23-10-13

Zwarte chocolade, ongezond en kalkrovend

Men leest regelmatig, zelfs in zogenaamde gezondheidsbladen, dat zwarte chocolade gezond is omdat het polyfenolen bevat en dat zijn inderdaad geneeskrachtige stoffen. Polyfenolen worden gerekend tot de bioactieve substanties waarvan is aangetoond dat zij een gunstige invloed hebben op onze gezondheid en een genezend effect hebben op bepaalde klachten. Vanuit commercieel standpunt besteedt de voedingsindustrie extreem veel aandacht aan allerlei stoffen. Door aanwezigheid of door toevoeging ervan aan voedingsproducten wordt er meteen een gezondheidsclaim op gelegd en in de publiciteit sterk aanbevolen. Dat is een grote vergissing en werkt misleidend. Wij eten immers geen stoffen, wij eten voedingsmiddelen waarin stoffen aanwezig zijn. Het toevoegen van geïsoleerde stoffen aan voedingsproducten is helemaal niet gezond. Zij zijn immers lichaamsvreemd en worden in de meeste gevallen niet opgenomen of via de nieren of de stoelgang afgevoerd.

Laten we logisch denken en onze geest vrij maken van allerlei commerciële invloeden. Bioactieve substanties, zoals polyfenolen, komen in alle planten voor, dus ook in giftige planten. Bioactieve substanties zijn chemische stoffen die de plant aanmaakt om zich tegenover vijanden, zoals ziektekiemen, insecten en weersomstandigheden te verdedigen. In de tabaksplant zitten ook polyfenolen, maar tegelijkertijd ook de gevreesde nicotine die vernietigend is voor de gezondheid. Het aanraden van zwarte chocolade is even dwaas als het aanbevelen van roken. In de cacaoboon komen niet alleen polyfenolen voor, maar ook vrij veel oxaalzuur dat een sterk ontkalkende werking heeft. In zwarte chocolade komen uiteraard meer polyfenolen voor, maar gelijktijdig veel meer oxaalzuur.

Oxaalzuur is een stof die vooral voor komt in spinazie, rabarber, postelein en snijbiet. Oxaalzuur gaat in de darm samen met calcium een onoplosbare verbinding aan, calciumoxalaat genoemd, waardoor dit mineraal niet in het bloed wordt opgenomen. De officiële naam is oxalaat en wordt tot de fytotoxinen gerekend. Voor wie aan osteoporose lijdt of problemen heeft met de kalkhuishouding doet er goed aan oxaalzuurrijke voedingsmiddelen te mijden. Voor wie niet met deze problemen kampt, is er bij matig gebruik geen probleem omdat er voldoende calcium wordt geleverd door andere voedingsmiddelen.

 

Oxaalzuur mg / 100 g voedingsmiddel

Spinazie:                                     71 mg

Rabarber:                                  537 mg

Rode biet:                                 72,2 mg

Bonen:                                      43,7 mg

Zwarte en groene thee:          12,50 mg

Chocoladepoeder:                     385 mg

Zwarte chocolade 90%:             220 mg

Zwarte chocolade 80%:             196 mg

Zwarte chocolade 65%:             159 mg

Zwarte chocolade 40 %:              98 mg

Melkchocolade:                        11,2 mg

Witte chocolade:                        1,6 mg

Chocolade is een genotsmiddel. Er is geen bezwaar tegen matig gebruik van genotsmiddelen zoals bij bepaalde gelegenheden. Men doet dit uit puur genot en niet om de gezondheid te bevorderen. Het hoge percentage oxaalzuur in zwarte chocolade heeft nog een ander nadeel zoals het vormen van ijzeroxylaten waardoor de opname van ijzer in het gedrang kan komen. Daarnaast heeft chocolade een aantal bekende nadelen zoals darmverstopping, belasting van de lever en uiteraard zijn verslavend karakter.

Liefhebbers van chocolade blijven er niet bij stilstaan dat chocolade een geïndustrialiseerd product is. De bonen worden gebroken, geroosterd en gemalen. Deze massa wordt geperst waardoor de cacaoboter vrijkomt. Dit is het vet van de cacaoboon dat rijk is aan verzadigde vetzuren. Daarna wordt de overgebleven massa opnieuw gemalen waardoor cacaopoeder ontstaat. Chocolade bevat theobromine, een stof die chemisch verwant is aan cafeïne, maar bevat daarnaast, net als koffie of thee, ook echte cafeïne en een weinig tannine of looizuur dat voor de wrange smaak zorgt. Tannine gaat een onoplosbare verbinding met ijzer aan. In chocolade wordt suiker verwerkt. De combinatie suiker en vet bemoeilijkt de vertering. Er zijn in chocolade stoffen aanwezig die gemakkelijk een allergische reactie uitlokken zoals tyramine en fenylethylamine.

Chocolade bevat serotonine, dit is een neurotransmitter, een stof die informatie overdraagt van de ene zenuwcel naar de andere. Een tekort zorgt voor allerlei nerveuze klachten, een teveel remt de eetlust af en verandert de voorkeur van koolhydraten in een aandrang om meer eiwit te eten. Men beweert dat depressieve mensen een sterke drang naar chocolade hebben. In feite heeft het uitgehongerde zenuwstelsel een sterke behoefte aan natuurlijke suikers maar deze drang naar zoet wordt vertaald naar chocolade en alles waar industriesuiker in verwerkt is. Deze geïsoleerde suikers, zowel witte als bruine riet- en bietsuiker verzwakken, wegens het ontbreken van vitaminen en mineralen, het zenuwstelsel nog verder. Chocolade heeft een sterk verslavende werking wat vermoedelijk te maken heeft met enkele stoffen die ook in drugs voorkomen, zoals onderzoekers beweren.

Het is een fabeltje dat zwarte chocolade gezond is en het is jammer dat ondoordachte therapeuten en consulenten, die de zoekende mens behulpzaam moeten zijn, daar in trappen. Het gaat hier om een pure commerciële inspiratie die de verkoopcijfers flink doen stijgen. Chocolade is een genotsmiddel en is per definitie niet gezond. Een laag gehalte aan chocoladeboter betekent minder schadelijke stoffen, dus hoe zwarter hoe slechter.

 

Blog in samenwerking met:

www.europeseacademie.be

www.natuurgeneeskundigen.be en

natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be

20:49 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Voeding | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Beste, als fervente (rauwe) chocoladeliefhebster, en met een scheikundige achtergrond, heb ik dit met aandacht gelezen en heb er volgende bedenking bij: 100 g chocolade is al een stevige portie...Als je bv 20 g chocolade 90% eet (220 mg oxaalzuur/100 g), dan heb je 44 mg oxaalzuur binnen, minder dan in 100 g spinazie (71 mg oxaalzuur). Maar ik ben het uiteraard met u eens dat het snoep blijft.

Gepost door: Annemie Veranneman | 25-10-13

Dat verklaart mijn ijzergebrek ondanks gezonde voeding...? Ik eet iedere dag chocola en raak steeds meer verslaafd.
Door deze informatie vind ik misschien de wilskracht om af te kicken. Alhoewel, het is hier bijna Sinterklaas///

Gepost door: Y. Bons | 09-11-13

Een staaltje wetenschap van de koude grond. Pure chocolade kent hele goede eigenschappen, vitaminen en mineralen, voor hart en bloedvaten, werkt cholestorolverlagend en meer. En ja, in rauwe chocolade zijn twee stoffen die minder jofel zijn: oxaalzuur en theobromine. Maar is dat niet zo voor alles? Aan elk product kleeft wel een keerzijde. Ook noten, bonen, bieten en meer bevatten relatief veel oxaalzuur.

Bij Chocoweb hebben we een blogrubriek 'gezondheid' - we baseren ons dan op wetenschappelijk aangetoonde effecten en resultaten. Dat mis ik hier. Er wordt hier één aspect uitgelicht en daarop doorgeborduurd. Waardoor aan al het goede wordt voorbijgegaan.
Melkchocolade doet alle goede effecten van chocolade teniet. Witte chocolade is pure cacaoboter met suiker. Dat is absoluut ongezond.

Het percentage van de chocolade is überhaupt discutabel: sommige fabrikanten tellen zowel de cacaomassa als de toegevoegde cacaoboter bij het percentage. Vast staat dat het andere deel overwegend suiker is. Maar ja, dan breng je het percentage omlaag, dan eet ik dus meer suiker. Dat volgens dit artikel ook niet jofel is.

Zelf eten wij een halve tablet van 80 gram met ons tweeën per dag. Hele goede chocolade. Dat is 20 gram p.p.

Het verslavende karakter van chocola is overtrokken, staat ik geen vergelijk tot alcohol, sigaretten en andere drugs.

NB Het proces van het maken van chocolade en cacaopoeder, zoals u dat beschrijft, is onjuist. Bonen worden geoogst, als het goed is gefermenteerd en dan zongedroogd. Vervolgens - als het niet om rauw gaat - geroosterd en dan gebroken en gewand. De nibs worden langdurig vermalen tot cacaomassa, cacao liquor in vaktermen. Dan kan het vele kanten op. Als cacaopoeder wordt gemaakt, wordt deze massa onder zeer hoge druk geperst. Dat levert cacaoboter op en "een klont" rest. Die klont wordt losgemaakt en levert poeder. Het wordt niet nog eens gemalen. De andere weg is: de cacaomassa wordt verrijkt met ingrediënten (w.o. een suiker, dat kan ook 'oersuiker' zijn) en cacaoboter. Dat wordt nog eens vermalen tot weer een wenselijke korrelgrootte van 6 - 8 micron is verkregen. Daarna volgt concheren: dat is het roeren en mengen - dat kan met walsen - hiervoor wordt de chocolade zachter van smaak, maar verliest ook aroma. En huppekee: in tabletten gieten - of andere vormen.

Gepost door: Norbert Mergen | 08-03-14

Beste Norbert Mergen,

Met aandacht heb ik uw reactie op ‘Zwarte chocolade, ongezond en kalkrovend’ gelezen.
Ik heb ook uw website chocoweb bekeken. U werkt sinds 2009 voor een kleinschalig chocoladebedrijfje, ik werk voor een vzw,
dus een door de overheid erkende Vereniging Zonder Winstoogmerk. Onze standpunten en doelstellingen liggen ver uit elkaar.
België is wereldberoemd omwille van zijn chocolade en hoewel ikzelf nooit chocolade eet, zijn wij Belgen er bij wijze van spreken er mee opgegroeid en weten we ook alles over chocolade. Enkele jaren geleden heb ik in Duitsland een tentoonstelling over chocolade bezocht. Alle materiaal kwam uit België.

Tien jaar leden werd ik uitgenodigd op een cardiologisch congres in Amsterdam. In de congresmap die me werd toegestuurd stond te lezen dat er drie professoren van bekende universiteiten een uitzetting zouden geven over de gunstige invloed van zwarte chocolade bij cardiovasculaire aandoeningen. Op het laatste blad stond te lezen ‘Dit congres wordt gesponsord door Mars. Dergelijke initiatieven vindt ik crimineel. Ik heb niets tegen het gebruik van genotmiddelen, maar deze een gezondheidsbevorderende werking toeschrijven is een brug te ver. Met deze gevulgariseerde artikels, die niet te vergelijken zijn met mijn wetenschappelijke onderzoeken, probeer ik aan de basis te werken. Het is niet mogelijk om in detail te gaan. Met dit artikel heb ik mijn doel bereikt, namelijk de mensen wakker schudden zodat ze niet alles moeten geloven wat de gecommercialiseerde boodschappen uitdragen.

U haalt in uw artikel meerdere punten aan en maakt een keuze tussen de pest en cholera. Dit is een staaltje wetenschap van de koude grond,
om uw woorden te gebruiken

Met vriendelijke groeten,
Jan Dries

Gepost door: Jan Dries | 14-03-14

Zwarte chocola? Is dat niet wat rasistisch, je kan er beter pure chocola neerzetten

Gepost door: Vitadis | 30-09-14

De commentaren zijn gesloten.