11-06-07

Een stevig ontbijt, maar niet voor iedereen!

5656975357305900

 

Volgens sommige voedingsdeskundigen is het ontbijt de belangrijkste maaltijd. Maag en darmen worden tijdens de nacht helemaal leeg gemaakt. De ochtendontlasting zorgt dat de opgestapelde faeces uit de endeldarm wordt verwijderd. Het geledigde spijsverteringstelsel is weer ontvankelijk voor voedsel. Theoretisch is dit juist, maar in werkelijkheid ligt het wel anders. Niet iedereen staat in de ochtend uit te kijken naar een stevig ontbijt, sommigen krijgen niets over hun lippen of het volstaat even om iets te drinken. De weg naar het ontbijt ligt bezaaid met obstakels en die moeten eerst worden opgeruimd.

 

Het darmstelsel, waar de vertering van het voedsel plaats vindt, is via de bloedbanen verbonden met de rest van het lichaam en is gekoppeld aan de stofwisseling. Als we tijdens de nacht slapen, is het organisme druk bezig om afvalstoffen op te ruimen, te neutraliseren en uit te scheiden. Deze afvalstoffen, ook slakken genoemd, zijn afkomstig van de vertering, de stofwisseling, de ademhaling en van vele andere fysiologische processen die in ons lichaam plaats vinden. Door het vervuilde milieu, de geïndustrialiseerde levenswijze, stress, restanten van spuitmiddelen uit de landbouw, voedingsadditieven, genotsmiddelen en het slikken van chemische medicijnen en voedingssupplementen krijgt de moderne mens heel wat ongewenste stoffen in zijn lichaam. Voor veel mensen is de nacht te kort om alles op te ruimen. De aanvoer is immers groter dan de afvoer. Wat niet kan worden afgevoerd stapelt zich op in het vetweefsel en het bindweefsel, maar een groot deel blijft rond dwarrelen en zorgt voor heel wat ongemak en verzuurt langzaam aan het hele organisme.

 

Vooral avondmensen kennen een minder goede uitscheiding en lijden daardoor aan ochtendhumeur. Ze geraken moeizaam op dreef, voelen zich niet erg fut omdat ze geen afscheid kunnen nemen van de nachtrust. De verzuring is zo sterk dat ze geen eetlust hebben en het ontbijt meestal overslaan. Het heeft weinig zin aan deze mensen een ontbijt op te dringen. In de voormiddag, als ze voldoende beweging hebben gehad en de ontzuring zich voor een deel heeft voltrokken, komt de eetlust opzetten. Een gezonde voedselkeuze met minder verzurende voedingsmiddelen zoals vlees, vis, kaas, brood en peulvruchten, maar meer ontzurende voeding zoals fruit, bessen, watervruchten, aardappelen, groenten kan voor een ommekeer zorgen. Dagelijkse beweging en een regelmatig levensritme helpen hierbij. Vooral de nachtrust moet goed verzorgd worden.

 

Wie onvoldoende nachtrust heeft, moe opstaat of gestresst de dag begint, zal weinig behoefte hebben aan een ontbijt. Veel mensen die het ontbijt overslaan of erg verwaarlozen, zullen tijdens hun vakantie daar wel gebruik van maken. De belangrijkste voorwaarde voor een gezond ontbijt is over voldoende tijd beschikken. Mensen met een stabiele bloedsuikerspiegel zullen gemakkelijker het ontbijt of zelfs een maaltijd overslaan. De lever zet spontaan glycogeen om in glucose of bruikbare suikers, zodat ook het hongergevoel uitblijft. Mensen met een onstabiele bloedsuikerspiegel hebben een veel grotere behoefte aan vaste maaltijden en slaan nooit het ontbijt over. Een gouden regel is de hoeveelheid voedsel van een hele dag te spreiden over drie tot vijf maaltijden. Regelmatig kleine hoeveelheden voedsel gebruiken is een ontlasting van de vertering, de pancreas en de stofwisseling. Wie de dag begint met een ontbijt versterkt daarmee zijn gezondheid. Verwaarloost men het ontbijt, dan moet de oorzaak worden aangepakt.

 

Het ontbijt is ook cultureel gebonden. De Britten en de Nederlanders staan bekend om een stevig, soms wel te stevig ontbijt. De Franse echter beginnen de dag met een croissant of ontbijtkoek. Er zijn zoveel factoren die een ontbijt gezond maken en die moeten worden aangepakt. Het ontbijt gaat verder dan de ontbijttafel.

 

09:50 Gepost door Jan Dries in Voeding | Permalink | Commentaren (1) | Tags: ontbijt, voeding, gezondheid |  Facebook |

Commentaren

geachte
ik heb het handboek voor een goede gezondheid gelezen en probeer al enige tijd volgens de regels te eten
ik heb 1 vraag, er is nergens verwijzing naar spelt,toch wel het oergraan en heel gezond
ik bak zelf mijn speltbrood en vraag me af welke plaats spelt inneemt in de voedselcombinatie theorie
en of het zoveel gezonder is dan tarwe
en of de bloem en het meel even gezond zijn

vriendelijke groeten
gitta

Gepost door: gitta oostvogels | 24-11-11

De commentaren zijn gesloten.