18-04-13

Arganolie

Regelmatig komt er iets nieuws op de markt dat de volle aandacht krijgt. Soms gaat het om waardeloze producten die met veel reclame de hemel worden ingeprezen, maar af en toe gaat het om een waardevol middel zoals arganolie. Deze olie wordt geperst uit het zaad van de arganboom. Het is een van de oudste bomen ter wereld en groeit nog enkel in het zuidwesten van Marokko. Omdat deze boom zo zeldzaam is, heeft de UNESCO het argangebied in 1998 uitgeroepen tot biosfeerreservaat.  Het is een heel bijzondere boom die ongeveer 10 m hoog wordt en een kruin heeft van circa 14 m . De boom stuurt zijn wortels tot 30 m diep in de droge zandgrond op zoek naar water. Hij beschermt zichzelf tegen dieren door duizenden doornen.  Enkel de dromedaris  kan de bladeren van de boom eten doordat een dikke hoornachtige huid zijn muil beschermt tegen mogelijke verwondingen.

De vruchten van de arganboom lijken op een gele pruim en hebben maximaal drie pitten in een zeer harde schaal, wel zestien keer harder dan die van een hazelnoot. De boom wordt 150 à 200 jaar oud, soms ouder. De arganboom houdt van de krachtige zon en maakt onderbegroeiing voor schaduwminnende gewassen mogelijk. Met zijn ingewikkeld wortelnet zorgt de boom dat de bodem bij zandstormen niet wegwaait of bij regenbuien niet wegspoelt. Het oogsten van de vruchten kan alleen manueel en is een moeilijke opgave. De schalen worden met stenen stukgeslagen om de pitten te verzamelen. Ze worden op platte daken gedroogd en daarna licht geroosterd om in steenmolens geplet te worden. Een arganboom levert slechts 30 kg vruchten op die nodig zijn om 1 liter olie te persen. Arganolie heeft een lichtrode kleur en smaakt naar walnoten.

Heilzame werking

In Marokko wordt deze kostbare olie gebruikt bij allerlei bereidingen, maar ook bij zonnebrand, neurodermitis, psoriasis en andere huidaandoeningen. Inwendig heeft deze olie een cholesterolverlagende werking, is desinfecterend, helpt bij aderverkalking en reumatische aandoeningen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat arganolie meer dan 80% onverzadigd vetzuur bevat en een goede antioxidant is. Deze olie is zeer rijk aan vit. E, quercitine, myricitine en sterolen, vooral schottenol en spinasterol komen in een unieke combinatie voor. Arganolie bevat fenolen en niet-verzeepbare stoffen. Arganolie heeft een bacterie- en schimmeldodende werking, stimuleert de doorbloeding, werkt celvernieuwend en versterkt de weerstand. Arganolie wordt uitwendig toegepast bij huidaandoeningen, haarproblemen en een verzwakt bindweefsel (cellulitis). Inwendig wordt deze olie gebruikt bij reumatische aandoeningen, tijdens de menopauze als natuurlijk hormoon, bij hart- en vaatziekten, verstoring in de vetstofwisseling en in de cosmetica. Er is vrij grondig wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd zodat we over betrouwbare gegevens beschikken.

Goed maar erg duur

Voor de herboristen leent deze olie zich voor talrijke kruidenbereidingen, maar ook de VGL-Gezondheidsconsulenten kunnen deze waardevolle olie in hun voedingsadviezen opnemen of als volksgeneeskundige toepassingen aanbevelen. Voor de Gezondheidstherapeut wordt het aanbod van talrijke oliën alleen maar vergroot. Arganolie is een goede olie met een heel bijzonder karakter. Enkel de prijs is een nadeel, een flesje van 100 ml. kost ongeveer 25 euro of 250 euro per liter. 

11:28 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.