27-05-07

Als kinderen klagen

42-15117707PAA272000034PAA273000004u17634719

 

Leren lopen, een nieuw broertje of zusje, voor het eerst naar school, kinderen krijgen al vanaf het eerste levensjaar af te rekenen met momenten van spanningen, stress en angst. Deze bedreigende ervaringen en gevoelens uiten kinderen doorgaans in woorden en daden, maar soms ook in lichamelijke klachten. Sommigen hebben last van eczeem, diarree of koorts,  andere klagen over pijn in de buik, of weigeren, zonder dat ze ziek zijn, te eten.  Dergelijke psychosomatische aandoeningen zijn belangrijke signalen die ouders moeten begrijpen. Ze worden te vaak verwaarloosd of louter medisch opgelost. Ouders moeten zo snel mogelijk deze noodkreten opvangen en zich vragen stellen over wat er verkeerd is gegaan. Daarbij moeten zij zichzelf niet sparen. Vaak ligt de fout, zonder het zelf te beseffen,  bij de ouders of bij een van de ouders. Ouders hebben het beste voor kinderen voor, wat niet wegneemt dat er toch iets fout kan lopen. Er kunnen zich omstandigheden voordoen, die absoluut niet gevaarlijk of vervelend zijn, maar wel zo door het kleine kind worden ervaren. Kleine kinderen weten instinctief dat zij voor hun levenskansen afhankelijk zijn van hun ouders.

 

17:30 Gepost door Jan Dries in Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kinderen, stress, emoties |  Facebook |

26-05-07

Beter slapen met gezonde voeding

124087200214496-00183127

Om ons organisme optimaal te laten werken is een goede, evenwichtige voeding erg belangrijk. Niet iedereen beseft dat er een verband is tussen slapen en eten. Nu hebben we het niet zozeer over een overbelaste maag of een te zware maaltijd voor het slapen gaan. Ons slaap- en waakritme wordt vanuit de hersenen gestuurd. Het contact tussen twee zenuwuiteinden, waardoor communicatie ontstaat, wordt tot stand gebracht door middel van elektrische impulsen en chemische stoffen, die neurotransmitters worden genoemd. Bepaalde neurotransmitters, zoals serotonine,  zorgen er voor dat het inslapen en ontwaken op een juiste manier verlopen. Tryptofaan  is een belangrijk aminozuur dat de vorming van serotonine mogelijk maakt en op zijn beurt dient voor de vorming van het slaaphormoon melatonine. Melatonine regelt het dag- en nachtritme en wordt beïnvloed door licht en duisternis. Een te kort aan melatonine zorgt voor slaapprolemen.

 

Om goed te slapen hebben wij voldoende tryptofaan nodig, het hoort tot de essentiële aminozuren die we via de voeding moeten opnemen. We kunnen het zelf niet aanmaken. Sommige bevelen een eiwitrijke voeding aan om zeker voldoende tryptofaan binnen te krijgen, maar zo werkt het niet. Vooral dierlijk eiwit bevat niet alleen tryptofaan maar ook grote hoeveelheden tyrosine. Dit aminozuur is betrokken bij de aanmaak van adrenaline en dopanine die voor alertheid zorgen en dus slaapverstorend werken.  We hebben om goed te slapen niet alleen tryptofaan nodig maar ook vit. B6, calcium, magnesium en ijzer. Het is niet vreemd dat vroeger een glas melk als een goed slaapmiddel werd aanzien. Melk bevat tryptofaan, calcium, magnesium, B6 en in mindere mate ijzer.

 

Serotonine is het hormoon dat eveneens voor een goede en positieve gemoedstoestand zorgt. Bij een depressie wordt serotonine afgestoten en onvoldoende opgenomen. Het helpt om zich goed te ontspannen en te zorgen voor een diepe ongestoorde nachtrust.  Tryptofaan vinden we in cashewnoten, melk, melkwei, kaas, wit van een ei, tarwekiemen, dadels, vijgen en bananen. Naast tryptofaan bevat de banaan grote hoeveelheden magnesium, calcium, vitaminen van het B-complex en natuurlijke suikers. Suikers helpen bij de omzetting van tryptofaan in serotonine. Het heeft weinig zin om zich blind te staren op de biochemie van al deze stoffen. Wij voeden ons niet met stoffen maar met voedingsmiddelen die deze stoffen bevatten. Naast de hier aangegeven stoffen zijn er nog vele andere stoffen die hierbij betrokken zijn. Het drinken van een glas melk of het eten van een banaan voor het slapen gaan brengt ongetwijfeld een positieve bijdrage aan het slaapmechanisme, maar er zijn nog andere voorwaarden. Het voedingspatroon moet goed zijn en er is voldoende ontspanning en beweging nodig. Stimulerende middelen zoals koffie, zwarte en groente thee, cola en alcohol zal men door de dag niet of erg beperkt drinken omdat ze slaapremmend werken. Bovendien moet de nachtrust voorbereid worden door de spanningen van de dag los te laten.

17:30 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (1) | Tags: slapen, gezond eten, voeding |  Facebook |

25-05-07

Veroorzaakt de koelkast de ziekte van Crohn?

42-16110430200250769-001

 

Volgens de Parijse gastro-enteroloog Dr. Hugot is er een verband tussen het gebruik van een koelkast en de ziekte van Crohn. De dramatische stijging van deze darmziekte in de tweede helft van de twintigste eeuw is te wijten aan het gebruik van de koelkast. Volgens hem wordt het immuunsysteem sinds het einde van de tweede wereldoorlog veel vaker blootgesteld aan bacteriën als yersinia en listeria die in gekoeld voedsel zoals varkensvlees, kip, worst, hamburgers, kaas en sla kunnen overleven. Deze redenering lijkt logisch en ongetwijfeld zal er een verband bestaan, maar het is zeker niet de enige factor die een rol speelt bij het ontstaan van de ziekte van Crohn. Voor de tweede oorlog was het gebruikelijk dat dergelijke voedingsmiddelen in houten kastjes met fijn gaas werden bewaard tegen de vliegen. In dergelijke situaties konden deze bacteriën ook overleven.

 

Bij de ziekte van Crohn stelt men twee feiten vast namelijk dat stress een uitlokkende factor is en dat veel Crohnpatiënten een gemuteerd gen hebben waardoor de vatbaarheid voor deze ziekte vergroot. In welke mate het gen onder invloed van stress een mutatie heeft ondergaan, is weinig geweten. Het fenomeen stress is rond de jaren vijftig van de vorige eeuw toegenomen. Het is opvallend dat de ziekte van Crohn vooral bij jonge mensen voorkomt. Het gaat hier om een ontsteking in de dunne darm, die na genezing storende littekens achterlaat. Bij deze ziekte heb ik goede resultaten bereikt met een aangepast voedingspatroon en relaxerende therapieën.

 

 

17:30 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koelkast, ziekte van crohn |  Facebook |

24-05-07

Pijnstillers kunnen dodelijk zijn!

204_0051357072bxp27117

 

 

Jaarlijks sterven er in België naar schatting 200 mensen aan maagbloedingen en maagperforaties door overmatig gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmers. Vooral bij hoogbejaarden, maar ook op jonge leeftijd, komen deze verwikkelingen voor. Dat schrijft het medisch vakblad Bodytalk.

 

Zowat 80 % van de maagbloedingen treedt op zonder waarschuwing, ook bij mensen die verder helemaal gezond lijken. Wie gedurende zes maanden dagelijks aspirineachtige pijnstillers of ontstekingsremmers inneemt, loopt een risico van één op de honderd om een maagbloeding, maagperforatie of maagzweer te ontwikkelen. Na een jaar is dat al vier op honderd. Het risico vertienvoudigt bij mensen die eerder al maagproblemen hadden. Het verhoogt ook bij 55-plussers die een hoge dosis of nog andere geneesmiddelen innemen. Er is één medicijn dat minder gevaarlijk zou zijn, namelijk paracetanol, maar het middel is minder geschikt voor de lever en zeker niet voor mensen bij wie de lever niet goed werkt.

 

Mensen die pijn lijden grijpen gemakkelijk naar een tabletje, op zich kan men daar ook alle begrip voor tonen. Bij langdurig gebruik loopt men echter grote risico’s. De kern van het probleem is het onbewust en spontaan gebruik van deze medicamenten. Veel patiënten zijn zich niet bewust van de nadelige gevolgen of lezen zelfs de bijsluiter niet. Men kan ook anders met pijn omgaan en de pijndrempel verhogen. In de natuurgeneeskunde kennen we geen echte pijnstillers, maar door een globale aanpak en door meerdere therapieën in te schakelen, bereikt men vaak een zodanig gunstig resultaat dat de pijn overgaat of draaglijk wordt.     

17:30 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (1) | Tags: pijnstillers, pijn, medicijnen |  Facebook |

23-05-07

De kracht van emoties

ispc03501317760031307011ffa_034
 

Emoties zijn bijzondere gevoelens die de gemoedstoestand doet veranderen en versnellen. Ze ontstaan als reactie op een gebeurtenis, we worden er door overvallen. Emoties zijn altijd lichamelijk gebonden en veroorzaken lichamelijke reacties: het hart gaat sneller kloppen, de ademhaling wordt versneld, we transpireren gemakkelijker en er wordt vaak een traan weggepinkt. Er zijn zowel positieve als negatieve emoties. Soms zetten emoties aan tot reacties. Emoties onderscheiden zich van de gewone gevoelens waarmee we dagelijks geconfronteerd worden. Samenvattend kunnen we stellen dat een emotie een plotselinge reactie van onze hele persoonlijkheid is met fysiologische (lichaam), cognitieve (geest) en gedragsgerelateerde (daden) aspecten.

 

Volgens Charles Darwin zijn er zes emoties, Paul Eckman houdt het op zestien maar in de grond zijn het er ontzettend veel. Emoties zijn gekoppeld aan gelaatsuitdrukkingen en lichaamstaal en dat bevestigt meteen dat emoties universeel zijn, ze zijn een wezenlijk deel  van het leven en horen tot onze eigen natuur. De belangrijkste emoties, die al door Darwin werden beschreven zijn: bewondering, liefde, haat, verlangen, vreugde en verdriet. Eckman heeft er nog tien aan toegevoegd: amusement, minachting, tevredenheid, verlegenheid, opwinding, trots, voldoening, zintuiglijk plezier en schaamte. Omgaan met emoties verlicht het leven en verhoogt het welzijn en ons vermogen om ons aan onze omgeving aan te passen.

 

Lang is men er vanuit gegaan dat het opkroppen van emoties ziekten veroorzaakt. Zo bestaan er theorieën dat astma verband houdt met scheidingsangst en kolieken met ingehouden woede, enz. Wat men zeker weet is dat negatieve emoties een ziekte kunnen uitlokken, in standhouden of het genezingsproces beletten. De oorzaak van een ziekte is vrij complex. Het verband tussen emoties en gezondheid is duidelijk aanwezig. We hebben er alle belang bij om een emotioneel evenwicht in het leven te vinden. We bespreken in het kort enkele vormen van emoties.

 

Woede

Woede  is een negatieve emotie die boosheid oproept en wordt uitgelokt door situaties waarin men zich benadeeld voelt, bij immoreel gedrag, bij gebrek aan respect, bij het opzettelijk aanrichten van schade of bij gebrek aan wederkerigheid. Woede veroorzaakt een verhoogde spierspanning, een rode kleur in het gezicht, een versnelde ademhaling, verhoogde bloeddruk en gebalde vuisten.

 

Vreugde

Vreugde is een positieve emotie die meestal gepaard gaat met een glimlach. Deze positieve emotie kan echter zo intens zijn dat er op zeker moment een traan wordt weg gepinkt. Huilen van vreugde is een bekende uitdrukking. Vreugde wordt vaak in verband gebracht met een goed humeur en het geluksgevoel. Een goed humeur is een gemoedstoestand waar iemand in optimale omstandigheden verkeert. Geluk wordt omschreven als een hoge mate van tevredenheid of een aangename emotionele beleving.

 

Verdriet

Verdriet is een negatieve emotie ten gevolge van een verlies, dat kan zowel een dierbaar wezen zijn, maar ook een geliefkoosd voorwerp, een status of een doel. Bij verdriet hoort de gelaatsuitdrukking waarbij de wenkbrauwen schuin omlaag worden getrokken en de tranen niet uitblijven. Wenen bij verdriet is een uiting van emotie en geeft een bevrijdend gevoel in tegenstelling tot droge tranen omdat men in het onvermogen verkeert om het verdriet te uiten.

 

Liefde

Liefde is een emotie die in verband staat met gehechtheid tussen ouder en kind. Er is niet alleen moederliefde maar ook vaderliefde. Deze emotie is belangrijk voor het kind omdat daardoor de toekomstige ontwikkeling is verzekerd. Liefde staat ook in verband met verlangen. Een man verlangt naar een vrouw of omgekeerd, een verlangen dat instinctief is ingegeven en omschreven wordt als voortplantingsdruk. Onbewust gaat de aantrekkingskracht van een vrouw naar een man uit naar een goede genendonor en een goede vader voor haar kinderen. Liefde is een van de meest complexe emoties en kent veel aspecten zoals passie, intimiteit, affectie en betrokkenheid. 

 

Jaloezie

Jaloezie is een negatieve emotie die erg ingewikkeld is en vlug gekoppeld wordt aan andere emoties zoals woede,  angst, verdriet en schaamte. Jaloezie is een negatieve emotie die ontstaat bij angst iets of iemand te verliezen, dus bij een bedreiging. Woede ontstaat door frustratie, angst omdat men bang is te verliezen; verdriet omwille van de inbreuk op het zelfvertrouwen en het gevoel van verlatenheid en ten slotte schaamt men zich om jaloers te of de verliezer te zijn. Bij jaloezie speelt rivaliteit een grote rol, niet alleen in de relatie maar ook op professioneel vlak. Vrouwen hebben de neiging om de aandacht van hun man op fysieke gebreken te richten terwijl mannen zich eerder geringschattend uitlaten over het professionele succes van hun tegenstanders. Jaloezie kan ernstige vormen aannemen en veel verwoesting teweegbrengen.  

 

Emoties spelen in het leven van iedere mens een doorslaggevende rol. Wie verzeilt geraakt in negatieve emoties maakt zich diep ongelukkig en remt iedere verdere ontwikkeling af. Omgaan met emoties heeft vooral te maken met persoonlijkheidsvorming en typologie. Ieder mens reageert emotioneel vanuit zijn temperament, vandaar dat zelfkennis van groot belang is.

17:30 Gepost door Jan Dries in Typologie | Permalink | Commentaren (1) | Tags: emoties, jaloezie, woede |  Facebook |

16-05-07

BOEKENLIJST

 

Gezondheidsboeken

Biorelaxatie,ontspanningsoefeningen voor lichaam en geest

BIOMEDITATIE mediteren op natuurlijke wijze                                      

De lievelingsbomen van Dr. Bach                                                                                     

Bachbloemenkaart  

Een praktisch kruidenboekje met 100 kruidenrecepten                                                 

Hoop, er is nog hoop als kanker toeslaat

JA, IK STOP MET ROKEN                                                 

Lekker combineren volgens de goede voedselcombinaties

NATUURGENEESKUNDE fundament v.d. complementaire gezondheidszorg           

Ontspanning door zelfmassage                                                                                               

200 Heerlijke gerechten, voedselcombinaties                                                             

Voedingsmiddelentabel                                                                                                

Voedselcombinaties,de eerste stap naar gezonde voeding                           

Voedselcombinatiekaart(geplastificeerde kaart)                                                                                                            

 

Brochures/Gezondheidsinformatie  

1. Acné, probleemloos genezen                                  

2. Afslanken volgens oorzaak                                                 

3. Allergie                                                                             

4. Astma en eczeem                                                             

5. Baby- en kleutervoeding                                                   

6. Bewust, onderbewust                                                       

7. Bio-energetische voedingsleer                                         

8. Candida albicans en het anti schimmeldieet                       

9. Darmreinigingskuur                                                          

10. Dromen zijn verklaarbaar                                                   

11. Druivenkuur goed voor vele kwalen                         

12. Eiwit, de belangrijkste voedingsstof                                    

13. Emotionele aandoeningen                                              

14. Fruit, een discussiepunt                                                  

15. Fruit, geen dag zonder                                                   

16. Fruit, volwaardige voeding                                             

17. Hart- en vaatziekten                                                        

18. Hoge darmspoelingen                                                     

19. Hoofdpijn en migraine op natuurlijke wijze genezen          

20. Honing, stuifmeel, koninginnengelei                              

21. De huid, een gevoelsorgaan                                   

22. Hyperventilatie                                                                

23. Indianen, natuurfilosofie van                                              

24. Kalium vriend van het hart                                                 

25. Kers, de - de aardbei                                                      

26. Keukenkruiden                                                                

27. Koolblad, doet wonderen                                                  

28. Leverkwalen - lever, gal, pancreas                                    

29. Liefde, huwelijk, gezin en zijn problemen                         

30. Maag- en darmkwalen                                        

31. Magnesium goed voor de zenuwen                                    

32. Nieraandoeningen                                                          

33. Noten, zaden en pitjes                                                    

34. Overschakelen op gezonde voeding                               

35. Overwin koude rillingen                                                 

36. Podosegmentale reflexologie                                         

37. Prostaatklachten                                                             

38. Psoriasis een veelvoorkomende huidziekte                          

39. Rauwkost                                                                        

40. Recht op een natuurlijke dood                                        

41. Reïncarnatie, modeverschijnsel of werkelijkheid                  

42. Reuma zelf overwinnen                                                     

43. Rode biet heeft goede eigenschappen                               

44. Rugklachten, veroorzaakt door stress                                 

45. Spontane hypoglycemie                                                 

46. Stress, kwaal van deze tijd                                                

47. Suiker, het zoete vergif                                                      

48. Suikerpatiënten, natuurvoeding voor                                 

49. Tomaat, aardappel, komkommer                                               

50. Vasten & reinigingskuren                                                

51. Vegetarische voeding, kennis maken met                        

52. Verlegenheid overwinnen                                                 

53. Vetten, belangrijk voor hart en vaten                       

54. Vitamine C                                                                      

55. Voeding bij darmkwalen                                                 

56. Voedingsmiddelen en hun geneeskrachtige werking          

57. Voedingssupplementen                                                  

58. Voetbad                                                                          

59. Zelfmoord, een zinloze daad                                             

60. Zenuwkwalen met voeding ondersteunen                          

61. Zo word ik weer gezond                                                 

62. Zuiver water, leidingwater is niet zo gezond                       

63. Zuur-base evenwicht                                                       

64. Olijfolie en zijn toepassingen                                           

65. Omgaan met emoties                                                      

66. Voel je goed in je element, met ken jezelf test                 

67. Test je geluk                                                                   

68. Het levensritme                                                               

69. Omgaan met kritiek en agressie                                     

 

Studieboeken

 

          Deze studieboeken worden gebruikt tijdens de opleidingen 'Gezondheidstherapeut', 'V.G.L- Consulent' en/of  'Herborist' in de Europese Academie voor complementaire gezondheidszorg te Antwerpen, Gent, Leuven en Maastricht.  Voor meer informatie over de inhoud van deze boeken of indien u interesse hebt in een opleiding of cursus kunt u contact opnemen met europese.academie@skynet.be of op de website http://www.europeseacademie.be

 

Bio-energetische voedingsleer- Jan Dries                                                

Bio-energetische kruidengeneeswijzen- Jan Dries                        

Duiding, bepalen van een ziektebeeld  - Jan Dries                              

Fysionomiek, gelaatkunde- Jan Dries                                             

Kruidenadviezen- Jef Houben en Jan Dries                                      

Levensfilosofie - Jan Dries                                                             

Massagetherapieën- Jan Dries                                                    

Natuurfilosofische verkenningen- Jan Dries                                     

Natuurfilosofie, Griekse- Jan Dries                                                 

Natuurgeneeswijze- Jan Dries                                                     

Psychologie van de eenheid - Jan Dries                                        

Stressbeheersing- Jan Dries                                                         

Typologie van de vier temperamenten- Jan Dries                             

Voedingspraktijk 1(recepten) - Inge Dries                                       

Voedingspraktijk 2(recepten) - Inge Dries                                       

Voedingstherapie - Jan Dries                                                        

Voedingstherapie - practicum - Jan Dries                                     

Voedingsadviezen - Jan Dries                                                                       

Wie ben ik? (4 temperamentenleer)- Jan Dries                               

 

Opruimingspromotie (zo lang de voorraad strekt)

Gezondheid is in éénheid zijn                                             

Kanker genezen                           

Mijn kanker, een positieve ervaring rijker

Zonder Vlees... gezond leven     

Slank-Fit-Vitaal


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15-05-07

Vegetarisme

FR18194STK21997CCFSTK21999CCF

 

 

Vegetarisme

 

Vegetarisme heeft nog nooit zoveel belangstelling gekend. In ieder restaurant of eethuisje staan vegetarische gerechten op de menukaart. Wie op vakantie gaat, hoeft maar aan het reisbureau een signaal te geven en in het hotel krijgt men vegetarische maaltijden aangeboden. Vegetarisme is in, is bekend en algemeen aanvaard. Toch zijn er nog heel wat misverstanden rond dit begrip.

 

Vegetarisme is een ethische beweging gebaseerd op geweldloosheid, vandaar het niet gebruik van voedsel afkomstig van gedode dieren. Voedsel van levende dieren zoals melk, melkproducten, eieren en honing worden getolereerd. Sommige vegetariërs onthouden zich ook daarvan en noemen zich veganisten. Ze zijn erg consequent en principieel en gebruiken geen wol en leer. Omdat een vlees- en visloze voeding erg gezond is, evolueerde het vegetarisme tot een internationale en erg gewaardeerde voedingsbeweging. Het is nu wereldwijd door de voedingswetenschap aanvaard en erkend dat een vegetarische voedingswijze gezond is en zelfs gezonder dan traditionele voeding.

 

Talrijke internationale onderzoeken tonen onomkeerbaar aan dat vegetariërs minder vatbaar zijn voor hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Indien zij er toch mee geconfronteerd worden, ligt de kans op genezing veel hoger. Dit lijkt logisch omdat vlees en vis geen voedsel is voor de mens. Ons spijsverteringsstelsel kent geen enkele overeenkomst met dit van een vleesetend dier of carnivoor. De uiterlijke kenmerken van bekende carnivoren zoals katten en honden tonen dit aan. Ze kunnen hun muil alleen verticaal bewegen, terwijl een mens dit zowel verticaal als horizontaal kan. Het gebit is totaal anders samengesteld en de tanden staan ver uit elkaar zodat er geen vezels tussen de tanden blijven zitten. Vleesetende mensen hebben een tandenstoker nodig. Carnivoren zweten niet, transpireren via de tong en hun voetzolen. Ze hebben een kort, glad darmstelsel en een snelle vertering omdat vlees en vis van nature gifstoffen bevatten, m.a.w. het voedsel mag bij hen niet te lang in het darmstelsel verblijven. De bloeddoorstroming naar de lever gaat sneller waardoor het ontgiften veel sneller gebeurt. De uitwerpselen worden nog altijd door de kat spontaan ondergestopt uit hygiënische gronden.

 

De mens is, fysiologisch gezien, niet in staat om vlees te verteren. Het spijsverteringsstelsel wordt er extra door belast. Vlees bevat geen ballaststoffen of ruwe vezels en blijft te lang in het lange en geprofileerde darmstelsel zitten, gaat door de lichaamstemperatuur over in rotting, tast de darmflora aan, vormt darmgassen en bemoeilijkt de stoelgang. Vlees bevat harde vetten die tot de groep van de verzadigde vetzuren behoren, verhoogt de cholesterol, doen de aders dichtslibben en belast het hart. Vleesetende mensen hebben te veel eiwit in hun voeding, bovendien is het voor hen moeilijk om dierlijk eiwit af te breken. De eiwitstofwisseling laat veel afvalstoffen achter die via de nieren uitgescheiden worden. Het lichaam wordt er door verzuurd en de nieren belast. Er is een nauw verband tussen het eten van vlees en een aantal reumatische aandoeningen. Vlees en vis bevatten geen of hooguit sporen van koolhydraten. We hoeven niet in te gaan op de nadelen van bio-industrie. De dieren die voor de vleesconsumptie zijn bestemd, worden op zeer korte tijd vetgemest en kunnen niet als gezond beschouwd worden, ook al voldoen ze aan alle wettelijke voorschriften.

   e  als n van orenet spijsverteringstelsel van de mens geen enkele overeenkomst toont met dit van een vleestened                

Sommige onderzoekers zijn van mening dat de mens vette vis nodig heeft omwille van de Omega-3-vetzuren. Dit is een misverstand van formaat omdat deze vetzuren in veel grotere hoeveelheden voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen en in melk. Veel mensen lopen nog steeds met de overtuiging rond dat vis gezonder is dan vlees. Afgezien van het feit dat zeevis door de milieuvervuiling erg veel zware metalen bevat, bederft vis sneller dan vlees. Verse vis is moeilijk te verkrijgen, tenzij men zelf gaat vissen. Vlees en vis horen niet thuis in een gezonde voedingswijze. Ik kan me goed voorstellen dat er mensen zijn die graag vlees en/of vis eten, maar dat wil nog niet zeggen dat we dat nodig hebben om gezond te worden. Voorstanders van vleesvoeding hebben altijd twee argumenten : waar haalt u uw eiwitten vandaan en wat met de B12? Het antwoord is eenvoudig en voldoende overtuigend. In alle plantaardige voedingsmiddelen zit eiwit, zelfs veganisten hebben er geen tekort aan. Te veel aan eiwit, vooral dierlijk eiwit is een ernstig probleem. Omdat een vegetariër over een beter werkende dikke darm beschikt, maakt hij zelf zijn B12 aan. Beide aangevoerde argumenten houden dus geen steek en zijn door de voedingswetenschap achterhaald.

 

Minder vlees en minder vis zorgen voor een betere vertering en dat leidt naar een goede gezondheid. Schakel langzaam over op een vegetarische voeding door het vleesverbruik bewust te beperken. Als mens hebben wij geen vlees nodig, dus ook geen vleesvervangers. Die zijn meestal door hun samenstelling zwaar verteerbaar. Door over te schakelen op een vegetarische voeding hebt u zeker geen tekorten, integendeel, u krijgt veel meer voedingsstoffen binnen en haalt meer uit uw voeding. Vegetarische voeding is heel aantrekkelijk, fris, smaakvol en geeft een verzadigingsgevoel. In de vegetarische voeding wordt veel aandacht besteed aan keukenkruiden met hun prachtig aroma, wijnazijn, kruidenazijn, echte natuurmosterd, heerlijke tafelolie en vele gezonde lekkernijen. Er bestaat zelfs een vegetarische gastronomie : vegetarisme met stijl. Vegetarische voeding opent de weg naar gezond fruit, bessen, watervruchten, noten, zaden, pitten, paddestoelen. Vegetarische voeding is gezond, milieuvriendelijk en…ethisch verantwoord!

 

Voor meer informatie en kookboeken, raadpleeg de boekenlijst.

 

 

18:00 Gepost door Jan Dries in Voeding | Permalink | Commentaren (2) | Tags: vegetarisme, vegetarier, gezonde voeding, groenten |  Facebook |

14-05-07

Suffe en slaperige kinderen

42-1649040242-1657863542-16718629

Suffe en slaperige kinderen in de klas

 

Volgens een onderzoek van Karen Spruit, kinderneuropsychologe aan de Vrije Universiteit van Brussel, blijkt dat drie op de vier kinderen suf en slaperig op de schoolbanken zit, een tendens die internationaal is. Leerkrachten bevestigen dit onderzoek. Heel wat leerkrachten zien dagelijks dat hun leerlingen te weinig slapen. Ze spreken over geeuwen, concentratieverlies, stemmingswisselingen, zelfs kinderen die hun hoofd op de schoolbank leggen. Ouders beseffen dat er iets aan de hand is, maar staan er niet bij stil dat dit tot problemen kan leiden. Het kan wel eens gebeuren dat een kind door omstandigheden slaperig naar school gaat, maar dat is hoogst uitzonderlijk.

 

Bij slaperige kinderen in de klas denkt u meteen aan te lang tv kijken.  Maar het probleem zit dieper dan u denkt. Uit het hier vermelde onderzoek, maar ook onderzoeken bevestigen dit, blijkt dat kinderen met slaapproblemen hebben te kampen. De tijd dat kinderen in de vroege avond spontaan in slaap vielen, lijkt voorbij. Angst om alleen in de slaapkamer te zijn, onzekerheid, piekeren, de druk van de school, pesterijen, naijver zijn de meest voorkomende oorzaken, die de nachtrust verstoren. Niet alleen het inslapen, maar ook de kwaliteit van het slapen neemt bij kinderen sterk af. Uiteraard zijn er kinderen die te lang tv kijken of de avond wat rekken om in gezelschap van de ouders te vertoeven. In veel gezinnen is het slaapritueel verloren gegaan, net als discipline en gezag. Stress is doorslaggevend, kinderen hebben er dagelijks mee te maken. Ze komen niet tot rust en de behoefte om langer tv te kijken is dikwijls een uitlaatklep of een afleiding. Ook voor kinderen is de slaap niet kunnen vatten, een zware beproeving, vandaar dat slapengaan zolang mogelijk wordt uitgesteld.

 

In een natuurlijke levenswijze houden we rekening met het levensritme. Dag en nacht wisselen elkaar af zoals een actieve periode in een passieve overgaat. Het is gemakkelijk gezegd: laat uw kind iedere dag op het zelfde uur slapen gaan, als dat kind de slaap niet kan vatten. Uiteraard is het gebruik van cafeïnehoudende drank zoals koffie, zwarte of groene thee en cola niet geschikt om de nachtrust in te leiden. De onrust wordt er alleen maar erger door. Een kind heeft bovendien een grote behoefte aan tederheid, geborgenheid en veiligheid, maar ook aan aandacht. Dit probleem lost men niet op met een aantal voorgekauwde truckjes zoals het bijhouden van een nachtboekje om na twee weken een gemiddelde te berekenen. Het echte probleem ligt bij de ouders. Zij moeten structuur en evenwicht in het gezin brengen, zodat zij hun kinderen het gevoel geven in een veilig en warm nest thuis te zijn. Kinderen moeten de kans krijgen om zich in ideale omstandigheden te ontwikkelen.

 

Slapende kinderen in de klas is een signaal aan de ouders en als die dat negeren ontstaan er problemen. Theoretisch heeft een kind van drie tot vijf jaar twaalf uur slaap nodig per nacht. Bij het ouder worden neemt dit af tot tien uur op twaalfjarige leeftijd. Uiteraard is de exacte behoefte individueel bepaald, sommigen hebben minder ander meer slaap nodig. Net als bij volwassenen zijn er ook ochtend- en avondkinderen. Ochtendkinderen gaan meestal vroeg slapen en worden spontaan wakker. Avondkinderen zijn tegen de avond nog erg fit en hebben het moeilijker om bij het opstaan wakker te worden. Hun ritme ligt anders. Dat neemt niet weg dat alle kinderen op school wakker dienen te zijn.

 

In Duitsland is men gestart met een merkwaardig experiment. Daar spreekt men van ‘wandelschoolbussen’. In plaats om met de bus naar de school te komen, groeperen kinderen zich aan de bushalte en wandelen naar school onder de begeleiding van enkele ouders en een politieagent die instaat voor de verkeersveiligheid. De kinderen zijn erg actief en zitten niet suf en slaperig in de klas, integendeel, de frisse ochtendwandeling heeft de bloedsomloop zodanig verhoogd dat alle gifstoffen zijn verdwenen. Vermoeidheid is immers niets anders dan de ongewenste gifstoffen traag uit te scheiden.

------

Dit probleem, dat ernstig en verontrustend is, wijst er op dat de omgeving waarin het kind opgroeit, verstoord is. Ouders dienen orde op zaken te stellen en vooral bij henzelf te rade gaan. Kinderen hebben een veilige omgeving nodig waar ze de stress, die ze op school hebben opgelopen, kwijt geraken. Helaas hebben veel gezinnen af te rekenen met gezinsstress en houden er een onnatuurlijke levenswijze op na. Wat leerkrachten op school vaststellen, is slechts een reflectie van het thuisfront. Daar moet het probleem worden aangepakt.

15:45 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kinderen, vermoeidheid, slapeloosheid, opvoeding |  Facebook |

13-05-07

Wondbehandeling

42-15190320755055ks57706

 

 

Wondbehandeling

 

Als een wond geneest, wil u er aan krabben met het risico dat ze weer open gaat en het helingsproces verstoord geraakt. Jeuken hoort blijkbaar bij een wondheling. De huid is een beschermlaag die de innerlijke organen afschermt tegen de buitenwereld. Als deze beschermlaag doorprikt wordt bij een beschadiging ontstaat er in het lichaam grote paniek. Langs de wonden kunnen immers allerlei ziektekiemen binnendringen. Deze paniek wordt omgezet in fysiologische signalen die een groot aantal processen op gang brengt. Een wonde gaat nooit dicht als ze niet schoon is, want anders houdt men ongewenste stoffen in het lichaam die via de bloedbanen tot bij de cellen kunnen geraken. Het afschermen van ongewenste binnendringers behoort tot het afweermechanisme. Als een splinter te diep in de huid dringt en daardoor niet kan verwijderd worden, komt er een ontsteking. Deze ontsteking opent spontaan de huid zodat de splinter zichzelf verwijderd.

 

Het dichtgroeien van de wonde is niets anders dan het vervangen van de cellen die, bij het oplopen van de wonde, verloren zijn gegaan. De korst die op de wond komt, wordt gevormd door stolling van bloedplaatjes. Ook komen er ontstekingsstoffen vrij die de wondheling mogelijk maakt. Het zijn lichaamseigen stoffen die voor de genezing zorgen. Dit proces vindt plaats onder de korst. Nevenwerkingen van die stoffen zijn pijn en jeuk. In het begin domineert het gevoel van pijn, met dat de pijn afneemt komt de jeuk. Er zijn tientallen verschillende ontstekingsstoffen bekend, vooral leukotrienen en histamine prikkelen de zenuwuiteinden. Het zijn de zenuwen die het jeuksignaal afgeven.

 

Honing is het beste middel om een wond te behandelen. Het werkt sterk zuiverend en ontsmettend en is een natuurlijk antibioticum. Het grote voordeel van honing is dat het geen littekens nalaat. Dit wijst op een perfecte celvernieuwing van de huid. Breng een zachte honingsoort, bijvoorbeeld lindebloesemhoning, op de ontsmette wonde en dek de wonde af met een pleister. Laat dit 4 à 6 uren inwerken en verwijder de honingresten. Herhaal dit enkele dagen tot de wonde dicht is. Bij ernstige wonden hebt u vakkundig of medisch advies nodig. De dermatologie heeft de laatste jaren de honing herontdekt bij het behandelen van moeilijk geneesbare wonden. Er zijn nog andere natuurlijke mogelijkheden om wonden te behandelen. Het gaat hier om bewezen remedies uit grootmoedertijd. Zij horen tot de volksgeneeskunde.

 

Raadpleeg het boek ‘Volksgeneeskunde’ door Jacob Geebelen.

16:45 Gepost door Jan Dries in Volksgeneeskunde | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wonden, honing, volksgeneeskunde |  Facebook |

12-05-07

Suikerziekte

G28-394921STK65057COR42-16679775
 

Suikerziekte, een grote bedreiging

 

 Uit een intensieve screening blijkt dat er dubbel zoveel suikerzieken zijn dan men eerst had vermoed. Suikerziekte komt vaak voor bij mensen met hoge bloeddruk en overgewicht. Er wordt aangenomen dat 5% van de bevolking aan suikerziekte lijdt, waarvan een groot aantal zich daar niet bewust van is. Er bestaan twee soorten suikerziekte. Type I-patiënten herkent men snel aan symptomen zoals vermoeidheid, veel dorst, veel plassen en gewichtverlies. Vooral erg veel dorst met veel drinken als gevolgd en uiteraard veel plassen zijn de meest verontrustende en gekende symptomen. Vaak stapt men, vanuit een soort vermoeden, naar de huisarts. Suikerziekte kan snel en doeltreffend worden opgespoord.

 

De groep met type II, ook ouderdomsdiabetes genoemd, kent een lange weg. In het begin zijn er meestal geen klachten. De diagnose wordt gemiddeld pas na vijf jaar gesteld. Intussen treden er onomkeerbare letsels op aan bijvoorbeeld ogen, nieren of bloedvaten.

Vaak gaan ouderen met deze klachten naar de arts zonder te vermoeden dat ze al verschillende jaren aan suikerziekte lijden. Suikerziekte is een zeer oude ziekte en werd al beschreven op de kleitafeltjes in het oude Babylon. Er zijn twee belangrijke oorzaken: een onevenwichtige voeding en een gestresste leven. Wat de voeding betreft, verwijzen we naar het massaal gebruik van geïsoleerde suikers, zowel witte als bruine industriesuiker, het gebruik van té veel zetmeelrijke voedingsproducten en het ontbreken van vitale voeding. Er wordt te weinig vers en rijp fruit gegeten alsook rauwe groenten. Eenzijdig gekookt voedsel leidt tot verzwakking en uitputting en maakt de mens vatbaar voor allerlei ziekten, waaronder suikerziekte.

 

Het verband tussen suikerziekte en stress is, zeker vanuit het standpunt van de natuurgeneeskunde, meer dan duidelijk. Het autonome zenuwstelsel regelt alle functies van het organisme en beheerst zowel het stressmechanisme als de stofwisseling. Aanhoudende stress zorgt voor een ontregeling van talrijke functies, waaronder ook de suikerstofwisseling. Bovendien worden de hersenen en het zenuwstelsel gevoed door natuurlijke suikers. Het gebruik van industriesuiker verzwakt echter het zenuwstelsel, maakt ons gevoeliger voor stress en zorgt voor talrijke functiestoornissen waaronder deze van de suikerstofwisseling. Het is een vicieuze cirkel waarin veel mensen gevangen zitten.

 

Suikerziekte kan voorkomen worden door voeding, levenswijze en instelling te verbeteren. Zelfs patiënten die in een voorstadium van suikerziekte verkeren, maar nog niet moeten inspuiten, zijn te redden door het gebruik van een vitale voeding en een aangepaste levenswijze. Zelfs zij die aan de insulinespuit gekluisterd zijn, kunnen hun levenskwaliteiten verhogen. Het gebruik van insuline zorgt er voor dat de ziekte vrij goed onder controle kan gehouden worden. We zien echter dat bij een groot aantal diabetici het aftakelingsproces zich voltrekt. Oogklachten, doorligwonden, overgewicht, vasthouden van vocht, afsterven van lichaamsdelen zijn de meest voorkomende klachten. Door een aangepaste voeding en levenswijze kan het aftakelingsproces afgeremd of voorkomen worden. Doorslaggevend bij een suikerpatiënt is zijn levensritme. Wat en hoe men eet is belangrijk, maar even belangrijk is de regelmaat waarop men eet, rust, actief is, slapen gaat en opstaat.

 

Op zeker moment kreeg ik een jonge vrouw op consultatie. Ze was toen 28 jaar oud en leed al 14 jaar, dus de helft van haar leven, aan suikerziekte. Ze had een brochure van mij gelezen en dat ook toegepast. Door haar voeding en levenswijze aan te passen, was er minder behoefte aan insuline ontstaan terwijl de levenskwaliteit sterk was verhoogd. Voorheen drukte haar ziekte zwaar op haar jonge leven, maar de kleine aanpassingen gaf haar het gevoel weer alles aan te kunnen. Regelmaat is het sleutelwoord van de diabeticus.

 

Voor meer informatie raadpleeg de gezondheidsbrochure ‘Natuurvoeding voor suikerpatiënten'.

 

 

11-05-07

Waar zijn de bijen gebleven?

42-16973760508009CB014282

 

 

Waar zijn de bijen gebleven?

 

Bijen zijn de stille harde werkers in de natuur. Ze zorgen er voor dat in de lente de fruitbomen bevrucht worden door het stuifmeel te helpen verspreiden. De natuurlijke bestuiving alleen is onvoldoende om de gewenste opbrengst te verzekeren. Helaas hebben de bijenpopulaties in Europa de voorbije jaren rake klappen gekregen. Er is enorm grote sterfte onder de bijen. Het lijkt er op dat er een verband is met de opwarming van de aarde. Onderzoekers gaan er vanuit dat door de stijging van de temperatuur er veel meer parasieten en schimmels voorkomen, die nefast zijn voor de bijen.

Er zijn ook andere oorzaken zoals de grote monoculturen. Uitgestrekte maïsvelden leveren slechts één soort stuifmeel op dat van weinig kwaliteit is omdat er onvoldoende voedingsstoffen in aanwezig zijn. Het ongebreideld gebruik van pesticiden tijdens de bestuivingperiode is eveneens een belangrijke oorzaak. Van jaar tot jaar neemt de bijensterfte toe. Varoa, is een gevreesde bijenziekte veroorzaakt door een mijt die op de larven en volwassen bijen leeft en virussen kan overdragen. Nochtans heeft de honingbij een buitengewone veiligheidsstrategie uitgebouwd. Alle spleten van de korf worden door de bijen zelf afgekit met propolis, een natuurlijk antibioticum. Ook honing heeft een sterk genezende en vooral antiseptische werking. In de bijenkorf heersen absolute hygiënische regels omdat een bijenkolonie zeer talrijk is en het risico op overdracht van de ziekten zeer groot is. Bijen bezoeken tijdens hun tochten nooit de bloemen die in de bermen langs autowegen groeien, omdat deze te vervuild zijn. Als een bijenkorf te dicht wordt benaderd, scheidt de koningin feromonen af. Een signaalstof die de bijen aanzet om aan te vallen. Vandaar dat de imker een ‘beroker’ gebruikt omdat rook de bijen kalmeert en verdooft. Indien een zo hygiënisch volkje nu massaal af te rekenen krijgt met sterfte, wijst dit op een bijzondere kritische toestand van het vervuilde milieu. Hopelijk trekt men hier de nodige conclusies uit. Honing is voor de mens een wonderlijk medicijn met bijzonder goede eigenschappen.

 

Wilt u meer weten over het gebruik van honing, raadpleeg dan de gezondheidsbrochure ‘Honing, stuifmeel, en koninginnegelei‘.

 

Meer lezen raadpleeg de boekenlijst.!!!!

16:45 Gepost door Jan Dries in Volksgeneeskunde | Permalink | Commentaren (1) | Tags: bijen, honing, imker, stuifmeel, gezond |  Facebook |

10-05-07

Jojo-effect

42-1747956267041PAA30400004276087

 

 

Het gevreesde jojo-effect

 

Het wordt steeds duidelijker dat de afslankingsrage de verkeerde richting uitgaat. Al eerder heb ik gewezen op het feit dat afslankingsspecialisten geen onderscheid maken tussen een exogene en endogene zwaarlijvigheid. Er wordt ook geen rekening gehouden met het lichaamsvocht dat bij zwaarlijvigheid vaak even belangrijk is als het vet. Bovendien zijn bijna alle diëten gebaseerd op de calorieëntheorie. Door bij een exogene zwaarlijvigheid caloriearm te eten, wordt de vetreserve aangesproken en daalt het lichaamgewicht. Dit proces kan gestimuleerd worden door intensief te sporten.

 

Hoe vaak leest u niet in een advertentie: ‘Het vet smelt als sneeuw voor de zon, nadien kunt u weer alles eten.’ Dat is fundamenteel fout. Wie na een afslankingskuur niet meteen overschakelt op een gezonde, natuurlijke voeding, loopt het gevaar om snel weer bij te komen. Dit is het zo gevreesde jojo-effect. Tijdens een afslankingskuur is de stofwisseling op een zodanig laag pitje, dat het lichaam met weinig calorieën toekomt. Dat is vergelijkbaar met reeën, die de winter met weinig voedsel doorkomen. Door terug over te schakelen op normale porties stijgt bij meer dan 2/3 van de afvallers heel snel het gewicht. Meestal bereiken deze mensen een gewicht dat hoger ligt dan toen ze met het dieet begonnen. Vandaar de bekende uitdrukking: afslanken kent een zwaar einde!

 

Het jojo-effect is niet zonder gevaar, het verhoogt de risico’s op hartaandoeningen en diabetes, zeker als men daar aanleg voor heeft. Uit een onderzoek, uitgevoerd aan de universiteit van Californië op duizenden mannen en vrouwen is gebleken dat een vrouw gemiddeld in haar leven 36 kg verliest en er weer 98 kg bijkomt. Een kleine groep, die het lichaamsgewicht onder controle kan houden, heeft dit te danken aan een gezonde voeding en een levenswijze met beweging. Helaas zijn er ook die een constant laag gewicht weten te behouden door té weinig en té eenzijdig te eten. Zij lijden permanent aan ondergewicht en putten op langer termijn hun lichaam uit waardoor ze vatbaar zijn voor allerlei ziekten.

 

Het jojo-effect kan voorkomen worden door in fasen af te vallen en periodes in te bouwen met gezonde voeding en een natuurlijke levenswijze. Bereken eerst het gewicht dat u zeker niet mag overschrijden. Dit wil zeggen dat u een BMI van 25 moet nastreven. Dit gewicht wordt bepaald door lengte x lengte x 25. Is iemand bijvoorbeeld 1,68 m groot, dan is het maximum gewicht (1,68 x 1,68) x 25 = 70, 56 kg, afgerond 70 Kg. Indien deze persoon 91 kg weegt, is er een overgewicht van 21 kg. Het afslanken gebeurt in drie fasen van telkens 7 kg. Tussen iedere fase schakelt men over op een algemene gezonde voeding met veel fruit en groenten en weinig brood, deegwaren, gebak enz. U bepaalt zelf hoelang deze tussenfasen duren. Meestal rekenen we op 3 à 6 weken. Op deze wijze voorkomt u het jojo-effect terwijl u geleidelijk overschakelt op een gezonde voeding. Uw gewicht blijft hierdoor relatief constant.

18:00 Gepost door Jan Dries in Voeding | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dieet, jojo effect, bmi, afslanken, verdikken, zwaarlijvig |  Facebook |

09-05-07

Huismijt en allergie

173501710069019PAA394000047EV402-059

Huismijt en allergie

 

Stofmijten produceren een allergieverwekkende stof die het vermogen van de huid verstoort om als barrière op te treden tegen andere allergenen en irritaties. Dat demonstreerden Japanse onderzoekers op overtuigde wijze in vivo. Hun ontdekking duidt er op dat de ontsteking de gevoeligheid voor allergenen vergroot. Jeuk en droge huid worden eerst op gang gebracht doordat het huismijtallergeen de proteïnen doet desintegreren. Huismijten komen zelfs in de properste huizen voor en bevinden zich in meubelen, tapijten en bedden. Het zijn hun dode huid en uitwerpselen die allergische reacties veroorzaken. In de  VS lijden vijftien miljoen mensen aan huidaandoeningen, atopische dermatitis of eczeem, die door gewone huismijt verergerd worden. Twintig procent van alle bezoeken aan de dermatoloog in Amerika hebben verband hiermee. Het probleem is niet zo zeer de huismijt maar wel het feit dat een aantal mensen er allergisch voor worden. Waarom is de ene allergisch en de andere niet? Op die vraag hebben de onderzoekers nog steeds geen antwoord.

 

 

16:45 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (3) | Tags: allergie, huismijt, stofmijt, stof gezondheid |  Facebook |

08-05-07

Honing, niet goed voor baby’s!

pr21698ks4523ks57706PAA300000003

Honing,
niet goed voor baby’s!

 

Honing is een van de rijkste middelen die de natuur aanbiedt. De toepassing van de apitherapie is succesvol. Toch wordt er regelmatig gewaarschuwd dat kinderen jonger dan een jaar geen honing mogen gebruiken. Honing bevat soms sporen van Clostridium botulinun, dat botulisme veroorzaakt. Door de warmte van het theewater waarin honing wordt vermengd, wordt deze toxine niet vernietigd. De zuurtegraad in de maag en de darmflora van de baby is ontoereikend om de ontwikkeling van deze toxine te beletten. Het gaat om een voorzorgsmaatregel.  Bij honing die in koekjes of babyvoeding is verwerkt, is het risico minimaal.  Voor kinderen ouder dan een jaar of bij volwassenen is er geen probleem omdat deze eventuele sporen van Clostridium botulinun door het maagzuur worden vernietigd.

16:45 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (1) | Tags: honing, baby, babyvoeding |  Facebook |

07-05-07

waarom mensen te veel eten!

42-1611043042-1652051142-16856858ks75952

Wachten op het verzadigingsgevoel

waarom mensen te veel eten!

 

De drang naar voedsel is een instinctieve drang dat hoort tot de lagere of de primaire gevoelens. Zonder eten is leven niet mogelijk, vandaar dat onze hersenen uitgerust zijn met een hongercentrum. Als de maag leeg is of de bloedsuikerspiegel daalt onder zijn normale waarde, ontstaat er een sterke behoefte aan eten. Het is een vervelend gevoel dat vaak wordt uitgedrukt met de woorden: ik scheur van de honger of ik ben scheel van de honger. Het hongergevoel is verbonden met de instinctieve drang naar overleving. Sommige mensen hebben het zo druk dat ze deze sterke drang naar voedsel onderdrukken en vergeten te eten. Ook stress, verdriet en andere negatieve emoties onderdrukken het hongergevoel en veroorzaken een gebrek aan eetlust.

 

Tegenover het hongercentrum staat het verzadigingscentrum, beide centra werken als antagonisten, d.w.z. ze houden elkaar in evenwicht. Als we aan een rijk gevulde tafel zitten en met begerige ogen naar de gerechten kijken, komt het water in de mond. Het zien en het ruiken van voedsel brengt de werking van de speekselklieren en de maag- en darmklieren op gang en stimuleert de maag- en darmbeweging. Dit wijst er op hoe onze zintuigen verbonden zijn met het spijsverteringsstelsel. Toch merken we dat er op zeker ogenblik een verzadigingsgevoel optreedt waardoor de behoefte aan voedsel volledig afneemt. Als we suikerrijk voedsel zoals fruit langzaam eten, dan treedt er snel een verzadiging op doordat de bloedsuikerspiegel begint te stijgen. Als we trage suikers gebruiken zoals zetmeel uit brood, pasta, gebak of aardappelen, stijgt de bloedsuikerspiegel uiterst traag omdat deze complexe suikers heel langzaam worden afgebroken tot dubbele en nadien tot enkelvoudige suikers. Door de trage stijging van de bloedsuikerspiegel wordt er geen signaal doorgegeven aan het verzadigingscentrum en treedt er bijgevolg geen verzadiging op. Pas als de maag meer dan gevuld is met voedsel en uitzet, reageert het verzadigingscentrum. Vandaar dat veel mensen te veel eten door het uitblijven van dit signaal. De uitgezette maag vraagt meer voedsel en zet zich daardoor verder uit waardoor het verzadigingsgevoel steeds langer uitblijft.

 

Onder voedingsdeskundigen zijn er nogal wat meningsverschillen. Zo wordt door sommigen een zetmeelrijke voeding aangeprezen juist omwille van de traag afbrekende suikers. Wie een traditioneel ontbijt neemt met belegde boterhammen, ontbijtkoeken of graanvlokken heeft heel de voormiddag nodig om het zetmeel af te breken tot enkelvoudige suikers. Het duurt immers drie à vier uren eer de maag leeg is en al de suikers zijn vrijgekomen. Dit is een belasting van het spijsverteringsstelsel en vooral van de pancreas en de suikerstofwisseling. Suikerziekte is een zeer oude ziekte die bij de eerste boeren meer tienduizend jaar geleden al bekend was. De grootschalige consumptie van graanvoeding werd pas mogelijk op het ogenblik dat de mens de granen zelf ging verbouwen. Door een trage suikervertering wordt het eerste signaal van het verzadigingscentrum onderdrukt en moet men wachten tot de maag gevuld is en begint uit te zetten.

 

Begint u de dag met een fruitontbijt, dan worden de enkelvoudige suikers onmiddellijk vrijgegeven en opgenomen. Er is geen verteringsenergie nodig, geen belasting van de spijsvertering of van de pancreas. Omdat deze enkelvoudige suikers snel in het bloed terecht komen, stijgt de bloedsuikerspiegel en wordt meteen het verzadigingscentrum ingeschakeld. U kunt zelf de proef doen. Neem een appel, snijdt die in dunne schijfjes of blokjes en eet deze langzaam op. U bent met zo een appel wel een tijdje bezig, maar zodanig verzadigd dat u geen tweede appel binnen krijgt. U zult de opmerking maken dat u na een uur opnieuw honger hebt. Dat is logisch omdat uw lichaam gewoon is volgepropt te worden met traag afbrekende suikers uit zetmeelrijke voeding. Uw bloedsuikerspiegel reageert onstabiel, dat is een tijdelijk verschijnsel en geldt alleen bij de overschakeling van een traditioneel ontbijt naar een fruit ontbijt. Door de dag met een fruitontbijt te beginnen, versterkt u uw suikerstofwisseling en wordt uw bloedsuikerspiegel gestabiliseerd en heeft u minder behoefte aan grote hoeveelheden voedsel.

 

Duizenden mensen hebben mijn advies gevolgd en zijn overgeschakeld op een fruitontbijt en schakelen regelmatig een fruitmaaltijd in of eten tussendoor wat fruit. Zij eten opvallend minder zetmeelrijke voeding zoals brood, deegwaren, rijst, aardappelen en peulvruchten. Hun honger- en verzadigingscentrum werd er door genormaliseerd, het spijsverteringsstelsel versterkt en wordt vooral de suikerstofwisseling hierdoor minder belast. U zult opmerken dat in alle sportboeken zetmeelrijke voeding wordt aanbevolen. Bij uithoudingssporten kan het nuttig zijn om over trage suikers te beschikken omdat de spieren gedurende een langere periode intens gebruikt worden. Tijdens het sporten is er een voortdurende behoefte aan suikers. Extreme sporten beoefenen heeft niets te maken met een natuurlijke levenswijze met bijbehorende gezonde voeding. In normale omstandigheden is de mens beter gediend met enkelvoudige suikers dan met zetmeel. Uitzondering hierop is het slanke sportieve type dat voortdurend in beweging is. Zij die tot dit type behoren kunnen niet zonder zetmeelrijke voeding, zij hebben vulling nodig. Zetmeel heeft de eigenschap om vocht vast te houden, vandaar dat ik magere mensen altijd zetmeelrijke voeding aanbeveel. Mollige mensen doen er echter goed aan weinig zetmeel te gebruiken.

17:00 Gepost door Jan Dries in Voeding | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verzadiging, honger, eten, dieet, gezondheid |  Facebook |

06-05-07

De ui zorgt niet alleen voor tranen

PAA282000014574437015744370342-17371064

De ui zorgt niet alleen voor tranen

maar heeft ook een helende werking

 

Bij het pellen van een ui tranen de ogen. De ui, maar ook de sjalot, prei, bieslook en knoflook behoren tot het geslacht Allium. De pootui (Allium cepa) wordt al heel lang in de keuken gebruikt. De geschiedenisboeken staan er vol van. De ui wordt in de keuken als kruid gebruikt omwille van zijn prachtig en krachtig aroma. Daarom kunnen we er ook maar weinig van eten. De ui staat vooral bekend voor zijn geneeskrachtige werking. De tranen worden veroorzaakt door de etherische oliën die aminozuursulfoxides bevatten en aan deze plantenfamilie hun specifieke smaak geven. Wanneer we een ui versnijden, komt allinase vrij. Dit is een enzym dat sufloxides omzet in sulfeenzuur dat een soort gas vormt en de ogen doet tranen. Datzelfde sulfeenzuur kan zich condenseren tot thiosulfinaten die de neus prikkelen en een verstopte neus moeiteloos open maken. Het is een straatoude remedie om bij een neusverkoudheid een opengesneden ui op zijn nachttafeltje te leggen. De thiosulfinaten maken de neus weer helemaal open.

 

De ui kent nog meer geneeskrachtige toepassingen. Allisine en andere zwavelhoudende verbindingen vormen een soort natuurlijke antibioticum. Ui heeft een betrekkelijke grote antibacteriële werking die zich via het inademen doorheen het lichaam verspreidt tot in het gebied van de nieren, blaas en urinewegen. Ui is een onmisbaar kruid ter voorkoming en genezing van talrijke ontstekingsziekten. Daarnaast bevat de ui flavonoïden, de rode en gele ui is rijk aan quercetine, en werkt beschermend bij hart- en vaatziekten. Ui doet de bloeddruk dalen, verlaagt de cholesterolspiegel, verbetert de doorbloeding, voorkomt veroudering van de vaten en stimuleert de immuniteit. De ui is betrokken bij het zuurstoftransport naar de cellen en heeft een kankerremmende werking. Ik vat even de gunstige werkingen van de ui voor u samen.

 

 • Voorkomt en geneest infecties
 • Versterkt de immuniteit.
 • Maakt een verstopte neus weer open.
 • Versterkt de slijmvliezen in maag en darmen.
 • Voorkomt ontsteking van de nieren, blaas en urinewegen.
 • Doet de bloeddruk dalen.
 • Verbetert de vetwaarde in het bloed (cholesterolverlagend).
 • Stimuleert de doorbloeding.
 • Voorkomt aderverkalking.
 • Heeft een gunstige invloed op de vorming van het bloed.
 • Voorkomt vaatziekten en spataders.
 • Wekt de eetlust op bij slechte eters.
 • Stimuleert de productie van anti-stresshormonen.
 • Ondersteunt een positieve gemoedstoestand.
 • Verbetert de libido.

 

Contra-indicatie: Ui, en dat geldt voor de aanverwante soorten, bevat mosterdolie en wordt door mensen met een gevoelige maag en darmen niet goed verdragen. Wees voorzichtig met ui mocht dit bij u het geval zijn.

15:45 Gepost door Jan Dries in Voeding | Permalink | Commentaren (1) | Tags: ui, ontsteking, vaten, infecties, immuniteit, uinewegen, hart, libido |  Facebook |

05-05-07

Rekje strekje

PAA263000015pr8564242-1660931972868058

Rekje strekje

en een flinke geeuw!

 

Iedereen begint de dag met een rekje, een strekje en een geeuwtje. Het is de beste methode om meteen wakker te worden. Katten zijn meesters in het zich behaaglijk uitrekken. Zij weten ieder spier en spiergroep aan de nodige training te onderwerpen. Dit is voor de kat belangrijk om zich snel te kunnen bewegen. Ook bij de mens is de behoefte aan rekken, strekken en geeuwen instinctief aanwezig. Als we een langere tijd hebben stilgezeten of gelegen hebben we de behoefte om de spieren los te maken. Het menselijke lichaam is opgebouwd als een grote maar ingewikkelde spierbundel. Door de spieren, zelfs gedurende relatief korte tijd niet te gebruiken, vermindert de bloedtoevoer naar de spieren. Dat maakt de spieren stram en stijf. Door ons uit te rekken stimuleren we de bloedtoevoer naar de spieren. Alleen goed doorbloede spieren zijn in staat om hun werking te doen. Het is logisch dat ons lichaam na een rustpauze, bij zittend werk of bij gebrek aan beweging een dringend signaal geeft om zich goed uit te rekken. Bij spierinspanning, sporten maar ook bij stress of psychische spanningen verkorten de spieren en wordt het bloed eruit gedrukt, vandaar dat deze spieren pijnlijk aanvoelen. Door spierspanning wordt niet alleen de doorbloeding naar de spieren, maar ook naar andere lichaamsdelen min of meer afgeremd. Verkrampte en verstijfde spieren beletten eveneens een normale ademhaling. Er zijn gestresste mensen die het gevoel krijgen te stikken. Ze hebben er alle belang bij om eens goed te rekken en te strekken zodat ze weer diep kunnen ademhalen. Rekken en strekken is een eenvoudig hulpmiddel dat ons vaak op moeilijke ogenblikken best kan helpen. Vooral als u helemaal verkrampt bent, doet het wonderen.

 

Verwant aan het rekken en strekken is ongetwijfeld de geeuw. Waarom geeuwen we als we moe zijn en waarom werkt het zo aanstekelijk? Twee vragen waarop ik u een antwoord zal geven. Geeuwen is niet alleen een signaal dat er op wijst dat we moe zijn, maar ook dat onze conditie is veranderd. Tijdens het geeuwen ademt men één keer diep in met open mond en worden de spieren van de kaken en romp uitgerekt. Geeuwen komt in de dierenwereld vrij veel voor. Net als rekken en strekken wordt geeuwen instinctief geregeld. We doen het zonder dat we ons daar bewust van zijn. Het geeuwcentrum bevindt zich in de hypothalamus en brengt het geeuwen op gang door het vrijmaken van chemische boodschappers zoals dopamine, glycine, oxytocine en het adrenocorticotropisch hormoon of ACTH. Deze laatste stof is net voor het ontwaken erg actief en zet zowel de geeuwreactie en het uitrekken van het lichaam in gang. Geeuwen laat zich moeilijk onderdrukken. Waarom geeuwen zo aanstekelijk is, weet men niet. De instinctieve drang om te geeuwen, te rekken of te strekken heeft als doel spierblokkades op te heffen zodat het lichaam beter functioneert. Leer luisteren naar uw lichaam en beantwoord de signalen die het lichaam uitzendt. Rekken, strekken en geeuwen zijn gezondheidsbevorderende activiteiten die deel uitmaken van het dagelijkse leven.

17:01 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geeuwen, stretchen, slapen, moe, beweging |  Facebook |

04-05-07

Avocado

F000383656568742AA051574

Avocado

Een lekkernij met geneeskrachtige werking

 

 

Avocado behoort tot de familie van de laurierachtigen (Lauracea). Oorspronkelijke was de avocado de vrucht van een twintig meter hoge boom, die uitsluitend in tropisch Zuid- en Midden-Amerika voorkwam. Er zijn thans talrijke gekweekte rassen en variëteiten die in tal van tropische gebieden worden verbouwd op eerder lage stammen om het plukken te vergemakkelijken. Het gaat hier om groene, paarse of bijna zwarte vruchten met een gladde, ruwe of bobbelige schil, tussen de 5 en 20 cm lang en rond of een peervormige structuur. Het vruchtvlees is groenachtig wit of enigszins geel getint. Het is dit romige en crèmeachtige vruchtvlees dat de avocado zo aantrekkelijk maakt. Het vruchtvlees heeft een vrij neutrale smaak dat doet denken aan noten. Midden het vruchtvlees ligt een grote pit, die gemakkelijk  verwijderd kan worden.

 

Snij de vrucht in de lengte door tot op de dikke, harde pit. Door beide helften voorzichtig in tegengestelde richting te draaien komen ze los van de pit. Het vruchtvlees kan met een lepel uit de schil worden gehaald. Door het toevoegen van een weinig zout en strooikruiden wordt de neutrale smaak pittiger. Omwille van het hoge vetgehalte is het goed er wat citroensap over te sprenkelen of er aan toe te voegen. Het vruchtvlees kan in reepjes worden gesneden bij rauwe groenten en salades of geplet als broodbeleg. De avocado kent talrijke toepassingen in de gezonde keuken. De Azteken noemden de vrucht ‘boter uit het bos’. De avocado laat zich gemakkelijk combineren met andere fruitsoorten, champignons, groenten, groenten die in melkzuur of azijn worden bewaard, tomaten of aardappelen.

 

De avocado is rijk aan plantaardig vet (23,5 %) dat van zeer goede kwaliteit is. Deze erg geprezen vrucht bevat slechts 0,4 % koolhydraat, maar met een hoge concentratie aan een uitzonderlijk suiker, namelijk mannoheptulose. Een stof die de bloedsuikerspiegel normaliseert en hyperglycemie doet dalen. Avocado speelt een grote rol bij het voeden van de zenuwcellen en de hersenen. De avocado heeft een gunstige invloed op de insulineproductie, die bij veel mensen te hoog ligt. Door zijn afremmende werking loopt men minder gevaar om suikerziekte te krijgen en wordt het reservevet beter gebruikt. Avocado hoort thuis in een gezond en verantwoord vermageringsdieet. De aanwezigheid van lecithine is gunstig voor het zenuwstelsel, terwijl koper (210 microgram) instaat voor de productie van rode bloedlichaampjes.

 

 • Avocado helpt bij vele kwaaltjes.
 • Heeft een gunstige invloed op het zenuwstelsel, de gemoedstoestand en is onmisbaar in de strijd tegen stress.
 • Helpt bij menstruatieproblemen.
 • Stimuleert de maagzuurproductie voor een betere eiwitvertering. Vooral bij een te lage maagzuurproductie werkt avocado erg goed, dus bij een te traag werkende maag.
 • Stimuleert de productie van rode bloedlichaampjes.
 • Ideale vet- en eiwitleverancier voor moeders die borstvoeding geven.
 • Door de aanwezigheid van vitamine B6 heeft avocado een gunstige invloed op de immuniteit, eiwitstofwisseling en bij de aanmaak van neurotransmitters (depressie).
 • Wordt uitwendig gebruikt als voedzaam masker bij droge huid (vit. E).

 

Sommige mensen schrikken van het hoge vetgehalte, maar zij vergeten dat plantaardig vet noodzakelijk is voor een goede gezondheid en het beheersen van de cholesterolspiegel. Ondanks zijn hoge calorische waarde speelt avocado een gunstige rol bij het streven naar minder gewicht. Avocado hoort ook thuis in het ‘Dries Kankerdieet’ en neemt daar zelfs een belangrijke plaats in. Regelmatig avocado eten beschermt u tegen kanker. U kunt de pit in een glas water leggen, op de vensterbank zetten en na enige tijd ontstaat er een kiem. Plant de gekiemde pit in een bloempot en plaatst deze op een zonnige plaats. U krijgt een prachtige kamerplant!

03-05-07

Groene thee

F0019970F0018724u10007396

Het verwarrende verhaal
van groene thee

 

Iedereen weet dat het drinken van zwarte thee vergelijkbaar is met het drinken van koffie. Het zijn ongezonde genotsmiddelen. Beide populaire dranken bevatten xanthine alkaloïden, die in de cafeïne aanwezig zijn en een stimulerende werking hebben op het centraal zenuwstelsel. Het is aangetoond dat koffie en zwarte thee slapeloosheid, hoofdpijn en het angstsyndroom veroorzaken.  Koffie en zwarte thee verhogen eveneens de bloeddruk, hoewel sommige onderzoekers daaraan durven twijfelen. Koffie en zwarte thee verhogen de alertheid, verdringen de vermoeidheid op een onnatuurlijke wijze en beïnvloeden de werking van de pancreas, vooral de insulineproductie is er gevoelig voor.

 

Tegenover dit bekende verhaal wordt groene thee als gezondheidsbevorderende drank aanbevolen, terwijl groene en zwarte thee van dezelfde plant is, namelijk de Camellia sinensis, met precies dezelfde schadelijke inhoudstoffen. Een vreemd en verwarrend verhaal dat de moeite loont om eens grondig op in te gaan. Er is niet alleen zwarte en groene thee, men heeft ook witte thee en oolongthee. Het gaat hier om de blaadjes van eenzelfde plant die op verschillende manieren worden verwerkt.

 

De verwerking van zwarte thee bestaat uit verflensen (kneuzen), rollen, fermenteren en vuren of drogen.  Groene thee wordt vaak ‘ongefermenteerde’ thee genoemd. De vers geplukte blaadjes worden verflenst en dan verhit om de natuurlijke fermentatie tegen te gaan die het blad doet ontbinden. De verhitting gebeurt eerst door  het zonlicht en daarna door de blaadjes in hete pannen te leggen, op te scheppen terwijl ze zacht en vochtig worden en het natuurlijk vocht verdampt. Dit proces wordt verschillende keren herhaald tot de blaadjes dofgroen zijn en klaar zijn voor gebruik. In China zijn er theesoorten die niet gevuurd maar gestoomd worden.

 

Witte thee wordt op zeer beperkte schaal geproduceerd in China en Sri Lanka. De nieuwe knoppen worden geplukt voor ze opengaan, verflenst en gedroogd. De gekrulde knopjes hebben een zilverachtige kleur en geven een zeer licht, strokleurig aftreksel.  De Oolongthee wordt meestal ‘halfgefermenteerde’ thee genoemd en komt voornamelijk voor in China en Taiwan.

 

Thee of  koffie!

In Azië wordt thee gedronken zoals in het Westen koffie, bij het eten of om de gezelligheid.

Thee wordt daar niet gebruikt omwille van eventuele gezondheidsbevorderende effecten. Daar gebruikt men, net als in het Westen, geneeskrachtige kruiden voor. Veel van onze bekende en veel gebruikte geneeskrachtige kruiden komen uit het Oosten. Daarnaast beschikken zij over een zeer groot aanbod van allerlei geneeskrachtige kruiden die hier niet of nauwelijks bekend zijn. Het is vreemd dat men sinds een tiental jaren groene thee op de markt brengt als gezondheidsbevorderend middel terwijl het een genotsmiddel is. Er worden zoveel goede eigenschappen aan toegeschreven dat fabrikanten van cosmetica en voedingssupplementen het als grondstof in hun producten hebben opgenomen. De vermelding ’bevat groene thee’ doet immers verkopen.  

 

Laten we objectief, zakelijk en wetenschappelijk dit onderwerp nader bekijken. Van de vier soorten heeft groene thee de meest natuurlijke smaak. Groene thee wordt doorgaans meer gedronken in Azië, terwijl de zwarte soorten vooral geëxporteerd worden naar het Westen, vandaar ook de naam Engelse thee. Trouwens in Engeland en ook Ierland wordt ontzettend veel thee gedronken als alternatief voor koffie.

 

Inhoudstoffen

Thee bevat, zoals trouwens alle planten, inhoudstoffen. Bepaalde inhoudstoffen zijn schadelijk, andere hebben een genezende werking. Indien beide voorkomen, moet men de voordelen afwegen tegenover de nadelen. De schadelijke stoffen van groene thee vinden we terug in cafeïne. Omdat veel groene theedrinkers slaapproblemen krijgen, heeft men, net als bij koffie, een cafeïnevrije thee op de markt gebracht. Het verwijderen van cafeïne gebeurt door middel van een chemisch solvent en is zeker niet gezondheidsbevorderend.

 

Zowel de zwarte als de groene thee bevat flavonoïden, dit zijn chemische stoffen met antioxiderende eigenschappen die de typische smaak en kleur geven.Thee bevat flavonolen zoals quercetine en kampferolie,  en vooral flavonolen zoals catechines in groene thee en theflavines en thearubigines in zwarte thee.  De laatste twee ontstaan door oxidatie van catechines. Wat de consument niet weet en wat ook niet in de informatie over groene thee wordt vermeld is dat de hier genoemde inhoudstoffen in veel hogere concentraties voorkomen in geneeskrachtige kruiden (zie kruidenchemie en het kruidencompendium) maar ook in voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen eet men, in tegenstelling tot thee, in veel grotere hoeveelheden. Men hoeft dus geen zwarte of groene thee te drinken omwille van deze stoffen, die er eerder matig in voorkomen.

 

Onderzoek 

Er wordt ontzettend veel beweerd, groene thee zou het cholesterol doen dalen, is zelfs goed tegen kanker, maar klopt dat ook allemaal! Patrick Mullie beschrijft een aantal onderzoeken.

 

‘Van Het Hof en medewerkers onderzochten gedurende vier weken de invloed van 900 ml groene thee op de oxidatie van het LDL-cholesterol bij 45 vrijwilligers. Ondanks de aanwezigheid van de flavonoïden bleek het LDL-cholesterol geen hogere weerstand tegen oxidatie te bezitten. De plasmaconcentratie aan theeflavonoïden bleek te laag te zijn om een antioxiderende activiteit te bezitten. McAnlis en medewerkers kwamen eveneens tot de vaststelling dat 600 mg thee per dag de plasmawaarden aan oxidantia niet deed stijgen en dat er geen bescherming was van  de oxidatie van het LDL-cholesterol.’

 

Mullie zegt verder dat de resultaten van epidemiologische studies over de invloed van thee op het voorkomen van hart- en vaatziekten tegenstrijdig zijn. Sommige studies geven aan dat als thee in combinatie met appelen of uien wordt gedronken, er wel een effect zou zijn. Uiteraard omdat appels en uien rijk zijn aan flavonoïden en in grotere hoeveelheden aanwezig zijn dan in groene of zwarte thee. De meeste studies tonen aan dat bij het regelmatig drinken van thee er geen daling van het serumcholesterolgehalte optreedt. Bovendien is het bijzonder moeilijk om een mogelijke daling van de cholesterol aan te tonen gezien dit vaak familiaal bepaald is en dat het voedingspatroon en de levenswijze daar een grote invloed op hebben. Mullie besluit: ‘Een onderzoek uitgevoerd door Bingham en medewerkers op 31 mannen en 34 vrouwen gedurende vier weken met 6 kopjes zwarte thee per dag gaf geen enkele invloed op de bloedvetten.’

 

Uit deze onderzoeken kunnen we afleiden dat wat de werking betreft er nauwelijks een verschil is tussen groene en zwarte thee. Het verschil ligt enerzijds in de bewerking en anderzijds in de smaak.  Voor de theedrinkers ligt het verschil alleen in de persoonlijke voorkeur. Zowel groene als zwarte thee heeft een minimale gezondheidsbevorderende werking die niet opweegt tegen de nadelen van cafeïne. Sommige onderzoekers willen de nadelen van cafeïne relativeren, terwijl deze door talrijke betrouwbare studies zijn aangetoond.   

 

Cafeïne zorgt voor innerlijke onrust

De meeste mensen weten wanneer zij hun grens hebben overschrijden door te veel cafeïnerijke drank te gebruiken. Zij voelen zich in een kunstmatige toestand van alertheid. Onrust, een onverklaarbaar angstgevoel, de slaap moeilijk kunnen vatten, stuwingen naar het hoofd, verhoogde hartslag of hartritmestoornissen zijn de bekendste symptomen. Wat doet cafeïne? Het maakt niets uit of deze uit groene of zwarte thee of koffie afkomstig is. Uiteraard speelt de concentratie, de hoeveelheid en de frequentie een doorslaggevende rol.

 

In de hersenen produceren we adenosine, een boodschapperstof zoals serotonine en vele andere. Deze stof wordt aangemaakt om de gevolgen van vermoeidheid tegen te gaan. Ze zetten zich vast op de zenuwcellen waardoor de celactiviteit afneemt en het lichaam in rusttoestand komt. Bij grote fysieke of mentale inspanningen worden enorm grote hoeveelheden van deze stof geproduceerd om de mens tot rust te dwingen zodat de vermoeidheid wegebt. Adenosine is het zandmannetje dat ons dwingt te rusten, waardoor eventuele schadelijke gevolgen van oververmoeidheid afnemen. Het is een prachtig mechanisme dat streeft naar rust en evenwicht.

 

Cafeïne is de tegenspeler van adenosine omdat het de receptoren ervan verdringt zodat de zenuwcellen in zijn activiteit gestimuleerd worden, m.a.w. het organisme wordt vanuit een natuurlijke rusttoestand gebracht in een toestand van alertheid. Cafeïne verdringt de remmende werking van adenosine op de neuronen en spoort ze aan in werking te treden. De vermoeidheid verdwijnt niet maar wordt onderdrukt. Een vermoeid lichaam is door het drinken van thee of koffie in staat actief te zijn, maar dat is niet zonder gevaar. Bij het regelmatig drinken van cafeïnerijke drank ontstaat er een verslaving omdat er een strijd  ontstaat tussen adenosine en cafeïne. Door het zelfregulerend mechanisme probeert  het lichaam zich te herstellen, wat gepaard gaat men onaangename reacties, die de behoefte aan de onderdrukkende adenosine verhoogt.

 

De bewering dat men van cafeïne helderder kan denken klopt inderdaad. Onder invloed van cafeïne blijven de ogen open, wat wijst op paraatheid. Vanzelfsprekend kan men dan beter denken. Hoewel het lichaam behoefte heeft aan rust. Lang heeft men gemeend dat cafeïne wateruitscheidende eigenschappen zou bezitten, maar dit wordt nu door iedereen ontkend. Cafeïne remt het antidiuretisch hormoon en voert via de nieren water af. Nu blijkt dat het uitgescheiden vocht zich snel normaliseert en er geen extra verlies is. Het Deutsche Gesellschaft für Ernährung heeft haar aanbevelingen herzien: cafeïnerijke drank wordt nu als vochtopname beschouwd.

 

Voorzichtigheid is geboden

Er is geen bezwaar tegen het matig gebruik van groene of zwarte thee of een kopje koffie, maar het blijft een genotsmiddel zonder gezondheidsbevorderende eigenschappen. Toch zullen een aantal mensen voorzichtig moeten zijn omdat zij de nadelige gevolgen sneller ondergaan.

 

 • Hoge bloeddruk: wie na het drinken van een of meerdere kopjes thee of koffie een rood gezicht krijgt, al dan niet in combinatie met hartkloppingen, speelt met vuur. Dit kan leiden tot hartritmestoornissen, hartinfarct of hoge bloeddruk. Inderdaad cafeïne stimuleert de hartactiviteit doordat noradrenaline gestimuleerd wordt. Hou ook rekening met constitutionele aanleg, voeding en levenswijze.
 • Maagproblemen: cafeïne zorgt bij een aantal mensen voor maagproblemen, het is vooral de combinatie van cafeïne met looistof die hiervoor verantwoordelijk is. Mensen met een gevoelige maag zullen extra voorzichtig zijn.
 • Vrije radicalen: Cafeïnerijke drank zorgt voor een hogere oxidatie en maakt vrije radicalen aan waardoor er een grote behoefte ontstaat aan antioxidanten. Cafeïne heeft geen antioxidatieve werking.
 • Cholesterolverhogende werking: cafeïnerijke drank bevat diterpene, een stof die de cholesterol verhoogt. Bij een verhoogde cholesterolwaarde doet men er goed aan te stoppen met het drinken van thee of koffie.
 • Lever: er is een enzym dat in de lever de uitscheiding van cafeïne regelt. Nu blijkt dat een aantal mensen meer van dit enzym bezitten en daardoor sneller cafeïne uitscheiden in tegenstelling tot zij die de cafeïne langer in het lichaam vasthouden. De aanwezigheid van dit enzym is genetisch bepaald. De schade van cafeïne is voor een groot deel afhankelijk van de duur dat deze giftige stof in het lichaam aanwezig blijft. Dr. Marilyn Cornles en medewerkers van de universiteit van Toronto zijn tot deze bevindingen gekomen. Zij gaan er vanuit dat bij mensen die vrij lang cafeïne in het lichaam vasthouden wel degelijk schade wordt veroorzaak aan het hart en het bloedvatensysteem.
 • Zwangerschap: zelfs Regina Naumann, die voorstander is voor het drinken van koffie, waarschuwt dat zwangere vrouwen maximum 2 kopjes koffie per dag mogen drinken omdat het de kans op een doodgeboren baby verhoogt, alsook een plotse dood tijdens het eerste levensjaar kan veroorzaken. De negatieve invloed van genotmiddelen tijdens de zwangerschap is al vaker aangetoond. Wij zijn van mening dat tijdens de zwangerschap het best helemaal geen koffie wordt gedronken.
 • Suikerziekte: de negatieve invloed van cafeïne op de insulineproductie is aangetoond. In hoeverre cafeïne invloed heeft op het ontstaan van suikerziekte is echter minder duidelijk. De bewering dat cafeïne suikerziekte kan afremmen of het risico kan verminderen wordt als onjuist beschouwd.  

 

Besluit

Hieruit kunnen we besluiten dat groene thee geen gezondheidsdrank is en niet thuis hoort binnen de natuurlijke gezondheidszorg, wat men ook mag beweren. De wijsheid van het Oosten toont ons de weg naar de waarheid. Wie zijn gezondheid wil bevorderen gebruikt, zowel in het Oosten als in het Westen, geneeskrachtige kruidenthee. Kruiden zijn zeer rijk aan flavonoïden, flavolen, fynolen en polyfenolen en nog vele andere geneeskrachtige stoffen die ook in voedingsmiddelen aanwezig zijn. Ze worden daar bioactieve stoffen, fytochemicaliën of supernutriënten genoemd.  Het verwarrend en gecommercialiseerd verhaal van de groene thee toont de onmetelijke kracht aan van het lobbywerk en publiciteit.  Een kracht die verblindend werkt en zoveel mensen op een verkeerd spoor zet. Het is de taak van iedere VGL-Consulent en gezondheidstherapeut om de zoekende mens de juiste weg te tonen, ook al is dat niet altijd gemakkelijk. De hulpvrager heeft recht op eerlijke en objectieve informatie.

 

Geraadpleegde  bronnen:

Jean Pettigrew :    Thee, Alle informatie voor de liefhebber  Uitgeverij Librero Hedel, 1988

Patrick Mullie :     Functionele voedingsmiddelen, Uitgeverij Acco Leuven, 2003

Lyndel Costain : Handboek Supernutriënten, Uitgeverij Trion Baren,  2001

Regina Naumann : Ein Hoch auf die Koffietasse! Gesund Leben, Stern 5/2006

Claus Leidsman :  Bioactieve Substanzen in Lebensmittel, Hippokrates Verlag Stuttgart, 1995

Claus Leitzmann : Van nature gezond met bioactieve stoffen, Het Spectrum, 1998

 

 

 

 

 

16:45 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (10) | Tags: thee, groene thee, koffie, cafeine |  Facebook |

02-05-07

Alcohol

25314CB01749556569620

Alcohol,
een groter probleem dan drugs

 

In ruim een kwart van de psychiatrische opnamen is de hoofddiagnose middelenmisbruik, of met andere woorden, door verslaving aan alcohol, geneesmiddelen of illegale drugs. ‘Mensen leggen automatisch de link tussen verslaving en illegale drugs, maar in de psychiatrie ondervinden we dat alcohol een veel groter probleem is’ bevestigt Roger Hamael, clusterverantwoordelijke Verslavingszorg in het Psychiatrisch Ziekenhuis van Ziekeren (St.Truiden).  Het is in onze samenleving algemeen aanvaard dat er matig alcoholische drank wordt gebruikt. Volgens sommigen is dat verbonden met onze cultuur. Men spreekt daarom van sociale drinkers, die heel bewust voor de gezelligheid dagelijks of wekelijks alcohol consumeren. De stap tussen een sociale drinker en een verslaafde is snel gezet, beweren alcoholverslaafden die terugblikken op hun eigen probleem. Men overschrijdt gemakkelijk de grens zonder het zelf te beseffen. Er is niets in te brengen tegen het matig gebruik van alcoholische drank, maar er loeren veel gevaren en daar moet de consument zich bewust van zijn.

 

De mens ondergaat de drukte van de moderne prestatiegerichte samenleving. Men grijpt gemakkelijk naar een glas alcohol om zijn zenuwen te onderdrukken, om stress beter aan te kunnen, om angst te verdrijven, beter te kunnen slapen, verdriet of eenzaamheid te verwerken. Alcoholgebruik heeft een grote invloed op het menselijk gedrag. Men durft meer aan, men beseft de draagwijdte van een aantal problemen niet meer, men voelt zich aanvankelijk vrolijker, het leven lijkt rooskleuriger en velen menen een ander mens te zijn. Langzaam aan, zonder het te beseffen, wordt de sociale drinker een verslaafde. Het overgangsproces van het ene stadium naar het andere verloopt onopvallend en ontzettend traag. De omgeving merkt er nauwelijks iets van.  Daarbij kan iedereen wel eens te diep in het glas kijken. Dat is de reden waarom de hulpverlening meestal uitblijft of pas op gang komt als het om een ernstige verslaving gaat. Alcoholverslaving is een ziekte die men zelf verwerft. Naast een aantal gedragsveranderingen treedt er de roes op, zoals bij andere vormen van verslaving. Wordt er geen alcohol gebruikt, verdwijnt de roes wat gepaard gaat met vervelende ontwenningsverschijnselen. Daarom grijpt men meteen weer naar de drank, zoals een roker zijn sigaret niet kan missen. Het wordt een vicieuze cirkel die men zonder hulp moeilijk kan doorbreken.

 

De beste preventie is het besef dat ook de sociale drinker reële gevaren loopt. Vooral mensen die zich niet altijd lekker in hun vel voelen, moeten extra voorzichtig zijn. Alcoholische drank hoort bij de gastronomie, bij het sociale leven, bij gezelligheid maar is geen middel om problemen op te lossen, dan loopt men het gevaar een echt probleem te creëren. Een sociale drinker moet vooral een bewuste drinker zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16:30 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alcohol, drugs, verslaving, drank |  Facebook |

01-05-07

Déjà vu…

42-16451068AA049487u10015147

Een kortsluiting in onze hersenen

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat één op vier mensen regelmatig eens een ‘déjà vu’ heeft. Welke wetenschappelijke verklaring gaat er schuil achter dit fenomeen? Een ‘déjà vu’ kan omschreven worden als het gevoel dat je een bepaalde gebeurtenis als eerder hebt meegemaakt. Men refereert hierbij vaak naar een ‘vorig leven’ of een ‘droom’, maar voor de rationalist is er ook een medisch-wetenschappelijke verklaring.

 

Bij een normale, zintuiglijke waarneming worden de prikkels eerst geregistreerd, dan wordt men bewust van wat er opgevangen is en worden de gegevens opgeslagen in onze hersenen. Bij een ‘déjà vu’ echter ontstaat er als het ware een kortsluiting in de hersenen. De prikkels worden nu eerst opgeslagen en daarna worden we ons pas bewust van wat we waargenomen hebben. Omdat deze gegevens nu uit het geheugen komen, heeft men het gevoel dat de gebeurtenis al eens heeft plaatsgevonden.

 

Er is geen toekomst, zonder verleden. Daarom is het nuttig om onze herinneringen te koesteren. Onze mooie en goede herinneringen zijn erg kostbaar. Het zijn bronnen van inspiratie waar we energie uit putten. Het oproepen van herinneringen en het herbeleven ervan geeft een enorme rust en doet ons van het mooie genieten. De moderne mens heeft nog te weinig herinneringen. Hij is afgestompt, alles gaat te snel of is van zo korte duur zodat het niet de moeite waard is om op te slaan. Wie niet opslaat, kan niet reproduceren en zich niets meer herinneren. De leegheid slaat toe. Vandaar de grote behoefte aan meer diepte en  zingeving in dit leven.

 

Spiritualiteit is nodig om in deze verwarde wereld te overleven. Spiritueel ingestelde mensen leven niet alleen bewuster, maar hechten belang aan een hoge moraal. Spiritualiteit leidt tot respect opbrengen voor anderen, geduld beoefenen, een luisterend oor hebben, meegaand zijn, begrip tonen, leefregels strikt opvolgen, principieel zijn zonder fanatisme, kiezen voor levenskwaliteit. Er is een ontzettende beoefende ontstaan naar waarden en normen, maar vele vergeten dat zij die zelf moeten eigen maken, onderhouden en verder uitbouwen. Spiritualiteit is geen vlucht, maar een innerlijke verrijking met een uitstraling naar buiten toe om het goede voorbeeld te geven en een sfeer van geluk, gezondheid, vriendschap en vrede te scheppen.