09-04-18

Veganistisch voedsel, gezond en zonder risico’s

De belangstelling voor het vegetarisme is sinds het millennium opvallend toege-nomen. In Duitsland zijn 8 miljoen vegetariërs waaronder ongeveer 22% veganisten. Vooral vrouwen kiezen voor de strenge variant van het vegetarisme. Dierenrechten en milieu zijn de belangrijkste motieven. Veganisme is een voedingswijze waarbij uitsluitend plantaardig voedsel wordt gebruikt, dus geen eieren, melk, melkproducten, boter of honing. Veganisten zijn consequent en gebruiken geen leer, zijden, bont of van dieren afgeleide producten. Er wordt vaak kritiek uitgeoefend op de eenzijdigheid van dit voedingssysteem. De grote fout is dat voedingsdeskundigen nog steeds de vergelijking maken met de klassieke vleesvoeding. De vleesvoeding wordt nog te veel als referentie gebruikt en dat is een achterhaald uitgangspunt. Ons verteringsstelsel is afgestemd op plantaardig voedsel, waardoor de vertering optimaal verloopt en de nutriënten maximaal worden opgenomen. Bij ieder voedingssysteem maakt men fouten, meestal door gebrek aan inzicht in de voedingsleer en voedingsfysiologie. Er zijn veganisten die geen voedingsregels accepteren en de neiging hebben om de dierenrechten en het milieu voorop te stellen terwijl de voordelen voor het dier en het milieu moeten gezien worden als een gevolg van een ethisch verantwoorde en gezonde voedingswijze.

 

Veganistisch denken

Veel vegetariërs en veganisten hebben nog steeds de neiging om de vleesvoeding te imiteren. Vandaar het gebruik van vlees- en melkvervangers zoals plantaardige hamburgers en diverse sojadrankjes en imitatievoedsel. Vaak gaat het om een verdrongen angst om niets te kort te komen. Nochtans heeft een doorgewinterde veganist geen behoefte aan voedsel dat aan vlees doet denken. We moeten streven naar een eigenheid binnen het voedingssysteem. Gelukkig mag men de benamingen sojamelk, sojayoghurt of sojakaas niet meer gebruiken omdat het geen melk of melkproducten zijn en men deze ook niet kan vervangen zoals men te lang heeft gedacht. Men spreekt daarom tegenwoordig over sojadrank, amandeldrank, haverdrank enz. Kokosmelk mag wel omdat plantensap in de plantkunde ‘melk’ wordt genoemd zoals de melk uit de stengel van de paardenbloem. Sojaproducten zijn erg omstreden omdat de meeste soja genetisch gemanipuleerd is en omdat de industriële verwerking sterk is doorgevoerd en zorgt voor imitatievoedsel.

 

Kaitlyn Misheff

Kaitlyn Misheff uit de VS is een bekende kokkin die een gezond veganisme propageert en onlangs in België workshops heeft geleid. Zij is duidelijk: ‘Ik wil aantonen dat louter plantaardig voedsel net zo lekker kan zijn, dat je geen honger moet lijden en dat vleesvervangers niet nodig zijn.’ Zij geeft verder nog een aantal aanbevelingen. In plaats van melk gebruikt ze amandeldrank of rijstdrank. In principe kan men van ieder zaad of noot een drankje maken. Het basisingrediënt wordt fijn gemalen en in water opgelost. Eiwit, vet en de micronutriënten worden vrijgegeven en zo ontstaat er een eiwitrijk drankje. Dergelijke drankjes zijn niet met melk vergelijkbaar. Melk is eiwit- en vetarm, bevat lactose en heeft andere eigenschappen. Men heeft de neiging dergelijke drankjes met suiker te zoeten, maar dat is niet gezond en bemoeilijkt de vertering. Industriesuiker en zoetstoffen zijn ongezond. Eiwit en vet in combinatie met suiker is bovendien een slechte voedselcombinatie en verstoort de vertering.

 

Kaitlyn Misheff beveelt verder notenpasta aan. Bij groentesalade kan dat, maar niet op brood omdat notenpasta (E en V) niet combineerbaar is met brood (zetmeel). Verder beveelt zij veganaise aan in plaats van mayonaise, dit is een vinaigrette (olie met azijn en eventueel keukenkruiden). Boter wordt door olie vervangen. In cake en taarten vervangt zij eieren door chiazaad of lijnzaad en edelgist moet de kaassmaak evenaren. Dat roept wel wat vragen op. Het is beter dat veganisten naar een eigenheid in hun voedingspatroon streven en niet de vlees- of melkvoeding wensen te evenaren.

 

Voedingsregels

Veganistisch voedsel is gezond op voorwaarde dat voedingsregels worden gerespecteerd. Een goed zuur-base evenwicht is belangrijk voor de vertering en de stofwisseling en om verzuring tegen te gaan. Goede voedselcombinaties voorkomen verteringsproblemen en zorgen ervoor dat de vertering efficiënt verloopt. Een deel van het voedsel zal men rauw gebruiken zoals rijp fruit, groenten, noten, zaden en pitten. Aan groentesalade kan men noten, zaden en pitten toevoegen om voldoende eiwit binnen te krijgen. Als men zich strikt aan de voedingsregels houdt, is veganistisch voedsel bijzonder gezond. In de voedingstherapie wordt een dergelijk voedingspatroon omwille van haar hoge kwaliteit vaak ingeschakeld bij moeilijk te behandelen ziekten.

 

Vitamine B12

Een probleem dat vaak voorkomt is de angst voor een te kort aan vitamine B12. Deze komt alleen voor in dierlijk voedsel zoals vlees, vis, eieren, melk en melkproducten. B12 is een belangrijke en onmisbare vitamine. Er is geen plantaardige variant zoals men ooit heeft gedacht. Een tekort leidt tot bloedarmoede, neurologische problemen zoals tintelingen in de vingers, geheugenverlies en spierzwakte. Toch is er weinig reden voor bezorgdheid. B12 wordt in een gezonde darm aangemaakt, we leggen een voorraad aan en een tekort komt zelden voor. Een tekort aan B12, zelfs bij vleeseters, is meestal een gevolg van een tekort of gebrek aan het eiwit intrinsic factor (maag) waardoor de B12 niet wordt opgenomen. Wie als veganist zich zorgen maakt, doet er goed aan om eerst een bloedanalyse te laten uitvoeren en mocht daarbij een tekort worden vastgesteld is een grondige darmsanering een efficiënte methode.

 

Dierenrechten en het milieu

Veganistisch voedsel sluit ieder dierenleed consequent uit en heeft een gunstige invloed op het milieu, vooral als men de voorkeur geeft aan voedingsmiddelen en het gebruik van voedingsproducten beperkt.

 

De bekende kunstenaar Koen Van Mechelen schreef onlangs nog:

‘De fossiele brandstofindustrie en voedingsindustrie vernietigen onze biodiversiteit, vertrappen de natuur en vergiftigen de planeet.’ Veganisten tonen aan dat een andere voeding en levenswijze haalbaar is.

16:30 Gepost door Jan Dries in Vegetarisme | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-09-17

Veganistische kinderen ondervoed Wat doen ze verkeerd!

Kinderartsen en diëtisten luiden volgens de media de alarmbel omdat er regelmatig kinderen in het ziekenhuis zouden worden opgenomen met ondervoeding. De oorzaak is een extreem veganistisch eetpatroon dat door de ouders wordt opgedrongen. Veganisme is nochtans de gezondste voedingswijze omdat men uitsluitend plantaardig voedsel gebruikt. Er wordt gewezen naar een mogelijk tekort aan vitamine B12 die alleen in vlees of melkproducten voorkomt, maar deze belangrijke vitamine wordt in de darm aangemaakt. Bij een goede darmwerking met een gezonde darmflora is er geen probleem. Alles wat we eten, wordt in ons lichaam tijdens de stofwisseling omgezet in menselijk voedsel. Zo wordt dierlijk vet omgezet in menselijk vet en plantaardig eiwit in menselijk eiwit. Het verschil is dat vleesvoeding zwaar verteerbaar is, veel afvalstoffen achterlaat en het risico verhoogt op overgewicht, hart- en vaatziekten en kanker zoals door het WHO wordt bevestigd. Een louter plantaardige voeding verteert gemakkelijk, kent een efficiënte stofwisseling en laat weinig afvalstoffen achter die we gemakkelijk uitscheiden of neutraliseren. Trouwens, ons verteringsstelsel is afgestemd op plantaardige voedingsmiddelen.

 

Ondervoeding kent verschillende oorzaken zoals een te geringe aanvoer van nutriënten, een moeilijke vertering, een slechte absorptie van de micro- en macronutriënten, een ziekte of een negatieve emotionele toestand. Voor de vleesindustrie is ieder geval van ondervoeding door veganisme een zegen. Dat wordt in de media ook flink uitvergroot want nu denkt men het bewijs te hebben gevonden dat kinderen die geen vlees eten ondervoed geraken. Traditioneel denkende kinderartsen, diëtisten, professoren en voedingsdeskundigen staan achter dergelijke ongegronde uitspraken. Het gaat vermoedelijk om een zeer kleine groep kinderen die ondervoed is geraakt vanuit een marginale omgeving, maar ieder ondervoed kind is er één te veel en had vermeden kunnen worden. Over de vele veganistische en vegetarische kinderen die blaken van gezondheid praat niemand.

 

Ondervoeding bij kinderen is ernstig

De belangrijkste ontwikkeling van een kind ligt tussen 0 en 5 jaar omdat dan de groei van de organen en de hersenen plaatsvindt. Tijdens deze periode is het kind erg kwetsbaar en is voor zijn ontwikkeling aangewezen op de directe aanvoer van de nodige nutriënten in de juiste hoeveelheid. Niet alleen de groeiachterstand is een probleem, ook organen en hersenen die in hun ontwikkeling achterblijven, zorgen achteraf voor een verhoogd risico op fysieke, mentale en emotionele achterstand. Ondervoeding bij kinderen zorgt vaak voor een tekort aan ijzer, bloedarmoede en een verzwakte immuniteit waardoor ze een te lage weerstand hebben tegen infectieziekten. Het is vreemd dat in een samenleving die uitpuilt van voedsel er ondervoeding optreedt. Ik spreek me niet uit over de gevallen die in de media zijn gekomen omdat de gegevens ontbreken. Ik ben vele jaren actief geweest als voorzitter van de Vegetariërsbond in België en was lid van de EVU, Europese Vegetarische Unie, zodat ik voldoende ervaring heb opgebouwd in deze kringen.

 

Melk is onontbeerlijk

Moedermelk is dierlijk voedsel, maar onontbeerlijk, ook voor de kleine veganist. Veganistische moeders hebben geen bezwaar tegen borstvoeding, maar het problemen stelt zich op het ogenblik dat om welke reden ook er mee gestopt wordt. Het enige alternatief voor borstvoeding is melk van de koe, de geit of het schaap. Veganisten hebben ethische bezwaren tegen het gebruik van melk en schakelen daarom over op sojamelk. Maar dat is geen melk en mag wettelijk niet als melk genoemd worden. Het is een imitatiemelk (kunstmelk) die uit een boon via een ingewikkeld productieproces wordt verkregen en uit een witte vloeistof bestaat die op melk lijkt. Omdat sojamelk niet voldoet aan de norm van dierlijke melk wordt ze verrijkt met synthetische vitaminen, inactief ijzer en calcium wat de zaak nog slechter maakt. Volwassen veganisten zoeken te veel hun heil in sojaproducten en daar loopt het fout. Ze leven met het idee dat vlees moet vervangen worden en grijpen daarom naar allerlei vleesvervangers. Er zijn ouders die de moedermelk vervangen door een afkooksel van granen, wat helemaal niet kan. De twee eerste levensjaren heeft ieder kind echte melk nodig als vervanging van moedermelk. De organen zijn nog erg kwetsbaar en het verteringsstelsel is niet in staat om grove en harde voeding te verteren.

 

Ethisch fanatisme

Wij respecteren de ethische houding van veganisten tegenover de dieren, maar veganisten stellen het ethisch standpunt voorop en hebben vaak te weinig inzicht in gezonde voeding. Ik heb altijd het ‘gezondheidsvegetarisme’ vertegenwoordigd omdat het ethisch aspect een gevolg is van een diervriendelijke voedingswijze, maar het is geen doel op zich. Ik heb veel ruimdenkende veganisten ontmoet, maar ook fanatici die vanuit een tunnelvisie, zonder het zelf te beseffen, een ethisch fanatisme nastreven. Ik kan me de ouders van deze ondervoede kinderen voorstellen. Ze dringen hun kinderen een voedingspatroon op vanuit een dogmatisch denken zonder rekening te houden met de basisprincipes van een gezonde voeding. Een kind staat nog sterk onder invloed van zijn voedingsinstinct en weigert wat niet goed is. Voedsel op basis van soja, graan en peulvruchten roept op jonge leeftijd weerstand op. Een kind heeft behoefte aan sappige rijpe vruchten en zachte noten en zaden, afgewisseld met groenten, wortels en knolgewassen. Als kinderen de groeicurve volgen en actief zijn, is er niets aan de hand, terwijl eventuele tekorten via bloedanalyse zijn op te sporen.

 

Emotionele problemen

De ondervoeding ligt aan de basis vanuit een verzet tegen dit lichaamsvreemd voedsel. Daardoor nemen ze te weinig voedsel op, hebben ze een tekort aan calorieën, eiwit, vet en koolhydraat, maar ook aan vitale stoffen zoals vitaminen, mineralen en spoorelementen. Bovendien remmen negatieve emoties en stress de vertering af. We verteren alleen in rusttoestand omdat het parasympathicus de vertering regelt. Als kinderen bruine graanpapjes, verrijkte sojamelk en vleesvervangers voorgeschoteld krijgen, is hun eetlust ver te zoeken. Echte vegetariërs hebben geen behoefte aan imitatievlees op basis van soja, granen of gluten. Het zijn industriële producten die met veel reclame te koop worden aangeboden. Ik nam eens deel aan een vergadering van EVA (Vegetarisch Ethisch Alternatief) toen iemand van het hoofdkantoor gratis sojaproducten begon uit te delen. Ik had een andere boodschap van gezonde voeding verwacht.

 

Ovo-lacto vegetariërs

Vegetariërs eten in beperkte mate voedsel afkomstig van levende dieren zoals eieren, melk, melkproducten en honing. Daardoor hebben ze een gevarieerde voeding, meer mogelijkheden in de keuken en een normale sociale omgang. In principe eet een vegetariër alles, behalve vlees en vis, maar respecteert voedingsregels en dat is belangrijk. Kinderen, noch volwassenen geraken er door ondervoed tenzij het om een pathologisch probleem gaat. Wil u meer weten over gezonde vegetarische voeding, volg dan eens de open cursus ‘Vegetarisch koken” aan een van de vier leslocaties van de vzw Europese Academie. Meer informatie op: www.europeseacademie.be

16:35 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Vegetarisme, Voeding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-02-15

Dagen zonder vlees, een actie tijdens de vasten

Na de uitbundige karnaval komt nu de vasten als periode van bezinning. Het is goed om stil te staan bij zoveel actuele problemen die de samenleving onrustig maakt. Het verkleinen van de ecologische voetafdruk is een belangrijk thema om in overweging te nemen. In 2011 riep Alexia Leysen, zelf geen vegetariër, voor het eerst op om samen gedurende de vastenperiode  geen vlees en vis te eten. Ondertussen is de DZV (Dagen Zonder Vlees) uitgegroeid tot een burgerinitiatief dat steunt op het enthousiasme waaraan bijna  32.000 Nederlandstalige  Belgen deelnemen. Het is de verbondenheid wat mensen mobiliseert. Er zijn heel wat populaire persoonlijkheden uit de media en de sportwereld die dit initiatief steunen. Gelegenheidsvegetariërs zijn geen vegetariërs, wordt vaak gezegd, en toch is dit initiatief zo zinvol. Het  vegetarisme krijgt bij het grote publiek de volle aandacht en iedereen ervaart hierdoor de voordelen van een vleesloze voeding. Het vegetarisme is goed voor de gezondheid,  het respecteren van de dierenrechten en het verkleinen van de ecologisch voedafdruk. Dit zijn reële voordelen die men niet mag onderschatten.

Over heel de wereld en in alle culturen kent men het gebruik van een vastentijd. Oorspronkelijk had het een economisch doel. Op het einde van de winter  geraakte men door de voedingsvoorraad heen terwijl de lente nog niets te bieden had. Om deze periode van schaarste op te vangen, was het nodig  om minder te eten en dus te vasten. Door er een religieuze betekenis aan te verbinden, werd deze maatregel beter nageleefd.  Vasten is niet alleen het reinigen van het lichaam, maar ook het reinigen van de geest wat zorgt voor een gunstige invloed op de gemoedstoestand. Therapeutisch vasten betekent dat men gedurende twee à drie weken geen voedsel tot zich neemt. Men drinkt alleen water al dan niet aangevuld met kruidenthee. Een vastenkuur vindt plaats in een gespecialiseerd kuurhuis onder de leiding van een arts of therapeut. Op eigen initiatief  vasten is onverantwoord. Een sapkuur is geen vastenkuur omdat er dan gebruik wordt gemaakt van vloeibaar voedsel onder de vorm van sappen. Bij  een sapkuur gebruikt men maximum 1 liter sap en ongeveer evenveel water en/of kruidenthee. Een sapkuur duurt 5 à 7 dagen. Iedereen die gezond is, dit wil zeggen dat men geen ziekte heeft,  kan een sapkuur doen. Het is raadzaam zich te laten begeleiden door een Gezondheidstherapeut (zie www.natuurgeneeskundige.be)

Het is altijd goed om gedurende de vasten zich te bezinnen over gezonde voeding en ons levenswijze. Mensen die de actie GZV volgen en gedurende 40 dagen geen vlees of vis eten, zullen merken dat hun vertering beter verloopt en dat ze zich vitaal en helderder van geest voelen. Tijdens deze vleesloze dagen krijgt u alles binnen wat nodig is want de mens is geen carnivoor en heeft geen vlees nodig. Beginnende vegetariërs maken gemakkelijk de fout  het vlees te willen vervangen door vleesvervangers en sojaproducten of ze eten extra grote porties kaas en peulvruchten. Peulvruchten zijn niet zo ideaal. Ze hebben weinig smaak en zien er niet aantrekkelijk uit. Kies voor een gezonde voeding met veel fruit en groenten, matig aangevuld met noten, zaden, pitjes, zachte of harde kazen, yoghurt, kwark, granen en peulvruchten. Melk en melkproducten zijn niet noodzakelijk als u vleesloos leeft, maar kunnen als aanvulling.  Een gezonde voeding bestaat uit 80% caloriearm en slechts  uit 20% calorierijk  voedsel. Enkele jaren geleden heeft men aan de VUB op initiatief van Prof. Dr. Hebbelinck  kinderen getest die  een gezonde vegetarische voeding gebruikten op basis van fruit en groenten met de nodige aanvulling. Dit onderzoek wees uit dat in het bloed van deze kinderen geen tekorten waren. In vergelijking met vleesetende kinderen scoorden de vegetarische kinderen veel beter in de fysieke testen. De  conclusie van de onderzoekers was: minder eten, maar er meer uithalen.

Door overwegend caloriearme voeding te gebruiken, stijgt de efficiëntie van de vertering en verhoogt men de stofwisseling. Kies vooral voor verse, gezonde voedingsmiddelen en beperk het gebruik van voedingsproducten. Ze zijn industrieel verwerkt, bevatten veel voedingsadditieven (E-nummers) en vulstoffen op basis van gemodificeerd zetmeel en zijn verpakt in blik, glas of  karton. Ze zijn minstens  5 jaar houdbaar, missen levenskracht en hebben een lage voedingswaarde. De voordelen van een vegetarische voeding zijn door internationale onderzoeken bevestigd. De vertering verloopt beter, de kans op darmverstopping is gering, het risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte, kanker en overgewicht wordt wel degelijk verkleind. Het doel van de DZV is de ecologische voetafdruk te  verkleinen. Er is al vaak aangetoond dat de vleesindustrie een van de grootste milieuvervuilers is en dan hebben we het niet alleen over mestoverschot, het dierenleed, het gebruik van kunstmeststof, chemische sproeimiddelen,  antibiotica en vele andere schadelijke stoffen. Om 1 kg dierlijk eiwit te produceren heeft een dier gemiddeld 7 kg plantaardig eiwit nodig onder de vorm van veevoeder. Dit eiwit is voor menselijke consumptie geschikt of de landbouwgronden kunnen voor nuttige gewassen gebruikt worden.       

Waarom mensen na veertig dagen vleesloze voeding toch weer kiezen voor vlees en vis, is moeilijk te begrijpen. Er zijn vermoedelijk twee verklaringen: ofwel hechten ze weinig belang aan gezonde voeding ofwel leggen ze het verband niet tussen vlees en het vreselijk dierenleed. Slachtdieren zijn levende wezen met gevoelens, die net als de mens pijn en angst ondergaan. Ze worden in hokken opgesloten met als enig doel zo snel mogelijk te worden vetgemest om vroegtijdig te sterven. Kalfjes krijgen niet eens de kans om wolwassen te worden. Hun korte leven staat in functie van de consumptie. Wie beseft wat men deze dieren aandoet, krijgt geen vlees over zijn lippen. Men weet blijkbaar niet dat vlees weefsel is van dode dieren, dus letterlijk stukken van lijken waar lijkengif in aanwezig is. Vlees kan alleen geconsumeerd worden als het zodanig bereid is dat iedere herinnering  aan het levend dier verdwijnt, vandaar het gebruik van zout, peper en kruiden. Een vegetariër doorprikt deze illusie en neemt een consequente houding aan. Vegetariër is men altijd honderd procent omdat er nooit een reden is om dierenleed te tolereren en zijn gezondheid te belasten. Gelegenheidsvegetariërs bestaan eigenlijk niet, hoewel we toch sympathiseren met al diegenen die het willen proberen via de actie van DZV.  We hopen dat tussen deze 32.000 deelnemers er velen zijn die de definitieve weg naar het vegetarisme vinden. De vzw Europese Academie is al 27 jaar een vegetarisch geïnspireerde school.

11:06 Gepost door Jan Dries in Vegetarisme | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

27-02-14

Vleesvervangers, niet voor vegetariërs

Omdat een tekort aan eiwit voor ernstige problemen zorgt, maakt men zich vaak zorgen over vegetariërs die geen gebruik maken van voedsel afkomstig van gedode dieren. Veganisten gaan nog een stap verder en gebruiken niets van het dier, dus geen melk, melkproducten of honing. Deze bezorgdheid is niet gegrond omdat een evenwichtige vegetarische voeding een veel hoger rendement oplevert. Plantaardig eiwit verteert gemakkelijker, laat opvallend minder afvalstoffen achter terwijl er meer rauw voedsel wordt gegeten zoals rauwe groenten, vers fruit, noten, zaden en pitjes. In de voedingswetenschap is het vegetarisme algemeen aanvaard en kent men de vele voordelen. De Gezondheidsraad laat zich steeds meer door het vegetarisme inspireren zoals hun actie om vlees- en visconsumptie terug te dringen en oog te hebben voor het ecologisch aspect. Binnen een democratie en een vrije economie is het niet mogelijk om het vegetarisme op te dringen en te verplichten. Het is merkwaardig dat er steeds meer objectieve voedingsadviezen worden verstrekt en daar heeft de consument recht op. Ondanks deze positieve ontwikkelingen blijft de angst voor een tekort aan eiwit bestaan, vandaar de vele alternatieven die worden aangeboden.

 

Plantaardige hamburgers

Vanuit een ongegronde angst wordt er vanuit de eiwitbehoefte gewezen op het belang van vleesvervangers. Plantaardige hamburgers zijn industriële bereidingen van overwegend plantaardige grondstoffen zoals tarwe, soja en lupine. Meestal zit er ei en melk in verwerkt. Om een zekere kleefbaarheid te bereiken, wordt gluten toegevoegd. Gluten is een eiwitfractie dat in granen voorkomt en bij sommige mensen coeliakie veroorzaakt. Het aantal mensen dat glutengevoelig is, stijgt met de dag. Vandaar dat er steeds meer glutenvrije voeding op de markt wordt gebracht. Beginnende vegetariërs hebben meestal nog behoefte aan deze burgers. Ze smaken droog, geven geen aangenaam mondgevoel en verteren eerder zwaar. Ervaren vegetariërs hebben geen behoefte aan iets dat hun nog aan vlees doet herinneren.

 

Quorn

Is een geprepareerde vleesvervanger op basis van een schimmel. De schimmel wordt gevoed met van tarwe en aardappels gemaakte glucosesiroop en andere voedingsstoffen. De geproduceerde cellen worden ingekleurd en krijgen een substantie waaraan men een vorm kan geven die lijkt op vis, kip of vlees. Quorn wordt in vele vormen op de markt gebracht zoals hamburgers, worst en kant-en-klare maaltijden.

 

Tofu

Dit is het Japanse woord voor ‘sojakaas’ en wordt in Azië vrij veel gebruikt. Op zich is het een vrij traditioneel voedingsproduct dat thuis hoort in de Oosterse keuken. Het heeft geen zin dagelijks tofu of andere vleesvervangers te gebruiken uit angst voor eiwittekort.

 

Soja

De sojaboon domineert de landbouw en de voedingsindustrie. Vooral sojameel wordt als vulstof erg veel toegevoegd aan allerlei voedingsproducten om de prijs te drukken. De sojaboon heeft een vrij hoog eiwitgehalte van goede kwaliteit en wordt veel gebruikt in allerlei vleesvervangers. Men kan haast alles nabootsen zoals sojamelk, sojaroom, sojayoghurt, sojakaas, sojaspek, sojaleverpastei, sojaworstjes enz. Sojaproducten zijn omstreden en behoren tot de imitatievoeding. De consument laat zich vaak misleiden door de slogan ‘plantaardig’ wat correct is, maar niet als gezondheidsclaim mag gebruikt worden.

Beginnende vegetariërs grijpen te gemakkelijk naar het rijke aanbod van imitatievoeding uit vrees voor een mogelijk tekort aan eiwit wegens het niet gebruiken van vlees en vis. Doorgewinterde vegetariërs hebben geen behoefte aan deze sterk geïndustrialiseerde voedingsproducten omdat het aanbod aan verse voedingsmiddelen ruim voldoende is om de gewenste behoefte aan eiwit per dag te dekken. Wereldwijd hebben wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat vegetariërs die een gevarieerd en evenwicht voedingspatroon volgen, geen tekort aan eiwit tonen.

 

Blog in samenwerking met:

www.europeseacademie.be

www.natuurgeneeskundigen.be en

http://natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be

09:00 Gepost door Jan Dries in Vegetarisme, Voeding | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-01-14

Vegetarisme, een ethische beweging

Het vegetarisme is een ethische beweging die steunt op geweldloosheid, vandaar geen gebruik van voedsel afkomstig van gedode dieren. De mens heeft ondanks zijn lange evolutie nog steeds het verteringsstelsel van een fructivoor of vruchteneter, vandaar dat vegetarische voeding zo oud is als de mens zelf. Als beweging vinden we het vegetarisme al terug in de antieke oudheid. Empedokles, Hippocrates, Pytagoras en vele andere grootheden uit de Griekse oudheid hebben het vegetarisme gepropageerd. Heel de geschiedenis door zijn er bekende en minder bekende figuren geweest die de vegetarische boodschap hebben uitgedragen, Leonardo da Vinci was een van hen. Als moderne beweging ontstond het vegetarisme op het einde van de negentiende eeuw. In 1985 ontwierp Bruno Nascimben de bekende ‘V’ voor de Italiaanse Vegetariërsbond en werd nadien als internationaal teken aangenomen. De Nederlandse Vegetariërsbond bestaat al meer dan honderd jaar. In België is het vegetarisme in het begin van de 20ste eeuw heel actief geweest. In 1905 was er al een Europees Vegetariërscongres maar door de eerste wereldoorlog kwam de vegetariërsbond in verval. Er zijn wel een aantal vegetarisch geïnspireerde verenigingen geweest waaronder ‘De Ster’. In 1976 heeft Jan Dries de Vegetariërsbond in België opgericht. Ieder jaar werd op de eerste zondag van oktober de Werelddag van het Vegetarisme gevierd, in 1986 werd een Europees Vegetariërscongres in Oostende georganiseerd en in 2000 is de Vegetariërsbond in de EVA overgaan. Een jongde dynamische organisatie die het vegetarisme nog steeds met veel enthousiasme uitdraagt.

 

Dierenleed

De meeste mensen blijven er niet bij stilstaan dat het stuk vlees dat op hun bord ligt het resultaat is van vreselijk veel dierenleed. De moderne bio-industrie behandelt dieren als productie-eenheden die op zo kort mogelijke tijd vetgemest worden om als koopwaar verhandeld te worden. Zonder een greintje respect worden ze aan de lopende band afgemaakt, terwijl het levende wezens zijn met gevoelens en emoties. Een stier krijgt 1.500 à 2.000 nakomelingen terwijl hij nog nooit een koe van dichtbij heeft ontmoet. Omgekeerd baren koeien hun kalfjes terwijl er nooit een geslachtelijk contact is geweest. Kunstmatige bevruchting werkt sneller en efficiënter. Onder invloed van dierenrechtenorganisaties is er een verbetering vast te stellen en zijn er een aantal strenge wetten gestemd, maar de wijze waarop met dieren wordt omgegaan is nog steeds verwerpelijk. Wereldwijd hebben voedingsdeskundigen aangetoond dat het eten van vlees en vis niet gezond is en toch blijft de mythe rond het vleesgebruik levend. Gelukkig stijgt het aantal vegetariërs in alle Europese landen, wordt er respect opgebracht en worden in ieder restaurant of eethuisje vegetarische gerechten aangeboden. Laten we hier nog aan toevoegen dat het vegetarisme een gunstige invloed heeft op het milieu, het wereldvoedselprobleem, gezondheid, voeding en de gemoedstoestand.

Indeling van vegetariërs
Vegetariër is een algemene benaming voor mensen die geen vlees en vis eten. Een groot deel doet dat uit ethische overtuiging, een ander deel voor een betere gezondheid. Binnen het vegetarisme zijn verschillende varianten afhankelijk van de gebruikte voedingsmiddelen.

 

Veganist

Veganisten zijn de meest consequente vegetariërs en gebruiken geen voedsel van levende dieren zoals eieren, melk, melkproducten en honing. Ze trekken deze consequente levenshouding door en gebruiken geen leer, wol, zijden of verzorgingsproducten waarin dierlijke substanties zijn verwerkt of op dieren zijn uitgetest. Ze worden vaak ‘totaalvegetariër’ genoemd. Een voedingswijze die uitsluitend plantaardig is, wordt gezien als zeer gezond op voorwaarde dat het dieet evenwichtig is samengesteld en goede voedingsregels in acht worden genomen. Plantaardig voedsel levert alles wat een mens nodig heeft, alleen de vitamine B12 komt er niet in voor, maar dat is geen probleem gezien deze in de darm wordt aangemaakt.

 

Ovo-lacto-vegetarier

De Ovo-lacto-vegetariër komt vrij veel voor en gebruikt eieren, melk en melkproducten omdat deze afkomstig zijn van levende dieren. Ze hebben in tegenstelling tot de veganist een gevarieerd voedingspatroon wat de sociale contacten vergemakkelijkt, zeker als men bij niet-vegetariërs of buitenshuis eet. Melk is een omstreden voedingsmiddel en wordt te gemakkelijk eenzijdig beoordeeld. Het is een feit dat een volwassene geen melk nodig heeft en dat men zonder melk en melkproducten gezond kan leven. Voor een aantal personen is de consumptie van melk zelfs niet mogelijk. Sommigen zijn er allergisch voor, lijden aan lactose-intolerantie of er vindt een verslijmende werking plaats zowel op de luchtwegen als in de dikke darm. Deze personen moeten voorzichtig zijn met graanvoeding die eveneens sterk verslijmend werkt, vooral in combinatie van melk zoals havermoutpap of meusli.

 

Voor wie daar geen last van heeft, biedt melk voedkundig gezien een aantal voordelen: het is een waterrijke en vloeibare voeding, is calorie -arm, sterk waterafdrijvend, heeft een licht verteerbaar eiwit, is rijk aan calcium, fosfor en magnesium, de bouwstenen van het bot, bevat vitamine A, D en K en verder B1, B2, B3, B6. Melk is rijk aan zink, koper, mangaan en selenium. Gezien melk bedoeld is voor het jonge kind of dier, is het een licht verteerbare en totaalvoeding voor het nog zwak en onvolgroeid verteringsstelsel.

 

De lacto-vegetarier zijn vegetariërs die geen eieren eten, maar wel melk en melkproducten. De pollotariër eet geen vlees en vis, maar wel kip, de pescotariër eet vis en de pesco-pollotariër eet vis en kip. Deze drie groepen mogen zich niet vegetariër noemen omdat hun voedingswijze in strijd is met het ethisch principe van het vegetarisme.

 

Ongegronde bezwaren tegen Vegetarische voeding

Er wordt kritiek geuit op de voedingswijze van vegetariërs, maar die zijn meestal ongegrond, onbetrouwbaar of steunen op onwetendheid. Er zijn drie argumenten die vaak worden opgegeven om vegetarische voeding kritisch te beoordelen.

 

·    Alleseter

Zo beweren sommige biologen dat de mens een alleseter zou zijn. Alleseters zijn dieren die in een noodsituatie overschakelen op voedsel dat niet overeenstemt met de anatomie en de fysiologie van hun verteringsstelsel. De mens heeft nog steeds het verteringsstelsel van een fructivoor dat afgestemd is op vruchten en zacht plantaardig voedsel.

 

·    Voedingsstoffen zijn ondervertegenwoordigd

Zowel bij een vleesvoeding als bij vegetarische gerechten kan men maaltijden slecht samenstellen waardoor er inderdaad bepaalde tekorten kunnen optreden. Dit heeft niets met het vegetarisme te maken. Uit onze jarenlange ervaring en onderzoeken is gebleken dat een vegetarische voeding een veel hoger rendement heeft waardoor de behoefte aan calorieën, nutriënten en micronutriënten geringer is dan de regulier aangegeven dagelijkse behoefte.

 

·    Vlees moet men vervangen

Nog te veel vertrekt men vanuit de vleesvoeding als referentie. Een vegetarische voeding hoeft niet aan die normen te voldoen omdat zij veel meer te bieden heeft. Veel vegetariërs menen dat ze vlees moeten vervangen door de zogenoemde vleesvervangers. Deze vleesvervangers zijn zwaar verteerbaar, meestal erg droog en niet aantrekkelijk van smaak en uitzicht. Als vegetariër hebben we een veel gevarieerde voeding die bovendien dichter bij onze eigen natuur staat.

 

Een vegetariër hecht niet alleen belang aan zijn voeding, maar leeft veel gezonder. De meeste vegetariërs roken niet, gebruiken geen alcohol, drinken geen of weinig koffie, zwarte en groene thee, beperken het gebruik van industriesuiker en zien af van zwarte chocolade en andere vormen van snoep. Ze bewegen meer, leven dichter bij de natuur, respecteren het levensritme en hebben een positieve en geweldloze levenshouding met respect voor alle vormen van leven.

 

Een vegetarische school

De vzw Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg met campussen in Antwerpen, Gent, Leuven en Maastricht is een vegetarische school. Op school houden docenten en studenten zich strikt aan de vegetarische voedingswijze terwijl de vakken voedingsleer, voedingsbereidingen, voedingspresentaties en demonstraties, voedingsadviezen, voedingstherapie, gastro-intestinale therapieën en afslanken uitsluitend op het vegetarisme zijn gebaseerd. Dat geldt ook voor de eindwerken die de examencommissie ieder jaar beoordeelt. Al meer dan 25 jaar draagt de vzw Europese Academie de vegetarische boodschap met hart en ziel uit.

 

www.vegetariers.nl

www.evavzw.be

 

Blog in samenwerking met:

www.europeseacademie.be

www.natuurgeneeskundigen.be en

natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be

16:03 Gepost door Jan Dries in Vegetarisme | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

11-12-13

Voorkom darmproblemen door gezonde voeding en levenswijze

De dikke darm is een geniaal orgaan dat te gemakkelijk wordt verwaarloosd en in de literatuur vaak beschreven staat als de plaats waar de stoelgang (feces) wordt gevormd. Voor veel mensen is de dikke darm een stinkend riool. Er leven ongeveer duizend verschillende soorten goede bacteriën in de darm die samen de darmflora vormen. Deze goede bacteriën hebben verschillende functies, o.a. het verteren van voedselresten die zich nog in de darm bevinden. Het verteringsstelsel probeert zoveel mogelijk uit het voedsel te halen. Bij een goed werkende dikke darm haalt men dus meer uit het voedsel. Een andere belangrijke functie is het versterken van de immuniteit waardoor het lichaam beschermd wordt tegen het binnendringen van ongunstige bacteriën en schimmels en andere ziekteverwekkers. In een goedwerkende dikke darm bevinden zich immers de meeste afweercellen. De dikke darm biedt extra bescherming tegen allergie.

In de dikke darm worden de niet bruikbare bestanddelen van de voeding in feces omgezet, tijdelijk opgeslagen en via de endeldarm en de anus uitgescheiden. Als dit proces te traag en onvolledig verloopt door het ontbreken van de nodige ballaststoffen, worden er talrijke gifstoffen gevormd. Gisting en rotting vormen darmgassen en die zorgen voor een opgezette buik en voor nog meer gifstoffen. Omdat de dikke darm verbonden is met het bloedvatenstelsel komen deze gifstoffen in het bloed terecht, maar ook in het extracellulaire vocht waarin onze cellen zich bevinden. Voor veel mensen is de dikke darm een tikkende tijdbom, een bedreiging voor de gezondheid. Huiduitslag of zweertjes zijn vaak een poging van het lichaam om deze gifstoffen via de huid uit te scheiden. Veel vrouwenklachten worden veroorzaakt of negatief beïnvloed door een vervuilde darm omdat anatomisch gezien de dikke darm en de baarmoeder dicht bij elkaar liggen. Dr. Waerland heeft ooit gezegd dat, indien vrouwen over een goedwerkende dikke darm beschikken, er geen gynaecologen nodig zijn.

De dikke darm bestaat uit de blinde darm waar zich de apendix bevindt, een opstijgend, een dwarsliggend en een afdalend gedeelte dat verbonden is met de endeldarm en de anus. De werking van de dikke darm berust op gisting. Veganisten, dat zijn vegetariërs die uitsluitend plantaardig voedsel gebruiken, hebben meestal een goedwerkende dikke darm. Rotting wordt voornamelijk veroorzaakt door dierlijk eiwit. De grote boosdoeners zijn vlees, vis, kaas en zwarte chocolade. Het gebruik van gekookt voedsel remt min of meer de natuurlijke werking van de dikke darm af. U kunt hem vergelijken met een composthoop, daar smijt men nooit gekookt voedsel op omdat daardoor het gistingsproces wordt afgeremd. Uiteraard is het teveel gevraagd om vanaf morgen over te schakelen op een veganistische rauwkostvoeding. Toch is het belangrijk inzicht te hebben in de juiste werking van de dikke darm. Een gezonde voeding met respect voor de voedselcombinaties garandeert een betere werking.


Houdt de darmflora in balans

Het evenwicht in de darmflora kan verstoord geraken door te grote hoeveelheden dierlijk voedsel (vlees, vis, kaas), maar ook door te veel alcohol (bierbuik), koffie, groene en zwarte thee, te intensief sporten, stress, het gebruik van medicijnen en darminfecties. Bij het ouder worden neemt de darmflora af. Een verstoorde darmflora zorgt voor een aantal ongemakken zoals diarree, verstopping, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Aanpassing van de voeding en levensgewoonte geven meestal snel beterschap. Het gebruik van natuuryoghurt, probioticadrankjes (Actymel e.a.), zuurkool of een kuur met probiotica zijn natuurlijke ondersteuningen. Probiotica zijn goede bacteriën die de darmflora weer opbouwen.

 

Zorg voor een vlotte stoelgang

Bij iedere maaltijd behoort een ontlasting, dus drie keer per dag in plaats van een keer om de drie dagen. Op de eerste plaats hebben we een vezelrijke voeding nodig. Vezels behoren tot de ballasstoffen, zijn niet verteerbaar, maar hebben de eigenschap water op te nemen en te zwellen waardoor de feces meer volume krijgt en gemakkelijker wordt uitgescheiden. Er moet voldoende vet aanwezig zijn in de vorm van plantaardige olie. Een deel van de olie verdwijnt via de dikke darm en verhoogt daar de geleidbaarheid. Het regelmatig eten van noten heeft hetzelfde effect. Omdat dierlijke vetten schadelijk zijn, menen veel mensen dat vetarm eten gezond is, maar dat zorgt te gemakkelijk voor darmverstopping. Plantaardig vet heeft geen enkel nadeel. Voldoende drinken zonder te overdrijven zorgt eveneens voor een betere stoelgang. Bewegen is noodzakelijk om de darmperistaltiek te verhogen.

 

Darmproblemen

Er zijn heel wat mensen die met darmproblemen rondlopen en waarvoor deze adviezen wel nuttig zijn, maar ze hebben meer nodig. Vaak werd al eerder medisch onderzoek uitgevoerd, maar toch is een grondig gesprek met een Gezondheidstherapeut nodig (zie www.natuurgeneeskundigen.be) om de ernst van de toestand in te schatten en een darmsaneringsplan op te stellen. Naast een gezond voedingspatroon met een darmreinigende werking kan een kuur met probiotica een goede ondersteuning zijn. Bij de keuze van probiotica is het belangrijk dat de sterkte van de bacteriën in verhouding staat met de afgetakelde darmflora. De probiotica moeten bestand zijn tegen het maagzuur en het galzuur, want het gaat hier om levende bacteriën. De werking wordt bepaald door de samenstelling van verschillende stammen. In probioticadrankjes bevindt zich meestal maar één stam. Een goed probioticum bevat minstens vijfhonderd miljoen bacteriën per dosering. Een vakkundige begeleiding is nodig om de probioticakuur te bepalen en om de darmreinigingskuur in goede banen te leiden.

 

Blog in samenwerking met:

www.europeseacademie.be

www.natuurgeneeskundigen.be en

natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be

15:59 Gepost door Jan Dries in Gezondheid, Vegetarisme, Voeding | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |