kunnen geen melk verdragen en zij die te veel slijmen vormen, aan astma of luchtweginfectie lijden doen er goed aan om melk uit het voedingspatroon te bannen. Voor de anderen zijn sommige melkproducten aan te raden omwille van hun bijzondere genezende eigenschappen. Als we het hier over melk hebben, gaat het uiteraard over biologische kwaliteit en van koeien die op een ethische en ecologisch verantwoorde wijze worden gehouden. Het matig gebruik van melk en melkproducten zorgt voor een gezonde en gevarieerde voeding die aansluit op de westerse eetcultuur.

 

Melk

Als we melk gebruiken, kiezen we voor volle melk omdat de verhouding eiwit/vet 1:1 is, wat gunstig is. Vet heeft de eigenschap het voedsel langer in de maag te houden zodat het eiwit beter verteert. Melk bevat hoogwaardig eiwit, vitaminen A, D, E, K, B2 en B12 en de mineralen calcium, fosfor, magnesium en zink. Het gehalte aan melkvet (3,7 g/100 g) bevat 2/3 verzadigd en 1/3 onverzadigd vetzuur. Het cholesterol bedraagt 9,5 mg/100 g, bij rundvlees ligt dit zes maal hoger. Studies tonen aan dat regelmatig gebruik van melk het risico op hart- en vaatziekte drastisch doet dalen. Dit is toe te schrijven aan de sterk diuretische werking en het bloeddrukverlagend effect. Mensen met oedemen doen er goed aan om iedere dag een of meerdere glazen melk te drinken. De vele negatieve berichten over melk zijn te begrijpen omdat koeien in de massa melkveehouderij geen gezonde melk kunnen leveren en dat de wijze waarop melk industrieel behandeld en verwerkt wordt, niet de gewenste kwaliteit levert. Het verwerken van melk in allerlei voedingsproducten en gerechten bemoeilijkt de vertering en zorgt inderdaad voor een belasting van de gezondheid. We moeten anders met melk en melkproducten omgaan. Melk is niet combineerbaar met andere voedingsmiddelen. Een melksaus of gerechten waarin melk zit verwerkt, verliezen hun gunstige werking, het eiwit verteert moeilijk en de zo geprezen calcium wordt niet goed opgenomen. Vooral de combinatie met toegevoegde suiker ontneemt melk zijn gunstige werking. Melk zal men uitsluitend drinken en los van een maaltijd. Iedere dag een of meerdere glazen biologische melk drinken heeft een gunstige invloed op het verouderingsproces, verlaagt het risico op darmkanker, nierziekten, hoge bloeddruk enz. Sommige hormonale kankers reageren niet goed op melk.

 

Yoghurt

Er zijn voldoende studies die aantonen dat natuuryoghurt, witte yoghurt zonder toevoeging van smaak- en kleurstoffen heel gezond is en de darmflora helpt opbouwen. Yoghurt met vers rijp fruit is aan te bevelen. Yoghurt leent zich goed voor het bereiden van sauzen. Zo kan men 1/3 yoghurt vermengen met 2/3 mayonaise of 1:1 wat heerlijk smaakt.

 

Kwark

Kwark is eenvoudig uitgedrukt niets anders dan verzuurde melk waarvan men het vocht (melkwei) laat uitdruipen zodat de vaste bestanddelen overblijven. Vroeger werd in ieder gezin kwark bereid. Kwark, ook platte kaas of fromages frais (verse kaas) genoemd, bevat alle goede eigenschappen van melk, maar in hoge concentraties. Ook hier geven we de voorkeur aan volle kwark. Volle kwark levert 108 Kcal per 100 g en bevat 7,5 g vet waarvan 2,8 g onverzadigde vetzuren. Kwark bevat 10 à 12 g eiwit (caseïne) van goede kwaliteit. Het vet staat in goede verhouding met het eiwit zodat het traag wordt opgenomen en vrij lang in het lichaam ter beschikking blijft. Kwark is geliefd bij sporters wegens spierherstel en opbouw. Kwark bevat 3,2 g lactose of melksuiker. Door zijn goede eiwitvertering voorkomt kwark belasting van de nieren en rotting in de darm. Kwark leent zich goed bij hartelijke gerechten en laat zich combineren met rauwe groentesalade door olie of mayonaise toe te voegen. De smaak kan met mosterd, strooikruiden of fijn gesneden verse kruiden versterkt worden. Kwark leent zich niet goed bij zoete gerechten omdat eiwit met suiker een slechte voedselcombinatie is. Wie los van een maaltijd kwark wil gebruiken kan er fruit, ahornsiroop of honing aan toevoegen, maar is dan niet geschikt voor mensen met een moeilijke vertering.

 

Mozzarellakaas

De ‘Mozzarella di Bufala’ gemaakt van de melk van de waterbuffel is een uitzonderlijk gezonde kaas, vooral in combinatie met tomaten of andere rauwe groenten. Mozzarella is hagelwit van kleur, heeft een frisse smaak en zachte structuur. Buffelmelk bevat meer eiwit en vet dan koemelk, maar minder cholesterol. Heeft een laag gehalte aan lactose waardoor mensen die aan lactosetolerantie lijden er geen of minder last van hebben. Is rijk aan calcium en fosfor. Door het hoge gehalte aan eiwit en vet is deze zachte kaas voedzaam. Het is een uitzonderlijke goede bron van eiwit en nier vriendelijk. Ricotta wordt bereid uit de wei van mozzarella door opnieuw op te koken. Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’ vandaar een sterke verlaging van de kwaliteit.

 

Feta

Feta is de bekende Griekse kaas die bereid is uit schapenmelk, eventueel aangevuld met geitenmelk. De naam Feta is beschermd en daardoor onderworpen aan bepaalde regels. In grote trekken is er een overeenkomst met mozzarella, bevat minder eiwit, maar meer vet waardoor de verhouding vet/eiwit beter ligt. Het cholesterolgehalte ligt uitzonderlijk laag (15 mg/100 g). Feta heeft één nadeel, het zoutgehalte ligt op 1.100 mg per 100 g, dat is vrij hoog in vergelijking met mozzarella die slechts 120 mg bevat. Omdat de naam beschermd is wordt gelijkaardige kaas verkocht onder de naam ‘saladekaas’.

 

Andere kaassoorten

Andere kaassoorten zijn sterk geconcentreerd en daardoor, vooral in combinatie met brood, zwaar verteerbaar. Haast iedere dag worden ze in grote hoeveelheden gegeten wat voor verteringsproblemen zorgt en de ontlasting bemoeilijkt. Kaas zou men matig moeten gebruiken en als een delicatesse beschouwen. Geniet van het grote aanbod met zijn verscheidenheid aan soorten, smaken en eigenschappen. Kaas behoort tot onze rijke westerse eetcultuur, maar eet matig.

14:56 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Voeding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-02-18

Transgender, een blijvend gevecht met zichzelf

In de afgelopen 25 jaar zijn er 992 Belgen van geslacht veranderd en lieten zich als zodanig in de burgerlijke stand registreren. Dat zijn er 40 per jaar. Niet iedereen zet medische of juridische stappen zodat vermoed wordt dat er een grote verborgen groep is. Onderzoekers beweren dat 8 op de 10 transgenders met suïcidale gedachten rondlopen en dat 4 op de 10 overgaan tot zelfdoding of een poging daartoe.

Arend begon tien jaar geleden zijn transitie van vrouw naar man en zegt hierover: ‘Dat is het hoogste cijfer onder alle groepen binnen onze samenleving.’ Over zichzelf zegt hij: ‘Ik voelde onbewust dat er iets niet klopte in mijn leven. Er was dat onbehaaglijk gevoel. Ik was er, maar ik was er ook niet: ik deed mijn ding zonder veel levensvreugde. Mijn twijfels en angsten brachten me uiteindelijk aan de rand van zelfmoord. Waarom? Omdat transgender zijn je identiteit bepaalt en de basis van je zijn raakt. Het gevoel dat er iets met je aan de hand is, zit er bij zoveel transgenders van kindsbeen af aan ingebakken en dat krijg je er met geen enkele operatie uit.’

Julie Vallé is Chef magazine van het weekblad ‘Sjiek’ en heeft drie transgenders geïnterviewd waaronder Arend. Zij zegt: ‘Hoe ongelukkig moet een mens zijn om te kiezen voor zo’n ingrijpende, emotionele en complexe transformatie? Hoe voelt het om als man gevangen te zitten in een vrouwenlichaam of andersom?’ Uit de vele getuigenissen van transgenders die ik heb doorgenomen, komt steeds een vast stramien naar voren. Al op jonge leeftijd van 8 à 9 jaar of tijdens de puberteit heeft men het gevoel dat men niet in het juiste lichaam zit en dat er geleidelijk aan, maar steeds intenser, naar verlangd wordt om tot het andere geslacht te behoren.

 

Na vijftig jaar de knoop pas doorgehakt

TV-journalist Boudewijn Van Spilbeeck is 58 jaar en heeft onlangs beslist om voortaan als vrouw door het leven te gaan. Al 50 jaar kampte hij met dit probleem en leefde een dubbelleven zoals hij/zijzelf zegt: ‘Intussen kom ik al een kwart eeuw buiten als vrouw die ik ben.’ Van Spilbeeck die zich nu Bo noemt zegt: ‘In mijn puberteit ben ik mij anders beginnen te kleden.’ Hij brengt zijn transitie met veel euforie over op het scherm en in de media omdat hij als publieke persoon deze dubbele rol nu niet meer hoeft te spelen. Transgender zijn wordt door de media nog te veel als een vrije keuze of een persoonlijke levensstijl omschreven, iets dat behoort bij het vrijheidsgevoel in onze samenleving waarin alles kan en mag. De maatschappelijke aanvaarding is enorm verbeterd, men kan over dit onderwerp praten en er is nauwelijks discriminatie. De nodige juridische stappen zijn gezet en de moderne chirurgie maakt het mogelijk. Toch beweren veel transgenders dat de medische ingreep nog niet ver genoeg gaat wat vaak voor complicaties zorgt. Dat is de reden waarom niet alle transgenders voor een geslachtsoperatie kiezen. De wetgeving is sinds enkele jaren hierop aangepast zodat men zich ook zonder operatie kan laten registreren.

 

Oorzaak

Wie zich verdiept in transgenders komt snel tot de vaststelling dat alle aandacht gaat naar maatschappelijke aanvaarding, juridische en medische aspecten. Wij krijgen daardoor een verkeerd beeld dat schril afsteekt tegen de getuigenissen die dit wel degelijk als een ernstig probleem ervaren, zowel vóór als ná hun transitie. Over de mogelijke oorzaak wordt nooit gesproken. Het is wenselijk dat onderzoekers zich daarop richten. Is er iets misgelopen op fysiek, hormonaal of neurologisch vlak of gaat het om een psychisch probleem? Uit de vele getuigenissen leiden we af dat zich bij hen als kind al gedragsproblemen voordeden. Sofia werd op haar 22ste vrouw en zegt: ‘Als kind was ik altijd beschaamd: ik durfde amper buiten te komen, verstopte mijn lichaam. Ik geloofde dat ik eigenlijk al een meisje was sinds mijn geboorte.’ Zij zegt wat we al vaker gehoord hebben: ‘Veel transgenders willen de perfecte man of vrouw worden, maar die bestaat niet.’ Ondanks het begrip dat er door de samenleving getoond wordt, zegt Bo Van Spilbeeck: ‘En toch blijft er heel veel depressie en zelfdoding bij transgenders.’ Dylano is 19 en is van meisje jongen geworden. Hij zegt: ‘Het proces dat wij transgenders ondergaan is veel langer dan even opereren en klaar.’ Zolang men geen inzicht heeft in de oorzaak geraakt men geen stap verder.

 

Is geslachtsverandering de juiste oplossing?

Prof. Dr. Petra De Sutter, een vermaard gynaecoloog en gespecialiseerd in vruchtbaarheidsonderzoek aan het UZ in Gent is zelf transgender en zegt dat de geslachtsverandering vrij beperkt is. Het gebruik van hormonen zorgt voor uiterlijke geslachtskenmerken zolang men ze neemt. Een hormonenbehandeling is niet zo prettig en zorgt voor stemmingswisseling. Bij een vrouw die man wil worden nemen de borsten bij een dergelijke behandeling wel af, maar onvoldoende zodat er bijna altijd gekozen wordt voor een borstamputatie. Bij een man die vrouw wil worden, ontstaan borsten, maar er volgt achteraf meestal een borstvergroting. Het grote probleem is dat al deze ingrepen niet zorgen voor een vrouwelijke of mannelijke identiteit omdat die bij de conceptie wordt bepaald en in het DNA ligt opgesloten. Een man wordt geen vrouw door zich als vrouw te verkleden, een pruik op te zetten of op hoge hakken te lopen. Dat is cultureel gebonden en heeft geen biologische consequenties.

Volgens Prof. De Sutter verandert bijvoorbeeld de partnervoorkeur niet. Zij koos na haar transitie voor een vrouwelijke partner omdat zij voordien als man gehuwd was met een vrouw en vader van een zoon is. We zien dit bij de meeste transgenders. In de medische wereld spreekt men van ‘genderidentiteitsproblemen’ maar het onderzoek is nog onvoldoende om conclusies te trekken, symptomen te omschrijven of behandelingen voor te stellen. Volgens sommige hersenonderzoekers zou het mogelijk kunnen zijn dat er in het hersenweefsel een omkering heeft plaatsgevonden van geslachtsverschillen. Deze omkering zou dan de oorzaak zijn dat men zijn geslacht niet accepteert. De huidige behandelmethodes zijn onvoldoende. Met uitzondering van de geslachtsorganen hebben mannen en vrouwen dezelfde organen en toch zijn ze verschillend. Uiteraard zijn er ook gelijkenissen. In de geneeskunde stelt men vast dat vrouwen andere medicijnen en behandelingen nodig hebben dan mannen of omgekeerd. Men spreekt tegenwoordig over ‘gendergeneeskunde’. Dr. Marek Glezerman zegt: ‘Gendergeneeskundig onderzoek beoogt het functioneren van lichaamssystemen van mannen en van vrouwen en de verschillen daartussen.’ Een vrouw die man wordt behoudt al de specifieke kenmerken en eigenschappen van al haar organen. Vrouwelijke hersenen verschillen op het vlak van verwerking, chemie, structuur en activiteit van die van mannen of omgekeerd. De neuronale distributie en het gebruik van verschillende hormonen leiden tot een eigen werkelijkheid bij vrouwen. Bij een transitie verandert er niet zoveel. Arend zegt: ‘Na tien jaar kan ik eerlijk toegeven dat ik mijn transitie in twijfel durf te trekken.’ Waarschijnlijk hebben transgenders te grote verwachtingen en wordt hen niet gezegd dat de medische ingrepen geen wezenlijke veranderingen brengen. Een man die vrouw wordt, behoudt zijn stevige mannelijke constitutie, zijn krachtig spierweefsel, het mannelijk brein en temperament. Het genderidentiteitsprobleem is bijzonder complex en vraagt dringend uitgebreid nieuw onderzoek. Misschien moet men voor een andere aanpak kiezen.

14:34 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Psychosociale problemen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-02-18

DETOX, Genezen is ontgiften

Zodra het lente wordt, gaat het lichaam zich bevrijden van alle opgehoopte afval-stoffen die zich tijdens de lange donkere winter hebben opgehoopt. Dit gaat vaak gepaard met een vervelend verschijnsel dat in medische kringen ‘lentemoeheid’ wordt genoemd en waar veel mensen aan lijden. Door minder te bewegen, gebrek aan buitenlucht en licht werkt het organisme trager. Detox is het beste middel om lentemoeheid te voorkomen of te genezen. Het is niets anders dan de fysiologische processen een handje toesteken.

 

Moderne land- en tuinbouw

Detox is een modewoord waar de media graag op inspelen. De een is een enthousiaste aanhanger, de ander vindt het vanuit vooroordelen allemaal verwerpelijk of beschouwt het als bedrog. Het is naïef om te denken dat de gevolgen van een verkeerde voedingswijze, zeker na de feestdagen, door een eenvoudig drankje of sapje zijn op te lossen. Het is even naïef te geloven dat het lichaam alle troep zelf kan opruimen en neutraliseren. Men kan niet ongestraft alles in onbeperkte hoeveelheden eten en drinken. Laten wij niet vergeten dat 90% van de bevolking zich nog steeds voedt met voedingsmiddelen en voedingsproducten afkomstig uit de chemische land- en tuinbouw. Het gebruik van kunstmeststof zorgt ervoor dat de gewassen te snel groeien en een te groot volume aannemen waardoor het zwakke en zieke planten zijn. Daardoor zijn ze vatbaar voor insecten, schimmels en andere ziekten terwijl kunstmeststof het onkruid krachtig doet groeien. Het massaal gebruik van pesticiden is daar een gevolg van.

 

Voedingsindustrie en vervuiling

De land- en tuinbouwgewassen bevatten giftige residu’s en die door de voedingsindustrie worden verwerkt tot voedingsproducten waaraan voedingsaddi-tieven (E-nummers) worden toegevoegd. Ze zijn niet allemaal gevaarlijk, maar er zijn wel heel gevaarlijke bij. Bovendien zijn ze lichaamsvreemd en vervuilen ze het organisme. Voedingsproducten zitten vele jaren opgesloten in de verpakking en missen daardoor versheid. Het gebruik van vlees en van vis met zijn plastic partikels en zware metalen uit de vervuilde zeeën werkt sterk vervuilend. Frisdranken, alsook koffie, groene en zwarte thee, het massaal gebruik van alcoholische dranken, zwarte chocolade, gebak enz. vervuilen het organisme, d.w.z. er blijven toxische stoffen achter. Wij zijn van binnen niet ‘kraak net’ zoals sommigen ons dat doen geloven.

 

Gastro-intestinale therapie

In wetenschappelijke kringen spreekt men niet over detox, maar over reinigingskuren of gastro-intestinale therapieën. Met de neus en de mond staan wij in verbinding met de buitenwereld en komen in aanraking met pollutie, fijnstof, ultrafijnstof en andere vormen van milieuvervuiling. Verder passeren voedsel en drank het maag-darmkanaal dat met het bloedvatenstelsel is verbonden. Ongewenste stoffen zoals landbouwresidu’s, voedingsadditieven, gemodificeerd zetmeel, kleur- en smaakstoffen enz. vervuilen het intern milieu. Het menselijk lichaam beschikt over mechanismen om zichzelf te reinigen, te herstellen of om zich te verdedigen tegen pathogene stoffen. Is de aanvoer echter groter dan de capaciteit om te ontgiften dan zitten we met een probleem. Huiduitslag, zweren, ontstekingen, diarree, maar ook ziekteprocessen zijn vaak niets anders dan een poging om het vervuild lichaam spontaan te reinigen. Hippocrates wist het al toen hij zei: ‘Genezen is ontgiften’. Zou hij nu leven, zou hij iedereen aanraden om te detoxen. Laten wij niet lichtzinnig oordelen over dit ernstig aspect van de gezondheid.

 

Reinigen

De darm is de centrale plaats van vervuiling wegens zijn verbinding met de buitenwereld en de aanvoer van het voedsel. Bovendien is de darm verbonden met het bloedvatenstelsel zodat al deze gifstoffen door heel het organisme worden verspreid. De lever is een reinigend orgaan en neemt een deel voor zijn rekening. De meeste gifstoffen komen terecht in het extracellulaire vocht, het lichaamsvocht waarin de cellen zich bevinden. In dit vocht komen niet alleen gifstoffen, maar ook de nutriënten terecht zodat de cellen zich kunnen voeden. De cellen en het extracellulaire vocht zijn vergelijkbaar met visjes in een aquarium. De gezondheid van de visjes is afhankelijk van de zuiverheid van het water. In vuil water worden ze ziek, net als de cellen in een vervuild lichaam. Als we de darm reinigen dan ontgiften we het extracellulaire vocht.

 

Mogelijkheden

Gezonde voeding van biologische kwaliteit heeft een reinigende werking en toch zijn gifstoffen niet uit te sluiten omdat er door de vertering en de stofwisseling altijd afvalproducten worden gevormd. Het lichaam is echter in staat deze zelf uit te scheiden. Een goede detoxkuur is gericht op het reinigen van de dikke darm. Er zijn verschillende mogelijkheden.

 

- Vastenkuur

Gedurende 3 à 4 weken wordt geen vast en geen vloeibaar voedsel gebruikt. Het reservevet, waarin zich uit veiligheid veel gifstoffen ophopen, wordt verwerkt. Door het gebruik van de voor dit doel gebruikte zoutoplossing gaat de darm niets naar binnen doorgeven, maar juist uitscheiden, dus gifstoffen van binnen naar buiten afvoeren. Een vastenkuur past niet binnen de reguliere geneeskunde, maar wordt binnen de complementair gezondheidszorg wereldwijd veelvuldig toegepast. Dit kan enkel onder begeleiding of in een gespecialiseerd kuurhuis.

- Sapkuur

Bij een sapkuur gebruikt men uitsluitend vloeibaar voedsel in de vorm van vruchten- of groentesappen. In principe neemt men, verspreid over de dag, 1 liter sap en 1 liter kruidenthee per dag. Wie niet aan een ziekte lijdt of geen te lage bloeddruk heeft, kan dat gedurende 5 dagen zelf toepassen. Wie voor een langere periode kiest, doet dat beter onder begeleiding.

 

- Hoge darmspoeling

De anus wordt met een dubbele slang verbonden met een toestel. Langs de dunne binnenslang wordt water op bepaalde temperatuur en onder een zekere druk in de hele dikke darm gebracht met een aangepaste darmmassage. Langs een dikkere slang worden de opgehoopte resten, verharde feces, eventueel darmwormen en andere ongewenste stoffen afgevoerd. Door middel van een kijkglas controleert u alles zelf. Het is een efficiënte methode.

 

Resultaat

Mensen die een vastenkuur, een sapkuur of hoge darmspoelingen hebben ondergaan, weten hoe vuil men van binnen kan zijn. Ze voelen zich nadien als herboren. Het verteringsstelsel verloopt onberispelijk, de huid krijgt een diepe glans, hoofdpijnen verdwijnen en men wordt emotioneel en psychisch versterkt. Dat zoveel mensen het leven niet meer aankunnen, aan stress of burn-out lijden, ziek worden, te snel verouderen heeft allemaal te maken met vervuiling. Genezen is inderdaad ontgiften. Voor begeleiding: www.natuurgeneeskundigen.be

 

16:06 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

31-01-18

Ouder worden in de digitale tijd, het is geen kleinigheid.

Onze samenleving wordt steeds meer gedigitaliseerd. Voor jongeren die hiermee opgroeien is dit een normale evolutie. Ouderen voelen zich als een analfabeet en hebben hier geen binding mee. Ze voelen zich uitgesloten en lopen er wat verloren bij. Een kleine groep weet zich tot op zekere hoogte te redden, maar het vervreem-dingsproces is onafwendbaar. Onlangs ontving ik een mooi gedicht, de dichter is me onbekend, maar het geeft mooi weer hoe onze wereld in korte tijd veranderd is en nog meer zal veranderen. Velen kunnen het niet meer volgen en dat is een probleem. Dit gedicht werkt inspirerend voor jong en oud. Iedereen kent wel iemand die de hoge leeftijd heeft bereikt en die zich in dit gedicht herkent. Mail het even door of verstuur het per post zolang er nog postzegels zijn.

Oud worden in de digitaal tijd

 

Het is gewoon niet voor te stellen,

Je moet met een mobieltje bellen.

Je kunt er ook een tekst op lezen,

Je moet altijd bereikbaar wezen

En dat kan dus niet gewoon

Met een vaste telefoon.

 

Wil je een treinkaartje kopen,

Nee, niet naar de balie lopen.

Daar is niemand meer te zien,

Je kaartje komt uit een machien.

Je moet dan overal op drukken

In de hoop dat het zal lukken.

Pure zenuwsloperij,

Achter je zie je een lange rij

Kwaad en tandenkrassend staan,

Want de trein komt er al aan.

 

Bij de bank wordt er geen geld

Netjes voor je uitgeteld.

Want dat is tegen de cultuur,

Nee, je geld komt uit de muur.

Als je maar je code kent,

Anders krijg je nog geen cent.

Om je nog meer te plezieren,

Mag je internetbankieren.

Allemaal voor jouw gemak,

Alles onder één dak.

Niemand die er ooit om vroeg:

Blijkbaar is er nooit genoeg.

 

Man, man, man wat een geploeter,

Alles moet met een computer.

Anders doe je echt niet mee.

Op www en punt be

Vind je alle informatie,

Wie behoedt u voor frustratie?

Als dat ding het dan niet doet,

Dan word je toch niet goed.

Maar dan roept men, dat je boft,

Je hebt immers Microsoft.

 

Ach, je gaat er onderdoor,

Je raakt gewoonweg buitenspoor.

Nee het is geen kleinigheid,

Oud worden in deze digitale tijd.

10:50 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-01-18

Voedingsvitaminen is iets anders dan vitaminetabletjes

Veel mensen slikken allerlei vitaminepreparaten als preventie tegen mogelijke vormen van ziekten of om de gezondheid te optimaliseren. Maar helpt het ook? Geen enkel onderzoek heeft kunnen aantonen dat dergelijke preparaten echt werken. Men weet met zekerheid dat er bijwerkingen en zelfs verstoringen kunnen optreden. Volgens sommige onderzoekers hebben vitaminepreparaten een farmacologische werking waardoor ze bepaalde chemische reacties uitlokken binnen een genezingsproces. De werking is vergelijkbaar met een medicijn en wordt in de geneeskunde toegepast. In geen geval is dit vergelijkbaar met de werking van een voedingsvitamine. Uiteraard is er altijd een suggestieve werking, want waarin men gelooft, dat werkt meestal. Veel mensen vragen hun huisarts om raad en krijgen meestal te horen: waarom vitaminepreparaten slikken als ze in overvloed in uw voeding aanwezig zijn. Deze goede raad slaat men vaak in de wind. Waar ligt nu precies het verschil tussen voedingsvitaminen en vitaminepreparaten?

 

Voedingsvitaminen

Voedingsvitaminen maken deel uit van een voedingsmiddel en dus van een organisme of levende structuur. De voedingsvitaminen staan in relatie met talrijke andere vitaminen, mineralen of andere stoffen. Als u een sinaasappel eet, krijgt u niet alleen vitamine C binnen, maar tegelijkertijd een hele reeks vitaminen van het B-complex, vitamine A en een groot aantal mineralen, naast eiwit, vet en koolhydraat. Vitaminen leveren geen calorieën, het zijn organische substanties die noodzakelijk zijn om processen in het lichaam mogelijk te maken. Het zijn onmisbare hulpstoffen, maar ze vervangen de voeding niet. Zonder voedselinname worden ze niet opgenomen. De meeste vitaminen kunnen we zelf niet aanmaken en moeten via de voeding aangevoerd worden. Ze komen in kleine hoeveelheden voor, het zijn kwetsbare stoffen, maar het gemis veroorzaakt ziekten. Vitaminen vormen bestanddelen van enzymsystemen, reguleren de vertering en houden onze gezondheid in stand. Vitaminen zorgen voor vitaliteit.

 

Mineralen

Mineralen zijn anorganische stoffen die via de wortels van de planten worden opgenomen en onder invloed van de fotosynthese deelachtig worden aan de organische of levende structuur. De mineralen in de bodem noemt men ‘inactieve mineralen’ omdat zij in die hoedanigheid alleen door planten en niet door mens of dier kunnen opgenomen worden. Als ze deel uitmaken van een voedingsmiddel zijn het ‘actieve mineralen’. Vitaminen behoren samen met de mineralen tot de micronutriënten omdat we ze in uiterst kleine hoeveelheden nodig hebben. Ze worden aangegeven in milligram en microgram per 100 gram voedingsmiddel. Eiwit, vet en koolhydraat behoren tot de macronutriënten en worden in grammen uitgedrukt. Mineralen moeten we altijd via de voeding opnemen omdat het lichaam ze zelf niet kan aanmaken. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen bevatten eveneens veel mineralen. Er is een duidelijke relatie tussen vitaminen en mineralen.

 

Vitaminepreparaten

Voedingsvitaminen zijn kwetsbare stoffen die door transport, bewaring, mechanische en thermische behandeling worden aangetast. Wie regelmatig vers fruit eet, groenten, noten, zaden, melk of melkproducten krijgt een overvloed aan vitaminen binnen. Waarom dure preparaten slikken? Daar is geen behoefte aan. Een tekort aan vitaminen treedt eerder zelden op of kan in ieder geval gemakkelijk vermeden worden. Bij een tekort gaat het meestal om een medisch probleem waardoor men ze niet of onvoldoende opneemt of verwerkt. Waarom slikken ontzettend veel mensen vitaminepreparaten ondanks de dure prijs en de onzekerheid over de werkzaamheid ervan? Het geeft waarschijnlijk een vals gevoel van zekerheid, uit angst om geen tekorten te hebben. Vitaminepreparaten worden met veel reclame verkocht en men legt het accent op de hoge concentratie. Dat maakt soms indruk als u met één tabletje zoveel vitamine C binnen krijgt als 2 kilogram sinaasappels kunnen leveren en soms nog meer. Ze begrijpen niet dat een kleine hoeveelheid voedingsvitaminen beter werkt dan een grote hoeveelheid vitaminen in het preparaat. Het zijn lichaamsvreemde stoffen die men snel uitplast. Onderzoekers zeggen dat het goed is dat deze tabletjes niet werken, want wat moet het lichaam met zo’n hoge concentratie beginnen!

 

Synthetische vitaminen

Men is erin geslaagd de chemische formule van de vitaminen te ontcijferen en ze in het laboratorium na te bootsen. Het gaat hier om ‘imitatievitaminen’ opgebouwd uit dode stoffen, vergelijkbaar met een medicijn. Synthetische vitamine C is niets anders dan ascorbinezuur, een afvalproduct uit de suikerindustrie. Toegevoegde suikers zijn schadelijk omdat het een geïsoleerde stof is. Bij synthetische vitaminen is dat nog erger. In tegenstelling tot de in water oplosbare vitaminen worden de in vet oplosbare vitaminen niet zomaar uitscheiden en blijven in het lichaam. Sommige mensen zijn er allergisch voor.

 

Natuurlijke vitaminen

Er zijn ook zogenoemde natuurlijke vitaminepreparaten, maar wees voorzichtig. Ze zijn uit voedingsmiddelen of kruiden geïsoleerd en geëxtraheerd zoals vitamine C uit rozenbottels, arcerola of andere bessen of vruchten en in geconcentreerde vorm zijn verwerkt in tabletten en capsules. Meestal voegt men er nog andere stoffen aan toe om de opname te verbeteren of E-nummers om de houdbaarheid te garanderen. Soms kiest men voor extracten uit meerdere planten, maar het blijft allemaal knutselwerk. Bovendien zijn natuurlijke vitaminen, zoals eerder aangegeven, kwetsbare stoffen. Vitamine E is een substantie van olie en krijgt u in overvloed binnen via een oliesausje, mayonaise of vethoudende voedingsmiddelen. 100 gram zonnebloemolie bevat 50 milligram vitamine E. Vitamine D wordt in talrijke voedingsmiddelen in grote hoeveelheden geleverd zoals in melk en melkproducten, eieren en paddenstoelen en vooral via het zonlicht. Verder is er bètacaroteen dat zich in vitamine D omzet. Het caroteengehalte in fruit en groenten ligt vrij hoog. Vitamine A mag niet als preparaat verkocht worden omdat dit ernstige schade kan veroorzaken.

 

Geen behoefte

Er is absoluut geen behoefte aan vitaminepreparaten. Men moet al vreselijk slecht eten om aan een tekort te lijden en dan nog, preparaten vullen dit tekort niet aan. Wie zich gezond voedt, krijgt echte voedingsvitaminen binnen, meer dan we strikt nodig hebben. Waarom geld uitgeven aan middeltjes waar geen behoefte aan is en waarvan de werking nog steeds niet is aangetoond. Wenst u meer te weten over gezonde voeding, vitaminen, mineralen en zoveel andere aspecten, volg dan een open cursus Voedingsleer. Surf even naar www.europeseacademie.be

15:09 Gepost door Jan Dries in Voeding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-12-17

Handige tips en adviezen, op weg naar een betere gezondheid

Fruit en groenten wassen

Het is een algemene regel dat fruit en groenten voor het gebruik worden gewassen. Voedingsmiddelen, en dat geldt ook voor biologische kwaliteit, vangen stofdeeltjes uit het milieu op, er kunnen zandkorrels of bacteriën en schimmels op zitten of andere verontreinigingen. Het gebeurt zelden dat verse voedingsmiddelen aanleiding geven tot voedselvergiftiging of een ziekte uitlokken. Een voedingsmiddel weet zichzelf te beschermen tegen de gevaren uit de omgeving. Vaak worden ze op de veiling gewassen zodat ze schoon in de winkel terecht komen, maar even thuis spoelen is altijd nodig. Anders ligt het bij voedingsmiddelen uit de chemische landbouw, die zijn altijd behandeld met pesticiden. Er zijn strenge regels wat de concentratie betreft en er zouden regelmatig controles worden uitgevoerd. Wassen met water is onvoldoende om de chemicaliën te verwijderen. Op appels en bladgroenten zit een waslaag als natuurlijk beschermingsmiddel tegen uitdroging en juist daar zitten de meeste residu’s. Deze laag is bestand tegen de regen zodat de residu’s na een flinke regenbui niet verdwijnen. Thuis wassen in warm water helpt niet tenzij men fruit en groenten met zeep gaat schrobben, zegt het Vlaams Centrum voor de bewaring van tuinbouwproducten. Men sust de consument door te zeggen dat de concentraties zo laag zijn dat er geen risico is voor de gezondheid. Men spreekt niet over een veel ernstiger probleem, namelijk dat pesticiden, en dan vooral herbiciden, via de wortels van de groenten in de voedingsmiddelen terecht komen. Residu’s van pesticiden en kunstmeststoffen horen niet thuis in ons voedsel. Het is onbegrijpelijk dat men niet massaal overschakelt op biologische teelt. Het is mogelijk om in vijf jaar tijd over te schakelen naar een gifvrije en milieuvriendelijke landbouw. Duitsland is al aardig op weg, wanneer volgen de andere lidstaten?

 

Hoofdluis

Hoofdluis komt bij schoolgaande kinderen gemakkelijk voor omdat luizen moeiteloos van het ene op het andere kind overgaan. Zodra er luizen in het haar zitten is kortwieken geen optie. Er zijn adviezen die helpen. Probeer lange haren samen te binden, bijvoorbeeld in de dot of vlecht zodat de luizen veel moeilijker van het ene hoofd naar het andere kunnen kruipen. Voeg aan shampoo enkele druppeltjes etherische olie van munt of lavendel toe. Luizen houden niet van deze geuren. Smeer mayonaise in het haar en op de hoofdhuid en zet een douchekapje of een badmuts op gedurende de nacht. Dat vernietigt meteen de luis, maar niet de eitjes, maar die kunt u met een luizenkam verwijderen. Een goed middel is luizenolie. Voeg aan 4 eetlepels olijfolie 15 druppels etherische oliën van teatree, rozenmarijn, tijm en lavendel toe en behandel hiermee het haar. Na iedere behandeling is het goed het haar te wassen met water waaraan een flinke scheut azijn is toegevoegd. Daarmee verwijdert u de olieresten. Kleding, lakens, knuffels enz. waar luizen op zitten, houdt u 24 uur apart omdat deze beestjes zonder bloed niet kunnen overleven. Luizen hebben niets met hygiëne te maken.

 

Omgaan met angst

Angst is een normale reactie op een stresssituatie of dreigend gevaar. Het wordt een ziekte als men het niet onder controle kan houden. De symptomen zijn gevoelens van onbehagen, vrees en het maken van veronderstellingen wat de angst aanwakkert. Angst is er altijd voor het onbekende, bang is men voor concrete dingen of situaties. Het is dat onbekende aspect dat angst zo vervelend maakt. Angst ervaart men langs fysieke weg door hartkloppingen, gevoel van benauwdheid, hyperventilatie, spanningshoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, diarree, trillen, zweethanden enz. Er zijn vele vormen van angst zoals obsessief en dwangmatig gedrag of fobieën. Laten we het hier hebben over algemene angst die u zelf kunt overwinnen door de oorzaak op te sporen. Zoek een antwoord op de volgende vragen. In welke periode en in welke omstandigheden is de angst voor het eerst opgetreden? In welke omstandigheden neemt de angst toe? Zijn er uitlokkende factoren? Als u de oorzaak hebt achterhaald weet u of deze nog aanwezig is of dat uw angsten een gevolg zijn van wat er zich ooit heeft voorgedaan? Afleiding is de beste remedie om uw angsten te overwinnen. Afleiding betekent dat u met iets bezig bent waardoor de angstgevoelens niet opkomen. Dat kan zijn: het beoefenen van een hobby, sporten, sociale contacten leggen, naar muziek luisteren, reizen enz. Als u afgeleid bent, krijgen de hersenen de kans om zich te herstellen zodat angstgevoelens geleidelijk aan verdwijnen. Dat is meestal voldoende om definitief de angst te overwinnen. Zo eenvoudig kan het gaan. Kruiden die geschikt zijn om als ondersteuning in te schakelen zijn: citroenmelisse, hartgespan, hop, lavendel, maretak, meidoorn, passiebloem en vooral valeriaan. Opgelet, dit kruid wordt enkel koud gezet.

 

Acne

Van acne weet men dat de huid teveel talg produceert waardoor de poriën verstopt geraken. Acne vulgaris komt het meest voor. Verder weet men dat er een verband is met de geslachtshormonen en vooral in de puberteit tot uiting komt, verergert tijdens de menstruatie of zwangerschap. Stress is een belangrijke uitlokkende factor. Het behandelen van de puistjes is de enige manier om het genezingsproces te stimuleren en te versnellen. Breng met een watje azijn of citroensap aan. Citroenzuur of azijnzuur houdt de poriën schoon. Voor het slapengaan tandpasta op puisten aanbrengen helpt verrassend goed. Aloë vera werkt doeltreffend binnen vijf dagen. Gebruik een middel op basis van aloë vera of knijp het vocht uit van een vers afgesneden blad op de huid. Een oud volksmiddeltje is een mengsel van 1 koffielepeltje gemalen muskaatnoot en 1 koffielepeltje acaciahoning. Breng dit mengsel aan op de puisten en laat dit 20 minuten inwerken. Honing heeft een sterk ontsmettende en bacteriële werking. Een honingmasker kan ook.

 

Transpiratiegeur

Om verlost te geraken van transpiratiegeur moet u de oorzaak aanpakken. Transpireren of zweten is gezond omdat het lichaam daardoor afkoelt. Het zweet dat door de exocriene klieren word afgescheiden is helder en heeft een neutrale geur en verdampt snel. Apocriene klieren in de oksels en de schaamstreek scheiden een stof af die de groei van bacteriën stimuleert en een sterke en onaangename geur verspreidt. Stress, eisprong, seksuele opwinding en woede activeren apocriene klieren. Ook bepaalde ziekten en medicijnen bezorgen zweet een onaangename geur. Overmatig zweten kan wijzen op een medisch probleem, o.a. overactieve schildklier, lage bloedsuikerspiegel, een neurologisch probleem dat de transpiratie reguleert, maar dat is eerder uitzonderlijk. Zich wassen met een ontsmettende zeep is aan te raden. Verwijder het okselhaar en breng met een wattenschijfje azijn aan in de oksel zodat de geurproducerende bacteriën worden beperkt. Azijn kunt u vervangen door een tinctuur van salie, salieolie of door een kruidenthee op basis van salie. Een doeltreffend middel is citroensap. De bacteriën kunnen niet overleven in een zure omgeving.

 

Wenst u meer te weten over de toepassing van oude remedies en natuurlijke hulpmiddeltjes volg dan een open cursus ‘Natuurgeneeskundige adviezen’.

Zie www.europeseacademie.be

14:51 Gepost door Jan Dries in Natuurgeneeskunde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-11-17

Eindelijk uitgerust. Natuurlijke slaapmiddeltjes

Iedereen wil slapen als een roos of een marmot, maar het lukt niet iedereen. Lange dagen en korte nachten, klaagt men dan. Minder goed slapen is nog geen slaapprobleem. Wie gedurende drie maanden of langer minstens drie nachten slecht slaapt, zit met een probleem. Onderzoekers beweren dat 5 à 10% van de bevolking wel degelijk met een slaapprobleem kampt. Misschien is het percentage van de goede slapers even groot, want bij veel mensen kan het beter. Wie langer dan dertig minuten nodig heeft om in te slapen, zit met een inslaapprobleem. Wordt de slaap onderbroken dan heeft men een doorslaapprobleem en wordt men te vroeg wakker, zonder dat men weer indommelt, ook dan is er sprake van een slaapprobleem. Mensen die niet in bed geraken omdat ze het te druk hebben, lijden aan uitstelgedrag en zullen vroeg of laat kennismaken met slaapproblemen. In principe hebben we zeven uur slaap nodig om te herstellen van een drukke dag, maar veel mensen komen daar niet mee toe. Voor kortslapers is zeven uur weer te veel. De slaapbehoefte is individueel bepaald. De belangrijkste oorzaak van slapeloosheid is een te drukke job, sociale verplichtingen, aan de tv gekluisterd zijn en vooral piekeren en stress.

 

Slaap-waakritme

Ons organisme is afhankelijk van vele ritmen, waaronder het slaap-waakritme. Normaal voelen we spontaan aan als er behoefte is aan slaap, zeker na een fysieke inspanning. Om het slaap-waakritme niet te verstoren is het aan te raden om iedere dag op het zelfde moment te gaan slapen. Vroeger dacht men dat de uren voor twaalf dubbel telden, maar dat is niet zo. Omgevingsfactoren zoals temperatuur, geluid en licht spelen wel degelijk een rol. We vallen in slaap als ons lichaam begint af te koelen. Hoewel een warm ligbad de slaapstoornis kan herstellen, is het niet aan te raden om voor het slapen gaan een warm ligbad of sauna te nemen. De kamertemperatuur ligt het best tussen 16 en 18°C maar in de zomer is dat moeilijk, vandaar dat inslapen tijdens de warme zomerdagen minder goed lukt. Lawaaihinder remt de slaap af, dat kan een huilende baby zijn, een snurkende partner, maar ook het drukke verkeer of muziek van de buren. Vanaf 30 decibel wordt de nachtrust verstoord. Een goede verduistering is belangrijk omdat het licht onze hersenen wakker houdt. Ons slaapmodel is genetisch bepaald en heeft veel met ons temperament of persoonlijkheid te maken. Angstige of nerveuze mensen zijn geen goede slapers. Uiteraard zijn zorgen van welke aard ook grote slaapverstoorders. Het drinken van cafeïnehoudende dranken zoals koffie, zwarte en groene thee, cola, energiedrankjes enz. verstoren evenzeer de slaap. Een middagdutje is gezond, maar mag niet langer dan dertig minuten duren. Te weinig slapen heeft een negatieve invloed op het gedrag en gemoed omdat de functies van de frontale cortex verstoord geraken. Gebrek aan slaap veroorzaakt gemakkelijk ongevallen in het verkeer of op de werkvloer. De nachtrust met een goede kernslaap is belangrijk omdat het lichaam zich tijdens de nacht reinigt en organen en weefsels zich dan herstellen.

 

Slaaptest

Wie met slaapproblemen heef te kampen moet nagaan waar de oorzaak ligt en dat kan heel verschillend zijn. We geven hier een kleine slaaptest die iedereen zelf kan invullen. Meestal zijn er meerdere oorzaken. Als de oorzaak of oorzaken niet worden opgelost, dweilt u met open kraan.

 

O : Ik ben een piekeraar.

O : Ik heb erg veel stress en kom niet tot rust.

O : Ik zit met een serieus probleem, dat moet eerst worden opgelost.

O : Ik heb ’s avonds te koude voeten en kan niet inslapen.

O : Ik eet te laat en te veel.

O : Ik erger me aan de luide muziek van de buurman.

O : Ik word wakker door het gesnurk van mijn partner.

O : Ik kan de koffie niet laten.

O : Ik kijk te lang tv.

O : Ik heb erg veel pijn, kan niet inslapen of wordt wakker van de pijn.


Aanbevelingen

Om de slaapkwaliteit te verbeteren kunt u ’s avonds een wandeling maken omdat een fysieke inspanning vermoeidheid uitlokt zodat de behoefte aan slaap stijgt. Schakel op tijd de tv uit om de nachtrust voor te bereiden. Zorg dat de kamertemperatuur niet te hoog is. Het gebruik van een kruidenthee of een tinctuur op basis van rustgevende kruiden werkt goed. Kruiden die in aanmerking komen zijn: slaapmutsje, lavendel, kamille, citroenmelisse, passiebloem, oranjebloesem en akkerhoningklaver. Het gebruik van honing opgelost in een kruidenthee werkt bijzonder goed of een lepeltje honing in mond laten smelten. Regelmatig bananen eten versterkt uw zenuwstelsel en herstelt het verstoord slaapritme. Met koude voeten geraakt u moeilijk in slaap, neem dan eerst een warm voet, dat helpt goed. Neem een warmligbad met een rustgevende badolie door de dag of tijdens de vroeger avond. Een douche of ligbad verhoogt de doorbloeding en voert gifstoffen af en voert warmte, zuurstof en voedsel aan. Wees voorzichtig met slaaptabletten, daar geraakt u snel aan verslaafd. Afbouwen van slaaptabletten kan enkel onder medisch toezicht. Stressbeheersing is waarschijnlijk het beste middel tegen slapeloosheid.

 

Biorelaxatie

Biorelaxatie is een ontspanningsmethode die we vaak met succes gebruiken als ‘slaaptraining’. Stress verkrampt de spieren en remt de ademhaling af, vandaar dat we starten met spierontspanningsoefeningen. Door de spieren los te maken, krijgt de deelnemer een bevrijdend gevoel. Daarna is het niet moeilijk om de ademhaling op punt te stellen. We hechten belang aan een natuurlijke ademhaling omdat we spontaan, los van het denken ademen. Van daaruit zetten we de stap naar de gedachteloosheid, d.w.z. aan niets denken. Wie zijn denken uitschakelt, activeert meteen het slaapmechanisme. We maken vaak mee dat deelnemers met slaapproblemen al tijdens de tweede of derde sessie in slaap vallen. Iedereen kan een cursus Biorelaxatie volgen aan een van de vier leslocaties van de Europese Academie. Zie www.europeseacademie.be

11:22 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-11-17

Eet je gelukkig én stressvrij. 7 voedingsstoffen die je happy maken!

Onderzoekers weten inmiddels dat er zeven voedingsstoffen zijn die in de hersenen een bijdrage kunnen leveren aan ons geluksgevoel en het stressmechanisme versterken. Dat ziet er goed uit, zo’n bordje geluk op tafel. Zo eenvoudig is het niet omdat het geluksgevoel van zoveel factoren afhankelijk is. Fysieke gezondheid moet samengaan met een positieve gemoedstoestand. Gezond eten en voldoende bewegen zijn twee factoren die we zelf in de hand hebben. Zij veroorzaken in het organisme biochemische reacties die het geluksgevoel versterken. Neurotransmitters zijn stoffen die de zenuwen gebruiken om boodschappen over te dragen. Twee van deze stoffen, serotonine en dopamine spelen een rol in het geluksgevoel. Als we deze stoffen onvoldoende aanmaken, zakt ons geluksgevoel en lopen we risico om depressief te worden of aan een andere psychische stoornissen te lijden. Men mag zich niet op deze zeven stoffen blindstaren, maar binnen een totale benadering is het zinvol voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan een van deze stoffen.

 

1. Magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal en is een van de bouwstenen van het bot, maar zorgt vooral voor de ontspanning van de spieren. Bij stress spannen we als spontane verdediging de spieren strak op, maar ze blijven te lang opgespannen omdat men we ze niet of te traag loslaten. Spierkrampen die erg pijnlijk zijn en wijzen op een tekort aan magnesium. Magnesium speelt een rol bij de aanmaak van serotonine en dopamine en levert een directe bijdrage aan ons geluksgevoel. Banaan is een uitstekende bron van magnesium (36 mg/100 g), maar levert eveneens veel natuurlijke suikers en vitaminen van het B-complex die belangrijk zijn voor de het zenuwstelsel en de hersenen. Het is deze unieke combinatie die bananen zo belangrijk maken. Andere goede bronnen zijn avocado, braambes, citroen, dadels, framboos, kiwi, krenten, rozijnen, meloen, papaya, passievrucht, vijg, venkel, waterkers, tomaten, spruiten, spinazie, gember, groene kool, koolrabi, peterselieblad, postelein, broccoli enz. Noten, zaden en pitten zijn bijzonder rijk aan magnesium en andere mineralen, maar die eten we in kleine hoeveelheden.

 

2. Omega-3-vetzuren

Omega-3-vetzuren spelen een rol in de aanmaak van serotonine en hebben een gunstige invloed op de werking van de hersenen. Een tekort verhoogt de bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten. Omega-3-vetzuren komen voor in walnoten, lijnzaad, chiazaad en zelfs in biologische melk. Visolie werd vroeger aanbevolen, maar de zeeën zijn zodanig vervuild dat onderzoekers tot voorzichtigheid aanmanen. Geef de voorkeur aan plantaardig vet via vetrijke noten, zaden en pitten of door het gebruik van tafelolie dan krijgt u meer dan voldoende omega-3-vetzuren binnen.

 

3. Vitamine B5

Is een in water oplosbare vitamine en maakt deel uit van het B-complex. Vitamine B5 stimuleert de bijnieren en is betrokken bij de productie van cortisol. Dit hormoon maakt energie vrij zodat we ons krachtiger verdedigen tijdens een stresstoestand. Vitamine B5 wordt gezien als een antistressvitamine. Anderzijds zorgt deze verhoogde energietoestand voor uitputting omdat bij chronische stress er geen of te trage normalisering plaatsvindt van het stressmechanisme, m.a.w. door gebrek aan ontspanning vindt er geen herstel plaats. Omdat deze vitamine rijkelijk voorkomt in vele voedingsmiddelen treedt een tekort zelden op. Vitamine B5 helpt wonden snel genezen, normaliseert de cholesterolspiegel, versterkt de immuniteit en de opname van ijzer. Vitamine B5 komt vooral voor in eieren, noten, zaden, groene bladgroenten, bessen, tomaten, honingmeloen, kolen en aardappelen.  

 

4. Tryptofaan

Tryptofaan is een aminozuur en een grondstof voor de aanmaak van serotonine. Dit essentiële aminozuur maken we niet zelf aan en moet via de voeding geleverd worden. Een tekort aan tryptofaan verhoogt het risico op angst, onrust, prikkelbaarheid en stemmingswisseling wat tot depressiviteit leidt. Als het donker is, wordt serotonine omgezet in het slaaphormoon melatonine. Een tekort aan tryptofaan heeft indirect een negatieve invloed op de slaapkwaliteit. Tryptofaan komt voor in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals amandelen, pompoenpitten, sesamzaad, pinda’s, Parmazaanse kaas en in mindermate in avocado, banaan en melk.    

 

5. Tyrosine

Tyrosine is een aminozuur dat we zelf aanmaken en betrokken is bij het tot stand komen van het genotshormoon dopamine. Het wordt gezien als een actiehormoon dat het beloningscentrum in de hersenen prikkelt. Stress werkt vernietigend en kan zorgen voor een tekort wat aanleiding geeft tot vermoeidheid, uitputting en maakt iemand initiatiefloos. Iedere vorm van verslaving prikkelt in overmaat het belonings-centrum. Tyriosine komt voor in eieren, melk en melkproducten, amandelen, avocado en bananen.

 

6. Glutamine

Glutamine is eveneens een aminozuur dat op de eerste plaats brandstof is voor de hersenen. Een tekort kan de hersenen verzuren en het risico op depressie verhogen, angsten uitlokken en hyperalertheid, prikkelbaarheid en ongeduld veroorzaken. Glutamine versterkt de immuniteit. Het is een bouwsteen voor GABA, een stof die rust brengt in het hoofd. De beste bronnen zijn alle koolsoorten, spinazie, peterselie, bietjes, granen, kwark, yoghurt, melk en melkproducten.

 

7. Probiotica

De darmflora speelt een belangrijke rol in ons emotioneel leven omdat er een verbinding is tussen de darm en de hersenen. De darm wordt daarom omschreven als ‘darmhersenen’. De darm staat voor 80% in voor de serotonineproductie, maar ook voor de immuniteit. Zich minder prettig voelen, heeft vaak te maken met een niet goedwerkende dikke darm. Een opgezette buik, obstipatie of chronische diarree wijzen op een slecht werkende darm. Yoghurt of kefir van goede kwaliteit leveren de nodige darmbacteriën en helpen om de aangetaste darmflora weer op te bouwen. Er zijn ook drankjes op de markt die verrijkt zijn met de nodige bacteriën of men kan bacteriën als preparaat tot zich nemen. Alle melkzure voedingsmiddelen zijn aan te raden zoals zuurkool of groenten bewaard in melkzuur. Kombucha is een drank op basis van een zwam met een gelijkaardige werking. Het allerbelangrijkste voor een gezonde darm is aangepaste voeding met voldoende ballaststoffen (ruwe vezels) en vet, maar ook voldoende beweging. Bewegen heeft een gunstige invloed op de peristaltiek van de darm. Wie meer over gezonde voeding wil weten, raden we een open cursus aan zoals Algemene voedingsleer en Bijzondere voedingsleer of Voedingspraktijk, zie www.europeseacademie.be

18:13 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Stressbeheersing, Voeding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-10-17

Laat jongens, jongens zijn zodat meisjes, meisjes blijven.

De campagne van Sire, ‘Laat jongens, jongens zijn’ heeft de discussie rond gendergelijkheid flink doen opwaaien en tongen losgemaakt. Al decennialang worden via de media bepaalde opvattingen en levenshoudingen de wereld ingestuurd die door voortdurende herhaling als waarheid worden ervaren. Wie deze mening niet deelt, wordt meteen tegengesproken of als oerconservatief beschouwd. Iedereen spreekt over vrije meningsuiting, maar het intellectueel verzet is vaak hard, brutaal en agressief. Men moet moed hebben om zijn mening te uiten. Gendergelijkheid is voortgekomen vanuit het standpunt ‘gelijk werk, gelijk loon’ om een einde te maken aan de ongelijkheid tussen man en vrouw. Dit is een rechtvaardige eis waarvoor men een eeuw lang heeft moeten strijden. Te lang heeft de mannenmaatschappij de wereld gedomineerd. Ieder weldenkend mens is het er mee eens dat vrouwen dezelfde rechten en plichten hebben als mannen en dezelfde maatschappelijke mogelijkheden krijgen. Het is echter een ernstige denkfout als men geen onderscheid maakt tussen ‘gelijkheid’ en ‘verscheidenheid’. Mannen en vrouwen hebben absoluut gelijke rechten, maar ze zijn ‘verschillend’ en dat geldt ook voor jongens en meisjes. Verscheidenheid heeft met eigenheid te maken en niets met gelijkheid of ongelijkheid. Het DNA bepaalt bij alle levende wezens de eigenheid op basis van functionele keuzes binnen het geheel. In de moderne psychologie noemt men dit de ‘biologische benadering’.

 

De mens is geen zelfbepalend wezen

Lang is men er vanuit gegaan dat de mens een zelfbepalend wezen is, men noemt dit de ‘maakbare mens’. Men dacht dat men door de intellectuele ontwikkeling in staat zou zijn een wereld de creëren naar eigen inzichten. De zware milieuvervuiling, de opwarming van de aarde, de uitputting van de grondstoffen en degeneratie van de mensheid zijn er de tragische gevolgen van. Straks zullen er zelfdenkende computers zijn, maar zonder beheersing kan dat een ramp worden. De ecologie en de genetica zijn twee recente disciplines die ons denken drastisch hebben veranderd. We leren anders met alles omgaan, vertrekken vanuit nieuwe levenswaarden en laten ons niet meer meesleuren door de stroom van ongegronde theorieën. Jongens en meisjes hebben gelijke rechten en mogelijkheden, maar ze zijn verschillend in denken en handelen en dat is een voorrecht. Het is goed dat de lijn niet meer zo strak wordt getrokken zoals in de eerste helft van de vorige eeuw toen er aparte jongens- en meisjesscholen waren en strikte kleding- en gedragsregels werden opgelegd. Niemand stoort er zich aan dat meisjes met jongensspeelgoed spelen of omgekeerd. Het afdwingen van een strikte gelijkheid druist in tegen het unieke principe van de verscheidenheid.

 

‘Kind en Gezin’ een organisatie die de belangen van het gezin behartigt stuurde een medewerkster op pad om de speelgoedwinkels te controleren op gendergelijkheid. Men stelde vast dat er nog altijd een jongens- en meisjesafdeling is en dat moet volgens deze organisatie dringend veranderen. Het speelgoed moet door elkaar gemengd worden. De winkeliers zien dat niet zitten omdat meisjes meteen naar de afdeling van het meisjesspeelgoed rennen en de jongens naar hun afdeling. De keuze van het speelgoed wordt niet door ‘Kind en Gezin’ bepaald, maar door het DNA van het kind. Dat jongens ravotten, risico’s durven nemen, uitdagingen aangaan en graag de held uithangen, ligt genetisch vast. Dat meisjes voorzichtig en bezorgd zijn, gemakkelijk verantwoordelijkheid dragen en gezond verstand gebruiken ligt eveneens in hun DNA opgesloten en zorgt voor hun eigenheid.

 

Verouderde opvatting

Genderneutrale opvoeding is lang in geweest en zeker nog niet uitgestorven, maar toch zien we een grondige verandering plaatsvinden. Er komt steeds meer verzet tegen deze foute denkwijze. Onlangs las ik op Internet een berichtje van een moeder van drie flinke dochtertjes die genderneutrale opvoeding onzin noemde. Men voedt kinderen op volgens hun eigenheid die in de persoonlijkheid of het temperament is vastgelegd. Vroeger hanteerde men een sterke scheiding tussen het fysieke en de psyche, nu zien we dit als twee aspecten van eenzelfde eenheid. Ook het kind is een eenheid van lichaam en geest en is met zijn omgeving verbonden. Ik heb enkele discussies gevolgd via tv-debatten. Het viel me op dat verdedigers van gendergelijkheid vastzitten in een totaal verouderde opvatting die teruggaat tot de jaren zeventig van de vorige eeuw. In geen geval wensten ze in te gaan op de biologische benadering, want daar houdt hun verhaal op. Het is niet gemakkelijk om een vastgeroeste opvatting los te laten.

 

Positieve ontwikkeling

Het ziet er naar uit dat men anders begint te denken, teruggrijpt naar echte levenswaarden en zich minder laat meesleuren door doctrines en holle woorden. De ecologie heeft ons geleerd dat wij niet ongestraft de natuurwetten kunnen overtreden, maar dat we onszelf straffen. De genetica leert ons dat de persoonlijkheid is aangeboren en in het gender is vastgelegd zodat ieder mens uniek is. Deze uniciteit moeten we koesteren, verder uitbouwen en bijsturen. Werken aan onszelf betekent van binnenuit. De bron van onze mogelijkheden en competenties is ons DNA. Mannen en vrouwen, jongens en meisjes mogen weer zichzelf zijn, diversiteit is niet langer een vloek, maar een rijkdom. Een tijd lang werden alleen mannelijke beroepstitels gebruikt, ook dat enge pad heeft men verlaten. Nu spreekt men weer over politicus en politica, over een leraar en een lerares, een advocaat en advocate enz. Dat zorgt voor duidelijkheid en zet het gender weer voorop. Onze taal kent geen gendergelijkheid. Vanuit een fanatieke houding willen sommige actiegroepen hun ideeën in wetten laten gieten zodat de overheid er controle over heeft. Gaat dit niet echt te ver? Laat mensen zelf beslissen wat ze zinnig en onzinnig vinden. Afdwingen en opdringen is altijd verkeerd. Nu jongens weer jongens mogen zijn zodat meisjes, meisjes kunnen blijven is er weer hoop dat onze samenleving zich normaliseert en dat is een positieve ontwikkeling.

16:07 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-10-17

Ken je jezelf wel? Persoonlijkheidsanalyse opent nieuwe mogelijkheden

Het is vreemd dat weinig mensen zichzelf goed kennen of een verkeerd idee hebben over wie ze echt zijn. Nochtans is het een groot voordeel als u inzicht hebt in uw persoonlijkheid. U kunt uw minder prettige eigenschappen verbeteren, problemen vermijden of oplossen en uw omgang met anderen verloopt veel gemakkelijker. Uw persoonlijkheid is aangeboren en ligt in uw DNA vast. U hebt niet alleen uiterlijk kenmerken van uw ouders en grootouders geërfd, maar uw temperament is samengesteld uit persoonskenmerken van hen. De tijd dat men dacht dat de mens een ‘zelfbepalend wezen’ is, zodat men zelf kan bepalen wie men graag zou willen zijn, is al lang voorbij. In de psychologie spreekt men van de ‘biologische benadering’ en houdt men steeds meer rekening met aangeboren eigenschappen. Dit betekent niet dat we geen eigen inbreng hebben, integendeel, we kunnen ons bijsturen, verbeteren en ontwikkelen binnen de vastgelegde persoonlijkheid en dat biedt grote voordelen. Er zijn mensen die vanuit hun aangeboren kwaliteiten heel ordelijk zijn. Ze wonen in een kraaknet huis of op het werk verlaten ze nooit het kantoor zonder dat hun bureau is opgeruimd. Meestal valt er niets op te ruimen want ze houden alles netjes bij tijdens hun werkzaamheden. Hun leven wordt door orde, netheid, beleefdheid en strikte regels bepaald. Er zijn mensen die precies omgekeerd zijn en genieten van een gezellige slordigheid. Door het inbouwen van leefregels en disciplines is het mogelijk dat het ordelijk type niet overgaat in dwangmatig handelen terwijl het nonchalante type de noodzakelijk orde in zijn leven kan inbouwen. We kunnen van een ordelijk type geen wanordelijkje type maken of omgekeerd.

 

Typologie

Typologie is een methode die in de persoonlijkheidsanalyse gebruikt wordt om uw aangeboren temperament te achterhalen. In ieder temperament zitten vier groepen van kwaliteiten of persoonskenmerken die analoog zijn aan de vier oerelementen Vuur, Water, Lucht en Aarde. Vuur heeft warm als hoofdkwaliteit en uit zich in krachtige en gedreven persoonskenmerken. Water is de tegenpool en heeft als hoofdkenmerk koud en staat voor gevoelig, meelevend en bereidheid om anderen te helpen. Lucht heeft vocht als hoofdkenmerk en staat voor beweeglijkheid, snel in denken en handelen en voor een rijke fantasie. Aarde is zijn tegenpool en heeft droog als hoofdkenmerk en staat voor gevoel voor orde, netheid en correctheid in denken en handelen. In de typologie worden aan de hand van een vraaggesprek of het bespreken van een bepaalde situatie waar u zich al dan niet in herkent, de verhoudingen van deze vier kenmerken bepaald. Het dominerend element zegt welk type u bent.

 

U bent een Vuurtype als u gedreven bent, recht door zee gaat, voor uw overtuiging uitkomt, graag in discussie gaat en gemakkelijk de leiding neemt. U bent een Watertype als u fijngevoelig bent, van stilte kunt genieten of ontroert geraakt van de schoonheid van een zonsondergang. Als u graag andere mensen helpt en meevoelt met het leed in deze wereld. U bent een Luchttype als u sportief bent aangelegd, als u voortdurend in beweging bent, snel in denken en handelen en u direct alles door hebt. U bent een Aardetype als u met beide voeten op de grond staat, steeds op zoek bent naar veiligheid en zekerheid, orde en netheid belangrijk voor u zijn, als u van concrete dingen houdt en steeds op zoek bent naar stabiliteit. De andere elementen die in uw temperament aanwezig zijn bepalen uw gedrag omdat elementen elkaar beïnvloeden. Water blust het Vuur en Aarde brengt stabiliteit in het te beweeglijk leven van het Luchttype. Met een temperamententest krijgt u een vrij nauwkeurig beeld over uw persoonlijkheid, zowel over uw positieve als negatieve kwaliteiten en leert u bijsturen.

 

Fysionomiek

Fysionomiek of gelaatkunde is de studie die zich bezighoudt met het bepalen van het temperament aan de hand van uiterlijke kenmerken, eigenschappen en structuren. Het klinkt misschien vreemd of verrassend dat we van uw gezicht en lichaamsbouw de bijbehorende persoonlijkheid aflezen. Dit is helemaal niet vreemd, het is gewoon genetica. U erft van uw ouders en grootouders fysieke kenmerken die verbonden zijn met persoonskenmerken. Een Luchttype heeft een slanke lichaamsbouw, een soepel spierstelsel en beweegt zich heel gemakkelijk. Deze fysieke vlotheid vinden we terug in zijn even vlotte denken en handelen. Een rustig Watertype dat fijngevoelig is ingesteld heeft gemakkelijk een mollige lichaamsbouw, een smalle mond met dikke lippen en een ronde gezichtsrand die met de kin samenvloeit. Bij een oogopslag bepalen we aan de hand van dergelijke lichamelijke kenmerken iemand zijn persoonlijkheid. Dat is erg handig tijdens een gesprek omdat u zich dan aanpast aan de persoonlijkheid van uw gesprekspartner. Fysionomiek is handig binnen de dienstverlenende beroepen omdat men met mensen werkt.

 

Wordt persoonlijkheidsanalist

Het is erg handig om een beter inzicht in uw eigen persoonlijkheid te krijgen. Dat is de enige mogelijkheid om aan zelfontwikkeling te doen. U leert uw partner en uw kinderen beter kennen zodat het leven aangenamer verloopt en conflicten vermeden worden. Binnen het privéleven kunt u enorm veel doen als u over deze kennis beschikt. Op professioneel vlak is het al even belangrijk. Als u beroepshalve met mensen in contact komt, dringt u meteen door in de persoonlijkheidstructuur en gedrag en weet u hoe u zo iemand het best benadert. Dat is belangrijk in iedere vorm van dienstverlening, maar ook in de verkoop en andere sectoren. Zit u in de verzekeringsbranche, werkt u bij de politie of op een advocatenkantoor, ben u actief in zorgsector of werkt u als verkoper, overal waar u mensen ontmoet, doorgrondt u hen op doeltreffende en onopvallende manier. Persoonlijkheidsanalyse is een prachtige discipline om uzelf beter te leren kennen en om op professioneel vlak anders met mensen om te gaan. Het helpt u om snel resultaat te bereiken door individuele adviezen en begeleiding aan te reiken.

 

Kortlopende opleiding

Wenst u Persoonlijkheidsanalist te worden of gewoon uit persoonlijke interesse u beter zelf leren kennen, volstaat het om een kortlopende opleiding te volgen aan een van de vier leslocaties van de vzw Europese Academie. Deze opleiding omvat de vakken Typologie en Fysionomiek waarin eveneens aandacht wordt besteed aan gesprekstechnieken, lichaamstaal en constitutieleer. Deze opleiding kan gecombi-neerd worden met Psychosociale basiskennis, Bach Bloemenremedies, Gedrags-veranderingen of andere mogelijkheden. Persoonlijkheidsanalyse is de stap naar veel mogelijkheden, maar het is vooral de eerste stap naar uzelf.

19-09-17

Veganistische kinderen ondervoed Wat doen ze verkeerd!

Kinderartsen en diëtisten luiden volgens de media de alarmbel omdat er regelmatig kinderen in het ziekenhuis zouden worden opgenomen met ondervoeding. De oorzaak is een extreem veganistisch eetpatroon dat door de ouders wordt opgedrongen. Veganisme is nochtans de gezondste voedingswijze omdat men uitsluitend plantaardig voedsel gebruikt. Er wordt gewezen naar een mogelijk tekort aan vitamine B12 die alleen in vlees of melkproducten voorkomt, maar deze belangrijke vitamine wordt in de darm aangemaakt. Bij een goede darmwerking met een gezonde darmflora is er geen probleem. Alles wat we eten, wordt in ons lichaam tijdens de stofwisseling omgezet in menselijk voedsel. Zo wordt dierlijk vet omgezet in menselijk vet en plantaardig eiwit in menselijk eiwit. Het verschil is dat vleesvoeding zwaar verteerbaar is, veel afvalstoffen achterlaat en het risico verhoogt op overgewicht, hart- en vaatziekten en kanker zoals door het WHO wordt bevestigd. Een louter plantaardige voeding verteert gemakkelijk, kent een efficiënte stofwisseling en laat weinig afvalstoffen achter die we gemakkelijk uitscheiden of neutraliseren. Trouwens, ons verteringsstelsel is afgestemd op plantaardige voedingsmiddelen.

 

Ondervoeding kent verschillende oorzaken zoals een te geringe aanvoer van nutriënten, een moeilijke vertering, een slechte absorptie van de micro- en macronutriënten, een ziekte of een negatieve emotionele toestand. Voor de vleesindustrie is ieder geval van ondervoeding door veganisme een zegen. Dat wordt in de media ook flink uitvergroot want nu denkt men het bewijs te hebben gevonden dat kinderen die geen vlees eten ondervoed geraken. Traditioneel denkende kinderartsen, diëtisten, professoren en voedingsdeskundigen staan achter dergelijke ongegronde uitspraken. Het gaat vermoedelijk om een zeer kleine groep kinderen die ondervoed is geraakt vanuit een marginale omgeving, maar ieder ondervoed kind is er één te veel en had vermeden kunnen worden. Over de vele veganistische en vegetarische kinderen die blaken van gezondheid praat niemand.

 

Ondervoeding bij kinderen is ernstig

De belangrijkste ontwikkeling van een kind ligt tussen 0 en 5 jaar omdat dan de groei van de organen en de hersenen plaatsvindt. Tijdens deze periode is het kind erg kwetsbaar en is voor zijn ontwikkeling aangewezen op de directe aanvoer van de nodige nutriënten in de juiste hoeveelheid. Niet alleen de groeiachterstand is een probleem, ook organen en hersenen die in hun ontwikkeling achterblijven, zorgen achteraf voor een verhoogd risico op fysieke, mentale en emotionele achterstand. Ondervoeding bij kinderen zorgt vaak voor een tekort aan ijzer, bloedarmoede en een verzwakte immuniteit waardoor ze een te lage weerstand hebben tegen infectieziekten. Het is vreemd dat in een samenleving die uitpuilt van voedsel er ondervoeding optreedt. Ik spreek me niet uit over de gevallen die in de media zijn gekomen omdat de gegevens ontbreken. Ik ben vele jaren actief geweest als voorzitter van de Vegetariërsbond in België en was lid van de EVU, Europese Vegetarische Unie, zodat ik voldoende ervaring heb opgebouwd in deze kringen.

 

Melk is onontbeerlijk

Moedermelk is dierlijk voedsel, maar onontbeerlijk, ook voor de kleine veganist. Veganistische moeders hebben geen bezwaar tegen borstvoeding, maar het problemen stelt zich op het ogenblik dat om welke reden ook er mee gestopt wordt. Het enige alternatief voor borstvoeding is melk van de koe, de geit of het schaap. Veganisten hebben ethische bezwaren tegen het gebruik van melk en schakelen daarom over op sojamelk. Maar dat is geen melk en mag wettelijk niet als melk genoemd worden. Het is een imitatiemelk (kunstmelk) die uit een boon via een ingewikkeld productieproces wordt verkregen en uit een witte vloeistof bestaat die op melk lijkt. Omdat sojamelk niet voldoet aan de norm van dierlijke melk wordt ze verrijkt met synthetische vitaminen, inactief ijzer en calcium wat de zaak nog slechter maakt. Volwassen veganisten zoeken te veel hun heil in sojaproducten en daar loopt het fout. Ze leven met het idee dat vlees moet vervangen worden en grijpen daarom naar allerlei vleesvervangers. Er zijn ouders die de moedermelk vervangen door een afkooksel van granen, wat helemaal niet kan. De twee eerste levensjaren heeft ieder kind echte melk nodig als vervanging van moedermelk. De organen zijn nog erg kwetsbaar en het verteringsstelsel is niet in staat om grove en harde voeding te verteren.

 

Ethisch fanatisme

Wij respecteren de ethische houding van veganisten tegenover de dieren, maar veganisten stellen het ethisch standpunt voorop en hebben vaak te weinig inzicht in gezonde voeding. Ik heb altijd het ‘gezondheidsvegetarisme’ vertegenwoordigd omdat het ethisch aspect een gevolg is van een diervriendelijke voedingswijze, maar het is geen doel op zich. Ik heb veel ruimdenkende veganisten ontmoet, maar ook fanatici die vanuit een tunnelvisie, zonder het zelf te beseffen, een ethisch fanatisme nastreven. Ik kan me de ouders van deze ondervoede kinderen voorstellen. Ze dringen hun kinderen een voedingspatroon op vanuit een dogmatisch denken zonder rekening te houden met de basisprincipes van een gezonde voeding. Een kind staat nog sterk onder invloed van zijn voedingsinstinct en weigert wat niet goed is. Voedsel op basis van soja, graan en peulvruchten roept op jonge leeftijd weerstand op. Een kind heeft behoefte aan sappige rijpe vruchten en zachte noten en zaden, afgewisseld met groenten, wortels en knolgewassen. Als kinderen de groeicurve volgen en actief zijn, is er niets aan de hand, terwijl eventuele tekorten via bloedanalyse zijn op te sporen.

 

Emotionele problemen

De ondervoeding ligt aan de basis vanuit een verzet tegen dit lichaamsvreemd voedsel. Daardoor nemen ze te weinig voedsel op, hebben ze een tekort aan calorieën, eiwit, vet en koolhydraat, maar ook aan vitale stoffen zoals vitaminen, mineralen en spoorelementen. Bovendien remmen negatieve emoties en stress de vertering af. We verteren alleen in rusttoestand omdat het parasympathicus de vertering regelt. Als kinderen bruine graanpapjes, verrijkte sojamelk en vleesvervangers voorgeschoteld krijgen, is hun eetlust ver te zoeken. Echte vegetariërs hebben geen behoefte aan imitatievlees op basis van soja, granen of gluten. Het zijn industriële producten die met veel reclame te koop worden aangeboden. Ik nam eens deel aan een vergadering van EVA (Vegetarisch Ethisch Alternatief) toen iemand van het hoofdkantoor gratis sojaproducten begon uit te delen. Ik had een andere boodschap van gezonde voeding verwacht.

 

Ovo-lacto vegetariërs

Vegetariërs eten in beperkte mate voedsel afkomstig van levende dieren zoals eieren, melk, melkproducten en honing. Daardoor hebben ze een gevarieerde voeding, meer mogelijkheden in de keuken en een normale sociale omgang. In principe eet een vegetariër alles, behalve vlees en vis, maar respecteert voedingsregels en dat is belangrijk. Kinderen, noch volwassenen geraken er door ondervoed tenzij het om een pathologisch probleem gaat. Wil u meer weten over gezonde vegetarische voeding, volg dan eens de open cursus ‘Vegetarisch koken” aan een van de vier leslocaties van de vzw Europese Academie. Meer informatie op: www.europeseacademie.be

16:35 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Vegetarisme, Voeding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-09-17

Kopen bij de boer, vers, goedkoop en gezond

De consument wordt steeds kritischer tegenover de voedingsindustrie. In de media verschijnen er regelmatig berichten over schadelijk stoffen in voedingsproducten zoals fipronil in eieren of voedingsproducten waarin eieren zijn verwerkt. Volgens de Overheid is er niets aan de hand en is alles veilig, maar wie gelooft dat. Het is een aaneenschakeling van voedingscrises. Ofwel breekt er een ziekte uit bij de landbouwdieren, in de gewassen of wordt er ergens geknoeid. Het aanbod aan voedsel is nog nooit zo groot geweest en de diversiteit kent geen grenzen. In enkele decennia tijd is er een compleet nieuwe voedingscultuur ontstaan. De hightech-voeding lijkt fascinerend en biedt een ruim aanbod aan van snel te bereiden voedsel tot kant-en-klare gerechten. Toch stellen bewuste consumenten, maar ook artsen, onderzoekers, gezondheidswerkers en vele anderen zich de vraag: wat heeft het huidig voedingsaanbod nog met echte voeding te maken? Is men niet te ver afgeweken van de essentie? Voeding is geïndustrialiseerd en gecommercialiseerd geworden en maakt de mens steeds meer afhankelijk van de supermarkt. Het ontbreken van echt en puur voedsel met heerlijke natuurlijke smaken en aroma’s heeft de bewuste consument terug bij de boer gebracht.

 

Terug naar de boer

Steeds meer consumenten kunnen zich niet verzoenen met het nutteloos dierenleed in de megastallen, noch met de chemische landbouw met zijn kunstmeststof, pesticiden, mestoverschotten en milieuvervuiling. Er worden talrijke burgerinitiatieven genomen om terug te keren naar kleinschalige initiatieven, waar voedsel nog echt voedsel is en waar de bewerking nog op een ambachtelijke wijze gebeurt. Terug naar de boer in eigen streek is een merkwaardig Europees initiatief dat bekend staat als ‘Boeren&Buren’. Steeds meer boeren lopen verloren in de grootschaligheid die hun wordt opgedrongen. Ze worden gedwongen zwaar te investeren om steeds meer te produceren om er financieel nog iets aan over te houden. Veel boeren gaan over kop of stoppen ermee. Ze worden meteen overgenomen in een groter geheel. Er zijn steeds minder boeren terwijl de productie stijgt. Er zijn boeren die het liever kleinschalig en beheersbaar houden en zij hebben een stille samenwerking gevonden met de consument, de buren. Er is een directe en korte afstand tussen boer en consument tot stand gekomen waarbij eerlijke prijzen worden gehandhaafd. Zowel de boeren als buren zijn tevreden.

 

Verhoogde kwaliteit

De boer teelt zijn gewassen met liefde en zorg en houdt rekening met de seizoenen en de streekgebondenheid. Kleinschaligheid verhoogt de kwaliteit omdat er een betere controle is door directe opvolging. De boer levert voedingsmiddelen die na de oogst direct aan de klant worden geleverd of ambachtelijk bereide voedingsproducten zodat men weet wat men eet. Voedingsmiddelen zijn vers en rijk aan levenskracht en dat is men in de moderne voedingsleer vergeten. Daar wordt alles in stoffen (nutriënten) uitgedrukt: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen omdat men die gegevens op de verpakking terugvindt en voor een vals gevoel van veiligheid zorgt. De mens eet geen stoffen, maar voedingsmiddelen die in hun ongereptheid deze belangrijke stoffen leveren en dat is een ander uitgangspunt. Bij een grootschalige productie zijn voedingsadditieven (E-nummers) noodzakelijk om massabereidingen mogelijk te maken, om de houdbaarheid te verlengen en de bruikbaarheid van de voedingsproducten aantrekkelijk te houden. De duur van de lange transporten, de tijd dat voedingsmiddelen liggen opgeslagen en het lange distributiekanaal moeten volgen zijn aanslagen op de kwaliteit. Kopen bij de boer betekent versheid in de keuken halen. De voedingsproducten die de boer verkoopt zijn ambachtelijk bereid en bevatten alleen gezonde ingrediënten en natuurlijke hulpmiddelen. Geen gemodificeerd zetmeel als vulstof om de prijs te drukken. Een ambachtelijk product bevat ingrediënten die vers verwerkt worden.

 

Missie en Waarden

Als consument is men vooral begaan met de gezondheid. Vanuit dit gezondheids-bewustzijn kiezen steeds meer mensen voor kleinschalige boeren en ambachtelijke bereidingen, maar er zit veel meer achter dergelijk initiatieven. De consument en de boer groeien naar elkaar toe en verwezenlijken een sociale, economische en filosofische transitie. Samenwerken zorgt voor een collectieve dynamiek waarbij fundamentele hefbomen zorgen voor economische en sociale veranderingen en een concrete bijdrage leveren aan de deeleconomie. De wisselwerking tussen producent en consument gebeurt op een transparante wijze wat het vertrouwen versterkt. Terwijl de moderne landbouw en veeteelt tot de grootste vervuilers worden gerekend, dienen juist deze kleinschalige boeren de ecologie en verkleinen ze de ecologische voetafdruk. Men spreekt over een snelgroeiende samenleving, maar in feite gaat het om een op holgeslagen samenleving. Politici en wereldleiders zoeken naar oplossingen, maar deze zijn alleen te vinden in de vele kleinschalige burgerinitiatieven. Democratie groeit van onderuit en kan niet van bovenuit opgelegd worden. Boeren&Buren is een goed voorbeeld hoe we vanuit creativiteit uit de complexiteit van de voedingsindustrie en de samenleving kunnen geraken.

 

Micro-ondernemingen

Het concept komt uit Frankrijk, maar is snel overgewaaid naar België, Spanje, Groot- Brittannië, Duitsland en nu ook naar Nederland. Het is een sociaal ondernemingsschap met de spitsvondigheid van de digitale innovatie. Een boer kan niet alles leveren, maar door uitwisseling vullen ze elkaar aan zodat men toch aan alles kan geraken. Er is een rijk aanbod aan fruit en groenten, keukenkruiden, gezonde sappen, diverse soorten paddenstoelen, granen en peulvruchten, brood, melkproducten, ambachtelijke kazen enz. U vindt er alles wat u nodig hebt om gezond te blijven. Online bestellen kan, want de boeren gaan met hun tijd mee.

 

Boeren&Buren is een merkwaardig initiatief waar we helemaal achterstaan en met plezier aan onze 45.000 lezers voorstellen. Onze samenleving verkeert in een diepe crisis, maar zoveel nieuwe initiatieven doen ons in een betere toekomst geloven. Zij tonen aan dat het anders kan. Windmolens en zonnepanelen zorgen voor hernieuwbare energie, straks zullen er alleen nog elektrische auto’s rijden en voedsel halen wij zoveel mogelijk bij de boer in plaats vanuit de supermarkt.

 

Voor meer informatie:

www.boerenenburen.be

www.boerenenburen.nl

16:17 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Voeding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-08-17

Bewegen, 10 energieke tips

Bewegen is meer dan een modewoord, het is een noodzaak die ontstaan is vanuit een wijdverbreide zitcultuur. We zitten niet alleen bij het uitoefen van beroepsactiviteiten, maar ook in het privéleven brengen we de tijd al zittend door voor de tv, computer, tablet of de krant. Bewegen heeft een gunstig effect op zowel het fysieke, het mentale als het emotionele vlak. Het grote voordeel is de verhoogde doorbloeding waardoor er meer warmte, zuurstof en voedsel door het lichaam stroomt en afvalstoffen worden afgevoerd. Beweging zorgt voor een betere en diepere ademhaling en maakt de spieren en de gewrichten soepel. Op mentaal en emotioneel vlak belet beweging mentale activiteiten. We kunnen niet denken als we ons fysiek inspannen. Bewegen is een goed middel om het hoofd leeg te maken en het ontspanningsmechanisme te versterken. Mensen die regelmatig bewegen hebben minder stress en hebben een verhoogde psychische weerstand. Bij het bewegen komen er neurotransmitters vrij die voor een aangenaam gevoel zorgen met een lichte vorm van verslaving en dat is een aangename stimulans om verder te gaan. Het is echter niet verstandig om extreem veel te bewegen want dan worden spieren en gewrichten te zwaar belast en geraakt de energie uitgeput. Bewegen moet gewoon een onderdeel zijn van het dagelijks leven, het hoort er gewoon bij. Hier tien energieke tips om u uit uw luie zetel te halen.

 

1. Geen excuses

Het is altijd moeilijk om aan een druk of overbelast programma nog iets toe te voegen. Men zegt te gemakkelijk: ‘Ik heb daar geen tijd voor…’ of ‘Ik ben te moe of het is te koud.’ Probeer eerst wat orde op zaken te stellen want u loopt uzelf voorbij. Dat mat u af, verhoogt het stressgevoel en schept chaos. Overtuig u dat bewegen gezond en nuttig is en dat het u helpt om een beter georganiseerd leven te leiden.


2. Prioriteit

Maak van bewegen een prioriteit omdat het een actief deel is in uw leven. Zie het niet als een verplichting of als een opdracht want dan hebt u discipline nodig. Maak er een gewoonte van om elke dag minstens 30 minuten te bewegen. Een gewoonte kost weinig moeite, zeker als u beseft dat u zich daardoor beter voelt, fris van geest bent en meer op een dag presteert.

 

3. Er is voldoende tijd

Als u op zoek moet gaan naar een gaatje in uw drukke agenda, dan vindt u dat nooit. Bewegen is geen verplichting, maar iets waar u naar uitkijkt, waar u behoefte aan hebt. Dwing u tot niets, maar probeer uw leven een stukje te reorganiseren en kijk uit naar mogelijkheden. Neem de trap in plaats van de lift, parkeer uw auto zodat u een stukje kunt lopen, zoek naar een gemakkelijke wandelroute of maak op zondag eens een lange wandeling of fietstocht.

4. Kies wat bij u past

Wandelen, fietsen en zwemmen zijn de beste vormen van bewegen. U hoeft niet naar een sportschool of fitnesscenter te stappen. Kies een discipline die bij u past of maak eventueel een combinatie. Aanvankelijk moet u alles bijsturen en uw leven een beetje reorganiseren tot u het niveau hebt bereikt waarop bewegen een aangename gewoonte wordt.

5. Vaste dag

Zoek een vaste dag waarop u tijd uittrekt om extra te bewegen of te sporten. Probeer dit te integreren binnen uw gezin of vriendenkring. Samen bewegen helpt, men moedigt elkaar aan. Een vaste dag mag geen excuus zijn om door de week niet of weinig te bewegen.

6. Begin geleidelijk aan

Als u een zittend leven heb, kunt u niet meteen intens gaan sporten. Laat u niet misleiden door enthousiaste verhalen waarin bewegen als een tovermiddel wordt omschreven. Stramme spieren maakt men geleidelijk aan los en de ademhaling gaat van dag tot dag dieper. Gun uw lichaam de tijd om zich aan te passen. Ga na wat voor u haalbaar is en geloof in de geleidelijkheid.

7. Bewegingplan

Stel een bewegingsplan op binnen uw mogelijkheden, gezin of vriendenkring en voer dit plichtsbewust uit, maar met behoud van de spontaniteit. Zorg dat er iedere dag een stukje beweging in uw leven zit ingebouwd, zeven kleine stukjes zorgen toch voor een groot geheel. Onder dwang werkt niets.

8. Gezin of vriendenkring

Maak van beweging een gemeenschappelijke activiteit. Sociale contacten zijn even belangrijk als bewegen. Bewegen krijgt daardoor een sociale dimensie, brengt mensen dichter bij elkaar. Het succes van eenmaal per week grondig bewegen is afhankelijk van de dagelijkse beweging.

9. Bewegen voorkomt Alzheimer

Volgens hersenonderzoekers is dagelijks bewegen de beste preventie tegen Alzheimer en andere vormen van dementie. Bewegen zorgt immers voor een goede doorbloeding van de hersenen. Bij dementie degenereert de filter die het bloed controleert dat naar de hersenen vloeit zodat er te veel ongewenste stoffen in de hersenen terecht komen. Door te bewegen houdt u deze filter gezond.

10. Bewegen en borstkanker

Bewegen is een goede preventie tegen iedere vorm van kanker. Vrouwen die borstkanker hebben overleefd doen er goed aan om regelmatig te bewegen. Tijdens de behandeling is men vaak te ziek om te bewegen en beperkt men zich tot korte wandelingen. Zelfs tijdens de revalidatie is een aangepast bewegingsprogramma aangewezen. Als eenmaal alles achter de rug is, zal men er voor zorgen dat beweging een deel van de dag wordt. Doe dit niet uit angst om te hervallen, maar omdat u gewoon gezond wil leven en veel plezier vindt in bewegen.

17:13 Gepost door Jan Dries in Bewegingstherapie, Gezondheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-06-17

Positieve levenshouding

Een positieve levenshouding is waardevol en maakt de mensen gelukkiger, gezonder, het verrijkt het leven en schept een gevoel van tevredenheid. Het leven bestaat uit tegenstellingen, tegenover het positieve staat het negatieve. We nemen een positieve houding aan tegenover een negatieve situatie zoals tegenover onze snelgroeiende en complexe wereld met al zijn bedreigingen en angsten. Positief denken betekent niet doen alsof, blind zijn voor de problemen of ze onder de mat vegen. Positief denken is de kracht van het optimisme gebruiken in de strijd tegen het pessimisme. Overal schuilen er gevaren en onzekerheden en daarmee moeten we leven. Veel mensen kiezen voor een negatieve levenshouding omdat negatief zijn gemakkelijker is, het geeft een gevoel van controle, men bereidt zich voor op het ergste want dan kan het alleen maar meevallen. Met een zekere trots zeggen mensen soms: ‘Ik heb toch gezegd dat het mis zou gaan!’ of ‘Mij maak je niets wijs, ik zie toch wat ik zie!’ Pessimisme ontstaat vanuit onzekerheid en angst, maar angst is een slechte raadgever.

 

Genetisch bepaald

Een positieve levenshouding is genetisch bepaald en ligt vervat in ons DNA. Er zijn nu eenmaal optimisten en pessimisten. Dat betekent dat sommige mensen gemakkelijk een positieve levenshouding aannemen en anderen het daar moeilijk mee hebben. Deze aanleg is al bij de geboorte aanwezig, maar omgevingsfactoren hebben daar een grote invloed op. Wie van nature een pessimist is, kan toch een positieve levenshouding aannemen, maar dat kost inspanning. Mensen met een extraverte instelling (Vuur- en Luchttype) zijn over het algemeen positief ingesteld omdat ze een open visie hebben op het leven en de samenleving. Mensen met een introverte ingesteldheid (Water- en Aardetype) zijn eerder negatief ingesteld omdat ze naar binnen zijn gericht en de omgeving als een bedreiging ervaren. Ze zijn voortdurend op zoek om zich af te schermen tegen mogelijk gevaar, maar ze beseffen niet dat zij door hun negatieve ingesteldheid zich kwetsbaar opstellen. Een positieve levenshouding betekent dat men de gevaren trotseert, ertegen ingaat en ervan bewust is over voldoende weerstand te beschikken en dat geeft zekerheid.

 

Fysiek proces

Omdat lichaam en geest als een eenheid functioneren, ervaren we de invloed van een positieve of negatieve levenshouding fysiek. Optimisten gaan open, ademen dieper, het middenrif beweegt op en neer, het bloed stroomt door de aders en er komt energie vrij waardoor men zich sterk voelt. De kracht van het optimisme doet wonderen. Men wordt er altijd beter, gezonder en gelukkiger van. Optimisten leven langer en zijn psychisch en emotioneel veel sterker. Pessimisten sluiten zich af, houden hun adem in, hun middenrif blokkeert, de aders sluiten, ze verkrampen hun spieren en voelen zich zwaar. Hun energie wordt onderdrukt waardoor men voelt zich zwak en hulpeloos voelt. Deze fysieke processen roepen angst op en vergroten de onzekerheid. Pessimisten zitten in een vicieuze cirkel, en toch kunnen ze eruit geraken.

 

Positief denken

Vertrek altijd vanuit de genetische aanleg die u in uw persoonlijkheid terugvindt. Het temperament is de basis van uw persoonlijkheid en die kan men niet veranderen, wel aanpassen. De eerste stap is streven naar motivatie waarvoor u inzicht krijgt in uzelf en de wereld realistisch benadert. Als u pessimistische neigingen hebt, bent u niet blind voor de gevaren uit de samenleving, maar overdrijf niet en veronderstel niet te veel. U voedt voortdurend uw angst en onzekerheid. We geven u enkele tips die helpen om tot een positieve levenshouding te komen, het kost niet zoveel moeite om dit doel te bereiken.

 

  1. Aanvaard dat u een pessimist bent en dat u in alles overdrijft. U veronderstelt te veel en u ziet overal gevaren en bedreigingen in. Het leven zit nu eenmaal vol gevaren. Als u aanvaardt dat het probleem bij u ligt, zult u snel veranderen. Zelfaanvaarding is een belangrijke stap naar verbetering en is wellicht wel de moeilijkste.

 

  1. Betrapt u uzelf op negatieve uitspraken, noteer dit telkens zodat u beseft hoe negatief u bent ingesteld. Laat u door uw omgeving controleren, zo krijgt u een juister beeld van uw negatief levenspatroon.

 

  1. Besteed meer aandacht aan wat er in de wereld, in uw omgeving en bij uzelf goed gaat. Richt u op positieve dingen in het leven, besteed er voldoende aandacht aan. Beschouw positieve zaken in het leven niet als vanzelfsprekend, maar geeft er een echte betekenis aan en wees vooral dankbaar.

 

  1. Pessimisten relativeren niet en dat is een groot probleem. Relativeren kunt u leren door te accepteren dat problemen er zijn om opgelost te worden. Een opgelost probleem lijkt helemaal niet zo groot als u eerst had gedacht. Pessimisten dramatiseren gemakkelijk, vergroten hun problemen uit terwijl relativeren juist de betrekkelijkheid aantoont.

 

  1. Wees pragmatisch want het leven is niet zo ingewikkeld. Geloof in uzelf, in uw mogelijkheden, in uw sterke kanten. Pessimisten zijn vaak perfectionisten, ze zijn nooit tevreden over het bereikte resultaat, want het kan altijd beter. Als u gelooft in uw plannen en initiatieven, dan voert u ze moeiteloos uit.

 

  1. Pessimisten hebben gemakkelijk schuldgevoelens over wat er mis gaat in hun leven. Ze zijn boos op zichzelf en op anderen. Ze worden overspoeld met negatieve gevoelens als er iets mislukt. Vergissen is menselijk en iedereen maakt fouten.

 

  1. Leer feiten correct interpreteren. Ga niet van de veronderstelling uit dat de buurvrouw of een collega u met opzet heeft genegeerd. Misschien was er wat verstrooidheid. Ga niet van de veronderstelling uit dat heel de wereld tegen u is. Neem een positieve levenshouding aan, want het glas is nu half vol in plaats van half leeg.

 

Kies voor een positieve levenshouding, dat kost aanvankelijk moeite, maar maakt van u een ander mens. Het leven wordt een stuk gemakkelijker en aangenamer voor u en uw omgeving. Het is een pittige opgave die zich loont.

09:54 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-05-17

KRUIDEN IN DE KEUKEN

De belangstelling rond kruiden is de laatste jaren enorm toegenomen. Heel wat mensen hebben een eigen kruidentuintje of kweken kruiden in bakken of op het venstertablet van hun keuken. In de tuincentra vindt men een rijk aanbod van de meest uiteenlopende kruiden. Verse kruiden lenen zich uitstekend bij het bereiden van allerlei gerechten en sauzen. Keukenkruiden zorgen niet alleen voor een heerlijk aroma, maar behouden hun geneeskrachtige werking. Veel keukenkruiden hebben een gunstige invloed op de vertering en zorgen ervoor dat het voedsel beter verteert. Een aantal keukenkruiden verdrijven darmgassen en werken goed bij een opgezette buik. Als u bijvoorbeeld tijm in uw gerechten verwerkt, heeft dit een gunstige invloed op de luchtwegen en op klachten die daarmee verband houden. Tijm heeft een anti-bacteriële werking, is ontsmettend, werkt op het maagslijmvlies, verdrijft darmgassen en stimuleert de menstruatie. Door meerdere kruiden in eenzelfde gerecht te verwerken, verruimt u het werkingsspectrum, d.w.z. dat dit kruidenmengsel voor vele klachten goed is. Kruiden kan men vers, maar ook in gedroogde vorm gebruiken. Men kan ze zelf drogen door ze in een ruime doos te bewaren of op een donkere plaats in busseltjes op te hangen. Er zijn veel keukenkruiden, maar we vermelden de belangrijkste:

 

Artisjok (Cynara scolymus L.)

De bladeren worden als geneeskrachtig kruid gebruikt, de bloembodems als voedsel. Een uitgesproken kruid voor gal- en leverklachten, een te hoog cholesterol, moeilijke vertering.

 

Basilicum (Ocimum basilicum L.)

Is een van de beste keukenkruiden. Gebruik de bladeren voor de bloei die etherische olie bevatten. Stimuleert de vertering, verdrijft darmgassen, goed tegen migraine en stress.

 

Bieslook (Allium schoenoprasum L.)

Bieslook heeft een eetluststimulerende en verteringsbevorderende werking. Stimuleert de doorbloeding en werkt bloeddrukverlagend.

 

Citroengras (Cymbopogon citratus)

Komt uit de Thaise keuken, maar heeft door zijn heerlijk aroma zijn weg in het Westen gevonden. Bevat etherische olie en heeft een gunstige invloed op maag en darmen.

 

Citroenmelisse (Melissa officinalis L.)

Het blad wordt gebruikt en heeft een kalmerende, rustgevende, zenuwversterkende en slaapbevorderende werking.

 

Verbena (Verbena officinalis L.)

Het kruid van Verbena of IJzerkruid heeft een goede werking bij nervositeit, stress, slapeloosheid, depressie, maar ook bij een moeilijke vertering, gal- en maagproblemen, heeft een breed werkingsspectrum.

 

Oregano (Origanum vulgare L.)

Bekend keukenkruid met een rustgevende werking op het verteringsstelsel, werkt ontsmettend en geschikt bij ademhalingsproblemen zoals hoest en bronchitis.

 

Tijm (Thymus vulgaris L.)

Een uitstekend kruid tegen bronchitis, luchtweginfecties, hoest, maar ook goed voor alle verteringsproblemen, opgezette buik, gebrek aan eetlust, depressie, spanningshoofdpijn.

 

Dille (Anethum Graveolens L.)

Dillezaadjes heeft een sterk gasverdrijvende werking en geschikt bij een opgezette buik en helpt de vertering, stimuleert borstvoeding en goed tegen menstruatieklachten.

 

Dragon (Artimisia Draculus L.)

Is een geliefd keukenkruid omwille van zijn heerlijk aroma, maar ook om zijn stimulerende werking op het verteringsstelsel, bevordert de eetlust, goed tegen menstruatiepijnen.

 

Munt (Mentha X Piperita L.)

Het blad van de pepermunt is een geliefd kruid omwille van zijn verfrissende en afkoelende werking. Het is een uitgesproken kruid voor het verteringsstelsel.

 

Knoflook (Allium Sativum L.)

Knoflook is de koning van de kruiden en heeft een antibiotische werking, goed voor ontstekingen, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en te hoog cholesterol.

 

Ui (Allium Cepal L.)

De ui is onmisbaar in een gezonde keuken, bevordert de vertering, werkt ontsmettend en stimuleert de immuniteit, bevordert de bloesomloop, voorkomt suikerziekte enz.

 

Koriander (Coriandrum Sativum L.)

Korianderzaadjes versterken de maagzuurafscheiding, zijn gasverdrijvend, verzachten darmkrampen, goed bij prikkelbaar darmsyndroom.

 

Lavas (Levisticum Offinale W.D.J. Koch)

Is een zeer geliefd aromatisch keukenkruid, eetlustbevorderend, voorkomt darmkrampen, gasverdrijvend, opgezette buik, is zweetafdrijvend en helpt bij menstruatieproblemen.

 

Oost-Indische kers (Tropaefolum Majus L.)

Het kruid wordt gebruikt bij urineweginfectie, bronchitis, hoest, voorjaarsmoeheid, gebrek aan energie, overgewicht, uitblijvende menstruatie, huid- en haarproblemen.

 

Peterselie (Peterselium Crispum (Mill)

Het kruid wordt in de keuken gebruikt, zaden en wortels zijn geneeskrachtige delen. Waterafdrijvend, verhoogd urinezuur, hoge bloeddruk, pijnlijke menstruatie.

 

Salie (Salvia Officinalis L.)

De verse bladeren hebben een zweetremmende werking, goed bij verkoudheden, bronchitis, menopauze, opgezette buik, darmkrampen, leverproblemen enz.

 

Wenst u zich te verdiepen in de kruiden volg dan een tweejarige avondopleiding tot Herborist aan een van de vier scholen van de vzw Europese Academie. Het is een praktijkgerichte opleiding met veel aandacht voor veldwerk en vooral voor kruidenbereidingen. Volg eventueel een open cursus als introductie om kennis te maken met de fascinerende wereld van de kruiden. Zie www.europeseacademie.be

11:53 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Kruiden | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-05-17

Prikkelbare darmsyndroom zelf genezen

Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomend vervelend probleem en veroorzaakt heftige darmkrampen, diarree, darmverstopping, opgezette buik en winderigheid. De darmkrampen zijn vaak bijzonder pijnlijk. Velen weten niet dat dit geen darmprobleem, maar een stressprobleem is. Omdat de reacties en de pijn zo hevig kunnen zijn, denkt men snel aan een ernstig darmprobleem. Het verteringstel wordt door het parasympathicus gestuurd, dat is het zenuwstelsel dat voor rust en ontspanning zorgt. Onder stress verteren we heel moeilijk en blijft een deel van het voedsel vaak onvoldoend verteerd achter. Deze voedingsresten zetten zich bij koolhydraten (suikers) om in gisting en bij eiwitresten in rotting. In beide gevallen worden er darmgassen gevormd. Door stress of spanningen sluit zich de darm geheel of gedeeltelijk af zodat de darmgassen zich opstapelen en tegen de darmwand drukken wat pijnlijke darmkrampen veroorzaken. Soms zit er zoveel gassen in de buik dat die het middenrif omhoog drukt waardoor men moeilijk kan ademhalen. Men hoeft maar rondom zich te kijken en men merkt hoeveel mensen met een opgezette buik rondlopen. Het gegrom in de buik wijst op een ontsnappingspoging die niet wil lukken. Darmverstopping belet het vrijgeven van darmgassen en maakt het probleem alleen maar erger. Diarree is vervelend, maar maakt de darm leeg zodat de gassen ontsnappen, maar daarmee is het probleem niet opgelost.

 

Terugkerend en wisselend

Sommige mensen hebben slechts één probleem zoals bijvoorbeeld darmverstopping of diarree, anderen lijden aan een combinatie van meerdere symptomen. Een aantal beseft niet dat men aan het prikkelbare darmsyndroom lijdt en zij omschrijven hun klacht als een moeilijke vertering. In Europa lijdt een op vijf aan het prikkelbare darmsyndroom. Door het gebruik van industriële voedingsproducten waarin voedingsadditieven (E-nummers) zitten verwerkt, door de toegevoegde suikers die snel in gisting overgaan, door een te eiwitrijke voeding wordt de darmwand beschadigd. Dat is niet de oorzaak, maar een gevolg van een slecht voedingspatroon. De echte oorzaak is de stress die het sympathicus stimuleert en de vertering bemoeilijkt. Het is een combinatie van stress en een verkeerd voedingspatroon die aan de basis ligt. Zolang de stress niet wordt opgeheven zullen de vervelende en afwisselende symptomen terugkeren.

 

Stress aanpakken

Dat is rapper gezegd dan gedaan! We leven in een stressvolle samenleving, een dag is voor iedereen te kort want we hebben het allemaal toch zo druk. De eerste stap in de ontspanning is orde op zaken stellen. Begin meteen een onderscheid te maken tussen wat belangrijk en wat minder belangrijk is, wat noodzakelijk en wat bijkomstig is. Er zijn mensen die te veel orde hebben en in voortdurende spanning leeft dat hun programma niet uitgevoerd geraakt of dat er wijzingen in de planning zouden kunnen optreden. Er zijn mensen die nonchalant door het leven gaan en alles op zich laten afkomen. Zij lopen snel vast en worden geconfronteerd met stresstoestanden. Kies de gulden middenweg en zorgt dat u iedere dag een beetje tijd overhoudt. Dat kost aanvankelijk discipline, even doorbijten en volhouden, maar het wordt dan een gewoonte. Door al deze uitlokkende factoren uit te schakelen wordt het leven weer leefbaar.

Ontspanningsmechanisme

Iedere mens beschikt over een ontspanningsmechanisme, dit wil zeggen dat we van natuur uit op een spontane wijze kunnen ontspannen. De belangrijkste factor is afleiding. Door orde in uw dagdagelijkse leven te brengen, ontstaat er meer vrije tijd die u benut om afleiding te zoeken. Een hobby is belangrijk om tot ontspanning te komen. Tijdens fysieke inspanningen zoals tuinieren, joggen, zwemmen, fietsen enz. bent u niet in staat om te denken en verkeert u spontaan in een toestand van gedachteloosheid. U zult merken dat u beter inslaapt omdat het slaapmechanisme op hetzelfde principe werkt. Door spanningen belet u de werking van het parasympathicus.

 

Gezonde voeding

Bij een prikkelbare darmsyndroom is het belangrijk dat u voorkeur geeft aan caloriearme voeding omdat die beter verteerbaar is. Eet kleine hoeveelheden, maar eet meerdere malen per dag. Als het kan rust even voor en na het eten. Vermijd vooral vlees, vis, vaste kaas en peulvruchten, ze zijn zwaar verteerbaar. Eet niet alles door elkaar maar houdt rekening met de goede en slechte voedselcombinaties. Eet geen zetmeelrijke voeding zoals granen, deegwaren, brood of aardappelen met eiwitrijk voedsel zoals vlees, vis,kaas of noten. Eet geen zetmeelrijke voeding met toegevoegde suiker, honing, siroop, jam of confituur, dus geen zoet beleg op de boterham of een zoet dessert of fruit op volle maag. Als u deze twee slechte voedselcombinaties uitschakelt, komt uw verteringstelsel tot rust. Wat wel kan is zetmeelrijke voedingsmiddelen met vetrijk voedsel zoals margarine op de boterham, olie of een roomsaus bij deegwaren, mayonaise bij een aardappelgerecht. Eet fruit altijd apart en los van de maaltijd.

 

Darmflora

De darmflora is een verzameling van darmbacteriën die zich overwegend in de dikke darm bevinden. Ze hebben als taak de niet verteerbare voedselresten af te breken tot bruikbaar voedsel. Een goedwerkende darmflora zorgt voor een goede vertering, een vlotte stoelgang, voorkomt de vorming van darmgassen en verhoogt de immuniteit. Want de meeste afweercellen bevinden zich in de dikke darm. Om de darmflora te ondersteunen kunt u gebruikmaken van natuuryoghurt met een lepeltje honing of zoetfruit zoals een rijpe banaan, kefir, gefermenteerde melkjes (Yagult) of gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool. Een probioticakuur is altijd aan te bevelen. U voegt dan levende bacteriën aan uw dikke darm toe. Als u door omstandigheden verplicht bent een antibioticakuur te volgen, gebruik dan vanaf de eerste dag yoghurt of andere middelen om uw darmflora te ondersteunen. Misschien is het volgen van een open cursus voeding aan te bevelen of een opleiding om anderen te helpen weer gezond te worden.

15:42 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Natuurgeneeskunde, Voeding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-04-17

Complementaire sector ijvert voor een betere samenleving

Onder de complementaire sector verstaat men het geheel van organisaties en verenigingen die als doel hebben aanvullend op de reguliere samenleving een bijdrage te leveren op basis van eigen inzichten en visie. Het gaat om een groot aantal particuliere initiatieven die een waardevolle bijdrage leveren aan een betere samenleving. De complementaire gezondheidszorg is goed gekend initiatief en binnen de EU algemeen aanvaard. Naast de reguliere gezondheidzorg, die door de overheid wordt beheerd, heeft iedere patiënt/cliënt het recht aanvullend gebruik te maken van complementaire zorgverlening op basis van therapievrijheid en patiëntenrechten. De complementaire sector gaat veel verder, is zeer ruim en neemt een steeds en belangrijke plaats binnen de moderne samenleving. De natuurvoedingswinkels zijn een aanvulling op de bestaande winkels en warenhuizen. Ze leveren een betere kwaliteit aan mensen die bewust met voeding en gezondheid omgaan. De Biologische land- en tuinbouw is een belangrijke complementaire sector die aantoont dat het zonder kunstmeststof en pesticiden kan en levert gifvrije voedingsmiddelen en dat is goed voor de gezondheid en het milieu. Het vegetarisme is een complementaire voedingswijze, een combinatie van gezonde voeding en respect voor de dieren. De methodescholen leveren eveneens een zinvolle complementaire bijdrage op het vlak van onderwijs en kennen een steeds groeiend succes. Tot de complementaire sector behoren ongetwijfeld nog vele andere particuliere initiatieven. In deze onrustige samenleving is het belangrijk dat al deze complementaire initiatieven hun krachten bundelen .

 

De reguliere samenleving

Een samenleving wordt beheerd door de overheid met de regering als de belangrijkste democratisch structuur. Om de zoveel jaren kiest de bevolking hun vertegenwoordigers in het parlement, senaat, provincieraden en gemeenteraden. Een regering wordt gevormd vanuit een meerderheid (50+1). Als kiezer geeft men zijn blindvertrouwen aan de politici en wie het niet goed doet, wordt bij een volgende verkiezing afgestraft. Het is een goed bestuurlijk systeem dat beantwoordt aan de principes van de democratie. Uiteraard zijn er zwakheden zoals de minderheid (49%) die geen enkel garantie heeft dat er met hun mening of standpunten rekening wordt gehouden. De oppositie is zeer beperkt in zijn mogelijkheden. Vandaar dat er regelmatig burgerinitiatieven worden genomen om bijsturingen mogelijk te maken.

 

Het referendum en burgerinitiatief

Het referendum is een instrument dat aan de burgerinitiatieven de mogelijkheid biedt om concrete beslissingen af te dwingen. Het referendum kent zijn zwakheden, het moet aangevraagd worden op basis van voldoende handtekeningen en staat enkel in verband met besluitvorming. Vaak is een referendum alleen advieserend en niet bindend en dan is het meestal een maat voor niets. Het behoudt wel zijn morele waarde, maar leidt niet tot concrete oplossingen. Er zijn andere methodes op basis van overleg die doeltreffender zijn. Een andere mogelijkheid is het burgerinitiatief d.w.z. dat burgers zelf initiatieven nemen om aandacht te vestigen op bepaalde aspecten die voor verbetering of wijzing vatbaar zijn. Burgerinitiatieven leiden meestal tot actiegroepen die hun doelen weten te bereiken door een grote groep van de bevolking achter hun te krijgen. Complementaire initiatieven gaan verder dan actiegroepen en hebben een blijvend karakter.

 

Autonome werking

In tegenstelling tot drukkingsgroepen, referenda of burgerinitiatieven werken complementaire initiatieven autonoom en hebben een blijvend karakter d.w.z. dat zij onafhankelijk en continu werkzaam zijn, meestal in de vorm van dienstverlening, informatie en netwerken. Ze zijn niet tegen iets, vervangen niets, maar vullen alleen aan. Men ontneemt niemand iets, integendeel men ontwikkelt voor iedereen nieuwe mogelijkheden. De complementaire sector staat niet naast, maar in de samenleving en maakt er volwaardig deel vanuit. Naast de reguliere landbouw is er de biologische landbouw, omdat binnen een democratie iedereen het recht heeft te kiezen voor onbespoten en gifvrij voedsel en dat geldt voor alle complementaire initiatieven. Naast het reguliere onderwijs zijn er de vrije scholen en de methodescholen. Binnen de EU steunt de overheid voornamelijk de reguliere initiatieven, maar men ziet in dat alle burgers belastingen betalen en daardoor recht hebben op herkenning en steun van de overheid.

 

Vrijheid in gebondenheid

Particuliere initiatieven versterken de democratie en verbeteren de samenleving. Trouwens zonder particuliere initiatieven is geen democratie mogelijk. Het is aan de basis waar de initiatieven worden genomen en niet aan de top. In niet democratische systemen zoals de vroegere DDR of de Sovjet-unie werden alle beslissingen uitsluitend aan de top genomen en waren particuliere initiatieven strafbaar. In een democratie is dit ondenkbaar. Particuliere initiatieven steunen op vrijheid, maar vrijheid in gebondenheid. Bijvoorbeeld, de reguliere geneeskunde is beschermd door voorbehouden handelingen die wettelijk zijn vastgelegd en alleen door artsen of paramedici gesteld mogen worden. In de complementaire gezondheidszorg maakt men uitsluitend gebruik van niet voorbehouden, dus vrije handelingen. Dit is logisch omdat het om een aanvulling gaat op de voorbehouden handelingen.

 

Milieuwetgeving

De overheid neemt ideeën en initiatieven over als daar een draagvlak voor is. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw hebben particulieren uit idealisme en verantwoordelijkheidszin het initiatief genomen om aandacht te vragen voor de milieuproblemen en voor de bescherming van de natuur en het milieu. Er werden verschillende verenigingen opgericht om bepaalde doelstellingen na te streven. Aanvankelijk werd er voor de groene jongens weinig begrip getoond, maar de strijd werd verder gezet. Nu beschikt de overheid over een omvangrijke milieuwetgeving, een milieuminister en milieuambtenaren. De huidige wetgeving en aanbevelingen rond het gebruik van alcoholische dranken steunen op het particulier initiatief van de geheelonthouders. Er zo zijn er talrijke initiatieven die overgenomen zijn en dat is een gunstige ontwikkeling. Het is wenselijk dat de vele initiatieven die de complementaire sector vormt nauwer gaat samenwerking en een front vormt tegen hen die laagdunkend neerkijken op al wat complementair is.

09:30 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Voeding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-04-17

Nepinformatie over gezonde voeding.

Er verschijnen in de media de laatste tijd regelmatig vijandelijke berichten die het belang en betrouwbaarheid van gezonde voeding in twijfel trekken. De consument toont steeds meer een bewust koopgedrag en kiest liever kwaliteit dan kwantiteit. Alles wordt duurder terwijl de lonen stabiel blijven en dat is bepalend voor een veranderend koopgedrag. Daarnaast tonen wetenschappers aan dat het huidig voedingssysteem met het gebruik van voedingsadditieven (E-nummers), zoetstoffen en industriële bereidingen het risico op kanker, suikerziekte, Alzheimer of andere aandoeningen vergroot. De verspreiders van nepinformatie kennen maar één argument: niet wetenschappelijk bewezen, maar dat maakt al lang geen indruk meer. De macht ligt bij de consument, want wat niet langer geaccepteerd wordt, blijft in de rekken onaangeroerd liggen. Hersenonderzoekers leggen een verband tussen milieuvervuiling en Alzheimer, ADHD en autisme.

 

Schaamteloos

Wij zijn in een stadium gekomen dat steeds meer mensen preventief handelen en geen risico’s nemen in afwachting dat wetenschappers het wel eens geraken. In de voedingsindustrie merkt men de gevolgen van dit groeiend bewustwordingsproces, ook al is dat nog niet algemeen. Men beseft dat door de moderne communicatie-mogelijkheden een opmerking of een waarschuwing heel snel en massaal verspreid wordt. Een druk op de knop volstaat om aan honderdduizend mensen of meer een kritische boodschap over te brengen. Als men de media een beetje volgt, valt men van de ene verbazing in de andere. Het verspreiden van nepinformatie is wel in, maar is onaanvaardbaar. De schaamteloosheid kent geen grenzen meer. Wat vind u van titels als: Biovoeding heeft geen nut, lokaal niet altijd beter, snacks zijn ongezond maar milieuvriendelijk, met bio help je het milieu niet vooruit, vegetarisch eten niet perse goed voor het klimaat, dagen zonder vlees, het privilege van wie het kan betalen, hoogmoed op een bedje sla, natuurlijke suiker bestaat niet, honing is ongezond, obesitas is geen teken van luiheid, maar van gulzigheid enz.

 

Positieve geluiden

Prof. Dr. Johan Albrecht is als Milieueconoom verbonden aan de universiteit van Gent en schreef onlangs in de krant een positief artikel over ‘Tournée Minerale’ en ‘Dagen zonder vlees’. Hij zegt: ‘Ik zie de acties ‘Dagen zonder vlees’ eerder als een voorbode van de rendabelste transitie die we als maatschappij kunnen maken. Voor elke verandering zijn er twee hefbomen essentieel: informatie en netwerken. De zoektocht naar een optimale levensstijl zal altijd een open einde kennen, maar het grote plaatje is intussen wel duidelijk. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan 80% van de voortijdige sterfgevallen als gevolg van hartaandoeningen, beroertes of diabetes vermeden worden door te kiezen voor een gezonde levensstijl.’ Professor Albrecht ondersteunt zijn artikel met een overtuigende uitspraak: ‘Bill Clinton koos voor een plantaardig dieet na een derde hartoperatie en kon daardoor zijn hartproblemen oplossen en de medicatie afbouwen.’

 

Tegenaanval

Twee dagen later verscheen in dezelfde krant een artikel met als titel ‘Hoogmoed op een bedje sla’ door Dr. Hans Van Brabant, cardioloog die meent met vage onzin dit prachtige artikel te moeten ontkrachten. Hij zegt: ‘Het is overigens niet moeilijk om voedingsstudies te vinden die tot tegengestelde conclusies komen. Een belangrijke reden daarvoor is dat het nagenoeg niet mogelijk is om een betrouwbare studie te doen die de impact van de voeding op de gezondheid bewijst.’ En verder zegt hij: ‘Het valt wetenschappelijk niet aan te tonen of een redelijk gebruik van vetten, koolhydraten, zout, alcohol of andere voedingsmiddelen, nuttig, neutraal of zelfs schadelijk is voor de gezondheid. Het getuigt daarom van hoogmoed om op grote schaal mensen aan te zetten om bepaalde gangbare voedingsgewoonten te verlaten ‘omdat het goed is voor de gezondheid.’ Onder het motto van vrije meningsuiting krijgt men iedere vorm van nepinformatie verkocht, maar mag een democratische pers zich laten misbruiken? Het lijkt allemaal op een georkestreerde tegenaanval om de kritische consument de mond te snoeren. De een reageert vanuit zijn intellectuele bekrompenheid, de ander als verdediger van de voedingsindustrie. Iedere kritische houding van de verbruiker houdt voor de producenten gevaren in. We begrijpen hun onrust, maar met nepinformatie lost men het probleem niet op. Het is de consument die bepaalt wat in de rekken ligt.

 

Waardeloos voedsel

We gaan er vanuit dat de voeding die in de supermarkt wordt aangeboden, nog weinig met voedsel heeft te maken. De basis van het voedsel is de plant die enerzijds uit de aarde zijn voedingsstoffen en water haalt en anderzijds via het proces van de fotosynthese lichtenergie. Door deze wisselwerking worden de voedingsstoffen eiwit, vet en koolhydraten gevormd alsook een aantal hulpstoffen zoals vitaminen, mineralen, bioactieve substanties enz. In een voedingsmiddel zijn deze nutriënten in ongeschonden toestand aanwezig. Tijdens de bereiding in eigen keuken worden beschadigingen aangebracht, maar die zijn niet vergelijkbaar met de grootschalige industriële bereidingen. Voedingsmiddelen worden in de fabrieken verwerkt tot voedingsproducten en op diverse wijze verpakt met een ruime vervaldatum die over meerdere jaren gaat. Om dit mogelijk te maken zijn er voedingsadditieven (E-nummers) nodig die niet altijd onschuldig zijn. Om de kritische consument de pas af te snijden worden de E-nummers op het etiket vaak weggelaten en vervangen door hun wetenschappelijke naam zodat de consument niet weet dat het om additieven gaat. Voedingsproducten hebben totaal geen versheid en dienen voor het gebruik nog eens opgewarmd te worden, waardoor de nutriënten nog meer beschadigd geraken. Men moet steeds grotere hoeveelheden eten om er het nodige uit te halen, wat overgewicht veroorzaakt.

 

Om het eenvoudig te houden, maak een onderscheid tussen voedingsmiddelen die vers te koop worden aangeboden en die uzelf bereidt en voedingsproducten die al verwerkt en verpakt zijn. Geef in de mate van het mogelijke de voorkeur aan voedingsmiddelen. De Europese Academie doet al jaren aan voedingsonderzoek en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan gezonde voeding. Volg eens een open cursus ‘Algemene voedingsleer’ of ‘Bijzondere voedingsleer’ of volg een opleiding waarin het vak voeding is opgenomen. Surf naar www.europeseacademie.be

11:38 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Voeding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-03-17

Biologische voeding, goed voor mens en milieu

Biologische landbouw betekent respect tonen voor het natuurlijk groeiproces van de plant en is meer dan gifvrij gewassen kweken. De residu’s van pesticiden die op of in de gewassen achterblijven, verhogen het risico op ziekten. Het grote nadeel van de chemische landbouw is de té snelgroeiende gewassen. Het zijn zieke planten die door schimmels en insecten worden aangetast waardoor het gebruik van insecticiden en herbiciden noodzakelijk zijn. Omdat de consument steeds bewuster omgaat met voeding en gezondheid komt er vanuit de voedingsindustrie en de chemische landbouw steeds meer nepinformatie die erg verwarrend is. Zo wordt de biologische voeding ten onrechte in twijfel getrokken. Men beweert dat de voedingswaarden, namelijk de hoeveelheid eiwit, vet en koolhydraat bij chemische of biologisch geteelde gewassen dezelfde zijn. Dat is min of meer correct omdat de hoeveelheid voedingsstoffen in een gewas genetisch is bepaald en daar heeft de landbouwmethode geen invloed op. Men stelt wel vast dat bij bioteelt de kwaliteit van de macronutriënten hoger ligt en de micronutriënten in grotere hoeveelheden voorkomen. Het verschil tussen biologisch en niet biologisch ligt op het kwalitatief terrein en daar wordt met opzet geen rekening mee gehouden.  

 

Organische groei

In de biologische landbouw groeit een plant organisch, d.w.z. traag en is er voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Er wordt voorkeur gegeven aan de wisselcultuur om het natuurlijk biotoop min of meer te benaderen. De voedingsbestanddelen worden via het wortelstelsel uit de bodem opgenomen en onder invloed van fotosynthese verwerkt tot macro- en micronutriënten. Planten in de vrije natuur weten hoe ze zich tegen de gevaren uit hun omgeving moeten beschermen door het produceren van specifieke afweerstoffen. Deze worden fytochemicaliën of bioactieve substanties genoemd. Van deze stoffen weet men dat zij net als kruiden een geneeskrachtige werking hebben, o.a. een kankerremmende, een antibacteriële of bloeddrukverlagende werking, enz. Omdat in de biolandbouw geen pesticiden worden gebruikt, moet de plant zichzelf beschermen door voldoende beschermende fytochemicaliën te vormen. Chemisch geteelde gewassen hebben nauwelijks vijanden omdat deze door pesticiden worden vernietigd en daardoor bijzonder arm zijn aan deze belangrijke geneeskrachtige stoffen.

 

Versneld groeiproces

In de chemische landbouw groeien planten dicht bij elkaar in de vorm van monocultuur. Men streeft naar grote opbrengsten op steeds minder grondoppervlakte, maar dat is niet in het voordeel van de kwaliteit van de gewassen. Kunstmeststof heeft als functie het groeiproces abnormaal te stimuleren. Deze gewassen groeien te snel en houden meer water vast waardoor het volume aanzwelt en het gewicht toeneemt. In de volksmond spreekt men terecht van ‘waterzakken’. Met dergelijke zwakke gewassen kan men onmogelijk de gezondheid ondersteunen. Biologische gewassen zijn voedzamer, hebben een natuurlijke smaak, zorgen voor een efficiënte vertering en stofwisseling en geven snel een verzadigingsgevoel, m.a.w. men eet er minder van. Bovendien is biovoeding rijk aan natuurlijke kleur- en smaakstoffen die van grote betekenis zijn voor de gezondheid omwille van hun farmacologische werking. Stijn Bruers is moraalwetenschapper en zegt: ‘Als we biovoeding eten, hebben we meer grond nodig. Dat leidt tot ontbossing.’ Deze bewering is niet correct. De opbrengst ligt 20% lager, maar compenseert zich door een hogere voedzaamheid. De consument die voor bio kiest, heeft minder of geen behoefte aan dierlijk voedsel. Het is immers de intensieve veehouderij die de grootste vervuiler is. Ontbossing heeft vooral te maken met de teelt van soja voor veevoeders. Onderzoekers vertrekken te gemakkelijk vanuit de klassieke vleesvoeding. Indien de bevolking morgen overschakelt op een vegetarische voeding, dan klaart de hemel helemaal op. Een consequente milieuactivist kiest voor een plantaardig voedingspatroon.

 

Groot verschil

In een Duits laboratorium wordt vergelijkend onderzoek gedaan tussen biologische en niet biologische voedingsmiddelen. Om de onderzoekers niet te beïnvloeden worden de te onderzoeken voedingsmiddelen van een merkteken voorzien. Al voor het onderzoek start, herkennen de onderzoekers het verschil aan de uiterlijke kenmerken zoals de structuur, consistentie, de kleur en de geur door de aanwezigheid van een rijk aroma. Men hoeft geen wetenschapper of milieudeskundige te zijn om het verschil tussen bio en niet bio te onderscheiden. Chemisch geteelde gewassen bieden alleen praktische voordelen zoals meer stevigheid, een grotere houdbaarheid, lage verkoopprijs, massaproductie, maar deze voordelen gaan ten koste van de kwaliteit. In het belang van de chemische landbouw en de voedingsindustrie probeert men kost wat kost de indruk te wekken dat bio waardeloos is. Stijn Bruers zegt: ‘Het is zeer onwaarschijnlijk dat je vijf jaar minder lang leeft als je geen biovoeding consumeert.’ Een dergelijke uitspraak is zinloos omdat de behaalde leeftijd afhangt van heel wat factoren.

 

Biologische voeding is meer dan een gifvrije voeding, ze is goed voor de gezondheid en het milieu. Wie hieraan twijfelt, heeft slechte bedoelingen. De chemische landbouw heeft de bodem, het grondwater en de lucht vervuild. Onderzoekers leggen steeds meer een verband tussen de stijging van een groot aantal ziekten en de vervuiling door de landbouw. In heel Europa zien we een sterke toename van de bioboeren en een steeds grotere waardering voor échte voeding die ons van de nodige energie voorziet, beschermt tegen ziekten en de immuniteit verhoogt. Met nepinformatie is de consument niet gediend.

10:28 Gepost door Jan Dries in Voeding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-03-17

Gezond op de werkvloer, een groot probleem

Het gaat niet goed op de werkvloer, één op de vier jongeren kan de werkdruk niet aan terwijl een op de drie werknemers boven de 55 stiekem uitkijkt naar zijn pensioen. Onderzoekers gaan er vanuit dat meer dan 80% onder stress staat en dat burn-out steeds meer voorkomt. Het probleem is ernstig en alarmerend. In België heeft de minister van welzijn 2,9 miljoen euro ter beschikking gesteld om op de werkvloer te coachen, maar er is meer nodig dan geld alleen. Het is een gigantisch probleem dat verstrengeld zit in een bekrompen en voorbijgestreefd economisch systeem. Gezien de globalisering en de complexiteit van de economie mag men van bovenuit niet te veel op verbetering rekenen. De enige mogelijkheid is dat er van onderuit, aan de basis, veranderingen worden doorgevoerd. Het particulier initiatief is een machtig wapen binnen de democratie, vandaar dat de werknemers zelf de problemen moeten aanpakken. Pas dan wordt de machtige bovenlaag wakker geschud en is er geen andere keuze dan veranderingen door te voeren.

 

Werkgever

De werkgever weet dat zijn beste werknemers gezonde en gelukkige mensen zijn die altijd present zijn, goed functioneren en zelden of nooit ziekenverlof nemen. Zij zorgen voor een gezonde werksfeer en moedigen de zwakke werknemers aan of sleuren ze mee door moeilijke momenten. Investeren in gezondheid op de werkvloer loont, maar deze boodschap dringt nog te weinig door. Een werkgever draagt grote verantwoordelijkheid over zijn bedrijf of dienstverlening. De bestellingen moeten op tijd de deur uit en de kwaliteit moet onberispelijk zijn want de concurrentie is bikkelhard. De economie is heel kwetsbaar, er zijn geen zekerheden meer en alertheid is permanent geboden. De enige garantie voor een werkgever is kunnen rekenen op stabiele, betrouwbare en gezonde werknemers. Dat bereikt men niet door af en toe een ontspannende activiteit of evenement in te lassen, er is meer nodig.

 

De Overheid

De Overheid maakt zich grote zorgen want de sociale zekerheid kan voor de kosten van de zieke werknemers opdraaien terwijl een wankelende economie weinig belastingen oplevert. Politici dromen ervan dat werknemers tot hun 67ste aan de slag blijven om de pensioenen betaalbaar te houden. Het probleem stelt zich vooral bij de jongeren, vooral bij de dertigers. Als zij nu het beroepsleven niet aankunnen, zal dat in de toekomst niet verbeteren. Men vraagt zich af hoelang deze jongeren het nog vol houden? Gaan zij morgen niet massaal gebruik maken van de sociale zekerheid? Er treedt van jaar tot jaar een duidelijke degeneratie op terwijl iedereen zit te roepen dat we steeds ouder en gezonder worden. Op papier kloppen de statistieken en lijken de curven de goede weg op te gaan, maar de werkelijkheid is helaas anders.

 

De werknemers

Er zijn nog gelukkige en gezonde werknemers met voldoende beroepsfierheid en doorzettingsvermogen, maar ze zijn meestal werkzaam in kleinere bedrijven. Deze groep wordt helaas steeds kleiner. De werkdruk ligt meestal erg hoog en het maakt weinig uit of men in de productie of de administratie werkzaam is. Het volume werk staat niet meer in verhouding met de beschikbare tijd zodat het tempo de grens van de haalbaarheid overschrijdt. Waarom gaan werknemers gebukt onder de verantwoordelijkheid die ze niet langer kunnen of wensen te dragen? Waarom missen ze collegialiteit en vinden ze geen voldoening meer bij het uitvoeren van hun beroepstaken? Vragen die men niet gemakkelijk kan beantwoorden omdat het probleem veel complexer is en verder gaat dan de werkvloer. Het is een maatschappelijk probleem. Er zijn niet alleen oorzaken, maar ook uitlokkende factoren en daar houdt men geen rekening mee of men kent het verschil niet eens. Te lang heeft men een grens getrokken tussen privé en werkvloer terwijl die grens er niet is. Wie thuis gelukkig is, is dat ook op zijn werk. Wie thuis problemen heeft, projecteert die op de werkvloer, maar ook omgekeerd. Te lang heeft men de werknemer beschouwd als een te dure schakel binnen een economisch systeem waarvoor er nog geen machine of robot ter beschikking is. Een werknemer is een ‘mens’ met alle kwaliteiten en gevoeligheden die daaraan verbonden zijn.

 

Wie meent dit probleem te kunnen oplossen door wat herstructureringen door te voeren, lijdt aan tunnelvisie. Het is een maatschappelijk probleem dat niet kan ontkoppeld worden van de verzurende en agressieve samenleving. Er heerst een algemeen gevoel van onverschilligheid, ontevredenheid en pessimisme en dat is voer voor populistische politieke partijen die dit probleem met hun ijdele beloftes niet kunnen oplossen, maar alleen vergroten. Verwacht niet te veel van de Overheid want die is beperkt tot het verstrekken van richtlijnen met een bijbehorende financiering De werknemer kan zelf op de werkvloer heel wat verbeteringen doorvoeren zodat bepaalde spanningen afnemen, de beroepstaken vlotter worden uitgevoerd en men een hechte gemeenschap vormt. De werknemers en ook de werkgever moeten beseffen dat men het grootste deel van zijn leven op de werkvloer doorbrengt (40 à 45 jaar) en men daarom mag eisen dat deze lange periode in de beste omstandigheden verloopt.

 

Levensverwachting

Er zijn werknemers die door hun beroepstaken een negatieve invloed ondergaan op hun gezondheid. Men noemt dit beroepsziekte waaraan invaliditeit of vervroegd pensioen is gekoppeld. Niemand spreekt echter over de invloed van het beroepsleven op de levensverwachting. Er zijn veel werknemers die vroegtijdig sterven of al na enkele jaren dat ze met pensioen zijn. Veel werknemers verkorten hun leven doordat ze te lang onder druk hebben gestaan, geen arbeidsvreugde hebben genoten en het beroepsleven als een noodzakelijk verplichting hebben ervaren. Als men pleit om de werkdruk te doen afnemen is dat een goede zaak, maar absoluut onvoldoende. Het probleem moet in zijn totaliteit worden aangepakt. Gezonde voeding, meer beweging, stressbeheersing, zinvolle vrijetijdsbesteding en een positieve instelling vormen het fundament voor meer gezondheid en welzijn, zowel thuis als op het werk. Gezondheidseducatie is een afdoend middel om bewust te worden dat iedere werknemer aan zichzelf kan werken en zo beter bestand is tegen de werkdruk. Alleen van onderuit kan men de top veranderen.

 

Persoonlijkheidscoach

De werknemer heeft begeleiding nodig om aan zichzelf te werken. De vzw Europese Academie biedt een opleiding aan tot Persoonlijkheidscoach die werknemers zowel thuis als op de werkvloer begeleidt. De kern van ieder probleem ligt in de persoonlijkheid verscholen, daar moet de verbetering en de veranderingen optreden. Door een ruimere aanpak wordt de thuis-werk balans hersteld, is men beter bestand tegen de werkdruk zodat men spontaan initiatieven neemt om de werksfeer aangenamer te maken. Deze opleiding is gericht op de noden van het bedrijfsleven. Voor meer informatie surf naar: www.europeseacademie.be

10:59 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-02-17

Opvoedingstips voor baby's en kleuters

Ouders van baby’s en peuters zijn op zoek naar informatie want ze willen het beste voor hun kind. Voor veel jonge ouders is het moeilijk om door de wirwar van tegenstrijdige opvoedingstips te gidsen. Men vindt op internet, maar ook in boeken en tijdschriften een overvloed aan informatie, maar in hoeverre is deze betrouwbaar. Als we vaststellen dat wetenschappers elkaar tegenspreken, wordt het extra moeilijk om degelijke adviezen te vinden. Er is maar één goede raad: gebruik uw gezond verstand. Bovendien bepalen ouders zelf wat ze met hun kind doen en dragen ze daarvoor de verantwoordelijkheid. We leven in een wereld waarin iedereen is opgeleid in een of andere specialiteit terwijl fundamentele kennis over voeding, gezondheid, opvoeding van kinderen enz. zoek is. Vroeger werden kennis en ervaring van moeder op dochter overgedragen, maar dat is verleden tijd. Veel jonge mensen missen het geduld om zich in deze specifieke kennis te verdiepen of staan vanuit onwetendheid er te ver vanaf. We gaan even in op zes veel voorkomende vragen van jonge ouders.

 

Slaapkamer van de ouders

Volgens een Amerikaans onderzoek zouden baby’s het beste gedurende hun eerste levensjaar op de kamer van de ouders doorbrengen. Nu beveelt men in het algemeen zes maanden aan. Door het feit dat de baby op de kamer van de ouders slaapt, is er voldoende toezicht tijdens de nacht. Een baby slaapt het best in een veilige omgeving zodat een langere duur wel degelijk beter is. Het maakt waarschijnlijk niet zoveel uit of het om zes, negen of twaalf maanden gaat, belangrijker zijn de voorwaarden waaraan de slaapkamer moet voldoen en daar spreekt men niet over. De kamer moet goed verlucht zijn, een constante temperatuur hebben die niet te laag en niet te hoog is, geen TV of andere elektronische toestellen op de kamer, voldoende kunnen verduisteren, natuurlijke materialen, geen geluidshinder en een aangename sfeer.

 

Slaaphouding

Als algemeen advies wordt gezegd dat een baby steeds op de rug moet slapen. Dat lijkt logisch omdat de ademhaling dan het beste functioneert. Buikligging of zijligging verhogen de kans op wiegendood.

 

Borstvoeding of flessenvoeding

Niets gaat boven borstvoeding. Het is het meest natuurlijke voedsel voor de baby met de juiste samenstelling en in de juiste verhouding. Borstvoeding biedt een natuurlijke bescherming tegen infectie. Het grote voordeel van borstvoeding is de natuurlijke verbinding tussen moeder en kind met een hoge affectie. Iedere baby zou gedurende de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding moeten krijgen en daarna afwisselend borstvoeding en flessenvoeding. Er zijn moeders die tot een jaar nog dagelijks een of tweemaal borstvoeding geven.

 

Warme of koude flesjes

Normaal wordt melkvoeding op lichaamtemperatuur (37° C) gegeven zoals bij borstvoeding. Een flesje op kamertemperatuur (18 à 20° C) kan nog omdat het lichaam de melk op lichaamstemperatuur brengt. Als de temperatuur te laag is, zoals bij koude melk, gebruikt de baby te veel energie om de lichaamstemperatuur te bereiken. Trouwens, alles wat we eten wordt in ons lichaam op lichaamstemperatuur gebracht, dus afgekoeld of opgewarmd. Dat is nodig voor de enzymatische werking. Als een baby allergisch is voor koemelk of aan lactose-intolerantie lijdt, is men aangewezen op kunstmelk op basis van soja of amandelen.

 

Vers of potjesvoeding

Baby’s hebben een onvolgroeid verteringsstelsel, vandaar het gebruik van vloeibaar voedsel gedurende het eerste levensjaar. Men maakt de grote fout om te snel op vast voedsel over te schakelen waardoor het zwakke verteringsstelsel meteen belast wordt. Veel verteringsklachten op volwassen leeftijd hebben te maken met een te snelle overschakeling op vast voedsel. Het gebruik van zelfbereide fruitpapjes is het beste alternatief. Fruit is voor een baby volwaardige voeding en het verteringsstelsel is gemaakt om vruchten te verteren. Het is tragisch dat baby’s al meteen met potjesvoeding gevoed worden. Potjesvoeding komt uit de fabriek terwijl het zo eenvoudig is om zelf de voeding voor de baby te bereiden. Niets gaat boven verse voedingsmiddelen.

 

De bewering dat een baby vanaf zijn eerste levensjaar met het gezin mag mee eten is onverantwoord. Het zijn juist de eerste twee levensjaren die zo belangrijk zijn zodat het verteringsstelsel zich voldoende kan ontwikkelen. Laat de baby zelf wat uitproberen, zelf kiezen wat kan en wat nog niet kan. Pas na het derde levensjaar kan de peuter mee aan tafel zitten. Daarvoor is aangepaste voeding, vooral zachte voeding van groot belang. Het is belangrijk dat het hele gezin gezonde voeding gebruikt en dat betekent zoveel mogelijk verse voedingsmiddelen en zo weinig mogelijk voedingsproducten. Tijdens de eerste drie jaren wordt de basis van de gezondheid gelegd.

 

Zindelijk

De periode om zindelijk te worden ligt voor peuters tussen 2 en 5 jaar. Jongens zijn er doorgaans trager mee dan meisjes. Zindelijkheid is een onderdeel van de opvoeding. Het wordt aangeleerd en sommige peuters zijn daar snel mee, anderen hebben meer tijd nodig. Het is een normaal leerproces waarmee men geduld moet hebben.

17:41 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-02-17

Koud douchen is gezond

Op het einde van de negentiende eeuw heeft pastoor Kneipp met zijn hydrotherapie aangetoond dat een koud waterbehandeling zinvol en nuttig is. Talrijke moderne studies hebben dit inmiddels bevestigd. De kracht zit niet in het koude water, maar in de huidprikkel waardoor de bloedcirculatie verhoogd wordt. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft een onderzoek bij 3.000 vrijwilligers uitgevoerd en kwam tot de vaststelling dat koud douchen gezondheidsbevorderende effecten heeft. Zo stelden de onderzoekers vast dat mensen die iedere dag koud douchen minder afwezig waren op het werk door ziekte. Hun verzuim lag bijna 30% lager dan bij diegenen die zich warm douchen. Uiteraard spelen hier andere factoren een rol en daar houden de onderzoekers te weinig of geen rekening mee. Mensen die zich warm douchen zijn meestal kouwelijk van aard waardoor koud water afschrikt en dat betekent dat hun doorbloeding minder goed functioneert. Ze zijn, los van het douchen, meer vatbaar voor ziekten.

 

Opgelet met een koude huid

In de hydrotherapie geldt de regel dat men nooit koud water op een koud lichaam aanbrengt. Dit kan in extreme gevallen dodelijk zijn. Wie warm uit zijn bed stapt, heeft een warm lichaam. Om risico’s te voorkomen is het altijd goed eerst warm te beginnen en dan op koud over te schakelen. De huid eerst droog borstelen, is een veel gebruikte methode. Afgestorven huidcellen worden zo verwijderd, de zenuwen die in de huid eindigen worden gestimuleerd en de doorbloeding wordt erdoor verhoogd, m.a.w. men krijgt een warme huid. Dit is een ideale methode om koud te douchen. Wie gewoon is zich warm te douchen, kan geleidelijk aan overschakelen op een koude douche waardoor men beter tegen koud water bestand geraakt. Wie geen zin heeft in een koude douche, blijft best genieten van het warme water dat over het lichaam vloeit.

 

Acht minuten

Het is heerlijk om onder een regendouche te staan omdat in korte tijd veel water over het lichaam vloeit. Jongeren tussen 18 en 35 jaar hebben, in tegenstelling tot pubers of ouderen, de neiging om erg lang onder de douche door te brengen. Men heeft hier geen verklaring voor. Uit vergelijkende studies blijkt dan de gemiddelde duur van een douchebeurt rond 8 minuten ligt. Het verbruik van water wordt als volgt berekend:

 

5 minuten douche: 50 liter water.

10 minuten douchen: 100 liter water.

15 minuten douchen: 150 liter water.

 

Douchen kost veel water en veel energie als we warm douchen, dat heeft zijn invloed op het milieu en op onze ecologische voetafdruk. Een spaardouchekop halveert het waterverbruik en is ecologisch en economisch gezien beter dan de royale regendouche. Door koud te douchen heeft men geen of minder energie nodig bij het warm afspoelen van het lichaam als inleiding op de koude douche. Er zijn adviezen in verband met de duur van het douchen. Kinderen beneden de 12 jaar en ouderen boven de 65 jaar volstaan met 4 minuten. 8 à 10 minuten wordt aangenomen als een normale douchebeurt. Door te lang douchen en zeker bij het gebruik van vloeibare douchezeep droogt de huid te snel uit, zeker als men een droge huid heeft. In de winter, als de lucht droog is, merkt men snel hoe de huid uitdroogt. Dat komt omdat tijdens het douchen zouten worden weggespoeld die de watermoleculen vasthouden. Vooral door het gebruik van zeep wordt de beschermende zure huidlaag afgebroken. Daarom geeft men de voorkeur aan doucheolie of zachte zeep. Men kan de huid na het douche insmeren met een voedende huidcrème.

 

Het genezend effect

Het genezend effect van een koude douche is te verklaren vanuit de koude huidprikkel waardoor de haarvaten zich samentrekken en weer loskomen. Dat afschrikeffect zorgt voor een versnelde doorbloeding. Bij een warme douche is er eveneens een zekere gunstige invloed op de bloedcirculatie, maar het effect is aanmerkelijk minder. Een versnelde bloedcirculatie heeft wel degelijk voordelen. Het bloed brengt warmte, zuurstof en voedsel door heel het lichaam en voert afvalstoffen af. Dit betekent dat de weefsels en de organen beter doorbloed worden en daardoor beter functioneren. Na een koude douche heeft men een aangenaam warm gevoel door heel het lichaam. Men is beter bestand tegen de lage temperatuur in de winter en beter bestand tegen winterkwalen. De immuniteit wordt er wel degelijk door versterkt. Een betere doorbloeding betekent dat de spieren soepeler worden en dat melkzuur uitgescheiden wordt. Er is een gunstige invloed op het bot omdat door een betere doorbloeding voldoende calcium, magnesium en fosfor naar de botten wordt gestuurd. Een betere doorbloeding betekent dat de hersenen meer bloed ontvangen en beter gevoed worden. Volgens hersenonderzoekers voorkomt dit Alzheimer of andere vormen van dementie. Het laat geen twijfel dat een koude douche gezond is, maar om gezond te blijven, moeten we meer dan alleen maar douchen. U kunt het effect van de doorbloeding nog verhogen door voldoende te bewegen.

15:07 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-01-17

GOEDE VOORNEMENS, heel het jaar door

Bij het nieuwe jaar maakt iedereen goede voornemens, maar ze waarmaken is de opdracht. Positief ingestelde mensen beginnen het nieuwe jaar vol goede moed aan goede voornemens. Men is zich ervan bewust dat er in het verleden fouten zijn gemaakt en die herstelt men nu. Pessimisten denken daar anders over, zij vinden het klinkklare onzin omdat het toch niet helpt of dat men te snel opgeeft. Alles hangt af van de instelling en misschien moeten we daarmee beginnen. Heb ik een positieve instelling, geloof ik in mezelf, beschik ik over voldoende doorzettingsvermogen om mijn voornemens uit te voeren? Het idee van goede voornemens maken wordt verkeerd voorgesteld. Zichzelf leren kennen en werken aan de instelling is het beste voornemen bij het begin van een nieuw jaar. Het bijsturen van zijn bewustzijnstoestand is de eerste opgave en dat doen we door even te bezinnen. Stilstaan bij het leven is terugkijken naar het voorbije jaar en de zwakke en sterke punten accepteren. Er wordt te veel gepraat over volhouden en doorzetten, maar dat wijst op zwakheid. Sommigen maken goede voornemens om zaken te veranderen in hun leven terwijl ze daar nog niet aan toe zijn. Voornemens worden dan wensen en het is logisch dat men die niet kan afdwingen. Als veranderingen in het leven worden overwogen gaat men op zoek naar de mogelijkheden om die bij te sturen. Het nieuwe jaar is een startpunt van eerder overwogen voornemens bij een vergevorderd veranderingsproces. De goede voornemens zijn een etappe in een veranderingsproces.

 

Verandering vraagt tijd

Iedereen wil in zijn leven de zaken veranderen die men niet goed vindt of als lastig overkomen. Een nieuwe gewoonte aanleren doet u niet in een te korte tijd. Veranderen is niet gemakkelijk en alles hangt af hoe lang een slechte gewoonte deel uitmaakt van ons leven. We hebben de gewoonte om onze zwakke kanten te minimaliseren of te relativeren als het ons ontbreekt aan de geschikte strategie om te veranderen. De behoefte om te veranderen hangt af van de ernst van de gewoonte. Stoppen met roken, minder alcohol gebruiken, afvallen, meer sporten zijn de meest voorkomende wensen die ieder jaar bij de jaarwisseling worden geuit. Het zijn sterke individuele wensen die op zichzelf gericht zijn. Daar is niets op tegen omdat, als men zelf goed in zijn vel zit, men pas goed kan zijn voor anderen. Toch is het belangrijk dat we voornemens maken die gericht zijn op de partner, het gezin, de samenleving, onze inzet voor een beter milieu, de wereldvrede enz. Verandering vraagt niet alleen tijd maar ook motivatie. Motivatie is de drijfveer tot handelen en komt uit ons zelf, uit ons streven om een doel te bereiken. Het gaat hier om een intrinsieke motivatie, dit in tegenstelling tot de extrinsieke motivatie die vanuit de omgeving komt. We maken deel uit van een omgeving, vandaar de extrinsieke motivatie of de innerlijke behoefte om anderen te helpen, om te delen. Het is deze wisselwerking die ons helpt om door ons veranderingsproces te geraken. Door ons op anderen te richten, ontvangen we veel terug zoals ondersteuning van onze voornemens. We stellen een strategieplan voor.

 

Stap 1. Vooruitdenken

Goede voornemens maken wil zeggen dat men bepaalde zaken in zijn leven gaat veranderen. Dat hoeft niet in het begin van het nieuwe jaar, dat kan heel het jaar door. Als je iets wil veranderen of verbeteren denk er dan eerst eens rustig over na. Ga na in welke mate een slechte gewoonte je leven en dat van je omgeving negatief beïnvloedt. Er zijn meerdere negatieve gewoontes, maar begin met die het meest vervelend zijn. Ga na hoe je dat aanpakt en welke tijd je daarvoor nodig hebt.

 

Stap 2. Mentale voorbereiding

Bij iedere verandering in je leven heb je bepaalde verwachtingen. Zorg dat deze realistisch zijn want anders ben je achteraf ontgoocheld. Omschrijf het probleem en stel een planning op, zoek de nodige informatie op alsook de haalbaarheid van je doel. Misschien is het te hoog gegrepen en volgt er eerst een langere periode van voorbereiding. Bereid je mentaal voor en word je bewust welke wegen je moet bewandelen om het doel te bereiken.

 

Stap 3. Neem rustig uw tijd

Er zijn mensen die van de ene op de andere dag willen veranderen. Dat is gevaarlijk omdat ze het gevaar lopen zich te vergalopperen. Iedere verandering moet haalbaar zijn en moet passen binnen zijn eigen persoonlijkheid. Het tempo waarop men verandert is doorslaggevend. Niet treuzelen, maar ook niet te snel beslissingen nemen. Veranderen is een groeiproces.

 

Stap 4. Zoek steun

Om goede voornemens uit te voeren, kan men best de steun van anderen gebruiken. Zoek binnen het gezin, collega’s of vriendenkring mensen die dezelfde verandering willen doorvoeren. Zo motiveert men elkaar. Het is raadzaam te informeren hoe anderen hun veranderingen hebben doorgevoerd en hoe ze bepaalde obstakels hebben overwonnen. Wil men meer bewegen is het raadzaam om samen met iemand anders te gaan wandelen, fietsen, zwemmen of te sporten.

 

Stap 5. Laat u niet ontgoochelen

Bij ieder veranderingsproces stuit men op onverwachte en onvoorziene problemen. Probeer altijd positief te blijven en ga er vanuit dat problemen er zijn om opgelost te worden. Laat de moed niet meteen zakken, neem het weer op en ga verder. Ga na waarom zich dit probleem heeft voorgedaan, misschien heb je het tempo opgedreven of waren de verwachtingen te groot. Als het eens een dag tegenzit is dit geen reden om te wanhopen. Iedere dag is een nieuw begin.

 

Ieder mens draagt het lot van zijn leven voor een groot deel in eigen handen. Je maakt van uw leven wat je er zelf van wenst te maken, maar je mag niet wensen wat niet kan. Onze persoonlijkheid, onze constitutie en onze uiterlijke kenmerken en eigenschappen worden voor een groot deel door onze genen bepaald. Indien we introvert zijn ingesteld hebben we de neiging alles voor onszelf te houden en onze gevoelens zo weinig mogelijk te uiten. Indien we ons daar bewust van zijn, kunnen we door onze eigen inzet veel verbeteren. We zullen nooit extravert worden, maar we zullen gemakkelijker door het leven gaan door minimale veranderingen door te voeren. Heel het jaar door en heel ons leven lang zullen we goede voornemens maken en proberen deze zoveel mogelijk uit te voeren.

15:52 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-01-17

Misleidende informatie omdat de consument kritisch wordt

Onze huidige samenleving bevindt zich in een diepe en uitzichtloze crisis. De problemen stapelen zich op en zijn onoverzichtelijk terwijl de remedies die politici en wetenschappers bedenken slechts pleisters zijn op een houten been. De kern van het probleem is de totale commercialisering en de consequenties voor het milieu en de gezondheid die daarmee verbonden zijn. Alles wat u ziet, hoort of leest wordt gedragen door een gemaskeerde commerciële boodschap. De producenten bepalen het koopgedrag, de levensstijl en de manier van denken. Er is steeds minder ruimte voor vrijheid van denken. In dit digitaal tijdperk worden we op een onzichtbare, maar geraffineerde wijze bespioneerd en worden individuele behoeften, bepaalde voorkeuren voor producten of diensten, hoe we onze vrije tijd doorbrengen, de samenstelling van het gezin of onze financiële mogelijkheden in databanken opgeslagen. Potentiële klanten worden met commerciële boodschappen gebombardeerd of men brengt nieuwe producten of diensten op de markt. Een gezondheidsartikel in een onschuldig tijdschrift of in een krant wordt geflankeerd door een opvallende advertentie voor een of ander zogenaamd gezondheidsproduct.

Het valt ons op dat ontzettend veel consumenten in opstand komen tegen de voedingsindustrie. Hun kritische houding werpt resultaten af. Neem bijvoorbeeld de strijd tegen toegevoegde suikers. De laatste tien jaar is de wereld wakker geschud door het massaal gebruik van industriële suikers, tot 50 kg per persoon, per jaar. De voedingsfabrikanten hebben gemeend dat te kunnen oplossen door suiker geheel of gedeeltelijk te vervangen door zoetstoffen. De smaak van zoetstoffen is anders en minder begeerd, ze zijn niet altijd onschuldig en bovendien stelt men vast dat ze het risico op diabetes verhogen. Onze hersenen reageren alleen op de zoete smaak, maar ze kennen niet het onderscheid tussen suiker en zoetstoffen. Bij een zoete prikkel wordt de pancreas in werking gezet om door middel van insuline de bloedsuikerspiegel te normaliseren. Zoetstoffen ontregelen de bloedsuikerspiegel en verhogen daardoor het risico op diabetes. Dit zijn drie ernstige bezwaren tegen het gebruik van alle zoetstoffen.

De voedingsindustrie heeft nog weinig alternatieven aan te bieden en daarom heeft men een nieuwe strategie bedacht. Via de populaire media zoals kranten, tijdschriften, radio en tv worden er boodschappen op de consument overgedragen met als enig doel verwarring te zaaien. Zo kan men overal lezen dat natuurlijke suikers niet bestaan en dat er geen enkel verschil is tussen de suiker uit een appel of banaan en de industriële suiker die aan een voedingsproduct of frisdrank wordt toegevoegd. Wat een dwaasheid! Theoretisch klopt het min of meer omdat de suiker die men uit de suikerbiet of het suikerriet isoleert, niet van samenstelling verandert. Toch is er een essentieel verschil omdat de omstandigheden waarin de suiker zich bevindt totaal anders zijn. Een appel bevat 10% en een banaan 23% suikers, maar maken deel uit van een levend organisme en zijn omringd door water, vitaminen, mineralen, ruwe vezels en nog vele andere stoffen. Als ik een appel eet, eet ik veel meer dan suikers alleen. Een appel is een levendige structuur met een natuurlijke samenstelling en is niet vergelijkbaar met een voedingsproduct dat in de fabriek is samengesteld en waaraan geïsoleerde suikers zijn toegevoegd. Geïsoleerde suikers bevatten alleen suikers in een ver doorgevoerde verwerkte toestand. Natuurlijk kennen de wetenschappers, voedingsdeskundigen en voedingsproducenten het verschil tussen natuurlijke suikers en geïsoleerde suikers, maar uit financieel belang blijven ze deze vreselijke leugen in stand houden.

Zo wordt er gezegd en geschreven dat er geen verschil is tussen een glas vers geperst vruchtensap en het industriële vruchtensap dat uit concentraat is bereid en in flesjes of blikjes te koop wordt aangeboden. Het begrip ‘vers’ is bij voedingswetenschappers een niet gebruikelijk begrip. Dr. Marleen Finouls is wetenschapper en bestudeert met haar team allerlei onderzoeken en bepaalt wat waar en niet waar is. Zij publiceert wekelijks in een krant haar absolute waarheid. Zo beweert zij dat honing even gezond of ongezond is als gewone suiker. Het maakt volgens haar niet uit of u een lepeltje honing of witte suiker in uw kruidenthee doet. Waar gaan we met dergelijke onzin naar toe? Men hoeft geen wetenschapper te zijn om vast te stellen dat honing uitzonderlijke gezonde kwaliteiten bevat. Bijen zijn gevoelig voor milieuvervuiling en halen hun nectar alleen uit ongerepte bloemen en bloesems. In haar korte en intense leven levert één werkbij slechts 7 gram honing die zij met zoveel liefde heeft bereid.

In het tijdschrift EOS, maandblad over wetenschap, werd een kort artikel besproken van de Universiteit van Texas (VS) onder de rubriek ‘neurologie’ met als titel: ‘Nicotine is goed voor het brein’. Er staat te lezen dat nicotine de hersenen beschermt tegen veroudering en een rol speelt bij het voorkomen van de ziekte van Parkinson en Alzheimer. De auteur van het artikel (FvB) zegt: ‘Roken is gevaarlijk, maar ….’ en dat is nu precies een gevaarlijke zinsconstructie. Het gevaar wordt met één pennentrek gerelativeerd. Natuurlijk hebben rokers minder kans om aan de ouderdomsziekten Parkinson of Alzheimer te overlijden want ze gaan vroeger dood. Een ernstig onderzoek toont aan dat nicotine bij het roken van een pakje per dag op een jaar tijd kan leiden tot 150 mutaties in elke longcel.

Het is te begrijpen dat de consument met dergelijke schaamteloze onzin in de war geraakt en niet meer weet wat kan en niet kan. Als de voedingsindustrie wetenschappers voor hun kar spant, wijst dit erop dat de kritische houding van de consument wel degelijk invloed heeft. Alleen de consument kan voor verandering zorgen. Als men morgen de flessen cola, de lightproducten en al wat zoetstoffen en voedingsadditieven bevat in de rekken laat staan, worden ze niet meer geproduceerd. De consument moet zich bewust worden van zijn enorme mogelijkheden. In deze veranderende wereld brengen wij onze boodschap: eet zoveel mogelijk verse voedingsmiddelen en beperk het gebruik van voedingsproducten. Geef het goede voorbeeld want alleen dan komt uw boodschap geloofwaardig over.

17:13 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-12-16

Ginkgo, het oudste kruid op aarde.

 

De Ginkgoboom (Ginkgo biloba.L.) is afkomstig uit China en heeft het ijstijdperk overleefd (160 miljoen jaren). De huidige boom is nauwelijks geëvolueerd en is ongewijzigd gebleven zoals we afleiden uit fossiele resten. Er is geen boom in Azië die zo zeer wordt vereerd als de Ginkgo. In het oude China werden de bladeren als betaalmiddel gebruikt. Het is een boom die de evolutie niet heeft ondergaan, maar zichzelf is gebleven. Charles Darwin noemde de Ginkgo een ‘levend fossiel’. De Ginkgo behoort tot de bladverliezende loofboom en is winterhard. Hij groeit erg traag en toont een brede uitwaaierende kroon. De schors is grijsbruin en de boom wordt 20 à 40 m hoog. Zijn waaiervormige, leerachtige, matgroene en lang gesteelde bladeren zijn bovenaan ingesneden, zodat ze er als tweelobbig uitzien. Het is een heel bijzonder blad met rechtlijnige nerven die als lichtgroene strepen door het donkerblad lopen. In de herfst verkleuren ze in prachtige goudgele tinten. Pas na dertig jaar komt de boom in bloei van april tot eind mei. De oranjebruine pruimachtige steenvruchtjes hebben een onaangename geur, ze zijn niet eetbaar. Men vindt ze vaak in de tuinen van kastelen bij een uitzonderlijke collectie van exotische bomen.

 

Als kruid worden de jonge blaadjes in mei geoogst als ze nog mooi groen zijn omdat ze dan de meeste inhoudsstoffen bevatten. Het blad is rijk aan geneeskrachtige inhoudsstoffen zoals flavonoïden, terpeenlactonen, fytostreolen en taninen. De specifieke inhoudsstoffen zijn Ginkgetine (terpenen), Ginkgolide (diterpenen), Bilobalide (sesquiterpeen) en Ginkgolzuur. In Duitsland is het gebruikelijk om van gedroogde bladeren een kruidenthee te zetten. Het is wel nodig om honing toe te voegen om van de smaak te kunnen genieten. Sommige auteurs, o.a. Geert Verhulst menen dat het beter is Ginkgo niet als kruidenthee te gebruiken en geven de voorkeur aan hoog geconcentreerde middelen. Vandaar dat Ginkgo vooral in de vorm van tinctuur of als droogextract wordt gebruikt. De vruchtjes worden in Europa niet gebruikt.

Als oudste kruid in de wereld en vooral door zijn magische uitstraling is Ginkgo als boom goed bekend, maar neemt in de westerse kruidengeneeskunde een minder dominante plaats in. Ginkgo werd oorspronkelijk in de Chinese en Japanse kruiden-geneeskunde veelvuldig gebruikt. Sinds de 18de eeuw is er ook in Europa belangstelling voor dit kruid. De Duitse botanicus en arts Dr. Engelbert Kaempfer heeft er in 1712 een boek over geschreven na een verblijf van twee jaar in Japan. Hij heeft de kans genomen om deze boom grondig te bestuderen. Hij wist zaden naar Europa te smokkelen zodat de boom in Europa werd gekweekt. In de botanische tuin van Utrecht staat de oudste Ginkgoboom van Europa uit 1750. Goethe heeft er een gedicht over geschreven.

Dit kruid heeft een gunstige invloed op de hersenen en in het bijzonder op de bloedvaten van de hersenen en kan een belangrijke rol spelen bij psychische, mentale en cognitieve problemen. Ginkgo speelt ongetwijfeld een rol in de preventie tegen hersenbloeding, trombose, aderverkalking, CVA, duizeligheid, hoofdpijn, migraine, ziekte van Menière enz. Bij vasculaire dementie, Alzheimer of verwardheid kan het, zeker in een beginstadium, verbetering brengen. Het vertraagt het aftakelingsproces bij MS. Als plantaardig psychofarmaca speelt dit kruid een rol in het behandelen van depressie, melancholie, overprikkelbaarheid, stemmingslabiliteit, lusteloosheid, slapeloosheid enz. Mentale en cognitieve processen kunnen er door versterkt worden zoals het verbeteren van het geheugen, het concentratievermogen, verruiming van het denkvermogen, leerprocessen enz. Versterkt eveneens de doorbloeding van het lichaam. De werkzaamheden van dit kruid zijn gericht op de doorbloeding, maar vooral op de doorbloeding van de hersenen. Ginkgo kan gecombineerd worden met andere kruiden om het werkingsspectrum te verbreden of om het ziekteproces nog beter te ondersteunen.

Er zijn weinig of geen nevenwerkingen bekend bij normaal gebruik. Er zijn altijd medische complicaties waarbij het niet is aan te raden om Ginkgo te gebruiken, maar dat geldt voor de meeste kruiden. Wordt bijvoorbeeld niet aangeraden om gedurende de eerste drie maanden van een zwangerschap te gebruiken omwille van de bloedstimulerende werking. Ginkgo is een vrij onschuldig kruid dat al duizenden jaren met veel succes in China en Japan wordt toegepast. We vermoeden dat dit kruid in de nabije toekomst een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen psychische, mentale en cognitieve problemen en zeker in de preventie tegen dementie.

12:10 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Kruiden | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-11-16

Positief denken geneest lichaam en geest.  

 

We kennen allemaal de metafoor van het glas dat half leeg of half vol is. Optimisten leven langer en zijn minder vaak ziek. De kracht van het positief denken is al vele decennia een veel besproken onderwerp. Ik kom er toch nog even op terug omdat ons onderzoek het nut hiervan heeft aangetoond. Juist in deze onrustige en bedreigende wereld kunnen we best wat optimisme gebruiken. In het verleden heeft men het positief denken te eenvoudig voorgesteld. Mensen die van nature positief zijn ingesteld hebben er geen boodschap aan en zij die het leven door een zwarte bril zien, hebben er de grootste moeite mee om positief te denken. Voor deze laatste groep is positief denken bedoeld en dan heeft men meer nodig dan een goedkope slogan. De vraag dringt zich op hoe we mensen behulpzaam kunnen zijn die het moeilijk hebben om van een negatieve naar een positieve levenshouding over te schakelen. We moeten handvaten aanreiken zodat de stap naar het positief denken mogelijk wordt. We plaatsen het positief denken in een veel ruimere context.

 

Het zijn de genen

We worden als optimist of als pessimist geboren, dat hangt van ons temperament af. Dat betekent nog niet dat we ons hele leven zo moeten blijven. Optimisten kunnen door negatieve omgevingsfactoren, door ziekte of tegenslag hun overvloed aan positieve levenshouding verliezen. Aangeboren optimisme moet men onderhouden, voeden en ondersteunen. Er is immers geen enkele garantie dat men als optimist alle tegenslagen kan overwinnen. Bovendien lopen optimisten het gevaar dat ze hun problemen gemakkelijk weglachen, hun ogen sluiten of te gemakkelijk relativeren. Pessimisten kunnen door inzicht, motivatie en trainingen hun negatieve verleden overwinnen en een positieve levenshouding aannemen. Dat kost aanvankelijk flink wat inzet. De kracht van positief denken betekent het negatieve ombuigen naar het positieve. Voor sommigen kan dit een lange en moeizame weg zijn waarbij ondersteuning en begeleiding noodzakelijk is. Positief denken ontstaat niet door een vingerknip, maar via een goed overwogen stappenplan.

 

Tevredenheid

Wij kennen allemaal mensen die alles hebben om gelukkig te zijn: een mooi huis, twee flinke auto’s, een goede job, een stevige relatie, brave kinderen en toch blijft er een ondertoon van ontevredenheid. Ze worstelen met een zwaar gevoel dat doordrenkt is met angst, onzekerheid en twijfels of ze voelen zich bedreigd door de maatschappelijke druk. Vaak zijn deze mensen materialistisch ingesteld, sterk beïnvloed door de media en de reclame. Voor hen is het leven het nastreven van doelen op korte termijn met te weinig inhoud en dan is het te begrijpen dat de vreugde bij ieder doel dat bereikt wordt van korte duur is en snel wegebt in een gevoel van leegheid, ontgoocheling en pessimisme. Zij troosten zich door zich weer snel op een ander doel te richten, maar het is niets anders dan een herhaling van een eerder opgelopen ontgoocheling. Er zijn mensen die zodanig negatief zijn ingesteld, dat ze initiatiefloos zijn, ze beginnen er niet eens aan. Het lijkt wel of ze niet meedraaien en aan de zijlijn bedrukt blijven kijken naar hen die wel van het leven durven genieten. Pessimisme steunt op negatief denken en dat is erg complex. Aan de kracht van positief denken wordt niet getwijfeld en uiteraard wil iedere pessimist een optimist zijn, maar het is een moeizaam proces waar men zich voor open moet stellen en bereid moet zijn er de nodige inspanningen voor te leveren.

 

Zijn genezende kracht

Positief denken heeft zowel psychisch en fysiek een enorme krachtige werking. Dit is logisch omdat er een diepe samenhang is tussen lichaam en geest. Positief ingestelde personen zijn minder vatbaar voor infectieziekten, hart- en vaatziekten en psychische stoornissen. Therapieën die zij ondergaan of medicijnen die ze slikken werken beter door hun positief denken. Positief ingestelde mensen ontspannen zich gemakkelijker. Onderzoek toont aan dat tijdens een ontspannen toestand er meer afweercellen worden geproduceerd dan tijdens een stresstoestand. Patiënten die geloven in hun genezing hebben meer kans om te genezen of ze afremmen hun ziekte zodanig af dat ze meer mogelijkheid hebben om te genezen. In ziekenhuizen stelt men vast dat mensen die positief tegenover hun operatieve ingreep staan, alles beter ondergaan. Als men ontspannen is, gaan de aders open zodat het bloed door het hele lichaam stroomt en warmte, zuurstof en voedsel aanvoert en gifstoffen afvoert. Positief denken is niet direct vergelijkbaar met beweging, maar heeft een vergelijkbaar effect.

 

Iedereen kan positief denken

Een positief of negatief denkpatroon wordt door de persoonlijkheid bepaald. Een persoonlijkheidsanalyse helpt om zich beter te leren kennen. Dat is nodig om over te schakelen op een positieve ingesteldheid. Een negatieve instelling heef altijd een dieperliggende oorzaak en die moeten we opsporen. De typologie van de vier temperamenten is een prachtig instrument om de aangeboren persoonlijkheid te achterhalen. Hiermee kan men de optimisten en de pessimisten, maar ook de extraverte en introverte persoonlijkheden snel onderscheiden. Extraverte persoonlijkheden stellen zich gemakkelijk open, nemen snel contact op met anderen, bespreken hun problemen en zoeken snel naar een oplossing. Introverte persoonlijkheden sluiten zich af, praten niet over hun problemen, tillen zwaar aan alles en hebben een negatieve ondertoon. Ze wekken gemakkelijk zelfmedelijden op, hebben depressieve neigingen en gaan ontevreden en onzeker door het leven.

Een temperament is genetisch bepaald en toch kunnen we binnen het aangeboren persoonlijkheidsprofiel veel corrigeren. Corrigeren betekent bijsturen binnen de grenzen van de persoonlijkheid. Eerst moet men inzicht krijgen in zijn persoonlijkheid en de negatieve kwaliteiten opsporen en deze proberen te aanvaarden. Neem nu bijvoorbeeld een perfectionist die voortdurend bezig is met orde te scheppen in zijn leven en in dat van anderen en zich voordurend ergert aan de wanorde die men overal tegenkomt. Een dergelijk persoon kent geen positieve uitstraling. Als men er in slaagt om het overdreven gevoel van orde en netheid te relativeren, dan is men minder kritisch en pessimistisch. Juist deze mensen zullen door hun gevoel voor discipline gemakkelijk een positieve boodschap uitdragen. Zij zullen nooit sloddervosjes worden, maar dat hoeft niet. Met een beetje inspanning kan men positief denken door aan zijn persoonlijkheid te werken. Positief denken is verbonden met persoonlijkheidsvorming.

14:40 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende