20-01-16

Wat mogen we nog eten? Tegenstrijdige voedingsadviezen

De ene keer is vlees, koffie of dierlijk vet gezond en dan juist weer niet. Wat de ene beroemde professor van een gerenommeerde universiteit beweerd, wordt door zijn even beroemde collega tegengesproken. De ene voedingsdeskundige spreekt alleen maar over stoffen, terwijl de ander een ruimere visie over voeding heeft. Tegenstrijdige voedingsadviezen zorgen voor twijfels bij de consument en helpen ons geen stap verder op de hobbelige weg naar gezonde voeding. Nochtans, wie logisch redeneert en de mens beschouwt als een natuurlijk wezen dat onderworpen is aan de natuurwetten, heeft snel door wat gezonde voeding is. In dit artikel ga ik even in op enkele veel voorkomende misverstanden en je krijgt meteen de goede oplossing.

 

Drink als je dorst hebt.

We kennen ze wel, de mensen die altijd en overal met een flesje water rondlopen, bang dat zij zonder water zouden vallen. Zij lijden aan waterverslaving. Twee liter water lijkt voor sommigen het verplichte minimum, maar is dat wel zo? De waterhuishouding is belangrijk en ons lichaam bestaat ongeveer uit 68% water. Theoretisch scheiden we 2,5 liter uit via urine, zweet, stoelgang en ademhaling. Dat vocht moet per dag aangevuld worden. Vocht halen we op de eerste plaats uit de voeding. Een vochtrijke voeding is altijd aan te bevelen, soep is een extra vorm van vocht. Daarnaast is het nodig dat we vocht toevoegen in de vorm van drank zoals bronwater, vers sap, kruidenthee en andere gezonde dranken. Cafeïne- en alcoholhoudende dranken leveren eveneens vocht, maar zijn niet gezond. Mensen die ongezond eten of medicijnen gebruiken, hebben extra vocht nodig om de afvalstoffen door te spoelen. Sporters verliezen veel vocht en moeten daarom meer drinken. De hoeveelheid vocht die we nodig hebben wordt individueel bepaald. Mensen die te weinig drinken, moeten zichzelf goed controleren. De blaas geraakt onvoldoende gevuld en verliest haar plasticiteit. Dat kan bij het ouder worden voor problemen zorgen om de blaas te ledigen.

 

Eet verse groenten.

Groenten in onze voeding zijn belangrijk en worden terecht overal aanbevolen. Ze zijn relatief goedkoop, heel het jaar door verkrijgbaar, leveren heel wat voedingsstoffen en weinig calorieën. Groenten kunnen rauw en/of gekookt gegeten worden en vooral in combinatie met keukenkruiden smaken ze heerlijk. Er wordt wel beweerd dat groenten in blik of diepvries even gezond zijn, maar dat is niet zo. Verse groenten, ook al worden ze in de keuken warm bereid, bevatten levenskracht in de vorm van lichteenheden (biofotonen). We kunnen niet genoeg het accent leggen op verse voedingsmiddelen. Bladgroenten verteren rauw moeilijk omdat we er niet op kunnen kauwen. Daarom is het raadzaam ze op het bord fijn te snijden en te vermengen met een oliesausje, vinaigrette of mayonaise. Vet houdt het voedsel langer in de maag. Eet altijd een deel van de groenten rauw.

 

Eet fruit altijd afzonderlijk.

Fruit is voor de mens heel belangrijk. We hebben nog altijd een verteringsstelsel van een fructivoor of vruchteneter. Wie traag rijp fruit eet merkt nauwelijks het verteringsproces. Sommige mensen verteren fruit moeilijk omdat hun darmstelsel verzwakt en vervuild is. Daarom zal men kleine hoeveelheden fruit eten, los van de maaltijd. Fruit is een belangrijke leverancier van natuurlijke suikers die de hersenen, het zenuwstelsel en de spieren nodig hebben. Naast natuurlijke suikers levert fruit belangrijke vitaminen, mineralen en vooral bioactieve stoffen. Er wordt beweerd dat de volgorde waarin het voedsel binnen komt, geen enkele rol speelt. Dat is grote onzin. Eet eens een banaan op een volle maag en je krijgt meteen een opgezette buik. Voedselcombinaties zijn onontbeerlijk.

 

Plantaardig vet is gezond.

Jarenlang heeft men gepleit voor een vetarme voeding en nu begint men in te zien dat dit een verkeerd uitgangspunt is. Men heeft de grote fout gemaakt door alle vetten als slecht en gevaarlijk te beschouwen. Dierlijke vetten, ook harde vetten genoemd, bestaan hoofdzakelijk uit verzadigde vetzuren en zijn daarom niet goed. Plantaardige vetten komen voor in olie, noten, zaden en pitten en bestaan uit enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren en zijn uitstekend voor onze gezondheid. Vet en eiwit horen samen en zorgen er voor dat het voedsel langer in de maag blijft en beter verteerd wordt. Vetten hebben een snel verzadigingsgevoel, maar toch moet men matig zijn in het gebruik omwille van de hoge calorische waarde.

 

Lightproducten zijn niet goed.

Vanuit de strijd tegen vetconsumptie heeft de voedingsindustrie lightproducten ontwikkeld die minder vet bevatten en vaak de voorkeur genieten. Veel mensen denken immers dat light de gezondheid bevordert, maar dat is niet zo. Vermindert men in een product het vetgehalte en niet de hoeveelheid eiwit dan verstoort men de vet/eiwit-verhouding en blijft het verzadigingsgevoel uit en eet men er meer van. De toegevoegde suiker wordt vervangen door zoetstoffen, maar zoetstoffen zijn geen suikervervangers. Registreren de smaakpapillen een zoete smaak, dan wordt dat onmiddellijk naar de hersenen doorgeseind zodat het verteringsstelsel en de stofwisseling in werking worden gezet, o.a. door de productie van insuline op gang te brengen. Bij zoetstoffen wordt echter geen suiker geleverd zodat de vrijgemaakte insuline de bestaande bloedsuikerspiegel naar beneden brengt. Dat wekt een hongergevoel op en zet aan om meer te eten. Lightproducten verhogen het risico op suikerziekte en overgewicht. Na dertig jaar ervaring weet men dat lightproducten geen bijdrage leveren aan de gezondheid.

 

Melk kan, maar niet voor iedereen.

De melkproducerende landen hebben melk altijd aangeprezen. Melk daar wordt je groot en sterk van, zit in het collectief geheugen opgeslagen en krijgt men er niet gemakkelijk uit. Melk is het vloeibaar voedsel voor het jonge zoogdier en dus ook voor de mens. Melk zorgt ervoor dat de baby (borstvoeding) alles op een gemakkelijke manier binnen krijgt zonder het verteringsstelsel te belasten. Als volwassenen hebben we geen melk nodig, maar we kunnen profiteren van de goede eigenschappen van melk. Melk bevat gemakkelijk verteerbaar eiwit, is rijk aan vitaminen en mineralen en heeft een sterk waterafdrijvende werking, wat gunstig is voor de waterhuishouding. Er is geen bezwaar tegen het drinken van melk, maar door melk in allerlei gerechten te verwerken, hebben sommige mensen daar wel degelijk last van. Voor mensen die gemakkelijk in de luchtwegen slijm aanmaken is melk af te raden alsook voor wie er allergisch voor is. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat melk een vrij neutrale invloed heeft. Men wordt er niet ouder of gezonder van, maar ook niet ziek of men gaat er niet sneller van dood.

14:16 Gepost door Jan Dries in Voeding | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

06-01-16

Omgaan met angst in bedrukte tijden.

We leven in een keiharde wereld met reële bedreigingen door het terrorisme. In de steden lopen gewapende militairen op straat en dat beeld past niet in een vreedzame democratie. In deze gespannen wereld is er nauwelijks plaats voor positieve emoties. Angst domineert en daardoor wordt de bevolking onverschillig, onverdraagzaam, brutaal en agressief. De verzuring van de samenleving neemt toe. Angst heeft ook een positief aspect, het is een natuurlijke waarschuwing voor mogelijk dreigend gevaar. Angst behoedt de mens tegen roekeloosheid en het onverantwoord nemen van initiatieven. Omdat gevaren overal aanwezig zijn, leeft de mens in een permanente toestand van angst en dat is niet zonder gevaar. Het stressmechanisme verkeert onafgebroken in een staat van paraatheid en dat verklaart de alertheid van de bevolking. In Kortrijk werden Afrikaanse scholieren die het slot van hun fiets niet open kregen door de politie hardhandig aangepakt omdat ze veronder-stelden dat deze jongens de fiets wilden stelen. In Brussel werd een onderzoeker van de universiteit brutaal uit zijn auto gehaald omdat hij een Marokkaans uiterlijk had. Enkele dagen voordien had hij in opdracht van een bepaald sociologisch onderzoek van Islamitische jongeren filmopnames vanuit zijn auto gemaakt en was sindsdien gesignaleerd.

 

Angst is altijd gericht op het onbekende en is daardoor altijd vaag. Men is angstig als het donker is omdat er zoveel kan gebeuren in enge, donkere straatjes, men heeft angst voor het onweer of de storm die nog moet komen omdat de gevolgen ernstig kunnen zijn. Men heeft angst voor de vluchtelingen omdat men ze niet kent en omdat er hier en daar zich iemand niet netjes zou kunnen gedragen. Sommige vluchtelingencentra houden daarom een open dag zodat de bevolking kennis kan maken met deze mensen die door oorlogsgeweld alles hebben moeten achterlaten. De angst verdwijnt door de concrete ervaring dat het hier om mensen met dezelfde gevoelens en noden gaat als wijzelf. Voor concrete zaken is men bang. Men is bang voor de hond van de buren. Doordat angst op zich vaag en niet concreet is, lopen we gemakkelijk het gevaar iets te veronderstellen zoals de politieagenten in Kortrijk en Brussel. Veronderstellen is op niets gebaseerd, maar neemt wel de vorm van een spiraal aan. Het wordt steeds erger.

 

Het beste wapen tegen angst is objectieve informatie, d.w.z. dat we de echte en mogelijke gevaren moeten opsporen en de kansen op een conflict zo goed mogelijk moeten inschatten. Laten we stoppen met onszelf en anderen voortdurend angstig te maken. Dagelijks worden we overspoeld met twijfelachtige informatie en geconfronteerd met schijnbaar onoplosbare problemen. Dat zorgt voor onzekerheid, vertwijfeling, ontgoocheling maar vooral voor angst. We worden ondergedompeld in een zee van negatieve emoties. We vechten om te overleven in een waanzinnige wereld die we niet meer begrijpen, waar de vervreemding van het echte leven zich ongestoord verder zet. Mensen zijn op zoek naar de zeldzame ogenblikken van rust en stilte, om de weg naar zichzelf terug te vinden en te genieten van het innerlijk gevoel van tevredenheid. Angst zorgt voor negatieve emoties terwijl omgaan met positieve emoties een levensnoodzakelijke opgave is. Het is zichzelf terugvinden in de chaos van deze bedreigende samenleving. Laten we beginnen met een onderscheid te maken tussen angst en bang zijn en laten we vooral een einde stellen aan het maken van allerlei veronderstellingen. Dat helpt ons om met angst om te gaan. We moeten beseffen dat we in een bedreigende wereld leven met concrete gevaren, maar we mogen niet afglijden in de chaos van onzekerheid. Het is dom te doen alsof er niets aan de hand is of onze ogen te sluiten voor reële gevaren, maar het is even dom onze angsten te voeden door te veronderstellen.

 

Positieve emoties

Het beste wapen tegen angst zijn onze emoties. Het zijn uitzonderlijke gevoelens die de gemoedstoestand in beweging brengen. Daarom worden ze omschreven als een versnelde gemoedstoestand. Ze worden opgeroepen door uitzonderlijke omstandigheden en zijn nauw verbonden met de hele persoonlijkheid. Vaak wordt emotie gebruikt als synoniem van gevoel, vooral in een veel ruimere context. Anderzijds zijn emoties en gevoelens niet van elkaar los te maken. Emoties zijn immers gevoelens, maar van een hoge intensiteit. Om het onderscheid tussen emoties en gevoelens te maken, is het nodig dat we het gevoelsleven in zijn geheel voorstellen.

 

Gevoel of gevoelens komt van het werkwoord ‘voelen’, iets gewaarworden of ervaren. Het meest voor de handliggend voorbeeld is het pijngevoel, dus pijn voelen. Naast fysieke gevoelens, die als lage gevoelens worden omschreven, zijn er de hogere gevoelens op mentaal of psychisch vlak.

 

  • Lagere gevoelens: meestal van fysieke aard.
  • Hogere gevoelens: van mentale of psychische aard.
  • Emoties: uitzonderlijke gevoelens met een ingrijpende werking.

 

Emoties staan nauw in verband met ontroering. Gevoelens die het gevolg zijn van een aangrijpende gebeurtenis noemen we emoties. We geven een voorbeeld. Iemand is verrast over een enorme genegenheid die getoond wordt naar aanleiding van een bepaalde gebeurtenis of prestatie. De beleving van een dergelijke gebeurtenis overtreft de gewone gevoelens waardoor zo iemand zijn tranen niet kan bedwingen. De gebeurtenis is zodanig aangrijpend dat er zich fysiologische processen voordoen die hinderlijk zijn zoals een brok in de keel, hartkloppingen, klamme handen, trillende benen, ingehouden adem, zweet en tranen breken uit. Ook al zijn het tranen van geluk, emoties zijn heel ingrijpend. Omdat bij veel mensen het gevoelsleven verstoord is, beleven ze hun emoties als onaangenaam. Een ander verschijnsel is dat mensen overgevoelig worden voor emoties en er te snel en te heftig op reageren. De kwetsbaarheid voor emoties is erg groot. Omgaan met emoties betekent hoe we ons hier tegen kunnen wapenen. Dat kan alleen door het gevoelsleven te normaliseren. We geven enkele voorbeelden van positieve emoties: ontroering, verrast zijn, waardering uitspreken, zich verzoenen na een jarenlang conflict, ontmoeting met iemand die men al heel lang niet meer gezien heeft, verliefd zijn enz.

 

Positieve emoties zijn vaak in evenwicht. Ze zijn dan niet ingrijpend, maar zorgen voor stabiliteit of een toestand van evenwicht. Omgaan met emoties betekent streven naar evenwicht en harmonie. Liefde is de hoogste emotie die de mens kent. Liefde is het besef dat men iemand bemint of de overtuiging door iemand bemind te worden. Het is een gevoel van verbondenheid en van eenheid. Er zijn nog vele andere vormen van positieve emoties zoals geluk, vreugde, tevredenheid enz. Positieve emoties wapenen ons tegen angst.

15:16 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |