11-05-07

Waar zijn de bijen gebleven?

42-16973760508009CB014282

 

 

Waar zijn de bijen gebleven?

 

Bijen zijn de stille harde werkers in de natuur. Ze zorgen er voor dat in de lente de fruitbomen bevrucht worden door het stuifmeel te helpen verspreiden. De natuurlijke bestuiving alleen is onvoldoende om de gewenste opbrengst te verzekeren. Helaas hebben de bijenpopulaties in Europa de voorbije jaren rake klappen gekregen. Er is enorm grote sterfte onder de bijen. Het lijkt er op dat er een verband is met de opwarming van de aarde. Onderzoekers gaan er vanuit dat door de stijging van de temperatuur er veel meer parasieten en schimmels voorkomen, die nefast zijn voor de bijen.

Er zijn ook andere oorzaken zoals de grote monoculturen. Uitgestrekte maïsvelden leveren slechts één soort stuifmeel op dat van weinig kwaliteit is omdat er onvoldoende voedingsstoffen in aanwezig zijn. Het ongebreideld gebruik van pesticiden tijdens de bestuivingperiode is eveneens een belangrijke oorzaak. Van jaar tot jaar neemt de bijensterfte toe. Varoa, is een gevreesde bijenziekte veroorzaakt door een mijt die op de larven en volwassen bijen leeft en virussen kan overdragen. Nochtans heeft de honingbij een buitengewone veiligheidsstrategie uitgebouwd. Alle spleten van de korf worden door de bijen zelf afgekit met propolis, een natuurlijk antibioticum. Ook honing heeft een sterk genezende en vooral antiseptische werking. In de bijenkorf heersen absolute hygiënische regels omdat een bijenkolonie zeer talrijk is en het risico op overdracht van de ziekten zeer groot is. Bijen bezoeken tijdens hun tochten nooit de bloemen die in de bermen langs autowegen groeien, omdat deze te vervuild zijn. Als een bijenkorf te dicht wordt benaderd, scheidt de koningin feromonen af. Een signaalstof die de bijen aanzet om aan te vallen. Vandaar dat de imker een ‘beroker’ gebruikt omdat rook de bijen kalmeert en verdooft. Indien een zo hygiënisch volkje nu massaal af te rekenen krijgt met sterfte, wijst dit op een bijzondere kritische toestand van het vervuilde milieu. Hopelijk trekt men hier de nodige conclusies uit. Honing is voor de mens een wonderlijk medicijn met bijzonder goede eigenschappen.

 

Wilt u meer weten over het gebruik van honing, raadpleeg dan de gezondheidsbrochure ‘Honing, stuifmeel, en koninginnegelei‘.

 

Meer lezen raadpleeg de boekenlijst.!!!!

16:45 Gepost door Jan Dries in Volksgeneeskunde | Permalink | Commentaren (1) | Tags: bijen, honing, imker, stuifmeel, gezond |  Facebook |

Commentaren

Bijen Uit andere bron verneem ik dat de bijenvolken, gehouden door bijeenhouders die deze zeer belangrijke insecten van de natuur exploiteren, nemen honing dat wat voedsel is voor de bijen uit de korven, uit het leefmilieu van de bijen en geven daar suiker voor terug. Het suiker water, het siroop, heeft niet dezelfde voedingswaarde als de oorspronkelijke kracht van honing. Het immuunsysteem van de bijen is der mate gedegenereerd dat schimmels met speciale enzymen zijn ontstaan. Deze schimmels grijpen terug op de bijen vanuit hun zwak immuunsysteem en dat zij niet kunnen verbinden aan het natuurlijke afweer. Deze schimmels breken in de rustperiode van de bijen uit en de enzymen , behorende bij de schimmels, vernietigen de bijen volledig. Ze worden zogezegd van binnenuit opgegeten door de schimmels en de enzymen.
Indien men de bijenvolken zou willen redden dan zou men zeer zeker enige jarenm tientallen jaren, geen honing meer moeten eten of winnen en de bijen moeten overlaten aan de natuur, waardor zij zelf weer een normaal immuunsysteem kan opbouwen.

Gepost door: Tiara | 16-04-08

De commentaren zijn gesloten.