20-01-16

Wat mogen we nog eten? Tegenstrijdige voedingsadviezen

De ene keer is vlees, koffie of dierlijk vet gezond en dan juist weer niet. Wat de ene beroemde professor van een gerenommeerde universiteit beweerd, wordt door zijn even beroemde collega tegengesproken. De ene voedingsdeskundige spreekt alleen maar over stoffen, terwijl de ander een ruimere visie over voeding heeft. Tegenstrijdige voedingsadviezen zorgen voor twijfels bij de consument en helpen ons geen stap verder op de hobbelige weg naar gezonde voeding. Nochtans, wie logisch redeneert en de mens beschouwt als een natuurlijk wezen dat onderworpen is aan de natuurwetten, heeft snel door wat gezonde voeding is. In dit artikel ga ik even in op enkele veel voorkomende misverstanden en je krijgt meteen de goede oplossing.

 

Drink als je dorst hebt.

We kennen ze wel, de mensen die altijd en overal met een flesje water rondlopen, bang dat zij zonder water zouden vallen. Zij lijden aan waterverslaving. Twee liter water lijkt voor sommigen het verplichte minimum, maar is dat wel zo? De waterhuishouding is belangrijk en ons lichaam bestaat ongeveer uit 68% water. Theoretisch scheiden we 2,5 liter uit via urine, zweet, stoelgang en ademhaling. Dat vocht moet per dag aangevuld worden. Vocht halen we op de eerste plaats uit de voeding. Een vochtrijke voeding is altijd aan te bevelen, soep is een extra vorm van vocht. Daarnaast is het nodig dat we vocht toevoegen in de vorm van drank zoals bronwater, vers sap, kruidenthee en andere gezonde dranken. Cafeïne- en alcoholhoudende dranken leveren eveneens vocht, maar zijn niet gezond. Mensen die ongezond eten of medicijnen gebruiken, hebben extra vocht nodig om de afvalstoffen door te spoelen. Sporters verliezen veel vocht en moeten daarom meer drinken. De hoeveelheid vocht die we nodig hebben wordt individueel bepaald. Mensen die te weinig drinken, moeten zichzelf goed controleren. De blaas geraakt onvoldoende gevuld en verliest haar plasticiteit. Dat kan bij het ouder worden voor problemen zorgen om de blaas te ledigen.

 

Eet verse groenten.

Groenten in onze voeding zijn belangrijk en worden terecht overal aanbevolen. Ze zijn relatief goedkoop, heel het jaar door verkrijgbaar, leveren heel wat voedingsstoffen en weinig calorieën. Groenten kunnen rauw en/of gekookt gegeten worden en vooral in combinatie met keukenkruiden smaken ze heerlijk. Er wordt wel beweerd dat groenten in blik of diepvries even gezond zijn, maar dat is niet zo. Verse groenten, ook al worden ze in de keuken warm bereid, bevatten levenskracht in de vorm van lichteenheden (biofotonen). We kunnen niet genoeg het accent leggen op verse voedingsmiddelen. Bladgroenten verteren rauw moeilijk omdat we er niet op kunnen kauwen. Daarom is het raadzaam ze op het bord fijn te snijden en te vermengen met een oliesausje, vinaigrette of mayonaise. Vet houdt het voedsel langer in de maag. Eet altijd een deel van de groenten rauw.

 

Eet fruit altijd afzonderlijk.

Fruit is voor de mens heel belangrijk. We hebben nog altijd een verteringsstelsel van een fructivoor of vruchteneter. Wie traag rijp fruit eet merkt nauwelijks het verteringsproces. Sommige mensen verteren fruit moeilijk omdat hun darmstelsel verzwakt en vervuild is. Daarom zal men kleine hoeveelheden fruit eten, los van de maaltijd. Fruit is een belangrijke leverancier van natuurlijke suikers die de hersenen, het zenuwstelsel en de spieren nodig hebben. Naast natuurlijke suikers levert fruit belangrijke vitaminen, mineralen en vooral bioactieve stoffen. Er wordt beweerd dat de volgorde waarin het voedsel binnen komt, geen enkele rol speelt. Dat is grote onzin. Eet eens een banaan op een volle maag en je krijgt meteen een opgezette buik. Voedselcombinaties zijn onontbeerlijk.

 

Plantaardig vet is gezond.

Jarenlang heeft men gepleit voor een vetarme voeding en nu begint men in te zien dat dit een verkeerd uitgangspunt is. Men heeft de grote fout gemaakt door alle vetten als slecht en gevaarlijk te beschouwen. Dierlijke vetten, ook harde vetten genoemd, bestaan hoofdzakelijk uit verzadigde vetzuren en zijn daarom niet goed. Plantaardige vetten komen voor in olie, noten, zaden en pitten en bestaan uit enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren en zijn uitstekend voor onze gezondheid. Vet en eiwit horen samen en zorgen er voor dat het voedsel langer in de maag blijft en beter verteerd wordt. Vetten hebben een snel verzadigingsgevoel, maar toch moet men matig zijn in het gebruik omwille van de hoge calorische waarde.

 

Lightproducten zijn niet goed.

Vanuit de strijd tegen vetconsumptie heeft de voedingsindustrie lightproducten ontwikkeld die minder vet bevatten en vaak de voorkeur genieten. Veel mensen denken immers dat light de gezondheid bevordert, maar dat is niet zo. Vermindert men in een product het vetgehalte en niet de hoeveelheid eiwit dan verstoort men de vet/eiwit-verhouding en blijft het verzadigingsgevoel uit en eet men er meer van. De toegevoegde suiker wordt vervangen door zoetstoffen, maar zoetstoffen zijn geen suikervervangers. Registreren de smaakpapillen een zoete smaak, dan wordt dat onmiddellijk naar de hersenen doorgeseind zodat het verteringsstelsel en de stofwisseling in werking worden gezet, o.a. door de productie van insuline op gang te brengen. Bij zoetstoffen wordt echter geen suiker geleverd zodat de vrijgemaakte insuline de bestaande bloedsuikerspiegel naar beneden brengt. Dat wekt een hongergevoel op en zet aan om meer te eten. Lightproducten verhogen het risico op suikerziekte en overgewicht. Na dertig jaar ervaring weet men dat lightproducten geen bijdrage leveren aan de gezondheid.

 

Melk kan, maar niet voor iedereen.

De melkproducerende landen hebben melk altijd aangeprezen. Melk daar wordt je groot en sterk van, zit in het collectief geheugen opgeslagen en krijgt men er niet gemakkelijk uit. Melk is het vloeibaar voedsel voor het jonge zoogdier en dus ook voor de mens. Melk zorgt ervoor dat de baby (borstvoeding) alles op een gemakkelijke manier binnen krijgt zonder het verteringsstelsel te belasten. Als volwassenen hebben we geen melk nodig, maar we kunnen profiteren van de goede eigenschappen van melk. Melk bevat gemakkelijk verteerbaar eiwit, is rijk aan vitaminen en mineralen en heeft een sterk waterafdrijvende werking, wat gunstig is voor de waterhuishouding. Er is geen bezwaar tegen het drinken van melk, maar door melk in allerlei gerechten te verwerken, hebben sommige mensen daar wel degelijk last van. Voor mensen die gemakkelijk in de luchtwegen slijm aanmaken is melk af te raden alsook voor wie er allergisch voor is. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat melk een vrij neutrale invloed heeft. Men wordt er niet ouder of gezonder van, maar ook niet ziek of men gaat er niet sneller van dood.

14:16 Gepost door Jan Dries in Voeding | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Wat ben ik blij dat ik deze informatie gevonden heb! Al jarenlang ben ik aan het zoeken naar het voor mij optimale dieet en nu ben ik langzaam aan het overschakelen op 100% rauw voedsel. Het is fantastisch, wat dat allemaal niet kan! Mijn gebit was helemaal lelijk donker aan het kleuren en is nu al veel witter geworden. De nagel van mijn grote teen zag er heel vies uit. De acupuncturist wees ernaar en zei meteen: lever! Wat in mijn geval klopt. Een vraag nog: Wat denkt u van de tegenwoordig zo geprezen kokosolie? Is die nou echt zo gezond? de moleculen ervan zijn wel zo klein dat ze via de galblaas omgaan, maar de lever zal er toch 'iets' mee moeten denk ik ...

Gepost door: Laura | 22-01-16

Hallo Laura,

Wees voorzichtig met enkel rauw voedsel. Je kunt hierdoor problemen krijgen de darmen. Onze darm zijn hier niet meer tegen bestand. Mijn dochter heeft reuma gekregen. Ontstekingen kunnen komen door gaatjes in de darmen. Zij at vanaf jongs af aan alles rauw. Wij dachten, geen probleem, als ze haar vitamine maar binnen krijgt.
Hoewel het niet te bewijzen is vermoeden wij dat de ontstekingen ontstaan door het jarenlang eten van rauwe groenten.

Mvg Monique

Gepost door: Monique | 26-01-16

Hallo Monique,

Dank je voor je reactie! Zoals met veel, is er dus tegenstrijdige informatie in omloop, begrijp ik. Want ik ken namelijk ook iemand die de jeugdreuma van haar dochter heeft genezen, juist
door een rauwkostdieet! Zie Hélen Beliën van Unlimited Health. En ik heb het boek van dominee Malkmus van Hallelujah Acres, waarin ook juist darm-genezingsverhalen staan op een rauwkostdieet. Wel is bekend dat nachtschades (aardappels/tomaten/paprika's), en lectines e.d. gaatjes in de darmen kunnen veroorzaken. Graan en peulvruchten staan erom bekend. Ik weet niet of jouw dochter rauw graan heeft gegeten bijvoorbeeld? Hoe gaat het nu met je dochter?

Mvg Laura

Gepost door: Laura | 26-01-16

Hoi Laura,
Wat je schrijft is ons allemaal bekend. Wij vermoeden dat de rauwe groente voor de nog niet volledig ontwikkelde darmen niet goed is geweest. Maar zoals ik zei, we weten het niet zeker. Ook mijn dochter eet nu zo gezond mogelijk, geen nachtschade. Echter, haar reuma is zo heftig dat er al erg veel schade is gedaan. Helaas haar ontstekingen krijgen wij niet volledig onder controle. Haar bloed is goed maar de gewrichten zin al teveel beschadigd. Hierdoor krijgt ze van de beschadiging terug ontstekingen.

Mvg Monique

Gepost door: Monique | 26-01-16

Hallo Monique,

Dat is spijtig om te horen. Misschien heb je iets aan rinekedijkinga.nl+voeding bij ontstekingen. Typ dat maar eens in google!
Verder zou je je eens kunnen verdiepen in de Buteyko ademhaling. Dat brengt meer zuurstof in de cellen en zuurstof geneest alles.
Ik zal goed naar mijn lichaam luisteren dan! Bedankt voor je tip!

Mvg Laura.

Gepost door: Laura | 26-01-16

Dank je Laura. Wat een mooi boek. Die kende ik nog niet.

Mvg Monique

Gepost door: Monique | 26-01-16

Ik vraag me trouwens af Jan, welke fruitsoorten goed voor de lever zijn. Dat is me uit je boek over kanker niet duidelijk geworden.

Gepost door: Laura | 30-01-16

De commentaren zijn gesloten.