26-04-17

Complementaire sector ijvert voor een betere samenleving

Onder de complementaire sector verstaat men het geheel van organisaties en verenigingen die als doel hebben aanvullend op de reguliere samenleving een bijdrage te leveren op basis van eigen inzichten en visie. Het gaat om een groot aantal particuliere initiatieven die een waardevolle bijdrage leveren aan een betere samenleving. De complementaire gezondheidszorg is goed gekend initiatief en binnen de EU algemeen aanvaard. Naast de reguliere gezondheidzorg, die door de overheid wordt beheerd, heeft iedere patiënt/cliënt het recht aanvullend gebruik te maken van complementaire zorgverlening op basis van therapievrijheid en patiëntenrechten. De complementaire sector gaat veel verder, is zeer ruim en neemt een steeds en belangrijke plaats binnen de moderne samenleving. De natuurvoedingswinkels zijn een aanvulling op de bestaande winkels en warenhuizen. Ze leveren een betere kwaliteit aan mensen die bewust met voeding en gezondheid omgaan. De Biologische land- en tuinbouw is een belangrijke complementaire sector die aantoont dat het zonder kunstmeststof en pesticiden kan en levert gifvrije voedingsmiddelen en dat is goed voor de gezondheid en het milieu. Het vegetarisme is een complementaire voedingswijze, een combinatie van gezonde voeding en respect voor de dieren. De methodescholen leveren eveneens een zinvolle complementaire bijdrage op het vlak van onderwijs en kennen een steeds groeiend succes. Tot de complementaire sector behoren ongetwijfeld nog vele andere particuliere initiatieven. In deze onrustige samenleving is het belangrijk dat al deze complementaire initiatieven hun krachten bundelen .

 

De reguliere samenleving

Een samenleving wordt beheerd door de overheid met de regering als de belangrijkste democratisch structuur. Om de zoveel jaren kiest de bevolking hun vertegenwoordigers in het parlement, senaat, provincieraden en gemeenteraden. Een regering wordt gevormd vanuit een meerderheid (50+1). Als kiezer geeft men zijn blindvertrouwen aan de politici en wie het niet goed doet, wordt bij een volgende verkiezing afgestraft. Het is een goed bestuurlijk systeem dat beantwoordt aan de principes van de democratie. Uiteraard zijn er zwakheden zoals de minderheid (49%) die geen enkel garantie heeft dat er met hun mening of standpunten rekening wordt gehouden. De oppositie is zeer beperkt in zijn mogelijkheden. Vandaar dat er regelmatig burgerinitiatieven worden genomen om bijsturingen mogelijk te maken.

 

Het referendum en burgerinitiatief

Het referendum is een instrument dat aan de burgerinitiatieven de mogelijkheid biedt om concrete beslissingen af te dwingen. Het referendum kent zijn zwakheden, het moet aangevraagd worden op basis van voldoende handtekeningen en staat enkel in verband met besluitvorming. Vaak is een referendum alleen advieserend en niet bindend en dan is het meestal een maat voor niets. Het behoudt wel zijn morele waarde, maar leidt niet tot concrete oplossingen. Er zijn andere methodes op basis van overleg die doeltreffender zijn. Een andere mogelijkheid is het burgerinitiatief d.w.z. dat burgers zelf initiatieven nemen om aandacht te vestigen op bepaalde aspecten die voor verbetering of wijzing vatbaar zijn. Burgerinitiatieven leiden meestal tot actiegroepen die hun doelen weten te bereiken door een grote groep van de bevolking achter hun te krijgen. Complementaire initiatieven gaan verder dan actiegroepen en hebben een blijvend karakter.

 

Autonome werking

In tegenstelling tot drukkingsgroepen, referenda of burgerinitiatieven werken complementaire initiatieven autonoom en hebben een blijvend karakter d.w.z. dat zij onafhankelijk en continu werkzaam zijn, meestal in de vorm van dienstverlening, informatie en netwerken. Ze zijn niet tegen iets, vervangen niets, maar vullen alleen aan. Men ontneemt niemand iets, integendeel men ontwikkelt voor iedereen nieuwe mogelijkheden. De complementaire sector staat niet naast, maar in de samenleving en maakt er volwaardig deel vanuit. Naast de reguliere landbouw is er de biologische landbouw, omdat binnen een democratie iedereen het recht heeft te kiezen voor onbespoten en gifvrij voedsel en dat geldt voor alle complementaire initiatieven. Naast het reguliere onderwijs zijn er de vrije scholen en de methodescholen. Binnen de EU steunt de overheid voornamelijk de reguliere initiatieven, maar men ziet in dat alle burgers belastingen betalen en daardoor recht hebben op herkenning en steun van de overheid.

 

Vrijheid in gebondenheid

Particuliere initiatieven versterken de democratie en verbeteren de samenleving. Trouwens zonder particuliere initiatieven is geen democratie mogelijk. Het is aan de basis waar de initiatieven worden genomen en niet aan de top. In niet democratische systemen zoals de vroegere DDR of de Sovjet-unie werden alle beslissingen uitsluitend aan de top genomen en waren particuliere initiatieven strafbaar. In een democratie is dit ondenkbaar. Particuliere initiatieven steunen op vrijheid, maar vrijheid in gebondenheid. Bijvoorbeeld, de reguliere geneeskunde is beschermd door voorbehouden handelingen die wettelijk zijn vastgelegd en alleen door artsen of paramedici gesteld mogen worden. In de complementaire gezondheidszorg maakt men uitsluitend gebruik van niet voorbehouden, dus vrije handelingen. Dit is logisch omdat het om een aanvulling gaat op de voorbehouden handelingen.

 

Milieuwetgeving

De overheid neemt ideeën en initiatieven over als daar een draagvlak voor is. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw hebben particulieren uit idealisme en verantwoordelijkheidszin het initiatief genomen om aandacht te vragen voor de milieuproblemen en voor de bescherming van de natuur en het milieu. Er werden verschillende verenigingen opgericht om bepaalde doelstellingen na te streven. Aanvankelijk werd er voor de groene jongens weinig begrip getoond, maar de strijd werd verder gezet. Nu beschikt de overheid over een omvangrijke milieuwetgeving, een milieuminister en milieuambtenaren. De huidige wetgeving en aanbevelingen rond het gebruik van alcoholische dranken steunen op het particulier initiatief van de geheelonthouders. Er zo zijn er talrijke initiatieven die overgenomen zijn en dat is een gunstige ontwikkeling. Het is wenselijk dat de vele initiatieven die de complementaire sector vormt nauwer gaat samenwerking en een front vormt tegen hen die laagdunkend neerkijken op al wat complementair is.

09:30 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Voeding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-04-17

Nepinformatie over gezonde voeding.

Er verschijnen in de media de laatste tijd regelmatig vijandelijke berichten die het belang en betrouwbaarheid van gezonde voeding in twijfel trekken. De consument toont steeds meer een bewust koopgedrag en kiest liever kwaliteit dan kwantiteit. Alles wordt duurder terwijl de lonen stabiel blijven en dat is bepalend voor een veranderend koopgedrag. Daarnaast tonen wetenschappers aan dat het huidig voedingssysteem met het gebruik van voedingsadditieven (E-nummers), zoetstoffen en industriële bereidingen het risico op kanker, suikerziekte, Alzheimer of andere aandoeningen vergroot. De verspreiders van nepinformatie kennen maar één argument: niet wetenschappelijk bewezen, maar dat maakt al lang geen indruk meer. De macht ligt bij de consument, want wat niet langer geaccepteerd wordt, blijft in de rekken onaangeroerd liggen. Hersenonderzoekers leggen een verband tussen milieuvervuiling en Alzheimer, ADHD en autisme.

 

Schaamteloos

Wij zijn in een stadium gekomen dat steeds meer mensen preventief handelen en geen risico’s nemen in afwachting dat wetenschappers het wel eens geraken. In de voedingsindustrie merkt men de gevolgen van dit groeiend bewustwordingsproces, ook al is dat nog niet algemeen. Men beseft dat door de moderne communicatie-mogelijkheden een opmerking of een waarschuwing heel snel en massaal verspreid wordt. Een druk op de knop volstaat om aan honderdduizend mensen of meer een kritische boodschap over te brengen. Als men de media een beetje volgt, valt men van de ene verbazing in de andere. Het verspreiden van nepinformatie is wel in, maar is onaanvaardbaar. De schaamteloosheid kent geen grenzen meer. Wat vind u van titels als: Biovoeding heeft geen nut, lokaal niet altijd beter, snacks zijn ongezond maar milieuvriendelijk, met bio help je het milieu niet vooruit, vegetarisch eten niet perse goed voor het klimaat, dagen zonder vlees, het privilege van wie het kan betalen, hoogmoed op een bedje sla, natuurlijke suiker bestaat niet, honing is ongezond, obesitas is geen teken van luiheid, maar van gulzigheid enz.

 

Positieve geluiden

Prof. Dr. Johan Albrecht is als Milieueconoom verbonden aan de universiteit van Gent en schreef onlangs in de krant een positief artikel over ‘Tournée Minerale’ en ‘Dagen zonder vlees’. Hij zegt: ‘Ik zie de acties ‘Dagen zonder vlees’ eerder als een voorbode van de rendabelste transitie die we als maatschappij kunnen maken. Voor elke verandering zijn er twee hefbomen essentieel: informatie en netwerken. De zoektocht naar een optimale levensstijl zal altijd een open einde kennen, maar het grote plaatje is intussen wel duidelijk. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan 80% van de voortijdige sterfgevallen als gevolg van hartaandoeningen, beroertes of diabetes vermeden worden door te kiezen voor een gezonde levensstijl.’ Professor Albrecht ondersteunt zijn artikel met een overtuigende uitspraak: ‘Bill Clinton koos voor een plantaardig dieet na een derde hartoperatie en kon daardoor zijn hartproblemen oplossen en de medicatie afbouwen.’

 

Tegenaanval

Twee dagen later verscheen in dezelfde krant een artikel met als titel ‘Hoogmoed op een bedje sla’ door Dr. Hans Van Brabant, cardioloog die meent met vage onzin dit prachtige artikel te moeten ontkrachten. Hij zegt: ‘Het is overigens niet moeilijk om voedingsstudies te vinden die tot tegengestelde conclusies komen. Een belangrijke reden daarvoor is dat het nagenoeg niet mogelijk is om een betrouwbare studie te doen die de impact van de voeding op de gezondheid bewijst.’ En verder zegt hij: ‘Het valt wetenschappelijk niet aan te tonen of een redelijk gebruik van vetten, koolhydraten, zout, alcohol of andere voedingsmiddelen, nuttig, neutraal of zelfs schadelijk is voor de gezondheid. Het getuigt daarom van hoogmoed om op grote schaal mensen aan te zetten om bepaalde gangbare voedingsgewoonten te verlaten ‘omdat het goed is voor de gezondheid.’ Onder het motto van vrije meningsuiting krijgt men iedere vorm van nepinformatie verkocht, maar mag een democratische pers zich laten misbruiken? Het lijkt allemaal op een georkestreerde tegenaanval om de kritische consument de mond te snoeren. De een reageert vanuit zijn intellectuele bekrompenheid, de ander als verdediger van de voedingsindustrie. Iedere kritische houding van de verbruiker houdt voor de producenten gevaren in. We begrijpen hun onrust, maar met nepinformatie lost men het probleem niet op. Het is de consument die bepaalt wat in de rekken ligt.

 

Waardeloos voedsel

We gaan er vanuit dat de voeding die in de supermarkt wordt aangeboden, nog weinig met voedsel heeft te maken. De basis van het voedsel is de plant die enerzijds uit de aarde zijn voedingsstoffen en water haalt en anderzijds via het proces van de fotosynthese lichtenergie. Door deze wisselwerking worden de voedingsstoffen eiwit, vet en koolhydraten gevormd alsook een aantal hulpstoffen zoals vitaminen, mineralen, bioactieve substanties enz. In een voedingsmiddel zijn deze nutriënten in ongeschonden toestand aanwezig. Tijdens de bereiding in eigen keuken worden beschadigingen aangebracht, maar die zijn niet vergelijkbaar met de grootschalige industriële bereidingen. Voedingsmiddelen worden in de fabrieken verwerkt tot voedingsproducten en op diverse wijze verpakt met een ruime vervaldatum die over meerdere jaren gaat. Om dit mogelijk te maken zijn er voedingsadditieven (E-nummers) nodig die niet altijd onschuldig zijn. Om de kritische consument de pas af te snijden worden de E-nummers op het etiket vaak weggelaten en vervangen door hun wetenschappelijke naam zodat de consument niet weet dat het om additieven gaat. Voedingsproducten hebben totaal geen versheid en dienen voor het gebruik nog eens opgewarmd te worden, waardoor de nutriënten nog meer beschadigd geraken. Men moet steeds grotere hoeveelheden eten om er het nodige uit te halen, wat overgewicht veroorzaakt.

 

Om het eenvoudig te houden, maak een onderscheid tussen voedingsmiddelen die vers te koop worden aangeboden en die uzelf bereidt en voedingsproducten die al verwerkt en verpakt zijn. Geef in de mate van het mogelijke de voorkeur aan voedingsmiddelen. De Europese Academie doet al jaren aan voedingsonderzoek en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan gezonde voeding. Volg eens een open cursus ‘Algemene voedingsleer’ of ‘Bijzondere voedingsleer’ of volg een opleiding waarin het vak voeding is opgenomen. Surf naar www.europeseacademie.be

11:38 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Voeding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |