31-07-07

Cellulitis

PAA309000010D37-162631u19952123
 

Een cosmetisch probleem

 

Cellulitis hoort niet tot de groep van de huidklachten, maar is een cosmetisch probleem. Cellulitis of  ‘sinaasappelhuid’ berust op een onregelmatige onderhuidse vetverdeling. Meestal ontstaat cellulitis als er zich vetkussentjes hebben gevormd op de heupen, de dijen of aan de binnenkant van de bovenarmen. De aan de huid vastzittende strengen vezelig weefsel wordt er door zichtbaar. Ze trekken de huid naar binnen en laten daardoor de vetcellen uitpuilen. Cellulitis heeft te maken met aanleg en komt vooral voor bij vrouwen. Vrouwen hebben van nature meer vet en minder spieren dan mannen.

 

In de natuurgeneeskunde wordt cellulitis niet uitsluitend gezien als een vetprobleem. Het gaat hier om een combinatie tussen enerzijds vetcellen, afvalstoffen en water dat door het bindweefsel wordt omsloten. Sommige mensen houden te veel vocht vast, lijden aan zware vervuiling (homotoxicose) en hebben een te grote vetophoping. Wie cellulitis wil voorkomen doet er goed aan zich gezond te voeden, zich regelmatig te ontgiften en zo natuurlijk mogelijk te leven. Wie er mee geplaagd is kan er wel wat aan doen op voorwaarde dat men bereid is voeding en levenswijze aan te passen. We vermelden hier enkele praktische remedies.

 

 • Reduceer uw lichaamsgewicht: uw lichaamsgewicht mag niet hoger liggen dan (lengte x lengte) x 25. Ik heb al eerder tips gegeven om op een gezonde manier af te vallen.
 • Reiniging: het lichaam bezit een zelfreinigend mechanisme en dat kunt u stimuleren door veel fruit te eten. Fruit is rijk aan ballaststoffen, activeert de darmwerking en zorgt voor een vlotte en volledige ontlasting. Daarnaast is fruit rijk aan kalium dat de eigenschap bezit vocht af te drijven. Begin de dag met een fruitontbijt en schakelt één fruitmaaltijd per dag in. Verder kunt u het reinigen nog stimuleren door het gebruik van kruidenthee. Berkenblad, moerasspirea en heermoes zijn uitstekende kruiden met een waterafdrijvende werking. Doordat het bindweefsel minder water vasthoudt verdwijnt de cellulitis. Goudsbloem, vlierbloesem en lindebloesem zijn uitstekende zweetkruiden. Door meer te zweten verliest u vocht en gifstoffen.
 • Constipatie: voorkomt darmverstopping omdat bij constipatie veel gifstoffen in het lichaam gevormd en opgestapeld worden.
 • Zout en zetmeelrijke voeding beperken: zout en dat geldt ook voor zetmeelrijke voedingsmiddelen op basis van granen, hebben de eigenschap vocht vast te houden. Opgestapeld vocht is medeoorzaak van cellulitis. Aardappelen en bananen zijn waterafdrijvend.
 • Genotsmiddelen: vermijd genotsmiddelen zoals koffie, zwarte en groene thee, maar ook sigaretten. Deze genotsmiddelen bevatten giftige stoffen die de bloedvaten samentrekken en cellulitis verergeren.
 • Borstelmassage: een eenvoudige massagetechniek die iedereen zelf kan toepassen. Neem een massageborstel, een zachte schoenborstel of iets dergelijks, en borstel daarmee de huid droog door cirkelvormige bewegingen te maken. Het hele lichaam, van boven naar onder, wordt op deze manier geborsteld. Beperkt u niet door alleen de plaatsen te borstelen waar cellulitis aanwezig is. Borstelmassage zorgt voor een goede doorbloeding, verwijdert de afgestorven cellen, maakt de huid schoon en geeft een zachte stimulerende werking op de zenuwuiteinden.
 • Spierversterkende oefeningen: bij het versterken van uw spieren wordt het cellulitisweefsel strakker.
 • Stressbeheersing: een goede stressbeheersing heeft een grote invloed op de werking van het hele organisme en gaat indirect het cellulitisprobleem gunstig beïnvloeden. Wie zich te veel zorgen maakt over de minder mooie huid, zal het veel moeilijker hebben om tot een goede oplossing te komen.
 • Warm ligbad: verhoogt eveneens de doorbloeding. Badolie op basis van salie, cypresse of jeneverbes heeft een gunstige invloed op de huid. Jeneverbes heeft een extra goede werking op de spieren en wordt daarom aanbevolen bij spierspanningen en sierpijnen.

 

Met cellulitis mag u niet wanhopen. Test een aantal van deze remedies uit en u zult merken dat niet alleen de cellulitis snel beter wordt, maar het hele organisme.

 

10:15 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (2) | Tags: cellulitis, sinaasappelhuid |  Facebook |

29-07-07

Darmverstopping

3D714003STK74055COR238105
 

Een moeizaam probleem

 

Darmverstopping of constipatie is erg vervelend, vooral als het meerdere dagen aanhoudt en regelmatig terug komt. Bij een goede darmwerking gaat men een tot drie keer dag naar het grote toilet met telkens een volledige ontlasting. Veel mensen hebben slechts één ontlasting om de drie à vier dagen en dan is ze nog vaak moeilijk en onvolledig. Het nadeel van constipatie is dat de uitwerpsels of feces te lang in de darm worden opgestapeld. Dat zorgt niet alleen voor veel ongemak, maar is helemaal niet gezond. Feces zijn immers onbruikbare afvalstoffen die veel rottingsbacteriën bevatten. Tijdens de verstopping wordt het laatste gedeelte van de dikke darm een grote broeihaard van gifstoffen. De darm is een warm en vochtig milieu en biedt de meest gunstige omstandigheden om ziektekiemen te ontwikkelen. Bovendien is de dikke darm verbonden met het bloedvatenstelsel. Heel wat gifstoffen komen langs deze weg in het lichaam terecht. Huiduitslag is vaak een spontane reactie om deze circulerende gifstoffen uit te scheiden.

 

Oorzaken

Het is belangrijk om de oorzaak op te sporen en dat doet u best zelf, want de werking van uw darmen hangt van uw voedingspatroon af. Constipatie is een gevolg van uitdroging van de darminhoud. Aanvankelijk is de darminhoud vloeibaar, zoals bij diarree. In de dikke darm wordt het water ontnomen zodat de feces indikken. Bij constipatie gebeurt deze indikking te sterk en blijft er een harde massa achter die niet spontaan door de darm kan afgevoerd worden. Er zijn verschillende oorzaken.    

 

 • Te kort aan ruwe vezels: ballaststoffen zijn onverteerbare substanties die in voedingsmiddelen voorkomen, waaronder de ruwe vezels het meest bekend zijn. De meeste ballaststoffen komen voor in fruit, groenten en graanproducten. Ze hebben de eigenschap op te zwellen, voldoende vocht vast te houden en de darminhoud van volume te vergroten zodat ze gemakkelijker worden vooruit gestuwd. Vlees bevat geen ballaststoffen en werkt constipatie in de hand. Vooral vleesmaaltijden met weinig groenten zorgen onvermijdelijk voor darmverstopping. Dagelijks vezelrijke voeding en veel fruit is aan te bevelen.
 • Te kort aan vet: de feces zijn door de afwezigheid van vet te droog en te stroef . De ingedikte darminhoud kan zich moeilijk voortbewegen. Omdat vet in de strijd tegen cholesterol wordt vermeden, eten veel mensen té mager en dat veroorzaakt darmverstopping. Harde dierlijke vetten zal men inderdaad vermijden, maar plantaardige vetten zoals olijfolie of andere tafelolie, maar ook de vetten uit noten, zaden en pitten zijn gezond. Zij verlagen de cholesterol, houden meer vocht vast in de feces en verhogen de glijdbaarheid van de stoelgang.
 • Te weinig vocht: mensen die te weinig drinken of geen vochtrijke voeding gebruiken, hebben uiteraard af te rekenen met een te droge stoelgang. Het is niet nodig om iedere dag 2 liter water te drinken, zoals dat tegenwoordig de mode is. Te veel water drinken kan de nieren belasten en voor een omgekeerd effect zorgen, namelijk een niet goed gevormde of gebonden stoelgang.
 • Te weinig beweging: een belangrijke oorzaak is te weinig beweging. Bewegen doet de darmwerking versnellen en helpt bij ontlasting. Vooral wandelen, fietsen en zwemmen waarbij de doorbloeding van het bekkengebied gestimuleerd wordt, hebben een gunstige invloed op de darmwerking.
 • Stress: psychische spanningen, negatieve emoties en stress kunnen evenzeer constipatie veroorzaken, zeker als u daar aanleg voor hebt. Wanneer u angstig en gespannen bent, komt de darmwerking tot stilstand.
 • Onregelmatig leven: de werking van ons lichaam is gebonden een hele reeks ritmen. U moet uw dikke darm oefenen om op een vast tijdstip te ontlasten. Niet forceren maar wel proberen leidt vaak tot ontlasting.
 • Medicijnen: talloze medicijnen kunnen constipatie veroorzaken of verergeren. Ondermeer medicijnen tegen maagzuur die aluminium of calcium bevatten, antihistaminica, medicijnen tegen de ziekte van Parkison, plaspillen, slaaptabletten, kalmeermiddelen en antidepressiva. Ook voedingsupplementen zoals calciumtabletten hebben een darmverdragende werking.
 • Fysieke afwijking: het is mogelijk dat er een fysieke afwijking aanwezig is zoals een te lange dikke darm of een te trage darmwerking. Dat komt niet zo vaak voor en is een niet voor de handliggende oorzaak. Kan alleen door grondig medisch onderzoek worden vastgesteld.

 

Zoek eerst op welke de oorzaak of oorzaken zijn van uw darmverstopping en lost dat probleem op. Het is dus eenvoudig om weer dagelijks een vlotte stoelgang te hebben. Afhankelijk van de oorzaak kunt u enkele eenvoudige remedies gebruiken om te ondersteunen zoals:

 

 • Ballaststofrijke voeding: eet meer fruit want geen enkel voedingsmiddel is zo rijk aan ballaststoffen als fruit. Vooral de samenstelling van de ballaststof is doorslaggevend. Wees matig met graanproducten en zeker met zemelen. Zemelen nemen erg veel vocht op en hebben daardoor een sterk laxerende werking, maar wat weinige weten is dat zemelen bij langdurig gebruik en zeker in grote hoeveelheden, darmirriterend werken. 
 • Kruiden: senneblaadjes, sennepeulen en vuilboomschors zijn de meest laxerende kruiden. Hoewel het kruiden zijn, is het toch aan te raden geen misbruik van te maken. Wie de oorzaak niet wegneemt moet deze kruiden te lang en te veel gebruiken.
 • Vet: het dagelijks gebruik van oliesausjes, mayonaise, noten, zaden, pitten, avocado of het matig gebruik van zachte melkvetten zoals slagroom of boter kunnen eveneens van dienst zijn.
 • Gedroogde pruimen: laat de pruimen bij voorkeur een nacht in bronwater weken. Ze zijn rijk aan ballaststoffen en staan bekend voor hun goede darmwerking.
 • Water: een glas lauw water op nuchtere maag is een goed hulpmiddel. Drinkt u erg weinig, oefen u dan in het drinken van water. Water met koolzuurgas gaat beter binnen dan plat water. Wie weinig drinkt zal ook merken dat groentesap beter binnen gaat dan vruchtensap. 
 • Olie: het meest drastische middel bij zware darmverstopping is het drinken van olie. Neem voor het slapen gaan een eetlepel olijfolie en drinkt deze op. Spoel uw mond met lauw water waarin citroensap is opgelost om de vetachtige smaak weg te spoelen. Hebt u in de ochtend geen of onvoldoende stoelgang herhaal dit een tot twee keer door de dag.
 • Klysma: plaats een klysma met lauw water. Het water dringt de endeldarm binnen en maakt de verharde stoelgang weer soepel. 

 

Denk eraan, een vlotte stoelgang getuigt van een goede darmwerking en een oude wijsheid zegt: de dood schuilt in de darm.

12:30 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (9) | Tags: darm, darmverstopping, gezondheid |  Facebook |

27-07-07

Breekbare nagels

gws145027gws145086gws145057

 

Nog al wat mensen hebben af te rekenen met breekbare nagels, afpellen van de nagels of witte vlekjes.  Het wijst niet altijd op een te kort aan mineralen, maar wordt vaak veroorzaakt door te lang met de handen in het water te zitten, het contact met afwasmiddelen, chemicaliën of andere schadelijke substanties. Hierdoor verliest de nagel zijn vastheid. Het vaste bestanddeel van de nagel is keratine dat door het water week wordt en zijn stabiliteit verliest. Andere oorzaken zijn slechte verzorging van de nagels, bacteriën of schimmels die voor ontsteking zorgen. Witte vlekjes in de nagels zijn niets anders dan luchtgaatjes die door een onregelmatige structuur ontstaan of door beschadigingen. Als  nagels breekbaar zijn na de winter, kan dit wel wijzen op een te kort tijdens de lange wintermaanden.

 

Enkele eenvoudige tips

 • Draag handschoenen bij de vaat of bij beroepsactiviteiten die uw nagels kunnen beschadigingen.
 • Verzorg uw nagels goed.
 • Wrijf uw nagels regelmatig in met olijfolie of amandelolie zodat ze niet uitdrogen en broos worden.
 • Bij bacterie of schimmelaantasting wrijft de nagel in met knoflook of honing of legt er een pleistertje op van fijn geplet knoflook of honing.

12:15 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nagel, breekbaar |  Facebook |

25-07-07

Darmgassen

3D403010jl_sd_022206_0856569380
 

 

Vervelend en ongezond

 

Ontzettend veel mensen lopen rond met een dikke opgezette buik. U merkt dat als u in een drukke winkelstraat uw oog laten vallen op de voorbij wandelde mensen. Het zijn niet alleen de mannen met hun bekende bierbuik, ook zeer veel vrouwen hebben af te rekenen met darmgassen. Darmgassen ontstaan doordat voedingsresten onverteerd in de dikke darm achterblijven. Suikerresten worden door gisting en eiwitresten door rotting omgezet tot gassen. Deze gassen stapelen zich op in de darm en zetten uit zoals gas in een ballon, vandaar de opgezette buik. Een gedeelte ervan ontsnapt bij winden laten, maar het grootste gedeelte blijft in de darm achter.

 

Een opgezette buik drukt tegen het middenrif en bemoeilijkt de ademhaling, vandaar dat sommige mensen kortademig zijn. Darmgassen drukken ook vaak op de blaas of de baarmoeder en veroorzaken klachten in de onderbuik. Het bekken komt erdoor onder spanning te staan en veroorzaakt gemakkelijk lage rugklachten. Naast esthetische bezwaren en een aantal vervelende ongemakken zorgen darmgassen voor een slechte vertering, een minder goede opname van voedingsstoffen en verzwakt uiteindelijk de stofwisseling en de immuniteit. Een opgezette buik is niet mooi, maar ook niet gezond.

 

Darmgassen worden veroorzaakt door een verkeerde vertering ten gevolge van slechte voedselcombinaties. Er wordt geen rekening gehouden met de juiste werking van het spijsverteringstelsel. Al eeuwen heeft de mens de gewoonte om allerlei voedingsmiddelen samen tijdens één maaltijd te eten. Neem nu bijvoorbeeld brood met kaas, een combinatie die veelvuldig wordt toegepast. Brood is rijk aan zetmeel en is een complexe suiker, kaas bestaat uit eiwit en vet. Ons spijsverteringstelsel kan onmogelijk koolhydraat en eiwit op hetzelfde tijdstip verteren, vandaar dat de zetmeelresten overgaan in gisting en de eiwitresten in rotting. De dikke darm is bij de meeste mensen een gasfabriekje.

 

Om dit goed te begrijpen ga ik even in op het verteringsproces. Het spijsverteringstelsel functioneert geniaal. De vertering gebeurt op diverse plaatsen en gedurende verschillende fasen die elkaar opvolgen. Bovendien herkent ons lichaam het voedsel dat we gebruiken en zorgt er voor dat op het juiste moment en op de juiste plaats het geschikte verteringssap wordt afgescheiden. Eten we noten, dan komt er nauwelijks speeksel vrij in de mond omdat de noot rijk is aan eiwit en de vertering van eiwit pas in de maag gebeurt. Eten we een kastanje, dan wordt erg veel speeksel afgescheiden en duurt het kauwen vreselijk lang. De kastanje is rijk aan zetmeel en ondergaat in de mond al een eerste voorlopige vertering, ook voorvertering genoemd.

 

De belangrijkste verteringstoring, die darmgassen veroorzaakt, ligt in de twaalfvingerige darm.  Na de vertering in de mond en de maag, komt de maaginhoud terecht in de twaalfvingerige darm die met de pancreas is verbonden. De pancreas scheidt voor het eiwit, het vet en koolhydraat telkens een specifiek verteringssap af. Gezien er maar één leiding is tussen pancreas en deze darm, kan ze maar één verteringssap afscheiden en dat wordt bepaald door de dominante waarde van de voedingsstof die op dat ogenblik de twaalfvingerige darm passeert. Bij eiwitrijke voeding zoals kaas of vlees is de keuze snel gemaakt. Eet u kaas met brood, dus eiwit en zetmeel, dat maakt de pancreas een keuze. Wordt er voor het eiwit gekozen dan geraakt het zetmeel onvoldoende verteerd en gaat in de dikke darm gisten. Kiest de pancreas voor het zetmeel, dan gaat het eiwit over in rotting. In beide gevallen ontstaan er gassen.      

 

De strijd tegen gassen

Het enige middel om gassen te voorkomen is het toepassen van de goede voedselcombinaties. Het principe van de goede voedselcombinaties berust op het principe van slechts één dominerende voedingsstof zodat er een perfecte vertering ontstaat. Men zal de slechte voedselcombinaties uitschakelen en enkel gebruik maken van goede combinaties. Het hele systeem is vrij eenvoudig in kaart gebracht, zodat iedereen kan aflezen wat bij wat kan gegeten worden. Aan de voorzijde staan de meest gebruikte voedingsmiddelen met hun dominerende voedingsstof vermeld. Telkens waar twee voedingsmiddelen zich op de kaart kruisen, staat een + bij een goede combinatie en een – teken bij slechte voedselcombinaties. Aan de achterzijde is het principe van de voedselcombinaties schematisch voorgesteld. Met deze eenvoudige en goedkope kaart vangt u meteen de strijd aan tegen darmgassen. Men verdrijft niet alleen de darmgassen, de vertering verloopt ook beter. Het zwaar gevoel na het eten verdwijnt meteen. Door een betere darmwerking zal ook het gewicht afnemen en is de kans op voedselallergie geringer. Darmkrampen ontstaan doordat de gassen hun maximum aan volume hebben bereikt en niet meer kunnen ontsnappen. In de volksmond spreekt men terecht van gesloten winden.

 

Naast de voedselcombinaties zijn er nog eenvoudige remedies die nuttig zijn in de strijd tegen darmgassen.

 

 • Kruidenthee: samengesteld van anijs, venkel en kummel. Neem gelijke delen van deze beroemde gasverdrijvende zaadjes en maakt er een mengsel van. Van dit mengsel neemt u een koffielepeltje per kopje, overgieten met kokend water, 10 minuten laten trekken en drie kopjes per dag, los van de maaltijd drinken. Deze kruidenthee verdrijft gassen en maakt een einde aan  hevige darmkrampen.
 • Langzaam eten: is eveneens belangrijk alsook eten in rustige omstandigheden. De vertering kan enkel plaats vinden in rusttoestand, vandaar een rustpauze na het eten inlassen.
 • Vermijd ui, knoflook en kool: bent u gevoelig aan darmgassen, vermijdt dan in ieder geval ui, knoflook en kool. Deze voedingsmiddelen bevatten mosterdolie en zijn belastend voor gevoelige darmen.
 • Opbouw van de darmflora:  is belangrijk omdat darmgassen en een slecht werkende darm de flora heeft afgebroken. Deze kan hersteld worden door goede voedselcombinaties, het gebruik van natuuryoghurt met honing of zoet fruit of een kuur met probiotica.
 • Voedselcombinaties, eerste stap naar gezonde voeding door Jan Dries: een boek dat de achtergronden en vooral het mechanisme en het nut van de voedselcombinaties op een begrijpbare wijze  beschrijft. Werd in vele talen vertaald. Prijs: 10,00 euro
 • Voedselcombinatiekaart: een geplastificeerde kaart, A4 formaat, erg handig en onmisbaar in de keuken. Kost slechts 3,00 euro.
 • 200 Heerlijke gerechten door Inge Dries, om meteen aan de slag te gaan. Alle recepten steunen op de goede voedselcombinaties. U krijgt een geheel andere keuken die vooral gezond is. Prijs: 10,00 euro.
 • Lekker combineren, door Gilberte Goossens e.a. nog meer recepten op basis van goede voedselcombinaties. U eet niet alleen gezonder en voorkomt darmgassen, maar u eet heerlijk, gastronomisch en kinderen eten het graag. Prijs: 10,50 euro

10:30 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (39) | Tags: darmen, voedselcombinaties, dikke buik, boeken |  Facebook |

23-07-07

Gelaatkunde

ks26701998562u10350246u10012021
 
 

De weerspiegeling van uw persoonlijkheid

 

Het is erg prettig als u iemand tegenkomt of er een gesprek mee voert en meteen in een oogopslag de hele persoonlijkheid uit het gelaat kunt aflezen. Gelaatkunde, ook fysionomiek genoemd,  is een wetenschappelijke discipline die de menselijke persoonlijkheid bestudeerd vanuit uiterlijke kenmerken, eigenschappen en patronen van het gezicht. Dat lijkt nogal speculatief, maar dat is niet zo. Gelaatkunde is een wetenschap die steunt op genetica. Als u een foto van uzelf vergelijk met foto’s van uw ouders, ooms en tantes, grootouders of andere bloedverwanten, dan merkt u heel duidelijk dat u bepaalde delen van uw gezicht geërfd hebt. Zoals een hoog of laag voorhoofd, een lange of een korte neus, grote of kleine ogen, een brede of een smalle mond enz. Deze erfelijke kenmerken beperken zich niet tot het gelaat, maar gelden voor heel het lichaam. We spreken dan over constitutieleer.

 

U erft niet alleen fysieke kenmerken, maar ook persoonlijkheidskenmerken. Ongetwijfeld bent u tot de vaststelling gekomen dat u heel wat van uw persoonlijke eigenschappen overeenstemmen met die van familieleden. Deze persoonskenmerken zijn gekoppeld aan de fysieke vorm en uiterlijke kenmerken van de onderdelen van het gezicht. Mensen met vooruitstekende blozende wangen, grote ogen met een sterk doordringende blik en een brede mond zijn erg gedreven, hebben veel wilskracht, gaan recht door zee en hebben een extraverte instelling. Ze dragen hun hart op hun tong, zijn recht voor de raap en hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Zij lijden vaak aan hoge bloeddruk, transpireren veel en hebben altijd een warm, soms wel te warm gevoel. Ik hoef u niet te zeggen dat het hier gaat om een vuurtype. Deze kenmerken zijn universeel en komen bij alle mensen voor waarvan de gezichtsdelen overeenstemmen met een aantal specifieke eigenschappen.

 

Mensen met een rond gezicht, een korte neus, smalle mond, dikke lippen, kleine ogen met een afwezige blik horen tot het watertype en hebben precies de omgekeerde eigenschappen. Het zijn personen die naar binnen zijn gekeerd, ze hebben weinig wilskracht en zijn niet gedreven. Zij laten niet gemakkelijk het achterste van hun tong zien, ze zijn introvert. Dit type rekent men tot het gevoelstype, met weinig belangstelling voor de directe omgeving. Ze houden van stilte, zijn heel behulpzaam en kunnen moeilijk neen zeggen. Ze zijn steeds op zoek naar waarderen, naar een emotionele beloning voor al hun inzet. Ze houden gemakkelijk vocht vast en lijden daardoor aan overgewicht. Ze houden ook hun gevoelens vast en blijven gemakkelijk met problemen zitten.

 

Het klinkt misschien vreemd dat u al deze kwaliteiten van het gezicht kunt aflezen. Het gezicht is een open boek en daar kunt u ontzettend veel uit afleiden. In gerechtelijke labo’s experimenteert men momenteel om vanuit een toevallig en onbekend DNA profiel het gezicht     

van de vermoedelijke dader te reconstrueren. Het gelaat wordt bepaald door de schedel en heeft daardoor bij volwassenen vrij vaste kenmerken. Onder invloed van verkeerde voeding, het gebruik van bepaalde medicamenten of bij  ouder worden treden er veranderingen in het gelaat op. Deze zijn echter van ondergeschikt belang omdat de basisstructuur, die door de schedel wordt bepaald, weinig of niet verandert. In gerechtelijke kringen wordt het gelaat gereconstrueerd van schedels van onbekende slachtoffers. Het geboetseerde gelaat is een middel om tot identificatie over te gaan. Op die wijze werden verschillende zaken opgehelderd. 

 

Als u rondom u kijkt merkt u dat er mensen zijn met een smal hoofd, een hoog en smal voorhoofd, lange neus, grote oren die los staan van het hoofd en een smalle rechthoekige kin. Meestal horen deze mensen tot het smalle, slanke en sportieve type. Ze zijn heel beweeglijk, sporten veel, leggen gemakkelijk sociale contacten, spreken vlot en hebben een rijke fantasie. Zij houden van uitdagingen en nemen gemakkelijk risico’s. Ze staan op hun vrijheid en weten zich in alle netelige omstandigheden er uit te praten. Het gaat hier om het luchttype. De persoonlijkheid en de lichaamsbouw, en daardoor ook het gelaat, stemmen met elkaar overeen.

 

Zijn tegenpool is het aardetype. Dit type heeft een krachtige lichaamsbouw en het hoofd heeft eerder een vierkantige vorm. Een brede kin, een brede mond met opvallend dunne bovenlippen, de mondhoeken hangen af en de neus is krachtig en breed met ruitvormige neusvleugels. De ogen zitten gevangen onder de wenkbrauwen. Dit type heeft een droge huid en vertoont vrij vroeg rimpels en groeven. Het aardetype houdt van zekerheid en veiligheid, van een goede planning en heeft gevoel voor structuur maar ook orde en netheid. Het aarde- type is een perfectionist, een harde werker, houdt van concrete zaken, gezond verstand en laat zich niet gemakkelijk afleiden. Dit type heeft een hekel aan veranderingen en blijft daarom erg trouw aan tradities, gewoontes maar ook aan personen. Al deze persoonskenmerken stemmen overeen met uiterlijke, fysieke kenmerken in het gelaat.

 

Iedere mens bezit kenmerken van de vier elementen, maar in een bepaalde verhouding. Als het temperament van de ouders of grootouders dicht bij elkaar liggen, is de kans groot dat één bepaald element domineert. Liggen de kenmerken verder uit elkaar zullen meerdere elementen sterker vertegenwoordigd zijn.

 

Gelaatkunde biedt veel voordelen. U leert niet alleen uzelf beter kennen, u leert vooral met de anderen beter omgaan. Wie de gelaatkunde beheerst zal in een oogopslag zijn tegenstrever kennen. Men kent zijn gevoelige plekken, weet zeker wat men moet vermijden en wat men zeker niet mag vergeten om in zijn gunst te komen. Gelaatkunde kan overal, zowel in het privé leven als op professioneel vlak, worden toegepast.

 

Het lijkt moeilijk om de hele persoonlijkheid uit het gelaat af te lezen, maar dat is het niet. De kenmerken van het gelaat zijn zo duidelijk dat iedereen er op korte tijd mee vertrouwd geraakt en feilloos een gezicht kan analyseren. Uiteraard moet u wel vertrouwd zijn met typologie (zie typologie). Vanuit de typologie is de stap naar gelaatkunde erg klein en snel gezet.

 

Typologie en gelaatkunde kunnen u leren. Er worden open cursussen gegeven aan de vier campussen van de Europese Academie voor natuurlijke Gezondheidszorg (EANG). Aan de hand van modern studiemateriaal wordt u snel vertrouwd gemaakt met een fascinerende discipline die een echte verrijking voor u is. U kunt uiteraard ook een opleiding als VGL Consulent of als Gezondheidstherapeut volgen. In beide opleidingen hoort zowel typologie als gelaatkunde tot de basisvakken. Surf even naar www.europeseacademie.be of raadpleeg vrijblijvend de studiegids. Voor literatuur over dit onderwerp raadpleegt u de boekenlijst op deze blog.

 

21-07-07

Aften op natuurlijke wijze genezen

56570165ppb02197237344IS297-070

 

 

Aften zijn kleine, pijnlijke zweertjes in de mondholte. Zij komen zeer veel voor. De oorzaak is niet echt gekend. Sommige spreken van een virale infectie, maar onderzoekers zijn steeds meer overtuigd dat stress een erg belangrijke rol speelt bij het ontstaan van deze vervelende zweertjes. Mensen die er vatbaar voor zijn zullen dit bevestigen. In periodes van spanningen, zoals tijdens het examen bij scholieren of studenten, maar ook bij  stresserende werksituaties duiken ze op. Een afte verschijnt als een rond, wit vlekje met een rode begrenzing. Het zweertje ontstaat meestal op zacht beweegbaar weefsel aan de binnenkant van de lippen of wangen, op de tong, de mondbodem, het zacht gehemelte en in de keel. Kleine aften zijn ongeveer 1 cm groot, maar vaak ook kleiner en verschijnen in groepjes van twee à drie. Ze verdwijnen meestal spontaan bij het afnemen van de stress en laten geen littekens achter. Bij veel mensen komen ze regelmatig terug, afhankelijk van hun stresstoestand. Grote aften komen zelden voor. Ze zijn grillig van vorm, genezen moeilijker en laten gemakkelijk littekens achter. Aften zijn niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Ze zijn pijnlijk als met de tong of voedsel over het zweertje wordt gewreven. 

 

Behandeling

In de reguliere geneeskunde grijpt men meteen naar een pijnstillend middel zoals lidocaïne dat als mondspoeling wordt gebruikt. De mondspoelingen verdoven de mond en de keel en maakt het slikken vaak moeilijk, vooral bij kinderen is dit niet zonder gevaar om zich te verslikken. Er zijn nog andere middelen, zelfs op basis van cortisonen. Waarom naar dergelijke zware middelen grijpen als men weet dat aften spontaan genezen, niet gevaarlijk zijn en natuurlijke middelen evenzeer de ongemakken kan wegnemen. Er zijn drie belangrijke natuurlijke middelen om de mond te spoelen.

 

 • Kamillethee met honing is een uitstekend middel als mondspoeling.
 • Citroensap opgelost in lauw water met toevoeging van honing werkt bijzonder goed.
 • Appelazijn, water en honing kan eveneens voor dit doel worden gebruikt
 • Kamille-extract kan eveneens gebruikt worden.
 • Neem een eetlepel olijfolie of andere tafelolie in uw mond, kauw daar gedurende 10 à 15 minuten op, uitspuwen en de mond spoelen met citroensap in lauw water opgelost. Dit is een buitengewoon zuiverende remedies die niet alleen bij aften, maar bij vele andere klachten kan gebruikt worden.     

Op het ogenblik dat u met aften geconfronteerd wordt, weet u dat u onder stress staat. De oorzaak van stress ligt altijd buiten u zelf, in uw directe omgeving. Zoek de uitlokkende factor van uw stresstoestand op en probeer hier een oplossing aan te geven. Daarnaast probeert u de stress te overwinnen door anders om te gaan met vervelende situaties. Om uw directe stress kwijt te geraken, raad ik u een van de volgende remedies aan:

 

 • Een warm ligbad met een aangepaste badolie zoals melisse of lavendelolie.  De warmte van het badwater ontspant uw spieren, terwijl de geuren van de etherische olie rustgevend werken. Blijft 20 à 25 minuten rustig in het bad liggen en probeer aan niets te denken. Ga daarna 30 minuten, eventueel langer op uw bed onder een wollen deken rusten zodat u nog eens goed zweet.
 • Neem een warme douche en giet daarna met de doucheslang uw lichaam met koud water af. Hierdoor verbetert u uw doorbloeding, u gaat beter ontgiften en uw zenuwstelsel wordt er door versterkt.
 • Breng uw beide armen, tot over de ellebogen, gedurende 5 à 6 minuten in warm water en dompel ze nadien in koud water. Herhaal dit driemaal en eindigt altijd met koud water.
 • Een voetbad is eveneens een uitstekende remedie om een goede nachtrust te hebben. Het voetbad wordt op dezelfde manier toegepast als een armbad.
 • Bewegen is het beste middel tegen stress. Vooral intens bewegen zoals flink doorstappen, fietsen, zwemmen enz. Bij intense beweging schakelt u het denken uit en worden in uw hersenen rustgevende stoffen geproduceerd.

Mondspoelingen zijn nodig om de pijn te verzachten, maar stressbeheersing is het beste middel om aften te genezen. Een combinatie van beide is de ideale oplossing. Voeding is eveneens een doorslaggevend middel om enerzijds het overgevoelig zenuwstelsel tot rust te brengen en de immuniteit te versterken. Naast een algemene gezonde voeding raad ik extra het gebruik van voedingsmiddelen aan die rijk zijn aan vitamine C. (Zie mijn artikel over dit onderwerp.) Deze voedingsmiddelen hebben een ontsmettende en immuniserende werking. Ook vitamine E is bij deze behandeling belangrijk en komt rijkelijk voor in tafelolie zoals olijfolie, tarwekiemolie e.a.  Om het zenuwstel te ondersteunen is een kuur met tarwekiemen aan te bevelen. Gebruik dagelijks 2 eetlepels tarwekiemen, strooi ze in de soep of over de rauwkostsalade. Biorelaxatie is een uitstekende ontspanningsmethode. De Europese Academie organiseert regelmatig trainingen.    

10:15 Gepost door Jan Dries in Volksgeneeskunde | Permalink | Commentaren (2) | Tags: aften, stress, kamille, relaxatie |  Facebook |

19-07-07

Plastische chirurgie kent zijn grenzen

d0001987IS693-010200316870-001px185115
 
 

Door sensationele programma’s op tv , radio en weekbladen is de plastische chirurgie in een stroomversnelling geraakt. De overdreven aandacht en vooral de illusie dat hiermee  alle problemen worden opgelost, heeft de commercialisering aangewakkerd. De stap naar de plastische chirurg lijkt sneller gezet dan naar een schoonheidssalon of een kapsalon. De plastische chirurgie is een gewaardeerde medische discipline en is bedoeld om eventuele storende aangeboren afwijkingen, door ziekten of ongeval veroorzaakte letsels of gevolgen van brandwonden te behandelen. Bij een levensbedreigende situatie, zoals overmatige zwaarlijvigheid, kan een ingrijpen noodzakelijk en verantwoordelijk zijn. Niemand heeft enig bezwaar tegen deze medische specialiteit.

 

Steeds meer kritisch ingestelde mensen, professionele hulpverleners, politici, vrouwenorganisaties en progressieve verenigingen maken zich zorgen voor de wildgroei van de plastische chirurgie en daarmee worden de zinloze esthetische ingrepen bedoeld. Deze ingrepen zijn op de keper beschouwd niets anders dan lichamelijke verminkingen. De natuurlijke eigenheid met zijn eventuele onvolmaaktheden wordt geruild voor reconstructies, lapwerk, trek- en vulwerk. Het is een illusie te willen geloven dat de mens de natuur kan verbeteren.

 

Iemand kan een te lange en hinderlijke neus hebben, een scheve mond, een vlek op het gezicht, of zich storen aan te grote of te kleine borsten. Dat deze uiterlijke onvolmaaktheden bij bepaalde mensen een zekere psychische druk uitoefent, is begrijpelijk. Plastische chirurgie kan hier, na grondig overleg misschien een oplossing bieden. De ervaring leert echter dat  aan het basisprobleem weinig verandert. Het probleem is niet de te lange neus, de te grote of te kleine borsten, maar wel dat deze personen hun lichaam niet accepteren. In de psychiatrie wordt deze afwijking aangeduid met de term ‘morfodysforie’ of ‘stoornis in de lichaamsbeleving’. Plastische chirurgie lost dit probleem niet op. We zien trouwens dat na een ingreep er meestal meerdere ingrepen elkaar opvolgen. Het echte probleem, de stoornis in de lichaamsbeleving, wordt niet aangepakt. Vandaar de slogan: accepteren in plaats van opereren! Een recent onderzoek heeft een oude Zweedse studie bevestigd dat bij personen die dergelijke plastische chirurgische ingrepen laten uitvoeren, het aantal zelfmoorden ontzettend hoog ligt.

 

Plastische chirurgie is een modeverschijnsel geworden waar veel geld mee is gemoeid. Het is de meest zinloze investering, het zijn de duurste illusies en kennen de meest pijnlijke gevolgen. Vooral personen met een zwakke psychische stabiliteit laten zich al te gemakkelijk beïnvloeden. Het is tragisch dat zelfs het schoonheidsideaal gemanipuleerd wordt en geen grond van waarheid bezit. Bij een bepaalde persoonlijkheidsstructuur horen op zekere leeftijd grijze haren, kraaienpootjes, rimpels en wat groeven. Een oude boom heeft zijn charme en die hoeven niet verborgen te worden, dat geldt ook zo voor de mens. Er zijn zoveel natuurlijke mogelijkheden om er beter uit te zien zoals gezonde voeding, het gebruik van kruiden, beweging, relaxatie, positief denken, mentale trainingen, psychische en emotionele ondersteuning.

 

De vzw De Maakbare Mens ijvert tegen deze menselijke uitbuiting. Ze vraagt een duidelijke wetgeving en dringen aan dat de plastische operaties eindelijk eens in kaart worden gebracht. ‘Hoewel steeds meer mensen plastische chirurgie ondergaan, blijft de politieke aandacht hiervoor nagenoeg uit. En dit terwijl er heel wat onduidelijkheid is. Vandaar onze dwingende vraag naar een betere wetgeving.’ Dat zegt Eline Comer van de vzw de Maakbare Mens. 

 

Omdat puur esthetische ingrepen niet worden terugbetaald, bestaat er geen registratie en weet niemand wat er in deze wereld gebeurd. In België worden per jaar 42 000 reconstructieve ingrepen gepleegd, men vermoedt dat de louter esthetische ingrepen twee tot driemaal zo hoog liggen. Maagverkleiningen, borstvergrotingen en vooral liposucties worden aan de lopende band uitgevoerd, zonder dat iemand zich de vraag stelt of dit zinvol is. Hier geldt alleen de wet van vraag en aanbod. De vzw stelt 6 punten voorop.

 

1. Reclame

‘In 2005 keurde de federale Kamer een wet goed die reclame voor borstimplantaten verbiedt. En hoewel deze wet op websites en in tijdschriften flagrant met de voeten wordt getreden, komt er weinig reacties vanuit politieke hoek.’

 

2. Artsenstatuut

‘In ons land zijn slechts 200 plastische chirurgen erkend, terwijl 450 tot 600 artsen esthetische heelkunde uitvoeren. Bijvoorbeeld huisartsen die liposucties of dermatologen die facelifts uitvoeren, en dit terwijl ze niet de 13-jarige opleiding van plastische chirurg hebben genoten. Vandaar dat de lijst van erkende plastische chirurgen beter en gemakkelijker raadpleegbaar moet zijn, en dat artsen verplicht moeten worden hun statuut en specialiteit in de wachtzaal op te hangen.’

 

3. Niet-chirurgisch

‘Op het vlak van niet-chirurgische schoonheidsbehandeling is wetgeving nodig. Het kan niet dat in schoonheidssalons rimpels met lasertherapie worden weggewerkt door personeel zonder medisch diploma.’ Meent Comer. We merken op dat dermatologen bezig zijn om een onderscheid te maken tussen medische laserapparaten die voorbehouden zijn voor dermatologen en niet medische laserapparaten voor schoonheidsspecialisten.

 

4. Dermalive

Comer: ‘Hoewel is aangetoond dat de rimpelvuller Dermalive ernstige problemen en verminkingen kunnen veroorzaken, blijft men nalaten dit product uit de handel te nemen.’

 

5. Maagverkleining

‘In de race om af te vallen, stijgt het aantal maagverkleiningen of darmverkortingen spectaculair weet Comer. Nochtans gaat het hier om erg complexe ingrepen die enkel mogen worden uitgevoerd bij patiënten met ernstige obesitas. Strenge richtlijnen zijn hoognodig.’

 

6. Toerisme

Er moeten meer internationale regels komen op het gebied van medisch toerisme naar bijvoorbeeld de Oostbloklanden, omdat de kwaliteit niet altijd kan gegarandeerd worden.’

 

Een verbeterde en aangepaste wetgeving, waarvoor Eline Comer pleit,  is op zich een goede zaak maar is slechts één aspect van het grote probleem. De vzw De Maakbare Mens moet zich op de eerste plaats richten naar het grote publiek toe en vooral de media er bij betrekken. De boodschap van de lichamelijke beleving is doorslaggevend. De zoekende mens moet zich bewust worden dat zijn lichaam slechts een deel is van zijn hele persoonlijkheid. De wisselwerking tussen lichaam en geest is van belang. De zinloze plastische chirurgie is slechts een modeverschijnsel, een commerciële uitbuiting en moet als een verminking van het menselijk lichaam beschouwd worden. En wie het lichaam verminkt, verminkt de hele persoonlijkheid. Het uitdragen van deze boodschap overtreft het effect van een goede wetgeving. 

               

Voor meer informatie, surft naar: www.demaakbaremens.org

 

17-07-07

Bach Bloemen remedies (BBR)

D37-341136

 

De Britse arts Dr. Edward Bach (1886-1936) ontwikkelde een geneeswijze op basis van bloemen die, meer dan zeventig jaar na zijn dood, nog steeds een ongeziene internationale belangstelling kent. Het wonderlijke aan zijn geneeswijze is het verband, dat hij wist te ontdekken, tussen bepaalde bloemen en emotionele toestanden. Juist in deze tijd nu zoveel mensen af te rekenen hebben met emotionele aandoeningen is er grote behoefte ontstaan aan fluweel zachte remedies. Dr. Bach ging er vanuit dat veel ziekten een emotionele achtergrond kennen en dat geen duurzame genezing mogelijk is zonder deze dieper liggende oorzaak weg te nemen. Het succes van zijn methode ligt vooral in het feit dat iedereen zich in de eigenschappen van deze bloemen terug vindt. Dr. Bach heeft de weg geopend naar inzicht in de persoonlijke problemen waarmee zoveel mensen te kampen hebben. Zijn methode is door zijn eenvoud toegankelijk voor iedereen die er gebruik van wil maken. De Bach Bloemen Remedies zijn ideaal om ieder wankelend evenwicht te herstellen. Uiteraard heeft deze methode een sterk preventief karakter, omdat een stabiel emotioneel leven de beste garantie is om ziekten te voorkomen.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Dr. Bach begon zijn carrière als arts en onderzoeker aan het Academische ziekenhuis in Londen waar zijn wetenschappelijke belangstelling uitging naar de immuniteit als onderzoeksobject. Hij werd op relatieve korte tijd een erg gewaardeerde bacterioloog omwille van zijn baanbrekend werk. Hij hoopte dat hij met dit onderzoek het antwoord kon vinden op de vele vragen rond ziekten en gezondheid. Het drong snel tot hem door dat de bacteriologie deze antwoorden niet kon geven omdat ze enkel is gericht op de fysieke aspecten van de patiënt. Hij nam ontslag en werd benoemd tot patholoog en bacterioloog aan het Homeopathische ziekenhuis in Londen. Daar maakte hij kennis met de homeopathie van Dr.Hahnemann. Hij werd geboeid door het verband dat Dr. Kent in de homeopathie heeft gelegd tussen het middel en de persoonlijkheid. De homeopathie kon hem helaas geen voldoening geven omwille van de alchemie waarop deze geneeswijze steunt.

 

Typologie

Dr. Bach kwam, door het nauwkeurig observeren van mensen in hun dagelijkse omgeving, tot de ontdekking dat een ziekte altijd individueel is. Tien patiënten kunnen allemaal aan de zelfde ziekte lijden en toch is ieder ziektegeval anders. Vandaar dat de behandeling steeds individueel moet worden aangepakt. Hij toonde in zijn speurtocht naar een nieuwe geneeswijze een bijzondere belangstelling voor typologie. Hij deelde zijn patiënten in vier grote groepen, afhankelijk van persoonlijke kwaliteiten, dit betekent niet dat hij ze in vier vakjes onderbracht maarwel in vier grote stromingen. Bach sprak van:

 

 • Het ongeduldige type (vuurtype of cholericus)
 • Het aarzelende type (watertype of flegmaticus)
 • Het nerveuze type (luchttype of sanguinicus)
 • Het overbezorgde type (aardetype of melancholicus)

 

Zijn typologie stemt geheel overeen met deze van Galenus, die nog steeds in de natuurgeneeskunde en in de moderne typologie wordt gebruikt. Dr. Bach was goed vertrouwd met de natuurgeneeskunde en de vier elementenleer. Hij was overtuigd van de uitspraak van Hippocrates: ‘alleen de natuur geneest’. Daarom experimenteerde hij met de geneeskracht van bloemen. Bloemen zijn bijzonder rijk aan biofotonen of lichtenergie, zoals recent onderzoek heeft aangetoond (Dr.Popp e.a.).

 

Dr. Bach begon met twaalf remedies te ontwikkelen op basis van bloemen. Hij noemde ze de ‘twaalf genezers’ en legde een verband tussen de remedies en de astrologie. Daar is hij na enige tijd van afgestapt. In het totaal ontwikkelde hij 38 remedies, die nog altijd over heel de wereld succesvol worden gebruikt. Het was voor hem een moeilijke opgave om de gewenste

persoonlijkheidskwaliteiten in ieder remedie terug te vinden. Hij maakte gebruik van de signatuurleer door de kwaliteiten van de persoonlijkheid te linken aan de uiterlijke kenmerken van de bloem of de plant die de bloem voortbrengt. Het onderzoek van Dr. Bach is fascinerend, maar gelijktijdig geniaal.

 

Werking

Voor wie vertrouwd is met de Bach Bloemen Remedies (BBR), is de werking meer dan duidelijk. Iedere remedie, op basis van een bepaalde bloem, bezit de mogelijkheid om negatieve in positieve eigenschappen om te buigen. Iemand is bijvoorbeeld bezorgd over zichzelf, vlucht gemakkelijk in eenzaamheid of is egocentrisch ingesteld. Deze negatieve eigenschappen zijn vervelend en kunnen leiden tot allerlei fysieke en psychische klachten of remt een genezingsproces gewoon af. De remedie ‘heidebloempje’ buigt deze negatieve kwaliteiten om in positieve kwaliteiten. Deze negatieve kwaliteiten komen meestal voor bij mensen die Dr.Bach tot het overbezorgde type rekende. Het overbezorgde type, ook aardetype genoemd, hoort tot het element aarde. Het heideplantje bezit alle eigenschappen die met dit element overeenstemt. Het groeit op droge zandgrond, heeft een harde en droge structuur, heeft heel kleine blaadjes om de uitdroging tegen te gaan. Het heideplantje is een aarderemedie en wordt hoofdzakelijk toegepast bij een aardetype of het overbezorgde type zoals Dr. Bach dit type noemde. Hetzelfde kan gezegd worden van de vuurremedies, de water- en de luchtremedies.

 

Kennismaking

Om deze geneeswijze goed te begrijpen en bij zichzelf en eventueel bij anderen toe te passen is het belangrijk dat men zich even verdiept in de literatuur over dit onderwerp. Men kan ook een open cursus Bach Bloemen Remediesvolgen aan een van de vier campussen van de Europese Academie voor Natuurlijke  Gezondheidszorg, surf even naar www.europeseacademie.be  of raadpleeg de studiegids. U kunt ook Bach Bloemenconsulent worden door een tweejarige V.G.L. Consulentenopleiding te volgen of u kunt zelfs een Bach Bloementherapeut worden door een vierjarige therapeutenopleiding te volgen aan een van de vier campussen van de Europese Academie.

 

Aanbevolen boeken

Om inzicht en kennis in de Bach Bloemen remedies te verwerven raad ik u de volgende boeken aan.

 

 • Dr. Bach, Genezingn door bloemen
 • Jan Dries, De Lievelingsbomen van Dr.Bach
 • Jan Dries, geplastificeerde kaart met alle Bach Remedies
 • Nora Weeks, De medische ontdekkingen van Dr.Bach

03-07-07

De mythe rond de vitamine C

59312ispc032048

De mens is in tegenstelling tot de meeste diersoorten niet in staat zelf vitamine C aan te maken. Bij gevolg moet ze via de voeding worden aangevoerd. Wateroplosbare vit. C (L-ascorbinezuur) is absoluut nodig voor de stofwisseling en het immuunsysteem. De belangrijkste bronnen zijn vers fruit en groenten. Vit.C is echter gevoelig voor zuurstof en voor warmte. Tijdens het koken of bakken van voedsel wordt deze vitamine voor een  groot deel vernietigd. Vandaar het belang dat er dagelijks ook rauwe dingen worden gegeten. De dagelijkse behoefte ligt volgens de reguliere voedingsleer op 75 mg per dag, een hoeveelheid die gemakkelijk is te bereiken. Mensen die gezond eten krijgen minstens het dubbele binnen.

 

 • Rozenbottel, rauw: 1250 mg/ 100 g.
 • Rozenbottel, vruchtvlees en schaal: 1500 mg.
 • Acerola, rauw: 1500 mg
 • Acerolasap: 1000 mg.
 • Duindoornbes: 450 mg.
 • Duindoorbessap: 266 mg.
 • Peterselieblad, rauw: 166 mg.
 • Paprika (rood, geel, groen): 140 mg.
 • Paprika gestoomd: 105 mg.
 • Broccoli, rauw: 110 mg.
 • Spruiten: 102 mg.
 • Gekookte spruiten: 87 mg.
 • Groene kool, rauw: 105 mg.
 • kiwi: 100 mg.
 • Papaya: 70 mg.
 • Bloemkool: 69 mg.
 • Koolrabie: 66 mg.
 • Aardbei: 62 mg.
 • Tuinkers: 60 mg.
 • Citroen: 53 mg
 • Citroensap: 51 mg.
 • Spinazie, rauw: 51 mg.
 • Sinaasappelsap, vers geperst: 52 mg.
 • Sinaasappel, rauw: 50 mg.
 • Rode kool, rauw: 50 mg.
 • Savooikool, rauw: 50 mg.
 • Witte kool: 47 mg.
 • Grapefruit, ruwe pompelmoes: 41 mg.
 • Pompelmoessap: 40 mg.

 

U merkt dat vit. C in groenten en fruit massaal voorkomt en dat zich niemand zorgen hoeft te maken om aan een te kort aan vit. C te lijden. Het gebruik van vit.C tabletten is daarom onzinnig.

Prof. Linus Pauling gebruikte tot aan zijn dood in 1994 per dag 10 gram in poedervorm. Hij werd 95 jaar oud. Er is geen aantoonbaar verband tussen zijn hoge leeftijd en het gebruik van vit.C in tabletvorm. Hij was genetisch bevoordeeld waardoor hij zijn dwaze remedie vrij lang heeft overleefd. Zonder vit.C tabletten zou hij ongetwijfeld ouder zijn geworden. De mythe rond de vitamine C is door hem gelanceerd en daar heeft de vitamine-industrie gretig op ingespeeld. Volgens  Dr. Helmut Oberreiter, wetenschappelijke leider van het Deutschen Gesellschaft für Ernährung (DGE)  neemt vit. C geen bijzondere plaats in binnen de groep van deze stoffen. Alle vitaminen zijn van levensbelang. Volgens hem is er geen enkel wetenschappelijk bewijs aan te voeren dat het slikken van vitaminetabletten de gezondheid ten goede komt. Er moet een grondig onderscheid gemaakt worden tussen natuurlijke vitamine C zoals deze in voedingsmiddelen voorkomt en deze die in een laboratorium geproduceerd worden als ascorbinezuur of vrijkomt bij de productie van suiker of andere industriële processen. Vit C is lang een geliefd voedingssupplement geweest, maar daar worden nu vele vragen rond gesteld.

 

De natuurlijke vitamine C remt, volgens Dr. Oberreiter de vorming van nitrosaminen in de maag en biedt daarbij een bescherming ter voorkoming van maagkanker. Vit. C is een belangrijk antioxidant en vernietigt vrije radicalen. Vandaar dat fruit en groenten een goede bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten, maar ook tegen maagkanker. Een vitaminetablet kan deze werking niet vervangen en zeker niet evenaren. Zij helpen ook niet bij verkoudheden volgens deze wetenschapper. Hij wijst er op dat de immuniteit door het eten van fruit en groenten wel degelijk versterkt wordt. Op de vraag of een overdosis gevaarlijk kan zijn, antwoordde hij: te veel aan natuurlijke vit. C wordt via de nieren en de darm afgevoerd. Bij het gebruik van tabletten in hogere dosis is de vorming van nierstenen niet uit te sluiten. Een te kort aan vit. C zorgt voor vermoeidheid, bloedend tandvlees en verhoogde vatbaarheid van infecties.

 

Dr. Markus Horneber is een kankerspecialist en verbonden aan het Klinikum Nord in Nürnberg en heeft zijn twijfels over een onderzoek van het National Cancer Institutes in de VS waar beweerd wordt dat hoge doseringen vit C kankercellen zou doden en gezonde cellen onaangeroerd laat. Vooreerst is dit onderzoek  nog in een te vroeg stadium en mochten er  positieve resultaten bereikt worden, dan is dit slechts een fractie in het hele genezingsproces. Een paar tonen leveren nog geen melodie op, lacht hij sceptisch. Kankeronderzoek is erg complex, zegt hij en zelden gaat het om één vitamine. Daarmee bedoelt hij dat voeding een hele groep vitaminen levert samen met mineralen en andere stoffen. Het is het geheel van al deze stoffen die een kankerremmende werking hebben. Ten slotte wijst Dr. Horneber er op dat er de laatste tijd steeds meer irriterende studieonderzoeken worden gepubliceerd waaruit zou blijken dat voedingssupplementen de kans op kanker zou vergroten. Hij raadt iedereen aan niet te geloven in de slogan: ‘meer vitaminepillen, minder kanker’ want dat is een grote leugen.    

10:00 Gepost door Jan Dries in Voeding | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, vitamine c, voeding |  Facebook |

01-07-07

Vitaal ouder worden

1574R-0318200117710-001u13917117

Ondanks de stijging van de gemiddelde leeftijd, maken zich veel mensen zorgen voor de oude dag. Ze hebben er alle reden toe in deze bedreigde wereld. Een klein aantal mensen bereikt een zeer hoge leeftijd en blijven gezond en vitaal. Velen sneuvelen vroegtijdig of takelen zodanig af dat ze hun oude dag in een rolstoel of  troosteloze ziekenkamer doorbrengen. Nochtans is de derde en de vierde leeftijd de beloning van een actief leven. Ik geef u hier zeven tips die helpen om vitaal ouder te worden.

 

1.Gezond blijven

Wie het voorrecht heeft om geboren te worden, zal ook sterven. Het leven is een cyclus tussen geboorte en dood. Het lichaam begint te verouderen voor we geboren zijn, wordt vaak gezegd. Dat is ten dele juist. Er treedt voortdurend, ons levenlang, slijtage op maar die wordt spontaan hersteld. Het lichaam houdt zich zelf in stand. Ouder worden betekent dat dit herstellingsproces op zeker moment gaat vertragen. Dit is genetisch vastgelegd omdat het eeuwige leven niet voor de mens is bestemd m.a.w. ouder worden is zich fysiologisch voorbereiden op de dood. Dit proces kan echter worden afgeremd door actief te blijven.

 

2. Voorzichtig met reclame

Er is een hele anti-aging industrie ontwikkeld. Er worden allerlei voedingssupplementen op de markt gebracht die u doen geloven dat u daardoor vitaal ouder wordt. Er is geen enkel bewijs dat dergelijke dure spullen ook echt helpen. De reclame speelt in op de angst om ziek te worden en vroegtijdig te sterven. Als mensen beweren er zich beter door te voelen, dan is dit te wijten aan de suggestieve werking. Positief denken en autosuggestie hoeft niet duur te zijn.

 

3. Roken en overgewicht vermijden

Roken verkort bij de meeste mensen het leven en verhoogt het risico op longkanker en hart- en vaatziekte aanzienlijk. Er zijn mensen die al rokend oud worden, maar dat zijn uitzonderingen. Overgewicht is eveneens te vermijden. Het gewicht dat u zeker niet mag overstijgen, kunt u met een eenvoudige formule berekenen: (lengte x lengte) x 25. Ik geef een voorbeeld, als u 1,70 m groot bent is uw toelaatbaar gewicht (1,70 x 1,70) x 25 dit is 72 kg.

Om uw ideaal gewicht op te sporen, vermenigvuldigt u (lengte x lengte) x 22,5.  Als u 1,70 m groot bent, is het ideale gewicht 65 kg.

 

4. Beweging

Er kan niet genoeg gewezen worden op het belang van de beweging. Vergeet niet dat de ouderdom zich het eerst in de benen manifesteert, daarna in de gewrichten en de spieren. Ouder worden mag geen synoniem zijn van immobiliteit. Door dagelijks te bewegen, wandelen, fietsen, zwemmen, joggen, fitness enz. wordt de doorbloeding verhoogt. Het bloed voert zuurstof, voedsel en warmte aan door heel het lichaam en voert afvalstoffen af. Bovendien worden de spieren van bloed voorzien, het zweten bevorderd en de lever  geactiveerd. Dit betekent uitscheiding van gifstoffen. Beweging heeft bovendien een goede invloed op de darmwerking, de waterhuishouding en de ademhaling (zuurstofvoorziening). De beweging moet aangepast worden aan de leeftijd en de conditie waarin men verkeert.

 

5. Stressbeheersing

Stress heeft een vernietigende werking op de gezondheid. Daarom zal men stresstoestanden vermijden en er voor zorgen om stressbestendiger te worden. Beweging kan daar een bijdrage aan leveren, maar ook een goede vrije tijdsbesteding, een hobby of andere vormen van afleiding. Door het volgen van een Biorelaxatietraining leert men de spieren losmaken, een juiste ademhaling toepassen en vooral gedachteloosheid oproepen. Korte momenten waarop men aan niets denkt, geeft een enorm gevoel van rust en herstelt het verzwakte zenuwstelsel. Het komt er op aan een evenwicht te scheppen tussen het stressmechanisme en ontspanningsmechanisme. Beide werken als antagonisten en helpen ons enerzijds te verdedigen tegen gevaren van buitenaf (stress) en anderzijds tot diepe rust en ontspanning te komen.

 

6. Gemoedstoestand

Een positieve instelling is het beste anti-aging wapen. Bijna alle honderdjarigen denken positief en hebben een ruime blik naar de toekomst gericht. Negatieve gedachten, angst, depressieve neigingen, negatieve emoties en zorgen vreten aan de gezondheid, doet de bloeddruk stijgen en het cholesterol verhogen. De herfst van het leven is een mooie levensfase, op die leeftijd heeft men een rijke ervaring, bezit men levenswijsheid en vertoeven de meesten in een goede vriendenkring, nemen deel aan sociale activiteiten, gaan vaker op reis en verkeren in de mogelijkheid om het leven naar hun eigen zin in te richten. Leer vooral genieten van de eenvoudige dingen van het leven en jaag geen illusies na.   

  

7. Voeding

Pas uw voeding aan op uw leeftijd. Eet geen zware en overladen maaltijden maar stop op tijd. Beperk drastisch het gebruik van vlees en andere dierlijke voedingsmiddelen. Volg het voorbeeld van de vegetariërs die nooit vlees of vis eten en erg gezond zijn. Eet een deel van uw voeding rauw zoals fruit, bessen, watervruchten, groenten, wortel en knolgewassen. Wees uiterst matig met het gebruik van genotsmiddelen zoals alcohol, koffie, zwarte en groene thee, chocolade, cola, frisdrank. Eet niet iedere dag gebak of slagroomtaartjes. Gebruik geen voedingssupplementen, dat is weggesmeten geld. Vitaminen, mineralen, ballaststoffen, antioxidanten en bioactieve substanties zoals polyfenolen haalt u in overvloed uit fruit, rauwe groenten, noten, zaden, pitten en koud geperste olie. Plantaardige olie is gezond en leveren alles wat u nodig heb zoals Omega 3-6-9 vetzuren. Zij hebben een cholesterolverlagende werking. Dierlijke vetten zoals uit vlees zijn echter schadelijk voor hart en vaten. Fruit en groenten, ook aardappelen bezitten veel kalium, dit mineraal is de tegenhanger van natrium (zout) en zorgt voor voldoende vochtafdrijving en doet de bloeddruk verlagen. Ter voorkoming van osteoporose beveel ik altijd amandelen aan. Vijf à tien amandelen per dag volstaat, laat ze gedurende een nacht in bronwater weken dan smaken ze heerlijk en het calcium wordt beter opgenomen.

 

Ga als 65-plusser eenmaal per jaar op medisch onderzoek bij de huisarts of een medische specialist. Een cardiologisch onderzoek zorgt voor een grote geruststelling en dat geldt ook voor het preventief kankeronderzoek.   

10:00 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (1) | Tags: ouder worden, 65 plus, gezondheid |  Facebook |