24-04-07

Zwaarlijvigheid

scales
 
Algemeen wordt gevreesd dat zwaarlijvigheid, net als in Amerika, ook bij ons sterk zal toenemen wat een ernstige bedreiging voor de gezondheid betekent. Ondanks er een hele afslankindustrie op volle toeren draait, neemt het probleem met de dag toe. Zelf heb ik mij jarenlang in dit probleem verdiept en in mijn praktijk met succes zowel vrouwen, mannen als kinderen voor zwaarlijvigheid behandeld. Dit succes heb ik vooral te danken aan het feit dat ik altijd een onderscheid heb gemaakt tussen gewone of exogene zwaarlijvigheid en constitutionele of endogene zwaarlijvigheid.

Gewone of exogene zwaarlijvigheid wordt veroorzaakt door enerzijds een te calorierijke voeding en anderzijds een gebrek aan beweging. Het overwegend gebruik van gekookt voedsel van bedenkelijke kwaliteit doet hongeren. De moderne voedingsproducten leveren door hun industriële verwerking niet meer de levenskracht die het oorspronkelijke voedingsmiddel wel bevatte. Vandaar dat het volume steeds groter wordt, m.a.w. de mensen moeten meer eten om verzadigd te zijn. Bovendien stimuleren de voedingsadditieven, vooral de toegevoegde smaakstoffen, het hongergevoel. Doordat ik iedereen de basisprincipes van een gezonde voeding bijbracht en wees op het belang van beweging, werd hun gewicht snel genormaliseerd.

Bij constitutionele of endogene zwaarlijvigheid ligt het anders. De oorzaak van de zwaarlijvigheid ligt binnen henzelf en is daardoor moeilijker te behandelen. De constitutie of lichamelijke gesteldheid is bepalend voor het lichaamsvolume, maar ook voor een groot aantal persoonseigenschappen.  In de typologie spreken we van het watertype dat gekenmerkt wordt door brede heupen en brede knieën. Dit type geeft de voorkeur aan een zoute smaak en heeft de neiging vocht vast te houden. Stressgevoelige mensen hebben een verhoogde behoefte aan suiker en grijpen gemakkelijk naar zoete dingen. Het watertype wordt ook het gevoelstype genoemd, kan niet gemakkelijk ‘neen’ zeggen en houdt niet alleen water maar ook emoties vast. Zij eet vaak weinig terwijl het gewicht ernstig toeneemt. Onlangs toonde een Brits-Finse studie aan dat endogene zwaarlijvigheid genetisch is bepaald. Dat bevestigt de juistheid van mijn zienswijze in deze problematiek. De boosdoener is het FTO-gen. Het gaat om een ernstig onderzoek dat uitgevoerd werd op 40 000 mensen. Bij een aantal mensen komt dit gen niet voor. Ik ben er zeker van dat dit het geval is bij het slanke luchttype, dat grote hoeveelheden eet en niet bijkomt. Personen die drager zijn van het gen hebben 30% meer kans zwaarlijvig te worden en zij die een dubbele FTO-gen hebben, maken 70% meer kans aan overgewicht te lijden.

Toch mag men niet wanhopen. Iedereen kan een gezond gewicht bereiken, maar voor sommigen is afslanken moeilijker. Bovendien moet afslanken in verschillende fasen verlopen en over een langere periode. Wil men bijvoorbeeld 21 kg afslanken dan dient dit te gebeuren in drie fasen van telkens 7 kg. Tussen iedere fase schakelt u over op een algemene gezonde voeding waardoor het zogevreesde jojo-effect wordt voorkomen. Afslanken is meer dan calorieën tellen, meer dan op de weegschaal staan, afslanken moet in zijn geheel worden aangepakt. Wilt u meer weten over mijn manier van afslanken, dan raad ik u mijn boek ‘Het Tri-actief Afslankingsprogramma’ aan. U kunt ook een open cursus volgen over afslanken of zelf een opleiding volgen tot V.G.L-Consulent aan de Europese Academie zodat u ook mensen kunt begeleiden bij het afslanken.

 

17:30 Gepost door Jan Dries in Voeding | Permalink | Commentaren (4) | Tags: voeding, afslanken, opleiding, dieet |  Facebook |

Commentaren

Ik heb het boek over het tri-actief afslankprogramma gelezen en ik kon er eigenlijk niet veel mee. Het overgrote deel van het boek wordt gebruikt om alle al bestaande dieten en filosofieen over afslanken van tafel te vegen en het programma zelf wordt minimaal uitgelegd. Daarbij vertelt het boek dat alle dieten eigenlijk slecht zijn en misschien wel helpen om af te vallen maar niet om slank te blijven.Kortom, slank worden dmv een dieet is af te raden. Het tri-actief afslankprogramma is volgens het boek niet echt een dieet. Maar helaas, weken lang alleen fruitt, daarna overstappen op fruit en groente, en daarna het advies om daar bij te blijven omdat iedere andere vorm van voedsel eigenlijk niet goed is, is mijns inziens een heel zwaar dieet, dat niemand vol kan houden. Of ik moet het helemaal verkeerd begrepen hebben.

Gepost door: pauline | 11-09-07

Dat is inderdaad niet evident,maar wel "efficient"!
Zelf ben ik wel al jaren aan't oefenen. ;-) Maar wanneer het een periode goed lukt, voel ik me supper. Het moeilijkste vind ik dat de rest van het gezin niet wil meedoen. Als je er aleen voorstaat moet je heel sterk zijn. Maar van de werkzaamheid van dit systheem ben ik heilig overtuid en dus vurig voorstander!
Nele
(Ex-student Europese Academie)

Gepost door: Nele | 15-11-08

ik ben obees, vegetarisch, heb ijzer tekort, verslaafd aan maiswafels (lijken op rijstwafels maar dan geel), wat kan helpen om te vermageren? minder maiswafels eten denk ik dan maar dan begin ik te snoepen ...

Gepost door: afa | 19-03-14

Beste,

Van maîswafels kunt u niet bijkomen. Een wafel weet 6 g. Deze wafels zijn een goed middel om uw valse honger te sussen.
Wij adviseren u een persoonlijke coach. Je kan contact opnemen met www.natuurgeneeskundigen.be en je vindt een
Gezondheidstherapeut in jouw omgeving.
Met vriendelijke groeten,
Jan Dries

PS : de europese academie richt een open cursus in ‘Bio-energetische voedingsleer’, zie www.europeseacademie.be
Hier leer je wat gezonde voeding is, hoe je voeding kan combineren, enz.

________________________________________

Gepost door: Dries Jan | 20-03-14

De commentaren zijn gesloten.