30-04-07

Spiritualiteit ...

pr96261KS99828KS99833

 

 

Een voedingsbodem voor emoties, creativiteit en sensualiteit

 

 

Spiritualiteit heeft zijn intrinsieke betekenis terug gevonden en is niet langer meer een vaag en ‘new age’ achtig begrip. Juist in deze tijd van materialisme waar normen en waarden zijn verdwenen, is er weer behoefte aan verdieping, bezinning en zingeving. Meer dan ooit wil de mens doordringen tot de essentie van het leven. Prof. Dr. Luk Bouckaert is filosoof en economist en inspireert als ethisch adviseur de werkgroep ‘Ondernemen en spiritualiteit’ enkele workshops rond ‘bezielend ondernemen’ voor zelfstandige ondernemers. Het lijkt een vreemde combinatie omdat ondernemers vooral uit zijn op winst. Prof. Dr. Bouckaert zegt hierover: ‘Ik zeg niet dat het verboden is als bedrijfsdoelstelling te hebben je omzet te verdubbelen, maar moet dat volgend jaar ook, en daarna? Een louter materiële motivatie is zeer beperkt. Beseffen waar je mee bezig bent, zal ook helpen om moeilijke periodes beter door te kunnen.’

 

 ‘Spiritualiteit wint blijkbaar veld als we zien dat ook befaamde business scholen het op hun programma plaatsen. Een goed voorbeeld van hoe je vanuit bezieling tot creatieve oplossingen kunt komen is de recente Nobelprijswinnaar voor de Vrede Mohammed Yunus, de pionier van het systeem van microkredieten dat lokale gemeenschappen en vooral vrouwen in de derde wereld op grote schaal nieuwe impulsen geeft. Spiritualiteit leidt wel degelijk tot concrete keuzes in het bedrijfsleven en tot meer creativiteit.’ Aldus prof. Broukaert.

 

Wie een holistische benadering nastreeft en op zoek is naar totaliteit, harmonie en eenheid met zichzelf en zijn omgeving, komt automatisch uit op het terrein van de spiritualiteit. Dit is het terrein van de hogere levensdoelen, doordringen tot het diepste innerlijke waar contacten tussen mens en kosmos tot stand komen. Spiritualiteit is nauw verbonden aan ethiek. Het is de bezieling, de overtuiging, de intrinsieke motivatie om het ware leven in al zijn aspecten intens te beleven.

 

Spiritualiteit is kosmisch bewustzijn, beseffen dat men als enkeling deel uitmaakt van een groter geheel. Spiritualiteit staat nooit op zichzelf maar is verbonden met zijn tegenstellingen. Tegenover spiritualiteit (Vuur) staat het gevoel of de emotie (Water). Spiritualiteit voedt de positieve emoties, brengt innerlijke rust en innerlijke verrijking. Dit betekent de tijd nemen om tot zichzelf te komen om vragen te stellen over het doel en de zin van het leven. Geestelijk onthaasten, opgedrongen dingen loslaten en op zoek gaan naar geestkracht in zichzelf, de creativiteit en de verbondenheid met anderen.

 

Iedereen kan de spirituele laag aanboren, maar hoe men dat doet is voor iedereen anders. Er zijn veel manieren om zijn spiritualiteit in te vullen. Voor sommigen is God de inspiratiebron voor zingeving, maar spiritualiteit kan zich ook buiten de religie ontwikkelen. Spiritualiteit is verbonden met creativiteit, maar ook met het mentale en de psychische aspecten, die eveneens tot het element Lucht worden gerekend. Spiritualiteit beheerst alle immateriële aspecten, maar is ten slotte ook verbonden met sensualiteit of het lichamelijk aspect dat tot het element Aarde behoort.

 

Een optimale gezondheid verkrijgt men door alle elementen op elkaar af te stemmen en in evenwicht te brengen. Door zich niet blind te staren op materiële betrachtingen, maar leren ervan afstand te nemen. Spiritualiteit speelt een grote rol in het gevoel van welbehagen. Het is vanzelfsprekend dat spiritualiteit een grote rol speelt in de natuurlijke gezondheidszorg. Spiritualiteit is geen doctrine, maar een individuele vrijheid om zijn eigen levensdoel te bereiken. Wie de spirituele weg bewandelt ontdekt nieuwe mogelijkheden en komt tot een hoger bewustzijn.  

11:15 Gepost door Jan Dries | Permalink | Commentaren (1) | Tags: spiritualiteit, elementen |  Facebook |

28-04-07

Aardbeienkuur

4242-16534437

 

Aardbeien zijn erg gezond

 

Aardbeien zijn heel gezond op voorwaarde dat ze goed rijp zijn, van biologische kwaliteit of niet al te veel bespoten zijn. Na de lange winter kijkt iedereen uit naar het voorjaar, een van de eerste vruchten die de lente voorbrengt. Het is een caloriearme bes zodat men er ongehinderd erg veel van kan eten zonder zich schuldig te voelen. Trouwens van bessen, fruit en watervruchten kan het lichaamsgewicht niet toenemen, integendeel zij horen tot de beste afslankmiddelen. Met zijn 33Kcal per 100g heeft de aardbei nauwelijks invloed op onze calorieënbehoefte. De aardbei (fragaria) behoort tot rozenfamilie (Rossacea). Ze is inheems. De aardbei is een schijnvrucht, dit wil zeggen dat zij is samengesteld uit een zeer groot aantal kleine vruchtjes, vandaar de pitjes op de buitenkant. Het is een geneeskrachtige vrucht en bevat anthocyanine, dit is een kleurstof die we ook in de befaamde blauwe bosbes terugvinden en in talrijke andere vruchten. Ze bevat eveneens katechine, een ontstekingsremmende stof en is bijgevolg een natuurlijk antibioticum. Beide stoffen hebben een gunstige werking op de darmen, ze verwijderen zware metalen en andere gifstoffen, zorgen voor een betere darmwerking, het verdrijven van darmgassen en voorkomen of genezen diarree. De aardbei is bijzonder rijk aan foliumzuur, niet alleen belangrijk voor zwangere vrouwen maar ook voor de bloedvorming en de celgroei. Ze bevat 62 mg/100 g vit. C wat erg veel is.  Vit. C heeft een gunstige invloed op de immuniteit. De aardbei is rijk aan kalium met zijn waterafdrijvende en bloeddrukverlagende werking. Mangaan komt er vrij veel in voor, dit supermineraal speelt een rol in de stofwisseling, de vorming van de botten, hersenen en zenuwstelsel en is betrokken bij de kleurvorming van het haar en de huid. Er wordt beweerd dat de aardbei de libido verhoogt. De aardbeibladeren en de wortels worden in de kruidengeneeskunde gebruikt.

 

De aardbei behoort bij de groep van onze beste vruchten en zijn genezende werking kan ik als volgt samenvatten;

 

 • Ontgift de darmen en verlicht de darmwerking.
 • Versterkt de immuniteit en de stofwisseling.
 • Werkt gunstig in op de bloedvorming en de celgroei.
 • Werkt wateruitscheidend en bloeddrukverlagend.
 • Versterkt het bot, haar en huid.
 • Verhoogt de libido.

 

Ik raad u aan te genieten van het aardbeienseizoen. Begin eens met een aardbeiontbijt, dat is heel wat anders dan boterhammen met confituur of jam. Doe eens een aardbeienkuur. Het volstaat om 1 à tot max. 2 kg aardbeien, verdeelt over vijf porties, per dag te eten gedurende 3 à 5 dagen. Tijdens zo een aardbeienkuur eet u niets anders, u drinkt geen koffie, alleen bronwater en/of kruidenthee. Het is een prachtige lentekuur, een echte schoonmaakkuur, uw darmen en uw bloeddruk varen er goed bij. Lijdt u aan een te laag lichaamsgewicht (BMI 18 of minder) of te lage bloeddruk dan is deze kuur voor u een contra-indicatie, d.w.z. niet geschikt.

 

Omdat aardbeien niet zoveel natuurlijke suikers bevatten, hebben veel mensen de slechte gewoonte om er suiker aan toe te voegen. Dat is niet goed. Leer de typische smaak van aardbeien ontdekken en geniet daarvan. Aardbeien kunnen gecombineerd worden met alle soorten fruit, ook met yoghurt en zelfs met slagroom. Slagroom is een melkvet met een laag smeltpunt en is minder schadelijk dan de harde, dierlijke vetten. Een beetje slagroom kan voor gezonde mensen geen kwaad.

17:00 Gepost door Jan Dries in Voeding | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aardbei, dieet, kuur, libido, calorie |  Facebook |

27-04-07

Levensritme

a3aa2

 

 

De volle maan en het levensritme

 

Eén van de meest bekende mythen is dat er bij volle maan méér kinderen worden geboren. De volle maan heeft een sterkere aantrekkingskracht waardoor de kans bestaat dat de geboorte lichtjes wordt vervroegd. Het aantal zwangerschappen wordt er niet door bepaald. Bij volle maan zijn kinderen meestal lastig en geraken, net als hun ouders, geïrriteerd. Zij voelen zich anders. De invloed van de maan op het leven op aarde is wetenschappelijk aangetoond en wordt bevestigd door ebbe en vloed. Het is opvallend dat bij volle maan meer inbraken gebeuren, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de dieven dan geen kniplamp nodig hebben. Er is wel een verminderde vaststelling van letsels door geweld. Er is zelfs kans dat de beurskoersen met 6% dalen op dagen met volle maan. Het is ook correct dat mensen minder lang slapen tijdens de nachten met volle maan. Ruim 70% van de mensen slaapt dan zes uur of langer, normaal is dat 83%. Het slaapmechanisme is afgestemd op licht en donker waarbij de stof melanine een rol speelt. De productie van melanine houdt op als er voldoende licht aanwezig is en dat geldt blijkbaar ook voor het maanlicht.

 

De invloed van de maan op mens, dier en plant toont mooi aan dat er een kosmische verbinding is. We zijn immers een schakel tussen aarde en kosmos. Omdat de mens het contact met de natuur verloren is, ondergaat hij niet meer bewust al deze invloeden en dat is jammer. Dat heeft zijn weerslag op onze gezondheid maar ook op ons geluksgevoel. We moeten opnieuw het ritme van de natuur ontdekken, leven volgens het dag- en het nachtritme, het ritme van de seizoenen. Deze invloeden zijn erg groot. De chronobiologie, de wetenschappelijke discipline die zich met het levensritme bezig houdt, heeft interessante vaststellingen gedaan. Aan de hand van deze onderzoeken heb ik een orgaanklok ontwikkeld, zodat u de positieve maar ook negatieve invloeden van uur tot uur op uw organen kunt aflezen. Zo heeft men vastgesteld dat het hart tussen 8 en 10 uur het meest belast wordt en dat in deze tijdspanne vrij veel hartinfarcten plaats vinden. Wie een zwak hart heeft doet er goed aan om deze periode anders in te richten. De Chinezen hebben al tweeduizend jaar geleden een orgaanklok ontwikkeld, maar die is achterhaald, vandaar dat ik het nodig vond deze bij te stellen.

 

Wilt u meer weten over het levensritme beveel ik u mijn brochure ‘Het levensritme ‘ aan.

 

26-04-07

Depressie

pr26513CB046314190145

Bij depressie kans op vroeggeboorte

 

Langdurige stress of depressie bij zwangere vrouwen kan een mogelijke oorzaak zijn van vroegtijdige geboorte tussen de 27ste en de 38ste week. Hierdoor wordt de kans op babysterfte vergroot. Het stresshormoon cortisol kan hierbij een rol spelen. Een onlangs gehouden psychiatrisch congres in Londen heeft hier ruime aandacht aan besteed. Onderzoekers zijn van mening dat er voor 30% van de vroeggeboorten geen verklaring is. Het is juist deze groep die aan nauwkeurig onderzoek werd onderworpen. Hieruit blijkt dat vooral stress maar ook depressie aan de basis liggen.

 

Dr. Myriam Hanssens, gynaecologe verbonden aan de KUL, zegt: ‘Depressie kan inderdaad een van de risicofactoren zijn van vroeggeboorte. Bij een groot aantal stellen we een infectie vast van de zwangerschapvliezen, soms ook een ontsteking bij de baby. Er bestaat een verband tussen depressie en de ontregeling van het immuunsysteem, waardoor een infectie  kan optreden’ Bij stress is er eerst een versterking van de immuniteit, maar bij blijvende stress wordt de weerstand zwaar belast en verhoogt de kans op infectieziekten. Bij depressie gebeurt ongeveer het zelfde.

 

Veel zwangere vrouwen zijn bij mij op consultatie geweest en ik stelde vaak vast dat vrouwen onvoorbereid zwanger werden. Pas later werden zij zich bewust dat er iets moest gedaan worden aan hun gezondheid. Tijdens de zwangerschap is moeder en kind fysiologisch met elkaar verbonden, zij vormen samen een kringloop. Het is moeilijk om zwangere vrouwen te behandelen omdat iedere reactie zich op de vrucht reflecteert. Dat geldt zowel voor de reguliere als voor de natuurgeneeskundige behandeling. In heb altijd gepleit voor preconceptionele zorg, d.w.z. dat man en vrouw zich heel bewust voorbereiden op de zwangerschap door hun voeding en levenswijze aan te passen. Zo kan het lichaam van de toekomstige moeder op voorhand gereinigd worden, tijdens de zwangerschap kan dat niet omdat er te veel gifstoffen in de bloedbanen terecht komen.

18:00 Gepost door Jan Dries in Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (2) | Tags: depressie, zwanger, geboorte, baby |  Facebook |

25-04-07

Koffie beschermt mogelijk tegen Parkinson!

1574R-018815koffie

 

Wetenschappelijk onderzoek als sluikreclame

Bijna dagelijks worden er resultaten van onderzoeken gepubliceerd waarbij ieder weldenkend mens zich afvraagt of het hier niet eerder een vorm is van sluikreclame. Het is opvallend dat dergelijke onderzoeken vaag maar nooit concreet zijn. De onderzoekers of hun rapporteurs laten eerder uitschijnen dat er misschien een verband bestaat. Zolang het tegendeel niet is bewezen, kan de overheid niet ingrijpen. Een Amerikaans onderzoeker William Scot en zijn collega’s van de universiteit van Miami in Florida beweren dat mensen met de ziekte van Parkinson minder of geen sigaretten roken en minder of geen koffie drinken dan hun medemensen die niet aan deze ziekte lijden, m.a.w. als u gezond leeft, niet rookt en geen koffie drinkt hebt u, volgens deze onderzoekers, meer kans om Parkinson te krijgen.

 

Deze vreemde en bizarre resultaten lijken erop te wijzen dat sigaretten en koffie substanties bevatten die de hersenen beschermen tegen deze vernietigende neurologische aandoening. Ik huiver van dergelijke onderzoeken, zeker als u weet dat dit onderzoek werd uitgevoerd op slechts 356 Parkinsonpatiënten die vergeleken werden met slechts 317 rokende en koffiedrinkende mensen die, waarschijnlijk toevallig, geen Parkinson hebben. Het wordt al te gek als we vernemen dat de onderzoekers concludeerden dat er onder de Parkinsonpatiënten slechts 40% waren die weinig of niet rookten of zich onthielden van het drinken van koffie. Ik kan me voorstellen dat een ernstig en grootschalig onderzoek zou kunnen aantonen dat er geen verband is tussen nicotine en cafeïne en Parkinson. De indruk wekken dat sigaretten en koffie een positieve bijdrage kunnen leveren in de preventie tegen Parkinson lijkt me misdadig.

 

Bij de ziekte van Parkinson degenereren er zenuwcellen in een deel van de basale ganglia, waardoor minder dopamine wordt geproduceerd en het aantal verbindingen tussen de zenuwcellen in de basale ganglia afneemt. Als gevolg daarvan treden er onwillekeurige bewegingen, beven en stijfheid op. Dat sigaretten en koffie dit degeneratieproces kunnen belemmeren is hoogst onwaarschijnlijk. De vreselijke gevolgen van sigaretten zijn wereldwijd aangetoond en iedereen weet dat koffie niet gezond is. Het is opvallend dat men genotsmiddelen als gezondheidsproducten wil aanbevelen. De macht van het geld domineert!

17:01 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (1) | Tags: koffie, gezondheid, parkinson |  Facebook |

24-04-07

Zwaarlijvigheid

scales
 
Algemeen wordt gevreesd dat zwaarlijvigheid, net als in Amerika, ook bij ons sterk zal toenemen wat een ernstige bedreiging voor de gezondheid betekent. Ondanks er een hele afslankindustrie op volle toeren draait, neemt het probleem met de dag toe. Zelf heb ik mij jarenlang in dit probleem verdiept en in mijn praktijk met succes zowel vrouwen, mannen als kinderen voor zwaarlijvigheid behandeld. Dit succes heb ik vooral te danken aan het feit dat ik altijd een onderscheid heb gemaakt tussen gewone of exogene zwaarlijvigheid en constitutionele of endogene zwaarlijvigheid.

Gewone of exogene zwaarlijvigheid wordt veroorzaakt door enerzijds een te calorierijke voeding en anderzijds een gebrek aan beweging. Het overwegend gebruik van gekookt voedsel van bedenkelijke kwaliteit doet hongeren. De moderne voedingsproducten leveren door hun industriële verwerking niet meer de levenskracht die het oorspronkelijke voedingsmiddel wel bevatte. Vandaar dat het volume steeds groter wordt, m.a.w. de mensen moeten meer eten om verzadigd te zijn. Bovendien stimuleren de voedingsadditieven, vooral de toegevoegde smaakstoffen, het hongergevoel. Doordat ik iedereen de basisprincipes van een gezonde voeding bijbracht en wees op het belang van beweging, werd hun gewicht snel genormaliseerd.

Bij constitutionele of endogene zwaarlijvigheid ligt het anders. De oorzaak van de zwaarlijvigheid ligt binnen henzelf en is daardoor moeilijker te behandelen. De constitutie of lichamelijke gesteldheid is bepalend voor het lichaamsvolume, maar ook voor een groot aantal persoonseigenschappen.  In de typologie spreken we van het watertype dat gekenmerkt wordt door brede heupen en brede knieën. Dit type geeft de voorkeur aan een zoute smaak en heeft de neiging vocht vast te houden. Stressgevoelige mensen hebben een verhoogde behoefte aan suiker en grijpen gemakkelijk naar zoete dingen. Het watertype wordt ook het gevoelstype genoemd, kan niet gemakkelijk ‘neen’ zeggen en houdt niet alleen water maar ook emoties vast. Zij eet vaak weinig terwijl het gewicht ernstig toeneemt. Onlangs toonde een Brits-Finse studie aan dat endogene zwaarlijvigheid genetisch is bepaald. Dat bevestigt de juistheid van mijn zienswijze in deze problematiek. De boosdoener is het FTO-gen. Het gaat om een ernstig onderzoek dat uitgevoerd werd op 40 000 mensen. Bij een aantal mensen komt dit gen niet voor. Ik ben er zeker van dat dit het geval is bij het slanke luchttype, dat grote hoeveelheden eet en niet bijkomt. Personen die drager zijn van het gen hebben 30% meer kans zwaarlijvig te worden en zij die een dubbele FTO-gen hebben, maken 70% meer kans aan overgewicht te lijden.

Toch mag men niet wanhopen. Iedereen kan een gezond gewicht bereiken, maar voor sommigen is afslanken moeilijker. Bovendien moet afslanken in verschillende fasen verlopen en over een langere periode. Wil men bijvoorbeeld 21 kg afslanken dan dient dit te gebeuren in drie fasen van telkens 7 kg. Tussen iedere fase schakelt u over op een algemene gezonde voeding waardoor het zogevreesde jojo-effect wordt voorkomen. Afslanken is meer dan calorieën tellen, meer dan op de weegschaal staan, afslanken moet in zijn geheel worden aangepakt. Wilt u meer weten over mijn manier van afslanken, dan raad ik u mijn boek ‘Het Tri-actief Afslankingsprogramma’ aan. U kunt ook een open cursus volgen over afslanken of zelf een opleiding volgen tot V.G.L-Consulent aan de Europese Academie zodat u ook mensen kunt begeleiden bij het afslanken.

 

17:30 Gepost door Jan Dries in Voeding | Permalink | Commentaren (4) | Tags: voeding, afslanken, opleiding, dieet |  Facebook |

23-04-07

Azijn, goed voor veel kwaaltjes

900307
 
Acetotherapie

 

Acetotherapie is de verzamelnaam van een aantal remedies op basis van organisch of natuurlijk zuur. De naam is afgeleid van het Latijnse woord acetum, dat azijn betekent. Een acetometer is een zuurmeter en acetaat is azijnzuur zout. Het is niet vreemd dat in de acetotherapie de belangrijkste toepassing op basis van azijn is. De geneeskrachtige werking van azijn is al eeuwenlang bekend en geprezen. Naast azijn zijn er ook andere organische zuren die in aanmerking komen zoals melkwei, Molkosan, yoghurt, zuurkool, citroenzuur, komboucha en enkele andere. Wij gaan even dieper in op de therapeutische toepassing van azijn.

 

Acetotherapie hoort thuis in de natuurgeneeskunde.  Hippocrates gebruikte azijn bij het behandelen van wonden en allerlei vormen van infecties, bij oorklachten en huidaandoeningen. Zelfs bij suikerpatiënten bracht hij er verlichting mee. Het gaat hier om een natuurlijk middel waarbij de geneeskracht terug te voeren is tot de grondstof waaruit het middel is bereid. Naar Hippocratische opvattingen geneest alleen de natuur en dat betekent dat de geneeskracht altijd in de grondstof aanwezig moet zijn. Het prepareren tot een middel gaat de geneeskrachtige werking verhogen of de opname ervan vergemakkelijken.

 

Azijn is een zure vloeistof die gemaakt wordt van wijn, cider of van bier zoals in Engeland. In principe kan men van iedere zwak alcoholische drank door middel van een zogenaamde ‘aceto - fermentatie’ azijn maken. Alcohol verbindt zich met zuurstof in de lucht en wordt dan omgezet in azijn en water. Door de aanwezigheid van azijnzuur heeft azijn een karakteristieke zure en wrange smaak met een samentrekkende werking. De aceto – fermentatie vindt plaats door de aanwezigheid van een micro-organisme, de azijnbacil. Deze bacterie komt overal van nature voor in de lucht.

 

Pas in 1878 heeft een microbioloog, Hansen genaamd, het chemische proces van azijnbereiding verklaard. Hij beschreef de drie soorten azijnbacillen.  De micro-organismen verteren de alcohol en scheiden zuurstof af.  Nochtans hoort azijn tot een zeer oud huismiddel dat volgens sommige onderzoekers al tienduizend jaar werd gebruik bij het bewaren van voedingsmiddelen en het behandelen van talrijke klachten. Azijn is het eindproduct van een fermentatieproces dat verdund azijnzuur bevat. Daarnaast komen er een aantal natuurlijke bestanddelen voor afkomstig van de grondstof waaruit de azijn wordt bereid. Appelazijn bevat bijvoorbeeld pectine, betacaroteen, kalium, enzymen en aminozuren afkomstig van de appels waarvan de azijn is gemaakt. Tijdens het gistingsproces worden er complexe proteïne - bouwstenen (aminozuren) gevormd. De geneeskrachtige werking van appelazijn is algemeen gekend. Aan azijn worden vaak de meest wonderbaarlijke eigenschappen toegeschreven. Het onderzoek, dat de acetotherapie is vooraf gegaan, heeft een groot aantal geneeskrachtige eigenschappen bevestigd.

 

De meest gebruikte azijnsoorten zijn: wijnazijn, appelazijn of ciderazijn, bierazijn en Japanse rijstazijn. In Italië kent men de beroemde Balsamico, een azijn van bijzondere samenstelling die vele jaren oud is. Zijn culinaire waarde staat hoog aangeschreven, maar er is onvoldoende onderzoek gebeurd naar de therapeutische mogelijkheden. Vermoedelijk is Balsamico, die vaak 25 jaar oud is, te duur om therapeutisch te gebruiken. Naast deze verschillende soorten azijn, is er ook de kruidenazijn. De bereiding van een kruidenazijn is vrij eenvoudig. Men brengt een bepaalde hoeveelheid gedroogd of vers kruid in een liter azijn en laat dat, afhankelijk van het kruid, twee dagen tot acht weken trekken. Kruidenazijn wordt zowel culinair als therapeutisch gebruikt. De geneeskrachtige werking van het kruid wordt gecombineerd met deze van azijn en heeft daardoor een dubbele werking. Het is niet duidelijk of appelazijn een betere geneeskrachtige werking heeft dan de andere soorten. Appelazijn is erg bekend omdat daar het meeste onderzoek op werd gedaan. Rijstazijn heeft in het Verre Oosten eveneens een goede reputatie, maar is in Europa nauwelijks gekend.

 

 

Azijn en wetenschappelijke onderzoek

 

Het staat vast dat azijn een dodende werking heeft op een pathogeen of ziekteverwekkend stof. Zo is aangetoond dat azijn parasieten sneller vernietigt dan om  het even welk ander middel. Azijn wordt in de natuurgeneeskunde gebruikt tegen infecties. Zwemmers klagen vaak over geïnfecteerde en jeukende oren. Een afdoende preventie is de oren na het zwemmen spoelen met een mengsel van 1 deel azijn op 1 deel bronwater. Een oplossing die het oor nog beter droog maakt, is azijn met dezelfde hoeveelheid alcohol. Dit helpt zowel tegen bacteriën als tegen schimmels.  Azijn is een uitstekend middel om de huid te behandelen. Een azijnkompres herstelt de zuurtegraad van de huid omdat deze overeenstemt met de pH-waarde van de huid.

 

Sommige gynaecologen gebruiken bij het opsporen van baarmoederhalskanker naast het bekende uitstrijkje ook een azijntest. Zij beweren hiermee vroegtijdig te kunnen opsporen welke vrouwen een groter risico lopen op baarmoederhalskanker. De azijntest is eenvoudig, niet duur, niet ingrijpend en veilig voor de patiënt. De juiste samenstelling en toepassingstechnieken zijn ons niet bekend.   

 

Onderzoek toont aan dat appelazijn een goede bron is van borium. Borium is een spoorelement dat betrokken is bij de vorming en het onderhoud van het bot. De kwaliteit van de botvorming is voor een groot deel afhankelijk van de aanwezigheid van borium. Planten die een tekort hebben aan dit spoorelement groeien minder hard, blijven klein en zien er misvormd uit. Een goede vorming van calcium is afhankelijk van de aanwezigheid van borium. Zonder dit spoorelement kan calcium, ook al is het voldoende aanwezig, geen stevige bot vormen of deze in stand houden. Borium uit appelazijn, dat in het lichaam vrijkomt, heeft invloed op de steroïde hormonen. Vervolgens reguleert het de werking en de duur van de activiteit in het organisme. Er is nog niet zoveel geweten over het werkingsmechanisme  tussen borium en calcium. Wel weet men dat er een verband bestaat tussen borium en de hormonen dat van vitaal belang is bij de vorming van de botten. Zo stelt men vast dat bij voldoende aanwezigheid van borium bepaalde steroïde hormonen, zoals oestrogeen en testosteron, enorm stijgen. Ze zijn alle noodzakelijk om de groeicyclus van het bot te vervolmaken. Het verband tussen hormonen, borium en calcium is gekend in de behandeling van osteoporose. Andere spoorelementen die nodig zijn om de botmassa te behouden zijn mangaan, silicium en magnesium. Zij komen in appelazijn in beperkte mate voor zodat ze door een gevarieerde voeding dienen aangevuld te worden. Tijdens de menopauze is een uitgebalanceerd dieet op zijn plaats. Appelazijn kan uiteraard het probleem van osteoporose niet oplossen, maar kan wel een bijdrage leveren.

 

Australisch onderzoek heeft aangetoond dat een beet van een kwal het best met azijn kan worden behandeld. Men ziet het als een essentieel onderdeel van de eerste hulp bij de beet van een kwal. Het College voor Farmacie en aanverwante Gezondheidswetenschappen onderschrijft dit. Deze wetenschappers gaan er vanuit

dat als een beet van een kwal niet onmiddellijk wordt behandeld, dit leidt tot misselijkheid, hoofdpijn, koude rillingen of in uitzonderlijke gevallen zelfs kan leiden tot een dodelijke hartstilstand. Zij concluderen dat gif onschadelijk kan gemaakt worden met azijn. Azijn is in de volksgeneeskunde een veel gebruikte en uitstekende remedie tegen allerlei beten en steken. De gevolgen van bijensteken, wespensteken en andere insectenbeten worden verlicht door de pijnlijke plek te laten weken in onverdund azijn. Hoe sneller de azijn wordt aangebracht, hoe beter het resultaat.

 

u14831943 Wordt vervolgd ...

 

17:30 Gepost door Jan Dries in Volksgeneeskunde | Permalink | Commentaren (5) | Tags: azijn, therapie, beten, infecties |  Facebook |

Acetotherapie

Acetotherapie is de verzamelnaam van een aantal remedies op basis van organisch of natuurlijk zuur. De naam is afgeleid van het Latijnse woord acetum, dat azijn betekent. Een acetometer is een zuurmeter en acetaat is azijnzuur zout. Het is niet vreemd dat in de acetotherapie de belangrijkste toepassing op basis van azijn is. De geneeskrachtige werking van azijn is al eeuwenlang bekend en geprezen. Naast azijn zijn er ook andere organische zuren die in aanmerking komen zoals melkwei, Molkosan, yoghurt, zuurkool, citroenzuur, komboucha en enkele andere. Wij gaan even dieper in op de therapeutische toepassing van azijn.

 

Acetotherapie hoort thuis in de natuurgeneeskunde.  Hippocrates gebruikte azijn bij het behandelen van wonden en allerlei vormen van infecties, bij oorklachten en huidaandoeningen. Zelfs bij suikerpatiënten bracht hij er verlichting mee. Het gaat hier om een natuurlijk middel waarbij de geneeskracht terug te voeren is tot de grondstof waaruit het middel is bereid. Naar Hippocratische opvattingen geneest alleen de natuur en dat betekent dat de geneeskracht altijd in de grondstof aanwezig moet zijn. Het prepareren tot een middel gaat de geneeskrachtige werking verhogen of de opname ervan vergemakkelijken.

 

Azijn is een zure vloeistof die gemaakt wordt van wijn, cider of van bier zoals in Engeland. In principe kan men van iedere zwak alcoholische drank door middel van een zogenaamde ‘aceto - fermentatie’ azijn maken. Alcohol verbindt zich met zuurstof in de lucht en wordt dan omgezet in azijn en water. Door de aanwezigheid van azijnzuur heeft azijn een karakteristieke zure en wrange smaak met een samentrekkende werking. De aceto – fermentatie vindt plaats door de aanwezigheid van een micro-organisme, de azijnbacil. Deze bacterie komt overal van nature voor in de lucht.

 

Pas in 1878 heeft een microbioloog, Hansen genaamd, het chemische proces van azijnbereiding verklaard. Hij beschreef de drie soorten azijnbacillen.  De micro-organismen verteren de alcohol en scheiden zuurstof af.  Nochtans hoort azijn tot een zeer oud huismiddel dat volgens sommige onderzoekers al tienduizend jaar werd gebruik bij het bewaren van voedingsmiddelen en het behandelen van talrijke klachten. Azijn is het eindproduct van een fermentatieproces dat verdund azijnzuur bevat. Daarnaast komen er een aantal natuurlijke bestanddelen voor afkomstig van de grondstof waaruit de azijn wordt bereid. Appelazijn bevat bijvoorbeeld pectine, betacaroteen, kalium, enzymen en aminozuren afkomstig van de appels waarvan de azijn is gemaakt. Tijdens het gistingsproces worden er complexe proteïne - bouwstenen (aminozuren) gevormd. De geneeskrachtige werking van appelazijn is algemeen gekend. Aan azijn worden vaak de meest wonderbaarlijke eigenschappen toegeschreven. Het onderzoek, dat de acetotherapie is vooraf gegaan, heeft een groot aantal geneeskrachtige eigenschappen bevestigd.

 

De meest gebruikte azijnsoorten zijn: wijnazijn, appelazijn of ciderazijn, bierazijn en Japanse rijstazijn. In Italië kent men de beroemde Balsamico, een azijn van bijzondere samenstelling die vele jaren oud is. Zijn culinaire waarde staat hoog aangeschreven, maar er is onvoldoende onderzoek gebeurd naar de therapeutische mogelijkheden. Vermoedelijk is Balsamico, die vaak 25 jaar oud is, te duur om therapeutisch te gebruiken. Naast deze verschillende soorten azijn, is er ook de kruidenazijn. De bereiding van een kruidenazijn is vrij eenvoudig. Men brengt een bepaalde hoeveelheid gedroogd of vers kruid in een liter azijn en laat dat, afhankelijk van het kruid, twee dagen tot acht weken trekken. Kruidenazijn wordt zowel culinair als therapeutisch gebruikt. De geneeskrachtige werking van het kruid wordt gecombineerd met deze van azijn en heeft daardoor een dubbele werking. Het is niet duidelijk of appelazijn een betere geneeskrachtige werking heeft dan de andere soorten. Appelazijn is erg bekend omdat daar het meeste onderzoek op werd gedaan. Rijstazijn heeft in het Verre Oosten eveneens een goede reputatie, maar is in Europa nauwelijks gekend.

 

 

Azijn en wetenschappelijke onderzoek

 

Het staat vast dat azijn een dodende werking heeft op een pathogeen of ziekteverwekkend stof. Zo is aangetoond dat azijn parasieten sneller vernietigt dan om  het even welk ander middel. Azijn wordt in de natuurgeneeskunde gebruikt tegen infecties. Zwemmers klagen vaak over geïnfecteerde en jeukende oren. Een afdoende preventie is de oren na het zwemmen spoelen met een mengsel van 1 deel azijn op 1 deel bronwater. Een oplossing die het oor nog beter droog maakt, is azijn met dezelfde hoeveelheid alcohol. Dit helpt zowel tegen bacteriën als tegen schimmels.  Azijn is een uitstekend middel om de huid te behandelen. Een azijnkompres herstelt de zuurtegraad van de huid omdat deze overeenstemt met de pH-waarde van de huid.

 

Sommige gynaecologen gebruiken bij het opsporen van baarmoederhalskanker naast het bekende uitstrijkje ook een azijntest. Zij beweren hiermee vroegtijdig te kunnen opsporen welke vrouwen een groter risico lopen op baarmoederhalskanker. De azijntest is eenvoudig, niet duur, niet ingrijpend en veilig voor de patiënt. De juiste samenstelling en toepassingstechnieken zijn ons niet bekend.   

 

Onderzoek toont aan dat appelazijn een goede bron is van borium. Borium is een spoorelement dat betrokken is bij de vorming en het onderhoud van het bot. De kwaliteit van de botvorming is voor een groot deel afhankelijk van de aanwezigheid van borium. Planten die een tekort hebben aan dit spoorelement groeien minder hard, blijven klein en zien er misvormd uit. Een goede vorming van calcium is afhankelijk van de aanwezigheid van borium. Zonder dit spoorelement kan calcium, ook al is het voldoende aanwezig, geen stevige bot vormen of deze in stand houden. Borium uit appelazijn, dat in het lichaam vrijkomt, heeft invloed op de steroïde hormonen. Vervolgens reguleert het de werking en de duur van de activiteit in het organisme. Er is nog niet zoveel geweten over het werkingsmechanisme  tussen borium en calcium. Wel weet men dat er een verband bestaat tussen borium en de hormonen dat van vitaal belang is bij de vorming van de botten. Zo stelt men vast dat bij voldoende aanwezigheid van borium bepaalde steroïde hormonen, zoals oestrogeen en testosteron, enorm stijgen. Ze zijn alle noodzakelijk om de groeicyclus van het bot te vervolmaken. Het verband tussen hormonen, borium en calcium is gekend in de behandeling van osteoporose. Andere spoorelementen die nodig zijn om de botmassa te behouden zijn mangaan, silicium en magnesium. Zij komen in appelazijn in beperkte mate voor zodat ze door een gevarieerde voeding dienen aangevuld te worden. Tijdens de menopauze is een uitgebalanceerd dieet op zijn plaats. Appelazijn kan uiteraard het probleem van osteoporose niet oplossen, maar kan wel een bijdrage leveren.

 

Australisch onderzoek heeft aangetoond dat een beet van een kwal het best met azijn kan worden behandeld. Men ziet het als een essentieel onderdeel van de eerste hulp bij de beet van een kwal. Het College voor Farmacie en aanverwante Gezondheidswetenschappen onderschrijft dit. Deze wetenschappers gaan er vanuit dat als een beet van een kwal niet onmiddellijk wordt behandeld, dit leidt tot misselijkheid, hoofdpijn, koude rillingen of in uitzonderlijke gevallen zelfs kan leiden tot een dodelijke hartstilstand. Zij concluderen dat gif onschadelijk kan gemaakt worden met azijn. Azijn is in de volksgeneeskunde een veel gebruikte en uitstekende remedie tegen allerlei beten en steken. De gevolgen van bijensteken, wespensteken en andere insectenbeten worden verlicht door de pijnlijke plek te laten weken in onverdund azijn. Hoe sneller de azijn wordt aangebracht, hoe beter het resultaat.

11:39 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-04-07

Nordic Walking

nw2
Een doeltreffende bewegingstherapie
In een natuurgeneeskundige praktijk wordt altijd gevraagd naar het bewegingspatroon van de patiënt. Beweging is belangrijk omdat daardoor via het spierstelsel, de ademhaling en de bloeddoorstroming het hele organisme wordt geactiveerd.  Bloed voert warmte, zuurstof en voedsel aan en voert gifstoffen af. De werking van de dikke darm is afhankelijk van de lichamelijke beweging. Wie beweegt, denkt minder, ontspant zijn geest en is beter bestand tegen stress. Nordic Walking, wandelen met aangepaste stokken, is een nieuwe vorm van bewegingstherapie waarbij 400 spieren worden gebruikt.

 

Wie op zoek is naar gezondheid moet beseffen dat zijn eigen bijdrage een doorslaggevende rol speelt. Dat wordt te vaak vergeten omdat de patiënt te veel van zijn arts of therapeut verwacht of van het aanbevolen middel. Hippocrates leert ons dat de geneeskracht in ieder levend wezen aanwezig is en dat het de bedoeling is van iedere therapie de zelfgenezende kracht te stimuleren. Het belang van beweging is in de strijd tegen zwaarlijvigheid overgenomen door de reguliere gezondheidszorg. Het gebrek aan beweging remt onvermijdelijk de vitaliteit af. Op elke hoek van de straat vindt men tegenwoordig een fitnesscentrum waar op allerlei toestellen de spieren worden geoefend, maar ook vaak gepijnigd. Allerlei vormen van beweging- en danstechnieken moeten de overtollige kilo’s doen verdwijnen en een slanke lijn garanderen. Fietsen heeft nog nooit zoveel belangstelling gekend.  Lopen, joggen en snel wandelen zijn maar enkele voorbeelden waaruit men een keuze kan maken. Er is ongetwijfeld een overaanbod aan bewegingsmogelijkheden. Of al deze vormen van beweging op de juiste manier worden beoefend en een bijdrage leveren aan de gezondheid kan betwijfeld worden. Bewegen is een modetrend geworden en is flink gecommercialiseerd.

 

Nordic Walking mag op het eerste gezicht het zoveelste modeverschijnsel lijken in de wereld van beweging en fitness, toch werd hier een uitzonderlijke bewegingstechniek ontwikkeld. De wandelaar gebruikt twee stokken die op skistokken lijken. Hij duwt zich met deze stokken ritmisch voort volgens een vaste coördinatiesysteem. Het wandelen kost hierdoor minder moeite terwijl de snelheid van het wandelen en de afgelegde afstand verhogen. Met minder lichamelijke inspanning wandelt men sneller en langer.  NW wordt zowel op vlak terrein als in de bergen toegepast.

 

Nordic Walking (NW) is toevallig ontstaan in Finland als trainingsmethode voor langlaufen tijdens de zomer. Om in de winter goed getraind te zijn, ging men in de zomer oefenen zonder sneeuw. Ook bergwandelaars gebruikten wandelstokken als hulpmiddel tijdens hun moeilijke wandeltochten. Vanuit deze achtergrond is in het begin van de negentiger jaren van de vorige eeuw NW ontstaan. Het grootste succes werd geboekt in Zuid Tirool, het paradijs voor bergwandelaars. Daar maakt zeker 80 procent van de wandelaars gebruik van NW. In 1992 en 1993 verschenen de eerste studies over het uithoudingsvermogen. In 1997 stelt een Fins bedrijf de uit carbon vervaardigde uiterst lichte stokken voor. Duitsland telt dan 2000  wandelaars. In 2002 groeit dit aantal uit tot 50 000, een jaar later telt men er 750 000 en op dit ogenblik zijn het er meer dan 5 miljoen. In Finland, het geboorteland van de NW, zou 1/3 van de bevolking regelmatig met stokken wandelen.

 

Dit grote succes is zeker niet te wijten aan de publiciteit, want in de grond heeft men niet meer nodig dan een paar verstelbare stokken. Onderzoek heeft uitgewezen dat door op deze manier te wandelen ongeveer 400 spieren worden gebruikt, en niet alleen de beenspieren maar vooral de spieren van het bovenlichaam.  Bij NW ontlast men heup-, knie- en voetgewrichten en wordt er minder druk uitgeoefend op de wervelkolom. Omdat zoveel spieren bij het wandelen zijn betrokken, ontstaat er een sterk verbeterde bloeddoorstroming alsook een normalisering van de bloeddruk,  activering van de lymfevaten en de bloedbanen. De zuurstofopname wordt er door verhoogd, de spieren nemen meer zuurstof op en het bloed geraakt sneller verzadigd. Ook de longcapaciteit wordt er door vergroot. Uiteraard heeft een dergelijke ingrijpende beweging een gunstige invloed op de stofwisseling. Er ontstaat een grotere verbranding van calorieën, de cholesterolspiegel en bloedvetten worden er door verlaagd. Er ontstaat een verhoging van de musculaire enzymen en een regulatie van de hormonen.  Bewegen in de natuur werkt ontspannend, fysieke inspanning belet het denken met een gunstige afbouw van adrenaline en noradrenaline tot gevolg.

 

Deze veelzijdige en positieve invloeden op lichaam en geest hebben ongetwijfeld een therapeutische werking. Na een algemeen gevoel van welbehagen en globale ondersteuning van de gezondheid zijn er talrijke indicaties waar NW als bewegingstherapie kan aanbevolen worden. We bespreken de belangrijkste.

 

 •     Spierspanningen: vooral spierspanningen in nek- en schoudergebied, schedelrand en schedel. Deze spierspanningen veroorzaken gemakkelijk spanningshoofdpijn.
 •      Aanhechtingspunten van de spieren : dit zijn bij overbelasting of bij stress gebieden die vaak pijnlijk zijn. NW gaat dit kunnen voorkomen of verbeteren.
 •     Lichaamshouding: door NW toe te passen krijgt men een betere lichaamshouding en beweegt men stabieler. Voor patiënten met een onzekere stap is NW aan te bevelen.
 •      Artrose: slecht functionerende gewrichten door onvoldoende doorbloeding en verstoring in de kalkstofwisseling worden door NW soepeler.
 •      Revalidatie: na een heupoperatie of andere ingreep kan revalidatie goed gecombineerd worden met NW.
 •     Hart- en vaatziekten: cardiologen hechten veel belang aan beheerste beweging en daarvoor is NW uiterst geschikt. Er worden geen zware inspanningen geleverd, integendeel, de stokken verlichten de inspanningen.
 •     Ademhalingsproblemen: of het nu om astma, bronchitis of longaan-doeningen gaat, wandelen in open lucht is altijd aan te bevelen.
 •      Stofwisselingsziekte: NW is een positieve impuls bij suikerziekte, maar kent ook een gunstige invloed bij andere stofwisselingsproblemen zoals onregelmatige bloedsuikerspiegel, problemen met de vetstofwisseling, kalkstofwisseling enz.
 •      Verzuring: het lichaam is bij de waardoor meeste mensen licht tot zwaar verzuurd. Beweging helpt het lichaam ontzuren.
 •      Fibromyalgie: de spieren zijn bij deze patiënt aangetast de minste inspanning pijn veroorzaakt. Gewoon wandelen vraagt te veel inspanning, vandaar dat NW beter geschikt is. Men wandelt volgens eigen ritme en bouwt de spierbewegingen weer langzaam op.
 •      Osteoporose: gebrek aan beweging heeft een ongunstige invloed op de kalkhuishouding en de vorming van de botten. Wie aan osteoporose lijdt moet voorzichtig zijn bij het beoefenen van sport omdat de geringste val voor breuken kan zorgen. Bij NW steunt men op beide stokken en is wandelen veel veiliger.
 •      Vitaal ouder worden: NW is geschikt voor mensen met een flinke leeftijd. Wandelen met stokken biedt grote zekerheid en een goede ondersteuning.

 

De efficiëntie van NW is wetenschappelijk onderzocht. Een studie uitgevoerd door het Cooper Instituut in de VS heeft aangetoond dat zowel het energie- als het zuurstofverbruik 20% hoger ligt dan bij de gewone wandelmethode met hetzelfde tempo en dezelfde afstand, met minder moeite verbrandt men meer calorieën en is er een hoger verbruik van zuurstof waardoor via de ademhaling meer zuurstof wordt uitgeademd.

 

Aan de Technische Universiteit München werd aangetoond dat NW naast de hier al beschreven voordelen leidt tot ontlasting van de gewrichten en de wervelkolom. Dr. Ernst Jacob heeft zich gespecialiseerd in sportgeneeskunde en beweert dat NW zeer geschikt is voor oudere mensen, bij revalidatie, fibromyalgie en osteoporose. NW is ongetwijfeld een uitstekende bewegingstherapie met een ruim werkingsspectrum.

 

Het gaat hier om een vrij eenvoudige techniek.  Toch wordt aangeraden dat NW onder de leiding van een monitor of trainer wordt aangeleerd. Het is vooral de juiste coördinatie die doorslaggevend is en daar hebben veel mensen het bij de aanvang niet gemakkelijk mee. De rechter voet wordt afgestemd op de linker stok en omgekeerd. De beoefenaar bouwt hiermee een vast wandelritme op en spaart op deze manier veel energie uit.

16:45 Gepost door Jan Dries in Bewegingstherapie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, sport, therapie |  Facebook |

21-04-07

 Hyperventilatie

Een klacht van vooral het aardetype

 

Hyperventilatie is geen ziekte maar een angst- of spanningssyndroom dat vooral het aardetype bedreigt. Het aardetype is steeds op zoek naar zekerheid en naar perfectionisme en leeft daardoor veel meer met angsten en spanningen. Uiteraard kan iedereen er aan lijden, maar het aardetype loopt een veel groter risico. Hyperventilatie betekent letterlijk ‘overademen’.

 

Hyperventilatie is te snel en te diep ademhalen met benauwdheid en hartkloppingen als gevolg. Het te diep in- en uitademen is een fysieke paniekreactie die ontstaat tijdens een stresstoestand.  Bij stress komt het lichaam in staat van paraatheid en worden een aantal fysische mechanismen, onder invloed van het sympaticus en stresshormonen, versnelt. Deze versnelde werking is nodig om de bedreiging af te slaan of er voor te vluchten. Bij hyperventilatie slaan deze mechanismen op hol en ontstaat er een fysieke chaos. Omdat men tijdens een aanval de indruk krijgt zich in een levensbedreigende situatie te bevinden, ontstaan er vaak doodsangsten. Klamme handen, bevingen, vermoeidheid, spierpijnen, darmkrampen, door de benen zakken en nog vele andere nare gevoelens treden dan op. Hyperventilatie is een goed voorbeeld van een functiestoornis.

 

Het aardetype is hier vanuit zijn overbezorgdheid extra vatbaar voor. Het luchttype is het meest nerveuze type, maar weet gemakkelijker met zijn stress om te gaan. Het aardetype echter stelt te hoge eisen aan het leven die hij niet altijd kan waar maken. Dit type loopt voortdurend op de toppen van de tenen, legt de lat erg hoog en leeft constant onder druk. Dat geeft een extra gevoel van onzekerheid. Lang wachten aan de kassa in de supermarkt brengt de planning in de war en ook dat zorgt voor stress. Het aardetype leeft in een vicieuze cirkel en geraakt daar niet uit. Een aanval van hyperventilatie is een poging deze vicieuze cirkel te doorbreken. Helaas trekken zij daar geen lessen uit.

 

Hyperventilatie is geen ziekte waarmee men moet leren leven, het is een syndroom dat de persoon zelf moet aanpakken, eventueel met behulp van een therapeut. De therapeut heeft voornamelijk een begeleidende taak. Het gebruik van chemische of biologische medicijnen heeft daar weinig invloed op. In een zakje blazen is zinvol tijdens een acute aanval, maar is geen therapie. De patiënt moet zich ervan bewust worden dat zijn klacht te maken heeft met zijn persoonlijkheid. Hij moet anders leren omgaan met zijn temperament. Daarom moet hij leren relativeren, het leven wat luchtiger opnemen en voor voldoende ontspanning zorgen. Het zo ordelijke aardetype moet zijn leven herstructureren door risico’s te durven nemen, door angsten te bestrijden en panieksituaties te voorkomen. Het is echter niet zo eenvoudig om een natuurlijke aanleg om te buigen. Daarom doet men beroep op de andere elementen die eveneens in het temperament aanwezig zijn. Het stimuleren van het element lucht brengt hier een goede oplossing. Een therapeut die vertrouwd is met de natuurgeneeskunde kan hier goede diensten bewijzen.

 

Hoewel werken aan zichzelf de meest doeltreffende methode is bij het behandelen van hyperventilatie, is meestal therapeutische hulp noodzakelijk. Relaxatietherapie in combinatie met ademhalingsoefeningen, zoals Biorelaxatie, is de meest aanbevolen behandeling. Men wordt er rustig van en leert de ademhaling weer spontaan gebruiken. De ademhaling geraakt meestal verstoord door spierspanningen, vandaar dat het toepassen van Dermasegmentale reflexologie (DSR) de relaxatie moet vooraf gaan of er mee worden gecombineerd. Hierbij besteedt men voldoende aandacht aan het middenrif dat reflectorisch en segmentaal terug te vinden is in C2-C4, vooral naar de schouders toe bevinden zich zowel links als rechts twee maximaalzones, waar het middenrif een sterkere reflectie vertoont dan in de rest van de segmenten. Buik- en flankademhaling zijn onmisbaar om hyperventilatie te overwinnen. Hyperventilatie is een veel voorkomende klacht die hoort bij deze jachtige wereld. Zij kan therapeutisch ondersteund worden, maar doorslaggevend is de eigen inzet. Werken aan zichzelf is ook hier de boodschap.

16:45 Gepost door Jan Dries in Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (2) | Tags: hyperventilatie, stress, gezondheid |  Facebook |

20-04-07

Even voorstellen ...

Als gepensioneerde gezondheidstherapeut, auteur van gezondheidsboeken en wetenschappelijk onderzoeker stel ik mijn kennis en ervaring gratis ter beschikking van hen die bewust op zoek zijn naar een stabiele gezondheid, evenwichtige voeding en een natuurlijke levenswijze. Vanuit mijn natuurgeneeskundige achtergrond heb ik steeds het verband gelegd tussen de natuur en gezondheid.

 

Ik ben van mening dat ieder zoekend mens recht heeft op objectieve informatie, vandaar dat ik nooit een binding heb gehad met commerciële diensten of producten. Deze absolute onafhankelijkheid werd tijdens mijn beroepsleven, en nu nog, erg gewaardeerd. We leven immers in een modern communicatietijdperk waar we overspoeld worden met informatie zodat het voor de consument erg moeilijk is geworden om objectieve en commerciële informatie van elkaar te scheiden.

 

Mijn sterke binding met de natuur is er altijd geweest. Ruim veertig jaar geleden werd ik bewust dat er iets moest gedaan worden om het milieu te redden. Ik volgde een opleiding als natuurgids en trok met groepjes de natuur in om te wijzen op de onuitputtelijke bron van inspiratie. Mijn leven onderging een transformatie, ik werd vegetariër, ging in Duitsland opnieuw studeren voor heilpraktiker (alternatief therapeut), startte met een praktijk voor natuurgeneeskunde, stichtte de vegetariërsbond van België, de vereniging Nieuw Leven, gaf het tijdschrift Natuurleven uit, nam deel aan beurzen, gaf lezingen, cursussen, relaxatietrainingen en kruidenwandelingen. Ik stichtte de Europese Academie voor Natuurlijke gezondheidszorg. Mijn hobby werd mijn beroep en vooral mijn grote passie.

 

Sinds mijn pensionering ben ik actief gebleven met het verspreiden van   gezondheidsinformatie, het verstrekken van schriftelijke adviezen via e-mail. Met dit initiatief wil ik vanuit mijn jarenlange ervaring iedereen in kennis brengen met het rijke domein van de natuurlijke gezondheidszorg. Ik wil u zoveel mogelijk in contact brengen met alle aspecten en dat zijn er enorm veel. Ik heb erg veel geschreven, zowel artikels, brochures als boeken. Ik wil al mijn kennis en ervaring met u delen en langs deze weg u behulpzaam zijn op zoek naar een goede gezondheid, een aangename levenswijze en vooral veel levensgeluk. Het wordt één grote virtuele verkenningstocht in dit rijke domein dat ik gedurende mijn leven geleidelijk aan heb opgebouwd.

 

 

17:30 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (3) | Tags: gratis, gezondheid |  Facebook |