24-05-17

KRUIDEN IN DE KEUKEN

De belangstelling rond kruiden is de laatste jaren enorm toegenomen. Heel wat mensen hebben een eigen kruidentuintje of kweken kruiden in bakken of op het venstertablet van hun keuken. In de tuincentra vindt men een rijk aanbod van de meest uiteenlopende kruiden. Verse kruiden lenen zich uitstekend bij het bereiden van allerlei gerechten en sauzen. Keukenkruiden zorgen niet alleen voor een heerlijk aroma, maar behouden hun geneeskrachtige werking. Veel keukenkruiden hebben een gunstige invloed op de vertering en zorgen ervoor dat het voedsel beter verteert. Een aantal keukenkruiden verdrijven darmgassen en werken goed bij een opgezette buik. Als u bijvoorbeeld tijm in uw gerechten verwerkt, heeft dit een gunstige invloed op de luchtwegen en op klachten die daarmee verband houden. Tijm heeft een anti-bacteriële werking, is ontsmettend, werkt op het maagslijmvlies, verdrijft darmgassen en stimuleert de menstruatie. Door meerdere kruiden in eenzelfde gerecht te verwerken, verruimt u het werkingsspectrum, d.w.z. dat dit kruidenmengsel voor vele klachten goed is. Kruiden kan men vers, maar ook in gedroogde vorm gebruiken. Men kan ze zelf drogen door ze in een ruime doos te bewaren of op een donkere plaats in busseltjes op te hangen. Er zijn veel keukenkruiden, maar we vermelden de belangrijkste:

 

Artisjok (Cynara scolymus L.)

De bladeren worden als geneeskrachtig kruid gebruikt, de bloembodems als voedsel. Een uitgesproken kruid voor gal- en leverklachten, een te hoog cholesterol, moeilijke vertering.

 

Basilicum (Ocimum basilicum L.)

Is een van de beste keukenkruiden. Gebruik de bladeren voor de bloei die etherische olie bevatten. Stimuleert de vertering, verdrijft darmgassen, goed tegen migraine en stress.

 

Bieslook (Allium schoenoprasum L.)

Bieslook heeft een eetluststimulerende en verteringsbevorderende werking. Stimuleert de doorbloeding en werkt bloeddrukverlagend.

 

Citroengras (Cymbopogon citratus)

Komt uit de Thaise keuken, maar heeft door zijn heerlijk aroma zijn weg in het Westen gevonden. Bevat etherische olie en heeft een gunstige invloed op maag en darmen.

 

Citroenmelisse (Melissa officinalis L.)

Het blad wordt gebruikt en heeft een kalmerende, rustgevende, zenuwversterkende en slaapbevorderende werking.

 

Verbena (Verbena officinalis L.)

Het kruid van Verbena of IJzerkruid heeft een goede werking bij nervositeit, stress, slapeloosheid, depressie, maar ook bij een moeilijke vertering, gal- en maagproblemen, heeft een breed werkingsspectrum.

 

Oregano (Origanum vulgare L.)

Bekend keukenkruid met een rustgevende werking op het verteringsstelsel, werkt ontsmettend en geschikt bij ademhalingsproblemen zoals hoest en bronchitis.

 

Tijm (Thymus vulgaris L.)

Een uitstekend kruid tegen bronchitis, luchtweginfecties, hoest, maar ook goed voor alle verteringsproblemen, opgezette buik, gebrek aan eetlust, depressie, spanningshoofdpijn.

 

Dille (Anethum Graveolens L.)

Dillezaadjes heeft een sterk gasverdrijvende werking en geschikt bij een opgezette buik en helpt de vertering, stimuleert borstvoeding en goed tegen menstruatieklachten.

 

Dragon (Artimisia Draculus L.)

Is een geliefd keukenkruid omwille van zijn heerlijk aroma, maar ook om zijn stimulerende werking op het verteringsstelsel, bevordert de eetlust, goed tegen menstruatiepijnen.

 

Munt (Mentha X Piperita L.)

Het blad van de pepermunt is een geliefd kruid omwille van zijn verfrissende en afkoelende werking. Het is een uitgesproken kruid voor het verteringsstelsel.

 

Knoflook (Allium Sativum L.)

Knoflook is de koning van de kruiden en heeft een antibiotische werking, goed voor ontstekingen, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en te hoog cholesterol.

 

Ui (Allium Cepal L.)

De ui is onmisbaar in een gezonde keuken, bevordert de vertering, werkt ontsmettend en stimuleert de immuniteit, bevordert de bloesomloop, voorkomt suikerziekte enz.

 

Koriander (Coriandrum Sativum L.)

Korianderzaadjes versterken de maagzuurafscheiding, zijn gasverdrijvend, verzachten darmkrampen, goed bij prikkelbaar darmsyndroom.

 

Lavas (Levisticum Offinale W.D.J. Koch)

Is een zeer geliefd aromatisch keukenkruid, eetlustbevorderend, voorkomt darmkrampen, gasverdrijvend, opgezette buik, is zweetafdrijvend en helpt bij menstruatieproblemen.

 

Oost-Indische kers (Tropaefolum Majus L.)

Het kruid wordt gebruikt bij urineweginfectie, bronchitis, hoest, voorjaarsmoeheid, gebrek aan energie, overgewicht, uitblijvende menstruatie, huid- en haarproblemen.

 

Peterselie (Peterselium Crispum (Mill)

Het kruid wordt in de keuken gebruikt, zaden en wortels zijn geneeskrachtige delen. Waterafdrijvend, verhoogd urinezuur, hoge bloeddruk, pijnlijke menstruatie.

 

Salie (Salvia Officinalis L.)

De verse bladeren hebben een zweetremmende werking, goed bij verkoudheden, bronchitis, menopauze, opgezette buik, darmkrampen, leverproblemen enz.

 

Wenst u zich te verdiepen in de kruiden volg dan een tweejarige avondopleiding tot Herborist aan een van de vier scholen van de vzw Europese Academie. Het is een praktijkgerichte opleiding met veel aandacht voor veldwerk en vooral voor kruidenbereidingen. Volg eventueel een open cursus als introductie om kennis te maken met de fascinerende wereld van de kruiden. Zie www.europeseacademie.be

11:53 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Kruiden | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-12-16

Ginkgo, het oudste kruid op aarde.

 

De Ginkgoboom (Ginkgo biloba.L.) is afkomstig uit China en heeft het ijstijdperk overleefd (160 miljoen jaren). De huidige boom is nauwelijks geëvolueerd en is ongewijzigd gebleven zoals we afleiden uit fossiele resten. Er is geen boom in Azië die zo zeer wordt vereerd als de Ginkgo. In het oude China werden de bladeren als betaalmiddel gebruikt. Het is een boom die de evolutie niet heeft ondergaan, maar zichzelf is gebleven. Charles Darwin noemde de Ginkgo een ‘levend fossiel’. De Ginkgo behoort tot de bladverliezende loofboom en is winterhard. Hij groeit erg traag en toont een brede uitwaaierende kroon. De schors is grijsbruin en de boom wordt 20 à 40 m hoog. Zijn waaiervormige, leerachtige, matgroene en lang gesteelde bladeren zijn bovenaan ingesneden, zodat ze er als tweelobbig uitzien. Het is een heel bijzonder blad met rechtlijnige nerven die als lichtgroene strepen door het donkerblad lopen. In de herfst verkleuren ze in prachtige goudgele tinten. Pas na dertig jaar komt de boom in bloei van april tot eind mei. De oranjebruine pruimachtige steenvruchtjes hebben een onaangename geur, ze zijn niet eetbaar. Men vindt ze vaak in de tuinen van kastelen bij een uitzonderlijke collectie van exotische bomen.

 

Als kruid worden de jonge blaadjes in mei geoogst als ze nog mooi groen zijn omdat ze dan de meeste inhoudsstoffen bevatten. Het blad is rijk aan geneeskrachtige inhoudsstoffen zoals flavonoïden, terpeenlactonen, fytostreolen en taninen. De specifieke inhoudsstoffen zijn Ginkgetine (terpenen), Ginkgolide (diterpenen), Bilobalide (sesquiterpeen) en Ginkgolzuur. In Duitsland is het gebruikelijk om van gedroogde bladeren een kruidenthee te zetten. Het is wel nodig om honing toe te voegen om van de smaak te kunnen genieten. Sommige auteurs, o.a. Geert Verhulst menen dat het beter is Ginkgo niet als kruidenthee te gebruiken en geven de voorkeur aan hoog geconcentreerde middelen. Vandaar dat Ginkgo vooral in de vorm van tinctuur of als droogextract wordt gebruikt. De vruchtjes worden in Europa niet gebruikt.

Als oudste kruid in de wereld en vooral door zijn magische uitstraling is Ginkgo als boom goed bekend, maar neemt in de westerse kruidengeneeskunde een minder dominante plaats in. Ginkgo werd oorspronkelijk in de Chinese en Japanse kruiden-geneeskunde veelvuldig gebruikt. Sinds de 18de eeuw is er ook in Europa belangstelling voor dit kruid. De Duitse botanicus en arts Dr. Engelbert Kaempfer heeft er in 1712 een boek over geschreven na een verblijf van twee jaar in Japan. Hij heeft de kans genomen om deze boom grondig te bestuderen. Hij wist zaden naar Europa te smokkelen zodat de boom in Europa werd gekweekt. In de botanische tuin van Utrecht staat de oudste Ginkgoboom van Europa uit 1750. Goethe heeft er een gedicht over geschreven.

Dit kruid heeft een gunstige invloed op de hersenen en in het bijzonder op de bloedvaten van de hersenen en kan een belangrijke rol spelen bij psychische, mentale en cognitieve problemen. Ginkgo speelt ongetwijfeld een rol in de preventie tegen hersenbloeding, trombose, aderverkalking, CVA, duizeligheid, hoofdpijn, migraine, ziekte van Menière enz. Bij vasculaire dementie, Alzheimer of verwardheid kan het, zeker in een beginstadium, verbetering brengen. Het vertraagt het aftakelingsproces bij MS. Als plantaardig psychofarmaca speelt dit kruid een rol in het behandelen van depressie, melancholie, overprikkelbaarheid, stemmingslabiliteit, lusteloosheid, slapeloosheid enz. Mentale en cognitieve processen kunnen er door versterkt worden zoals het verbeteren van het geheugen, het concentratievermogen, verruiming van het denkvermogen, leerprocessen enz. Versterkt eveneens de doorbloeding van het lichaam. De werkzaamheden van dit kruid zijn gericht op de doorbloeding, maar vooral op de doorbloeding van de hersenen. Ginkgo kan gecombineerd worden met andere kruiden om het werkingsspectrum te verbreden of om het ziekteproces nog beter te ondersteunen.

Er zijn weinig of geen nevenwerkingen bekend bij normaal gebruik. Er zijn altijd medische complicaties waarbij het niet is aan te raden om Ginkgo te gebruiken, maar dat geldt voor de meeste kruiden. Wordt bijvoorbeeld niet aangeraden om gedurende de eerste drie maanden van een zwangerschap te gebruiken omwille van de bloedstimulerende werking. Ginkgo is een vrij onschuldig kruid dat al duizenden jaren met veel succes in China en Japan wordt toegepast. We vermoeden dat dit kruid in de nabije toekomst een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen psychische, mentale en cognitieve problemen en zeker in de preventie tegen dementie.

12:10 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Kruiden | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-11-16

GROEIENDE BELANGSTELLING VOOR KRUIDEN EEN VOORDEEL VOOR ONTWIKKELINGSLANDEN

Doordat een deel van de bevolking zich openstelt voor een betere gezondheid en de vele kookprogramma’s op TV is de vraag naar verse en gedroogde kruiden sterk gestegen. De afstand tussen keukenkruiden en medicinale kruiden is erg klein. Wie eens van het heerlijk aroma van een kruid heeft genoten, beseft dat kruiden veel te bieden hebben. Deze nieuwe belangstelling biedt kansen voor de ontwikkelings-landen, mits de kwaliteitsnormen gerespecteerd blijven. De beste kruiden groeien nog steeds in het wild, in de vrije natuur, ver weg van de vervuilde steden en industrie. In de ontwikkelingslanden groeien bekende kruiden omdat ze vaak afkomstig zijn uit tropische en subtropische landen. Ze groeien in de meest ideale omstandigheden, op een gezonde bodem met de juiste relatieve vochtigheid en vooral veel zon (licht). Naast de bekende kruiden zijn er de typische inlandse kruiden met hun vreemde namen die het aanbod aan kruiden vergroten. Vaak hebben ze dezelfde eigenschappen als de gebruikelijke kruiden, maar soms gaat het om bijzondere krachtige medicinale kruiden. Uiteraard is kwaliteitscontrole noodzakelijk, want in sommige ontwikkelingslanden neemt men het niet zo nauw met de ecologische principes of kwaliteitsnormen. Zo worden er tropische wouden gekapt om plaats te maken voor plantages van palmolie of soja. Palmolie is erg omstreden vanwege het hoog gehalte aan verzadigde vetzuren (circa. 40%).

 

Keukenkruiden

Keukenkruiden zijn aromatische kruiden die enerzijds gebruikt worden om de smaak van een gerecht bij te sturen of te versterken, anderzijds om de vertering te verbeteren. Keukenkruiden zijn medicinale kruiden die omwille van hun smaakversterkende eigenschappen in de keuken worden gebruikt. Door kruiden in gerechten te verwerken is er minder behoefte aan zout dat nog altijd als smaakstof wordt gebruikt. De laatste jaren is de belangstelling voor verse keukenkruiden enorm toegenomen. In de keuken van veel gezinnen staan op het venstertablet potjes met allerlei verse kruiden of staan er kruidenbakken op het terras of is er ergens in de directe omgeving een kruidentuintje aangelegd. Verse kruiden worden niet alleen in salades, maar ook in gerechten verwerkt. Een groot deel van de bevolking is vertrouwd met ui, knoflook, basilicum, kervel, dragon, lavas, tijm, rozemarijn, kurkuma, gember, kaneel, bieslook, anijs, venkel, citroenmelisse, jeneverbes, oregano, saffraan of zuring. Ieder kruid roept een eigen aroma op en doet ons wegdromen van een fascinerend landschap waar de kruiden thuishoren.

 

Kruidenmiddelen

Geneeskrachtige kruiden worden gebruikt in de vorm van een infuus of kruidenthee. De geneeskrachtige inhoudsstoffen worden op het water overgedragen zodat ze via het bloed naar de cellen worden gevoerd om daar hun genezende werking mogelijk te maken. De kruidenthee is goed ingeburgerd en terug van weggeweest. De meeste geneeskrachtige kruiden worden verwerkt in kruidenmiddelen voor de gezondheid, natuurlijke cosmetica of verzorgingsmiddelen. De belangstelling voor kruidenmiddelen groeit van jaar tot jaar. Ze worden vaak verkocht onder de benaming ‘voedingssupplement’ hoewel de meeste voedingssupplementen geen kruidenmiddelen zijn. Voedingssupplement is een niet correcte term omdat deze middelen geen nutriënten en calorieën leveren of in te verwaarlozen hoeveelheden. De term komt nog uit de tijd dat men dacht dat vitaminen en mineralen in tabletvorm supplementair aan de voeding moesten worden toegevoegd om tekorten aan te vullen. Nu denkt men daar heel anders over en spreekt men liever van voedingsvitaminen uit verse voedingsmiddelen. Een tablet kan nooit een vitamine uit een voedingsmiddel vervangen. Het is niet de hoeveelheid die telt, maar de opneembaarheid en zijn biologische en metabolische werking op celniveau. Mineralen worden in actieve en inactieve mineralen ingedeeld. Landbouwkalk of ijzervijlsel zijn inactieve mineralen die door de cellen niet worden opgenomen. Als de landbouwkalk via de appelboom uiteindelijk in de appel beland, maakt deze anorganische stof deel uit van een levend organisme en wordt het een actief mineraal. Mens en dier kunnen alleen actieve mineralen opnemen.

 

Verwarring

Het begrip voedingssupplement zorgt voor verwarring omdat het een term is waar heel veel onder valt. Omdat er weinig informatie op het etiket wordt geplaatst en meestal geen bijsluiter aanwezig is, weet men als consument nauwelijks iets over de samenstelling. In voedingssupplementen worden, in tegenstelling tot kruidenmiddelen, geïsoleerde stoffen gebruikt alsook additieven om een structuur, de oplosbaarheid en de opneembaarheid mogelijk te maken. Er zijn goede voedingssupplementen, maar het is moeilijk het onderscheid in kwaliteit te maken. Juridisch gezien biedt de wet die de verkoop van voedingssupplementen regelt, veel voordelen omdat daardoor de mogelijkheid wordt geboden om naast de farmaceutische industrie een groot aantal alternatieve middelen vrij te koop aan te bieden en daar vallen kruiden en kruidenmiddelen eveneens onder. Toch is het belangrijk dat er een herkenbaar onderscheid wordt gemaakt tussen kruidenmiddelen en voedingssupplementen. Een kruid is een geneeskrachtige plant die van nature een specifieke samenstelling heeft van geneeskrachtige inhoudsstoffen en die in zijn geheel wordt gebruikt. Bij kruidenmiddelen worden een of meerdere kruiden aangevuld met natuurlijke hulpstoffen om deze middelen in een bruikbare vorm te gieten. Een kruidenmiddel biedt het grote voordeel dat het 100% natuurlijk is. Helaas worden aan heel wat middelen enkele druppeltjes etherische olie toegevoegd om ze als kruidenmiddelen te claimen en dat is niet correct. Kruiden en kruidenmiddelen onderscheiden zich duidelijk van voedingssupplementen, maar dat is vaak te weinig zichtbaar. Het is belangrijk dat er regels komen om de consument te beschermen.

11:22 Gepost door Jan Dries in Kruiden, Natuurgeneeskunde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-09-16

Aromatherapie, de kracht van etherische olie

Steeds meer studies tonen aan dat etherische olie een uitzonderlijke werking heeft bij het behandelen van psychische stoornissen en fysieke klachten. Het is vooral de geur die hierbij een rol speelt. Geuren roepen herinneringen op door bepaalde vergelijkingen te maken of wekken aangename gevoelens op. De neus is rechtstreeks verbonden met de reukhersenen zodat etherische olie bepaalde hersengebieden positief beïnvloedt. Daarnaast heeft etherische olie een intense werking op de huid, zorgt voor rust en ontspanning, stimuleert de concentratie en versterkt de motivatie. Er werd een onderzoek uitgevoerd in Japanse en Amerikaanse kantoren, waarbij een mengsel van etherische olie van citroen, grapefruit en lavendel werd samengevoegd. Het onderzoek toonde aan dat de geur van dit mengsel er voor zorgde dat er minder fouten werden gemaakt. Een ander onderzoek bij schoolkinderen dat vier jaar heeft geduurd en waarbij 800 kinderen waren betrokken, heeft bevestigd dat bij een groot aantal kinderen de resultaten opvallend verbeterd waren. Verder stelden de onderzoekers vast dat het schoolgebeuren positiever werd ervaren, dat de stemming in de klassen beter werd en minder agressie werd vastgesteld. Vooral als het gebruik van etherische olie een goede omkadering kent, kan men positieve resultaten verwachten. De etherische olie heeft zijn werking, maar die kan versterkt of afgezwakt worden door een positieve of negatieve omkadering of omgevingsfactoren. Geen enkel middel staat op zichzelf, maar zijn werking is altijd afhankelijk van de omkadering.

Lavendel is een rustgevend kruid en die eigenschap vinden we eveneens terug in de vorm van etherische olie. Als men etherische olie van lavendel 15 minuten voor het slapen gaan in de slaapkamer laat verstuiven, zorgt dit voor een gezonde slaap. Tegelijkertijd wordt de lucht gezuiverd en worden de insecten verdreven. Deze etherische olie behoort door zijn hoog gehalte aan esters tot het element Lucht en heeft een extraverte werking. Wie vast zit in zijn negatieve gevoelens en zich depressief voelt, moet weer loskomen. De rustgevende en genezende werking ligt in het open gaan, open bloeien en weer vrolijk worden. Het is niet vreemd dat deze etherisch olie gebruikt wordt bij spierspanningen en blokkades van de skeletspieren. Depressieve mensen hebben behoefte aan warmte, maar ook aan beweging, loslaten, zorgen kunnen relativeren om uit het passieve te stappen om weer gelukkig te worden. Etherische olie van lavendel zorgt dat het bedrukte gezicht en de verkrampte houding verdwijnen zodat men weer beweeglijk wordt en hartelijk kan lachen. Dit is maar een voorbeeld van het behandelen van psychische of emotionele problemen, maar zo zijn er tientallen. Etherische oliën behoren samen met de Bach Bloemenremedies tot de beste plantaardige psychofarmaca omdat ze op hetzelfde principe werken. Ze maken los wat vast zit en maken vast wat los zit.

Tijdens een Internationaal Aromatherapie-vakcongres in Detmold heeft men aandacht besteed aan de fysieke toepassingen van aromatherapie en haar invloed op de cellen. Prof. Dr. Hanns Hatt, celfysioloog en aromaonderzoeker, heeft met zijn team vastgesteld dat de huid ontvankelijk is voor etherische olie. Zo kwam hij tot de ontdekking dat Sandelhoutolie (Santallum album) goed is bij het behandelen van huidontsteking. Dit is geen ontdekking, maar eerder een bevestiging van wat al eerder bekend was. Jan Margodt, aromatherapeut en docent aan de Europese Academie zegt: ‘ Sandelhout werkt samentrekkend en versterkt de huid en kan gebruikt worden in anti-rimpelcrème. Sandelhout heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan naast huidontstekingen eveneens toegepast worden bij het behandelen van acne en psoriasis.’ Hij voegt er nog aan toe dat in de cosmetica de etherische olie van Sandelhout bij droge en geïrriteerde huid kan gebruikt worden. Hij waarschuwt wel dat deze etherische olie slechts kortdurend mag gebruikt worden. Misschien nog te vermelden dat Sandelhoutolie door zijn hoog gehalte aan sesquiterpenolen tot het element Aarde wordt gerekend. Het gaat immers om een introverte etherische olie die zijn energie naar binnen richt.

Dr. Gerda Dorfinger uit Wenen houdt zich al jaren bezig met het toepassen van etherische oliën bij het behandelen van ontstekingen aan de blaas en urinewegen. Ze weet inmiddels dat bacteriën die blaasontsteking veroorzaken evenzeer met etherische olie kunnen behandeld worden in plaats van met antibiotica. Sandelhoutolie is hiervoor geschikt. Etherische oliën passen we op verschillende wijze toe zoals door inname, inhalatie, massage, bad, verstuiven en als kompres. Etherische olie is uiterst geconcentreerd, men heeft enorm veel bloemen of planten nodig om er etherische olie uit te halen. Daarom gaat men er uiterst zorgzaam mee om. Aromatherapie is geen doe het zelf methode. Door de hoge concentratie zijn risico’s niet uit te sluiten. Orale inname van etherische olie kan enkel op advies of onder leiding van een ervaren Aromatherapeut. Sommige etherische oliën hebben bij inname een neurotoxische werking, sommige werken abortief. Wie etherische olie wenst te gebruiken, moet een minimum aan inzicht en kennis hebben en weten waarop men moet letten om risico’s uit te sluiten of te beperken.

Zo zijn er mensen die buiten beter weten om wat druppels etherische olie aan het badwater toevoegen om van een aromatisch bad te genieten, maar zo werkt het niet. De etherische olie drijft op het water, verdampt en mist daardoor zijn toepassing. Ze worden eerst gemengd met een neutrale badolie, wat shampoo of wat room als emulgator en worden dan pas aan het badwater toegevoegd. Het is deze basiskennis waarover men moet beschikken om risico’s te voorkomen. Het is onverantwoord om zonder inzicht en kennis etherische oliën te gebruiken omdat deze zo hoog geconcentreerd zijn. Daarom organiseert de Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg open cursussen in verband met Aromatherapie. In iedere les wordt eerst ingegaan op de Aromaleer en daarna op de Aromatherapie en praktische toepassingen. Zo leert iedereen op een correcte manier met etherische olie om te gaan. In de opleiding Herborist gaat men uitvoerig in op de Aromatherapie en de etherische oliën omdat deze in veel kruidenbereidingen worden toegepast. In de opleiding Gezondheidstherapeut gaat men in op de medische toepassingen.

14:40 Gepost door Jan Dries in Kruiden, Psychosociale problemen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-03-16

Kruiden, wij kunnen er niet meer zonder

Kruiden zijn weer terug van weggeweest. Eeuwenlang was de mens aangewezen op kruiden bij het behandelen van de meest uiteenlopende klachten. Door de opkomst van de farmaceutische industrie werden er allerlei medicijnen ontwikkeld die eenvoudig en doeltreffend werkten. Waarom nog met kruiden werken als het met een pilletje slikken kan opgelost worden, dacht men toen. Onderzoekers maken zich zorgen over het overdreven gebruik van medicijnen voor eenvoudige klachten. De nevenwerkingen van medicijnen bij langdurig gebruik zijn niet zonder gevaar. Internationale onderzoeken bevestigen dit. Een groot deel van de bevolking wil af van al die chemische stoffen waarmee we dagelijks geconfronteerd worden. Vandaar de grote belangstelling voor kruiden en kruidenmiddelen. Kruiden helpen niet alleen bij het behandelen van ziekten, zij kunnen bij ontzettend veel middelen voor lichaamsverzorging, cosmetica, in voedingsbereidingen, huishoudelijke producten, geurverdrijvers, verven, kleuren voor textiel enz. worden ingeschakeld. De wereld van de kruiden is ontzettend groot en biedt heel wat mogelijkheden.

 

Het werkingsproces van de kruiden

Kruiden zijn planten met geneeskrachtige eigenschappen, d.w.z. zij bevatten specifieke stoffen met een genezende werking. Kamille bijvoorbeeld is een kruid dat erg veel van dergelijke stoffen bevat. Om er enkele op te noemen: etherische olie, chamazuleen, bisabolenen, flavonoïden, glycosiden, apigenine, pectineachtige slijmstoffen, cumarinen, bitterstoffen, looistoffen enz. Kamille staat bekend om zijn inwendige ontstekings-remmende werking die mogelijk wordt gemaakt door de aanwezigheid van chamazeel en andere azulenen. Uitwendig is er eveneens een ontstekingsremmende werking door apigenine, glucisiden, quercetine en luteoline. Laat u niet door deze wetenschappelijke woorden afschrikken, we tonen gewoon aan dat we de correcte werking van de kruiden kunnen verklaren. Eeuwenlang hebben onze voorouders kruiden op een juiste manier toegepast zonder de kennis van de inhoudsstoffen. Zij baseerden zich op de signatuurleer om vanuit uiterlijke kenmerken de werking van een kruid te bepalen. Het grote voordeel is dat we thans over twee methodes beschikken, één volgens de exacte wetenschappen en één om langs organoleptisch onderzoek tot dezelfde vaststelling te komen.

 

Kruidenbereidingen

Onder kruidenbereiding verstaat men het geheel van de technieken en methodieken om kruidenmiddelen samen te stellen en uit te voeren. Het principe is de inhoudsstoffen over te brengen op een drager. Bij een kruidenthee is de drager warm water waarin het kruid zijn inhoudsstoffen afgeeft. Men ziet dat meteen kleurstoffen vrijkomen. Het vrijkomen van het aroma zorgt voor de heerlijke geur. De in water oplosbare stoffen komen in het water terecht en bij het opdrinken verspreiden zich deze stoffen in het bloed en verrichten daar een bepaalde genezende functie. Laten we een kruid in olie trekken, dan noemt men dat een maceraat. Dan komen weer andere stoffen vrij die in olie oplosbaar zijn. Kruiden worden soms in alcohol opgelost zoals bij een tinctuur. Alcohol maakt weer andere inhoudsstoffen vrij en brengt deze weer over. Zo heeft men, afhankelijk van het doel dat men wil bereiken, heel wat mogelijkheden.

 

Aromatherapie

Er zijn kruiden die veel etherische olie bevatten zoals kamille, lavendel, basilicum, citroenmelisse en vele andere. Deze etherische of vluchtige olie wordt uit de kruiden gedistilleerd. Men heeft ontzettend veel kruiden nodig om er een kleine hoeveelheid uit te halen. Etherische olie is sterk geconcentreerd en men heeft er heel weinig van nodig, soms maar een of twee druppels. Etherische olie wordt vaak gebruikt als bewaarmiddel in kruidenbereidingen, om een heerlijke geur of smaak aan het middel te geven of om een bepaalde geneeskrachtige werking te ondersteunen. Om etherische olie te gebruiken heeft men een goede achtergrond nodig omwille van deze hoge concentratie. Tijdens het distelleren komt er waterdamp vrij dat neerslaat. In dit water bevinden zich de in water oplosbare genezende inhoudsstoffen. Ze worden hydrolaten genoemd en kennen verschillende toepassingen.

 

Artisanale werkwijze

Kruidenbereidingen worden altijd kleinschalig en artisanaal verwerkt. Dat is de enige garantie op hoge kwaliteit. Het overbrengen van de genezende inhoudsstoffen tijdens een kruidenbereiding dient met de grootste zorg te gebeuren. Men moet niet alleen een goede kennis hebben over de inhoudsstoffen en bereidingstechnieken, maar vooral van de kruiden. Ieder kruid is een fascinerend gegeven en bevat talrijke botanische eigenschappen. Bepaalde kruiden groeien alleen in een biotoop dat aan alle voorwaarden voldoet. Het is erg boeiend om met kruiden te werken, maar om zomaar wat bezig zijn met kruiden is niet altijd verantwoord. Er komt meer bij kijken. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een opleiding tot herborist. Een Herborist is een kruidenkenner die de plant kent, weet in welke biotoop ze groeit en waarvoor ze kan worden gebruikt. Zijn belangrijkste taak is kruiden plukken, drogen, verwerken, verpakken en het gebruik ervan aan mensen adviseren.

 

Kruiden leren kennen

Kruiden kan men niet vanuit een kruidenboek leren kennen, ook al zijn ze met mooie foto’s voorzien. Kruiden leert men herkennen aan uiterlijke kenmerken, door ze grondig te bekijken, te ruiken en te betasten. Men noemt dat determineren. De vzw Europese Academie biedt al bijna dertig jaar een tweejarige opleiding tot Herborist aan op vier verschillende locaties (Antwerpen, Gent, Leuven en Maastricht). Het is een druk bezochte opleiding omdat kruiden zo fascinerend zijn. Velen volgen deze opleiding uit persoonlijke interesse. Men trekt de natuur in op zoek naar kruiden en op school zit men in potjes te roeren, te mengen en te experimenteren. Kruidenbereiding is het belangrijkste doel van de Herborist. De geneeskrachtige inhoudsstoffen worden op talrijke bereidingen overgebracht. Om Herborist te worden moet men een hart voor de natuur hebben, graag roeren en mengen en belangstelling tonen voor de sublieme geuren en krachten die in de kruiden verborgen liggen. Het is een modern beroep dat zijn wortels heeft in een heel oude traditie.

 

Voor meer informatie: www.europeseacademie.be

11:29 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Kruiden | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-08-15

Lavendel Breng de mediterrane sfeer in uw lichaam!

Lavendel is een uitgesproken kruid van het zuiden en roept meteen de aantrekkingskracht van de lavendelvelden op. De helder blauwe hemel die aansluit op de diepe paarsblauwe bloeiende velden met hun ongelooflijk aroma. Lavendel is een belangrijk geneeskrachtig kruid, maar maakt ook deel uit van het kruidenmengsel ‘Herbes de Provence’ en iseen uitstekend keukenkruid. Laten we even ingaan op zijn geneeskrachtige eigenschappen. Lavendel (Lavendula angustifolia L. officinalis) is rijk aan etherische oliën met vooral linalol en linalylacetaat en verschillende monoterpenen. Verder bevat dit kruid looistof, bitterstoffen, triterpenen, fenolzuren en flavonoïden. Dit kruid is bijzonder rijk aan de meest diverse inhoudsstoffen met hun voortreffelijke geneeskrachtige werkingen.

Lavendel staat vooral bekend voor zijn kalmerende, ontspannende en harmoniserende werking, is mild hypnotisch en narcotisch vandaar zijn slaapwekkende eigenschappen. Dit kruid wordt aanbevolen bij stress, nervositeit, rusteloosheid, prikkelbaarheid, angst, onzekerheid en bij inslaap- en doorslaapproblemen. Helpt bij nerveuze hartkloppingen, benauwdheid, spanningshoofdpijn, hoge bloeddruk, burn-out, depressie, spierspanningen en alle klachten van nerveuze oorsprong. Lavendel wordt gebruikt bij verteringsproblemen zoals een slecht werkende maag, gebrek aan eetlust, indigestie, geelzucht of diarree. Het is een uitstekend kruid bij menstruatiepijnen of bij het uitblijven van de menstruatie. Het heeft een licht vochtafdrijvende werking en wordt omwille van zijn ontsmettende en slijmoplossende werking gebruik bij bronchitis en andere aandoeningen van de luchtwegen. Dit kruid kent een zeer breed werkingsspectrum. Dat betekent dat Lavendel voor vele klachten gebruikt wordt of dat vele organen en systemen er door gestimuleerd worden. Er zijn geen nevenwerkingen bekend. Lavendel wordt gebruikt als kruidenthee. Neem een koffielepeltje gedroogde bloemetjes per kopje, overgiet ze met kokend water, laat tien minuten trekken, zeven en opdrinken. Eventueel zoeten met honing. Lavendel is erg geschikt om in een kruidenmengsel te gebruiken. Het voordeel van een samengestelde kruidenthee is dat het werkingsspectrum nog ruimer wordt. We geven hier een recept dat een werking heeft op het zenuwstelsel en het hormoonstelsel, nieren, doorbloeding, spieren, suikerstofwisseling, ademhalingsstelsel en het slaapcentrum. Deze vier kruiden ondersteunen elkaar zodat er een synergetisch werking ontstaat.

 

Emotionele aandoeningen

30 g Lavendel-bloem

30 g Citroenmelisse-blad

25 g Linde-bloesem

15 g Meidoorn-bloesem

______

100 g.

 

Kan in de kruidenwinkel samengesteld worden of je stelt het mengsel zelf samen. Neem van dit mengsel een koffielepeltje per kopje, overgieten met kokend water, tien minuten laten trekken, zeven en opdrinken. Eventueel zoeten met lavendelhoning of acaciahoning. 3 à 4 kopjes per dag en gedurende enkele weken blijven drinken.

Iedereen kent het Lavendelzakje in de kleerkast om motten te verdrijven en voor een aangename geur. Het bekende kruidenmengsel ‘Herbes de Provence’ is samengesteld uit lavendel, basilicum, rozemarijn, majoraan, tijm en venkel. Soms voegt men er nog dragon en kervel toe. Het kruid is in de mediterrane keuken erg geliefd omwille van zijn houtachtige en bloemengeur. Bij een goed kruidenmengsel gaat het vooral om de verhouding zodat de lavendel in geen geval domineert. Deze bijzondere geur komt tot stand door de combinatie van het naar bloemen ruikende linalylacetaat en linaloöl en het eucalyptusachtige cineol. Linalylacetaat zorgt vooral voor een fris en zoet aroma en een berganotachtige geur. Linoöl zorgt voor de echte diepe bloemengeur. Lavendel bevat niet minder dan 11 natuurlijke geur- en smaakstoffen. In de mediterrane keuken wordt niet alleen de bloem, maar ook de bladeren en soms zelfs de houterige stengels gebruikt. De bladeren zijn sterk aromatisch, maar hebben een iets bittere smaak. Ze worden net als rozemarijn fijn gehakt. Lavendelbladeren laat men nooit lang meekoken en zeker niet met te hoge temperatuur.

De bloemen leveren een parfumachtig aroma dat zich tijdens het koken versterkt. Men kan zowel verse als gedroogde bloemetjes gebruiken. De stengels worden enkel op de barbecue gebruikt. Lavendel laat zich uitstekend combineren met knoflook en basilicum. De zwavelachtige knoflook vormt een mooi contrast met de zachte lavendel. Basilicum bevat een aantal dezelfde aromatische stoffen die in elkaar overgaan en de smaak versterken. Lavendel harmoniseert uitstekend met schimmelkazen zoals Roquefort of Gorgonzola. Het is minder bekend, maar lavendel past uitstekend bij de aardappel en zorgt voor een mooie smaaknuance en wordt gebruikt als afwisseling of als variant op rozemarijnaardappelen.

Lavendelhoning is een uitstekend middel om in zoete gerechten te verwerken waar men kiest voor het aroma van lavendel. Soms laat men lavendelbloemen in warme melk trekken om desserts te aromatiseren. De bloemetjes worden achteraf uit de melk gezeeft. Dat kan ook door lavendelbloemen, eventueel met de blaadjes, in room of in siroop te laten trekken zodat de aromatische stoffen worden overgedragen. Omdat lavendel etherische olie bevat, laat ze zich goed verwerken met oliehoudende ingrediënten. De lavendelbloem leent zich om gerechten te versieren. De laatste jaren hebben bloemen hun intrede gedaan in de culinaire wereld. Ze zijn niet alleen aantrekkelijk, bieden een rijke aroma maar zijn ook erg gezond.

Lavendel kent nog vele andere toepassingen zoals verwerking in kaarsen, zeep, parfum, maar ook als etherische olie, tinctuur, zalf, crèmes of cosmetica. Dit korte artikel over lavendel toont aan hoe fascinerend kruiden zijn door hun rijkdom aan geneeskrachtige stoffen en geur- en smaakstoffen en hun vele toepassingen op het vlak van gezonde gastronomie. De vzw Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg staat bekend voor haar rijke professionele kennis op het vlak van kruiden. In de opleiding Gezondheidstherapeut leert men alle aspecten van de kruidengeneeskunde met zijn vele fytotherapeutische middelen. In de opleiding Herborist leer je de kruiden kennen, plukken, drogen en verwerken tot kruidenproducten. In de opleiding V.G.L.-Gezondheids- en gewichtsconsulent leer je kruiden verwerken in gezonde gerechten zowel voor dagelijks gebruik als op het vlak van de gastronomie.

Voor meer informatie surf je naar www.europeseacademie.be

16:18 Gepost door Jan Dries in Kruiden | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-08-15

Koriander Voor- en tegenstanders

Koriander (Coriandrum sativum L.) is een veel gebruikt keukenkruid dat tot de familie van de schemerbloemenfamilie wordt gerekend en over haast heel de wereld geprezen wordt. Het korianderblad met zijn frisse, citroenachtige smaak is zeer begeerd en wordt nooit meegekookt om de aroma niet aan te tasten. De Korianderzaadjes kennen talrijke toepassingen in gebak en kruidenmengsels. Als geneeskrachtig kruid behoort het niet tot de uitschieters en wordt voor dit doel matig of niet gebruikt omdat andere kruiden met eenzelfde toepassing veel krachtiger werken. Waarom sommigen voorstander zijn van dit heerlijk keukenkruid en het haast dagelijks gebruiken terwijl er anderen absolute tegenstanders zijn is lang een raadsel geweest. Het is algemeen bekend dat tegenstanders de smaak van koriander als zeepachtig omschrijven terwijl de voorstanders er helemaal geen zeepsmaak in terugvinden. De Amerikaanse neurowetenschapper Charles Wysocki uit Philadelphia is de eerste geweest die erop gewezen heeft dat het hier om een genetische component gaat. Recent wetenschappelijk onderzoek op voor- en tegenstanders bracht aan het licht dat het hier gaat om genetische variaties in olfactorische receptoren die in staan voor een specifieke reuk veroorzaakt door aldehydechemicaliën. Deze chemicaliën zijn zowel in koriander als in zeep aanwezig. 15% proeft de zeepsmaak en de rest die van het kruid genieten dragen deze genen niet. Ondertussen werden nog andere genetische verschillen ontdekt tussen de voor- en tegenstanders en lijken meerdere genen bij de koriandersmaak betrokken zijn. Wat hier van koriander wordt gezegd, geldt waarschijnlijk voor meerdere kruiden. Het genetisch onderzoek opent nieuwe mogelijkheden bij het kruidenonderzoek.

Het korianderblad heeft een andere smaak dan de zaadjes. Het blad is zeer geliefd in de Vietnamese en Thaise keuken, maar ook in Zuid-Amerika. De laatste jaren werd het korianderblad ook in Europa erg populair. In het korianderblad bevinden zich talrijke aromatische stoffen. In de olie komen vetzuren voor zoals oliezuur en Petroselinezuur die eveneens een invloed hebben op de aroma van het blad. We geven de geur- en smaakstoffen weer die in het blad aanwezig zijn. Sommige van deze smaakstoffen komen eveneens voor in basilicum, magiekruid en citrusvruchten. Buiten de vier hoofdsmaken zoet, zuur, zout en bitter wordt er gebruik gemaakt van omschrijvingen en vergelijkingen zoals een vetachtige, olieachtige of wasachtige smaak of geur. Er wordt verwezen naar de geur van hooi, vers gras, vruchten zoals citrusvruchten of noten, dennennaalden, hout enz.

 

·      (E)-2-Tridec-1-ENAL: Citrusachtige smaak.

·      Decanal: Licht citrusachtige en wasachtige smaak.

·      (E)-2-2-Dodecenal: Citrusachtige en vetachtige smaak.

·      (Z)-HEX-3-ENAL: smaak die aan groengras doet denken.

·      Umbelliferone: zoete, hooiachtige smaak.

·      Coriandrine: grasachtige en hooismaak

De gedroogde korianderzaad wordt in het Westen vaak in gebak gebruikt en in het Oosten in talrijke kruidenmengsels. Het korianderzaad wordt soms gebruikt als kruidenthee (infuus) en bevat etherische olie o.a. linadool, camphor, geranylacetaat, gammaterpineen en andere monoterpenen. De geneeskrachtige werking is vergelijkbaar met deze van anijs, venkel en karwij, maar veel zwakker, vandaar dat koriander nog zelden als geneeskrachtig kruid wordt gebruikt. Dat neemt niet weg dat de werking van dit kruid zich verder zet als keukenkruid o.a. als maagversterkend middel, het helpt bij het afscheiden van maagzuur en dat is belangrijk voor mensen met een trage vertering. Verder verdrijft het winden bij darmgassen of een opgezette buik. Gerechten waarin korianderzaad zit verwerkt, verteren gemakkelijker. Keukenkruiden worden hoofdzakelijk gebruik omwille van hun heerlijk aroma, maar behouden hun geneeskrachtige werking.

Korianderzaadjes worden soms geroosterd om er een nootachtige smaak aan te geven. Wat zijn smaak betreft laten zij zich gemakkelijk combineren met basilicum, bonenkruid, majoraan, muskaatnoot, saffraan en tijm. In de zaden vinden we nog meer dan in het blad aromatische stoffen, maar vooral van heel andere samenstelling.

 

·      Linalool: Frisse smaak die aan bloemen doet denken.

·      Geranylacetaat: Reuk van rozen.

·      Alfa-pine: warm, harsachtig, dennennaalden.

·      Limonen: Sinaasappel

·      P-Cymol: Terpentijn en houtachtige smaak.

·      Carvacrole: Oreganosmaak

 

Men blijft er niet bij stilstaan dat deze kleine zaadjes een rijkdom aan aroma’s in zich dragen en voor een waar smaakfestijn zorgen in de keuken. De zaadjes laten zich goed combineren bij aardappelen, wortelen, linzen, bloemkool, selderij en zelfs bij fruit en ijs. De Indische korianderzaadjes zijn ovaal van vorm terwijl de Marokkaanse korianderzaadjes ronder zijn (kogelvormig). Breng de heerlijke natuur terug in uw keuken door meer gebruik te maken van keukenkruiden.

11:37 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Kruiden | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-02-15

Sint-Janskruid, het behandelen van een depressie

Sint-Janskruid is een zeer begeerd kruid en heeft zijn naam te danken aan het feit dat het op 24 juni, het feest van Sint Jan, bloeit. Sint-Jansolie wordt vooral voor veel uitwendige klachten gebruikt. Het is heel bekend omwille van zijn gunstige invloed bij het behandelen van een depressie. Het is een uitgesproken antidepressivum. Zeker in deze tijd waar men zich heel wat vragen stelt over het langdurig gebruik van chemische antidepressiva bij het behandelen van depressie, kiest men graag voor een alternatief.

Kinderen die antidepressiva gebruiken, kunnen later te kampen krijgen met angst, depressie en suïcidaal gedrag. Tot voor kort werd nog aangenomen dat langdurig gebruik van Prozac of gelijkaardige geneesmiddelen geen schadelijke gevolgen met zich meebracht. Amerikaanse onderzoekers kwamen er achter dat jonge muizen die met Prozac werden behandeld als volwassene abnormaal angstig en depressief gedrag vertoonden. De wetenschappers vermoeden dat het gebruik van antidepressiva tijdens de ontwikkeling van het brein de natuurlijke aanmaak en circulatie van serotonine in de hersenen verstoort. Serotonine, een chemische boodschapper tussen de zenuwcellen en het brein, regelt de gemoedstoestand. Bij een te kleine hoeveelheid leidt dit tot een minderwaardig zelfbeeld, depressie en soms tot zelfmoord. Antidepressiva vertragen de heropname van serotonine door de zenuwcellen, waardoor het serotoninegehalte langer in de hersenen blijft en men zich tijdelijk beter voelt. Prozac wordt niet bij het behandelen van kinderen gebruikt. Men kan zich wel de vraag stellen wat de gevolgen zijn van andere antidepressiva op kinderen en hun toekomst!

Depressie is een zwarte wolk die traag voorbij trekt, zo traag dat sommigen zich afvragen of het wel ooit zal verbeteren. Het is te begrijpen dat men in een dergelijke toestand medische hulp inroept en zware medicijnen gebruikt. Het is niet mogelijk, zelfs niet verantwoord om deze medicijnen meteen door Sint-Janskruid te vervangen. Antidepressiva dienen altijd op een verantwoorde wijze door de arts of psychiater te worden afgebouwd. Toch kan Sint-Janskruid goed worden gebruikt bij het behandelen van een depressie omdat in de natuurgeneeskunde depressiviteit in een veel ruimer perspectief wordt geplaatst. Men gaat eerst op zoek naar de oorzaak en naar mogelijke uitlokkende factoren. Door een goed uitgevoerde duiding krijgt de therapeut een totaalbeeld van zijn patiënt en dat geeft hem een beter zicht op het persoonlijkheidsbeeld en het klachtenpatroon. Er wordt meteen nagegaan in welke mate de patiënt zelf een eigen bijdrage kan leveren aan zijn uitzichtloze situatie. Er rijzen dan vragen als: wat moet er veranderen in zijn dagelijkse leven of zijn omgeving en hoe kan hij dat verwezenlijken? In welke mate kan de zorgverlener hem daarbij helpen?

Het klinkt misschien vreemd, maar een prachtig middel om iemand vrij snel door zijn depressie heen te helpen is het lichaam ontgiften. Dat kan door talrijke gastro-intestinale therapieën zoals colon hydrotherapie (hoge darmspoeling), een specifieke kruidenthee of aangepaste voeding. Vervuilde darmen vergiftigen het hele lichaam. Deze gifstoffen, homotoxinen genoemd, prikkelen in grote mate het zenuwstelsel en verstoren de gemoedstoestand en een aantal belangrijke biochemische processen. Naast het ontgiften wordt het zenuwstelsel opgebouwd met gezonde voeding die rijk is aan natuurlijke suikers, magnesium en vitaminen van het B-complex. Bananen zijn uistekende natuurlijke antidepressiva. De banaan stimuleert de aanmaak van serotonine. Natuurlijke voedingsmiddelen hebben een krachtige genezende werking en dat mag men niet onderschatten.

Bij het behandelen van een depressie bereikt men door toepassing van Dermasegmentale reflexologie (DSR) uitstekende resultaten. Dit is een manuele behandeling gericht op de huid, het spierweefsel en het bindweefsel en heeft een reflectorische werking. Hierdoor worden spanningen en blokkades die vaak aan de basis van een depressie liggen,  opgeheven. De reflectorisch werking bij DSR gebeurt via het stimuleren van de huid, de onderhuid, de huidzenuw, het bindweefsel en het bot. Het is vooral de verhoging van de huidtemperatuur die erg gunstig is. Daardoor komt het hormoon oxytocine vrij dat als een antistresshormoon bekend staat. DSR geeft achteraf een rustgevend gevoel en maakt de patiënt stressbestendig. Daarnaast wordt de productie van endorfine gestimuleerd, een stof die bekend staat als het gelukshormoon. De behandeling heeft een antidepressieve werking. De verhoogde temperatuur is te wijten aan een betere doorbloeding. Bloed voert voedsel, warmte en zuurstof aan tot in de uiteinden van het lichaam en voert gifstoffen af. Door een intense doorbloeding functioneren de organen beter en verlopen een aantal biochemische processen optimaal. In combinatie met relaxatie (Biorelaxatie) is DSR een uitstekende therapie voor het behandelen van een depressie.

Binnen een dergelijke totale aanpak kan Sint-Janskruid een prachtige en zelfs doorslaggevende bijdrage leveren. Veel mensen maken de fout om een medicijn door een kruid te vervangen, maar dat kan niet. De werking van kruiden, kruidenextracten en kruidenpreparaten zijn niet vergelijkbaar met deze van hoog gedoseerde chemische medicamenten. Binnen een natuurgeneeskundige aanpak werken kruiden bijzonder goed. De kracht van de natuurgeneeskunde ligt in zijn totale aanpak: constitutie, temperament, dispositie en expositie vormen de vertrekbasis. Van daaruit wordt het ziektebeeld geïndividualiseerd en het therapieplan uitgewerkt. In de natuurgeneeskunde wordt altijd multi-therapeutisch gewerkt d.w.z. dat er meerdere therapieën worden gebruikt die elkaar prachtig aanvullen en zo voor een synergetische werking zorgen. Voor meer informatie over het behandelen van depressie, surf naar www.natuurgeneeskundigen.be 

18-12-13

Lavendel, een kruid voor de ziel

Niets is zo betoverend als een lavendelveld onder een azuurblauwe hemel met een krachtige zuiderse zon. Dit kruid draagt de kracht van het zuiden in zich. De kleur van lavendel is zo uniek dat men spreekt over ‘lavendelblauw’. Dit kruid is inheems in het middengebergte van het westelijk Middellandse Zeegebied, Italië en de Balkan maar wordt wereldwijd op grote schaal gekweekt als geneeskrachtig kruid of omwille van zijn heerlijke etherische olie voor de parfumindustrie. Het gebruik ervan gaat terug tot het oude Egypte waar ze er parfums en andere welriekende middeltjes van maakten. Alle grote kruidenkenners zoals Dioscorides (40-90 na Chr.), Plinius (23-79 na Chr.), Hildegard van Bingen (1089-1179), Dodoens (1517-1585) en vele anderen hebben lavendel gebruikt om er de meest uiteenlopende klachten mee te behandelen. Zelfs tijdens Wereldoorlog 1 werden wonden met lavendelolie behandeld. Heel de geschiedenis door heeft lavendel in het brandpunt van de belangstelling gestaan en werd in verband gebracht met het behandelen van angst en andere negatieve emoties, het stimuleren van romantische dromen of in verband gebracht met de liefde.

Volgens onze huidige kennis en baserend op de inhoudsstoffen wordt dit kruid zowel inwendig als uitwendig toegepast. Uitwendig wordt vooral de etherische olie gebruikt omwille van zijn ontsmettende werking die eveneens bacteriedodend, schimmelwerend, insectenwerend, ontstekingsremmend, pijnstillend en wondhelend is. De olie wordt vaak in kruidenmiddelen verwerkt om spierspanningen of spierpijnen mee te behandelen. Shampoo op basis van lavendelolie wordt met succes toegepast bij het behandelen van hoofdluis of tegen vet haar en schilfers. Voor mondhygiëne of bij mondslijmvlies- of tandvleesontsteking wordt lavendel gebruikt om te gorgelen. Lavendelolie wordt verder nog gebruikt als luchtverversing door verstuiving, om insecten te verdrijven, bij het behandelen van keelpijn, amandelontsteking enz. De uitwendige toepassingen zijn haast onbegrensd.

Inwendig wordt lavendel als kruidenthee gebruikt, maar ook als tinctuur, alcoholatuur, hydrolaat of in de vorm van aromatherapie. Wij beperken ons hier tot de toepassing van een kruidenthee. Van de lavendelplant wordt de bloem gebruikt. De werking is rustgevend, harmoniserend, zenuwversterkend, met een gunstige invloed op het verteringsstelsel, verbetert de slaapkwaliteit, zowel bij het inslapen als tijdens de totale slaapduur. Er zijn ontzettend veel indicaties of klachten die er mee behandeld worden zoals: ADHD, angst, baarmoederproblemen, depressieve neigingen, gebrek aan eetlust, eierstokproblemen, hormonale stoornissen, maag- en darmklachten, maagzweer, nerveuze hartkloppingen, nervositeit, onrust, pijn, slaapstoornissen, spanningshoofdpijn, stress, verteringsproblemen en vrouwenklachten. Er zijn geen contra-indicaties bekend alsook geen bijwerkingen. Als interactie wordt vermeld dat het effect van slaappillen erdoor kan verbeteren.

Voor het bereiden van een kruidenthee neemt u 1 koffielepeltje gedroogde kruiden op een kopje, overgieten met kokend water, 10 minuten laten trekken, laten afkoelen tot 40° C of lager, eventueel zoeten met honing. Het toevoegen van honing versterkt de werking van het kruid. Drink 3 à 4 kopjes per dag verspreid over de dag, los van de maaltijden.

 

Blog in samenwerking met:

www.europeseacademie.be

www.natuurgeneeskundigen.be en

natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be

18:22 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Kruiden | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-06-07

Calendula of de goudsbloem

200165019-001189619200400650-001

 

Calendula, ook goudsbloem genoemd, herkent iedereen aan de stralende oranjekleurige bloemblaadjes en haar frisgroen blad. Het is in de kruidengeneeskunde een belangrijk kruid met veelvuldige toepassingen als kruidenthee maar ook verwerkt tot verzorgingsproducten en zelfhulpmiddelen. De goudsbloem is vooral geschikt voor babyproducten. In tegenstelling tot veel kruiden leent de goudsbloem er zich toe om in de tuin te kweken. Ze bloeit in het midden van de zomer en richt haar kopje naar de zon die hoog in de lucht staat. Alleen de bloemen die goed open zijn en als de dauw van de bladeren is opgedroogd, worden geoogst. Oogsten gebeurt altijd in de ochtend omdat dan de optimale vitaliteit aanwezig is. De plantencellen zuigen dan het water uit de bodem. Dit proces neemt af met het ritme van de dag. Tijdens de middag of nog later geplukt, verlept de plant gemakkelijker en is niet geschikt om te oogsten.

Goudsbloem wordt snel na het plukken verwerkt.

 

Calendula is een veeleisende plant. Zij heeft een humusrijke bodem nodig om snel en krachtig te groeien. Ze gedijt het beste op een stuk grond dat een jaar voordien als groenbemesting werd benut (klaver, luzerne). Calendula gebruikt tijdens haar groei veel voedingsstoffen o.a. stikstof uit de bodem waardoor ze snel en weelderig groeit. Het schoffelen brengt meer zuurstof in de grond, zorgt er voor dat het regenwater beter binnendringt en verdamping tegenhoudt.

 

Calendula is rijk aan gele kleurstoffen, zoals xanthofyl en carotenoïden. Daarnaast bevat de plant etherische oliën, bitterstoffen, de zeepachtige stof saponine en salicylzuur. Salicylzuur is bekend, daarvan werd oorspronkelijk de aspirine gemaakt. Het zijn de triterpeenverbindingen die voor de ontstekingsremmende werking zorgen, samen met de etherische olie, saponinen en flavonoïden. De laatste twee zijn samen met caroteen, slijmstoffen, oleanolzuur en tocoferolen verantwoordelijk voor de bloedstelpende, verzachtende en jeukstillende eigenschappen van calendula. Vooral calendulazalf is erg bekend en wordt voor veel doeleinden gebruikt.

 

Als u door kruiden gefascineerd bent, kan een opleiding tot herborist uw droom in vervulling brengen. U volgt dan een tweejarige praktijkgerichte avondopleiding aan de Europese Academie voor Natuurlijke Gezondheidszorg te Antwerpen, Gent, Leuven of Maastricht. Vraag een studiegids aan bij het hoofdkantoor Europese Academie Weg naar As, 267 - 3600 Genk Tel. 089-355246 of surft even naar www.europeseacademie.be 

10:45 Gepost door Jan Dries in Kruiden | Permalink | Commentaren (1) | Tags: calendula, herborist, opleiding, europese academie |  Facebook |