02-08-07

Zure oprispingen

312622u18301141235953

 

Zure oprispingen worden ook ‘het zuur’ of ‘maagbrand’ genoemd. In de maag wordt maagzuur geproduceerd om eiwit, dat in het voedsel voorkomt, te verteren. Het maagzuur is erg zuur, even zuur als citroensap. Wordt er te veel maagzuur geproduceerd of is de maag overbelast dan wordt maagzuur via de slokdarm tot in de mondholte gedrukt. Omdat maagzuur zoutzuur bevat, geeft dit een branderig gevoel. De maagwand produceert gelijkertijd een alkalisch sap dat de wand beschermt tegen het maagzuur. De slokdarm kent deze beschermingslaag niet, vandaar het branderig gevoel in de slokdarm. Zure oprispingen kunnen aanleiding geven tot ontsteking, zelfs zware ontsteking van de slokdarm waardoor het passeren van de voedselbrok pijnlijk aanvoelt.

 

De belangrijkste oorzaak van zure oprispingen is stress. Door aanhoudende stress ontstaan er functiestoornissen, dit wil zeggen dat de maag niet werkt zoals het hoort. Er wordt meer maagsap geproduceerd dan nodig is. Bovendien is de maag erg onrustig wat  oprispingen in de hand werkt. Een te eiwitrijke voeding zoals grote hoeveelheden vlees, kan eveneens voor een te grote zuurproductie zorgen. Bij té grote maaltijden wordt het maagzuur in de slokdarm omhoog geperst. Bij een te grote druk vanuit de maag kan de spierband (sfincter of kringspier) van de maagingang het zuur niet meer tegenhouden.

            

Te vermijden

Het is vanzelfsprekend dat middelen of gebruiken die de maagproductie doen verhogen,  moeten vermeden worden. Zolang hier geen gehoor aan wordt gegeven, krijgt u het probleem niet opgelost.

 

 • Stress en emotionele spanningen: stimuleren de zuurproductie.
 • Zware eiwitrijke maaltijden: vragen een verhoogde zuurproductie om het eiwit te kunnen verteren.
 • Pepermunt: zowel pepermuntthee, pepermuntolie als pepermuntjes verzwakken de kringspier van de maagingang waardoor het zuur niet kan worden tegengehouden.
 • Cafeïnehoudende drank: koffie, zwarte en groene thee, cola. Cafeïne doet, net als pepermunt, de kringspier verslappen. Bovendien irriteren ze een ontstoken slokdarm.
 • Alcoholische drank: overmatig gebruik mijden.
 • Chocolade: bevat cafeïne, oxaalzuur en vet en heeft een maagzuurstimulerende werking en moet absoluut vermeden worden. Chocolade wordt gezien als het meest te vermijden middel bij zure oprispingen. Ook al willen de fabrikanten chocolade als een gezondheidsproduct bestempelen omwille van een weinig polyfenolen die er in zouden aanwezig zijn.
 • Tabaksrook: moet vermeden worden, ook al rookt men zelf niet. Nicotine verzwakt de kringspier.
 • Bepaalde medicijnen: antidepressiva, kalmeermiddelen, anti-ontstekingsmiddelen, aspirine, cortison, anti-reumamiddelen doen de maagzuurproductie stijgen.   

 

Natuurlijke remedies

Er zijn talrijke natuurlijke remedies die het probleem van zure oprispingen kunnen oplossen. Test ze uit en u zult merken dat het ook op natuurlijke wijze kan.

 

 • Stressbeheersing: gezien stress de belangrijkste oorzaak is, heeft u er alle belang bij om aan stressbeheersing te doen. Niet alleen stress ook negatieve emoties, psychische spanningen of problemen die u te neer drukken kunnen voor zure oprispingen zorgen. Zoek altijd naar de oorzaak van uw stress en probeer daar een oplossing voor te vinden. Biorelaxatie is een natuurlijke ontspanningsmethode.
 • Zure drankjes: veel mensen die af te rekenen hebben met zure oprispingen hebben spontaan de neiging om citroen of pompelmoes te eten. In de volksmond zegt men daarom: zuur remt zuur af. Dit mag niet té letterlijk worden opgevat. Het zure drankje ruimt de maagzuurproductie niet af maar zet een enzym in werking die de zuurproductie afremt. Tot deze zure remedies horen:

-         Citroensap: verdunnen met water.

-         Appelazijn of wijnazijn: eveneens verdunnen met water. 3 koffielepeltjes op 200 cc water, voeg er eventueel wat honing aan toe. Er wordt soms aanbevolen om een theelepeltje pure appelazijn in te nemen bij acuut maagbrand.

-         Molkosan (Dr.Vogelproduct): eveneens verdund te gebruiken (1/6).

-         Melkwei: kan onverdund gedronken worden.

 • Honing: bij zure oprispingen doet honing wonderen.  Men eet letterlijk honing met de lepel. De honing vermengt zich met het maagzuur waardoor de agressiviteit afneemt. Bovendien heeft honing een kalmerende werking zodat het zenuwstelsel versterkt wordt.
 • Aardappelsap: is een goed middel om een verzuurde maag af te remmen. Aardappelsap kan zelf geperst worden, maar is ook verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel. U kunt ook rauwe aardappelen eten, maar dat is niet zo smakelijk.
 • Klei: 1 eetlepel klei in een glas lauw water goed mengen en langzaam met kleine slokken op drinken. De klei neemt het overtollig zuur weg.
 • Kamillethee met honing: een uitstekende remedie bij een ontstoken slokdam.
 • Lavendelthee met honing: lavendel is een goed maagkruid met een rustgevende werking en heeft daardoor een dubbel effect.

 

Als u last heb van zure oprispingen buig dan door de knieën als u iets wil optillen. Als u het bovenlichaam buigt drukt u de maag samen waardoor het maagzuur omhoog geperst wordt en in de mond terecht komt. Als u regelmatig en zonder duidelijke reden het zuur krijgt, dan kan dit wijzen op een maagzweer of op andere maagaandoeningen. Medisch onderzoek is dan noodzakelijk.

 

08:45 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (18) | Tags: maagzuur, maag, zuren, klei, gezondheid |  Facebook |

Commentaren

*** Jaja..Stressbeheersing..Niet met hetgeen ik allemaal al heb meegemaakt en nog steeds meemaak.Tis gemakkelijker gezegd dan gedaan...

Groetjes

Gepost door: marc | 27-08-07

Bij mij heeft magnesium van de natuurwinkel heel goed geholpen tegen oprispingen. Na jaren van vele huisarts en ziekenhuisbezoekjes en het testen van een lange lijst aan agressieve medicijnen met averechtse effecten ben ik bij de Anne Waterlander beland die mij dit na een gezondheidstest (dmv elektro-acupunctuur) heeft aangeraden. Het zal misschien niet bij iedereen oprispingen verhelpen, maar het heeft wel een ontspannende werking op de spieren en neutraliseert zuur. Ik kan in ieder geval iedereen met aanhoudende ('vage') gezondheidsklachten aanraden naar hem toe te gaan voor een check, inclusief iedereen die hier cynisch tegenover staat, dat stond ik namelijk ook. Ik dacht op een dag het is te proberen en het resultaat is dat ik me nu eindelijk beter voel. Consult wordt door veel zorgverzekeraars vergoed.

Gepost door: mira | 19-12-09

Ik vind klei een heel goed middel bij zure oprispingen. Maar beter nog is het probleem bij de basis aanpakken en zorgen dat je de juiste voedselcombinaties eet!!!! Heel belangrijk en niet alleen voor de oprispingen maar voor heel je gezondheid!

Gepost door: Nele | 22-01-10

goed artikel, een eetlepeltje honing werkt voor mij persoonlijk het beste. Verminderd de klachten enorm. Wat ook kan helpen is gember, het heeft een vieze smaak maar werkt super!!

Gepost door: stop maagzuur | 26-03-11

Er is gebleken dat belangrijkste oorzaak van maagzuur is de bacterie Helico bacter pylori die bij sommige mensen voorkomt. Als je oprispingen hebt moet je laten testen op deze bacterie. Bij positieve test gelijk een advies van de dokter vragen. Meestal volgt een antibiotica kuur.

Gepost door: Gregorio Donata | 23-04-11

Bij mij 3 keer antibiotica wegens bacterie en telkens weer terug. mijn lichaam kan deze behandelingen niet meer aan.

Gepost door: Ayse | 23-12-11

Bij mij helpt melk drinken het best.
Ook bananen eten helpt.

Gepost door: Tom | 01-02-12

Mag je ook gewone thee drinken? Ben er nu al 2 1/2 week echt ziek van. En erg zwak geworden. Heb ook in het ziekenhuis gelegen.

Gepost door: kaar | 12-03-12

De helicobacterpylori kan een oorzaak zijn, maar langdurige superstress zorgt ook voor 'n overdosis maagzuur, die kan uitmonden in 'n maagontsteking/zweer. Ik heb al 30 jaar maagontstekingen, en de helicobacter is nooit aangetroffen.Wel 'n leven gehad dat niet over rozen , maar doornen ging.

Gepost door: kimberley pex | 30-03-12

afgelopen nacht heb ik pas voor de eerste keer echt last gehad van opstotent maagzuur man wat vies !
en had het gevoel dat er mij van alles en nog wat op mijn maag lag had dan ook wel zwaar voeding gegeten wat dan ook weer niet goed is !
maar kamp ook al meer dan 4 jaar met stres waarvan de laatste 12 maanden enorm is toegenomen door mijn invalideteid en mijn gezondheidsproblemen en slecht slapen !
en het één brengt het ander met zich mee als jullie begrijpen wat ik bedoel ?

Gepost door: willy | 06-11-12

Willy. Ja ik begrijp héél goed wat je bedoelt. Kijk 'ns naar "basische voeding" op internet, dan zul je je in ieder geval 'n stuk beter voelen. Stress door ziekte is onmenselijk, want je moet je ook nog ALLES zelf opsoppen in dit land. Je kunt hier gewoon niet meer uitzieken. Of revalideren. Alles zelf regelen, totdat je er bijna dood bij neervalt ! Instanties? chronisch ziek? Die denken ; daar heb je weer zo iemand, die maar niet doodgaat, nou , daar zorgen wij dan wel voor ! Vergeef me m'n sarcasme, zo ben ik geworden door de onmenselijke situatie waar ik ook al jaren in zit. Sterkte en héél veel succes,genezing en rust toegewenst, kim.

Gepost door: kimberley pex | 21-09-13

Bananen helpen inderdaad maar nog beter is appelazijn! Ik drink hier 3 soeplepels per dag van en het werkt wonderen bij mij. Las het trouwens op het net: http://refluxstoppen.com/blog/oprispingen/

helpt echt goed voor mij. Hoef geen rennie's meer welke ik vroeger dagelijks slikte...

Groetjes,
Lenny

Gepost door: lenny | 09-12-13

Natupure of Alkavitae , dat zijn de alka druppels die zo te koop zijn.

Gepost door: kimberley pex | 12-01-14

iedere avond Alka druppels in 'n glas water, of n paar keer per dag, maagklachten verdwijnen alsof ze er nooit geweest waren ! 'n Verademing. Alkadruppels in ieder reformhuis.

Gepost door: kimberley pex | 12-01-14

wat ik vind dat het beste tegen stress help is een wierook stokje en dan lekker rustig op de bank liggen.
echt een aanrader!

Gepost door: wierook groothandel | 24-09-14

er gaat niks boven tai chi om tot rust te komen na een sessie ben ik altijd zo kalm van binnen.

Gepost door: Tai Chi Rotterdam | 24-09-14

als je last hebt van stress probeer dan eens wierook stokje en lees dan een boek of ga rustig op de bank liggen.

Gepost door: New Age groothandel | 25-09-14

Goede tips!

Gepost door: Paleo Dieet | 30-09-14

De commentaren zijn gesloten.