24-09-14

Faalangst kan men overwinnen

Faalangst is een veel voorkomend psychosociaal probleem dat zich voordoet als u een prestatie moet leveren of als u beoordeeld wordt. Faalangst doet zich niet alleen voor op school, bij het afleggen van een examen of het verdedigen van een opdracht, maar kan zich op ieder ogenblik van het leven voordoen. Mensen die er gevoelig voor zijn, kunnen er van meepraten. Veel zangers en tv-presentatoren die geprezen worden voor hun professionaliteit worden telkens bij een optreden overvallen door faalangst, plankenkoorts of podiumvrees. Eenmaal gestart verdwijnen de narigheden. Dat wijst erop hoe diep faalangst kan zitten en bij sommigen nooit echt verdwijnt. Er zijn mensen die nooit in het openbaar een toespraak durven houden. Faalangst ontstaat niet uit onkunde of onbekwaamheid, maar berust uitsluitend op de veronderstelling dat het mis zou kunnen gaan terwijl daarvoor geen enkel bewijs voor handen is. Het zijn vaak talentvolle mensen die aan faalangst lijden omdat ze bang zijn negatief beoordeeld te worden.

Als men aan iemand vraagt om een bepaalde activiteit, die men niet beheerst, uit te voeren, zal men dat weigeren. In dit voorbeeld gaat het niet om faalangst, maar om een gebrek aan een competentie die men niet bezit. Men kan niet alles kennen of overal in uitblinken. Faalangst heeft bijna altijd te maken met het niet durven tonen van zijn talenten omdat men vertrekt vanuit de veronderstelling dat het verkeerd geïnterpreteerd en beoordeeld kan worden. Bij faalangst bloost men gemakkelijk en wordt men overvallen door klamme handen, versnelde ademhaling, verhoogde bloeddruk en hartslag, denkblokkades en andere symptomen die zich eveneens voordoen in een stresstoestand. Faalangst en stress zijn nochtans twee verschillende klachten met een totaal andere oorzaak. Faalangst ontstaat van binnenuit en stress ontstaat van buitenaf door dreigementen of negatieve factoren die stressoren worden genoemd. Stress is een vorm van verdediging tegen gevaren uit de omgeving. Faalangst komt echter van binnenuit en is sterk met de persoonlijkheid verbonden. De belangrijkste oorzaak is een onjuiste veronderstelling of een verkeerde inschatting van een situatie en de mogelijke gevolgen. De symptomen zijn dezelfde als bij stress, maar vanuit een ander uitgangspunt. Het is een feit dat mensen met faalangst bijna altijd stressgevoelig zijn.

Veronderstellen doet iedereen, maar als het domineert in het dagelijks leven wordt het wel degelijk een probleem. Veronderstellen is iets voor waar aannemen terwijl dat niet bewezen is of men gaat er vanuit dat het zo is. Men leeft met een verkeerde indruk en maakt een probleem dat er in werkelijkheid niet is. Iemand heeft bijvoorbeeld zijn examen goed voorbereid, beheerst de leerstof en toch durft men niet aan het examen deel te nemen en als men deelneemt doet men dat met knikkende knieën of kan men door een schrijfkramp nauwelijks iets op papier zetten. Een denkblokkade maakt het onmogelijk om de leerstof op te roepen en te reproduceren. Dergelijke reacties doen zich voor bij een sollicitatie, een ontmoeting met een belangrijk persoon of op een ogenblik dat iemand u in de bloemetjes zet. Al deze ongemakken doet u zichzelf aan omdat u veronderstelt dat anderen u verkeerd zouden kunnen beoordelen of dat u een verkeerde indruk zou nalaten, terwijl dit helemaal niet het geval is. U onderschat uw eigen mogelijkheden terwijl u vast gekluisterd zit aan uw eigen veronderstellingen.

Faalangst wordt vaak gemeten aan de hand van stressgevoeligheid en dat is geen goed uitgangspunt. Wie zijn stress goed beheerst, heeft waarschijnlijk meer kans om zijn faalangst te overwinnen, maar men lost hiermee de kern van het probleem niet op. Wie zijn faalangst wil overwinnen moet beginnen om ‘het veronderstellen’ te laten en dat kan door kritische vragen te stellen en door zichzelf te overtuigen. Faalangst wordt heel vaak voorbereid. U bent bijvoorbeeld op een receptie uitgenodigd waar u handjes moet schudden. Al op voorhand voelt u zich beloerd, in uw verbeelding ziet u zoveel ogen op uw gericht, de kansen dat u iets verkeerd doet schat u hoog in, u vreest onjuiste antwoorden te geven op vragen die hoogstwaarschijnlijk niet worden gesteld. Negatieve scenario’s dwalen door uw hoofd en moedigen uw faalangst aan. Het geloof in uzelf is erg klein, u hebt een laag zelfbeeld en onderschat uw eigen mogelijkheden. Het ontbreken aan zelfvertrouwen versterkt uw faalangst want u bent bang voor de confrontatie.

Faalangst komt veel voor bij perfectionisten, mensen die voor zichzelf en de anderen de lat heel hoog leggen. Ze accepteren niet dat er iets misgaat, dat er ondermaats gepresteerd wordt en ze zijn overtuigd dat het altijd beter kan. Perfectionisten zijn meestal bekwame en intelligente mensen en genieten de reputatie onberispelijk te zijn. En toch zijn zij juist de grote slachtoffers van faalangst doordat ze te veel overwegen, te veel nadenken en geen risico’s nemen omdat ze in geen geval vernederd willen worden. Hun trots beheerst hun leven. Ze veronderstellen gemakkelijk omdat ze veiligheden op voorhand inbouwen. Bij een perfectionist mag niets misgaan. Faalangst creëert men zelf vanuit zijn persoonlijkheid. Om faalangst te overwinnen moet men beginnen zichzelf te leren kennen. Een perfectionist is iemand die met beide voeten op de grond staat, het leven nuchter bekijkt, er een helder en logisch denken op nahoudt, een groot verantwoordelijkheidsgevoel kent en regels respecteert. Het zijn juist deze talentvolle mensen die ten ondergaan aan faalangst. Er mag niets misgaan en daarom controleren ze alle mogelijk gevaren die zich zouden kunnen voordoen. Deze gevaren zijn realistisch, maar er is geen enkel reden dat ze zich ook voordoen. De veronderstelling is echter zo sterk dat deze mensen ervan overtuigd zijn dat de kans groot is dat het toch zal gebeuren. Naarmate de faalangst toeneemt, komt de veronderstelling waarheidsgetrouw over of omgekeerd. Het is deze vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

Zoals trouwens de meeste psychosociale problemen ontstaat faalangst vanuit de persoonlijkheid. Een goede persoonlijkheidsanalyse is de eerste taak om zich van faalangst te bevrijden. Zoek het antwoord op de vraag: wie ben ik? Schat de ernst van uw faalangst in, ga na in welke mate u een perfectionist bent en hoe sterk uw neiging is om te veronderstellen. Het begint meestal met vage veronderstellingen, maar die worden zo sterk dat men ze voor waarheid aanneemt. Vooral op het ogenblik van een aanval van faalangst verliest men ieder gevoel van realiteit en domineert nog enkel de veronderstelling. Om uw faalangst te overwinnen, moet u aan uzelf werken door uw zwakheden en fouten te accepteren en inzicht te verwerven in het proces van de faalangst zoals hier werd beschreven.

Misschien lijdt u helemaal niet aan faalangst, maar is deze informatie erg nuttig als u anderen die daar wel aan lijden wilt helpen. Wilt u mensen met psychosociale problemen professioneel helpen en begeleiden op weg naar een sterkere persoonlijkheid, surf dan naar www.europeseacademie.be en kijk eens naar de tweejarige opleiding ‘Persoonlijkheidscoach’ of ‘Bach Bloemenconsulent’. Ontzettend veel problemen vinden hun oorzaak in de persoonlijkheid en door die aan te pakken, kan men ontzettend veel bereiken.

18:27 Gepost door Jan Dries in Psychosociale problemen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-09-14

Weinig fruit in vruchtenyoghurts

Producenten voegen zoveel ingrediënten toe aan vruchtenyoghurts dat er van gezondheidsvoordelen nog weinig overblijft. Ze bevatten te veel suikers en te veel vet. En ondanks de mooie plaatjes op de verpakking zit er bitter weinig fruit in. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop, de grootste consumentenorganisatie van Nederlandstalig België. Het is goed dat Test-Aankoop een kritische blik werpt op wat in de supermarkt te koop wordt aangeboden. De consument kan niet genoeg wakker geschud worden. In 1 van de 30 onderzochten vruchtenyoghurts zat 6% fruit, wat overeenstemt met een halve middelgrote aardbei op een potje van 125 gram yoghurt. De aanwezigheid van echte aardbeien wordt vaak gemaskeerd door de toevoeging van kleurstoffen en het versterken van de aardbeismaak door een aroma (E-nummer). Slechts 6 van de 30 onderzochten yoghurts bevatten geen aroma. De consument wordt visueel misleid door de prachtige en kleurrijke afbeeldingen van aardbeien of andere vruchten. Producenten gebruiken vaak de term ‘artisanaal’ terwijl het om een industrieel bereid product gaat. Hoe kan men de voedingswet zo gemakkelijk omzeilen?

Het weinig fruit in de yoghurt is niet het echte probleem, want een bewuste consument koopt witte natuuryoghurt en voegt er thuis voor het gebruik net zoveel fruit aan toe als men wenst. Heel wat mensen beginnen de dag met een heerlijk fruitontbijt en mengen daar eventueel wat yoghurt doorheen. Op de eerste plaats gaat het om de kwaliteit en de kwantiteit van de melkzuurbacteriën en hoe de melk werd omgezet tot yoghurt. Dat is de essentie van yoghurt en bepalend voor zijn kwaliteit. De industriële yoghurtbacteriën zijn gekweekt om goed en snel te groeien in melk, maar kunnen binnen het lichaam niet overleven, daar hebben we weinig aan. Op goedkope yoghurt is de gebruikte bacterie niet eens vermeld. De echte bacteriën die de darmflora helpen opbouwen zijn grondig bestudeerd zoals de L. Adophilus of Lactobaccillus fermentum. De zuivelindustrie gebruikt meestal de benaming Bifidus. Degelijke bacteriën in natuuryoghurt vormen een beschermde laag op de darmwand, scheiden antibacteriële stoffen af, bevorderen de immuniteitsreactie van het lichaam op bepaalde ziekteverwekkers, ontmantelen cholesterol en cholesterol aantastende galzuren en hebben een remmende werking op kanker. Natuuryoghurt heeft een probiotische werking en dat kan men niet van een geïndustrialiseerde yoghurt verwachten waarvan men niet eens weet op welke stammen van bacteriën de yoghurt bereid werd.

Een goede yoghurt is gemaakt van volle melk met een vetgehalte van 3,5% en een eiwitgehalte van 3,3%. Er is een fysiologische verhouding tussen vet en eiwit. Vet heeft de eigenschap om het eiwit langer in de maag te houden waardoor de vertering optimaal verloopt. Daarom vindt men altijd eiwit en vet samen in een voedingsmiddel, hoe meer eiwit, des te meer vet. Vetarme yoghurt bevat slechts 1,5% vet terwijl het eiwitgehalte even groot is. Bij een vetarme yoghurt verteert het eiwit minder goed en blijft het verzadigingsgevoel uit zodat men behoefte heeft om er meer van te eten. Melkvetten zijn geen harde vetten zoals bij vlees en hebben een laag smeltpunt. Ze zijn minder schadelijk. Bij een potje van 125 gram yoghurt gaat het om 4,37 gram zachte vetten, wat binnen de vetconsumptie te verwaarlozen is. Het vet is in het voordeel van een betere eiwitvertering, een betere smaak en voldaan gevoel.

Het belangrijkste aspect bij yoghurt is het melkzuur dat uiteraard zorgt voor een frisse smaak die helaas niet iedereen kan waarderen. Een volle yoghurt bevat 4,0 gram lactose of melksuiker wat de smaak nauwelijks beïnvloed, vandaar de neiging om te zoeten. Gebeurt dit met honing zoals met acaciahoning is dit een uitstekende oplossing. Natuurlijke zoetmiddelen zijn siroop, zoals appel- of perensiroop, ahornsiroop, ingedikt appelsap en nog vele andere natuurlijke zoetmiddelen. De melkzuren zorgen er voor dat de natuurlijke suikers niet gisten. Grijpt men naar industriesuiker, dan verknoeit men een gewaardeerd voedingsmiddel. Gebruik zeker geen zoetstoffen want ze zijn niet zonder gevaar. Bovendien versterkt zoet fruit de smaak. Een goede raad, koop natuuryoghurt liefst in de natuurvoedingswinkel of van een betrouwbaar merk in de supermarkt. Let vooral op de bacterie waarvan hij bereid is, soms is het een combinatie van meerdere bacteriën. Natuuryoghurt is rijk aan calcium, fosfor en magnesium, bevat vitaminen A, E, B1, B2, B3, B6 en een weinig C. Yoghurt is bijzonder rijk aan zink en koper. Voeg er zelf fruit aan toe en zoet met honing of een natuurlijke zoetmiddel. U kunt ook zelf uw yoghurt bereiden, dan weet u pas wat u eet.

 

Wilt u meer weten over gezonde voeding, surf dan naar www.europeseacademie.be en kijk eens naar de open cursus ‘vitaal door voeding’ of de opleiding ‘V.G.L.- Gezondheidsconsulent’.

20:27 Gepost door Jan Dries in Voeding | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

11-09-14

Ken uzelf. De typologie van de vier temperamenten

Het is vreemd dat mensen zo weinig over zichzelf weten. Nochtans is dit nodig om de vele goede kwaliteiten die men bezit te ontwikkelen en de minder goede bij te sturen omdat dit de sociale omgang met anderen bevordert. Hoe beter men zichzelf kent, hoe gemakkelijker het is om anderen te doorgronden en tot betere intermenselijke relaties te komen. In het verleden heeft men te veel het accent gelegd op opvoeding, onderwijs en maatschappelijke invloeden. Men is echter vergeten dat de persoonlijkheid bij ieder mens genetisch is bepaald. Vergelijk uzelf met uw ouders, uw broers en zussen of andere bloedverwanten en u zult heel veel gelijkaardige persoonskenmerken terugvinden wat ook geldt voor uw uiterlijke kenmerken. De lange of korte neus, de kleine of grote oren, de brede of smalle mond, heupen enz. De moderne genetica bevestigt wat men al eeuwenlang weet, namelijk dat onze persoonlijkheid uit uiterlijke kenmerken af te lezen is. Eeuwenlang werd de typologie van de vier temperamenten met succes toegepast. Opvoeding, leefregels en persoonlijkheidsontwikkeling zijn belangrijk, maar men moet vertrekken vanuit het ware ik. Pas dan is het mogelijk om zichzelf te zijn en het beste uit zichzelf te halen.

De typologie van de vier temperamenten werd ontwikkeld door de Romeinse arts Galenus in de eerste eeuw na Christus. Na bijna 2.000 jaar werd deze methode geactualiseerd vanuit de genetica, de moderne psychologie en de menswetenschappen en werd ze een bruikbare en efficiënte methode. Men vertrekt vanuit de universele wetmatigheid dat er in de natuur analogieën zijn, dit wil zeggen dat er overeenkomsten zijn tussen persoonskenmerken en de eigenschappen van de vier elementen: Vuur, Water, Lucht en Aarde. Mensen die tot het Vuurtype behoren, bezitten een overvloed aan het element Vuur. Ze zijn gedreven, idealistisch ingesteld, gaan doelbewust met alles om, maar zijn soms gemakkelijk boos, driftig, agressief. Tegenover het Vuurtype staat het Watertype, een koude type dat naar binnen is gekeerd, erg gevoelig, zacht van inborst en altijd bereid om anderen te helpen. Een negatief Vuurtype heeft te veel Vuur en te weinig Water, terwijl een negatief Watertype te veel Water en te weinig Vuur heeft. Het komt er op aan om dit bij te sturen.

Aan de andere kant hebben we het Luchttype en het Aardetype. Het Luchttype herkennen we gemakkelijk aan zijn slanke, atletische lichaamsbouw. Dit type is heel beweeglijk, snel in denken en handelen, heeft een rijke fantasie en relativeert alles heel gemakkelijk door van zijn problemen probleempjes te maken. Het Luchttype gaat luchtig en vrolijk door het leven. Het zijn creatieve mensen met een onrustige ziel. Het Aardetype is zijn tegenpool en staat met beide voeten op de grond, is realistisch ingesteld en hecht belang aan veiligheid en zekerheid. Dit type is erg trouw, beleefd, houdt zich aan regels, plant alles en wijkt daar niet vanaf. Het Aardetype kan afstandelijk zijn, hecht zich gemakkelijk vast aan tradities en verandert niet graag. Het zijn harde werkers met een groot verantwoordelijkheidszin maar een beetje te ernstig.

 

Iedereen draagt de vier elementen in zich

Als u deze kenmerken per element hoort, herkent u daarvan verschillende die bij u van toepassing kunnen zijn. Dat is logisch omdat we de vier elementen in ons temperament meedragen, maar in een bepaalde verhouding. We spreken van een Vuurtype als het element Vuur domineert en van een Watertype als het element Water sterk aanwezig is. Deze elementen beïnvloeden elkaar. Zo zal het element Water het element Vuur afkoelen en het element Lucht zal het Vuur aanwakkeren. Het element Aarde brengt rust en orde in het leven van het Luchttype. Aan de ene kant gaan we een persoonlijkheid nauwkeurig kunnen analyseren en aan de andere kant weten we hoe we een persoonlijkheid kunnen bijsturen.     

 

Het bepalen van het temperament

Door middel van eenvoudige, maar goed ontwikkelde testen is het mogelijk om de samenstelling van een temperament of persoonlijkheid nauwkeurig te achterhalen. De vragen zijn zodanig geformuleerd dat u zichzelf daarin herkent of helemaal niet. We werken met situaties zodat u zelf aanvoelt hoe u in dergelijke omstandigheden daarop reageert. Uit die reacties leidt men gemakkelijk het element af. Een eenvoudig optelsommetje bepaalt het percentage per element. Tijdens een gemoedelijk gesprek met om het even wie, achterhaalt u in een oogopslag iemand zijn persoonlijkheid. U leert uzelf en de anderen beter kennen wat het leven een flink stuk gemakkelijker en begripvoller maakt.

 

Open cursus of opleiding

Omdat het vak Typologie zo belangrijk is, komt het als basisvak voor in alle opleidingen, behalve bij de opleiding Herborist. U kunt Typologie uiteraard volgen als open cursus, los van een opleiding. Na een theoretische inleiding start men meteen met praktische toepassingen. U moet de vier elementen leren aanvoelen en vervolgens deze in de juiste verhouding achterhalen. U ontdekt niet alleen uzelf, maar alle mensen die u omringen, zowel kinderen als volwassenen zoals vrienden en collega’s. Als u de Typologie onder de knie hebt, kunt u de stap zetten naar de Fysionomiek of de Gelaatkunde om het temperament te bepalen aan de hand van de uiterlijke kenmerken. De mens is een ‘fascinerend wezen’ en deze leert u nu doorgronden.

 

Praktische gegevens 

 

Aantal leseenheden: 8 (24 lesuren)
Lesgeld: 180 euro
Avond: 19.15 tot 22.00 uur.

Dag: voormiddag (vm) 9.30 tot 12.15 uur en  namiddag (nm) 13.30 tot 16.15 uur.

 

Antwerpen

Gent

Leuven

Maastricht

Avondopleiding

Dinsdag, 7 oktober

Dinsdag, 14 oktober

Zaterdag, 18 oktober (nm)

Dinsdag, 4 november

Zaterdag, 15 november (nm)

Dinsdag, 18 november

Dinsdag, 9 december

Zaterdag, 17 januari (vm)

 

Dagopleiding

Donderdag, 9 oktober (vm)

Donderdag, 16 oktober (vm)

Donderdag, 23 oktober (vm)

Donderdag, 13 november (vm)

Donderdag, 20 november (vm)

Donderdag, 4 december (nm)

Zaterdag, 13 december (vm)

Donderdag, 8 januari (vm)

Avondopleiding groep 1

Donderdag, 2 oktober

Donderdag, 9 oktober

Zaterdag, 18 oktober (nm)

Donderdag, 23 oktober

Zaterdag, 8 november (nm)

Donderdag, 20 november

Donderdag, 4 december

Donderdag, 18 december

 

Avondopleiding groep 2

Zaterdag, 4 oktober (vm)

Donderdag, 16 oktober

donderdag, 6 november

Donderdag, 13 november

Zaterdag, 22 november (vm)

Donderdag, 27 november

Zaterdag, 6 december (vm)

Zaterdag, 10 januari (vm)

Avondopleiding groep 1

Zaterdag 4 oktober (vm)

Zaterdag 18 oktober (vm)

Dinsdag 21 oktober

Dinsdag 4 november

Donderdag 27 november

Zaterdag 29 november (vm)

Zaterdag 13 december (nm)

Dinsdag 16 december

 

Avondopleiding groep 2

Donderdag 2 oktober

Donderdag 9 oktober

Donderdag 16 oktober

Zaterdag 18 oktober (nm)

Donderdag 6 november

Donderdag 20 november

Donderdag 4 december

Zaterdag 13 december (nm)

Avondopleiding

Donderdag, 9 oktober

Zaterdag, 11 oktober (nm)

Zaterdag, 8 november (nm)

Donderdag, 13 november

Zaterdag, 22 november (nm)

Donderdag, 27 november

Zaterdag, 29 november (vm)

Zaterdag, 13 december (nm)

 

 

 

 

11:35 Gepost door Jan Dries in Open cursus | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

03-09-14

ADHD, ook bij volwassenen

ADHD wordt gemakkelijk geassocieerd met kinderen. Deze kinderen zijn hyperactief, vaak impulsief, kunnen niet stilzitten, zijn altijd in beweging, voelen zich onrustig, hebben grote moeite om de aandacht te houden bij hun bezigheden en worden te gemakkelijk afgeleid. Ze werken dingen niet af en grijpen meteen al naar andere opdrachten. Chaos beheerst hun leven. Hoewel ADHD geen directe invloed heeft op de intellectuele ontwikkeling hebben deze kinderen het toch erg moeilijk om kennis op te nemen en te reproduceren. ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Gebrek aan concentratie en sterke rusteloosheid zijn de twee belangrijkste symptomen. Deze kinderen kunnen geen onderscheid maken tussen belangrijke en onbelangrijke prikkels. Ze worden op school en thuis als probleemkinderen gezien omdat ze niet willen of kunnen luisteren, ze maken nooit iets af, blijven niet op hun plaats zitten, nemen ondoordachte beslissingen, hebben geen overzicht en hebben grote moeite om iets te plannen. Niet alleen de ouders en leerkrachten lijden hieronder, het zijn de kinderen die er het meest van afzien. Hun probleem van ongecontroleerde onrust, het gebrek aan structuur en regels beheerst hun hele leven en dit heel de dag door. Zelfs tijdens de nacht zet zich deze onrust in de slaap door. Ze hebben er geen controle over en kunnen er zelf niets aan doen. Door hun moeilijk gedrag ontstaan er vaak zowel thuis als op school conflicten die als ze niet tijdig worden opgevangen, het probleem alleen maar verergeren. Dat ouders en leerkrachten hun geduld verliezen is aan te nemen.

Deze kinderen blijven echter geen kinderen, ze worden volwassenen en dragen voor de rest van hun leven het probleem met zich mee. Het is alleen vreemd dat er zo weinig aandacht besteed wordt aan volwassenen die aan ADHD lijden. Uit ervaring weet men dat bij het ouder worden veel van deze kinderen er in slagen door zelfdiscipline zichzelf beter in de hand te houden. Ze zijn zich bewust een probleem te hebben en proberen daar beter mee om te gaan. Bij een aantal volwassenen nemen de klachten zodanig af dat het gemakkelijker is om er mee te leven. Ze functioneren goed binnen hun relatie of op het werk. Het probleem is echter dat deze volwassenen hun klachten vaak zodanig weten te onderdrukken dat er bijkomende gedragsstoornissen optreden. Bij kinderen met een milde vorm van ADHD nemen de meeste symptomen af bij het volwassen worden. Nicolas Sarkozy, de oud-president van Frankrijk, lijdt wel degelijk aan ADHD, maar functioneerde vrij goed in zijn hoge functie. Hij duwde bij ieder interview of openbaar optreden zijn spanningen weg met zijn handen en schouders. Vaak zien we op tv kinderen, jonge mensen en volwassenen die door een reporter worden aangesproken terwijl ze antwoorden met abnormale bewegingen met hun hoofd en schouders. Ze ervaren een dergelijk gesprek voor de camera als stresserend. Deze mensen lijden niet aan ADHD en toch vertonen ze dezelfde symptomen. Dit wijst erop dat de moderne mens abnormaal stressgevoelig is geworden.

ADHD is aangeboren, maar daarom niet erfelijk hoewel sommige onderzoekers daaraan twijfelen. Binnen eenzelfde gezin kan het ene kind aan ADHD lijden en de andere kinderen helemaal niet. Als een van de ouders ADHD heeft of heeft gehad, betekent dit niet dat hun kinderen erfelijke belast zijn. Over de oorzaak van ADHD tast men in het duister. De aandoening wordt in de medische literatuur omschreven als een stoornis in de signaalverwerking in de hersenen. Sommige onderzoekers menen een verband te moeten leggen tussen ADHD en de milieuvervuiling, het massaal gebruik van pesticiden of het gebruik van bepaalde medicijnen. De vraag waarom het ene kind het wel krijgt en anderen niet blijft onbeantwoord. Het heeft in ieder geval te maken met onze moderne samenleving. In niet geïndustrialiseerde landen komt ADHD niet voor en veertig à vijftig jaar geleden was er ook hier geen sprake van. Er zijn altijd nerveuze en rustige kinderen geweest, maar dat is niet vergelijkbaar met wat nu wordt aangeduid met ADHD. Enkele jaren geleden ging men er vanuit dat er gemiddeld 1 kind per klas aan ADHD lijdt, nu zijn er dat helaas meer.

Tegenwoordig worden kinderen met ADHD met medicijnen behandeld, o.a. met Retalin. Daardoor worden de symptomen teruggedrongen, maar de aandoening wordt er niet door genezen. Men weet nog niets over invloeden of nevenwerkingen op langere termijn. De natuurgeneeskunde biedt enkele ondersteunende mogelijkheden. De ervaring heeft aangetoond dat deze kinderen extra gevoelig zijn voor voedingsadditieven (E-nummers) zoals kleur- en smaakstoffen, voor frisdranken en snoep omwille van de toegevoegde suikers. Het gebruik van voedingsproducten moet beperkt blijven terwijl de voorkeur uit gaat naar voedingsmiddelen, vers fruit en rauwe groenten. Door een strikt dieet kan het uitlokken van symptomen aanzienlijk worden afgeremd. Het gebruik van honing, tarwekiemen en bananen voedt de hersenen en het zenuwstelsel. Rustgevende kruiden zoals lavendel, Sint Janskruid, citroenmelisse, passiebloem en andere leveren ongetwijfeld een bijdrage tot meer rust en kalmte. Kinderen met ADHD hebben behoefte aan een goede begeleiding en coaching. Het bijbrengen van structuur, regelmaat, geduld, motivatie en discipline is een zware opgave terwijl niemand de garantie kan geven dat er resultaat wordt bereikt, maar het is wel de moeite waard om het te proberen. Vaak lijden dergelijke kinderen en volwassenen aan een minderwaardigheidsgevoel. Dat komt omdat ze beseffen over voldoende competenties te beschikken, maar doordat ze chaotisch zijn, die niet behoorlijk kunnen uitvoeren. Dat verhoogt het risico om op zekere leeftijd de stap te zetten naar alcohol, drugs of overdreven medicijnengebruik. Vanuit de complementaire zorg zijn er verschillende mogelijkheden, maar het uitblijven van een doeltreffende reguliere behandeling maakt het extra moeilijk om zowel kinderen als volwassenen met ADHD behulpzaam te zijn. Onderwijs en gezondheidszorg moeten de basis leggen voor een doeltreffende hulpverlening waaraan de complementaire zorg een extra bijdrage kan leveren. De vzw Europese Academie heeft zich al eerder over dit probleem gebogen en is daarbij tot de conclusie gekomen dat er heel wat mogelijkheden zijn op het vlak van voeding, kruiden, Bach Bloemenremedies, Biorelaxatie, Psychosociale oriëntatie, persoonlijkheidsanalyse, psychotherapie enz. Dit probleem moet echter in een veel ruimer perspectief worden aangepakt. Uiteraard is de vzw Europese Academie bereid hieraan mee te werken door haar ervaringen door te spelen en haar methodes ter beschikking te stellen.

20:09 Gepost door Jan Dries | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-09-14

Speltbrood, een ongeziene hype

We ontvingen drie nogal emotionele reacties op het artikel over ‘Spelt’.

Om misverstand te vermijden, komen we hier even op terug. Objectief gezien is spelt een goed graan, maar het is niet echt beter dan andere granen. De inhoudsstoffen zijn precies dezelfde en op sommige vitaminen en mineralen scoort dit graan zelfs iets lager. Het is duidelijk dat deze graansoort extra gepromoot wordt en een echte hype is geworden. Gezien het hier om een vergeten graan gaat, is het minder veredeld, maar er zijn geen doorslaggevende argumenten aan te voeren dat dit graan een absolute topper zou zijn. Subjectief ligt dit heel anders. Wie graag speltbrood eet, mag dat gerust doen of wie het beter verdraagt dan een ander soort brood, moet dat zeker blijven eten. Er zijn mensen die bijvoorbeeld niet tegen tarwebrood kunnen, maar van speltbrood of een ander soort brood geen last hebben. Kies een brood dat u graag eet en u een heerlijk mondgevoel geeft. In het artikel hebben we willen aantonen dat we als consument een beetje kritisch moeten zijn en niet alles moeten geloven wat in mooie en aantrekkelijke folders of op Internet staat geschreven. We hebben geen enkele commerciële binding en we proberen iedereen objectieve informatie te verstrekken. Dat wordt erg gewaardeerd door onze duizenden lezers.

Het is misschien belangrijk er op te wijzen dat brood in een gezonde voeding slechts een aanvullende rol speelt. Brood wordt op hoge temperatuur gebakken waardoor de voedingsbestanddelen zwaar beschadigd zijn. Brood bevat geen vitale kracht meer en wordt bijna altijd met beleg gegeten. Meestal zorgt dat voor een verkeerde voedselcombinatie waardoor de vertering niet optimaal verloopt. Darmgassen met opgezette buik is het gevolg van brood met eiwitrijk beleg zoals kaas, vlees of vleeswaren. Brood met zoet beleg zoals jam, confituur, honing, choco, banaan of ander zoet beleg zorgt voor gisting. Het maakt niet uit of het speltbrood is of van een ander graan, het gaat immers over de slechte voedselcombinatie zetmeel met eiwit of zetmeel met suiker. De broodmaaltijden zoals vroeger zijn echt voorbij. Brood is een delicatesse en de bakkers bieden een rijke keuze van allerlei varianten aan, vandaar ook het speltbrood. Brood is iets dat bij een maaltijd als aanvulling wordt gebruikt, maar niet zozeer meer als hoofdbestanddeel. Een ideale voeding is leven zonder brood. Dan krijgt u een zeer goede vertering, een platte buik, geen overgewicht en een betere gezondheid. Brood behoort tot onze traditie, het kan maar ga er matig mee om. Een goede raad, als u graag speltbrood eet, ga gewoon verder maar loopt niet met de illusie rond dat u dan veel gezonder bent. Daarvoor is veel meer nodig.

18:47 Gepost door Jan Dries in Voeding | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |