28-03-18

Symposium te Genk op zondag, 10 juni 2018

Symposium

Lezingen-Workshops-Infostanden

Van 9.00 tot 16.30 uur.

 

Zondag 10 juni 2018

Cultureel Centrum Genk

Stadsplein 1

 

Natuurlijke gezondheidszorg

om vitaal door het leven te gaan!

 

 

Schone lucht, helder water, gifvrij voedsel,

voldoende beweging en een positieve instelling zijn

de ingrediënten voor een goede gezondheid!

 

Programma

 

 

Academische zitting (schouwburg)

9.30 tot 12.30 uur.

Voorzitter, Ivo Vandeninden, Gezondheidstherapeut

 

30 jaar Europese Academie

Ervaring leidt tot vernieuwing

Anja Van Twembeke,

Gezondheidstherapeute

De vzw Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg heeft haar bakermat in Genk, vandaar dat dit symposium hier doorgaat. Met zijn vier scholen is de Europese Academie al dertig jaar een vooruitstrevend en toonaangevend opleidingscentrum. Deze rijke ervaring leidt zowel op didactisch als inhoudelijk vlak tot vernieuwing. Bij de praktijkgerichte opleidingen en cursussen ligt het accent op ‘beleving’ en ‘zelfgestuurd leren’. De leerprogramma’s beantwoorden aan de inzichten en de behoeften van het digitale tijdperk. Enthousiasme is het wonderwoord dat tot dit succes heeft geleid.

 

 

Aromatherapie

De genezende kracht van geuren

Jan Margodt

Gezondheidstherapeut, Herborist, Aromatherapeut

Voorzitter Directieraad

 

De Europese Academie heeft in haar lange geschiedenis talrijke onderzoeken uitgevoerd, nieuwe therapieën ontwikkeld, oudere remedies geactualiseerd en een rijkdom aan ervaring verzameld. Jan Margodt en Ir. Jacques Berghmans hebben de aromatherapie vernieuwd en vooral toegankelijk gemaakt voor zowel therapeutisch gebruik als voor gebruik binnen het gezin of andere toepassingsgebieden. De grote verdienste ligt in de ontwikkeling van de aromagrammen. Dit zijn visuele voorstellingen waarop men de inhoudsstoffen met hun eigenschappen en toepassingen van iedere etherische olie direct in de juiste verhouding afleest.

 

Alleen de natuur geneest!

Over de toekomst van de parallelgeneeskunde

Jan Dries

Stichter van de vzw Europese Academie

Auteur van gezondheidsboeken

 

‘Alleen de natuur geneest’ is een beroemde uitspraak van Hippocrates die in deze snel veranderende wereld meer dan ooit van betekenis is. Genezen betekent dat het organisme zichzelf reinigt, herstelt en heelt door het gebruik van natuurlijke middelen en/of behandelingen. Natuurgeneeskunde behoort tot de parallelgeneeskunde en vertrekt vanuit het principe dat iedereen respect moet tonen voor zijn gezondheid door zich gezond te voeden, voldoende te bewegen en een positieve instelling aan te nemen. Terug naar de natuur betekent rekening houden met ons DNA en de ecologische wetten.

 

Namiddagprogramma

Van 14.00 tot 16.30 uur.

Twee parallelprogramma’s met 10 workshops en demonstraties

 

Thema: kruiden

14.00 uur. Workshop 1.1

De fascinerende wereld van de kruiden

Martine Ongena,

Gezondheidstherapeut, Herborist en Meester Herborist

 

Onderwerp: Kruiden bewijzen al duizenden jaren dat zij ziekten en ongemakken genezen. De laatste vijftien jaar zijn er wereldwijd meer dan 38.000 studies rond kruiden verschenen, wat wijst op een enorme belangstelling. Tijdens deze workshop maak je kennis met de wereld van de kruiden, hun toedieningsvormen en toepassing-en. Een boeiende workshop waarin je kennis maakt met de vele toedieningsvormen zoals een kruidenthee, een tinctuur, kruiden-zalven en crèmes en nog veel meer.

Doelgroep: Iedereen die een groot hart heeft voor de natuur, kruiden en de zelfzorg, maar ook voor gevestigde herboristen, kruidentherapeuten, natuurvoedingswinkeliers en zorgver-leners.

 

15.30 uur. Workshop 1.2

Demonstratie kruidenbereidingen

Jan Margodt

Gezondheidstherapeut en praktiserend Herborist

 

Onderwerp: Het is boeiend om te zien hoe kruidenmiddelen samengesteld en bereid worden. De geneeskrachtige inhoudsstoffen worden overgedragen op een mengsel zodat de opname beter verloopt.   Roeren, mengen en pletten zijn nodig om de geneeskrachtige eigenschappen in één middel synergetisch te laten samengaan. Boeiend en leerrijk.

Doelgroep: Voor iedereen die creatief wil omgaan met kruiden of ervan droomt om herborist te worden. Kruiden plukken, drogen en verwerken tot allerlei kruidenmiddelen behoren tot het domein van de herborist.

 

Thema Voeding

 

14.00 uur. Workshop 2.1

Het verschil tussen voedingsmiddelen en voedingsproducten

Ingrid De Coninck

V.G.L.-Gezondheidsconsulente

 

Onderwerp: De consument vraagt zich af wat we nog mogen of kunnen eten. De stap naar gezonde voeding is vrij eenvoudig: eet meer voedingsmiddelen en beperk het gebruik van voedingsproducten. Kies voedsel dat afgestemd is op het verteringsstelsel en ecologisch is verantwoord. E-nummers, gemodificeerd zetmeel en andere vulstoffen houden gezond-heidsrisico’s in. Er is een groeiende belangstelling voor gezonde voeding omdat ons voedsel bedreigd is door de chemische landbouw en industriële bereidingen.

Doelgroep: Voor iedereen die op zoek is naar inzicht in gezonde voeding, maar ook voor mensen uit de gezondheidszorg, verpleegkundigen of leerkrachten. Voeding is op dit ogenblik een van de grootste maatschappelijke problemen. Deze interactieve workshop geeft antwoorden op heel wat vragen.

 

15.30 uur. Workshop 2.2

Genezend voedsel

Jan Dries

Voedingstherapeut met jarenlange ervaring

Onderwerp: Evenwichtige voeding ondersteunt de gezondheid, maar heeft daarnaast een genezende werking. Wetenschappelijk onderzoek heeft bijzondere genezende stoffen ontdekt die ‘Fytonutriënten’ worden genoemd. Vanuit de gastro-fysica weet men dat voedingsmiddelen en kruiden sterk verwant zijn. Deze nieuwe inzichten gaan verder dan omega-3-vetzuren, glutenvrije voeding, super food en allergenen, maar bevestigen de uitspraak van Hippocrates: ‘maak van uw voedsel uw medicijn’.

Doelgroep: Voor iedereen die belangstelling toont voor de genezende eigenschappen van voedsel, maar zeker voor mensen uit de gezondheidszorg, het onderwijs of sociale organisaties. Deze workshop verheldert je inzichten en geeft antwoord op al je gezondheidsvragen.

 

Thema Persoonlijkheid en emoties

 

14.00 uur. Workshop 3.1

Haal meer uit jezelf en ontdek je persoonlijkheid

Anja Van Twembeke,

Gezondheidstherapeute, Persoonlijkheidsanaliste

 

Onderwerp: Er gaat tegenwoordig veel aandacht naar de psychische en emotionele gezondheid. Veel mensen, ook jongeren, zijn op zoek naar hun identiteit en vinden hun weg niet meer in deze snel veranderende wereld. Persoonlijkheidsanalyse is een doeltreffende methode om je persoonlijkheid te achterhalen aan de hand van uiterlijke kenmerken en gedragingen. De oorzaak van veel problemen ligt in de persoonlijkheid. Door deze te versterken lost men problemen duurzaam op. Met persoonlijkheidsanalyse haal je meer uit jezelf en ontwikkel je je eigen talenten.

Doelgroep: Voor iedereen die zichzelf wil leren kennen, maar ook voor therapeuten, psychologen, hulpverleners, leerkrachten en allen die met mensen werken of ermee in contact komen. Alle deelnemers analyseren hun persoonlijkheid. Een leerrijke workshop!

 

15.30 uur. Workshop 3.2

Burn-out, depressie en lusteloosheid

Karine Coomans

Persoonlijkheidscoach

 

Onderwerp: Burn-out is een stoornis die gerelateerd is aan het beroepsleven en steeds vaker voorkomt. Depressie is een stemmingsstoornis die invloed heeft op de gemoedstoestand en optreedt bij gevoelige mensen. Dit in tegenstelling tot melancholie, een stoornis die gemakkelijker voorkomt bij rationeel ingestelde mensen. Lusteloosheid is een toestand waarbij het ontbreekt aan energie. Veel mensen komen niet op voor zichzelf, laten zich in een hoek drukken, worden gepest of vernederd. Ze zijn niet assertief, lijden aan faalangst, uitstelgedrag, kunnen niet relativeren of vermijden conflictsituaties. Motivatie, durf en vertrouwen opbouwen is gemakkelijker dan je denkt.

Doelgroep: Voor hen die burn-out, depressie of lusteloosheid willen voorkomen of ervan genezen is dit een ideale workshop. Deze workshop is eveneens bedoeld voor zorgverleners, coaches, verpleegkundigen en leerkrachten. Tijdens deze workshop worden praktische tips aangereikt om de positieve kant van het leven te ontdekken.

 

 

 

Thema natuurgeneeskunde

 

14.00 uur. Workshop 4.1

Alzheimer en andere vormen van dementie

Mirjam Hofman

Gezondheidstherapeute

 

Onderwerp: Het is verontrustend dat Alzheimer en andere vormen van dementie steeds vaker voorkomen en op steeds jongere leeftijd. Volgens recent onderzoek lijdt 1 op de 7 personen eraan. De oorzaak is onbekend. Maar omgevingsfactoren spelen zeker een rol zoals het vervuild milieu, maatschappelijke stress, voeding, het massaal gebruik van toegevoegde suikers, zoetstoffen, chemische medicijnen, enz. De natuurgeneeskunde heeft heel wat te bieden om dementie te voorkomen, af te remmen of te verzachten zoals kruiden, voeding, natuurgeneeskundige therapieën, mentale oefeningen, beweging of een positieve levenshouding.

Doelgroep: Voor iedereen die direct of indirect met dit probleem kan geconfronteerd worden. Gezondheidswerkers, therapeuten en verpleegkundigen zijn eveneens welkom. In deze workshop gaat voldoende aandacht naar preventie en begeleiding.

 

15.30 uur. Workshop 4.2

Natuurgeneeskundige adviezen

Marilène Dols

Natuurgeneeskundige, docente natuurgeneeskundige adviezen

 

Onderwerp: Natuurgeneeskunde is de basis van de natuurlijke gezondheidszorg. In deze workshop gaat alle aandacht naar eenvoudige, natuurlijke remedies die iedereen bij zichzelf of binnen zijn gezin kan toepassen zonder veel risico’s te nemen. Dit is de meest ideale vorm van zelfzorg. Veel voorkomende klachten kan men zelf behandelen met de meest eenvoudige natuurlijke middelen. Zelfzorg sluit noodzakelijke medische hulp niet uit. Dit is een boeiende workshop, leerrijk en direct toepasbaar.

Doelgroep: Voor iedereen die binnen het gezin gezondheidsklachten op natuurlijke wijze wil behandelen of voorkomen en ook voor mensen uit de gezondheidszorg, therapeuten, verpleegkundigen en leerkrachten.

 

Thema Gerichte zorgverlening

 

14.00 uur. Workshop 5.1

Darmproblemen genezen door voedselcombinaties

Christina Bringmans

V.G.L.-Gezondheidsconsulente

 

Onderwerp: In de natuurlijke gezondheidszorg zegt men: ‘de dood schuilt in de darm’ of een andere uitdrukking luidt: ‘darm gezond is kerngezond’. De darm speelt in de gezondheid een uiterst belangrijke rol terwijl er zoveel mensen rondlopen met darmproblemen, opgezette buik, darmkrampen, winderigheid, darmverstopping of chronische diarree. De belangrijkste oorzaak is dat men alles door elkaar eet, m.a.w. men houdt geen rekening met de goede voedselcombinaties.

Doelgroep: Voor iedereen met verteringsproblemen, darmklachten, opgezette buik of overgewicht. In deze workshop leer je hoe eenvoudig het is om te eten volgens de goede voedselcombinaties.

 

15.30 uur. Workshop 5.2

Apitherapie of de genezende kracht van bijenproducten

Mirjam Hofman

Gezondheidstherapeute, Imker

 

Onderwerp: De werkbij levert een aantal producten zoals honing, stuifmeel, propolis, koninginnegelei en was met bijzondere genezende eigenschappen en talrijke toepassingen. Honing is het beste middel bij wondbehandeling. Door de aanwezigheid van natuurlijke suikers, vitaminen en mineralen is honing het beste middel voor de hersenen en het zenuwstelsel. Honing is samen met propolis een natuurlijk antibioticum en kan bij iedere vorm van ontsteking worden gebruikt. Stuifmeel bevat ongeveer honderd verschillende genezende stoffen, heeft een bloeddruk normaliserende werking, versterkt het zenuwstelsel en de immuniteit en wordt succesvol toegepast bij bestraling (radiotherapie bij kanker). Niemand blijft erbij stilstaan dat deze eenvoudige middelen zo geneeskrachtig zijn. Dit komt omdat bijen nectar uit de bloemen halen die rijk is aan zonne-energie.

Doelgroep: Een bijzondere workshop over een bijzondere zorgverlening. Voor mensen die hun mogelijkheden wensen uit te breiden.

 

Praktische Gegevens

Plaats : Cultureel Centrum, Stadsplein 1, Genk.

Inschrijving : via inschrijvingsformulier.

Inkom : 15 euro en 12 euro voor studenten en afgestudeerden EANG.

Infostanden : doorlopend.

Middagpauze : Genk centrum telt talrijke eethuisjes en restaurants.

Parkeermogelijkheden : ondergrondse parking aan het Cultureel Centrum of gratis parkeren in de directe omgeving (zondag).

Bereikbaarheid : Genk is gemakkelijk bereikbaar zowel vanuit Antwerpen (E313-314) als vanuit Brussel (E314), ook vanuit Nederland.

Openbaar vervoer : Het station ligt tegenover het Cultureel Centrum.

 

 

Inschrijvingsformulier mailen naar europeseacademie@skynet.be

Symposium-Genk, zondag 10 juni ‘18

 

Inschrijvingsformulier

 

Naam, Voornaam :…………………………………………………………………………..…………….

Straat, nr : ……………………………………………………………………………………………..……..

Postcode : ……………….. Plaats : ………………………….………………………………………….

Tel./GSM : …………………………………………………………………………………………………….

E-mailadres :………………………………………………………………………………………………....

 

…….. personen x 15 euro : …… euro

…….. personen x 12 euro : …… euro (cursisten, studenten en afgestudeerden)

Totaal : ……………euro

 

Neemt deel aan het Symposium en stort het bedrag op rekeningnummer

BE36 0682 0853 6081 t.n.v Europese Academie, Reinpadstraat 9, 3600 Genk.

Voor meer informatie over de lezingen en workshops: www.europeseacademie.be

De genen bepalen ons voedingspatroon, maar de consument trekt zich daar niets van aan.

Het DNA of het erfelijk materiaal bepaalt onze fysieke en psychische eigenschappen. Onze persoonlijkheid, temperament en gedrag zijn er afhankelijk van, maar ook onze immuniteit en de vatbaarheid voor ziekten. Dat betekent niet dat wij voorgepro-grammeerde robotten zijn of slaafs handelen, maar wij houden er wel steeds meer rekening mee. Het is belangrijk dat wij vanuit ons aangeboren temperament onze persoonlijkheid accepteren, bijsturen en verder ontwikkelen. In het verleden is men ervan uit gegaan dat de mens zichzelf kan bepalen door opvoeding, persoonlijk-heidsvorming en trainingen. Zo heeft men met de beste bedoelingen kinderen en jongeren in een bepaalde richting gedreven, ten koste van hun eigenheid. Veel mensen klagen nu nog steeds over hun mislukte opvoeding, zowel thuis als op school. Persoonlijkheidsanalyse is een methode waarbij men het aangeboren temperament bepaalt aan de hand van uiterlijke kenmerken, eigenschappen en structuren. Zo is het mogelijk om cliënten individueel te begeleiden of patiënten te behandelen. De epigenetica toont aan dat we bepaalde genen kunnen bijsturen. (zie: www.europeseacademie.be).

Nutrigenetica
Nutrigenetica is gericht op het leggen van verbanden tussen voeding en genetische aanleg. Voedingsdeskundigen weten wat algemeen als gezondheid mag beschouwd worden. Toch merken we dat mensen vaak gezonde voedingsmiddelen niet graag eten of niet kunnen verdragen. Het wordt steeds duidelijker dat er een invloed is vanuit onze genen. Er komt een tijd dat men aan de hand van een gentest een individueel dieet kan bepalen. Wij merken dat sommige mensen weinig of geen last hebben bij het eten van ongezond voedsel zoals fastfood en ook hun lichaamsgewicht op pijl houden. Voor de rest van hun leven voelen zij zich fit en gezond terwijl anderen bij de minste fout of zelfs bij gezonde voeding aankomen.

Men stelt vast dat mensen die zich gezond voeden met veel fruit en groenten toch een tekort kunnen hebben aan vitaminen, mineralen of andere belangrijke nutriënten of aan een te hoog cholesterol lijden. Bij het drinken van koffie gaat bij de ene de bloeddruk meteen omhoog, men voelt het hart bonzen en men kan de slaap niet vatten terwijl anderen daar geen last van hebben. Deze mensen beschikken over een gen dat er voor zorgt dat een enzym geactiveerd wordt zodat de cafeïne snel het lichaam verlaat. Hetzelfde kennen wij bij het drinken van alcohol of een betere verdraagzaamheid van grote hoeveelheden zout zonder dat dit invloed heeft op de bloeddruk. Wij hebben de neiging deze mensen te benijden, maar dat hoeft niet. Zij beschikken over genen die onvoldoende zijn gericht op het controlesysteem en dat is niet zonder gevaar. Vroeg of laat zal de grote koffiedrinker last krijgen van hart- en vaatziekten, slapeloosheid en andere aandoeningen. Er zijn slechts 0,3% van de genen die voor deze individuele uitzonderingen zorgen. Voor 99,7% wordt een gezond voedingspatroon nog steeds door onze genen bepaald.

 

DNA is onze natuur
De anatomie en de fysiologie van ons verteringsstelsel zijn genetisch bepaald. Tijdens onze lange evolutie van primaat naar homo sapiens is ons lichaam voortdurend veranderd, terwijl het verteringsstelsel nog alle kenmerken bezit van fructivoren of vruchteneters. Tienduizend jaar geleden werd de landbouw ontwikkeld, dat betekent dat we ons al zolang met granen voeden en toch hebben we nog steeds geen enkel kenmerk van een granivoor zoals een snavel, een krop, een dubbele maag enz. Nog altijd zijn er mensen die gevoelig zijn voor gluten uit de granen. Op een kleitafeltje uit de Babylonische tijd staat een ziekte beschreven die alle kenmerken heeft van suikerziekte. Onderzoekers leggen de oorzaak van deze ziekte op de overschakeling op graanvoeding.

 

Spontane mutaties
Toch zijn er spontane mutaties opgetreden. De Westerse mens is in staat om als volwassene melk en melkproducten te consumeren. In Zuid-Oost-Azië verdraagt 98% van de bevolking geen melk omdat zij lijden aan lactose-intolerantie. 7.500 jaar geleden is de Europeaan erin geslaagd om spontaan een genmutatie tot stand te brengen. Ook in Europa komt lactose-intolerantie voor, opvallend meer in de zuiderse landen en minder in de noordelijke streken. In het noorden was men eeuwenlang meer aangewezen op het gebruik van melkproducten terwijl in het zuiden een rijkere gevarieerde voeding voorhanden was. Onderzoekers stellen vast dat 3 op de 10 mensen niet in staat zijn om de fructose uit fruit en bessen voldoende snel uit de darm te absorberen waardoor deze overgaan in gisting en voor een opgezette buik en darmkrampen zorgen. Genetici zijn ervan overtuigd dat overgewicht wel degelijk een genetisch probleem is. Men heeft honderd mutaties gevonden die betrokken zijn bij overgewicht.

 

Geen excuus

Het is al te gemakkelijk om alle schuld bij de genen te leggen. Indien men genetisch aanleg heeft tot overgewicht, heeft men er alle belang bij om extra goed op zijn voedingspatroon te letten en voldoende te bewegen. Dat geldt trouwens voor alle erfelijke ziekten of gevoeligheden. Ons huidig voedingspatroon stemt helemaal niet overeen met ons DNA. Ons verteringsstelsel is niet gemaakt om gekookt of verwerkt voedsel te eten, nog om meerdere voedingsmiddelen samen te voegen. Veel mensen hebben verleerd om rauw voedsel te gebruiken zoals vers fruit, bessen, water-vruchten, zachte zaden, pitten en noten. Onze voedingscultuur is zo diep ingeworteld dat gekookt en verwerkt voedsel haast onmisbaar is geworden. Wij zijn zo vertrouwd geraakt aan deze smaken en aroma’s dat we het als vanzelfsprekend vinden. Het verteringsstelsel is bij veel mensen zodanig verzwakt dat zij niet meer in staat zijn om rauw voedsel te verwerken. Na een grondige darmsanering is men meestal in staat om weer rauwkost te verteren. Wie uitsluitend rauw eet, heeft 50 à 60% minder voedsel nodig en belast daardoor zijn verteringsstelsel opvallend minder. Wij doen er goed aan om iedere dag een zekere hoeveelheid rauw voedsel te gebruiken.

 

Genetisch manipulatie
De genetica heeft de mogelijkheid geschapen om dier en plant genetisch te manipuleren en dat is niet zonder gevaar. De voedingsgewassen hebben een trage evolutie ondergaan die door teelttechnieken andere eigenschappen hebben aangeno-men terwijl genetische manipulatie voor indringende veranderingen zorgt waarvan de gezondheidseffecten op langere termijn niet bekend zijn.

Er worden gentesten aangeboden, maar die zijn nog te vaag, te algemeen en onbetrouwbaar. ‘Terug naar de natuur’ betekent terug naar ons DNA. Op weg naar een gezonde voedings- en levenswijze laten we ons het best leiden door ons DNA met zijn drie miljard elementen, een berg van informatie waar we best rekening mee mogen houden.

09:41 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Voeding | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

13-03-18

Melkeiwit en zijn bijzondere eigenschappen

Als volwassenen hebben wij geen melk en melkproducten nodig en kunnen wij gezond leven zonder er gebruik van te maken. Melk is ook voor de zoogdieren ‘moedermelk’ en heeft bijzondere eigenschappen om voor de baby of het jonge dier via vloeibaar voedsel alle nodige macro- en micronutriënten aan te voeren. Het verteringsstelsel is in dat stadium nog onvolgroeid en zeer kwetsbaar. Melk bevat alle eigenschappen om het jonge leven op een bijzondere wijze aan te zetten tot groei, ontwikkeling en bescherming tegen ziekten. Volwassenen kunnen daar dankbaar gebruik van maken. Het is niet correct om ziekten en ongemakken toe te schrijven aan het gebruik van melk en melkproducten. Het is zeker niet verstandig om melk en melkproducten te vervangen door imitatie op basis van soja. De benamingen sojamelk of sojayoghurt of kaas mag juridisch niet meer gebruikt worden omdat deze producten niet de eigenschappen van melk bezitten. Het woord kokosmelk mag wel gebruikt worden omdat dit een botanisch begrip is. Imitaties op basis van soja behoren tot de meest geïndustrialiseerde voedingsproducten, vaak op basis van gemanipuleerde soja. Zij die lijden aan lactose intolerantie of koemelkallergie kunnen geen melk verdragen en zij die te veel slijmen vormen, aan astma of luchtweginfectie lijden doen er goed aan om melk uit het voedingspatroon te bannen. Voor de anderen zijn sommige melkproducten aan te raden omwille van hun bijzondere genezende eigenschappen. Als we het hier over melk hebben, gaat het uiteraard over biologische kwaliteit en van koeien die op een ethische en ecologisch verantwoorde wijze worden gehouden. Het matig gebruik van melk en melkproducten zorgt voor een gezonde en gevarieerde voeding die aansluit op de westerse eetcultuur.

 

Melk

Als we melk gebruiken, kiezen we voor volle melk omdat de verhouding eiwit/vet 1:1 is, wat gunstig is. Vet heeft de eigenschap het voedsel langer in de maag te houden zodat het eiwit beter verteert. Melk bevat hoogwaardig eiwit, vitaminen A, D, E, K, B2 en B12 en de mineralen calcium, fosfor, magnesium en zink. Het gehalte aan melkvet (3,7 g/100 g) bevat 2/3 verzadigd en 1/3 onverzadigd vetzuur. Het cholesterol bedraagt 9,5 mg/100 g, bij rundvlees ligt dit zes maal hoger. Studies tonen aan dat regelmatig gebruik van melk het risico op hart- en vaatziekte drastisch doet dalen. Dit is toe te schrijven aan de sterk diuretische werking en het bloeddrukverlagend effect. Mensen met oedemen doen er goed aan om iedere dag een of meerdere glazen melk te drinken. De vele negatieve berichten over melk zijn te begrijpen omdat koeien in de massa melkveehouderij geen gezonde melk kunnen leveren en dat de wijze waarop melk industrieel behandeld en verwerkt wordt, niet de gewenste kwaliteit levert. Het verwerken van melk in allerlei voedingsproducten en gerechten bemoeilijkt de vertering en zorgt inderdaad voor een belasting van de gezondheid. We moeten anders met melk en melkproducten omgaan. Melk is niet combineerbaar met andere voedingsmiddelen. Een melksaus of gerechten waarin melk zit verwerkt, verliezen hun gunstige werking, het eiwit verteert moeilijk en de zo geprezen calcium wordt niet goed opgenomen. Vooral de combinatie met toegevoegde suiker ontneemt melk zijn gunstige werking. Melk zal men uitsluitend drinken en los van een maaltijd. Iedere dag een of meerdere glazen biologische melk drinken heeft een gunstige invloed op het verouderingsproces, verlaagt het risico op darmkanker, nierziekten, hoge bloeddruk enz. Sommige hormonale kankers reageren niet goed op melk.

 

Yoghurt

Er zijn voldoende studies die aantonen dat natuuryoghurt, witte yoghurt zonder toevoeging van smaak- en kleurstoffen heel gezond is en de darmflora helpt opbouwen. Yoghurt met vers rijp fruit is aan te bevelen. Yoghurt leent zich goed voor het bereiden van sauzen. Zo kan men 1/3 yoghurt vermengen met 2/3 mayonaise of 1:1 wat heerlijk smaakt.

 

Kwark

Kwark is eenvoudig uitgedrukt niets anders dan verzuurde melk waarvan men het vocht (melkwei) laat uitdruipen zodat de vaste bestanddelen overblijven. Vroeger werd in ieder gezin kwark bereid. Kwark, ook platte kaas of fromages frais (verse kaas) genoemd, bevat alle goede eigenschappen van melk, maar in hoge concentraties. Ook hier geven we de voorkeur aan volle kwark. Volle kwark levert 108 Kcal per 100 g en bevat 7,5 g vet waarvan 2,8 g onverzadigde vetzuren. Kwark bevat 10 à 12 g eiwit (caseïne) van goede kwaliteit. Het vet staat in goede verhouding met het eiwit zodat het traag wordt opgenomen en vrij lang in het lichaam ter beschikking blijft. Kwark is geliefd bij sporters wegens spierherstel en opbouw. Kwark bevat 3,2 g lactose of melksuiker. Door zijn goede eiwitvertering voorkomt kwark belasting van de nieren en rotting in de darm. Kwark leent zich goed bij hartelijke gerechten en laat zich combineren met rauwe groentesalade door olie of mayonaise toe te voegen. De smaak kan met mosterd, strooikruiden of fijn gesneden verse kruiden versterkt worden. Kwark leent zich niet goed bij zoete gerechten omdat eiwit met suiker een slechte voedselcombinatie is. Wie los van een maaltijd kwark wil gebruiken kan er fruit, ahornsiroop of honing aan toevoegen, maar is dan niet geschikt voor mensen met een moeilijke vertering.

 

Mozzarellakaas

De ‘Mozzarella di Bufala’ gemaakt van de melk van de waterbuffel is een uitzonderlijk gezonde kaas, vooral in combinatie met tomaten of andere rauwe groenten. Mozzarella is hagelwit van kleur, heeft een frisse smaak en zachte structuur. Buffelmelk bevat meer eiwit en vet dan koemelk, maar minder cholesterol. Heeft een laag gehalte aan lactose waardoor mensen die aan lactosetolerantie lijden er geen of minder last van hebben. Is rijk aan calcium en fosfor. Door het hoge gehalte aan eiwit en vet is deze zachte kaas voedzaam. Het is een uitzonderlijke goede bron van eiwit en nier vriendelijk. Ricotta wordt bereid uit de wei van mozzarella door opnieuw op te koken. Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’ vandaar een sterke verlaging van de kwaliteit.

 

Feta

Feta is de bekende Griekse kaas die bereid is uit schapenmelk, eventueel aangevuld met geitenmelk. De naam Feta is beschermd en daardoor onderworpen aan bepaalde regels. In grote trekken is er een overeenkomst met mozzarella, bevat minder eiwit, maar meer vet waardoor de verhouding vet/eiwit beter ligt. Het cholesterolgehalte ligt uitzonderlijk laag (15 mg/100 g). Feta heeft één nadeel, het zoutgehalte ligt op 1.100 mg per 100 g, dat is vrij hoog in vergelijking met mozzarella die slechts 120 mg bevat. Omdat de naam beschermd is wordt gelijkaardige kaas verkocht onder de naam ‘saladekaas’.

 

Andere kaassoorten

Andere kaassoorten zijn sterk geconcentreerd en daardoor, vooral in combinatie met brood, zwaar verteerbaar. Haast iedere dag worden ze in grote hoeveelheden gegeten wat voor verteringsproblemen zorgt en de ontlasting bemoeilijkt. Kaas zou men matig moeten gebruiken en als een delicatesse beschouwen. Geniet van het grote aanbod met zijn verscheidenheid aan soorten, smaken en eigenschappen. Kaas behoort tot onze rijke westerse eetcultuur, maar eet matig.

14:56 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Voeding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |