25-05-13

GEZONDHEIDSDAGEN - Genk Voor wie gezond door het leven wil!

 

Herwin uw gezondheid op natuurlijke wijze door uw inzicht in ziekte en gezondheid te verruimen, uw eigen mogelijkheden te ontdekken om de zelfgenezende kracht, die in ieder mens aanwezig is, op natuurlijke wijze of met natuurlijke middelen te stimuleren. Maak kennis met de onbegrensde mogelijkheden die de natuurgeneeskunde u biedt. De gezondheidsdagen gaan door in het mooie gebouw van de Europese Academie in Genk-Centrum, Reinpadstraat 9 op loopafstand van het prachtige stadspark met zijn mooie vijvers en een grote collectie unieke zonnewijzers.

 

Data: Zaterdag 8 en zondag 9 juni 2013 telkens van 9.00 tot 17.00 uur.

Plaats : Genk-Centrum, Reinpadstraat 9

Deelnemingskosten : Slechts 85 euro per persoon, omdat de Europese Academie een groot deel van de kosten draagt. In Genk-Centrum zijn talrijke eethuisjes op loopafstand. Voor wie wil kan zijn eigen knapzak meenemen.

Aanmelden : Door storting van het bedrag van 85 euro op rekening:

Voor België : BE36068208536081 t.n.v. Europese Academie, Reinpadstraat 9, 3600 Genk.

Voor Nederland: ING-Bankrekening 66.84.78.012 t.n.v. J. Dries, Reinpadstraat 9, 3600 Genk - België. Gelieve bij de mededeling te vermelden: Gezondheidsdagen.


Tijdens dit weekend wordt u ondergedompeld in de wonderlijke wereld van de natuurgeneeskunde, de kruidengeneeskunde, typologie, gezonde voeding, relaxatie en nog vele andere aspecten van de natuurlijke levenswijze. U maakt niet alleen kennis met de talrijke therapeutische mogelijkheden, u ondergaat ze ook. U neemt deel aan infosessies, individuele behandelingen en groepstherapie. Dit zijn leerrijke dagen waar u ongetwijfeld enorm veel baat bij zult hebben en uw gezondheid zal bevorderen.

U neemt actief deel aan een boeiend programma dat op zaterdag begint met een intakegesprek, een infosessie en een doe-sessie over typologie om het antwoord te vinden op de vraag: Wie ben ik? Vanuit een versterkt zelfbeeld en inzicht in uw klachten en gezondheidstoestand neemt u deel aan gezondheidsactiviteiten rond gezonde voeding, individuele voedingsadviezen of voedingstherapie, kruiden, Bach Bloemen Therapie, Biorelaxatie, DSR (Dermasegmentale Reflexologie) en PSR (Podosegmentale reflexologie), ontspanningsmassage, gastro-intestinale therapie, enz. Het weekend wordt afgesloten met een sessie Biorelaxatie.


Natuurgeneeskunde

De moderne natuurgeneeskunde steunt op de basisprincipes van Hippocrates en Galenus die geactualiseerd zijn volgens de medische wetenschappen. In de natuurgeneeskunde wordt de ‘zieke’ behandeld in plaats van de ‘ziekte’. Daarom besteden we veel aandacht aan het temperament of de persoonlijkheid van de patiënt. Ieder mens bezit een zelfgenezende kracht die op natuurlijke wijze en met natuurlijke middelen wordt gestimuleerd. Het is een unieke geneeswijze die efficiënt is omdat de patiënt betrokken is bij zijn eigen genezingsproces.

 

Kruidengeneeskunde

De kruidengeneeskunde heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de natuurgeneeskunde. De kruiden bezitten geneeskrachtige inhoudsstoffen die de genezing van talrijke klachten mogelijk maken. Er zijn heel wat toepassingsmogelijkheden zoals het gebruik van een kruidenthee, tincturen, alcoholaten, zalven, kruidenbaden, enz. Keukenkruiden brengen niet alleen smaak maar behouden hun geneeskrachtige werking.

 

Voedingsadviezen en voedingstherapie

Er is een zeer grote belangstelling ontstaan rond gezonde natuurlijke voeding omdat de consument begint te twijfelen aan de kwaliteit die de voedingsindustrie aanbiedt. Men heeft geen idee van wat er allemaal in voedingsproducten wordt verwerkt. Gezonde voeding bestaat uit verse voedingsmiddelen, ook al worden ze in de keuken verwerkt tot gerechten. Fruit, groenten, noten, zaden en pitten bevatten geneeskrachtige stoffen, zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Voedingsregels zijn doorslaggevend en dat wordt vaak vergeten.

 

Biorelaxatie

Een groot deel van de bevolking staat dagelijks onder grote stress. Dat uit zich in allerlei klachten die functiestoornissen worden genoemd. Medicamenten lossen deze klachten niet op maar de natuurgeneeskunde zorgt voor een duurzame oplossing. Biorelaxatie bestaat uit drie basistechnieken: spierontspanningsoefeningen, gezonde ademhaling en gedachteloosheid. Van daaruit zet men de stap naar fixatie, concentratie, visualisatie en positief denken.

 

DSR en PSR

Dit zijn twee manuele behandelingen die op elkaar aansluiten. Bij DSR worden vanuit de huidsegmenten de spanningen uit de spieren, het bindweefsel en het bot weggewerkt. Daardoor ontstaat er een verhoogde doorbloeding met een sterk reinigende en immuniserende werking. De huidsegmenten reflecteren op de voet en worden van daaruit behandeld met een intensieve werking op de organen en het zenuwstelsel. Beide therapieën hebben een afdoende werking en geven snel resultaten.

 

Bach Bloemen Therapie

De Engelse arts Dr. Bach ontwikkelde een geneeswijze op basis van bloemen en bloesems. Een ziekte ontstaat heel vaak vanuit een emotionele storing en kan met de juiste remedie weer in evenwicht worden gebracht. Een fascinerende geneeswijze voor fluweelzachte zielen.

 

Aarzel niet, schrijf tijdig in, want de Gezondheidsdagen zijn snel volzet.

 

Europese Academie voor Natuurlijke Gezondheidszorg

Antwerpen-Gent-Leuven-Maastricht

www.europeseacademie.be

Tel.00-32-(0)89-355246  E-mail : europeseacademie.assunta@skynet.be

 

14:35 Gepost door Jan Dries | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-05-13

Mindfulness onder vuur

Onder deze titel publiceerde de krant ‘De Standaard’ van 16 mei ‘13 (B) een uitgebreid artikel over dit onderwerp, terwijl Canvas (B) diezelfde avond een vrij lange reportage hieraan heeft gewijd. Mindfulness is een meditatietechniek die zijn wortels heeft in het boeddhisme, maar wordt er meteen aan toegevoegd, niets met het boeddhisme heeft te maken. Men heeft geen Boeddhabeeld of wierookstokjes nodig om deze methode te beoefenen. Mindfulness is een methode die in Amerika werd ontwikkeld en is een mix van Oosterse wijsheid en Westerse nuchterheid. Over de zin en onzin van meditatie kan gediscussieerd worden, er zullen altijd voor- en tegenstanders zijn. Het probleem ligt veel dieper.

Mindfulness is een hype die gedragen wordt door een goed lopende marketingmachine en wordt met verdoken dwang aan de bevolking opgedrongen. Deze reportage maakte duidelijk dat de invloed van een hype onvoorstelbaar groot kan zijn. Psychiaters, artsen, psychotherapeuten, universiteiten, ziekenhuizen, gevangenissen en scholen lopen er warm voor. Een nuchtere professor in de reportage keurde de methode niet af, maar relativeerde ze sterk en wees terecht op de beperkte therapeutische mogelijkheden, zeker bij depressie en andere psychische en psychiatrische aandoeningen. Historisch gezien is meditatie gerelateerd aan godsdienst. Veel religieuze gebruiken hebben een meditatieve werking. Nu de kerken leeg lopen is er blijkbaar vanuit een zekere heimwee behoefte ontstaan aan een andere manier om de geestelijke honger te stillen en is het offerblok nu vervangen door een bankrekening.

Mindfulness betekent ‘achtzaamheid’ of ‘indachtigheid’ en wordt ook wel ‘Aandachtstraining’ genoemd. Zoals alle Oosterse meditatietechnieken is ook Mindfulness gestoeld op bewustzijnsverhoging met de bedoeling het lichaam te overstijgen zodat de geest met volle kracht kan benut worden tot spirituele verrijking. Mindfulness is bewust de aandacht vestigen op iedere fysieke sensatie om zo het lichaam onder controle te krijgen zoals bij hun bodyscan. Veel aandacht gaat naar de ademhaling om tot beheersing te komen. Het gaat hier om bekende typische Oosterse technieken terwijl we in de Westerse technieken naar bewustzijnsverlaging streven en naar een spontane werking van het lichaam. De Oosterse meditatietechnieken streven naar een absolute fysieke beheersing door heel bewust aandacht te vestigen op het lichaam. Het is immers de bedoeling om een scheiding tussen lichaam en geest te bereiken in tegenstelling tot wat in hun literatuur beschreven staat. Er is hier duidelijke een contradictie tussen techniek en doelstelling.

In de Westerse relaxatietechnieken, zoals hypnose, autogene training, Biorelaxatie en andere ontspanningstechnieken doet men juist het omgekeerde en streeft men naar bewustzijnsverlaging door het mentale zoveel mogelijk uit te schakelen om de geest te ontspannen en te laten leeglopen. Veel aandacht gaat naar het hier en nu. Tegenover ‘indachtigheid’ de essentie van Mindfulness spreken wij van ‘gedachteloosheid’. Door de gedachten stil te leggen ontstaat er een betere doorbloeding van de hersenen en komt er enorm veel energie vrij wat een positieve invloed heeft op de immuniteit. Daarnaast komen het stress- en het ontspanningsmechanisme, die zich eveneens in de hersenen bevinden, in evenwicht. Relaxatie is wetenschappelijk grondig bestudeerd en biedt binnen haar doelstelling veel mogelijkheden op het vlak van stressbeheersing en heeft een gunstige invloed op de gezondheid. Relaxatie kan ondersteunend ingeschakeld worden bij ieder genezingsproces, maar vervangt de therapie niet. Het is een totaal andere benadering dan Mindfulness.

Relaxatie en meditatie zijn niet direct met elkaar vergelijkbaar, maar er zijn punten van overeenkomst. Uit de reportage blijkt dat Mindfulness vooral als ontspanningstechniek wordt toegepast en nauwelijks als een vorm van meditatie. Het resultaat dat aan Mindfulness wordt toegeschreven is enkel te verklaren vanuit zijn ontspannend effect. De reportage heeft getoond dat Mindfulness niets anders is dan een tweederangs relaxatie. De taal van de trainer is louter mentaal gericht, er wordt geen gebruik gemaakt van intonatie, noch van woordherhaling. In plaats van de geest te ontspannen wordt ze geactiveerd door voortdurend ‘indachtig’ te zijn.

Deze reportage bevestigt dat de hype het gehaald heeft boven de kritische geest. We staan verrast dat zoveel goed opgeleide mensen zich laten meesleuren door een gecommercialiseerde methode die aansluit bij de supermarktcultuur. In een jaar tijd werden er wereldwijd driehonderd boeken over dit onderwerp gepubliceerd. Dr. David Dewulf, die deze methode in België leidt, zit aan zijn vijftiende boek. Mindfulness zal, net als vele andere Oosterse meditatietechnieken een zekere waarde hebben, maar men moet niet overdrijven en iedere vorm van geheimzinnigheid ontkrachten. De reportage toonde aan dat een onderzoek aan de universiteit van Gent heeft uitgewezen dat een groep die naar een sprookje had geluisterd betere meetresultaten haalden dan de beoefenaars van Mindfulness. Gelukkig waait iedere hype weer over.

19:08 Gepost door Jan Dries in Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |