08-11-17

Eet je gelukkig én stressvrij. 7 voedingsstoffen die je happy maken!

Onderzoekers weten inmiddels dat er zeven voedingsstoffen zijn die in de hersenen een bijdrage kunnen leveren aan ons geluksgevoel en het stressmechanisme versterken. Dat ziet er goed uit, zo’n bordje geluk op tafel. Zo eenvoudig is het niet omdat het geluksgevoel van zoveel factoren afhankelijk is. Fysieke gezondheid moet samengaan met een positieve gemoedstoestand. Gezond eten en voldoende bewegen zijn twee factoren die we zelf in de hand hebben. Zij veroorzaken in het organisme biochemische reacties die het geluksgevoel versterken. Neurotransmitters zijn stoffen die de zenuwen gebruiken om boodschappen over te dragen. Twee van deze stoffen, serotonine en dopamine spelen een rol in het geluksgevoel. Als we deze stoffen onvoldoende aanmaken, zakt ons geluksgevoel en lopen we risico om depressief te worden of aan een andere psychische stoornissen te lijden. Men mag zich niet op deze zeven stoffen blindstaren, maar binnen een totale benadering is het zinvol voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan een van deze stoffen.

 

1. Magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal en is een van de bouwstenen van het bot, maar zorgt vooral voor de ontspanning van de spieren. Bij stress spannen we als spontane verdediging de spieren strak op, maar ze blijven te lang opgespannen omdat men we ze niet of te traag loslaten. Spierkrampen die erg pijnlijk zijn en wijzen op een tekort aan magnesium. Magnesium speelt een rol bij de aanmaak van serotonine en dopamine en levert een directe bijdrage aan ons geluksgevoel. Banaan is een uitstekende bron van magnesium (36 mg/100 g), maar levert eveneens veel natuurlijke suikers en vitaminen van het B-complex die belangrijk zijn voor de het zenuwstelsel en de hersenen. Het is deze unieke combinatie die bananen zo belangrijk maken. Andere goede bronnen zijn avocado, braambes, citroen, dadels, framboos, kiwi, krenten, rozijnen, meloen, papaya, passievrucht, vijg, venkel, waterkers, tomaten, spruiten, spinazie, gember, groene kool, koolrabi, peterselieblad, postelein, broccoli enz. Noten, zaden en pitten zijn bijzonder rijk aan magnesium en andere mineralen, maar die eten we in kleine hoeveelheden.

 

2. Omega-3-vetzuren

Omega-3-vetzuren spelen een rol in de aanmaak van serotonine en hebben een gunstige invloed op de werking van de hersenen. Een tekort verhoogt de bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten. Omega-3-vetzuren komen voor in walnoten, lijnzaad, chiazaad en zelfs in biologische melk. Visolie werd vroeger aanbevolen, maar de zeeën zijn zodanig vervuild dat onderzoekers tot voorzichtigheid aanmanen. Geef de voorkeur aan plantaardig vet via vetrijke noten, zaden en pitten of door het gebruik van tafelolie dan krijgt u meer dan voldoende omega-3-vetzuren binnen.

 

3. Vitamine B5

Is een in water oplosbare vitamine en maakt deel uit van het B-complex. Vitamine B5 stimuleert de bijnieren en is betrokken bij de productie van cortisol. Dit hormoon maakt energie vrij zodat we ons krachtiger verdedigen tijdens een stresstoestand. Vitamine B5 wordt gezien als een antistressvitamine. Anderzijds zorgt deze verhoogde energietoestand voor uitputting omdat bij chronische stress er geen of te trage normalisering plaatsvindt van het stressmechanisme, m.a.w. door gebrek aan ontspanning vindt er geen herstel plaats. Omdat deze vitamine rijkelijk voorkomt in vele voedingsmiddelen treedt een tekort zelden op. Vitamine B5 helpt wonden snel genezen, normaliseert de cholesterolspiegel, versterkt de immuniteit en de opname van ijzer. Vitamine B5 komt vooral voor in eieren, noten, zaden, groene bladgroenten, bessen, tomaten, honingmeloen, kolen en aardappelen.  

 

4. Tryptofaan

Tryptofaan is een aminozuur en een grondstof voor de aanmaak van serotonine. Dit essentiële aminozuur maken we niet zelf aan en moet via de voeding geleverd worden. Een tekort aan tryptofaan verhoogt het risico op angst, onrust, prikkelbaarheid en stemmingswisseling wat tot depressiviteit leidt. Als het donker is, wordt serotonine omgezet in het slaaphormoon melatonine. Een tekort aan tryptofaan heeft indirect een negatieve invloed op de slaapkwaliteit. Tryptofaan komt voor in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals amandelen, pompoenpitten, sesamzaad, pinda’s, Parmazaanse kaas en in mindermate in avocado, banaan en melk.    

 

5. Tyrosine

Tyrosine is een aminozuur dat we zelf aanmaken en betrokken is bij het tot stand komen van het genotshormoon dopamine. Het wordt gezien als een actiehormoon dat het beloningscentrum in de hersenen prikkelt. Stress werkt vernietigend en kan zorgen voor een tekort wat aanleiding geeft tot vermoeidheid, uitputting en maakt iemand initiatiefloos. Iedere vorm van verslaving prikkelt in overmaat het belonings-centrum. Tyriosine komt voor in eieren, melk en melkproducten, amandelen, avocado en bananen.

 

6. Glutamine

Glutamine is eveneens een aminozuur dat op de eerste plaats brandstof is voor de hersenen. Een tekort kan de hersenen verzuren en het risico op depressie verhogen, angsten uitlokken en hyperalertheid, prikkelbaarheid en ongeduld veroorzaken. Glutamine versterkt de immuniteit. Het is een bouwsteen voor GABA, een stof die rust brengt in het hoofd. De beste bronnen zijn alle koolsoorten, spinazie, peterselie, bietjes, granen, kwark, yoghurt, melk en melkproducten.

 

7. Probiotica

De darmflora speelt een belangrijke rol in ons emotioneel leven omdat er een verbinding is tussen de darm en de hersenen. De darm wordt daarom omschreven als ‘darmhersenen’. De darm staat voor 80% in voor de serotonineproductie, maar ook voor de immuniteit. Zich minder prettig voelen, heeft vaak te maken met een niet goedwerkende dikke darm. Een opgezette buik, obstipatie of chronische diarree wijzen op een slecht werkende darm. Yoghurt of kefir van goede kwaliteit leveren de nodige darmbacteriën en helpen om de aangetaste darmflora weer op te bouwen. Er zijn ook drankjes op de markt die verrijkt zijn met de nodige bacteriën of men kan bacteriën als preparaat tot zich nemen. Alle melkzure voedingsmiddelen zijn aan te raden zoals zuurkool of groenten bewaard in melkzuur. Kombucha is een drank op basis van een zwam met een gelijkaardige werking. Het allerbelangrijkste voor een gezonde darm is aangepaste voeding met voldoende ballaststoffen (ruwe vezels) en vet, maar ook voldoende beweging. Bewegen heeft een gunstige invloed op de peristaltiek van de darm. Wie meer over gezonde voeding wil weten, raden we een open cursus aan zoals Algemene voedingsleer en Bijzondere voedingsleer of Voedingspraktijk, zie www.europeseacademie.be

18:13 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Stressbeheersing, Voeding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-06-17

Positieve levenshouding

Een positieve levenshouding is waardevol en maakt de mensen gelukkiger, gezonder, het verrijkt het leven en schept een gevoel van tevredenheid. Het leven bestaat uit tegenstellingen, tegenover het positieve staat het negatieve. We nemen een positieve houding aan tegenover een negatieve situatie zoals tegenover onze snelgroeiende en complexe wereld met al zijn bedreigingen en angsten. Positief denken betekent niet doen alsof, blind zijn voor de problemen of ze onder de mat vegen. Positief denken is de kracht van het optimisme gebruiken in de strijd tegen het pessimisme. Overal schuilen er gevaren en onzekerheden en daarmee moeten we leven. Veel mensen kiezen voor een negatieve levenshouding omdat negatief zijn gemakkelijker is, het geeft een gevoel van controle, men bereidt zich voor op het ergste want dan kan het alleen maar meevallen. Met een zekere trots zeggen mensen soms: ‘Ik heb toch gezegd dat het mis zou gaan!’ of ‘Mij maak je niets wijs, ik zie toch wat ik zie!’ Pessimisme ontstaat vanuit onzekerheid en angst, maar angst is een slechte raadgever.

 

Genetisch bepaald

Een positieve levenshouding is genetisch bepaald en ligt vervat in ons DNA. Er zijn nu eenmaal optimisten en pessimisten. Dat betekent dat sommige mensen gemakkelijk een positieve levenshouding aannemen en anderen het daar moeilijk mee hebben. Deze aanleg is al bij de geboorte aanwezig, maar omgevingsfactoren hebben daar een grote invloed op. Wie van nature een pessimist is, kan toch een positieve levenshouding aannemen, maar dat kost inspanning. Mensen met een extraverte instelling (Vuur- en Luchttype) zijn over het algemeen positief ingesteld omdat ze een open visie hebben op het leven en de samenleving. Mensen met een introverte ingesteldheid (Water- en Aardetype) zijn eerder negatief ingesteld omdat ze naar binnen zijn gericht en de omgeving als een bedreiging ervaren. Ze zijn voortdurend op zoek om zich af te schermen tegen mogelijk gevaar, maar ze beseffen niet dat zij door hun negatieve ingesteldheid zich kwetsbaar opstellen. Een positieve levenshouding betekent dat men de gevaren trotseert, ertegen ingaat en ervan bewust is over voldoende weerstand te beschikken en dat geeft zekerheid.

 

Fysiek proces

Omdat lichaam en geest als een eenheid functioneren, ervaren we de invloed van een positieve of negatieve levenshouding fysiek. Optimisten gaan open, ademen dieper, het middenrif beweegt op en neer, het bloed stroomt door de aders en er komt energie vrij waardoor men zich sterk voelt. De kracht van het optimisme doet wonderen. Men wordt er altijd beter, gezonder en gelukkiger van. Optimisten leven langer en zijn psychisch en emotioneel veel sterker. Pessimisten sluiten zich af, houden hun adem in, hun middenrif blokkeert, de aders sluiten, ze verkrampen hun spieren en voelen zich zwaar. Hun energie wordt onderdrukt waardoor men voelt zich zwak en hulpeloos voelt. Deze fysieke processen roepen angst op en vergroten de onzekerheid. Pessimisten zitten in een vicieuze cirkel, en toch kunnen ze eruit geraken.

 

Positief denken

Vertrek altijd vanuit de genetische aanleg die u in uw persoonlijkheid terugvindt. Het temperament is de basis van uw persoonlijkheid en die kan men niet veranderen, wel aanpassen. De eerste stap is streven naar motivatie waarvoor u inzicht krijgt in uzelf en de wereld realistisch benadert. Als u pessimistische neigingen hebt, bent u niet blind voor de gevaren uit de samenleving, maar overdrijf niet en veronderstel niet te veel. U voedt voortdurend uw angst en onzekerheid. We geven u enkele tips die helpen om tot een positieve levenshouding te komen, het kost niet zoveel moeite om dit doel te bereiken.

 

 1. Aanvaard dat u een pessimist bent en dat u in alles overdrijft. U veronderstelt te veel en u ziet overal gevaren en bedreigingen in. Het leven zit nu eenmaal vol gevaren. Als u aanvaardt dat het probleem bij u ligt, zult u snel veranderen. Zelfaanvaarding is een belangrijke stap naar verbetering en is wellicht wel de moeilijkste.

 

 1. Betrapt u uzelf op negatieve uitspraken, noteer dit telkens zodat u beseft hoe negatief u bent ingesteld. Laat u door uw omgeving controleren, zo krijgt u een juister beeld van uw negatief levenspatroon.

 

 1. Besteed meer aandacht aan wat er in de wereld, in uw omgeving en bij uzelf goed gaat. Richt u op positieve dingen in het leven, besteed er voldoende aandacht aan. Beschouw positieve zaken in het leven niet als vanzelfsprekend, maar geeft er een echte betekenis aan en wees vooral dankbaar.

 

 1. Pessimisten relativeren niet en dat is een groot probleem. Relativeren kunt u leren door te accepteren dat problemen er zijn om opgelost te worden. Een opgelost probleem lijkt helemaal niet zo groot als u eerst had gedacht. Pessimisten dramatiseren gemakkelijk, vergroten hun problemen uit terwijl relativeren juist de betrekkelijkheid aantoont.

 

 1. Wees pragmatisch want het leven is niet zo ingewikkeld. Geloof in uzelf, in uw mogelijkheden, in uw sterke kanten. Pessimisten zijn vaak perfectionisten, ze zijn nooit tevreden over het bereikte resultaat, want het kan altijd beter. Als u gelooft in uw plannen en initiatieven, dan voert u ze moeiteloos uit.

 

 1. Pessimisten hebben gemakkelijk schuldgevoelens over wat er mis gaat in hun leven. Ze zijn boos op zichzelf en op anderen. Ze worden overspoeld met negatieve gevoelens als er iets mislukt. Vergissen is menselijk en iedereen maakt fouten.

 

 1. Leer feiten correct interpreteren. Ga niet van de veronderstelling uit dat de buurvrouw of een collega u met opzet heeft genegeerd. Misschien was er wat verstrooidheid. Ga niet van de veronderstelling uit dat heel de wereld tegen u is. Neem een positieve levenshouding aan, want het glas is nu half vol in plaats van half leeg.

 

Kies voor een positieve levenshouding, dat kost aanvankelijk moeite, maar maakt van u een ander mens. Het leven wordt een stuk gemakkelijker en aangenamer voor u en uw omgeving. Het is een pittige opgave die zich loont.

09:54 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-03-17

Gezond op de werkvloer, een groot probleem

Het gaat niet goed op de werkvloer, één op de vier jongeren kan de werkdruk niet aan terwijl een op de drie werknemers boven de 55 stiekem uitkijkt naar zijn pensioen. Onderzoekers gaan er vanuit dat meer dan 80% onder stress staat en dat burn-out steeds meer voorkomt. Het probleem is ernstig en alarmerend. In België heeft de minister van welzijn 2,9 miljoen euro ter beschikking gesteld om op de werkvloer te coachen, maar er is meer nodig dan geld alleen. Het is een gigantisch probleem dat verstrengeld zit in een bekrompen en voorbijgestreefd economisch systeem. Gezien de globalisering en de complexiteit van de economie mag men van bovenuit niet te veel op verbetering rekenen. De enige mogelijkheid is dat er van onderuit, aan de basis, veranderingen worden doorgevoerd. Het particulier initiatief is een machtig wapen binnen de democratie, vandaar dat de werknemers zelf de problemen moeten aanpakken. Pas dan wordt de machtige bovenlaag wakker geschud en is er geen andere keuze dan veranderingen door te voeren.

 

Werkgever

De werkgever weet dat zijn beste werknemers gezonde en gelukkige mensen zijn die altijd present zijn, goed functioneren en zelden of nooit ziekenverlof nemen. Zij zorgen voor een gezonde werksfeer en moedigen de zwakke werknemers aan of sleuren ze mee door moeilijke momenten. Investeren in gezondheid op de werkvloer loont, maar deze boodschap dringt nog te weinig door. Een werkgever draagt grote verantwoordelijkheid over zijn bedrijf of dienstverlening. De bestellingen moeten op tijd de deur uit en de kwaliteit moet onberispelijk zijn want de concurrentie is bikkelhard. De economie is heel kwetsbaar, er zijn geen zekerheden meer en alertheid is permanent geboden. De enige garantie voor een werkgever is kunnen rekenen op stabiele, betrouwbare en gezonde werknemers. Dat bereikt men niet door af en toe een ontspannende activiteit of evenement in te lassen, er is meer nodig.

 

De Overheid

De Overheid maakt zich grote zorgen want de sociale zekerheid kan voor de kosten van de zieke werknemers opdraaien terwijl een wankelende economie weinig belastingen oplevert. Politici dromen ervan dat werknemers tot hun 67ste aan de slag blijven om de pensioenen betaalbaar te houden. Het probleem stelt zich vooral bij de jongeren, vooral bij de dertigers. Als zij nu het beroepsleven niet aankunnen, zal dat in de toekomst niet verbeteren. Men vraagt zich af hoelang deze jongeren het nog vol houden? Gaan zij morgen niet massaal gebruik maken van de sociale zekerheid? Er treedt van jaar tot jaar een duidelijke degeneratie op terwijl iedereen zit te roepen dat we steeds ouder en gezonder worden. Op papier kloppen de statistieken en lijken de curven de goede weg op te gaan, maar de werkelijkheid is helaas anders.

 

De werknemers

Er zijn nog gelukkige en gezonde werknemers met voldoende beroepsfierheid en doorzettingsvermogen, maar ze zijn meestal werkzaam in kleinere bedrijven. Deze groep wordt helaas steeds kleiner. De werkdruk ligt meestal erg hoog en het maakt weinig uit of men in de productie of de administratie werkzaam is. Het volume werk staat niet meer in verhouding met de beschikbare tijd zodat het tempo de grens van de haalbaarheid overschrijdt. Waarom gaan werknemers gebukt onder de verantwoordelijkheid die ze niet langer kunnen of wensen te dragen? Waarom missen ze collegialiteit en vinden ze geen voldoening meer bij het uitvoeren van hun beroepstaken? Vragen die men niet gemakkelijk kan beantwoorden omdat het probleem veel complexer is en verder gaat dan de werkvloer. Het is een maatschappelijk probleem. Er zijn niet alleen oorzaken, maar ook uitlokkende factoren en daar houdt men geen rekening mee of men kent het verschil niet eens. Te lang heeft men een grens getrokken tussen privé en werkvloer terwijl die grens er niet is. Wie thuis gelukkig is, is dat ook op zijn werk. Wie thuis problemen heeft, projecteert die op de werkvloer, maar ook omgekeerd. Te lang heeft men de werknemer beschouwd als een te dure schakel binnen een economisch systeem waarvoor er nog geen machine of robot ter beschikking is. Een werknemer is een ‘mens’ met alle kwaliteiten en gevoeligheden die daaraan verbonden zijn.

 

Wie meent dit probleem te kunnen oplossen door wat herstructureringen door te voeren, lijdt aan tunnelvisie. Het is een maatschappelijk probleem dat niet kan ontkoppeld worden van de verzurende en agressieve samenleving. Er heerst een algemeen gevoel van onverschilligheid, ontevredenheid en pessimisme en dat is voer voor populistische politieke partijen die dit probleem met hun ijdele beloftes niet kunnen oplossen, maar alleen vergroten. Verwacht niet te veel van de Overheid want die is beperkt tot het verstrekken van richtlijnen met een bijbehorende financiering De werknemer kan zelf op de werkvloer heel wat verbeteringen doorvoeren zodat bepaalde spanningen afnemen, de beroepstaken vlotter worden uitgevoerd en men een hechte gemeenschap vormt. De werknemers en ook de werkgever moeten beseffen dat men het grootste deel van zijn leven op de werkvloer doorbrengt (40 à 45 jaar) en men daarom mag eisen dat deze lange periode in de beste omstandigheden verloopt.

 

Levensverwachting

Er zijn werknemers die door hun beroepstaken een negatieve invloed ondergaan op hun gezondheid. Men noemt dit beroepsziekte waaraan invaliditeit of vervroegd pensioen is gekoppeld. Niemand spreekt echter over de invloed van het beroepsleven op de levensverwachting. Er zijn veel werknemers die vroegtijdig sterven of al na enkele jaren dat ze met pensioen zijn. Veel werknemers verkorten hun leven doordat ze te lang onder druk hebben gestaan, geen arbeidsvreugde hebben genoten en het beroepsleven als een noodzakelijk verplichting hebben ervaren. Als men pleit om de werkdruk te doen afnemen is dat een goede zaak, maar absoluut onvoldoende. Het probleem moet in zijn totaliteit worden aangepakt. Gezonde voeding, meer beweging, stressbeheersing, zinvolle vrijetijdsbesteding en een positieve instelling vormen het fundament voor meer gezondheid en welzijn, zowel thuis als op het werk. Gezondheidseducatie is een afdoend middel om bewust te worden dat iedere werknemer aan zichzelf kan werken en zo beter bestand is tegen de werkdruk. Alleen van onderuit kan men de top veranderen.

 

Persoonlijkheidscoach

De werknemer heeft begeleiding nodig om aan zichzelf te werken. De vzw Europese Academie biedt een opleiding aan tot Persoonlijkheidscoach die werknemers zowel thuis als op de werkvloer begeleidt. De kern van ieder probleem ligt in de persoonlijkheid verscholen, daar moet de verbetering en de veranderingen optreden. Door een ruimere aanpak wordt de thuis-werk balans hersteld, is men beter bestand tegen de werkdruk zodat men spontaan initiatieven neemt om de werksfeer aangenamer te maken. Deze opleiding is gericht op de noden van het bedrijfsleven. Voor meer informatie surf naar: www.europeseacademie.be

10:59 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-11-16

Positief denken geneest lichaam en geest.  

 

We kennen allemaal de metafoor van het glas dat half leeg of half vol is. Optimisten leven langer en zijn minder vaak ziek. De kracht van het positief denken is al vele decennia een veel besproken onderwerp. Ik kom er toch nog even op terug omdat ons onderzoek het nut hiervan heeft aangetoond. Juist in deze onrustige en bedreigende wereld kunnen we best wat optimisme gebruiken. In het verleden heeft men het positief denken te eenvoudig voorgesteld. Mensen die van nature positief zijn ingesteld hebben er geen boodschap aan en zij die het leven door een zwarte bril zien, hebben er de grootste moeite mee om positief te denken. Voor deze laatste groep is positief denken bedoeld en dan heeft men meer nodig dan een goedkope slogan. De vraag dringt zich op hoe we mensen behulpzaam kunnen zijn die het moeilijk hebben om van een negatieve naar een positieve levenshouding over te schakelen. We moeten handvaten aanreiken zodat de stap naar het positief denken mogelijk wordt. We plaatsen het positief denken in een veel ruimere context.

 

Het zijn de genen

We worden als optimist of als pessimist geboren, dat hangt van ons temperament af. Dat betekent nog niet dat we ons hele leven zo moeten blijven. Optimisten kunnen door negatieve omgevingsfactoren, door ziekte of tegenslag hun overvloed aan positieve levenshouding verliezen. Aangeboren optimisme moet men onderhouden, voeden en ondersteunen. Er is immers geen enkele garantie dat men als optimist alle tegenslagen kan overwinnen. Bovendien lopen optimisten het gevaar dat ze hun problemen gemakkelijk weglachen, hun ogen sluiten of te gemakkelijk relativeren. Pessimisten kunnen door inzicht, motivatie en trainingen hun negatieve verleden overwinnen en een positieve levenshouding aannemen. Dat kost aanvankelijk flink wat inzet. De kracht van positief denken betekent het negatieve ombuigen naar het positieve. Voor sommigen kan dit een lange en moeizame weg zijn waarbij ondersteuning en begeleiding noodzakelijk is. Positief denken ontstaat niet door een vingerknip, maar via een goed overwogen stappenplan.

 

Tevredenheid

Wij kennen allemaal mensen die alles hebben om gelukkig te zijn: een mooi huis, twee flinke auto’s, een goede job, een stevige relatie, brave kinderen en toch blijft er een ondertoon van ontevredenheid. Ze worstelen met een zwaar gevoel dat doordrenkt is met angst, onzekerheid en twijfels of ze voelen zich bedreigd door de maatschappelijke druk. Vaak zijn deze mensen materialistisch ingesteld, sterk beïnvloed door de media en de reclame. Voor hen is het leven het nastreven van doelen op korte termijn met te weinig inhoud en dan is het te begrijpen dat de vreugde bij ieder doel dat bereikt wordt van korte duur is en snel wegebt in een gevoel van leegheid, ontgoocheling en pessimisme. Zij troosten zich door zich weer snel op een ander doel te richten, maar het is niets anders dan een herhaling van een eerder opgelopen ontgoocheling. Er zijn mensen die zodanig negatief zijn ingesteld, dat ze initiatiefloos zijn, ze beginnen er niet eens aan. Het lijkt wel of ze niet meedraaien en aan de zijlijn bedrukt blijven kijken naar hen die wel van het leven durven genieten. Pessimisme steunt op negatief denken en dat is erg complex. Aan de kracht van positief denken wordt niet getwijfeld en uiteraard wil iedere pessimist een optimist zijn, maar het is een moeizaam proces waar men zich voor open moet stellen en bereid moet zijn er de nodige inspanningen voor te leveren.

 

Zijn genezende kracht

Positief denken heeft zowel psychisch en fysiek een enorme krachtige werking. Dit is logisch omdat er een diepe samenhang is tussen lichaam en geest. Positief ingestelde personen zijn minder vatbaar voor infectieziekten, hart- en vaatziekten en psychische stoornissen. Therapieën die zij ondergaan of medicijnen die ze slikken werken beter door hun positief denken. Positief ingestelde mensen ontspannen zich gemakkelijker. Onderzoek toont aan dat tijdens een ontspannen toestand er meer afweercellen worden geproduceerd dan tijdens een stresstoestand. Patiënten die geloven in hun genezing hebben meer kans om te genezen of ze afremmen hun ziekte zodanig af dat ze meer mogelijkheid hebben om te genezen. In ziekenhuizen stelt men vast dat mensen die positief tegenover hun operatieve ingreep staan, alles beter ondergaan. Als men ontspannen is, gaan de aders open zodat het bloed door het hele lichaam stroomt en warmte, zuurstof en voedsel aanvoert en gifstoffen afvoert. Positief denken is niet direct vergelijkbaar met beweging, maar heeft een vergelijkbaar effect.

 

Iedereen kan positief denken

Een positief of negatief denkpatroon wordt door de persoonlijkheid bepaald. Een persoonlijkheidsanalyse helpt om zich beter te leren kennen. Dat is nodig om over te schakelen op een positieve ingesteldheid. Een negatieve instelling heef altijd een dieperliggende oorzaak en die moeten we opsporen. De typologie van de vier temperamenten is een prachtig instrument om de aangeboren persoonlijkheid te achterhalen. Hiermee kan men de optimisten en de pessimisten, maar ook de extraverte en introverte persoonlijkheden snel onderscheiden. Extraverte persoonlijkheden stellen zich gemakkelijk open, nemen snel contact op met anderen, bespreken hun problemen en zoeken snel naar een oplossing. Introverte persoonlijkheden sluiten zich af, praten niet over hun problemen, tillen zwaar aan alles en hebben een negatieve ondertoon. Ze wekken gemakkelijk zelfmedelijden op, hebben depressieve neigingen en gaan ontevreden en onzeker door het leven.

Een temperament is genetisch bepaald en toch kunnen we binnen het aangeboren persoonlijkheidsprofiel veel corrigeren. Corrigeren betekent bijsturen binnen de grenzen van de persoonlijkheid. Eerst moet men inzicht krijgen in zijn persoonlijkheid en de negatieve kwaliteiten opsporen en deze proberen te aanvaarden. Neem nu bijvoorbeeld een perfectionist die voortdurend bezig is met orde te scheppen in zijn leven en in dat van anderen en zich voordurend ergert aan de wanorde die men overal tegenkomt. Een dergelijk persoon kent geen positieve uitstraling. Als men er in slaagt om het overdreven gevoel van orde en netheid te relativeren, dan is men minder kritisch en pessimistisch. Juist deze mensen zullen door hun gevoel voor discipline gemakkelijk een positieve boodschap uitdragen. Zij zullen nooit sloddervosjes worden, maar dat hoeft niet. Met een beetje inspanning kan men positief denken door aan zijn persoonlijkheid te werken. Positief denken is verbonden met persoonlijkheidsvorming.

14:40 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-09-16

Ziekteverzuim neemt toe

Men kan het werk niet meer aan.

Elf procent van de werknemers in de privésector was het voorbije jaar langer dan een maand ziek. Dat langdurig ziekteverzuim neemt jaar na jaar toe. Stress en burn-out zijn de belangrijkste oorzaken. Computerprogrammeurs hebben daar blijkbaar het minst last van, personeel uit de beveiligingssector, het transport en de horeca het meest. Administratieve medewerkers merken eveneens dat de werkdruk te hoog wordt. Door de digitalisering wordt er op te korte tijd een te groot volume werk omgezet. Men is met te veel verschillende zaken tegelijkertijd bezig. Mensen die in de productie werkzaam zijn, klagen over de eentonigheid en het gebrek aan voldoening. Men wordt niet vrolijk door iedere dag dezelfde handelingen te doen. Iedereen stelt vast dat er met steeds minder personeel meer werk wordt omgezet. Men is emotioneel te weinig bij het werk betrokken en men voelt zich een robot, waardoor arbeidsvreugde een totaal onbekend begrip is geworden.

Wij steunen ons op een onderzoek dat bij 18.000 bedrijven werd uitgevoerd zodat we een idee hebben over de reële toestand van de werkgelegenheid. Men stelt vast dat de langdurige afwezigheid, van een maand tot een jaar, spectaculair stijgt. Men spreekt van een verdubbeling in enkele jaren tijd. Men meent dat een deel van de stijging te maken heeft met de veroudering van de werknemersbevolking, maar dat is een verkeerde redenering. De pensioenleeftijd mag dan opgetrokken zijn tot 67 jaar, maar dat is geen leeftijd om het werk niet meer aan te kunnen. De toenemende stress is de belangrijkste oorzaak en dat is een vrij complex gegeven. Stress is een natuurlijk beschermingsmechanisme tegen gevaren uit de omgeving. Het gaat om een directe verdediging waarbij het hele organisme in staat van paraatheid wordt gebracht, maar dit is van korte duur. Zodra het gevaar verdwijnt, neemt de stress onmiddellijk af en gaat men in ontspanning over, m.a.w. het organisme herstelt zich van de extra geleverde inspanningen. Het stress- en het ontspanningsmechanisme zijn antagonisten en houden elkaar in evenwicht. Op de werkvloer is dat anders. Stress is een constante spanning, die afhankelijk van de omstandigheden wel op en af gaat, maar nooit overgaat in ontspanning. Een dergelijke constante spanning zet zich vast op de spieren en zorgt voor spierspanningen waardoor de doorbloeding minder goed verloopt, spanningshoofdpijn veroorzaakt en grote hoeveelheden energie vergt met zware uitputting als gevolg. Bij het verlaten van het werk neemt slechts een klein deel van de stress af en behoudt zijn negatieve invloed op de avond en de nacht. De slaapkwaliteit lijdt er onder. Constant onder stress staan, werkt nefast op de fysieke en geestelijke gezondheid, maar ook op de relatie en het gezinsleven. Vele echtscheidingen vinden hier hun diepere oorzaak, al wordt dat niet altijd zo aangevoeld.

Uit dit onderzoek blijkt dat het bedrijfsleven de taken van hun werknemers voorkauwt. De uitvoering van iedere taak wordt door de computer bepaald. Dat is beter voor de efficiëntie van het bedrijf, maar niet voor de werknemer die daardoor onder stress komt te staan. Wat de computer uitstippelt mag een efficiënte oplossing zijn, maar men houdt geen rekening met de gevoelens en de persoonlijkheid van de uitvoerder. In de zorgsector werkt men met de meest gemotiveerde personeelsleden en ook daar is langdurig ziekteverzuim sterk aanwezig, vooral ten gevolge van burn-out. De rationalisering in de zorgsector heeft geleid tot gespecialiseerde taakuitvoeringen waardoor de totale aanpak verloren gaat. Er is geen tijd meer voor een losse babbel met de patiënt omdat de taken binnen een vast plan en tijdschema strikt worden uitgevoerd. Er wordt niet getwijfeld aan het nut van rationalisering binnen de gezondheidsector, maar een zorgverlener mag nooit het menselijk aspect overslaan. Een patiënt heeft recht op aandacht, informatie en begeleiding. De computerprogrammeurs geraken zelden ziek. Deze mensen hebben meer vrijheid in hun werk en zitten niet opgesloten in een werksysteem. Zij ontwikkelen een programma dat pas achteraf in het bedrijfsleven of zorgsector wordt ingezet. Werknemers die een of twee dagen thuis werken, worden veel minder ziek dan anderen omdat de bedrijfsdruk wegvalt.

In dit hele verhaal merken we dat een te kort aan vrijheid, flexibiliteit en creativiteit de doorslaggevende factoren zijn waardoor mensen ziek worden op het werk. In een tijd van groeiende concurrentie en steeds stijgende kosten, heeft men geen andere keuze dan op efficiënte methodes over te schakelen. Daar is niets op tegen zolang men beseft dat werknemers ‘mensen’ zijn van vlees en bloed en geen onderdeel zijn van een productieproces. Iedere werkgever bezit een persoonlijkheid die verbonden is met zijn gedrag, zijn gevoelens, zijn motivatie, zijn stressgevoeligheid en zijn psychische weerstand. Alleen als deze factoren in harmonie zijn, kan men rekenen op efficiëntie binnen het bedrijfsleven. Maar hoe doet men dat? Sinds enkele jaren biedt de Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg een opleiding aan voor ‘Persoonlijkheidscoach’ omdat we tot de vaststelling zijn gekomen dat iedere verandering en verbetering alleen kan komen als aan de persoonlijkheid wordt gewerkt. Al jaren spreekt men van de juiste man of de juiste plaats, maar in werkelijkheid zitten veel werknemers niet op de geschikte plek. Op de werkvloer is coachen noch steeds eenzijdig gericht op het opdrijven van de rendabiliteit en het functioneren binnen het productieproces. De Persoonlijkheidscoach pakt het anders aan omdat mensen geen robotten zijn. Werknemers functioneren optimaal als ze gezond en gelukkig zijn en plezier vinden in hun job.

Een Persoonlijkheidscoach verstrekt advies en begeleid mensen zowel privé als op de werkvloer met levensproblemen, negatieve emoties, angst, onzekerheid, stress, burn-out enz. Te lang hebben we geleefd in een samenleving met een onbeheerste expansiedrang, commercialisering en een opdringerige levenshouding waardoor normen en waarden werden uitgehold. Een groot deel van de bevolking kan de job niet aan, maar ook niet zijn dagelijkse leven, zijn relatie of zijn gezin. Het is niet vreemd dat werknemers langdurig ziek zijn. Een groot deel van de bevolking is op de dool, is verward en is niet tevreden over zichzelf en de anderen, noch over de situatie waarin ze zich bevinden. Ze hebben de indruk er niet uit te geraken en dat stemt hen wanhopig. Al deze problemen zijn terug te voeren tot de persoonlijkheid die onder druk staat of onvoldoende werd ontwikkeld, ondanks de vele diploma’s die men op zak heeft. Ons uitgangspunt is dat gelukkige werknemers goed presteren en over voldoende uithoudingsvermogen beschikken en dat uitstralen op het hele bedrijf. Persoonlijkheidscoach is een beroep dat enorme voldoening geeft en waar veel bedrijven naar uitkijken. Het is een deeltijdse tweejarige opleiding die men volgt zonder werkonderbreking.

14-06-16

Circulaire economie, hoopvolle vooruitzichten.

In de vorige eeuw was het economisch doel onafscheidelijk verbonden met winst. Een bedrijf moest zoveel mogelijk geld opbrengen door steeds meer te produceren. Om de afzetmarkt te vergroten, werden kunstmatig behoeften gecreëerd wat verspilling in de hand werkte. De gevolgen van deze kortzichtigheid zijn enorm. Het milieu, de oceanen en onze dampkring zijn zwaar vervuild. De sterfte van plant en dier is zo groot, dat bepaalde soorten met uitsterven bedreigd zijn. De invloed van het vervuilde milieu, de gevolgen van de chemische landbouw en het massaal gebruik van voedingsproducten werden te lang onderschat. De mens is totaal vergiftigd en is vatbaar voor steeds meer levensbedreigende ziekten. De geestelijke gezondheid is dramatisch achteruitgegaan, psychische en emotionele klachten stapelen zich op, de mens kan de stress niet langer meer aan. De mens is op de vlucht, probeert aan zijn problemen te ontsnappen door het slikken van medicijnen, het overdadig gebruik van genotsmiddelen, energiedrankjes, alcohol en drugs. Waarden en normen zijn totaal vervaagd, terwijl agressie, geweld en terrorisme de samenleving bedreigen.

 

Burgerinitiatieven

Uit pure noodzaak is men plots gaan luisteren naar de boodschap van vele pioniers die al in de jaren zestig en zeventig van de voorbije eeuw aan de alarmbel hebben getrokken. We denken hier aan de eerste milieuverenigingen, de voorvechters van de beweging voor dierenrechten, de voorlopers van de biologische land- en tuinbouw, de vegetariërs, de beoefenaars van de natuurgeneeskunde, zij die het gebruik van de kruiden hergewaardeerd hebben en nog vele anderen die zich ingezet hebben voor een betere en eerlijke samenleving. Ze hebben ideeën en concrete voorstellen uitgewerkt die toen nog op hoongelach werden onthaald of als utopie werden beschouwd. Deze pioniers werden laagdunkend omschreven als de ‘geitenwollensokken generatie’. Burgerinitiatieven zijn nochtans van bijzonder groot belang en vertrekken vanuit een basisdemocratie. Aan de top van de reguliere samenleving had men alleen oog voor belangengroepen, men heeft alles laten verrotten en het spel van de verkwisting en vervuiling meegespeeld. De afschuwelijke twintigste eeuw is het resultaat van een samensmelting van politieke, wetenschappelijke en economische kortzichtigheid. Het klinkt misschien op het eerste gezicht vreemd dat de koppeling van het sociale aan het economische een vernietigende oorzaak is geweest. Hierdoor heeft heel de bevolking meegedaan en geprofiteerd van de economische waanzin. Het sociaal aspect is in een samenleving van een uitzonderlijke waarde, maar mag niet aan verkwisting en vervuiling gekoppeld worden.

 

Economische crisis

Het nieuwe millennium draagt een zware erfenis met zich mee. De bankencrisis en de economische crisis hebben de wereld wakker geschud. In nauwelijks tien jaar tijd is men anders over economie en ecologie gaan denken. Op het ecologisch forum in Parijs (2014) hebben 195 landen de intentie uitgesproken andere wegen te bewandelen. Deze nieuwe ontwikkeling is niet meer tegen te houden, ook al proberen belangengroepen alles op lange termijn te schuiven. De auto-industrie toont nog weinig belangstelling voor de elektrische auto’s. Tesla heeft nu een betaalbare elektrische auto voorgesteld met een rijafstand van 345 km en met behoud van alle modern rijcomfort. Er zijn al 180.000 auto’s besteld. Een dergelijke initiatief dwingt andere autobouwers dezelfde weg in te slaan. We zien dat er op korte tijd zoveel in positieve zin aan het veranderen is. Het tijdperk van de fossiele energie is nog niet ten einde, maar men gaat er anders mee om. De steenrijke familie Rockerfeller heeft haar kapitaal uit de olie-industrie teruggetrokken om het in duurzame energie te investeren. De sneeuwbal begint langzaam te rollen en dat is hoopgevend.

 

Circulaire economie

De circulaire economie is een goed voorbeeld van nieuwe inzichten en toepassingen. De huidige economie steunt op het ontginnen van natuurlijke grondstoffen, daarmee maakt men onderdelen die tot producten worden herleid. Ze worden te koop aangeboden en de consument gebruikt het product zolang het aantrekkelijk is en beland dan op de vuilnisbelt. In de circulaire economie vertrekt men eveneens vanuit het ontginnen van grondstoffen waarmee onderdelen worden gemaakt die tot producten worden herleid, maar vanaf dit stadium vinden er grondige veranderingen plaats. Het product wordt bijvoorbeeld aangeboden als een vorm van dienstverlening, dus voor een tijdelijk gebruik of bij constant gebruik schakelt men onderhoud in zodat alles langer meegaat. Dus geen wegwerpproducten meer. Als een product niet meer functioneert kan het gerecycleerd worden. Op het einde van de rit, na jaren gebruik, wordt een smartphone niet meer weggegooid, maar worden de waardevolle mineralen, zeldzame metalen en het plastic via innovatietechnieken gerecycleerd en opnieuw ingezet om een nieuw product te maken. Bij deze economie horen businessmodellen die de nadruk niet op het verbruik, maar op het gebruik van het product leggen. Er zijn al heel wat bedrijven die nieuwe producten maken uit gerecycleerd materiaal. Het sorteren van huisvuil vergemakkelijkt recyclering.

 

Herbruikbare energie

Windmolens ontsieren het landschap en zorgen voor lawaaihinder, vandaar dat ze steeds meer op zee worden geplaatst waar trouwens constant wind aanwezig is. Het probleem is echter dat men de stroom niet kan opslaan. Bij zonnepanelen is men al een stuk verder. Er zijn al huizen waar de stroom in batterijen wordt opgeslagen zodat ze van het net worden gehaald. De droom om gratis over stroom te beschikken, komt steeds dichter bij. Verder is men op zoek hoe men aan de lelijke zonnepanelen een mooiere vorm kan geven. Er zijn nog andere mogelijkheden in ontwikkeling om zonlicht op te vangen en in elektriciteit om te zetten. Ledlampjes hebben weinig energie nodig en gaan ontzettend lang mee. Huishoudelijke toestellen worden steeds zuiniger in verbruik. Huizen worden steeds beter geïsoleerd waardoor de verwarmingskosten sterk naar beneden gaan en het milieu minder vervuild wordt. Onlangs werd een nieuw isolatiemateriaal voorgesteld dat opgebouwd is uit cellen waarin zich een stof bevindt. In de winter wordt deze stof hard waardoor de koude temperatuur belet wordt om de woning binnen te dringen. In de zomer wordt deze stof vloeibaar waardoor de koelte in het huis behouden blijft. Er zijn energieneutrale huizen die zonder of met een beperkte verwarming toekomen, maar er zijn ook energieactieve huizen. In deze huizen wordt de opgewekte stroom niet alleen gebruikt voor de verwarming, maar tevens voor warm water, het opladen van de elektrische fiets of auto en andere activiteiten. Radiatoren worden steeds kleiner terwijl er minder in aantal worden geplaatst omdat ze efficiënter geconstrueerd zijn en de verwarmingsketels krachtiger, maar zuiniger werken. In de nieuwe economie dient de techniek om problemen op te lossen. In de oude economie veroorzaakte de techniek voor onoverzichtelijke problemen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van nieuwe hoopvolle ontwikkelingen die vanuit een andere filosofie tot stand zijn gekomen. Binnen tien jaar leven we in een totaal andere wereld. Uit onderzoek blijkt dat deze nieuwe ontwikkelingen bijkomende jobs creëren. Een schoon milieu, andere leef- en werkomstandigheden hebben een gunstige invloed op de gezondheid. Onze samenleving krijgt geleidelijk aan weer menselijke verhoudingen en dat is de basis van een sociaal beleid. Door steeds meer te kiezen voor voedingsmiddelen in plaats van voedingsproducten, door meer aandacht te besteden aan biologische kwaliteit en vooral door minder dierlijk voedsel te gebruiken, wordt ons voedsel steeds gezonder en het milieu steeds schoner.

Uitkijken naar het volgend artikel!

‘Vier misverstanden remmen gezondheidsadviezen af’ is de titel van het volgend artikel. Het is vooral een gebrek aan inzicht waardoor de consument zo gemakkelijk gemanipuleerd wordt. We ruimen vier veelkomende misverstanden op.

19:39 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-03-16

Depressie Het kan iedereen overkomen

Als we sommige statistieken willen geloven, lijdt haast iedereen aan een depressie. Het is een feit dat onze huidige samenleving met zijn vele problemen en terroristische bedreigingen niet uitpuilt van vrolijkheid en een voedingsbodem is voor een depressie. Toch is het mogelijk om vanuit een positieve instelling het risico op een depressie te verkleinen, m.a.w. we hoeven niet depressief te worden omdat we in een depressieve samenleving zijn terecht gekomen. Het beste wapen is positief denken. Positief denken is een bril opzetten waardoor we naar de wereld kijken. Het is onze eigen benadering en beoordeling over de intenties van anderen. Hoe definiëren we onze ervaringen die we ondergaan in de wereld waarin we leven en hoe gaan we om met de mening en standpunten van anderen? Positief denken is een vorm van waardering. Het is een zoektocht naar het zinvolle binnen deze verwarde wereld. Het is blijven geloven in de goedheid van de mens. Alleen dan bouwen we een barricade op waar achter we ons veilig beschermen om een depressie te voorkomen.

De samenleving, onder invloed van de media en de reclame, bepaalt de normen en de levenswaarden, helaas vanuit een economisch en commercieel standpunt. We leven in een consumptiemaatschappij die iedereen aanzet tot presteren en verkwisten en om kunstmatige behoeftes te bevredigen. Het grote probleem is dat een deel van de bevolking zich daardoor laat meesleuren en in een vernietigende draaikolk terechtkomt en daar moeilijk uitgeraakt. Ze zetten de bril van de consumptiemaatschappij op hun neus en zien een schijnwereld zonder diepgang. Het is niet de wereld van de ervaring, maar een wereld van het ondergaan, van uitbuiting en van nooit te bereiken doelen. Het is deze frustratie die kan leiden tot depressie. Er zijn uiteraard meer mogelijke oorzaken. Ieder mens heeft wel eens een moment dat men zich niet prettig voelt en het woord depressie ligt dan te gemakkelijk op de lippen. Zich eens verdrietig, lusteloos, somber, neerslachtig of geprikkeld voelen, hoeft nog geen depressie te zijn. Toch is het belangrijk om te weten of het nu echt om een depressie gaat, want een verwaarloosde depressie kan ernstige gevolgen hebben.

Het Max Planck Instituut voor psychiatrie in München (D) heeft een eenvoudige test ontwikkeld die iedereen voor zichzelf gemakkelijk kan afnemen. Het is niet de bedoeling dat een dergelijke test een diagnose vervangt, toch is het nuttig om ze even af te nemen. Levert deze test ongunstig resultaat op, is het raadzaam om vroegtijdig professionele hulp in te roepen.

 

Depressietest

Lees aandachtig iedere vraag en als u meent dat deze vraag met ‘ja’ moet beantwoord worden, vink ze dan even en tel aan het einde alle antwoorden met Ja op.

 

O:

Voelt u zich doorgaans droevig, neerslachtig of hopeloos?

O:

Hebt u uw interesse voor bijna alles verloren en ervaart u geen plezier meer, ook niet voor dingen die u vroeger graag deed en waar u gewoonlijk veel vreugde aan beleefde?

O:

Hebt u geen trek in eten en verliest u aanzienlijk aan lichaamsgewicht. Smaakt het voedsel niet meer zoals voorheen?

O:

Lijdt u haast dagelijks aan slaapstoornissen, zoals moeilijk inslapen, niet kunnen doorslapen of in de ochtend te vroeg wakker worden?

O:

Spreekt u en beweegt u zich trager dan voorheen? Lijdt u aan een innerlijke onrust zodat u niet kunt stilzitten en voordurend op en af loopt?

O:

Zijn uw seksuele verlangens verminderd of zijn deze gevoelens niet meer aanwezig?

O:

Hebt u uw zelfvertrouwen verloren? Voelt u zich waardeloos of maakt u zich veel verwijten?

O:

Hebt u problemen om u te concentreren of om dingen op te merken? Valt het u moeilijk om beslissingen over dagelijkse dingen te nemen?

O:

Denkt u vaak aan de dood of denkt u er soms aan u van het leven te beroven?

Kruis de vragen aan waarvan u weet dat zij al meer dan twee weken bij u aanwezig zijn. Sombere stemming, verminderde interesse of plezier zijn belangrijke symptomen. Als u 4 van deze 9 vragen aankruist, lijdt u wel degelijk aan een depressie. Probeer op eigen kracht en eventueel met de steun uit uw directe omgeving daaruit te geraken. Lukt dat niet, zoek dan professionele hulp, blijf er niet mee rondlopen.

Lijdt men aan een depressie, verkeert men in een emotionele chaos. Het ontbreekt aan energie en wilskracht. Het komt er op aan om de weinige energie die men nog heeft samen te bundelen om ondanks alles toch een initiatief te nemen, hoe klein dit ook mag zijn. Een rek- en strekoefening, eens diep in- en uitademen, enkele pasjes lopen zijn vaak voldoende om het zelfgenezend mechanisme in beweging te brengen. Een depressie is een energieloze toestand en zorgt daardoor voor een sterke afkoeling. Terecht wordt depressie een koude ziekte genoemd en mist men warme genegenheid. Een depressie overwint men door weer orde in het leven te brengen. Het is geen eenvoudige opdracht om opnieuw in zichzelf te geloven en alle negatieve beelden vaarwel te zeggen. Daarom is ondersteuning van het zenuwstelsel heel belangrijk. De wisselwerking tussen lichaam en geest is doorslaggevend. Er zijn mensen die jarenlang aan een depressie hebben geleden en door een toevallige darmreiniging plots van zijn genezen. Een vervuilde darm zorgt voor interne vergiftiging. Detoxicatie neemt deze weg en brengt weer orde tussen lichaam en geest. Het warme bloed vloeit weer door de aders.

 

Hulpmiddelen

Kruiden in de vorm van een kruidenthee of een kruidenmiddel zijn een goede ondersteuning. Sint Janskruid, Lavendel, Valeriaan en Citroenmelisse zijn natuurlijke antidepressiva zonder nevenwerkingen. Tarwekiemen (vlokjes) zijn bijzonder rijk aan vitaminen van het B-complex en aan magnesium. Honing is rijk aan natuurlijke suikers, het voedsel voor de hersenen en zenuwstelsel. Stuifmeelkorrels werken versterkend, geven meer energie en helpen u snel door een depressie heen. Een rijpe banaan is de beste vrucht om een depressie te voorkomen of te genezen omwille van haar hoog gehalte aan natuurlijke suikers, vitaminen van het B-complex en magnesium. Dat geldt ook voor druiven en voor alle soorten fruit. Door het gebruik van deze natuurlijke middelen versterkt u uw zenuwstelsel, reinigt u het lichaam en stimuleert u het natuurlijk evenwicht. Wat u zeker moet vermijden is koffie, groene en zwarte thee, cola en andere cafeïnehoudende dranken. Laat u in geen geval meesleuren door snoep en andere middelen met toegevoegde suikers. Uw drang naar zoet is een drang naar natuurlijke suikers.

 

Bach Bloemenremedies

Bach Bloemenremedies zijn echte natuurlijke psychofarmaca en dus uitstekend geschikt bij het behandelen van een depressie. Hou er rekening mee dat een depressie een koude ziekte is en bijgevolg kunnen alleen warme remedies helpen. Waterviolier is een koude remedie en is daarom een contra-indicatie bij depressie. Als u Waterviolier aan een depressief persoon geeft, koelt die nog verder af en wordt depressiever. Dat geldt ook voor Hardbloem, Paardenkastanje of Kamperfoelie, het zijn allemaal koude remedies. Om onzekerheid, besluiteloosheid of vertwijfeling weg te nemen heeft men Kerspruim nodig. Om piekeren of het niet kunnen loslaten tegen te gaan of om kwellende gedachten te verdrijven heeft men Wijnstok nodig. Maak uit de volgende warme Bach Bloemenremedies een individuele keuze bij het behandelen van een depressie: Beuk, Zomereik, Kerspruim, Wijnstok, Hulst of Reuzenbalsemien. Depressieve mensen hebben behoefte aan warmte, aandacht en begrip. Hun gevoelsleven is afgekoeld, vandaar de grote behoefte aan warme remedies.

Heeft u een reactie, vraag, op- of aanmerking op een of andere thema, laat het ons weten via e-mail: europeseacademie@skynet.be en u ontvangt een antwoord.

14:03 Gepost door Jan Dries in Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-01-16

Omgaan met angst in bedrukte tijden.

We leven in een keiharde wereld met reële bedreigingen door het terrorisme. In de steden lopen gewapende militairen op straat en dat beeld past niet in een vreedzame democratie. In deze gespannen wereld is er nauwelijks plaats voor positieve emoties. Angst domineert en daardoor wordt de bevolking onverschillig, onverdraagzaam, brutaal en agressief. De verzuring van de samenleving neemt toe. Angst heeft ook een positief aspect, het is een natuurlijke waarschuwing voor mogelijk dreigend gevaar. Angst behoedt de mens tegen roekeloosheid en het onverantwoord nemen van initiatieven. Omdat gevaren overal aanwezig zijn, leeft de mens in een permanente toestand van angst en dat is niet zonder gevaar. Het stressmechanisme verkeert onafgebroken in een staat van paraatheid en dat verklaart de alertheid van de bevolking. In Kortrijk werden Afrikaanse scholieren die het slot van hun fiets niet open kregen door de politie hardhandig aangepakt omdat ze veronder-stelden dat deze jongens de fiets wilden stelen. In Brussel werd een onderzoeker van de universiteit brutaal uit zijn auto gehaald omdat hij een Marokkaans uiterlijk had. Enkele dagen voordien had hij in opdracht van een bepaald sociologisch onderzoek van Islamitische jongeren filmopnames vanuit zijn auto gemaakt en was sindsdien gesignaleerd.

 

Angst is altijd gericht op het onbekende en is daardoor altijd vaag. Men is angstig als het donker is omdat er zoveel kan gebeuren in enge, donkere straatjes, men heeft angst voor het onweer of de storm die nog moet komen omdat de gevolgen ernstig kunnen zijn. Men heeft angst voor de vluchtelingen omdat men ze niet kent en omdat er hier en daar zich iemand niet netjes zou kunnen gedragen. Sommige vluchtelingencentra houden daarom een open dag zodat de bevolking kennis kan maken met deze mensen die door oorlogsgeweld alles hebben moeten achterlaten. De angst verdwijnt door de concrete ervaring dat het hier om mensen met dezelfde gevoelens en noden gaat als wijzelf. Voor concrete zaken is men bang. Men is bang voor de hond van de buren. Doordat angst op zich vaag en niet concreet is, lopen we gemakkelijk het gevaar iets te veronderstellen zoals de politieagenten in Kortrijk en Brussel. Veronderstellen is op niets gebaseerd, maar neemt wel de vorm van een spiraal aan. Het wordt steeds erger.

 

Het beste wapen tegen angst is objectieve informatie, d.w.z. dat we de echte en mogelijke gevaren moeten opsporen en de kansen op een conflict zo goed mogelijk moeten inschatten. Laten we stoppen met onszelf en anderen voortdurend angstig te maken. Dagelijks worden we overspoeld met twijfelachtige informatie en geconfronteerd met schijnbaar onoplosbare problemen. Dat zorgt voor onzekerheid, vertwijfeling, ontgoocheling maar vooral voor angst. We worden ondergedompeld in een zee van negatieve emoties. We vechten om te overleven in een waanzinnige wereld die we niet meer begrijpen, waar de vervreemding van het echte leven zich ongestoord verder zet. Mensen zijn op zoek naar de zeldzame ogenblikken van rust en stilte, om de weg naar zichzelf terug te vinden en te genieten van het innerlijk gevoel van tevredenheid. Angst zorgt voor negatieve emoties terwijl omgaan met positieve emoties een levensnoodzakelijke opgave is. Het is zichzelf terugvinden in de chaos van deze bedreigende samenleving. Laten we beginnen met een onderscheid te maken tussen angst en bang zijn en laten we vooral een einde stellen aan het maken van allerlei veronderstellingen. Dat helpt ons om met angst om te gaan. We moeten beseffen dat we in een bedreigende wereld leven met concrete gevaren, maar we mogen niet afglijden in de chaos van onzekerheid. Het is dom te doen alsof er niets aan de hand is of onze ogen te sluiten voor reële gevaren, maar het is even dom onze angsten te voeden door te veronderstellen.

 

Positieve emoties

Het beste wapen tegen angst zijn onze emoties. Het zijn uitzonderlijke gevoelens die de gemoedstoestand in beweging brengen. Daarom worden ze omschreven als een versnelde gemoedstoestand. Ze worden opgeroepen door uitzonderlijke omstandigheden en zijn nauw verbonden met de hele persoonlijkheid. Vaak wordt emotie gebruikt als synoniem van gevoel, vooral in een veel ruimere context. Anderzijds zijn emoties en gevoelens niet van elkaar los te maken. Emoties zijn immers gevoelens, maar van een hoge intensiteit. Om het onderscheid tussen emoties en gevoelens te maken, is het nodig dat we het gevoelsleven in zijn geheel voorstellen.

 

Gevoel of gevoelens komt van het werkwoord ‘voelen’, iets gewaarworden of ervaren. Het meest voor de handliggend voorbeeld is het pijngevoel, dus pijn voelen. Naast fysieke gevoelens, die als lage gevoelens worden omschreven, zijn er de hogere gevoelens op mentaal of psychisch vlak.

 

 • Lagere gevoelens: meestal van fysieke aard.
 • Hogere gevoelens: van mentale of psychische aard.
 • Emoties: uitzonderlijke gevoelens met een ingrijpende werking.

 

Emoties staan nauw in verband met ontroering. Gevoelens die het gevolg zijn van een aangrijpende gebeurtenis noemen we emoties. We geven een voorbeeld. Iemand is verrast over een enorme genegenheid die getoond wordt naar aanleiding van een bepaalde gebeurtenis of prestatie. De beleving van een dergelijke gebeurtenis overtreft de gewone gevoelens waardoor zo iemand zijn tranen niet kan bedwingen. De gebeurtenis is zodanig aangrijpend dat er zich fysiologische processen voordoen die hinderlijk zijn zoals een brok in de keel, hartkloppingen, klamme handen, trillende benen, ingehouden adem, zweet en tranen breken uit. Ook al zijn het tranen van geluk, emoties zijn heel ingrijpend. Omdat bij veel mensen het gevoelsleven verstoord is, beleven ze hun emoties als onaangenaam. Een ander verschijnsel is dat mensen overgevoelig worden voor emoties en er te snel en te heftig op reageren. De kwetsbaarheid voor emoties is erg groot. Omgaan met emoties betekent hoe we ons hier tegen kunnen wapenen. Dat kan alleen door het gevoelsleven te normaliseren. We geven enkele voorbeelden van positieve emoties: ontroering, verrast zijn, waardering uitspreken, zich verzoenen na een jarenlang conflict, ontmoeting met iemand die men al heel lang niet meer gezien heeft, verliefd zijn enz.

 

Positieve emoties zijn vaak in evenwicht. Ze zijn dan niet ingrijpend, maar zorgen voor stabiliteit of een toestand van evenwicht. Omgaan met emoties betekent streven naar evenwicht en harmonie. Liefde is de hoogste emotie die de mens kent. Liefde is het besef dat men iemand bemint of de overtuiging door iemand bemind te worden. Het is een gevoel van verbondenheid en van eenheid. Er zijn nog vele andere vormen van positieve emoties zoals geluk, vreugde, tevredenheid enz. Positieve emoties wapenen ons tegen angst.

15:16 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-07-15

Snoepen Is lang nog niet de wereld uit!

Ondanks de miljoenen die de overheid steekt in campagnes om het gebruik van industriesuiker en snoep terug te dringen, stelt men vast dat de Belgen, een klein landje in de EU, per jaar meer dan 2 miljard euro uitgeven aan snoep en dat dit bedrag van jaar tot jaar stijgt. Een gigantisch bedrag dat alleen dient om een zoete neiging op een verkeerde wijze te onderdrukken. Voor de supermarkt is snoep een belangrijke bron van inkomsten en is al goed voor 10% van de omzet. Niet alleen jongeren, ook volwassenen en ouderen zijn er aan verslaafd. Snoepen heeft een negatieve invloed op het beheersen van het lichaamsgewicht, tast de tanden aan en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. De drang naar zoet behoort tot onze natuur en start al met de moedermelk die rijk is aan lactose (melksuiker). Het grootste deel van onze voeding bestaat uit koolhydraat, de wetenschappelijke naam voor suikers. We hebben slechts 1 deel eiwit, 2 delen vet, maar 5 à 7 delen koolhydraat nodig om gezond te blijven. Natuurlijke suikers zijn voor de mens onontbeerlijk, het is immers het voedsel voor de hersenen, de zenuwen en de spieren. Zonder suiker kunnen we niet leven. Er is geen bezwaar tegen zoete voeding, als het maar natuurlijke suikers zijn.

 

De abnormale drang naar zoet en dan meer bepaald naar snoep en snacks is een noodkreet dat het lichaam uitgeput is door aanhoudende stress, spanningen, negatieve emoties, maatschappelijke druk enz. Het is niet vreemd dat de behoefte aan snoep in tien jaar tijd gestegen is van 1,4 naar meer dan 2 miljard en dat is alarmerend. Onze samenleving is zodanig in de war geraakt dat een groot deel van de bevolking op de dool is omdat iedere vorm van stabiliteit verloren is gegaan. Doordat het zenuwstelsel is uitgeput, ontstaat er vanuit de hersenen een drang naar zoet. Omdat deze drang met waardeloze suikers zoals snoep en snacks wordt bevredigd, geraakt het zenuwstelsel steeds meer uitgeput. Vandaar dat de behoefte aan snoep steeds stijgt. De meeste mensen zitten in een vicieuze cirkel waar ze moeilijk uitgeraken. Het gebruik van natuurlijk zoet in de vorm van bananen, druiven, alle soorten fruit, honing, gedroogd fruit, siroop, ingedikt sap en andere natuurlijke concentraten van natuurlijke suikers voedt de hersenen, het zenuwstelsel en de spieren. Verder komen natuurlijke suikers voor in melk en mekproducten (lactose) en als zetmeel in granen, sommige zaden, wortel en knolgewassen. Er is een overvloed aan natuurlijke suikers in onze voedingsmiddelen.

 

Het snoepprobleem heeft een diepere oorzaak en beschouwen we niet als een voeding- maar een als stressprobleem. Zolang de stress niet afneemt, blijft er een abnormale behoefte aan suiker bestaan, ook al gebruikt u gezonde suikers. We kunnen de maatschappelijk druk niet veranderen, maar er ons wel tegen wapenen. We moeten onze persoonlijkheid versterken door onze zwakke kwaliteiten op te sporen en die in positieve om te buigen. Het is haast niet te geloven, maar een groot deel van de bevolking beschikt over een zeer lage psychische en emotionele weerstand. Men kan het leven niet meer aan en probeert er zich door heen te spartelen. Iedere opdracht, zowel thuis als op de werkvloer, is een zware last. Het grote probleem is dat veel mensen zich daar niet bewust van zijn. Ze slikken medicijnen om rustiger te blijven of om beter te slapen, drinken veel koffie, cola of energiedrankjes om de dag door te komen. Ze kunnen hun drang naar zoet niet onder controle houden. Dat zijn symptomen die bevestigen dat het niet goed gaat. Men heeft ons te lang wijsgemaakt dat we steeds ouder, gezonder en gelukkiger worden, maar dat is niet zo. Cijfers tonen aan dat veel mensen van middelbare leeftijd (45 à 60 jaar) overlijden aan allerlei ziekten, terwijl de psychiatrie het aantal patiënten niet meer kan opvangen omdat het er zoveel zijn geworden. We leven in een wereld van illusie, vooral de illusie dat men met geld alles kan kopen. Een andere illusie is dat de wetenschap voor alles een oplossing heeft. Het is opvallend hoe radicaal de mensen zijn geworden. Ze reageren direct en vaak erg brutaal zonder eerst overleg te plegen of zich grondig te informeren. We leven in een wereld van wit en zwart, er zijn geen nuances meer.

 

Om weerstand te bieden tegen deze bedreigende wereld doen we er goed aan om onze voeding, gezondheid, levenswijze en ingesteldheid grondig te herzien en bij te sturen. We worden overspoeld door informatie, maar die is bewust of onbewust beïnvloed door belangengroepen die de samenleving nog steeds in hun machtsgreep houden. Er worden miljarden verdiend aan de slechte voedings- en levenswijze van de mens. We geven toe dat het voor veel mensen niet gemakkelijk is om reclameboodschappen te beoordelen. In de supermarkt kijken mensen wantrouwig op het etiket. Aan de hand van deze summiere gegevens kan zelfs een deskundige moeilijk een oordeel vormen. We moeten ons laten leiden door de wijsheid van de natuur. Dat is de enige echte houvast waarover we beschikken.

 

Waarom is suiker die men uit suikerbieten of suikerriet haalt slecht en verwoestend voor onze gezondheid? Het gaat om dezelfde koolhydraat die ook in rode biet of in fruit zit. Als u een appel eet, eet u niet alleen suiker, maar een organisch of levend geheel want uit een appel kan een appelboom groeien. In de appel zit ongeveer 10% suiker, een weinig eiwit en vet, maar veel water, vitaminen, mineralen en nog vele andere stoffen. Al deze stoffen zijn met elkaar verbonden en vormen een appel. Tijdens de vertering worden deze stoffen uit de appel gehaald en in menselijke stoffen omgezet tijdens de stofwisseling. De kracht van de appel wordt op u overgedragen. Om het met een metafoor uit te drukken: de appel en uzelf worden één. Ons voedsel is niets anders dan een stuk levende natuur waarmee we ons biologisch associëren. In de suikerfabriek wordt de suiker uit de biet of het riet geïsoleerd en is weliswaar nog een organische stof die door het lichaam opneembaar is en kan omgezet worden o.a. in vet. Deze geïsoleerde suiker heeft iedere verbinding met andere stoffen verloren en moet in het lichaam op zoek gaan naar complementaire stoffen. Dat gebeurt o.a. door deze uit het lichaam te roven. Het rendement van deze geïsoleerde suikers, ook toegevoegde suikers genoemd, is bijzonder laag en is niet meer in staat om onze hersenen, zenuwen en spieren op een behoorlijke wijze te voeden, vandaar de voortdurende uitputting van het zenuwstelsel. Door de enorme maatschappelijke druk, wordt het zenuwstelsel extra belast zodat natuurlijke suikers meer dan ooit nodig zijn. Door meer voedingsmiddelen te eten en het gebruik van voedingsproducten te beperken, schakelt u de toegevoegde suikers uit. Dat is de beste oplossing om het snoepen vaarwel te zeggen.

 

Voor wie meer over voeding en gezondheid wil weten, kan het beste een open cursus ‘Vitaal door voeding’ of ‘Stressbeheersing’ volgen. Voor wie actief wenst te zijn in de complementaire zorg kan kiezen voor een opleiding V.G.L.-Gezondheids- en gewichtsconsulent, Gezondheidstherapeut of Persoonlijkheidscoach. Surf naar www.europeseacademie.be.

09:28 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Stressbeheersing, Voeding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-07-15

Persoonlijkheidscoach

Begeleidt mensen met psychische en emotionele problemen, zowel privé als in het bedrijfsleven

 

Men stelt vast dat er in heel Europa meer mensen lijden aan psychische en emotionele problemen dan aan fysieke ziekten. Dat is te begrijpen als we zien dat onze huidige samenleving op hol is geslagen. Mensen zijn zo kwetsbaar geworden en kunnen nog nauwelijks weerstand bieden. Vroeger ging het om stress en depressie, maar nu groeit de lijst van klachten angstaanjagend aan. De maatschappelijke druk, zowel thuis als op het werk, is erg groot. Mensen verliezen het vertrouwen in deze verwarde samenleving die steeds harder wordt. Een groot deel van de bevolking is het vertrouwen kwijt en gedraagt zich agressief, respecteert geen regels en zoekt enkel het eigen voordeel. Het zijn tekenen van een overlevingsdrang. Burn-out, pesten, agressie, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), eenzaamheid, faalangst, hyperventilatie, slaapproblemen, gevoel van onzekerheid, laag zelfbeeld, suïcidale neigingen (zelfdoding) enz. zijn noodkreten van mensen die om hulp vragen.

 

Al deze negatieve aspecten maken deel uit van het leven van kinderen, volwassenen, maar ook ouderen. De Persoonlijkheidscoach richt zich zowel op het privéleven, het gezin als op het bedrijfsleven. Als mensen hun persoonlijke problemen mee naar het werk nemen, functioneren ze niet en presteren minder, vallen gemakkelijker uit of geraken in conflict met collega’s en de leiding. Niet iedereen stapt graag met deze problemen naar een psycholoog of psychiater omdat ze minder uitgesproken zijn. Daarom kiest men gemakkelijker voor de complementaire zorg waar doorverwijzing naar de reguliere zorg gebeurt indien dit nodig mocht zijn. De voordelen van de complementaire zorg is dat deze laagdrempelig is, er enkel gewerkt wordt op basis van eenvoudige en natuurlijke adviezen en trainingen en dat het resultaat veelbelovend is. De aanpak is erg origineel doordat er een verband wordt gelegd tussen het probleem en de persoonlijkheid. Door de persoonlijkheid te bepalen brengen we de zwakke en sterke punten in kaart. Het bijsturen van de persoonlijkheid heeft invloed op het gedrag. De cliënt krijgt inzicht in zijn problemen en lost deze onder begeleiding van zijn Persoonlijkheidscoach zelf op. Het is een boeiende en gevarieerde opleiding, waar men persoonlijk veel aan heeft omdat men zijn eigen persoonlijkheid leert kennen en versterken.

De Persoonlijkheidscoach dringt eerst door in het temperament van de cliënt, want dat is de aangeboren persoonlijkheid. Hierdoor is het mogelijk om de cliënt individueel te begeleiden en te coachen. We maken gebruik van talrijke coachtechnieken, gespreksvoering, persoonlijk-heidsanalyse, motiverende gesprekken, emotionele vaardigheden, assertiviteitstrainingen, PDCA methode, SMART technieken, Kernkwadranten en vele andere technieken met hun vele mogelijkheden. Er gaat veel aandacht naar de psychosociale basiskennis zoals de psychologie van het dagelijkse leven. Deze opleiding steunt op competentiegericht leren, ook opdracht- en probleem gestuurd onderwijs genoemd. De opleiding is praktijkgericht zodat je je niet ergert aan de hoeveelheid theorie, integendeel, je maakt je vanaf de eerste dag de kennis eigen die je als Persoonlijkheidscoach nodig hebt in de dagelijkse praktijk.

 

Het studieprogramma toont de rijkdom en de grote variatie in deze opleiding. Je gaat uitvoerig in op de bruikbaarheid van de psychologie, psychopathologie en vooral op de psychotherapie. Je leert denken en redeneren in het vak Filosofie, je leert cliënten typeren om hun aangeboren temperament te achterhalen, stilaan word je gedreven in de communicatietechnieken en de gespreksvaardigheden, de coachtechnieken, de persoonlijkheidsvorming door gedragsver-andering door te voeren, stressbeheersing, maar ook bedrijfscoaching en vooral veel practica. Een boeiende opleiding met vele uitdagingen, maar vooral een opleiding waarin jezelf een sterke persoonlijke groei doormaakt. Dit nieuwe concept is erg flexibel en kan, indien je dat wenst, aangevuld worden met andere competenties. Na deze tweejarige opleiding, die voldoende is om aan de slag te gaan, openen er zich nieuwe beroepsmogelijkheden als je je op een of ander terrein verder wenst te specialiseren of te verdiepen. We vermelden enkele van deze mogelijkheden: Communicatiecoach, Preventiecoach, Managementcoach, Businesscoach, Loopbaancoach, Teamcoach, maar ook op het vlak van psychosociale problemen zoals Kindercoach, Relatiecoach, Gezinscoach en nog andere specialiteiten want het werkterrein van de Persoonlijkheidscoach is groot in deze snel veranderende wereld met zijn problemen.

 

Op korte tijd is de vzw Europese Academie erin geslaagd om deze nieuwe tweejarige opleiding verder te ontwikkelen tot een gewaarde opleiding die voldoet aan de behoefte van deze samenleving. Het grote voordeel is dat deze nieuwe opleiding kan steunen op de rijke ervaring die de Europese Academie gedurende bijna dertig jaar heeft opgebouwd. We hebben een zeer rijke ervaring op het vlak van persoonlijkheidskennis, persoonlijkheidsanalyse, de totaal benadering van de mens en vooral in het plaatsen van de mens in zijn omgeving. Deze unieke benadering steunt op de rijke ervaring in de natuurgeneeskunde en de complementaire zorg in het algemeen. Deze opleiding sluit aan op de drie andere opleidingen. Voor meer informatie verwijzen we naar: www.europeseacademie.be.

04-02-15

Sint-Janskruid, het behandelen van een depressie

Sint-Janskruid is een zeer begeerd kruid en heeft zijn naam te danken aan het feit dat het op 24 juni, het feest van Sint Jan, bloeit. Sint-Jansolie wordt vooral voor veel uitwendige klachten gebruikt. Het is heel bekend omwille van zijn gunstige invloed bij het behandelen van een depressie. Het is een uitgesproken antidepressivum. Zeker in deze tijd waar men zich heel wat vragen stelt over het langdurig gebruik van chemische antidepressiva bij het behandelen van depressie, kiest men graag voor een alternatief.

Kinderen die antidepressiva gebruiken, kunnen later te kampen krijgen met angst, depressie en suïcidaal gedrag. Tot voor kort werd nog aangenomen dat langdurig gebruik van Prozac of gelijkaardige geneesmiddelen geen schadelijke gevolgen met zich meebracht. Amerikaanse onderzoekers kwamen er achter dat jonge muizen die met Prozac werden behandeld als volwassene abnormaal angstig en depressief gedrag vertoonden. De wetenschappers vermoeden dat het gebruik van antidepressiva tijdens de ontwikkeling van het brein de natuurlijke aanmaak en circulatie van serotonine in de hersenen verstoort. Serotonine, een chemische boodschapper tussen de zenuwcellen en het brein, regelt de gemoedstoestand. Bij een te kleine hoeveelheid leidt dit tot een minderwaardig zelfbeeld, depressie en soms tot zelfmoord. Antidepressiva vertragen de heropname van serotonine door de zenuwcellen, waardoor het serotoninegehalte langer in de hersenen blijft en men zich tijdelijk beter voelt. Prozac wordt niet bij het behandelen van kinderen gebruikt. Men kan zich wel de vraag stellen wat de gevolgen zijn van andere antidepressiva op kinderen en hun toekomst!

Depressie is een zwarte wolk die traag voorbij trekt, zo traag dat sommigen zich afvragen of het wel ooit zal verbeteren. Het is te begrijpen dat men in een dergelijke toestand medische hulp inroept en zware medicijnen gebruikt. Het is niet mogelijk, zelfs niet verantwoord om deze medicijnen meteen door Sint-Janskruid te vervangen. Antidepressiva dienen altijd op een verantwoorde wijze door de arts of psychiater te worden afgebouwd. Toch kan Sint-Janskruid goed worden gebruikt bij het behandelen van een depressie omdat in de natuurgeneeskunde depressiviteit in een veel ruimer perspectief wordt geplaatst. Men gaat eerst op zoek naar de oorzaak en naar mogelijke uitlokkende factoren. Door een goed uitgevoerde duiding krijgt de therapeut een totaalbeeld van zijn patiënt en dat geeft hem een beter zicht op het persoonlijkheidsbeeld en het klachtenpatroon. Er wordt meteen nagegaan in welke mate de patiënt zelf een eigen bijdrage kan leveren aan zijn uitzichtloze situatie. Er rijzen dan vragen als: wat moet er veranderen in zijn dagelijkse leven of zijn omgeving en hoe kan hij dat verwezenlijken? In welke mate kan de zorgverlener hem daarbij helpen?

Het klinkt misschien vreemd, maar een prachtig middel om iemand vrij snel door zijn depressie heen te helpen is het lichaam ontgiften. Dat kan door talrijke gastro-intestinale therapieën zoals colon hydrotherapie (hoge darmspoeling), een specifieke kruidenthee of aangepaste voeding. Vervuilde darmen vergiftigen het hele lichaam. Deze gifstoffen, homotoxinen genoemd, prikkelen in grote mate het zenuwstelsel en verstoren de gemoedstoestand en een aantal belangrijke biochemische processen. Naast het ontgiften wordt het zenuwstelsel opgebouwd met gezonde voeding die rijk is aan natuurlijke suikers, magnesium en vitaminen van het B-complex. Bananen zijn uistekende natuurlijke antidepressiva. De banaan stimuleert de aanmaak van serotonine. Natuurlijke voedingsmiddelen hebben een krachtige genezende werking en dat mag men niet onderschatten.

Bij het behandelen van een depressie bereikt men door toepassing van Dermasegmentale reflexologie (DSR) uitstekende resultaten. Dit is een manuele behandeling gericht op de huid, het spierweefsel en het bindweefsel en heeft een reflectorische werking. Hierdoor worden spanningen en blokkades die vaak aan de basis van een depressie liggen,  opgeheven. De reflectorisch werking bij DSR gebeurt via het stimuleren van de huid, de onderhuid, de huidzenuw, het bindweefsel en het bot. Het is vooral de verhoging van de huidtemperatuur die erg gunstig is. Daardoor komt het hormoon oxytocine vrij dat als een antistresshormoon bekend staat. DSR geeft achteraf een rustgevend gevoel en maakt de patiënt stressbestendig. Daarnaast wordt de productie van endorfine gestimuleerd, een stof die bekend staat als het gelukshormoon. De behandeling heeft een antidepressieve werking. De verhoogde temperatuur is te wijten aan een betere doorbloeding. Bloed voert voedsel, warmte en zuurstof aan tot in de uiteinden van het lichaam en voert gifstoffen af. Door een intense doorbloeding functioneren de organen beter en verlopen een aantal biochemische processen optimaal. In combinatie met relaxatie (Biorelaxatie) is DSR een uitstekende therapie voor het behandelen van een depressie.

Binnen een dergelijke totale aanpak kan Sint-Janskruid een prachtige en zelfs doorslaggevende bijdrage leveren. Veel mensen maken de fout om een medicijn door een kruid te vervangen, maar dat kan niet. De werking van kruiden, kruidenextracten en kruidenpreparaten zijn niet vergelijkbaar met deze van hoog gedoseerde chemische medicamenten. Binnen een natuurgeneeskundige aanpak werken kruiden bijzonder goed. De kracht van de natuurgeneeskunde ligt in zijn totale aanpak: constitutie, temperament, dispositie en expositie vormen de vertrekbasis. Van daaruit wordt het ziektebeeld geïndividualiseerd en het therapieplan uitgewerkt. In de natuurgeneeskunde wordt altijd multi-therapeutisch gewerkt d.w.z. dat er meerdere therapieën worden gebruikt die elkaar prachtig aanvullen en zo voor een synergetische werking zorgen. Voor meer informatie over het behandelen van depressie, surf naar www.natuurgeneeskundigen.be 

19-11-14

Burn-out overkomt harde werkers

Burn-out staat in het brandpunt van de belangstelling omdat onderzoek aantoont dat de helft van de personeelsleden een risico loopt op een burn-out. Burn-out betekent opgebrand zijn, einde van zijn kracht, zich helemaal leeg voelen. Werken is een loodzware opgave geworden. Het is een aandoening die gerelateerd is aan het beroep. Een te grote werkdruk, een te grote verantwoordelijkheid en een voortduren-de druk worden in verband gebracht met het ontstaan van deze aandoening. Toch ligt hier niet de oorzaak, het zijn uitlokkende factoren. De Amerikaanse psychiater Dr. Herbert J. Freudenberger heeft deze stoornis voor het eerst beschreven in 1974. Hij stelde vast dat toegewijde en geëngageerde medewerkers van hulporganisaties en verzorgende beroepen uitgeput, prikkelbaar en kwetsbaar werden. Zij konden hun werk, waarvoor ze zich jarenlang enthousiast hadden ingezet, niet meer aan. Ze toonden tegelijkertijd een negatieve instelling tegenover de mensen die ze met zoveel liefde en toewijding gedurende vele jaren hadden geholpen. Burn-out heeft zich verspreidt onder alle beroepen en komt vooral voor bij de meest loyale medewerkers en de hardste werkers.

Burn-out is een welomschreven psychische stoornis die niet verward mag worden met depressie dat een stemmingsstoornis is, maar ook niet met stress, chronisch vermoeidheidsyndroom (CVS) of andere psychische aandoeningen. Vaak zijn er dezelfde symptomen aanwezig, maar het ziektebeeld, de oorzaak en de gevolgen liggen heel anders. Burn-out wordt omschreven als een energiestoornis, een aanpassingsstoornis of een denkneurose (DSM-IV). Onderzoekers hebben het moeilijk om juiste diagnosemodellen te ontwikkelen omdat negatieve emoties en gedrag niet altijd exact afgelijnd kunnen worden. Vanuit onze jarenlange ervaring met persoonlijkheidsanalyse is het niet zo moeilijk om vrij exact te bepalen wie aan burn-out lijdt. Een werknemer geraakt opgebrand omdat hij ononderbroken zijn beroeps-taken met een te grote gedrevenheid en enthousiasme heeft uitgevoerd. Dergelijke mensen worden in de typologie als Vuurtype omschreven. Men kan niet opbranden als er geen vuur aanwezig is. Het uitgangspunt van burn-out is de persoonlijkheid en de vatbaarheid voor deze aandoening is daarvan afhankelijk. Laten we even de persoonlijkheidstypen vermelden die voor burn-out in aanmerking komen.

 

 • Vuurtype: Dit type is zeer gedreven mensen, idealistisch ingesteld, een echte doorzetter die nooit opgeeft.
 • Vuur-Aardetype: Dit type is gedreven, streeft naar perfectie, heeft een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en legt de lat voor zichzelf en anderen erg hoog.
 • Vuur-Watertype: Dit type is begaan met het lot van de medemens, is erg behulpzaam, heeft een sterk inlevingsvermogen en is emotioneel ingesteld.
 • Vuur-Luchttype: Dit type bruist van enthousiasme, is zeer creatief en ondernemend, weet nieuwe ideeën te ontwikkelen en is inventief ingesteld.

 

Vanuit de persoonlijkheidsanalyse van deze vier typen zien we hoe deze mensen ieder op hun manier vroeg of laat opbranden. De kern van het probleem is dat zij het vuur in combinatie met een van de vier andere elementen onvoldoende beheersen en/of beheren. Ze houden dit op langere termijn niet vol en branden helemaal op. Deze mensen moeten zichzelf leren kennen en leren omgaan met de factor tijd. Er wordt op te korte tijd te veel gepresteerd en dat geeft niet altijd het beste resultaat. Er is begrip voor de werkdruk die in het bedrijfsleven door de economische omstandig-heden systematisch wordt opgedreven. Het werkritme loopt niet meer parallel met het levensritme en veel werknemers (50%) kunnen dat niet langer aan. De gevolgen van burn-out worden stilaan dramatisch zowel voor de werknemer als de werkgever. De meest voorkomende symptomen zijn:

 

·      Gebrek aan energie

·      Zich helemaal leeg voelen

·      Concentratieproblemen

·      Verzwakking van het geheugen

·      Verhoogde stressgevoeligheid

·      Cynisme of afstand nemen van het werk

·      Verlaagd zelfbeeld

·      Verminderde cognitieve vaardigheid

·      Emotionele heftigheid

·      Twijfel aan eigen competentie

·      Het gevoel gefaald te hebben

·      Besluiteloosheid

·      Hartkloppingen

·      Verhoogde bloeddruk

·      Slaapproblemen

·      Allerlei fysieke ongemakken

Als burn-out niet tijdig wordt opgevolgd, verhoogt zich het risico op een psychose, hartfalen of zelfdoding. Vrouwen zijn er meer gevoelig voor dan mannen. Burn-out mag niet onderschat en zeker niet verwaarloosd worden. Het herstel verloopt traag en men rekent op 189 dagen, dat zijn zware kosten voor het bedrijf. Vooral het aankweken van een nieuwe denk- en levenswijze is doorslaggevend, samen met een vernieuwde mentaliteit. De cliënt moet zijn energie leren doseren, m.a.w. men moet leren remmen en niet blijvend op het gaspedaal duwen. Bij burn-out zal men op zoek gaan naar professionele hulp (www.natuurgeneeskundigen.be).

30-01-14

Hyperventilatie Een klacht van vooral het aardetype

Hyperventilatie is geen ziekte maar een angst- of spanningssyndroom dat vooral het aardetype bedreigt. Het aardetype is steeds op zoek naar zekerheid en naar perfectionisme en leeft daardoor veel meer met angsten en spanningen. Uiteraard kan iedereen er aan lijden, maar het aardetype loopt een veel groter risico.

Hyperventilatie betekent letterlijk ‘over-ademen’.

Hyperventilatie is te snel en te diep ademhalen met benauwdheid en hartkloppingen als gevolg. Het te diep in- en uitademen is een fysieke paniekreactie die ontstaat tijdens een stresstoestand. Bij stress komt het lichaam in staat van paraatheid en worden een aantal fysische mechanismen, onder invloed van het sympaticus en stresshormonen, versnelt. Deze versnelde werking is nodig om de bedreiging af te slaan of er voor te vluchten. Bij hyperventilatie slaan deze mechanismen op hol en ontstaat er een fysieke chaos. Omdat men tijdens een aanval de indruk krijgt zich in een levensbedreigende situatie te bevinden, ontstaan er vaak doodsangsten. Klamme handen, bevingen, vermoeidheid, spierpijnen, darmkrampen, door de benen zakken en nog vele andere nare gevoelens treden dan op. Hyperventilatie is een goed voorbeeld van een functiestoornis.

Het aardetype is hier vanuit zijn overbezorgdheid extra vatbaar voor. Het luchttype is het meest nerveuze type, maar weet gemakkelijker met zijn stress om te gaan. Het aardetype echter stelt te hoge eisen aan het leven die hij niet altijd kan waar maken. Dit type loopt voortdurend op de toppen van de tenen, legt de lat erg hoog en leeft constant onder druk. Dat geeft een extra gevoel van onzekerheid. Lang wachten aan de kassa in de supermarkt brengt de planning in de war en ook dat zorgt voor stress. Het aardetype leeft in een vicieuze cirkel en geraakt daar niet uit. Een aanval van hyperventilatie is een poging deze vicieuze cirkel te doorbreken. Helaas trekken zij daar geen lessen uit.

Hyperventilatie is geen ziekte waarmee men moet leren leven, het is een syndroom dat de persoon zelf moet aanpakken, eventueel met behulp van een therapeut. De therapeut heeft voornamelijk een begeleidende taak. Het gebruik van chemische of biologische medicijnen heeft daar weinig invloed op. In een zakje blazen is zinvol tijdens een acute aanval, maar is geen therapie. De patiënt moet zich ervan bewust worden dat zijn klacht te maken heeft met zijn persoonlijkheid. Hij moet anders leren omgaan met zijn temperament. Daarom moet hij leren relativeren, het leven wat luchtiger opnemen en voor voldoende ontspanning zorgen. Het zo ordelijke aardetype moet zijn leven herstructureren door risico’s te durven nemen, door angsten te bestrijden en panieksituaties te voorkomen. Het is echter niet zo eenvoudig om een natuurlijke aanleg om te buigen. Daarom doet men beroep op de andere elementen die eveneens in het temperament aanwezig zijn. Het stimuleren van het element lucht brengt hier een goede oplossing. Een therapeut die vertrouwd is met de natuurgeneeskunde kan hier goede diensten bewijzen.

Hoewel werken aan zichzelf de meest doeltreffende methode is bij het behandelen van hyperventilatie, is meestal therapeutische hulp noodzakelijk. Relaxatietherapie in combinatie met ademhalingsoefeningen, zoals Biorelaxatie, is de meest aanbevolen behandeling. Men wordt er rustig van en leert de ademhaling weer spontaan gebruiken. De ademhaling geraakt meestal verstoord door spierspanningen, vandaar dat het toepassen van Dermasegmentale reflexologie (DSR) de relaxatie moet vooraf gaan of er mee worden gecombineerd. Hierbij besteedt men voldoende aandacht aan het middenrif dat reflectorisch en segmentaal terug te vinden is in C2-C4. Vooral naar de schouders toe bevinden zich zowel links als rechts twee maximaalzones, waar het middenrif een sterkere reflectie vertoont dan in de rest van de segmenten. Buik- en flankademhaling zijn onmisbaar om hyperventilatie te overwinnen. Hyperventilatie is een veel voorkomende klacht die behoort bij deze jachtige wereld. Zij kan therapeutisch ondersteund worden, maar doorslaggevend is de eigen inzet. Werken aan zichzelf is ook hier de boodschap.

 

Blog in samenwerking met:

www.europeseacademie.be

www.natuurgeneeskundigen.be en

natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be

14:21 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

13-11-13

Omgaan met kritiek en agressie, deel 2

Wat voor het uiten van kritiek betreft, geldt ook voor agressie. Het Vuur- en het Aardetype zijn het meest vatbaar voor kritiek en dus ook voor agressie. Het Watertype is gemakkelijk slachtoffer van kritiek en agressie. Het Luchttype verdedigt zich gemakkelijk of weet kritiek van zich af te houden of het te relativeren.

 

 • Vuurtype: is het meest vatbaar voor een agressief gedrag en weet helemaal niet om te gaan met agressie. Vanuit zijn impulsief gedrag is de stap naar agressie zeer klein. Als een Vuurtype in een agressieve situatie terecht komt, gaat zo iemand heftig reageren en de agressie aanmoedigen. Dat is niet zonder gevaar. Het Vuurtype moet het meest begeleid worden in omgaan met agressie.
 • Watertype: kan niet agressief zijn en voelt dit aan als een onvermogen. Van binnen ontstaat er opstand, verzet en een drang naar weerbaarheid, maar dit type kan dit onmogelijk tot uiting brengen. Het Watertype is het meest kwetsbare type en moet zich leren verdedigen. Omgaan met kritiek en agressie is voor dit type van het allergrootste belang.
 • Luchttype: moet leren kritiek en agressie ernstig te nemen. Het is voor dit type belangrijk overtuigd te geraken dat men met kritiek en agressie nuchter moet leren omgaan. Het Luchttype heeft er weinig moeite mee om agressie te relativeren of te neutraliseren, maar dit is niet altijd de goede oplossing. Bij het omgaan met kritiek en agressie is ernst en diepgang doorslaggevend, wat niet altijd gemakkelijk is voor het oppervlakkige Luchttype.
 • Aardetype: dit type moet leren inzien dat niet iedereen perfectionistisch is en zich niet aan concrete afspraken houdt of de vooropgestelde planning letterlijk uitvoert. Het Aardetype ergert zich te veel aan anderen omdat ze anders zijn. Dat kan aanleiding geven tot boosheid en op lange termijn tot agressief gedrag. Anderzijds zal het Aardetype er alles aan doen om zijn agressie binnen de perken te houden omdat de regels van wellevendheid niet worden overtreden. Het Aardetype heeft een eindeloos geduld, maar kan op zeker ogenblik toch imploderen.

 

Assertiviteit

Assertiviteit is een verzameling van technieken, hulpmiddelen en richtlijnen om zich weerbaarder op te stellen tegenover de bedreigingen van buitenaf, dus ook tegenover kritiek en agressie. We leven nu eenmaal in een bedreigde, gestresste en agressieve samenleving, maar weten daar niet altijd goed mee om te gaan. Bovendien zijn het vaak de eigen zwakheden, die in het persoonlijkheidsbeeld verscholen liggen, die verantwoordelijk zijn voor het gebrek aan weerbaarheid. Assertiviteit betekent op de eerste plaats een grondige zelfkennis, maar ook zelfacceptatie en de bereidheid om aan zichzelf te werken. Een assertief persoon is beter bestand tegen stress, kritiek en agressie. Assertiviteit mag niet vereenzelvigd worden met: 

 • opdringerigheid
 • hard zijn
 • vrijpostig
 • egoïstisch
 • extreem extravert
 • onbenaderbaar
 • onhandelbaar

Assertiviteit is vanuit de persoonlijkheid (temperament) zelfbewust opkomen, zich psychisch weerbaar opstellen om de gestelde doelen te bereiken. Assertief zijn betekent:

 • Voldoende zelfvertrouwen: om te zeggen wat men voelt of denkt zonder daarmee anderen te kwetsen of uit te dagen.
 • Duidelijke vragen: het leren formuleren van duidelijke vragen om de verlangde informatie in te winnen, m.a.w. vragen niet onbeantwoord laten.
 • Grenzen kennen: het aangeven van zijn eigen persoonlijke grenzen en dat ook duidelijk maken aan anderen.
 • Ik-vorm: durven spreken in ik-vorm en zich daarbij op zijn gemak voelen. Niet langer schuil gaan onder de woorden: we, je of men.
 • Eigen behoefte: bewust worden dat ik eigen behoeften en wensen heb, die ik wil bereiken en die kenbaar wil maken aan anderen.
 • Hulp vragen: geen moeite hebben om aan anderen hulp te vragen.
 • Niet verantwoordelijk voelen: zich niet langer verantwoordelijk voelen voor de gedachten, gevoelens en daden van anderen.
 • Eigen wil: zeg liever ‘ik wil’ in plaats van ‘ik wens’ zonder opdringerig of veeleisend te zijn.
 • Eigen fouten toegeven: accepteren dat men fouten maakt, want niemand is volmaakt.
 • Omgaan met kritiek: leren omgaan met gerechtvaardige en objectieve kritiek en daar de nodige conclusies uit trekken.
 • Omgaan met agressiviteit: weten om te gaan met agressieve mensen door zich niet te laten overdonderen, door rustig te blijven en zichzelf te zijn.
 • Negatieve invloeden: zich versterken tegen de negatieve invloeden van anderen.
 • Neen kunnen zeggen: indien het verantwoord is, moet men neen kunnen zeggen, zonder daardoor schuldgevoelens te krijgen.
 • Leren zwijgen: de mond kunnen houden wanneer dat nodig is.
 • Respect voor anderen: vol zelfvertrouwen optreden en voldoende rekening houden met de ander.

Assertiviteit is verbonden met een gevoel van objectieve eigenwaarde, zonder te overdrijven en zich egocentrisch op te stellen. Eigenwaarde berust op persoonlijkheidsvorming en sluit manipulatief gedrag uit. Streven naar macht heeft vaak te maken met onzekerheid en angst om zijn positie te verliezen. Assertiviteit is leren op een eerlijke en open wijze met elkaar om te gaan. Het is zijn doelen bereiken zonder deze af te dwingen. Door een gezonde assertieve houding te ontwikkelen veranderen we alle aspecten binnen het sociale leven. Niet alleen in een relatie, gezin of beroep staan we tegenover andere mensen, dagelijks worden we geconfronteerd met zoveel mensen om ons heen. Het maakt niets uit of dat aan de kassa van een warenhuis is, een loket op het gemeentehuis of een sociale dienst, een kantoor of in het openbaar vervoer. We ergeren ons ontzettend aan het gedrag van anderen, maar vergeten dat we vaak zelf de schuld zijn omdat we ons niet voldoende assertief gedragen. Mensen zijn vaak stressoren en er zich aan ergeren is een vorm van stress.

 

Typologie en assertiviteit

Het ligt voor de hand dat de introverte types, het Water- en het Aardetype, weinig assertief zijn. Het Watertype omdat het niet durft en het Aardetype omdat assertief gedrag aanleiding zou kunnen geven tot het overtreden van leefregels. Op enkele uitzonderingen na hebben alle aangehaalde aspecten van assertiviteit te maken met beide temperamenten. De extroverte types, het Lucht- en het Vuurtype, zijn van nature assertief. Bij hen is het probleem eerder dat zij zich te sterk verdedigen, zich opdringen, te hoge eisen stellen of alles proberen af te dwingen. Assertief zijn betekent dat men voldoende lucht en vuur heeft in het temperament. Het Watertype heeft behoefte aan meer vuur en het Aardetype aan meer lucht.

 • Vuurtype: moet leren omgaan met zijn impulsiviteit, agressie, zijn drang naar dominantie en macht. Hier krijgt assertiviteit bijna een omgekeerde inhoud.
 • Watertype: stelt zich door zijn ingetogenheid en gebrek aan realiteitsgevoel erg kwetsbaar op bij het leggen van sociale contacten. Bovendien kan dit type moeilijk neen zeggen, is altijd op zoek naar erkenning, waardering en emotionele voldoening. Dit kwetsbare type lijdt daarom veel gemakkelijker aan stress, negatieve emoties en psychische spanningen en kan daardoor moeilijker omgaan met kritiek en agressie. Vooral het gebrek aan zelfvertrouwen is doorslaggevend.
 • Luchttype: legt gemakkelijk contact, is vrolijk in de omgang, kan gemakkelijk relativeren en heeft weinig behoefte aan assertiviteit. Toch wordt dit type gekenmerkt door nervositeit, stressgevoeligheid en oppervlakkigheid.
 • Aardetype: is door zijn terughoudendheid even kwetsbaar. Het Aardetype is altijd op zoek naar zekerheid en veiligheid en als hieraan wordt getwijfeld geraakt het snel in paniek. Vooral zijn achterdocht maakt dit type erg kwetsbaar. Zijn afstandelijke houding tegenover andere personen leidt gemakkelijk tot conflicten omdat hartelijkheid en vertrouwen ontbreken. Streven naar perfectionisme zorgt voor faalangst en ontevredenheid, wat aanleiding geeft tot stress en spanningen.

 

Tips voor een assertief gedrag

Het Watertype en het Aardetype hebben de meeste hulp nodig om assertief te zijn en daardoor beter om te kunnen met kritiek en agressie. We geven hier enkele vastgeroeste opvattingen die bij het Water- en Aardetype dringend dienen te veranderen, wil men minder kwetsbaar zijn en beter kunnen omgaan met kritiek en agressie.

 

 Watertype

 • Ik moet proberen aardig te zijn: maar dat is niet zo, u bent aardig.
 • Ik wil dat mensen me aardig vinden: waarom? u bent het toch.
 • Ik presteer niets: me dunkt, kijk eens naar uw prestaties!
 • Ik zal nooit de leiding op mij kunnen nemen: akkoord, u bent geen leiderstype maar u kunt mensen goed begeleiden en hun voldoende aandacht geven.
 • Ik mag nooit iemand kwetsen: zo snel kwetst u niemand, mensen kunnen tegen een stoot.
 • Ik mag nooit mijn gevoelens laten blijken: waarom niet? Gevoelens zijn er om te uiten. Bovendien zijn gevoelens universeel en voor iedereen begrijpbaar.
 • Ik mag niet boos worden: soms is het nodig om eens boos te worden anders moet u voortdurend het onderspit delven.
 • Ik kan er niet tegen als iemand gekwetst wordt: dat is niet prettig, maar u moet u daartegen verzetten.
 • Ik mag niemand iets weigeren: waarom niet? U kunt de hele wereld niet helpen. Als u beleefd iets weigert en de reden opgeeft, zal niemand u dat kwalijk nemen.
 • Ik mag de waarheid niet vertellen: soms kan het nuttig zijn iets te verzwijgen, maar dat mag niet een vaste regel worden. Zonder de waarheid komt u nergens.
 • Mijn behoeften zijn niet belangrijk: ze zijn even belangrijk als die van anderen. U hebt het recht te ijveren voor uw eigen behoeften.


Aardetype

Ik kan niet tegen veranderingen: u moet beseffen dat er veranderingen kunnen optreden en u moet u daartegen verzetten.  

 • Ik moet weten waar ik aan toe ben: dat is uw volle recht, maar het mag geen obsessie worden.
 • Ik zou te emotioneel kunnen lijken: emoties uiten is geen zwakheid, maar een grote menselijke waarde die iedereen waardeert.
 • Ze zouden van me kunnen profiteren: als u op uw hoede bent, is de kans erg klein.
 • Ze zouden een hekel aan me kunnen hebben: dat is een veronderstelling en die is niet reëel.
 • Ik mag niet laten merken dat ik gekwetst ben: Waarom niet? Laat het juist zien dan kan het bijgepraat worden.
 • Ik mag mijn gevoelens niet laten blijken: niemand kan zijn gevoelens echt verbergen, ze hebben u toch snel door.
 • Ik mag geen risico’s nemen: risico’s nemen is nog niet roekeloos zijn. Zonder risico’s te nemen gaat u niet veel bereiken.
 • Ik mag niet vragen om wat ik wil: dat mag u zeker, dat recht hebt u en dat moet u ook doen.

 

Besluit

Omgaan met kritiek en agressie kunt u leren door te beginnen met een goede temperamententest. Het temperament is immers de persoonlijkheid. Zo leert u zichzelf kennen en u spoort uw eigen zwakheden op. Leer uzelf accepteren. Van daaruit kunt u werken aan uzelf. Assertiviteit is een goed hulpmiddel om beter om te gaan met kritiek en agressie. Als u tot het Watertype behoort, moet u het element vuur, dat bij u zwak is vertegenwoordigd, versterken. Het Aardetype moet het element lucht in zijn temperament versterken.

 

Blog in samenwerking met:

www.europeseacademie.be

www.natuurgeneeskundigen.be en

natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be

 

 

15:11 Gepost door Jan Dries in Stressbeheersing, Typologie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-11-13

Omgaan met kritiek en agressie vanuit de typologie en assertiviteit

De huidige samenleving is gekenmerkt door het snel en veelvuldig uiten van kritiek en agressie. Dat wijst op een open samenleving waar mensen hun gevoelens niet verdringen en voor hun mening durven uitkomen. Het wordt echter vervelend als de kritiek ongegrond is en de agressie de vorm van een bedreiging aanneemt. Omgaan met kritiek en agressie is enerzijds zich aanpassen aan maatschappelijke veranderingen en anderzijds zich leren verdedigen tegen kritiek en agressie. Omgaan met kritiek en agressie houdt in dat wij eerst deze begrippen nader gaan bekijken.

 

Kritiek

Kritiek betekent ‘beoordeling’. Het beoordelen van de waarde, de kwaliteit, de positieve of de negatieve hoedanigheden van iets of iemand. Er is zowel positieve als negatieve kritiek.

 

Positieve kritiek

Positieve kritiek is objectief en opbouwend en houdt in dat de beoordeling tot doel heeft een juiste waarde te bepalen en daardoor erg behulpzaam kan zijn. Kritiek geven op iemand zijn slordig gedrag is positief omdat daardoor bijsturing mogelijk is.

 

Negatieve of afbrekende kritiek

Is subjectief en heeft niet als doel iemand behulpzaam te zijn, maar eerder om een persoon te benadelen. Negatieve kritiek is vaak ongegrond en wordt gemakkelijk met opzet gegeven om iemand te kleineren, te pesten of te benadelen.

 

Uiting van afkeuring

Kritiek betekent, in engere zin, het aanwijzen van gebreken in iets, een uiting van afkeuring of ongenoegen. Indien dit goed bedoeld is, kan men daar geen bezwaar tegen hebben. In een open samenleving heeft de mens het recht om zijn afkeuring of ongenoegen te uiten.

 

Crisis

Kritiek kan ook in verband gebracht wordt met een crisis zoals bij een ziekte, ‘zijn toestand is kritiek’. Iemand verkeert in een kritische situatie, in een ernstige of gevaarlijke toestand.

 

Kritiekloos

Sommige mensen uiten geen kritiek, ze laten alles over zich heen gaan. Iets kritiekloos aanvaarden of overnemen. Ze denken weinig na of zijn snel tevreden met iets of iemand. Dat is uiteraard niet goed.

 

Kritisch zijn

In een samenleving die nogal opdringerig is en waar men overspoeld wordt met informatie is het goed dat men kritisch is ingesteld. Bovendien schuilt in de samenleving veel gevaar. Kritisch zijn kent zowel een positieve als een negatieve kant. Mensen die positief kritisch zijn ingesteld lopen minder kans bedrogen te worden, zijn minder ontgoocheld en gaan gemakkelijker door het leven. Er zijn een aantal uitdrukkingen bekend zoals:

 

 • Kritische geest
 • Kritische blik
 • Iemand kritisch gadeslaan
 • Kritisch inzicht
 • Kritische opmerkingen
 • Geoorloofde kritiek

 

In negatieve zin betekent kritisch zijn: overmatig en voortdurend kritiek uiten. Geen oog hebben voor de positieve aspecten, alleen het slechte naar voren brengen. Mensen die kritisch zijn vanuit een negatieve instelling brengen enorm veel schade toe. Zij zijn zich vaak niet bewust van de vernietigende gevolgen van hun onverantwoorde daden.

 

Agressie

Agressie wordt in de psychologie beschreven als een plotse, onbeheerste gedragsverandering, meestal naar aanleiding van een kritische situatie. Agressie kan ernstige vormen aannemen zoals verkeersagressie of agressie in het openbaar vervoer. Onze samenleving kent veel vormen van agressie en onderzoekers stellen vast dat de intensiteit van jaar tot jaar toeneemt. Agressie speelt zich ook af in het beroeps- of privéleven, vandaar dat iedereen er in zekere mate mee wordt geconfronteerd.

 

Positieve agressie

Heftigheid, bewogenheid en gemakkelijk op te roepen agressief gedrag, maken deel uit van het dagelijkse leven. Agressie dient als zelfbescherming of bescherming van een collectieve verantwoordelijkheid zoals een groep. Als een agressor een land aanvalt zal het leger met hartstochtelijke heldhaftigheid zijn grondgebied verdedigen. Agressie is een natuurlijk vermogen om een vijandelijke aanval af te slaan, dat gebeurt op het ogenblik dat men benadeeld wordt of als er iets wordt afgenomen. Een baby die heftig om voedsel vraagt en daarbij steeds meer opgewonden geraakt, uit een noodzakelijk agressief gedrag. Een kind wordt agressief als zijn speelgoed wordt afgenomen. Agressie is een natuurlijk verdedigingsmechanisme in een vijandelijke omgeving. Verkeersagressie ontstaat als de weggebruiker de indruk krijgt dat zijn pas wordt afgesneden, onvoldoende ruimte krijgt om zijn wagen te besturen. Agressie wordt gemakkelijk uitgelokt tijdens een discussie, als iemand zich zwaar benadeeld voelt of in zijn eer is gekrenkt. Krenken staat in verband met beledigen, kwetsen, vernederen, grieven, verdriet aandoen en wordt gemakkelijk met agressie beantwoord.

 

Negatieve agressie

Agressie wordt als gedragsstoornis omschreven als de aanval impulsief en ongemeen heftig is, onbeheerst, woede wordt geuit die regelmatig terugkeert. Bij positieve agressie reageren we op reële feiten. Als ons iets wordt aangedaan reageren we daar bewust heftig op, maar de situatie blijft beheersbaar. Bij negatieve stress schat men de situatie verkeerd in en ligt de reactie buiten iedere verhouding. Agressief gedrag is bijna altijd gekoppeld aan angst. Angst om zijn doel niet te kunnen bereiken, angst om zijn positie te verliezen, angst beledigd te worden enz.

 

We bespreken schematisch het agressieve gedrag.

 • Impulsief: de reactie treedt plots op zonder enige voorbereiding of overleg.
 • Ongemeen heftig: de reactie overtreft alle verwachtingen.
 • Onbeheersbaar: de agressor kan zich niet beheersen, de drang om te reageren is sterker dan hemzelf.
 • Woede: agressie gaat over in razernij, in blinde woede, buiten zichzelf zijn.
 • Driften: agressie wordt door driften gestimuleerd omwille van een instinctieve drang naar levensbehoud. Op dezelfde manier reageert de agressor ook op andere terreinen.

 

Agressieve samenleving

Omdat de moderne samenleving een verhoogde concentratie van bevolking kent, is de kans op agressief gedrag sterk vergroot. We leven met te veel mensen op een te kleine plek, vooral in de grote steden of op drukke plaatsen zoals een luchthaven, een station, een supermarkt, een sportstadion, enz. Teveel verkeer op te smalle en onaangepaste wegen leidt eveneens tot verkeersagressie.

Het financiële aspect speelt ook een grote rol bij het uitlokken van agressie. Wie over te weinig geld beschikt en zijn koopgedrag daar niet op aanpast, heeft de neiging agressief te worden. Hij voelt zich in zijn bedreigde situatie tekort gedaan. Het uitblijven van een oplossing, de traagheid van de hulpverlening, moeilijk oplosbare problemen geven vaak aanleiding tot agressie. Iedere conflictsituatie kan uitmonden in agressie. Onze samenleving is erg explosief, vandaar de toename van agressie. Agressie is een van de grootste maatschappelijke problemen en een ware bedreiging voor de toekomst.

 

Leren omgaan met kritiek 

Aan de ene kant moeten wij kritisch zijn om ons te verdedigen en aan de andere kant moeten we weten hoe we met kritische en agressieve mensen of situaties moeten omgaan. Het is opvallend dat we vrij individueel omgaan met kritiek en agressie. Dat heeft te maken met de aangeboren persoonlijkheid of het temperament. De uitdrukking ‘ieder vogel zingt zoals hij gebekt is’ kan hier letterlijk worden toegepast.

 

Typologie

Typologie is de wetenschap die zich bezig houdt met het bepalen van het temperament. De typologie van Galenus, die bijna tweeduizend jaar oud is, is de meest bekende en betrouwbare methode. Ze werd geactualiseerd en aangepast aan de behoefte van de moderne mens. Deze methode steunt op de leer van Empedokles en legt een verband tussen de vier temperamenten en de vier elementen. Tegenover het element Vuur staat het element Water, zoals het element Lucht staat tegenover het element Aarde. De fysieke eigenschappen van een element stemmen overeen met de persoonskenmerken van datzelfde element.

 

 • Vuur: is warm, heftig en onweerstaanbaar, terwijl het Vuurtype een warme en gedreven persoonlijkheid is met een sterk doorzettingsvermogen. Is door en door eerlijk, houdt vast aan principes, gaat recht door zee, is idealistisch ingesteld en neemt graag de leiding.
 • Water: bezit tegenovergestelde eigenschappen en is koud, sijpelt onopgemerkt door dikke muren of slingert al kronkelend door de rivierbedding terwijl het Watertype een koel, rustig en in zichzelf gekeerd type is. Hecht veel belang aan gevoelens, is erg behulpzaam en zegt niet gemakkelijk ‘neen’.
 • Lucht: is ruimte, is vochtig, doorzichtig, beweeglijk terwijl het Luchttype erg sportief is ingesteld, zich heel gemakkelijk beweegt, snel is in denken en handelen, van vrijheid houdt en risico’s durft te nemen. Het Luchttype is een vlotte prater, legt gemakkelijk contact en heeft veel vrienden.
 • Aarde: is vast, stabiel, droog en onveranderlijk terwijl het Aardetype houdt van zekerheid, vaste gewoonten, houdt zich aan de planning, is een perfectionist, een harde werker, houdt van concrete zaken, gezond verstand en is erg betrouwbaar. Het Aardetype is beleefd, afstandelijk, zal niemand kwetsen maar kan hard zijn voor zichzelf en de anderen.

Het is niet moeilijk om hier uit af te leiden dat bepaalde personen heel anders met kritiek en agressie omgaan. Het Vuurtype zal eerder de neiging hebben om zich agressief te gedragen, terwijl het Watertype gemakkelijk slachtoffer van kritiek en agressie wordt.

 

Kritische instelling

Het ene type is kritischer ingesteld dan een ander type. Aan de hand van de typologie is het gemakkelijk om het gedrag van een persoon in te schatten en na te gaan hoe iemand reageert op bepaalde situaties.

 

 • Vuurtype: is erg kritisch ingesteld en heeft gemakkelijk de neiging tot negatieve en afbrekende kritiek. Dit type reageert onmiddellijk en krachtig op iedere situatie die al dan niet vatbaar is voor kritiek. De kritiek kan ongemeen hevig en verpletterend zijn. Het Vuurtype aanvaart geen kritiek van anderen.
 • Watertype: is weinig of niet kritisch. Dit type gaat daarom niet met alles akkoord, maar heeft wel moeite met het uiten van kritiek. Het Watertype zegt niet gemakkelijk zijn gedachte of komt niet uit voor zijn mening. Het Watertype wordt gemakkelijk slachtoffer van kritiek. Door zijn terughoudendheid, zijn gesloten karakter, zijn traagheid wordt het gemakkelijk het voorwerp van kritiek. Hij uit zijn kritiek op anderen op een eerder heimelijke wijze, geeft steken onder water. Het Watertype is gevoelig voor kritiek, maar slaat niet onmiddellijk terug, hij overweegt zijn strategie.
 • Luchttype: is kritisch ingesteld en doet dat op een speelse wijze, met veel woorden. Dit type zal kritiek gemakkelijk combineren met spot, eventueel zelfspot. Negatieve kritiek komt gemakkelijk over als pesterij of kleinering, de tegenstrever voelt zich vernederd. Het Luchttype probeert altijd op een subtiele wijze kritiek te brengen en heeft niet de bedoeling te kwetsen. Als dit type bekritiseerd wordt lacht het de kritiek weg en zal zich op een geraffineerde wijze verdedigen.
 • Aardetype: is kritisch ingesteld vanuit een soort wantrouwen. Bij het Aardetype geldt de absolute zekerheid en alles wat zekerheid en veiligheid in gedrang kan brengen, wordt gewantrouwd. Het Aardetype accepteert alleen wat bewezen wordt, wat heel concreet is en staat van daaruit heel kritisch tegenover alles. Het Aardetype accepteert niet gemakkelijk kritiek, voelt zich daardoor vanuit zijn perfectionistische instelling, gekwetst. Hoe kan men kritiek hebben op iemand die tot de uiterste perfectie gaat? Het Aardetype uit gemakkelijk kritiek op de onvolmaaktheden, de slordigheid of de onverschilligheid van anderen binnen zijn omgeving.

Omgaan met kritiek kan alleen vanuit de bijsturing van het eigen temperament. Er bestaan talrijke tips om daar mee om te gaan.

 

Volgende week zullen we nader ingaan op het onderwerp: ‘Leren omgaan met agressie’.

 

Blog in samenwerking met:

www.europeseacademie.be

www.natuurgeneeskundigen.be en

natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be

 

 

 

21:00 Gepost door Jan Dries in Stressbeheersing, Typologie | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

18-05-13

Mindfulness onder vuur

Onder deze titel publiceerde de krant ‘De Standaard’ van 16 mei ‘13 (B) een uitgebreid artikel over dit onderwerp, terwijl Canvas (B) diezelfde avond een vrij lange reportage hieraan heeft gewijd. Mindfulness is een meditatietechniek die zijn wortels heeft in het boeddhisme, maar wordt er meteen aan toegevoegd, niets met het boeddhisme heeft te maken. Men heeft geen Boeddhabeeld of wierookstokjes nodig om deze methode te beoefenen. Mindfulness is een methode die in Amerika werd ontwikkeld en is een mix van Oosterse wijsheid en Westerse nuchterheid. Over de zin en onzin van meditatie kan gediscussieerd worden, er zullen altijd voor- en tegenstanders zijn. Het probleem ligt veel dieper.

Mindfulness is een hype die gedragen wordt door een goed lopende marketingmachine en wordt met verdoken dwang aan de bevolking opgedrongen. Deze reportage maakte duidelijk dat de invloed van een hype onvoorstelbaar groot kan zijn. Psychiaters, artsen, psychotherapeuten, universiteiten, ziekenhuizen, gevangenissen en scholen lopen er warm voor. Een nuchtere professor in de reportage keurde de methode niet af, maar relativeerde ze sterk en wees terecht op de beperkte therapeutische mogelijkheden, zeker bij depressie en andere psychische en psychiatrische aandoeningen. Historisch gezien is meditatie gerelateerd aan godsdienst. Veel religieuze gebruiken hebben een meditatieve werking. Nu de kerken leeg lopen is er blijkbaar vanuit een zekere heimwee behoefte ontstaan aan een andere manier om de geestelijke honger te stillen en is het offerblok nu vervangen door een bankrekening.

Mindfulness betekent ‘achtzaamheid’ of ‘indachtigheid’ en wordt ook wel ‘Aandachtstraining’ genoemd. Zoals alle Oosterse meditatietechnieken is ook Mindfulness gestoeld op bewustzijnsverhoging met de bedoeling het lichaam te overstijgen zodat de geest met volle kracht kan benut worden tot spirituele verrijking. Mindfulness is bewust de aandacht vestigen op iedere fysieke sensatie om zo het lichaam onder controle te krijgen zoals bij hun bodyscan. Veel aandacht gaat naar de ademhaling om tot beheersing te komen. Het gaat hier om bekende typische Oosterse technieken terwijl we in de Westerse technieken naar bewustzijnsverlaging streven en naar een spontane werking van het lichaam. De Oosterse meditatietechnieken streven naar een absolute fysieke beheersing door heel bewust aandacht te vestigen op het lichaam. Het is immers de bedoeling om een scheiding tussen lichaam en geest te bereiken in tegenstelling tot wat in hun literatuur beschreven staat. Er is hier duidelijke een contradictie tussen techniek en doelstelling.

In de Westerse relaxatietechnieken, zoals hypnose, autogene training, Biorelaxatie en andere ontspanningstechnieken doet men juist het omgekeerde en streeft men naar bewustzijnsverlaging door het mentale zoveel mogelijk uit te schakelen om de geest te ontspannen en te laten leeglopen. Veel aandacht gaat naar het hier en nu. Tegenover ‘indachtigheid’ de essentie van Mindfulness spreken wij van ‘gedachteloosheid’. Door de gedachten stil te leggen ontstaat er een betere doorbloeding van de hersenen en komt er enorm veel energie vrij wat een positieve invloed heeft op de immuniteit. Daarnaast komen het stress- en het ontspanningsmechanisme, die zich eveneens in de hersenen bevinden, in evenwicht. Relaxatie is wetenschappelijk grondig bestudeerd en biedt binnen haar doelstelling veel mogelijkheden op het vlak van stressbeheersing en heeft een gunstige invloed op de gezondheid. Relaxatie kan ondersteunend ingeschakeld worden bij ieder genezingsproces, maar vervangt de therapie niet. Het is een totaal andere benadering dan Mindfulness.

Relaxatie en meditatie zijn niet direct met elkaar vergelijkbaar, maar er zijn punten van overeenkomst. Uit de reportage blijkt dat Mindfulness vooral als ontspanningstechniek wordt toegepast en nauwelijks als een vorm van meditatie. Het resultaat dat aan Mindfulness wordt toegeschreven is enkel te verklaren vanuit zijn ontspannend effect. De reportage heeft getoond dat Mindfulness niets anders is dan een tweederangs relaxatie. De taal van de trainer is louter mentaal gericht, er wordt geen gebruik gemaakt van intonatie, noch van woordherhaling. In plaats van de geest te ontspannen wordt ze geactiveerd door voortdurend ‘indachtig’ te zijn.

Deze reportage bevestigt dat de hype het gehaald heeft boven de kritische geest. We staan verrast dat zoveel goed opgeleide mensen zich laten meesleuren door een gecommercialiseerde methode die aansluit bij de supermarktcultuur. In een jaar tijd werden er wereldwijd driehonderd boeken over dit onderwerp gepubliceerd. Dr. David Dewulf, die deze methode in België leidt, zit aan zijn vijftiende boek. Mindfulness zal, net als vele andere Oosterse meditatietechnieken een zekere waarde hebben, maar men moet niet overdrijven en iedere vorm van geheimzinnigheid ontkrachten. De reportage toonde aan dat een onderzoek aan de universiteit van Gent heeft uitgewezen dat een groep die naar een sprookje had geluisterd betere meetresultaten haalden dan de beoefenaars van Mindfulness. Gelukkig waait iedere hype weer over.

19:08 Gepost door Jan Dries in Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-10-07

De scharrelkip beheerst haar stress!

1795230u12792948u16498040


 

Australische onderzoekers zijn van mening dat het niet veel uitmaakt of kippen buiten vrij rondscharrelen of met zijn duizenden opgesloten zitten in legbatterijen. De professoren kwamen tot de vaststelling dat in beide gevallen het niveau van corticosterone, een hormoon dat geproduceerd wordt bij stress en angst, even hoog lag. We kunnen twijfelen aan de objectiviteit van dit onderzoek omdat we niet weten wie de opdrachtgever is. Het maakt veel uit of dit onderzoek werd uitgevoerd als argument om de kwellende legkipbatterijen te relativeren of door een dierenrechtenorganisatie die deze brutaliteit aan de kaak stelt. In ieder geval is de conclusie, die men meteen trekt, voorbarig en onwetenschappelijk. Er zijn verschillende soorten stress en stresstoestanden die niet meteen met elkaar kunnen worden vergeleken. De natuurlijke stress bij scharrelkippen is helemaal niet gevaarlijk. Stress is een levensreddend mechanisme dat nodig is om zich tegen de gevaren van buitenaf te beschermen.

 

De onderzoekers wekken zelfs de indruk  dat scharrelkippen bloot gesteld zijn aan stress die kippen uit de legbatterij niet kennen. Een van de onderzoekers zegt: ‘Ze hebben buiten geen bescherming en zijn daarom voortdurend bang om belaagd te worden door een vijand. Je kunt dat ook zien: als er een schaduw over hen heentrekt, is dat vaak al genoeg om ze in paniek te brengen.’ Hoe durft Prof. Dr. Jeff Downing van de universiteit van Sydney dergelijke conclusies te trekken en daarmee toe te geven niets over stress af te weten. Vermoedelijk wil hij hiermee verwarring in de wereld van de consument sturen om deze aan te zetten eieren te kopen van kippen uit de legbatterijen. Hiermee proberen deze onderzoekers het al jarenlange protest van dierenactivisten te ontzenuwen.

 

Ieder levend wezen is verbonden aan een omgeving en staat onder invloed van omgevingsfactoren. De natuur heeft daarom een mechanisme ontwikkeld, dat stressmechanisme wordt genoemd, om zich hiertegen te beschermen. Een kip hoort tot de hoenderachtige vogels die tot de granivoren of graaneters worden gerekend. Graan is het zaad van grassen die op de vlakte groeien. Wilde kippen zijn daardoor voor hun voedsel aangewezen op de open vlakte wat uiteraard een gevaarlijk gebied is. Daarom bezitten zij een krop waarin de snel verzamelde graankorrels onverteerd worden opgeslagen om weer veilig de vlakte kunnen verlaten. De vertering vindt achteraf in veilige gebieden plaats via de spier - en kliermaag.

 

Hoewel de scharrelkip veilig in het hok of in de directe omgeving het voedsel vindt en niet meer de open vlakte hoeft in te vliegen, blijft de bedreiging van buitenaf bestaan. Zonder natuurlijke stress is geen leven mogelijk. Als er een schaduw over hun neerstrijkt, zoals Jeff Downing aangeeft, wordt meteen het stressmechanisme ingeschakeld en stijgt het niveau van de corticosterone, maar wat de onderzoeker er niet aan toevoegt is dat dit niveau vrij snel weer daalt zodra de schaduw is verdwenen. Er zijn meerdere stressoren die tot het leven van de scharrelkip horen, maar de kip weet zijn stress te beheersen en heeft daar verder geen last van. Een kip heeft veel van zijn beweeglijkheid en vooral van zijn vliegvaardigheden verloren, maar is voldoende in staat zich tegen de dagelijkse stress, die nu eenmaal bij een kippenleven horen, te verdedigen.

 

Kippen in een legbatterij leven in een onnatuurlijke omgeving, zitten letterlijk gevangen in enge metaaldraden kooien waar iedere vorm van vrijheid onbestaand is. Hun leven is beperkt tot eten van voorgeschoteld voer, het deponeren van de ontlasting en het leggen van het dagelijkse ei. Voldoet ze daar niet meer aan, wordt ze afgemaakt omdat ze onproductief is. Deze kippen verliezen hun wezenlijk bestaan en leven voortdurend onder stress. Ze zijn zodanig agressief dat ze hun soortgenoten proberen aan te vallen. Als oplossing wordt de snavel ingekort. Deze kippen leven in chronische stress en hebben niet de gelegenheid om zich te herstellen van de gevolgen van stress. Muziek of licht wordt ingeschakeld om dit helse bestaan dragelijk te maken. Het is onbegrijpelijk dat in de 21ste eeuw dergelijke barbaarse praktijken zijn toegestaan.

 

Onderzoek, onder de leiding van de bekende Duitse onderzoeker Prof. Dr. Popp, heeft aangetoond dat eitjes van scharrelkippen gezonder zijn omdat ze rijk zijn aan biofotonen of lichteenheden. De eitjes van kippen uit legbatterijen waren echter van lage kwaliteit en er waren nog nauwelijks biofotonen in terug te vinden. De conclusie van de onderzoekers was: gelukkige kippen leggen gezonde eitjes.

 

Scharrelkippen en kippen uit de legbatterij mogen dan nog een even hoog niveau hebben van het stresshormoon, het gaat hier om een andere vorm van stress en vooral om het verschil in het beleven van de stress. Een kip heeft niet alleen een stressmechanisme maar ook een ontspanningsmechanisme. De scharrelkip wordt af en toe in staat van paraatheid gebracht bij een of andere reëel of schijngevaar, maar leeft op andere momenten gelukkig en ontspannen. De kip in de legbatterij leeft constant onder stress en kent nooit een moment van diepe rust of ontspanning. Het gevoel met duizenden in zo’n kleine ruimte opgesloten te zitten, is voor het korte leven van de kip een foltering. Om dit te beseffen hoeft men geen professor te  zijn, geen onderzoeker, niet verbonden te zijn aan een of andere universiteit. Ieder mens met gezond verstand beseft dit.

11:35 Gepost door Jan Dries in Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kip, stress |  Facebook |

29-06-07

ADHD, het onrustige kind

esp10240esp10319

Steeds meer kinderen krijgen het etiket ADHD opgeplakt. In de Westerse wereld zijn onderzoekers, psychiaters, psychologen en pedagogen ijverig op zoek naar de oorzaak van dit verschijnsel. ADHD kinderen zijn onrustig, wispelturig, angstig, weten geen raad met zichzelf, hebben concentratieproblemen, gedragen zich vaak onhandelbaar en kennen veel opvoedingsproblemen. Niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders en leerkrachten is het een zware opgave. 

 

ADHD is in ieder geval een complex fenomeen en het lijkt vreselijk moeilijk te zijn om een onderscheid te maken tussen de oorzaak en uitlokkende factoren. Het is zo goed als zeker dat er een verband bestaat tussen ADHD en voeding. ADHD kinderen  leiden vaak aan een gemaskeerde allergie d.w.z. dat ze overgevoelig zijn voor bepaalde voedingsstoffen maar daar niet direct op reageren. Het komt niet tot een allergische reactie maar wel tot een sluimerende toestand die deze kinderen onrustig maakt. Anderzijds stellen we vast dat binnen eenzelfde gezin, waar een gelijkvormig eetpatroon wordt toegepast, het ene kind ADHD heeft en de anderen niet. Het is niet het verkeerde voedingspatroon dat de oorzaak is maar wel de overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen bij sommige kinderen. Hier volgt de cruciale vraag: waarom is men overgevoelig en leidt deze overgevoeligheid naar ADHD? Hierop weet niemand het antwoord.

 

Er wordt gewezen naar de invloed van het vervuilde milieu. Wij beseffen nauwelijks in welke mate ons milieu is aangetast. Vermoedelijk zijn er kinderen die vatbaarder zijn voor de gifstoffen die we dagelijks inademen of via de voeding binnen krijgen. Als milieuvervuiling denkt men ook aan roken, parfums, chemische geurverdrijvers en onderhoud- en verzorgingsproducten die chemicaliën en andere substanties bevatten. Frisdranken, Cola, ketchup, industriesuikers, zoetstoffen, fastfood, junk food enz. horen tot de kritische producten. Volgens sommige onderzoeken zou 80% van de ADHD kinderen overgevoelig zijn voor koemelk en gluten (volle graanvoeding). Bij jonge criminelen zou dat zelfs 90% zijn. Men kan het ADHD probleem niet eenzijdig benaderen vanuit de gemaskeerde allergie, er is hier meer aan de hand. Vermoedelijk gaat het hier om uitlokkende factoren en blijft de echte oorzaak onbekend.          

 

In studies over ADHD wordt nauwelijks gesproken over de evolutie van het onrustig kind. Hoe wordt een ADHD kind volwassen en hoe komt het op bepaalde leeftijd toch tot een draaglijke onrust. Welke levensfasen zijn het meest kritisch? Meer informatie over deze aspecten kunnen de inzichten verruimen. Het gebruik van medicijnen krijgt steeds meer kritiek en in sommige  kringen zelfs heftig kritiek. Medicijnen geven zonder de diepere oorzaak te kennen is niet altijd verantwoordelijk. Pedagogen wijzen er op dat er ook opvoedingsfouten worden gemaakt waardoor het probleem nog erger wordt en de genezing bemoeilijkt. Ouders hebben geen ervaring met een ADHD kind, en pakken het vaak verkeerd aan of wachten te lang met professionele hulp in te roepen. Op het vlak van opvoeding, begeleiding en psychische en emotionele ondersteuning kan veel bereikt worden, meer dan men zou vermoeden.

 

Vanuit de natuurlijke gezondheidszorg hebben we een aantal adviezen. Zo heb ik ouders altijd aangeraden om te kiezen voor een zuivere voeding: geen cola of frisdrank in huis, geen gekleurd snoepgoed, geen waardeloos voedsel. Het is geen gemakkelijke opdracht om voedingsmiddelen op te sporen waar dergelijke kinderen overgevoelig voor zijn. Toch heeft men geen andere keuze. Geef het kind gedurende twee à drie weken geen melk of melkproducten zodat alle melkresten uit het lichaam verwijderd zijn. Ga na of het kind tijdens deze periode opvallend rustiger is geworden. Indien dit zo is, kan dit wijzen op een overgevoeligheid voor melk. U kunt na deze drie weken het kind opnieuw melk en melkproducten laten gebruiken. Als u een verhoogde onrust vaststelt, mag u er zeker van zijn dat er sprake is van overgevoeligheid, zonder dat het tot een allergische reactie komt. U kunt dezelfde controle uitvoeren met alle voedingsproducten op basis van rogge, tarwe, haver, gerst en gierst en dit vergelijken met rijst, maïs en boekweit, die glutenvrij zijn. Het zijn de landbouwproducten zoals melk en granen die voor overgevoeligheid zorgen.

 

Weer andere onderzoekers leggen een verband tussen ADHD en Omega 3 vetzuren en willen het hele probleem met lijnzaadolie oplossen. Lijnzaadolie is zeer rijk aan Omega 3 vetzuren en heeft het gebruik van visolie verdrongen. Sommige wijzen dan weer op een te kort aan zink en vit. B6, hoewel dit kan betwijfeld worden omdat zink rijkelijk voor komt in vele voedingsmiddelen. Weer anderen zijn er van overtuigd dat ADHD een gevolg is van inentingen. Een complex probleem als ADHD lost met niet op met een pilletje, maar ook niet met een voedingssupplement of een capsule lijnzaadolie of visolie. Opvoeding, vrije tijdsbesteding, stressbeheersing, leren omgaan met agressie, afleiding, aangepaste leermethode, schoon milieu, gezonde voeding en vermoedelijk nog vele andere factoren spelen een rol in de strijd tegen ADHD.

 

11:04 Gepost door Jan Dries in Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, adhd, kinderen, stress |  Facebook |

27-06-07

Burn-out of opgebrand zijn

1773079V3008045V3008027

Het burn-out syndroom slaat niet van de ene op de andere dag toe. Het is een sluipend proces dat zich voordoet bij mensen die heel intens met hun beroepsleven bezig zijn. Aanvankelijk dacht men dat burn-out alleen voorkwam bij mensen met een sociaal of verzorgend beroep, maar nu blijkt dat in alle beroepen slachtoffers vallen. Het is vreemd dat alles wat deze mensen met zoveel enthousiasme en toewijding hebben gedaan, nu weg valt. Ze kunnen hun werk niet meer aan, worden geïrriteerd als ze er in contact mee worden gebracht. Het gaat hier vooral om gedreven, enthousiaste en ambitieuze mensen die niet gauw opgeven en blijven doorwerken tot de toelaatbare grens wordt overschreden. Het gaat hier vooral om het vuurtype en het vuur-aardetype. Specialisten zeggen dat men niet kan ‘opbranden’ als men niet eerst ‘ontvlamt’ is. Burn-outpatiënten vallen in een diep zwart gat waar ze moeizaam uitgeraken.

 

De natuurgeneeskunde behandelt men burn-out op een natuurlijke wijze, zonder medicamenten, door het verbroken evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen. Dit gebeurt door middel van Biorelaxatie, DSR (Dermasegmentale reflexologie), aangepaste kruidengeneeskunde, voedingstherapie en andere eenvoudige en natuurlijke therapieën. Het succes van de natuurgeneeskunde bij het behandelen van stemmingsstoornissen en stressgerelateerde  klachten, ligt in het uitschaken van mentale therapieën en trainingen. De vermoeide geest wordt leeggemaakt, komt weer tot rust en krijgt de kans om zich te herstellen. Daarnaast staat de typologie centraal in de natuurgeneeskunde. Behandel de zieke in plaats van de ziekte is het basisprincipe. De typologie is de studie die zich bezig houdt met het bepalen van het temperament d.w.z. het geheel van de aangeboren persoonskenmerken. Bij burn-out zijn het vooral het vuurtype en het vuur-aardetype dat het meest vatbaar is, zoals alle studies dat aanduiden.

 

De psycholoog Herbert Freudenberger en zijn collega Gail North onderscheiden twaalf stadia. Die stadia hoeven elkaar niet noodzakelijk in deze volgorde op te volgen. Sommige patiënten slaan bepaalde stappen over, andere bevinden zich in verschillende stadia tegelijk. Ook de duur van de afzonderlijke fasen verschilt van persoon tot persoon.

 

1 De drang zich te bewijzen

Het begint vaak met een buitensporige ambitie: het verlangen zich in het werk te bewijzen slaat om in een verbeten, dwangmatige vastberadenheid. Mensen met een dergelijke ambitie voelen de sterke behoefte hun collega’s – en zichzelf – te laten zien dat ze hun werk in alle opzichten voortreffelijk doen.

 

2 Harder werken

Om aan de hooggestemde verwachtingen te voldoen, nemen ze extra werk op zich en zetten hun schouders eronder. Het wordt een obsessie alles zelf te doen, waaruit weer blijkt dat ze zichzelf als onvervangbaar beschouwen.

 

3 Behoefte verwaarlozen

In hun agenda is geen plaats meer voor andere dingen dan werken. Andere levensbehoeften – zoals slapen, eten en gezellig samen zijn met familie of vrienden – doen ze af als onbelangrijk. Ze maken zichzelf wijs dat deze opofferingen bewijzen dat ze een heroïsche prestatie leveren.

 

4 Verdringing van conflicten

Ze hebben wel in de gaten dat er iets niet in de haak is, maar zien de oorzaak van hun problemen niet in. Het onder ogen zien van de werkelijke oorzaak zou tot een crisis kunnen leiden, dus dat beschouwen ze als bedreigend. Vaak doen zich in dit stadium de eerste lichamelijke symptomen voor. Alles wordt opgeofferd aan het doel dat kost wat kost bereikt moet worden.

 

5 Herziening van waarden

Als gevolg van hun toenemend isolement, conflictvermijding en het veronachtzamen van fysieke basisbehoeften verandert hun perceptie van de werkelijkheid. Ze herzien hun waardesystemen: dingen die eens belangrijk waren, zoals vrienden of hobby’s, worden nu volstrekt onbenullig beschouwd. De enige standaard waaraan ze hun eigenwaarde afmeten is hun werk. Emotioneel raken ze steeds meer afgestompt. Bij het aardetype zijn emoties bijkomstig, hun gevoelsleven droogt op.

 

6 Ontkenning van problemen die de kop opsteken

Ze worden onverdraagzaam en gaan hun collega’s beschouwen als dom, lui, veeleisend of ongedisciplineerd. Sociaal contact ervaren ze als bijna onverdraaglijk. Ze vertonen steeds meer tekenen van cynisme en agressie. Ze wijten hun toenemende problemen aan tijdsdruk en de grote werklast – niet aan het feit dat zij zelf veranderd zijn.

 

7 Zich terugtrekken

Ze beperken hun sociale contacten tot een minimum, raken geïsoleerd en sluiten zich af. In toenemende mate verliezen ze elke hoop of het gevoel dat hun leven ergens toe leidt. Ze gaan steeds meer ‘volgens het boekje’ werken. Vaak zoeken ze hun heil in alcohol of drugs.

 

8 Merkbare gedragsveranderingen

De mensen in hun directe sociale omgeving merken nu duidelijk dat hun gedrag is veranderd. De eens zo opgewekte en toegewijde slachtoffers van te hard werken zijn nu angstig, in zichzelf gekeerd en apathisch geworden. Innerlijk voelen ze zich steeds waardelozer.

 

9 Depersonalisatie

Ze verliezen het contact met zichzelf. Ze zien zichzelf en anderen niet langer als waardevol en hebben geen oog meer voor de eigen behoeften. Hun tijdsperspectief verengt zich tot het heden. Het leven wordt een aaneenschakeling van mechanische functies.

 

10 Innerlijke leegte

De innerlijke leegte breidt zich meedogenloos uit. Om dit gevoel te bestrijden, gaan ze wanhopig op zoek naar kicks. Dit kan leiden tot vormen van overactiviteit, zoals seksverslaving, overmatig eten en alcohol- of drugsmisbruik. Vrije tijd ervaren ze als dode tijd.

 

11 Depressie

In deze fase komt het burn-out syndroom in feite overeen met een depressie. De patiënten voelen zich zo overstelpt door hun problemen dat ze totaal onverschillig, wanhopig en uitgeput zijn en denken dat ze van de toekomst niets meer te verwachten hebben. Ze kunnen alle symptomen van een depressie vertonen, variërend van agitatie tot apathie. Het leven heeft elke zin verloren.

 

12 Burn-outsyndroom

Op dit punt aangekomen hebben bijna alle burn-outpatiënten suïcidale neigingen: ze zien geen andere mogelijkheid meer om aan hun situatie te ontsnappen. Sommigen doen inderdaad een zelfmoordpoging. Uiteindelijk storten ze volledig in, lichamelijk en geestelijk. Patiënten die dit stadium hebben bereikt, hebben onmiddellijk medische hulp nodig.

   

 

Deze burn-outcyclus toont precies het verloop aan. In fase een wordt de oorzaak aangegeven: de gedreven persoon met veel ambities die iets moet bewijzen. We vinden hierin de volgende kwaliteiten:

 

 • Buitensporige ambitie: een vuurtype gaat voor zijn idealen, ambitie is voor hem een vorm van passie. Hij is enorm gedreven en weet van geen ophouden.
 • Het verlangen iets te bewijzen: Het vuurtype is angstig om zijn verworven machtspositie te verliezen en zal aan zijn omgeving zijn bekwaamheid bewijzen.
 • Verbeten vastberadenheid: eenmaal een doel gesteld moet dat gehaald worden, niets houdt hem tegen. Een vuurtype is een doordrammer.
 • Doen hun werk voortreffelijk: Het aardetype is een perfectionist, alles wat hij doet, zeker op professioneel vlak, is voortreffelijk.

 

In de volgende fase vinden we eveneens een aantal kwaliteiten, die bij het vuur-aardetype veelvuldig voorkomen zoals:

 

 • Obsessie alles zelf te doen: Het aardetype geeft het werk niet snel uit handen. Als men het zelf doet is het zeker goed want niemand doet het zo goed.
 • Alleen maar werken: Het aardetype wordt beschreven als harde werker, want werken geeft hem zekerheid. Bovendien is het aardetype op concrete en materiële doelen gericht.
 • De problemen niet onder ogen durven zien: Het aardetype is erg realistisch, maar kan niet tegen veranderingen. Het accepteren van de problemen kan een crisis uitlokken met veranderingen als gevolg.
 • Behoeften verwaarlozen: Bij het aardetype domineert het eindresultaat. Dit type is daar zo intens mee bezig dat alle andere behoeften verwaarloosd worden. Emoties, ontspanning, hobby’s of vrije tijd zijn ondergeschikt.

 

Het is de combinatie van de elementen vuur en aarde in het temperament wat bij deze mensen tot burn-out leidt. Vuur zorgt voor de gedrevenheid en aarde voor de werklust. Depressie komt hoofdzakelijk voor bij het watertype, maar burn-out is een stemmingstoornis en staat heel dicht bij depressie. Eenvoudig uitgedrukt kunnen we zeggen dat als een manager depressief wordt, hij/zij aan burn-out lijdt.

 

De natuurgeneeskunde is erg geschikt om psychische en emotionele stoornissen te behandelen omdat er vanuit een heel ander visie wordt gewerkt dan de reguliere psychotherapie. Ook u kunt mensen helpen door een praktijkgerichte opleiding tot gezondheidstherapeut te volgen aan een van de vier scholen van de Europese Academie voor Natuurlijke gezondheidszorg te Antwerpen, Gent, Leuven of Maastricht. Surft even naar www.europeseacademie.be

27-05-07

Als kinderen klagen

42-15117707PAA272000034PAA273000004u17634719

 

Leren lopen, een nieuw broertje of zusje, voor het eerst naar school, kinderen krijgen al vanaf het eerste levensjaar af te rekenen met momenten van spanningen, stress en angst. Deze bedreigende ervaringen en gevoelens uiten kinderen doorgaans in woorden en daden, maar soms ook in lichamelijke klachten. Sommigen hebben last van eczeem, diarree of koorts,  andere klagen over pijn in de buik, of weigeren, zonder dat ze ziek zijn, te eten.  Dergelijke psychosomatische aandoeningen zijn belangrijke signalen die ouders moeten begrijpen. Ze worden te vaak verwaarloosd of louter medisch opgelost. Ouders moeten zo snel mogelijk deze noodkreten opvangen en zich vragen stellen over wat er verkeerd is gegaan. Daarbij moeten zij zichzelf niet sparen. Vaak ligt de fout, zonder het zelf te beseffen,  bij de ouders of bij een van de ouders. Ouders hebben het beste voor kinderen voor, wat niet wegneemt dat er toch iets fout kan lopen. Er kunnen zich omstandigheden voordoen, die absoluut niet gevaarlijk of vervelend zijn, maar wel zo door het kleine kind worden ervaren. Kleine kinderen weten instinctief dat zij voor hun levenskansen afhankelijk zijn van hun ouders.

 

17:30 Gepost door Jan Dries in Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kinderen, stress, emoties |  Facebook |

26-04-07

Depressie

pr26513CB046314190145

Bij depressie kans op vroeggeboorte

 

Langdurige stress of depressie bij zwangere vrouwen kan een mogelijke oorzaak zijn van vroegtijdige geboorte tussen de 27ste en de 38ste week. Hierdoor wordt de kans op babysterfte vergroot. Het stresshormoon cortisol kan hierbij een rol spelen. Een onlangs gehouden psychiatrisch congres in Londen heeft hier ruime aandacht aan besteed. Onderzoekers zijn van mening dat er voor 30% van de vroeggeboorten geen verklaring is. Het is juist deze groep die aan nauwkeurig onderzoek werd onderworpen. Hieruit blijkt dat vooral stress maar ook depressie aan de basis liggen.

 

Dr. Myriam Hanssens, gynaecologe verbonden aan de KUL, zegt: ‘Depressie kan inderdaad een van de risicofactoren zijn van vroeggeboorte. Bij een groot aantal stellen we een infectie vast van de zwangerschapvliezen, soms ook een ontsteking bij de baby. Er bestaat een verband tussen depressie en de ontregeling van het immuunsysteem, waardoor een infectie  kan optreden’ Bij stress is er eerst een versterking van de immuniteit, maar bij blijvende stress wordt de weerstand zwaar belast en verhoogt de kans op infectieziekten. Bij depressie gebeurt ongeveer het zelfde.

 

Veel zwangere vrouwen zijn bij mij op consultatie geweest en ik stelde vaak vast dat vrouwen onvoorbereid zwanger werden. Pas later werden zij zich bewust dat er iets moest gedaan worden aan hun gezondheid. Tijdens de zwangerschap is moeder en kind fysiologisch met elkaar verbonden, zij vormen samen een kringloop. Het is moeilijk om zwangere vrouwen te behandelen omdat iedere reactie zich op de vrucht reflecteert. Dat geldt zowel voor de reguliere als voor de natuurgeneeskundige behandeling. In heb altijd gepleit voor preconceptionele zorg, d.w.z. dat man en vrouw zich heel bewust voorbereiden op de zwangerschap door hun voeding en levenswijze aan te passen. Zo kan het lichaam van de toekomstige moeder op voorhand gereinigd worden, tijdens de zwangerschap kan dat niet omdat er te veel gifstoffen in de bloedbanen terecht komen.

18:00 Gepost door Jan Dries in Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (2) | Tags: depressie, zwanger, geboorte, baby |  Facebook |

21-04-07

 Hyperventilatie

Een klacht van vooral het aardetype

 

Hyperventilatie is geen ziekte maar een angst- of spanningssyndroom dat vooral het aardetype bedreigt. Het aardetype is steeds op zoek naar zekerheid en naar perfectionisme en leeft daardoor veel meer met angsten en spanningen. Uiteraard kan iedereen er aan lijden, maar het aardetype loopt een veel groter risico. Hyperventilatie betekent letterlijk ‘overademen’.

 

Hyperventilatie is te snel en te diep ademhalen met benauwdheid en hartkloppingen als gevolg. Het te diep in- en uitademen is een fysieke paniekreactie die ontstaat tijdens een stresstoestand.  Bij stress komt het lichaam in staat van paraatheid en worden een aantal fysische mechanismen, onder invloed van het sympaticus en stresshormonen, versnelt. Deze versnelde werking is nodig om de bedreiging af te slaan of er voor te vluchten. Bij hyperventilatie slaan deze mechanismen op hol en ontstaat er een fysieke chaos. Omdat men tijdens een aanval de indruk krijgt zich in een levensbedreigende situatie te bevinden, ontstaan er vaak doodsangsten. Klamme handen, bevingen, vermoeidheid, spierpijnen, darmkrampen, door de benen zakken en nog vele andere nare gevoelens treden dan op. Hyperventilatie is een goed voorbeeld van een functiestoornis.

 

Het aardetype is hier vanuit zijn overbezorgdheid extra vatbaar voor. Het luchttype is het meest nerveuze type, maar weet gemakkelijker met zijn stress om te gaan. Het aardetype echter stelt te hoge eisen aan het leven die hij niet altijd kan waar maken. Dit type loopt voortdurend op de toppen van de tenen, legt de lat erg hoog en leeft constant onder druk. Dat geeft een extra gevoel van onzekerheid. Lang wachten aan de kassa in de supermarkt brengt de planning in de war en ook dat zorgt voor stress. Het aardetype leeft in een vicieuze cirkel en geraakt daar niet uit. Een aanval van hyperventilatie is een poging deze vicieuze cirkel te doorbreken. Helaas trekken zij daar geen lessen uit.

 

Hyperventilatie is geen ziekte waarmee men moet leren leven, het is een syndroom dat de persoon zelf moet aanpakken, eventueel met behulp van een therapeut. De therapeut heeft voornamelijk een begeleidende taak. Het gebruik van chemische of biologische medicijnen heeft daar weinig invloed op. In een zakje blazen is zinvol tijdens een acute aanval, maar is geen therapie. De patiënt moet zich ervan bewust worden dat zijn klacht te maken heeft met zijn persoonlijkheid. Hij moet anders leren omgaan met zijn temperament. Daarom moet hij leren relativeren, het leven wat luchtiger opnemen en voor voldoende ontspanning zorgen. Het zo ordelijke aardetype moet zijn leven herstructureren door risico’s te durven nemen, door angsten te bestrijden en panieksituaties te voorkomen. Het is echter niet zo eenvoudig om een natuurlijke aanleg om te buigen. Daarom doet men beroep op de andere elementen die eveneens in het temperament aanwezig zijn. Het stimuleren van het element lucht brengt hier een goede oplossing. Een therapeut die vertrouwd is met de natuurgeneeskunde kan hier goede diensten bewijzen.

 

Hoewel werken aan zichzelf de meest doeltreffende methode is bij het behandelen van hyperventilatie, is meestal therapeutische hulp noodzakelijk. Relaxatietherapie in combinatie met ademhalingsoefeningen, zoals Biorelaxatie, is de meest aanbevolen behandeling. Men wordt er rustig van en leert de ademhaling weer spontaan gebruiken. De ademhaling geraakt meestal verstoord door spierspanningen, vandaar dat het toepassen van Dermasegmentale reflexologie (DSR) de relaxatie moet vooraf gaan of er mee worden gecombineerd. Hierbij besteedt men voldoende aandacht aan het middenrif dat reflectorisch en segmentaal terug te vinden is in C2-C4, vooral naar de schouders toe bevinden zich zowel links als rechts twee maximaalzones, waar het middenrif een sterkere reflectie vertoont dan in de rest van de segmenten. Buik- en flankademhaling zijn onmisbaar om hyperventilatie te overwinnen. Hyperventilatie is een veel voorkomende klacht die hoort bij deze jachtige wereld. Zij kan therapeutisch ondersteund worden, maar doorslaggevend is de eigen inzet. Werken aan zichzelf is ook hier de boodschap.

16:45 Gepost door Jan Dries in Stressbeheersing | Permalink | Commentaren (2) | Tags: hyperventilatie, stress, gezondheid |  Facebook |