30-07-14

Menopauze zonder pauze

Menopauze (climacterium) is een gebruikelijke term die het beëindigen van de vruchtbare cyclus aangeeft. Als de menstruatie een jaar uitblijft en de eierstokken geen hormonen meer aanmaken, is men in de menopauze. Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. Al vele jaren voordien treden er langzaam veranderingen op in de hormonenhuishouding die zich al dan niet uiten op fysiek of emotioneel vlak. Bij de ene vrouw gebeurt dit vroeger dan bij de ander. De menopauze wordt gemakkelijk geassocieerd met de typische vrouwenklachten als opvliegers, slapeloosheid, nachtelijk zweet, stemmingswisseling, vaginale droogte, gewichtstoename door meer vocht vast te houden, osteoporose enz. Gelukkig treden al deze klachten niet altijd gelijktijdig op. 70 à 80% van de vrouwen heeft er last van. Menopauze is een natuurlijk proces en toch bestaat er nog altijd een zeker taboe rond dit onderwerp. Door meer openheid te scheppen kunnen vrouwen elkaar beter helpen.

Menopauze is afscheid nemen van de actieve vruchtbare levensfase en schept de indruk dat de derde leeftijd wordt ingeluid. Dat doet soms schrikken, maar de menopauze is geen pauze in het leven, maar de start naar een nieuwe levensfase die bij veel vrouwen haast even lang is als haar vruchtbare periode. Volgens sommige onderzoekers wordt de menopauze gezien als een investering in een lang leven. Men vindt hierin de verklaring waarom vrouwen veel ouder worden dan mannen. In feite begint de vrouw na de menopauze een tweede leven, meestal als grootmoeder of behoedster van de kleinkinderen. Veel vrouwen voelen zich fysiek en psychisch beter, er is stabiliteit in hun leven gekomen, het levensritme wordt rustiger en de beroepsverplichtingen eindigen op de pensioenleeftijd. Menopauze mag geassocieerd worden met het rijpere leven.

Rond dezelfde periode beginnen door veranderingen in de hormoonhuishouding een aantal verouderingsverschijnselen op te treden. Het haar wordt grijs, de eerste rimpels en groeven komen te voorschijn en bij sommige vrouwen begint de gezichtsrand door te zakken. Iedereen gaat vanuit zijn eigen instelling daarmee om. Piekeraars dramatiseren deze eerste uiterlijke veranderingen en voelen zich ongelukkig. Anderen weten er positief mee om te gaan. Menopauze wordt in de volksmond de overgang genoemd en dat is letterlijk bedoeld, namelijk de overgang van de vruchtbare naar de onvruchtbare periode. De menopauze is geen ziekte en er is geen behoefte aan medische behandelingen, adviezen of medicijnen. Alleen een portie geduld is nodig omdat de bijbehorende symptomen meestal spontaan verdwijnen. Stemmingswisseling kan vervelend zijn, maar dit is geen depressie en het slikken van antidepressiva is hier niet op zijn plaats. Vroeger werden vrouwen met hormonen behandeld wat op zich een gunstig effect had, maar het risico op hormoongevoelige kankers nam wel toe. Er wordt momenteel gewerkt met hormoonsubstitutietherapie (HST), maar bij hoge dosissen ziet men een toename van borstkanker met 0,8 borsttumoren op 1.000 vrouwen per jaar. Dat mag weinig lijken, maar het is geen risicovrije therapie ook al wordt er gewerkt met laag gedoceerde middelen en gedurende een korte periode van enkele jaren.

Het verloop van de menopauze is voor een groot deel afhankelijk van de fysieke conditie en de psychische gesteldheid. Vrouwen die een ongezonde voedingswijze hebben gevolgd, flink hebben gerookt, grote hoeveelheden koffie en alcohol hebben gedronken, zullen tijdens hun menopauze de gevolgen hiervan ondervinden. Anderzijds moeten we toegeven dat een gezonde voedings- en levenswijze niet altijd een garantie biedt voor een probleemloze menopauze. De hormoonhuishouding is immers van vele factoren afhankelijk. Men heeft het grootste voordeel door de menopauze op een zo natuurlijk mogelijke wijze te laten verlopen.

 

Positief denken

Een positieve instelling bereikt men door de menopauze te accepteren en dit te zien als een overgang naar een rijker leven. Door meer terug te blikken op wat er geweest is dan bang te zijn voor wat nog gaat komen. Zie het vooral als een investering in een lang en gezond leven. Leer vooral de positieve aspecten van de menopauze te waarderen.

 

Stressbeheersing

Voortdurend onder stress staan verergert de symptomen van de menopauze. De opvliegers treden sneller op, worden intenser en minder goed verdragen. Stress heeft een ongunstige invloed op het slaapritme terwijl juist in de overgang de slaap al onder druk staat. Relaxatieoefeningen, maar ook alles wat voor afleiding zorgt zoals het beoefenen van een hobby, beweging en iedere vorm van ontspanning helpt.

 

Voeding

Het is niet eenvoudig om een voedingsadvies te verstrekken dat behulpzaam is om de menopauze goed door te komen. Een kaliumrijke voeding heeft het voordeel dat de waterhuishouding sterk wordt gestimuleerd o.a. door het uitscheiden van het vocht. Alle soorten fruit, maar vooral banaan is uitzonderlijk rijk aan kalium. Dat geldt ook voor de meeste groenten o.a. de tomaat en de aardappel. Kalium zuivert het lichaam en beschermt het hart. Door wijzigingen in de hormoonhuishouding komt de kalkstofwisseling onder druk te staan en is het belangrijk om calciumrijke voeding te gebruiken zoals sesamzaad. Deze wel malen voor het gebruik omdat de zaadjes te klein zijn om ze te kauwen. Amandelen die men gedurende de nacht in bronwater laat weken, is het beste middel om de kalkhuishouding weer op pijl te brengen. Het volstaat om per dag 15 à 30 amandelen te gebruiken. Kaas is rijk aan calcium, maar ook aan eiwit en dat zorgt voor een minder goede opname. Er wordt vaak gewezen naar soja en sojaproducten, maar daar heerst een controverse rond. Soja is rijk aan isoflavonen wat fyto-oestrogenen wordt genoemd. Bij Aziatische volkeren die veel soja eten komen bij vrouwen in de menopauze slechts 14 tot 24% opvliegers voor in tegenstelling tot Westerse vrouwen waar dit tussen 70 à 80% is. Preparaten op basis van soja zouden echter het risico op borstkanker sterk doen verhogen. Zolang deze discussie geen duidelijkheid brengt, is het moeilijk om een advies te verstrekken.

 

Kruiden bij opvliegers en nachtelijk zweet

Om dit proces geleidelijk te laten verlopen, gebruiken we kruiden met een stimulerende werking op de hormoonhuishouding. We geven twee recepten die per 100 g zijn berekend. Laat deze kruiden bij de apotheek of kruidenwinkel mengen of meng ze eventueel zelf. Neem van dit mengsel 1 koffielepeltje per kop gedroogde kruiden, overgiet ze met kokend water, 10 minuten laten trekken, dan zeven en verspreidt over de dag 3 kopjes per dag drinken. Niet te laat drinken om nachtelijk plassen te voorkomen. Eventueel zoeten met honing. Dit versterkt de werking.

 

Recept 1

40 g Rodeklaver-bloem

30 g Salie-blad

30 g Okkernoot-blad

 

Recept 2

30 g Rodeklaver-bloem

25 g Hop-bellen

25 g Lavendel-bloem

20 g Salie-blad

 

In de apotheek of kruidenwinkel vindt u ook kruidenpreparaten zoals tinctuurs, etherische olie en andere middelen die een kruidenthee kunnen vervangen. We voegen er aan toe dat een kruidenthee wel erg krachtig werkt. 

16:04 Gepost door Jan Dries in Gezondheid | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

23-07-14

Sporten kan dodelijk zijn!

Ieder jaar nemen meer dan veertigduizend mensen deel aan de stadsloop, 20 km dwars door Brussel en bijna ieder jaar valt er een dode. Dit jaar stierf een jonge journalist van de krant Le Soir op zijn achtentwintigste levensjaar, verleden jaar een man van drie en vijftig en het jaar voordien een jongen van negentien. In de eerdere edities vielen er ook al doden. Dit jaar werden 35 lopers naar het ziekenhuis afgevoerd en vele honderden werden ter plaatse verzorgd door de aanwezige hulpdiensten. Sporten kan dus dodelijk zijn. Volgens de commentaren in kranten en tijdschriften zijn er twee mogelijke oorzaken, een verborgen hartfalen of onvoldoende getraind. Sommige cardiologen pleiten voor een hartscreening, maar volgens sportmedici kunnen dergelijke drama’s daardoor niet altijd voorkomen worden. Volgens de Hoge Gezondheidsraad ontbreken de bewijzen voor het nut van zo’n massale screening van hartafwijkingen die voorbeschikken tot plotse dood. Sportliefhebbers houden het er bij dat een plots overlijden tijdens het sporten extreem zeldzaam blijft. In de V.S schat men dat er jaarlijks zo’n 150 jonge atleten tijdens de sport plotseling overlijden. Volgens de statistieken valt er ongeveer 1 dode per 40.000 marathonlopers en 2 doden bij een halve marathon. Men troost zich door er op te wijzen dat er jaarlijks 14.000 jongeren onder de 21 jaar bij ongevallen omkomen, maar een dergelijke vergelijking gaat niet op.

Er zijn zeker een aantal factoren waarmee men rekening moet houden als men deelneemt aan dergelijke loopevenementen. Een goede voorbereiding is het allerbelangrijkste, want ongetraind aan de start verschijnen, te warm gekleed zijn of onvoldoende drinken onderweg zijn bekende fouten. Een loopevenement in de stad is om problemen vragen. Brussel is het middelpunt van Europa waar iedere dag ontzettend veel auto’s de lucht vervuilen. Over de grote ring rond Brussel rijden dagelijks duizenden vrachtwagens met hun afschuwelijke uitstoot. Vlak in de buurt is er de luchthaven van Zaventem die een belangrijke bijdrage levert aan de vervuilde lucht terwijl rond de rand van Brussel heel wat bedrijvend gevestigd zijn. Brussel, en dat geldt voor alle steden, is een te risicovolle plek om een loopevenement te organiseren. Doe dat liever in de Ardennen, in de Limburgse bossen of aan zee.

De kern van het probleem is dat men er van overtuigd is dat extreme lichaamsbeweging gezond is, maar dat is niet zo. Te veel sportievelingen lopen tegen hun eigen limieten aan en dat is niet zonder risico’s. De mens is van nature een beweeglijk wezen, denk vooral aan kinderen en aan speelpleinen waar alle toestellen op beweging zijn afgestemd. Bewegen is gezond, maar er zijn regels. Tijdens een stresstoestand kent de mens een vluchtreactie en zet het op een lopen om het dreigend gevaar te voorkomen. Dat is de enige situatie waarin de mens van nature zich snel beweegt en dan nog gedurende een vrij korte tijd. Volgens sportmedici verlaagt men de hartslag door intensief te sporten waardoor het hart deze extreme inspanningen aan kan. Bij dergelijke sportprestaties ligt het accent op het resultaat en niet op het bevorderen van de gezondheid, integendeel, de gezondheid wordt vaak opgeofferd aan de prestaties. De slogan bewegen is gezond wordt te vaak verkeerd geïnterpreteerd. Beroepssporters verdienen er erg veel geld mee, maar zijn op hun dertigste afgeschreven. Mensen die sport beoefenen omdat ze prestatiegericht zijn en om een bijdrage aan hun gezondheid te leveren, mogen zich niet richten op beroepssporters en ze zeker niet imiteren.

Bewegen op basis van matig-intensieve inspanningen is gezond en erg aan te bevelen. Een belangrijke factor is de continuïteit, door dagelijks te bewegen houden we de spieren soepel, verhogen we de doorbloeding, versterken we de ademhaling, transpireren we beter, werken de gewrichten soepel en stimuleren we de peristaltiek van de darmen, wat zorgt voor een regelmatige en volledige ontlasting. Tijdens het bewegen verbranden we voldoende calorieën en scheiden we overtollige gifstoffen uit o.a. door extra te transpireren en intensief te ademen. Niet de intensiteit, maar de continuïteit is doorslaggevend. Bij onregelmatige beweging kost het telkens extra inspanningen om het vastgelopen lichaam weer los te krijgen. Mensen die niet of nauwelijks bewegen, lopen een groot risico op allerlei lichamelijke klachten. Bij het ouder worden neemt de belangstelling voor beweging vaak af terwijl juist in deze levensfase beweging belangrijk is. Mensen die niet bewegen hebben meer kans vroegtijdig te sterven. Het aantal ‘zit-doden’ zoals ze worden genoemd, neemt van jaar tot jaar toe. Bij het verzwakken van de mobiliteit neemt het sociaal contact sterk af omdat veel ouderen er tegen opzien zich te verplaatsen om gezelschap op te zoeken. Zo ontstaat vereenzaming en werkt men depressiviteit in de hand.

Iedere vorm van bewegen is aan te bevelen. De voorkeur wordt meestal individueel bepaald. Fitness in een fitnesscentrum is zeker geen ideale vorm van bewegen. De oefenprogramma’s zijn vaak prestatiegericht waardoor de grens steeds verhoogd wordt en men gemakkelijk zijn fysiek vermogen overschrijdt. Het slikken van allerlei middelen om meer spiermassa te vormen of het uithoudingsvermogen te verhogen zijn niet bevorderend voor de gezondheid. Men oefent meestal met een hele groep in een zelfde lokaal aan toestellen waardoor zowel het overtollige zweet als de intense uitademing voor luchtvervuiling zorgt ondanks de voorziene afzuigsystemen. De meest natuurlijke vorm van bewegen is wandelen, dat doet men in de buitenlucht en meestal in een aantrekkelijke natuurlijke omgeving. Tijdens het wandelen zal men niet gemakkelijk zijn limieten overtreden, behalve bij te lange en te intense wandelingen in te moeilijke omstandigheden zoals bij bergwandelingen. Beweging zal men zoveel mogelijk in het leven integreren, het moet er gewoon deel van uitmaken en behoort tot de basisfuncties van het leven zoals eten en slapen. Men mag trots zijn als men al 10 of 15 marathons in zijn leven heeft gelopen of ieder jaar deelneemt aan een van de grote loopevenementen, maar gezond is dat niet. Hou het liever bij dagelijkse bewegingen binnen mensenmaat.

Bent u op zoek naar een opleiding in de complementaire zorg, wilt u meer weten over voeding, kruiden, gezondheid of persoonlijkheid, surf dan naar www.europeseacademie.be

20:13 Gepost door Jan Dries in Bewegingstherapie, Gezondheid | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-07-14

Artrose Een aftakelingsproces op alle leeftijden

Artrose is een vorm van reuma en wordt door slijtage van het kraakbeen veroorzaakt. Artritis behoort tot de ontstekingsreuma, zowel een als meerdere gewrichten kunnen ontstoken zijn. Er is nog een derde groep van reumatische doeningen met aantasting van de weke delen. Men krijgt dan last van de spieren, pezen en aanhechtingsbanden. Het gaat om slijmbeursontsteking, peesontsteking en fibromyalgie, ook spierreuma genoemd. Artrose is een veel voorkomende klacht waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruitgaat. Artrose komt voornamelijk voor in de nek, de schouders, de onderrug, heupen, knieën en handen. Het is zorgelijk dat een op de drie volwassenen lijdt aan een of andere vorm van artrose en dat dit nog zal toenemen. Artrose treedt op jongere leeftijd op en komt opvallend steeds meer voor bij vrouwen.

Volgens sommige reumatologen heeft dat te maken met het feit dat vrouwen nu net als mannen intensief sport bedrijven. Er wordt te veel druk op de gewrichten uitgeoefend wat de slijtage van het kraanbeen verhoogd. Intensief sporten is niet gezond in tegenstelling tot de vele vormen van bewegen. Intensief sporten wordt door de meeste wetenschappelijke onderzoekers als belangrijke oorzaak van artrose gezien. Tot de meest schadelijke sporten worden voetbal, marathon lopen, gevechtssporten en tennis gerekend. Uiteraard zijn er nog andere oorzaken zoals erfelijke belasting, slechte doorbloeding, stress enz. Artrose komt bij bepaalde families voor, maar ook bij bepaalde beroepen zoals pianist, danser, machinist, sportbeoefenaars enz. Bij chronische of aanhoudende stress treden er zware spierspanningen op die gewrichten onder druk zetten waardoor het kraakbeen beschadigd geraakt. Door spierspanningen wordt de bloedtoevoer afgeremd zodat het gebied waar zich de artrose vormt, minder doorbloed is. Dat betekent minder aanvoer van zuurstof, voedsel en warmte en minder afvoer van gifstoffen. Heupen en schouders, waar zich vaak artrose vormt, zijn meestal koude gebieden, wat wijst op een onvoldoende doorbloeding. Het kraakbeen is niet van bloedvaten voorzien, maar er is wel een zekere doorbloeding aanwezig. Een verminderde doorbloeding zorgt voor minder toevoer van noodzakelijk voedsel en vermindert de werking van de stamcellen.

Kraakbeen is een zacht botweefsel dat zich tussen de gewrichten bevindt en als functie heeft de beweeglijkheid mogelijk te maken. Gewrichten zijn te vergelijken met een scharnier en maken bewegingen mogelijk. Doordat het bot bedekt is met een laagje kraakbeen gebeurt de scharnierwerking vrij soepel. De kraakbeenlaagjes zijn super glad en elastisch en worden optimaal gesmeerd. In normale omstandigheden blijft het kraakbeen tot op hoge leeftijd zijn functie vervullen. We zien helaas dat het kraakbeen vroegtijdig wordt aangetast en geleidelijk aan verdwijnt wat aanleiding geeft tot artrose. Vooral knieën en heupen, maar ook de schouders, de nek, de ruggenwervels en de vingerkootjes zijn vaak aangetast. Een belangrijk probleem is dat de stamcellen in de onderste lagen van het kraakbeen zijn uitgeput. De stamcellen zorgen voor groei en herstel. Het zelf-herstellend mechanisme werkt niet meer. Daardoor verdwijnt het kraakbeen en schuren de botten op elkaar zodat de bewegingen stroef en pijnlijk verlopen. Wanneer door een verkeerde ontwikkeling, groei, fysieke belasting of een ongeval de stand van het gewricht niet meer optimaal is, verloopt het kraakbeenverlies door overbelasting nog sneller. Het kraakbeen vangt de schokken op als we ons bewegen. Kraakbeen is een heel bijzondere stof die als een extra binnenbekleding van de gewrichten kan omschreven worden.

In de reguliere geneeskunde staat men haast machteloos bij het behandelen van artrose. Men kan wel pijnstillers slikken, maar dat is geen behandeling. Dat zorgt alleen maar voor wat meer comfort. Meestal beperkt men zich tot hulpmiddelen zoals het dragen van een brace dat het gewricht gedeeltelijk ontlast. Een operatie wordt gezien als de laatste stap. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo worden er soms gaatjes geboord in het kraakbeen om er bloed in te brengen en dat kan zorgen voor de aanmaak van nieuw kraakbeen. Het plaatsen van een nieuwe heup of een paar nieuwe knieën behoort tegenwoordig tot de meest voorkomende ingrepen. Bij de meeste reumatische aandoeningen doen de gewrichten tijdens de nacht pijn, ze zwellen gemakkelijk op en men heeft last van ochtendstijfheid. Bij artrose is het net omgekeerd, de nachtrust verzacht en ontspant de spieren zodat in de ochtend de gewrichten vlot bewegen. Tegen de avond of na inspanningen treedt de stramheid op. Rust, afgewisseld met aangepaste beweging kan het lijden verzachten. De natuurgeneeskunde heeft enkele afdoende behandelingen.

 

Massagetherapie

Massagetherapie brengt genezing. Men kan de toestand verbeteren en de pijnen verzachten. Vooral een zachte massage is aan te bevelen om de levenskwaliteit te verbeteren.

 

Natuurgeneeskundige manuele therapieën DSR en PSR

DSR (Dermasegmentale Reflexologie) en PSR (Podosegmentale Reflexologie) zijn twee efficiënte behandelingsmethode die elkaar goed aanvullen. DSR is gericht op de spieren, de huid en de gewrichten en verhoogt de doorbloeding in de aangetaste delen van het lichaam. PSR werkt langs reflectorische weg in op de vele processen die een bijdrage kunnen leveren bij het herstel van het aangetaste kraakbeen, o.a. door het stimuleren van de stamcellen.

Bent u op zoek naar een Gezondheidstherapeut die DSR en PSR uitoefent, surf dan naar www.natuurgeneeskundigen.be

 

Warmtetherapie

Warmte werkt verzachtend, zet de haarvaten uit en verhoogt de doorbloeding en maakt de aangetaste gewrichten soepel. Warmtetherapie kan men zelf toepassen door middel van een warmwater kruid, een appelpitkussentje of een infrarode lamp.

 

Kruidengeneeskunde

Kruidenthee is een eenvoudige en doelgerichte behandeling. We geven twee recepten die per 100 g zijn berekend. Laat deze kruiden bij de apotheek of kruidenwinkel mengen of meng ze eventueel zelf. Neem van dit mengsel 1 koffielepeltje per kop, overgiet ze met kokend water, 10 minuten laten trekken, zeven en verspreidt over de dag 3 kopjes per dag van drinken. Niet te laat drinken om nachtelijk plassen te voorkomen. Eventueel zoeten met honing. Dit versterkt de werking.

 

Recept 1

30 g Berken-blad

25 g Brandnetel-kruid

25 g Akkerhoningklaver-kruid

20 g Moerasspirea-bloem met kruid

 

Recept 2 (met veel spierpijn)

40 g Moerasspirea-bloem met kruid

30 g Vlier-bloesem

30 g Passiebloem-kruid

 

In de kruidenwinkel vindt u ook kruidenpreparaten zoals tinctuurs, etherische olie en andere middelen die een kruidenthee kunnen vervangen. We voegen er wel aan toe dat een kruidenthee wel erg krachtig werkt.

11:50 Gepost door Jan Dries in Natuurgeneeskunde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-07-14

Schuldgevoel, zorgt voor emotionele pijn

Een schuldgevoel is een cruciaal signaal dat ons zegt dat er iets fout is gegaan in onze belevingswereld, dat we iets verkeerd hebben gedaan, een onjuiste beslissing hebben genomen of anderen hebben gekwetst. Een schuldgevoel helpt ons de gemaakte fouten te herstellen door verontschuldiging aan te bieden en goede voornemens te maken. Op die manier zullen we onze gedragsnormen in standhouden en zowel onze professionele als persoonlijke relaties beschermen. Een schuldgevoel kan ons helpen om dergelijke gedragsproblemen of conflicten in de toekomst te voorkomen. Het is niet slecht om af en toe met een schuldgevoel geconfronteerd te worden. In deze harde samenleving proberen steeds meer mensen hun schuldgevoelens te onderdrukken, eraan te ontsnappen of te relativeren. Hoe vaak hoort men niet de uitdrukking: ‘dit is niet mijn schuld!’. Dit zijn angstwekkende symptomen van een samenleving die steeds meer onverschillig wordt, waar het egoïsme domineert en waar ieder gevoel van samenhorigheid verloren gaat.

We hebben het hier over een ander schuldgevoel dat buitengewoon veel voorkomt en zorgt voor emotionele pijn. Het wordt veroorzaakt door de overtuiging dat we iets verkeerd hebben gedaan of een ander schade hebben berokkend. Het is een negatief gevoel dat berust op veronderstelling en waarbij we de neiging hebben dit te dramatiseren. Als dit schuldgevoel van voorbijgaande aard is, hoeven we ons daar geen zorgen over te maken. Het is anders als dit een blijvende vorm aanneemt, als we dit als een last ervaren of het ons belet om relationeel goed te functioneren. Volgens Dr.Edward Bach, de grondlegger van de Bach Bloemenremedies, behoren deze mensen tot het ‘Grove dentype.’ Hij zegt: ‘Het zijn harde werkers die veel lijden onder de fouten die zij aan zichzelf toeschrijven. Zelfs als de vergissing aan een ander te wijten is, zullen zij de verantwoordelijkheid daarvoor op zich nemen.’ Het gaat hier om mensen die een te grote verantwoordelijkheid op zich nemen, naar perfectionisme streven en niet gemakkelijk tevreden zijn. Vanuit een dergelijke instelling kan er veel mis gaan en is het niet zo moeilijk om zichzelf met schuldgevoelens te beladen. Het schuldgevoel ontstaat zonder dat er reële fouten zijn begaan. Men gaat er vanuit dat men het had kunnen voorkomen door de zaak beter aan te pakken, door de situatie beter onder controle te houden of door nog meer verantwoordelijkheid te nemen. Zo blijft men zich pijnigen en boort men zich steeds dieper de grond in.

Deze mensen zijn voortdurend bezig zichzelf te veroordelen door de feiten te dramatiseren. Hun schuldgevoel kan zo’n ernstige vormen aannemen dat ze daar psychisch en emotioneel onder lijden. Het wordt gevaarlijk als men met een onophoudelijk of excessief schuldgevoel worstelt en niet meer van het leven kan genieten. Het wordt nog erger als een dergelijk gedrag invloed heeft op de directe relaties zowel thuis als op het werk. Er zijn praktijkvoorbeelden bekend waarbij mensen met schuldgevoelens contacten met anderen vermeden of een reden verzonnen om bij familieverplichtingen weg te blijven. Er is vaak sprake van een toenemende vermijdingsgedrag, men vermijdt niet alleen zijn schuldgevoelens, maar ook andere aspecten van het leven. Ze bouwen een schuldgevoel op dat op zeker moment ondraaglijk wordt. Er ontstaat een vicieuze cirkel van gekwetstheid, schuldgevoel en vermijdingsgedrag zodat het onmogelijk wordt om nog gezonde relaties met zijn omgeving aan te gaan. Als het probleem escaleert, komt men in een hopeloze situatie terecht.

Om een oplossing aan te bieden, moeten we de vraag stellen: hoe is het zo ver kunnen komen? Het antwoord moet gezocht worden in de persoonlijkheid. Dr. Bach sprak van het Grove dentype, wat in zijn typologie overeenstemt met het ‘overbezorgde type’ of het Aardetype. Mensen die tot dit type behoren, zijn erg beleefd, heel verzorgd, zijn zeer trouw, respecteren hun afspraken en wijken nooit van de normen af. Ze worden erg gewaardeerd als harde en trouwe werkers met een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Ze streven naar perfectionisme en leggen de lat abnormaal hoog. In een dergelijk georganiseerd leven met zo’n hoge eisen loopt er snel iets mis en dat reflecteert zich in een schuldgevoel. Het schuldgevoel vergroot en neemt het abnormale verhoudingen aan.

 

Het Grove dentype (A) moet leren relativeren en vooral inzien dat men in alles overdrijft. Het is belangrijk de ontstaansgeschiedenis van het schuldgevoel te reconstrueren. Welk feit heeft de aanleiding gegeven en in welke situatie? Was het wel de moeite waard om dit als schuldgevoel te ervaren? Is er een gesprek geweest met de persoon die benadeeld werd en hoe heeft die dit ervaren en beoordeeld? Vaak berust een schuldgevoel alleen op veronderstelling. Men denkt de ander te hebben beledigd of benadeeld, maar is dat wel zo? Waarom werd dat niet uitgepraat of waarom heeft men zijn verontschuldiging niet aangeboden? Er zijn ontzettend veel mensen die vanuit een pure veronderstelling het zichzelf heel moeilijk maken. We veronderstellen allemaal weleens, daar is niets op tegen, behalve als de veronderstelling een eigen leven gaat leiden zoals dat gebeurt bij het ontstaan van een schuldgevoel.

 

Het in zichzelf vastgeroeste en haast versteende Grove dentype (A) heeft behoefte aan beweging, aan een frisse wind die het schuldgevoel verdrijft. Tegenover het stabiele Aardetype dat naar perfectie streeft, staat het beweeglijk Luchttype dat te gemakkelijk relativeert en ieder schuldgevoel van zich weet af te werpen. Het Grove dentype (A) heeft behoefte aan een Lucht-remedie zoals bijvoorbeeld de Ratelpopulier (L) of de Agrimonie (L). Dit zijn remedies die beweeglijkheid uitstralen, die alles losmaken en de cliënt in staat stellen om te relativeren. Het Grove dentype (A) met zijn schuldgevoelens moet nagaan of het schuldgevoel enkel gebaseerd is op veronderstelling of naar aanleiding van een concreet conflict. In het eerste geval is het een gevecht met zichzelf en moet de cliënt met zichzelf in het reine te komen door te aanvaarden dat de veronderstelling onvoldoende gegrond was. In dit laatste geval is het nuttig dit met de betrokken persoon te bespreken en vooral door deze zijn verhaal te laten doen. Misschien heeft die het conflict op een heel andere wijze beleefd en kwam het minder ernstig over. In dat geval kan men zijn verontschuldiging aanbieden en de opgelopen schade herstellen. Dit is voor een Aardetype geen eenvoudige opdracht omdat trots en eergevoel zo sterk aanwezig zijn. Toegeven dat men gefaald heeft is voor iemand die naar perfectie streeft een uiterst moeilijke opgave. Toch is er geen weg terug. Aanhoudende schuldgevoelens zorgen voor emotionele pijn. Hoewel de beleving van fysieke en emotionele pijn heel anders verloopt, tonen hersenscans aan dat in beide gevallen dezelfde hersengebieden geactiveerd worden. Lichaam en geest vormen een eenheid en daardoor is het logisch dat we emotionele pijn fysiek ervaren.     

 

Wenst u meer te weten over de Bach Bloemenremedies lees dan het boek ‘Emotionele problemen overwinnen’ door Jan Dries.

Prijs: 18,50 Euro, verkrijgbaar bij uitgeverij Acenia.

 

Voor een Opleiding tot Bach Bloemen Consulent surf naar www.europeseacademie.be        

02-07-14

Broccoli. Versterkt het hart en beschermt u tegen kanker

Broccoli is door zijn uitzonderlijke eigenschappen de laatste jaren uitgegroeid tot een gewaardeerde en populaire groente. In de biologische kankerbestrijding wordt ze aanbevolen omwille van zijn bioactieve stoffen, dit zijn de genezende inhoudsstoffen uit voedingsmiddelen. Broccoli is niet alleen gezond, maar heeft een genezende werking. Broccoli (Brassica oleracea var. Italica) behoort tot de familie van de kruisbloemigen en het geslacht Brassica waartoe kolen, rapen en mosterd behoren. De plant bloeit met gele of witte bloemen. Elke plant vormt tussen de honderd en de vierhonderd bloemen terwijl elke bloem vier kelkblaadjes en vier kroonblaadjes heeft die kruisgewijs tegenover elkaar staan. De bloemen vormen een zeer licht zaad. Eén gram broccolizaad bevat ongeveer driehonderd zaadjes met een uitzonderlijke kiemkracht die tussen de vijf en tien jaar ligt. Broccoli vormt een bebladerde stronk die in een hoofdknop eindigt in dicht op elkaar staande bloemknopjes. Vaak vormen de planten veel okselscheuten die elk in een bloemstengel eindigen. De kleur van de gesloten bloemknoppen kan groen, paars, roodachtig, geel of roomwit zijn. Broccoli behoort tot de bloemkoolachtigen en is de voorloper van de bloemkool. Men heeft winter- en zomerbroccoli.

 

Broccoli is zeer rijk aan kalium (410 mg/100 g) en heeft daardoor een waterafdrijvende en een bloeddrukverlagende werking. Verder is deze groente een goede leverancier van calcium (113mg/100 g), fosfor en magnesium, de bouwstenen van het bot, maar levert ook heel wat vitaminen o.a. B1, B2, B3, B6, B9 en vrij veel vitamine C (110 mg/100 g), dat is het dubbele van citroen. Broccoli kent een kankerbeschermende werking, vooral door de aanwezigheid van een hoog gehalte aan glucosinolaten. Tijdens het kauwen komen deze stoffen in contact met het enzym myrosinase uit de groente die glucosinolaten omzet in isothiocyanaten. Deze actieve stoffen spelen in op twee sleutelaspecten bij de ontwikkeling van kanker. Ten eerste verhogen ze onze verdedigingssytemen tegen kankerverwekkende stoffen zodat die sneller uit het lichaam worden verwijderd en geen schade kunnen veroorzaken aan het genetisch materiaal van de cellen. Dat is belangrijk omdat kanker vaak ontstaat door een gebrekkige werking van de ontgiftingssystemen. Bovendien bezit broccoli de eigenschap om de groei van kankercellen te verhinderen. Om optimaal profijt te halen uit de broccoli wordt deze niet gekookt, maar gestoomd, geroerbakt of eenvoudig rauw gegeten. Brocolli laat zich goed rauw eten, vooral in een salade met tomaten en andere groenten. Het is de enzym myrosinase die gevoelig is voor warmte, vandaar dat het garen zo kort mogelijk dient te gebeuren. Tijdens het kauwen komt er nog een andere stof vrij, namelijk glucoraphanine die door dezelfde enzym wordt omgezet tot sulforafaan, een krachtige kankerwerende stof die een gunstige werking heeft bij dikke darm- en prostaatkanker, evenals in het geval van acute lymfoblast-leukemie. Verder zijn er de indolen, de polyfenolen en de antioxidanten. Vooral de aanwezigheid van de vitamine C is hierbij doorslaggevend, maar ook nog vele andere stoffen zoals quercitine, cartenoïde luteine, zeaxanthine en bètacaroteen. Het zijn sleutelstoffen als het gaat om de antioxidante werking in het lichaam.  

 

Dat broccoli een bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten is misschien minder bekend, maar daarom niet minder belangrijk. In principe zijn er veel voedingsmiddelen goed voor hart en vaten, maar we gaan nu even in op broccoli. We vinden in deze groente heel wat stoffen met bijzondere goede eigenschappen zoals foliumzuur, de vitamine C en vooral B9. Van B9 heeft het onderzoek aangetoond dat deze vitamine een te hoge concentratie van homocysteïne doet dalen. Dit is een aminozuur dat bij een eiwitrijke voeding in een te hoge concentratie voorkomt en de kransslagader kan beschadigen. Broccoli is rijk aan kalium en zorgt voor een uitstekende waterhuishouding en scheidt het overtollige vocht uit. Daardoor gaat de bloeddruk dalen en voorkomt men hart- en vaatziekten. Broccoli bevat voldoende vezels met een gunstige werking op de dikke darm en de ontlasting. Het is niet vreemd dat broccoli zoveel aandacht krijgt en steeds vaker op het menu staat.

 

Blog in samenwerking met:

www.europeseacademie.be

www.natuurgeneeskundigen.be en

http://natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be

 

Het volgende artikel ontvangt u 10 juli

20:22 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Voeding | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |