19-09-17

Veganistische kinderen ondervoed Wat doen ze verkeerd!

Kinderartsen en diëtisten luiden volgens de media de alarmbel omdat er regelmatig kinderen in het ziekenhuis zouden worden opgenomen met ondervoeding. De oorzaak is een extreem veganistisch eetpatroon dat door de ouders wordt opgedrongen. Veganisme is nochtans de gezondste voedingswijze omdat men uitsluitend plantaardig voedsel gebruikt. Er wordt gewezen naar een mogelijk tekort aan vitamine B12 die alleen in vlees of melkproducten voorkomt, maar deze belangrijke vitamine wordt in de darm aangemaakt. Bij een goede darmwerking met een gezonde darmflora is er geen probleem. Alles wat we eten, wordt in ons lichaam tijdens de stofwisseling omgezet in menselijk voedsel. Zo wordt dierlijk vet omgezet in menselijk vet en plantaardig eiwit in menselijk eiwit. Het verschil is dat vleesvoeding zwaar verteerbaar is, veel afvalstoffen achterlaat en het risico verhoogt op overgewicht, hart- en vaatziekten en kanker zoals door het WHO wordt bevestigd. Een louter plantaardige voeding verteert gemakkelijk, kent een efficiënte stofwisseling en laat weinig afvalstoffen achter die we gemakkelijk uitscheiden of neutraliseren. Trouwens, ons verteringsstelsel is afgestemd op plantaardige voedingsmiddelen.

 

Ondervoeding kent verschillende oorzaken zoals een te geringe aanvoer van nutriënten, een moeilijke vertering, een slechte absorptie van de micro- en macronutriënten, een ziekte of een negatieve emotionele toestand. Voor de vleesindustrie is ieder geval van ondervoeding door veganisme een zegen. Dat wordt in de media ook flink uitvergroot want nu denkt men het bewijs te hebben gevonden dat kinderen die geen vlees eten ondervoed geraken. Traditioneel denkende kinderartsen, diëtisten, professoren en voedingsdeskundigen staan achter dergelijke ongegronde uitspraken. Het gaat vermoedelijk om een zeer kleine groep kinderen die ondervoed is geraakt vanuit een marginale omgeving, maar ieder ondervoed kind is er één te veel en had vermeden kunnen worden. Over de vele veganistische en vegetarische kinderen die blaken van gezondheid praat niemand.

 

Ondervoeding bij kinderen is ernstig

De belangrijkste ontwikkeling van een kind ligt tussen 0 en 5 jaar omdat dan de groei van de organen en de hersenen plaatsvindt. Tijdens deze periode is het kind erg kwetsbaar en is voor zijn ontwikkeling aangewezen op de directe aanvoer van de nodige nutriënten in de juiste hoeveelheid. Niet alleen de groeiachterstand is een probleem, ook organen en hersenen die in hun ontwikkeling achterblijven, zorgen achteraf voor een verhoogd risico op fysieke, mentale en emotionele achterstand. Ondervoeding bij kinderen zorgt vaak voor een tekort aan ijzer, bloedarmoede en een verzwakte immuniteit waardoor ze een te lage weerstand hebben tegen infectieziekten. Het is vreemd dat in een samenleving die uitpuilt van voedsel er ondervoeding optreedt. Ik spreek me niet uit over de gevallen die in de media zijn gekomen omdat de gegevens ontbreken. Ik ben vele jaren actief geweest als voorzitter van de Vegetariërsbond in België en was lid van de EVU, Europese Vegetarische Unie, zodat ik voldoende ervaring heb opgebouwd in deze kringen.

 

Melk is onontbeerlijk

Moedermelk is dierlijk voedsel, maar onontbeerlijk, ook voor de kleine veganist. Veganistische moeders hebben geen bezwaar tegen borstvoeding, maar het problemen stelt zich op het ogenblik dat om welke reden ook er mee gestopt wordt. Het enige alternatief voor borstvoeding is melk van de koe, de geit of het schaap. Veganisten hebben ethische bezwaren tegen het gebruik van melk en schakelen daarom over op sojamelk. Maar dat is geen melk en mag wettelijk niet als melk genoemd worden. Het is een imitatiemelk (kunstmelk) die uit een boon via een ingewikkeld productieproces wordt verkregen en uit een witte vloeistof bestaat die op melk lijkt. Omdat sojamelk niet voldoet aan de norm van dierlijke melk wordt ze verrijkt met synthetische vitaminen, inactief ijzer en calcium wat de zaak nog slechter maakt. Volwassen veganisten zoeken te veel hun heil in sojaproducten en daar loopt het fout. Ze leven met het idee dat vlees moet vervangen worden en grijpen daarom naar allerlei vleesvervangers. Er zijn ouders die de moedermelk vervangen door een afkooksel van granen, wat helemaal niet kan. De twee eerste levensjaren heeft ieder kind echte melk nodig als vervanging van moedermelk. De organen zijn nog erg kwetsbaar en het verteringsstelsel is niet in staat om grove en harde voeding te verteren.

 

Ethisch fanatisme

Wij respecteren de ethische houding van veganisten tegenover de dieren, maar veganisten stellen het ethisch standpunt voorop en hebben vaak te weinig inzicht in gezonde voeding. Ik heb altijd het ‘gezondheidsvegetarisme’ vertegenwoordigd omdat het ethisch aspect een gevolg is van een diervriendelijke voedingswijze, maar het is geen doel op zich. Ik heb veel ruimdenkende veganisten ontmoet, maar ook fanatici die vanuit een tunnelvisie, zonder het zelf te beseffen, een ethisch fanatisme nastreven. Ik kan me de ouders van deze ondervoede kinderen voorstellen. Ze dringen hun kinderen een voedingspatroon op vanuit een dogmatisch denken zonder rekening te houden met de basisprincipes van een gezonde voeding. Een kind staat nog sterk onder invloed van zijn voedingsinstinct en weigert wat niet goed is. Voedsel op basis van soja, graan en peulvruchten roept op jonge leeftijd weerstand op. Een kind heeft behoefte aan sappige rijpe vruchten en zachte noten en zaden, afgewisseld met groenten, wortels en knolgewassen. Als kinderen de groeicurve volgen en actief zijn, is er niets aan de hand, terwijl eventuele tekorten via bloedanalyse zijn op te sporen.

 

Emotionele problemen

De ondervoeding ligt aan de basis vanuit een verzet tegen dit lichaamsvreemd voedsel. Daardoor nemen ze te weinig voedsel op, hebben ze een tekort aan calorieën, eiwit, vet en koolhydraat, maar ook aan vitale stoffen zoals vitaminen, mineralen en spoorelementen. Bovendien remmen negatieve emoties en stress de vertering af. We verteren alleen in rusttoestand omdat het parasympathicus de vertering regelt. Als kinderen bruine graanpapjes, verrijkte sojamelk en vleesvervangers voorgeschoteld krijgen, is hun eetlust ver te zoeken. Echte vegetariërs hebben geen behoefte aan imitatievlees op basis van soja, granen of gluten. Het zijn industriële producten die met veel reclame te koop worden aangeboden. Ik nam eens deel aan een vergadering van EVA (Vegetarisch Ethisch Alternatief) toen iemand van het hoofdkantoor gratis sojaproducten begon uit te delen. Ik had een andere boodschap van gezonde voeding verwacht.

 

Ovo-lacto vegetariërs

Vegetariërs eten in beperkte mate voedsel afkomstig van levende dieren zoals eieren, melk, melkproducten en honing. Daardoor hebben ze een gevarieerde voeding, meer mogelijkheden in de keuken en een normale sociale omgang. In principe eet een vegetariër alles, behalve vlees en vis, maar respecteert voedingsregels en dat is belangrijk. Kinderen, noch volwassenen geraken er door ondervoed tenzij het om een pathologisch probleem gaat. Wil u meer weten over gezonde vegetarische voeding, volg dan eens de open cursus ‘Vegetarisch koken” aan een van de vier leslocaties van de vzw Europese Academie. Meer informatie op: www.europeseacademie.be

16:35 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Vegetarisme, Voeding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-09-17

Kopen bij de boer, vers, goedkoop en gezond

De consument wordt steeds kritischer tegenover de voedingsindustrie. In de media verschijnen er regelmatig berichten over schadelijk stoffen in voedingsproducten zoals fipronil in eieren of voedingsproducten waarin eieren zijn verwerkt. Volgens de Overheid is er niets aan de hand en is alles veilig, maar wie gelooft dat. Het is een aaneenschakeling van voedingscrises. Ofwel breekt er een ziekte uit bij de landbouwdieren, in de gewassen of wordt er ergens geknoeid. Het aanbod aan voedsel is nog nooit zo groot geweest en de diversiteit kent geen grenzen. In enkele decennia tijd is er een compleet nieuwe voedingscultuur ontstaan. De hightech-voeding lijkt fascinerend en biedt een ruim aanbod aan van snel te bereiden voedsel tot kant-en-klare gerechten. Toch stellen bewuste consumenten, maar ook artsen, onderzoekers, gezondheidswerkers en vele anderen zich de vraag: wat heeft het huidig voedingsaanbod nog met echte voeding te maken? Is men niet te ver afgeweken van de essentie? Voeding is geïndustrialiseerd en gecommercialiseerd geworden en maakt de mens steeds meer afhankelijk van de supermarkt. Het ontbreken van echt en puur voedsel met heerlijke natuurlijke smaken en aroma’s heeft de bewuste consument terug bij de boer gebracht.

 

Terug naar de boer

Steeds meer consumenten kunnen zich niet verzoenen met het nutteloos dierenleed in de megastallen, noch met de chemische landbouw met zijn kunstmeststof, pesticiden, mestoverschotten en milieuvervuiling. Er worden talrijke burgerinitiatieven genomen om terug te keren naar kleinschalige initiatieven, waar voedsel nog echt voedsel is en waar de bewerking nog op een ambachtelijke wijze gebeurt. Terug naar de boer in eigen streek is een merkwaardig Europees initiatief dat bekend staat als ‘Boeren&Buren’. Steeds meer boeren lopen verloren in de grootschaligheid die hun wordt opgedrongen. Ze worden gedwongen zwaar te investeren om steeds meer te produceren om er financieel nog iets aan over te houden. Veel boeren gaan over kop of stoppen ermee. Ze worden meteen overgenomen in een groter geheel. Er zijn steeds minder boeren terwijl de productie stijgt. Er zijn boeren die het liever kleinschalig en beheersbaar houden en zij hebben een stille samenwerking gevonden met de consument, de buren. Er is een directe en korte afstand tussen boer en consument tot stand gekomen waarbij eerlijke prijzen worden gehandhaafd. Zowel de boeren als buren zijn tevreden.

 

Verhoogde kwaliteit

De boer teelt zijn gewassen met liefde en zorg en houdt rekening met de seizoenen en de streekgebondenheid. Kleinschaligheid verhoogt de kwaliteit omdat er een betere controle is door directe opvolging. De boer levert voedingsmiddelen die na de oogst direct aan de klant worden geleverd of ambachtelijk bereide voedingsproducten zodat men weet wat men eet. Voedingsmiddelen zijn vers en rijk aan levenskracht en dat is men in de moderne voedingsleer vergeten. Daar wordt alles in stoffen (nutriënten) uitgedrukt: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen omdat men die gegevens op de verpakking terugvindt en voor een vals gevoel van veiligheid zorgt. De mens eet geen stoffen, maar voedingsmiddelen die in hun ongereptheid deze belangrijke stoffen leveren en dat is een ander uitgangspunt. Bij een grootschalige productie zijn voedingsadditieven (E-nummers) noodzakelijk om massabereidingen mogelijk te maken, om de houdbaarheid te verlengen en de bruikbaarheid van de voedingsproducten aantrekkelijk te houden. De duur van de lange transporten, de tijd dat voedingsmiddelen liggen opgeslagen en het lange distributiekanaal moeten volgen zijn aanslagen op de kwaliteit. Kopen bij de boer betekent versheid in de keuken halen. De voedingsproducten die de boer verkoopt zijn ambachtelijk bereid en bevatten alleen gezonde ingrediënten en natuurlijke hulpmiddelen. Geen gemodificeerd zetmeel als vulstof om de prijs te drukken. Een ambachtelijk product bevat ingrediënten die vers verwerkt worden.

 

Missie en Waarden

Als consument is men vooral begaan met de gezondheid. Vanuit dit gezondheids-bewustzijn kiezen steeds meer mensen voor kleinschalige boeren en ambachtelijke bereidingen, maar er zit veel meer achter dergelijk initiatieven. De consument en de boer groeien naar elkaar toe en verwezenlijken een sociale, economische en filosofische transitie. Samenwerken zorgt voor een collectieve dynamiek waarbij fundamentele hefbomen zorgen voor economische en sociale veranderingen en een concrete bijdrage leveren aan de deeleconomie. De wisselwerking tussen producent en consument gebeurt op een transparante wijze wat het vertrouwen versterkt. Terwijl de moderne landbouw en veeteelt tot de grootste vervuilers worden gerekend, dienen juist deze kleinschalige boeren de ecologie en verkleinen ze de ecologische voetafdruk. Men spreekt over een snelgroeiende samenleving, maar in feite gaat het om een op holgeslagen samenleving. Politici en wereldleiders zoeken naar oplossingen, maar deze zijn alleen te vinden in de vele kleinschalige burgerinitiatieven. Democratie groeit van onderuit en kan niet van bovenuit opgelegd worden. Boeren&Buren is een goed voorbeeld hoe we vanuit creativiteit uit de complexiteit van de voedingsindustrie en de samenleving kunnen geraken.

 

Micro-ondernemingen

Het concept komt uit Frankrijk, maar is snel overgewaaid naar België, Spanje, Groot- Brittannië, Duitsland en nu ook naar Nederland. Het is een sociaal ondernemingsschap met de spitsvondigheid van de digitale innovatie. Een boer kan niet alles leveren, maar door uitwisseling vullen ze elkaar aan zodat men toch aan alles kan geraken. Er is een rijk aanbod aan fruit en groenten, keukenkruiden, gezonde sappen, diverse soorten paddenstoelen, granen en peulvruchten, brood, melkproducten, ambachtelijke kazen enz. U vindt er alles wat u nodig hebt om gezond te blijven. Online bestellen kan, want de boeren gaan met hun tijd mee.

 

Boeren&Buren is een merkwaardig initiatief waar we helemaal achterstaan en met plezier aan onze 45.000 lezers voorstellen. Onze samenleving verkeert in een diepe crisis, maar zoveel nieuwe initiatieven doen ons in een betere toekomst geloven. Zij tonen aan dat het anders kan. Windmolens en zonnepanelen zorgen voor hernieuwbare energie, straks zullen er alleen nog elektrische auto’s rijden en voedsel halen wij zoveel mogelijk bij de boer in plaats vanuit de supermarkt.

 

Voor meer informatie:

www.boerenenburen.be

www.boerenenburen.nl

16:17 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Voeding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |