01-09-14

Speltbrood, een ongeziene hype

We ontvingen drie nogal emotionele reacties op het artikel over ‘Spelt’.

Om misverstand te vermijden, komen we hier even op terug. Objectief gezien is spelt een goed graan, maar het is niet echt beter dan andere granen. De inhoudsstoffen zijn precies dezelfde en op sommige vitaminen en mineralen scoort dit graan zelfs iets lager. Het is duidelijk dat deze graansoort extra gepromoot wordt en een echte hype is geworden. Gezien het hier om een vergeten graan gaat, is het minder veredeld, maar er zijn geen doorslaggevende argumenten aan te voeren dat dit graan een absolute topper zou zijn. Subjectief ligt dit heel anders. Wie graag speltbrood eet, mag dat gerust doen of wie het beter verdraagt dan een ander soort brood, moet dat zeker blijven eten. Er zijn mensen die bijvoorbeeld niet tegen tarwebrood kunnen, maar van speltbrood of een ander soort brood geen last hebben. Kies een brood dat u graag eet en u een heerlijk mondgevoel geeft. In het artikel hebben we willen aantonen dat we als consument een beetje kritisch moeten zijn en niet alles moeten geloven wat in mooie en aantrekkelijke folders of op Internet staat geschreven. We hebben geen enkele commerciële binding en we proberen iedereen objectieve informatie te verstrekken. Dat wordt erg gewaardeerd door onze duizenden lezers.

Het is misschien belangrijk er op te wijzen dat brood in een gezonde voeding slechts een aanvullende rol speelt. Brood wordt op hoge temperatuur gebakken waardoor de voedingsbestanddelen zwaar beschadigd zijn. Brood bevat geen vitale kracht meer en wordt bijna altijd met beleg gegeten. Meestal zorgt dat voor een verkeerde voedselcombinatie waardoor de vertering niet optimaal verloopt. Darmgassen met opgezette buik is het gevolg van brood met eiwitrijk beleg zoals kaas, vlees of vleeswaren. Brood met zoet beleg zoals jam, confituur, honing, choco, banaan of ander zoet beleg zorgt voor gisting. Het maakt niet uit of het speltbrood is of van een ander graan, het gaat immers over de slechte voedselcombinatie zetmeel met eiwit of zetmeel met suiker. De broodmaaltijden zoals vroeger zijn echt voorbij. Brood is een delicatesse en de bakkers bieden een rijke keuze van allerlei varianten aan, vandaar ook het speltbrood. Brood is iets dat bij een maaltijd als aanvulling wordt gebruikt, maar niet zozeer meer als hoofdbestanddeel. Een ideale voeding is leven zonder brood. Dan krijgt u een zeer goede vertering, een platte buik, geen overgewicht en een betere gezondheid. Brood behoort tot onze traditie, het kan maar ga er matig mee om. Een goede raad, als u graag speltbrood eet, ga gewoon verder maar loopt niet met de illusie rond dat u dan veel gezonder bent. Daarvoor is veel meer nodig.

18:47 Gepost door Jan Dries in Voeding | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

wat is dan een gezonder optie qua brood substituut?

Gepost door: donique | 23-09-14

Bruinbrood is het beste!

Gepost door: Paleo Dieet | 30-09-14

De commentaren zijn gesloten.